UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: UPI:n Tiilikainen: EU kestää, koska sille ei ole vaihtoehtoa  (Luettu 219988 kertaa)

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 049
 • Liked: 4686
Vs: UPI:n Tiilikainen: EU kestää, koska sille ei ole vaihtoehtoa
« Vastaus #930 : 22.08.2019, 19:10:40 »
Tuon raportin mukaan EU:n vaikutus BKT:hen per henkilö olisi +1,2-1,7%.

En ole tutustunut sen menetelmiin, mutta pitää mainita, että tämä on monta kokoluokkaa pienempi kuin täällä EU-myonteisten esittämät arviot 25%:n kasvusta tai ennuste, jonka mukaan Brexit aiheuttaisi Britannialle 10 vuoden päästä 9% pienemmän BKT:n

Toisekseen, tutkimuksessa verrattiin näitä arvioituja hyötyjä jäsenmaksuun, muttei puhuttu EU:n muista haitoista, kuten vapaasta liikkuvuudesta, joka mahdollistaa mm. kerjäläisten tulon Suomeen.

Totti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 224
 • Liked: 11555
Vs: UPI:n Tiilikainen: EU kestää, koska sille ei ole vaihtoehtoa
« Vastaus #931 : 22.08.2019, 19:35:43 »
Tuon raportin mukaan EU:n vaikutus BKT:hen per henkilö olisi +1,2-1,7%.

Tässä helposti langetaan perinteiseen ansaan, jossa BKT pidetään samana kun vaurastumisena.

BKT:han voi nousta monestakin syystä kuten esim. rikollisuuden kasvusta kiitos vapaan liikkuvuuden. Kun esim. Romanian rosvot putsaavat Hesan kämpät tyhjäksi, BKT nousee kun ostetaan tavarat uudestaan vakuutuksen piikkiin.

Myös kaikki se jättimäinen byrokratia, jota EU on tuonut Suomeen ja jota varten on pitänyt palkkaa tuhansia virkamiehiä lisää, nostaa BKT:tta.

Sama koskee jäsenmaksua, jonka lainalla otetut miljardit tuskin olisi tullut käyttöön ilman EU:ia. Nythän otamme velkaa jäsenmaksuun monta miljardia, rahat annetaan EU:lle, joka palauttaa osan erinäisinä tukiaisina, jotka siis kasvattavat BKT:tta.

Rakenteellisesti EU siis nostaa lähes väkisinkin BKT:tta jo sen takia, että rahaa kuluu sen pyörittämiseen ja sivuvaikutuksiin.

Sopii myös kysyä nostaisiko EU BKT:tta ilman jättimäistä ja jatkuvaa velkaantumista. Suomen EU taival on pitkälti ollut yhtä velanottoa, jota on otettu erityisesti kiitos euron.

On täysin mahdollista, ja jopa todennäköistä, että BKT:n kasvu olisi negatiivinen jos Suomi ei olisi mukana euron velkaunionissa. Velkaahan on ottanut sekä julkinen sektori, että yksityinen talous. Molemmat ovat nyt velkaantuneemmat kun koskaan ennen.

Jos EU:n aikainen jättimäinen velkaantuminen putsattaisiin pois talouskasvusta, olisiko talouskasvua enää ollenkaan. Epäilen, että ei olisi vaan EU tosiasiassa on tuonut negatiivista talouskasvua.

Meni BKT minne tahansa, se ei kuitenkaan kerro kansakunnan vaurastumisesta mitään.
"Where have all the good men gone and where are all the gods? Where's the streetwise Hercules to fight the rising odds?"

- Bonnie Tyler

lurkkeri

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 157
 • Liked: 156
Vs: UPI:n Tiilikainen: EU kestää, koska sille ei ole vaihtoehtoa
« Vastaus #932 : 30.08.2019, 11:50:13 »
En ota kantaa tutkimukseen koska minulla ei ole kompetenssiä mutta luulen että kyseinen tutkimus on tehty jotta voitaisiin puolustella Suomen liittymistä €Urostoliittoon.

Lainaus
EU-jäsenyyden vaikutukset Suomen makrotalouteen -arviointiraportti
Oxford Economics on toteuttanut Akava Worksin tilauksesta analyysin käytettävissä olevasta tutkimustiedosta, joka koskee EU:n makrotaloudellisia vaikutuksia.

...

Miten EU-jäsenyys on vaikuttanut Suomen makrotalouteen?
Kaupan ja suorien ulkomaisten sijoitusten kasvu on vahvistanut
Suomen elintasoa:
EU-jäsenyyden myötä Suomi on hyötynyt pääsystä yli 500 miljoonan kuluttajan sisämarkkinoille sekä kaupan ja investointien esteiden purkamisesta jäsenvaltioiden väliltä. Tämä on tukenut merkittävästi talouden kasvua:

Suomea koskevien arvioiden mukaan bruttokansantuote asukasta kohti (BKT/asukas) on EU-jäsenyyden myötä kasvanut 1,2–1,7 prosentilla, mikä vastaa kotitalouksien keskitulojen nousua 1 020–1 450 eurolla vuonna 2017. Kasvu on pitkälti linjassa EU-jäsenvaltioiden keskimääräisen kehityksen kanssa.
Oletamme kasvun edelleen lisääntyvän tulevaisuudessa, kun otetaan huomioon viimeaikaiset EU-hankkeet, kuten energiaunioni, digitaalisten sisämarkkinoiden strategia ja pääomamarkkinaunionin toimintasuunnitelma, sekä komission parhaillaan
neuvottelemat uudet kauppasopimukset.
EU-jäsenyyden kokonaisvaikutuksesta työpaikkoihin on olemassa hyvin vähän tutkimustietoa. Tuoreessa Suomea koskevassa arviossa on kuitenkin esitetty, että EU:n avulla on syntynyt 40 000 uutta työpaikkaa, mikä vastaa 1,4 prosenttia työvoimasta
vuonna 2017.
Soveltamalla eräitä uusimpien empiiristen tutkimusten tuloksia Suomen kaupan nykyrakenteeseen voidaan sanoa, että EU-jäsenyys on lisännyt kokonaiskauppaa 9 %–26 %, mikä vastaa 16–47 miljardia euroa vuonna 2017.
Sekä EU- että EMU-jäsenyys ovat tukeneet Suomeen ulkomailta tulevien sijoitusten (foreign direct investment, FDI) kasvua. Eräiden keskeisten tutkimustulosten perusteella Suomeen on tullut EU- ja EMU-jäsenyyden myötä 31,7 miljardia euroa enemmän suoria ulkomaisia sijoituksia vuodesta 1995 alkaen. Vuositasolla se vastaa keskimäärin 0,9 prosentin BKT-kasvua tarkastelujakson aikana.
...

Epäilemättä tarkoitushakuinen raportti, jossa kaikki mahdollinen positiivinen muutos pannaan EU:n ansioksi. Karu tosiasia on että suurin osa kaupan kasvusta tapahtui heti Suomen EU-jäsenyyden jälkeen -90-luvun jälkipuolella, sen jälkeen vauhti on hyytynyt. Tuohon aikaan sijoittui ensimmäinen globalisaation aalto, joka lisäsi kauppaa monien muidenkin, EU:hun kuulumattomien maiden kauppaa, esim. Thaimaa. EU sen sijaan on ollut surkea saamaan aikaan kauppasopimuksia ulkopuolisten maiden kanssa, nyt 25v. väännön jälkeen on juhlittu jotain Mercosur-sopimusta.

Suomeen tulleiden ulkomaisten sijoitusten määristä en osaa sanoa muuta, mutta oletan että siihen pätee sama: pääomaliikkeiden esteitä on poistettu ympäri maailmaa, ihan ilman EU:n vaikutusta. (Onko se hyvä vai paha onkin sitten toinen kysymys.)

Kaiken lisäksi raportti on täynnä vältteleviä Liukas-Lasse-sanoja (weasel words), kuten arvioiden mukaan, oletamme, on esitetty jne.

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 365
 • Liked: 3681
Vs: UPI:n Tiilikainen: EU kestää, koska sille ei ole vaihtoehtoa
« Vastaus #933 : 05.09.2019, 18:50:48 »

Eduskunnan kyselytunnilla 5.9. oli esillä alv-alarajan nostaminen 10 000 eurosta 15 000:een. Kuinka pian se voitaisiin tehdä?

Vastaus: Ei osaa sanoa, täytyy kysyä Brysselistä. Me tarvitsemme sieltä luvan rajan muuttamiseen.
Eikö tämä oli juuri sitä itteään?

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 537
 • Liked: 18556
 • Easter Worshipper
Vs: UPI:n Tiilikainen: EU kestää, koska sille ei ole vaihtoehtoa
« Vastaus #934 : 05.09.2019, 19:19:51 »
En ota kantaa tutkimukseen koska minulla ei ole kompetenssiä mutta luulen että kyseinen tutkimus on tehty jotta voitaisiin puolustella Suomen liittymistä €Urostoliittoon.

Epäilemättä tarkoitushakuinen raportti, jossa kaikki mahdollinen positiivinen muutos pannaan EU:n ansioksi.

Oleellistahan tässä on se, että emme voi verrata Suomeen ilman euroa ja EU:ta, koska sellaista ei ole. Kaikki on siis vain pelkkää spekulaatiota.

Milloin meitä verrataan Ruotsiin, jolla on oma valuutta, väitetään Ruotsin paremman talouden johtuvan historiallisesta pääomasta ja maahanmuuton tuomasta työvoimareservistä.

Väittäisin, että kelluvalla euroa heikommalla markalla Suomen kauppatase olisi vahvasti positiivisempi, matkailutulot moninkertaiset ja voisimme asettaa hiilitullit kiinanpaskalle.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-