Pakolaiskeskukset: Valtion varmat vuokratulot houkuttavatKova pula turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista on saanut liikkeelle entistä enemmän yksityisiä kiinteistöjen välittäjiä.
Yksi heistä on porilainen kiinteistöyrittäjä
Ilkka Holmlund, sisäministeri
Anne Holmlundin (kok) veli, joka näkee vastaanottokeskusten perustamisessa alun uudenlaiseen liiketoimintaan, "humanitaariseen logistiikkaan".
- Tämä on uusi, mielenkiintoinen kiinteistöpalvelukonsepti, jotakin laitoksen ja majatalon väliltä. Mittakaavaltaan tätä voi verrata tuhoutuneiden pankkien muuttamiseen uuskäyttöön. Se oli lähihistorian yksi isoja operaatioita, Holmlund arvioi.
Koko juttu tämän päivän Aamulehdessä ja Kainuun Sanomissa.
Pakolaiskeskukset: Valtion varmat vuokratulot houkuttavat kiintestöjen omistajia
Toni Viljanmaa
Helsingin toimitus
Kova pula turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista on saanut liikkeelle entistä enemmän yksityisiä kiinteistöjen välittäjiä. Yksi heistä on porilainen kiinteistöyrittäjä Ilkka Holmlund, sisäministeri Anne Holmlundin (kok) veli, joka näkee vastaanottokeskusten perustamisessa alun uudenlaiseen liiketoimintaan, "humanitaariseen logistiikkaan".
- Tämä on uusi, mielenkiintoinen kiintestöpalvelukonsepti, jotakin laitoksen ja majatalon väliltä. Mittakaavaltaan tätä voi verrata tuhoutuneiden pankkien muuttamiseen uuskäyttöön. Se oli lähihistorian yksi isoja operaatioita, Holmlund arvioi. Holmlundin sijoittajaryhmä kaavailee tyhjillään olevaan Satalinnan sairaalaan Harjavaltaan peräti 500 ihmistä vetävää vastaanottokeskusta. Toteutuessaan se olisi Suomen suurimpia. Holmlund tarjosi jo aiemmin sisäministeriölle erästä omistamaansa kiinteistöä. Satakunnan sairaanhoitopiiri pitää Satalinnan sairaalan tarjouskisaa auki ensi viikon torstaihin saakka. Sairaalan arvellaan maksavan 1-3 miljoonaa euroa.
Hajasijoitusta Suomeen
Yksityisten kiinteistöjen tarjonta on lisääntynyt sitä mukaa, kun pula keskuksista on pahentunut. Myös laskukausi aktivoi. -Kaiken maailman majoitustiloja on tarjottu. Tämä on yksi väylä saada korvaavaa liiketoimintaa tilalle, kun perustoiminta on vähentynyt, Maahanmuuttoviraston kehittämispäällikkö, Jorma Kuuluvainen sanoo. Vastaanottokeskuksia haetaan ympäri Suomea, ja etenkin alueilta, joilla ei vielä keskuksia ole. Odotuslistalla on 15 uutta vastaanottokeskusta, kun tällä hetkellä toiminnassa on 17 vastaanottokeskusta. - Paikkoja näistä tulisi lähes tuhat. Vielä ei ole varmuutta toteutuvatko ne vai eivät, sisäministeriön ylitarkastaja Leena-Maija Qvist sanoo.
Pikakoulutusta
Valtaosa uusista vastaanottokeskuksista on Suomen Punaisen Ristin hallinnoimia. Kiinteistönomistaja vuokraa tilat SPR:lle, joka laskuttaa toiminnasta valtiota. Valtio maksaa kaikki kulut. - Se on elementti, jota ei pidä väheksyä. Että onko vuokrauskohde jaettuna monelle maksajalle, Holmlund myöntää. Holmlund visioi, että keskuksista tulisi myöhemmin koulutuskeskuksia, jossa tulijat saisivat taidot työelämään. - Näistä kehitellään suomalaisuuden pikakoulutusinstituutio. Annetaan tietty määrä kielitaitoa ja luetaan perusasiat lainsäädännöstä. Lopuksi opeteltaisiin vaikka lippulaulu. Käyttötarkoitukseen sopivat kiinteistöt ovat tolleet sairaaloita, majoitusliikkeitä, opistoja, sekä rivi- ja kerrostaloasuntoja. Pakolaiskeskusten tilojen tulisi sisältää hygieniatilat ja paikka ruuanlaittoon. -Täyshoito ei ole pidemmän päälle toivottavaa. Ihmisten pitää huolehtia itse itsestään ja pysyä aktiivisena. Laitoismainen asuminen johtaa passiivisuuteen, SPR:n pakolais- ja maahanmuuttotyön päällikkö Leena-Kaisa Åberg sanoo.
Jutun faktaikkuna:
Turvapaikanhakijat - Vastaanottokeskukset ovat täpötäynnä
Parhaillaan toiminnassa on 17 vastaanottokeskusta, joista kolmella on sivutoimipiste. Niiden paikkaluku on yhteensä lähes 3000. Vuonna 2008 Suomeen tuli 4053 turvapaikanhakijaa. Tämän vuoden aikana on ennakoitu tulevan noin 6000 turvapaikanhakijaa. Sisäministeriö pitää vastaanottokeskusten minimikokona 150-200 paikkaa. Suuret yksiköt toimivat taloudellisemmin. Yksi vastaanottokeskusten paikka maksaa valtiolle 16600 euroa vuodessa.
Juttua ei löytynyt vielä ainakaan netistä, ei Kainuun sanomien, eikä Aamulehden sivuilta. Naputtelin sen suoraan paperilehdestä. Pahoittelut jos löytyy typoja.
Edit: lisätty faktaikkuna.