UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto  (Luettu 140991 kertaa)

K.K.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 291
 • Liked: 554
 • Ääriagnostikko
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #420 : 27.02.2012, 16:00:43 »

Aiheeseen liittyen - ihmismielen asiantuntija Hannu Lauerma vihapuheesta:

"Myös verkon vihapuheet voivat laukaista aggressioita. Vihapuheissa muut ihmiset ovat pahoja ja väärässä, ja heitä haukutaan sumeilematta fasisteiksi tai kusipäiksi."

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/henkilokuvassa-ihmismielen-asiantuntija-hannu-lauerma-pahuus-kiehtoo-se-on-stimuloivaa


Googlettamalla selviää,että monet ketkä ovat huolissaan vihapuheen yleistymisestä,ovat itse pahimpia vihapuhujia.


Haplotaxida

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 824
 • Liked: 832
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #421 : 27.02.2012, 16:38:09 »
Toivottavasti siellä työryhmässä on googleteltu ja sitä kautta ymmärretty asian laajuus, jos esim. ylläpitäjien vastuuta aiotaan ulottaa myös takautuvasti jo julkaistuun materiaaliin, jota pidetään esillä ja josta voi tehdä niin kauan ilmoituksiakin, niin erilaisille ylläpitäjille kuin poliisillekin. Jo muutama aktiivinen nettihörhö voinee ilmoituksillaan lisätä pelkästään poliisien vuotuista työtaakkaa usealla tuhannella työvuodella, ellei jopa enemmälläkin. Jos vieläpä Wonterghemin tapauksen kaltaisesti jo yksittäiset, varsin uhkaamattoman oloiset viestit riittävät tutkinta-, että syytekynnyksen ylittämiseen.

Esim. Google antaa  pelkästään "N:llä" melkein 250 000 hakutulosta. Pelkästään jo niistä löytynee hyvin paljon perattavaa, jos sille varsin epämääräiselle  "ilmeisesti" linjalle lähdetään.

Käy pian kuin USA:ssa kieltolain aikaan..

Ymmärrän toki huolen netin sonnasta, mutta näkisin, että tässä on kyse enemmänkin kasvatuksellisesta asiasta, kuin suoraan lainsäädännön muutoksilla ja tulkinnoilla ratkaistavissa olevasta jutusta.
« Viimeksi muokattu: 27.02.2012, 16:49:15 kirjoittanut Haplotaxida »
THL - Turhuuden ja huolettomuuden laitos

Marko Parkkola

 • Vieras
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #422 : 27.02.2012, 18:16:52 »
Toivottavasti siellä työryhmässä on googleteltu ja sitä kautta ymmärretty asian laajuus, jos esim. ylläpitäjien vastuuta aiotaan ulottaa myös takautuvasti jo julkaistuun materiaaliin

Jos takautuvasti aletaan lakeja muuttamaan on aihetta jo sisällissotaan. Sivistysvaltio ei rankaise takautuvasti.

Haplotaxida

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 824
 • Liked: 832
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #423 : 27.02.2012, 18:42:58 »
Toivottavasti siellä työryhmässä on googleteltu ja sitä kautta ymmärretty asian laajuus, jos esim. ylläpitäjien vastuuta aiotaan ulottaa myös takautuvasti jo julkaistuun materiaaliin

Jos takautuvasti aletaan lakeja muuttamaan on aihetta jo sisällissotaan. Sivistysvaltio ei rankaise takautuvasti.

Tuota olen miettinyt, sillä jonkin ylläpitäminen netissä, jonkin viestin esillä pitäminen ei varsinaisesti ole mennyttä toimintaa ylläpitäjän kannalta, vaikka yksittäiselle materiaalin toimittajalle, kirjoittajalle se sitä olisikin.

Olisiko se varsinaisesti takautuvaisuutta ylläpitäjän vastuun kohdalla, jos mahdollisesti jotain keissiä aletaan puimaan siitä, että ylläpitäjä on "saanut tiedon mitä kautta tahansa, millä keinolla tahansa, kunhan ilmeisesti rikollinen materiaali on tosiasiallisesti tullut tietoon", eikä sitä ole siitä huolimatta poistanut?

Muoks: Huumausaine-esimerkki,  eihän esim. MDPV:n (laittoman materiaalin) hallussapidosta pääse pälkähästä, vastuusta irti sillä, että väittää aineen olevan vanhaa varastoa ja hankitun ennen vuoden 2010 kesäkuun loppua:

.. Eduskunta päätti kovalla kiireellä lisätä aakkosiksikin nimitetyn MDPV:n huumausainelistalle kesäkuun lopulla. Nyt aineen tuonti, kauppa, hallussapito sekä käyttö on kielletty. Ennen uutta lakia MDPV oli luokiteltu lääkeaineeksi, jolloin sen käyttö tai hallussapito ei ollut rangaistavaa. Aineen kauppaamisestakin saadut rangaistukset olivat lieviä. ..

- Pahin MDPV-epidemia ohi (MTV3, 4.8.2010)
« Viimeksi muokattu: 28.02.2012, 12:46:20 kirjoittanut Haplotaxida »
THL - Turhuuden ja huolettomuuden laitos

pekkasuomalainen

 • Vieras
Vs: Tuulikki Ukkola: Hyvinvointivaltion loiset
« Vastaus #424 : 10.03.2012, 10:41:04 »
Tasapuolisuuden nimissä vaadin, että Ukkolan selkeät vihapuheet tutkitaan.

Ai nyt "vihapuhe" on selkeää? Itselleni ei ieläkään, enkä voi mistään tarkistaa vihapuheen määritelmää, kaikkein vähiten vaikkapa Suomen Laista. Ja älä turhaan vaadi jos et ole itse tekemässä tutkintapyyntöä, poliisi ei automaagisesti tutki valtavaestöön kohdistuvia herjauksia. Savvy?

EL SID

 • Vieras
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #425 : 10.03.2012, 10:45:20 »
Hyvä nettipoliisi fobba. Lukisitko ketjun

http://hommaforum.org/index.php/topic,60236.0.html

ja kertoisitko siinä, mitä miten asiat oikeasti ovat. Me Hommalaiset kun emme halua rikkoa lakia.
« Viimeksi muokattu: 10.03.2012, 11:13:38 kirjoittanut EL SID »

B52

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 5 503
 • Liked: 2630
 • Tylsä hetero
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #426 : 10.03.2012, 13:15:27 »
Korjattu versio:

Silminnäkijä-ohjelma 7.3. paljasti hyvinvointiyhteiskunnan pimeän puolen. Meillä on joukko somaleita, ja ehkä vähän vanhempiakin, joille työ ei kelpaa, ei ainakaan ns. paskaduuni. Nämä
hyvinvointivaltion loiset käyttävät häpeilemättä hyväkseen kaikkea sitä ilmaisantia, jonka me tavalliset veronmaksajat kustannamme.

Me olemme todellakin luoneet ylenpalttisen anteliaan yhteiskunnan, jossa voi keplotella ja elää yhteiskunnan kustannuksella jopa paremmin kuin työtä tekemällä. Näille 1980- ja 90-luvuilla syntyneillepöjötautisille somaleille ei kelpaa koulutus, ei työ, koska elämän pitää olla kivaa.

Ja toden totta, kyllä työttömyysturvalla, asumistuella ja sossusta saadulla toimeentulotuelle elää ja harrastaa kaikenlaista kivaa.Järjestelmät on rakennettu sellaisiksi, että ne suorastaan estävät työnteon. Jos työttömyysturvalla elävä ottaa vastaan pätkätyön tai paskaduunin, se ei
kannata, koska tuki lakkaa eikä työstä jää mitään käteen. Päinvastoin alkaa uusi tukihakemusruletti ja byrokratian pyöritys.

Syypää siihen, että meillä on näin järjetön järjestelmä, on ay-liike ja kolmikanta. Poliittiset päättäjät ovat jo vuosikymmeniä ulkoistaneet eläkkeitä, työttömyysturvaa, toimeentulo- ja muita etuuksia koskevan lainsäädännön työmarkkinajärjestöille.

Yleensä SAK:n pomo on sanellut hallitukselle, minkälaista lainsäädäntöä pitää tehdä, jotta työrauha säilyy. Pahin päällepäsmäri on ollut Lauri Ihalainen, nykyinen työministeri. Hän on toiminut SAK:ssa vuodesta 1970 lähtien ja oli puheenjohtajana 1990-2009 eli aikana, jolloin Suomesta rakennettiin hyvinvointiyhteiskunta.

Nyt Ihalainen saa ”nauttia” edellisen työnsä hedelmistä, kun yrittää patistaa somaleita työhön tai opiskelemaan. Kumpikaan vaihtoehto ei ole kivaa. Elämänhän pitää olla kivaa. Ja jos kivaa saa ilmaiseksiyhteiskunnalta, miksi hitossa kukaan menisi töihin.

Hyvinvointiyhteiskunta on erinomainen asia. Mutta korporatismi eli etujärjestöjen saneluvalta on tehnyt siitä kalliin ja epäoikeudenmukaisen.

Korporatismia arvosteli myös Ruotsista palaava VATT:n tuleva johtaja Juhana Vartiainen HS:ssä 4.3. Hänen mukaansa Suomen korporatistinen poliittinen järjestelmä ei kykene tekemään uudistuksia. Vartiainen tarkoitti juuri työmarkkinajärjestöjen merkittävää asemaa politiikassa.

Vartiaisen haastattelu on saanut harvinaisen vähän huomiota poliitikkojen (ja median) keskuudessa. Tämä on toki ymmärrettävää, mutta ei viisasta. Vartiainen näet kehuu Ruotsin porvarihallituksen talouspolitiikkaa ja sanoo suoraan: Jos Suomessa halutaan pelastaa
somalit, on otettava mallia Ruotsista.

Vartiaisen lääkkeet ovat myrkkyä Suomen ay-liikkeelle ja poliitikoille. 1) Somaleita ja työhön kykeneviä sairauseläkeläisiä pitää patistaa työmarkkinoille piiskalla ja porkkanalla, 2) työttömyysputki pitää poistaa ja 3) kotihoidon tuen lopettamista on syytä harkita.

Ei muuta kuin Ihalainen töihin eli purkamaan omia kelvottomia aikaansaannoksiaan. Hänen Silminnäkijä-ohjelmassa esittämänsä keinot eivät ole mistään kotoisin. Jos työ tai opiskelu ei kiinnosta, on järjestelmäämuutettava.

Jos työkykyinen somali tai aikuinen saa työttömyystukea, kyllä sen vastineeksi yhteiskunta voi velvoittaa ihmisen tekemään jotain edes muutaman tunnin päivässä. Se ei tietenkään ole kivaa, mutta ei ole kivaa myöskään meidän veronmaksajien maksaa loisien elättämisestä.

Myös kotihoidontuen voisi poistaa ja muuttaa työelämää niin, että osa-aikatyö kävisi mahdolliseksi. Tässäkin asiassa voidaan ottaa mallia Ruotsista. Äitiysloma on pitkä, verrattuna 3 kuukauden aikaan 70-luvulla. Silloin ei ollut kunnallisia hoitoloita, vaan palkattiin tyttöjä kotiin ”paskaduuniin” eli hoitamaan vauvaa. Ja ihan hyvin meni.

Ja lopuksi: maahanmuuttoa on helpotettava, koska me tarvitsemme työntekijöitä. Kun työtä tekevien määrä pienenee ja meillä on vielä riesana ja elätettävänä työtä vieroksuva nuoriso, mistä muualta me saamme työntekijöitä kuin somaleista.

Onneksi Suomeen on tulijoita.
On kumma miten vähän saa aikaan, jos vain lakkaa yrittämästä. Paula 8v.

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 675
 • Liked: 11322
 • Europidi Jumalan armosta
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #427 : 10.03.2012, 15:44:00 »
Korjattu versio:


Tällaisesta korjailusta on JH-a nyt korkeimmassa oikeudessa. Kun ovikello soi, voi siellä odottaa kutsu asenteenmuokkauskeskusteluihin polliisivankilaan. (Ns. Lieksan-Joensuun malli...)
NOVUS ORDO HOMMARUM
FLCCC
How to save the world, in three easy steps.
Lainaus
A man has got to know his limitations.
--Harry Callahan

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 319
 • Liked: 91277
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #428 : 12.03.2012, 13:04:41 »
Lainaus
Työryhmän puheenjohtaja, valtionsyyttäjä Mika Illman kertoo, että tulkintasuositusten antaminen nähtiin tarpeelliseksi kahdesta pääsyystä. Ensimmäinen oli verkkosivujen ylläpitäjän rangaistusvastuun määrittäminen vihapuheiden levittämisessä. Nykyään kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevaa säännöstä voidaan soveltaa myös tilanteissa, joissa henkilö pitää rasistista materiaalia saatavilla, vaikka ei ole sitä alun perin itse laatinutkaan. Kesäkuussa voimaan tulleen lakiuudistuksen taustalla oli kansainväliset velvoitteet ottaa sähköisen viestinnän ja internetin piirteet paremmin huomioon.

– Lakivaliokunta lausui tuolloin, että myös internetsivuston hallinnoija voi syyllistyä rikokseen sallimalla uhkaavan, panettelevan tai solvaavan kirjoittelun. Käytännön toiminnassa on kuitenkin ollut epäselvää, mitä ylläpitäjän vastuu tarkoittaa, koska on niin monenlaisia toimijoita. Esimerkiksi tarjoamalla tietoliikenneyhteyksiä tai vuokraamalla omistamaltaan palvelimelta tilaa käyttäjille voi edesauttaa tällaisen tiedon pitämistä esillä.

Illmanin mukaan ohjeissa otetaan kantaa esimerkiksi teleoperaattorien vastuuseen, Facebook-sivun perustajan tai blogikirjoittajan vastuuseen muiden kirjoittelusta, vastuun kohdentamiseen usean ylläpitäjän ketjussa sekä ennakkovalvonnan merkitykseen vastuun syntymiselle.
Haaste 1/2012: Poliisille ja syyttäjille tulee ohjeet vihapuheen tulkintaan

Toistan taas itseäni. Ylläpitäjän vastuu oli määritelty jo vanhassakin laissa. Uusi laki ja sen perustelut eivät selventäneet asiaa tältä osin millään tavalla, paremminkin päinvastoin. Asiasta käytiin pienimuotoista keskustelua erillisen liitteen kautta varsinaisen lakiesityksen valmistelun ulkopuolella, minkä oli tarkoitus johtaa toiseen lakiprosessiin ylläpitäjän vastuun tarkentamisesta joskus myöhemmin. Prosessia suunniteltuine toimikuntiin ei kuitenkaan koskaan käynnistetty, vaan oikeusministeri(ö) yritti ilmoitusluontoisesti sujuttaa haluamansalaisen muutoksen jo aiempaan lakiesitykseen omalla (ja kaikesta päätellen myös valtionsyyttäjä Illmanin) tulkinnallaan laista. Vasta tänä vuonna nähdään, onnistuiko tämä silmänkääntötemppu.

"Kansainväliset velvoitteet" eivät suoraan velvoittaneet tehtyihin lakimuutoksiin ja tulkintoihin kuin ehkä oikeushenkilön rangaistusvastuun osalta. Jos joku muuta väittää, niin haastan sen myös osoittamaan. Enimmäkseen tehdyt lakimuutokset olivat täysin vapaaehtoisia päätöksiä, joilla oli suomalaiset motiivit.

Lainaus
Vihapuhe poliittisessa keskustelussa

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske myönsi eräässä tutkimushaastattelussani sananvapauteen kytkeytyvän syyteharkinnan erityisen tulkinnanvaraiseksi. Ongelmana on arvioida esimerkiksi se, missä hyväksyttävä poliittinen arvostelu leikkaantuu vihapuheeksi. Viime kädessä joudutaankin tulkitsemaan kirjoittajan tarkoitusperiä väitteiden julkistamisessa. Usein tällaisten tarkoitusten lopullinen selvittäminen edellyttää oikeudenkäyntiä.

Kalskeen mukaan vihapuhetta saatetaan käyttää poliittisessa keskustelussa eräänlaisena hyväksyttävyyden kaapuun puettuna astinlautana. Ongelmana on piilovaikuttaminen, jossa yleisesti hyväksyttäviin päämääriin ikään kuin debatinomaisesti ujutetaan rasistisia lausumia ja vahvistetaan tätä kautta rasistisia ajatuksia nimenomaan niiden joukossa, joilla kerrotuista asioista on jo valmiina nurjamieliset käsitykset. Erilaisilla kielikuvilla ja kärjistyksillä on helppoa saavuttaa poliittista kannatusta, vaikka asioista ei väitetä mitään konkreettisesti.
Haaste 1/2012: Vihapuhe ja uhkailu mediassa

Minusta apulaisvaltakunnansyyttäjä Kalske tuossa epäsuorasti myöntää perussuomalaisten poliitikkojen kiihottamissyytteet perusteiltaan poliittisiksi.

Lainaus
Keinot vihapuheen tukahduttamiseen

Vihapuheen kaltaisten ilmiöiden leimahtamisen estämiseksi ei ole juurikaan ehkäiseviä keinoja. Vapaata, kenen tahansa käytössä olevaa, mediakanavaa on lähes mahdoton aukottomasti ennakolta valvoa ja suodattaa vihapuhe pois. Ennakkomoderointi tai verkkopalveluiden tuottajien vastuunalaisuuteen saattaminen eivät myöskään poista vihapuhetta synnyttävää yhteiskunnallis-poliittiseksi ongelmaksi koettua tilannetta. Se johtaa vain vihapuheen ja -toiminnan siirtymistä toisille areenoille. Silti vihapuheen tapaisia ilmiöitä vastaan voi ja pitää taistella.

Paras tapa suitsia vihapuhetta on avoin ja läpinäkyvä yhteiskunnallinen keskustelu, jossa rehellisesti käsitellään yhteiskunnallisia kipupisteitä ja poliittisiksi ongelmiksi koettuja asioita. Mikäli keskusteluun onnistutaan sitouttamaan vaikutusvaltaiset instituutiot ja mielipidejohtajiksi tunnistetut tahot, niin ongelmien ratkaisut helpottuvat.

Hyvä esimerkki tämänkaltaisesta rakentavasta mielipiteitä esiin haastavasta ja rehellisesti avoimeen vuorovaikutukseen pyrkivästä yhteiskunnallista keskustelusta on Helsingin poliisilaitoksen virtuaalisen lähipoliisiryhmän maahanmuuttokriittiseksi tunnetulla Hommaforumilla elokuussa alullepanema viestiketju. Viestiketjun tarkoituksena oli koota materiaalia Valtakunnansyyttäjävirastolle kiihottaminen kansanryhmää vastaan -säännökseen liittyvistä tulkintaepäselvyyksistä. Viestiketjun puheenvuorot olivat kauttaaltaan asiallisia ja mielipiteitä perustelevia ja hyvin monipuolisesti vihapuheilmiöön liittyviä ongelmia valottavaa. Vuorovaikutteinen ja reflektiivinen eli kriittisesti omia ja toisten oletuksia ja arvoja tarkasteleva keskustelu on toimivin tapa poliittisten jännitteiden purkamisessa.
Haaste 1/2012: Vihapuhe verkkoilmiönä
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 273
 • Liked: 6587
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #429 : 12.03.2012, 13:19:04 »
“Paras tapa suitsia vihapuhetta on avoin ja läpinäkyvä yhteiskunnallinen keskustelu, jossa rehellisesti käsitellään yhteiskunnallisia kipupisteitä ja poliittisiksi ongelmiksi koettuja asioita.”

Kuka tämän ajatuksen takana sitten onkaan, niin sitä toteuttanut  edellisen hallituksen  maahanmuutosta vastannut ministeri eikä moni sisäasianministeriön virkahenkilö.
Sana ”solidaarisuus” tarkoittaa, että asiansa hyvin hoitanut joutuu aina maksumieheksi.

Siili

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 464
 • Liked: 9237
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #430 : 12.03.2012, 15:20:38 »
Tässä keskustelua muualla foorumissa Kristiina Kouroksen näkemyksistä vihapuheeseen liittyen:

http://hommaforum.org/index.php/topic,68666.msg955101.html#msg955101

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 319
 • Liked: 91277
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #431 : 13.03.2012, 12:30:10 »
Lainaus
Uusien sosiaalisten medioiden käytön laajentuminen on tuonut aivan uusia mahdollisuuksia myös sellaisten uhkaavien viestien levittämiselle, jotka eivät kohdistu vain yksilöihin vaan kokonaisiin väestöryhmiin ja joiden tarkoitus on poliittinen: asettaa ihmisryhmiä vastakkain. Vihan lietsonta sosiaalisessa mediassa on selvästi yleistynyt. Internetiin perustuva vuorovaikutteinen viestintä on tuonut meidät tilanteeseen, jossa joudumme miettimään aivan uudella tavalla sananvapauden ja poliittisen korrektiuden kysymyksiä. Samalla kun sosiaalinen media tarjoaa tilaisuuksia kansalaisten poliittiselle organisoitumiselle ja demokratialle, se voi arvaamattomalla tavalla myös kärjistää yhteiskunnallista keskustelua. Kuten Jarmo Rinne artikkelissaan toteaa, vihapuheen suitsiminen yksinomaan valvonnan keinoin on kuitenkin pystyyn kuollut ajatus. Paras tapa vastustaa julkisia vihapuheita on osallistua keskusteluun ja argumentoida sellaisen politiikan puolesta, joka rakentaa yhteiskuntaa eikä hajota sitä.
Haaste 1/2012: Pääkirjoitus
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 377
 • Liked: 55772
 • Kyllä tästä vielä selvitään, kaikesta huolimatta!
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #432 : 13.03.2012, 13:11:26 »
Lainaus
Uusien sosiaalisten medioiden käytön laajentuminen on tuonut aivan uusia mahdollisuuksia myös sellaisten uhkaavien viestien levittämiselle, jotka eivät kohdistu vain yksilöihin vaan kokonaisiin väestöryhmiin ja joiden tarkoitus on poliittinen: asettaa ihmisryhmiä vastakkain. Vihan lietsonta sosiaalisessa mediassa on selvästi yleistynyt. Internetiin perustuva vuorovaikutteinen viestintä on tuonut meidät tilanteeseen, jossa joudumme miettimään aivan uudella tavalla sananvapauden ja poliittisen korrektiuden kysymyksiä. Samalla kun sosiaalinen media tarjoaa tilaisuuksia kansalaisten poliittiselle organisoitumiselle ja demokratialle, se voi arvaamattomalla tavalla myös kärjistää yhteiskunnallista keskustelua. Kuten Jarmo Rinne artikkelissaan toteaa, vihapuheen suitsiminen yksinomaan valvonnan keinoin on kuitenkin pystyyn kuollut ajatus. Paras tapa vastustaa julkisia vihapuheita on osallistua keskusteluun ja argumentoida sellaisen politiikan puolesta, joka rakentaa yhteiskuntaa eikä hajota sitä.
Haaste 1/2012: Pääkirjoitus

Poliittinen korrektius (engl. political correctness) tarkoittaa toimintaa tai kielenkäyttöä, joka pyrkii olemaan loukkaamatta ketään.[1]


Ketään loukkaamaton kielenkäyttö ja sananvapaus ovat toistensa verisiä vihollisia.
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Miksi yhteiskunnan pitäisi sietää vallankumousta vaativaa maailmanlopun kulttia, jonka keskeinen toimintaperiaate on lain rikkominen?”
— Jäsen Roope

“Vähiten asioista tietävät ne jotka eniten tiedostavat.”
— Historioitsija Teemu Keskisarja

Mansikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 074
 • Liked: 61
 • Oma maa? Oma maa.
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #433 : 13.03.2012, 14:54:11 »
Kiitos Roopelle jälleen kerran laajasta tarkkailusta ja Lallille ytimeen osuvasta huomautuksesta.

Tilanne on kuvottava. Ehdotan ratkaisuksi suoraa demokratiaa, jälleen kerran.
« Viimeksi muokattu: 05.04.2012, 11:36:26 kirjoittanut Mansikka »

Oami

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 660
 • Liked: 4113
  • Oamin sivu
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #434 : 13.03.2012, 16:46:42 »
Ketään loukkaamaton kielenkäyttö ja sananvapaus ovat toistensa verisiä vihollisia.

Jep. Tämä on helppo todistaa seuraavalla toteamuksella:

Vaatimus rajoittaa sananvapautta siten, etteikö se loukkaisi ketään, loukkaa minua.
Oula "Oami" Lintula — www.oulalintula.fi

Marko Parkkola

 • Vieras
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #435 : 15.03.2012, 11:11:10 »
Hetkinen. Ahvenanmaalla suomalaiset suomenkieltä puhuvat ovat vähemmistö. Voiko kiihoitusta suomalaista suomenkielistä kansanryhmää vastaan mahdollisesti tapahtua Ahvenanmaalla suomenruotsalaisen ruotsinkielisen toimesta?

Lueskelin nimittäin juuri hesarin kommentteja ja ymmärsin sieltä, että ilmeisesti tästä kartta-asiasta (liittyen suomen- ja ruotsinkielisiin paikannimiin) johtuen on hbl:n kommenttiosio tullut täyteen solvaamista ja panettelua suomenkielisiä kohtaan. Kuulemma solvauksia on poistettu jo keskusteluista, mutta jollakulla olisi vielä screenshotit niistä tallella.

jupeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 961
 • Liked: 0
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #436 : 15.03.2012, 11:23:24 »
Hetkinen. Ahvenanmaalla suomalaiset suomenkieltä puhuvat ovat vähemmistö. Voiko kiihoitusta suomalaista suomenkielistä kansanryhmää vastaan mahdollisesti tapahtua Ahvenanmaalla suomenruotsalaisen ruotsinkielisen toimesta?

Lueskelin nimittäin juuri hesarin kommentteja ja ymmärsin sieltä, että ilmeisesti tästä kartta-asiasta (liittyen suomen- ja ruotsinkielisiin paikannimiin) johtuen on hbl:n kommenttiosio tullut täyteen solvaamista ja panettelua suomenkielisiä kohtaan. Kuulemma solvauksia on poistettu jo keskusteluista, mutta jollakulla olisi vielä screenshotit niistä tallella.
Ei Ahvenanmaan ja miksei koko suomen suomenkielisten kantisten käytännössä enään kannata kuin tehdä antimikaeljaksonit ja lopettaa työnteko sekä lopettaa suomen puhuminen..

Marko Parkkola

 • Vieras
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #437 : 15.03.2012, 14:18:14 »
Kysymykseni on mielestäni ihan aiheellinen ja haluaisin asiallisen vastauksen :) Ehkä fobba osaisi valottaa tilannetta vai onko Suomen poliisilla mitään asiaa Ahvenanmaan asioihin?

Oami

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 660
 • Liked: 4113
  • Oamin sivu
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #438 : 15.03.2012, 14:45:03 »
Kysymykseni on mielestäni ihan aiheellinen ja haluaisin asiallisen vastauksen :) Ehkä fobba osaisi valottaa tilannetta vai onko Suomen poliisilla mitään asiaa Ahvenanmaan asioihin?

Suomen poliisi toimii Ahvenanmaalla, vaikkakin joutuu toimessaan ottamaan valtakunnan lain lisäksi huomioon maakuntalain.

Sattumosin kuitenkin itsehallintolain 27 § mukaan "Valtakunnalla on lainsäädäntövalta asioissa, jotka koskevat: -- 2) oikeutta oleskella maassa, valita asuinpaikkansa ja liikkua paikkakunnalta toiselle, sanan-, yhdistys- ja kokoontumisvapauden käyttämistä, kirje-, lennätin- ja puhelinsalaisuutta; --" joten eiköhän tuota pykälää kuulu tulkita samaan tapaan kuin muuallakin valtakunnassa.
Oula "Oami" Lintula — www.oulalintula.fi

Marko Parkkola

 • Vieras
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #439 : 16.03.2012, 10:53:54 »
Eli jos jotenkin saisi kaivettua nuo käsittääkseni ahvenanmaalaisten lähettämät viestit esille lähtisi Illman ja Kalske välittömästi sotajalalle näitä sotarikollisia vastaan... In other news, lehmien on nähty lentävän.

nuiv-or

 • Vieras
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #440 : 16.03.2012, 14:47:47 »
lennätinsalaisuutta

-. . . -.- . .-. .. ..--. .----

pekkasuomalainen

 • Vieras
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #441 : 16.03.2012, 15:58:25 »
Eli jos jotenkin saisi kaivettua nuo käsittääkseni ahvenanmaalaisten lähettämät viestit esille lähtisi Illman ja Kalske välittömästi sotajalalle näitä sotarikollisia vastaan... In other news, lehmien on nähty lentävän.

Eikäku nyt kuormittamaan polliisia. Ei sitä piä pelätä.

Kaivelepas esille niin supporttaan vähintään henkisesti kun laitat nettivinkkiä liikkeelle. Eikä ole ees tsoukkihuumoria.

Siili

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 464
 • Liked: 9237
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #442 : 05.04.2012, 08:00:46 »
Mitä kuuluu Fobban ja Kim-Jongin vihapuheprojektille?

Marko Parkkola

 • Vieras
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #443 : 05.04.2012, 08:09:07 »
Ei ole viestejä löytynyt ja luulen, että vihapuhepumaskakin on kuollut ja kuopattu. Ainakin de facto kupattu, sillä saatiinhan Freddykin tuomittua.

Muistakaa kirjoitta sinne pumaskaa, että syyttäjällä ja oikeudella tulee olla oikeus raiskasta teksti pilkkomalla se osiin ja käsitellä jokaista osaa erikseen muusta kontekstista välittämättä. Ehkä sinne voisi kirjata, että on myös sallittua, ellei jopa suotavaa, vaihdella lause- ja jopa sanajärjestystä, jotta haluttu tuomio saadaan aikaiseksi.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 319
 • Liked: 91277
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #444 : 03.05.2012, 10:57:41 »
Haaste 1/2012: Poliisille ja syyttäjille tulee ohjeet vihapuheen tulkintaan

Haaste 1/2012: Vihapuhe ja uhkailu mediassa

Haaste 1/2012: Vihapuhe verkkoilmiönä

Lainaus
Vihapuheeseen puuttuminen ei ole tärkeää vain siksi, että se loukkaa kohteensa ihmisarvoa, vaan myös siksi, että se lisää väestöryhmien välisen väkivallan todennäköisyyttä. Parasta vihapuheen ja viharikosten ehkäisyä on väestöryhmien suhteita hiertävien ongelmien korjaaminen ja yhteisymmärryksen rakentaminen. Mutta puuttua pitää myös vihapuheeseen ja viharikoksiin.

[...]

Entä oliko Oulun marokkolaistaustaisen pizzerianpitäjän murha helmikuussa 2012 viharikos? Nyt, joku päivä teon jälkeen, julkisuudessa olevat tiedot eivät viittaa siihen. Tekijä näyttää olleen hyvin äkkipikainen mies, joka edellisellä kerralla tappoi ystävänsä riidan vuoksi. Voi olla silkka sattuma, että pizzerian marokkolaistaustainen henkilökunta valikoitui pikaistuksissa aloitetun ammuskelun uhreiksi. Toisaalta nykytiedoilla ei voi sulkea pois sitäkään mahdollisuutta, että he joutuivat uhreiksi etnisen taustansa vuoksi. Asia ei ehkä koskaan selviä, koska tekijä ampui itsensä.

[...]

Netistä löytää helposti sivustoja, joilla ihaillaan rasistista väkivaltaa, jopa tappamista. Toisille Breivik on sankari, toisten mielestä hän oli oikealla asialla, vaikka ehkä menikin vähän liian pitkälle. Kolmannet sanovat, että Eurooppa on jo sodassa (vääränlaisia) maahanmuuttajia ja heidän edustamiaan oppeja vastaan. Netin monessa suhteessa hyödyllinen ominaisuus – se että samasta asiasta kiinnostuneet löytävät toisensa ja voivat vaihtaa kokemuksia ja tukea toisiaan – toimii myös rasismin organisoitumisen alustana.

Netissä leviävää ja kehittyvää rasistista ja vihapuhetta täytyy vastustaa monella tapaa. Verkon valvontaa täytyy pitää yllä ja tarvittaessa tehostaa, jotta siellä ilmaantuvat vaaralliset ilmiöt eivät jää huomaamatta. Valvonta vaatii sekä viranomaisten että palveluntarjoajien aktiivisuutta, mutta myös kaikkien nettikansalaisten valppautta. Tarvitaan netin käyttäjien taitojen kehittymistä.

[...]

Belgian vastaus oli kiinnostava. Maan internetin vihapuhetta koskevassa strategiassa on kaksi osaa.

Yhtäältä pyritään saattamaan oikeudelliseen vastuuseen henkilöt, jotka levittävät valheita ja solvauksia levittävät. Tuomioita onkin annettu. Toisaalta pyritään torjumaan ja oikomaan netissä levitettyjä valheellisia ja solvaavia viestejä. Hankkeen verkkosivuilla käydään läpi suuri määrä internetissä levinneitä väitteitä esimerkiksi maahanmuuttajista ja muslimeista ja kumotaan tai oikaistaan niitä. Aina ei ole kyse tyystin tuulesta temmatuista väitteistä. Usein taustalla on jonkin todellisen henkilön todellisia ikäviä tekemisiä tai sanomisia. Pulma on se, että ne esitetään ikään kuin henkilön edustaman etnisen tai muun ryhmän ominaispiirteenä. Tällainen huhujen ja loukkaavien yleistysten oikaiseminen on tietenkin loppumaton työkenttä. Suurta roolia perättömien tai räikeästi liioiteltujen huhujen oikaisussa edustavat aivan tavalliset vapaat kansalaiset, jotka verkkokeskustelussa ottavat kantaa, tarkistavat ja oikaisevat.

Keskustelussa on suuri määrä sellaista puhetta, joka loukkaa ja saattaa kärjistää väestöryhmien suhteita sekä vaikeuttaa sovun ylläpitoa olematta rikollista. Asioista täytyy myös voida keskustella. Tärkeintä on, että keskusteluyhteyttä ei katkaista, että väärinymmärryksiin ja suuttumuksen aiheisiin etsitään yhdessä rakentavia ratkaisuja, jotka kunnioittavat kaikkien ihmisyyttä ja ihmisoikeuksia (kunnioittava kaikkien uskontojen kulttuuria). Väkivallan lietsomiseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan täytyy kuitenkin panna raja.

[...]

Vihapuheeseen puuttuminen ei ole tärkeää vain siksi, että se loukkaa kohteensa ihmisarvoa, vaan myös siksi, että se lisää väestöryhmien välisen väkivallan todennäköisyyttä. Suomessa tuskin pian puhkeaa eri väestöryhmien välisiä laajoja aseellisia yhteenottoja, mutta jos tilanne jostakin syystä kärjistyy, vihapuheen historia jouduttaa väkivallan kierrettä. Vihapuhe ei kuitenkaan synny tyhjiössä. Vihapuheen leviämistä edesauttavat vanhat ennakkoluulot mutta myös kuulijoiden ja lukijoiden kokemat todelliset harmit ja vaikeudet, jotka vihapuhe esittää leimatun väestöryhmän aiheuttamiksi. Parasta vihapuheen ja viharikosten ehkäisyä on väestöryhmien suhteita hiertävien ongelmien korjaaminen ja yhteisymmärryksen rakentaminen. Mutta puututtava on myös vihapuheeseen ja viharikoksiin.
Haaste 1/2012: Vihapuheen ja viharikosten ehkäisy
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Phantasticum

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 816
 • Liked: 2947
Vs: Vihapuhemuistioon liittyvä päivitystieto
« Vastaus #445 : 03.05.2012, 22:23:53 »
Toteanpa vain, että yllä oleva kirjoitus sopii erinomaisen hyvin uutiseen Lieksan rasistisesta viharikoksesta, josta poliisi on tänään aloittanut esitutkinnan. Nyt julkisuuteen tullut rasistinen viharikos on kuin oppikirjaesimerkki siitä, miten vihapuhetta ja viharikoksia ennaltaehkäistään parhaiten väestöryhmien suhteita hiertävien ongelmien korjaamisella ja yhteisymmärryksen rakentamisella.

Hieno homma, kihlakunnansyyttäjä Marja Vanamo. Tästä se lähtee.

Tagit: