HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

EU:n yhteinen pakolaispolitiikka (CEAS)... missä mennään???

<< < (3/506) > >>

slobovorsk:
Seuraavaa oikeus- ja sisäministerien neuvoston kokousta odotellessa (ei ainakaan lähimpien parin viikon sisään) syyskuisen kokouksen tuloksia englanniksi, turvapaikkasysteemistä puhutaan sivulla 8.

Syyskuisen kokouksen lehdistötiedote (se sama kokous, jossa Päivi Räsänen ja Hollanti estivät Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyyden)

http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/jha/124713.pdf

Dublin-asetuksen muuttamisesta puhuttu, mutta se on ollut jumissa. Enemmistö maista on sentään vastustanut muutosta, jossa palauttaminen muualta EU:sta takaisin turvapaikanhakijoiden tulvasta kärsivään maahan kiellettäisiin väliaikaisesti. Yhteiseen turvapaikkapolitiikkaan vuonna 2012 ollaan edelleen sitoutuneita ja sitä viedään eteenpäin... Uutena ideana tuotiin esiin ennakoivan arviointimekanismin kehittely.

slobovorsk:
Muistaessani päivittelen tätä. Uutta kerrottavaa ei ainakaan minulla ainakaan vielä. Ehkä jollakulla?

Vilkaisin EU:n sivuille, linkki:

http://consilium.europa.eu/media/1315836/december_jha.pdf

EU:ssa näköjään tämän mukaan seuraava sisä/oikeusministerikokous 13. - 14. joulukuuta. EU:n turvapaikka-asiaa on linkissä näkyvien kokousaikataulujen mukaan valmisteltu lukuisissa kokouksissa ainakin nyt marraskuussa, ja kokoukset jatkuvat joulukuussa aivan ministerikokousten aluspäiviin.

Jos tulkitsen oikein, vaikuttaa siltä että pyrkimys saada aikaan ministerineuvoston päätös asiasta vielä tänä vuonna on kova. Toivon olevani väärässä... 

slobovorsk:
Kivaa, sain ketjun omakseni...

Vilkaisin EU:n sivuille, ainkaan eilen sisäministerien kokouksen asialistalla ei näyttänyt olevan kuin CEAS-asioiden tilannekatsaus. Huomenna varmaan viisaampia, ehkä vielä tänään.

normi:
Mikä ihmeen vimma on tuhota eruooppaa ja mahdollisimman nopeasti?

Roope:

--- Lainaus ---"Puuttuu poliittista tahtoa"

EU-komissaari taistelee verisesti saadakseen läpi yhteiset säännöt pakolaisten vastaanottoon ja työperäiseen maahanmuuttoon koko EU:n alueella. Mutta finanssikriisi, kasvava työttömyys ja lisääntyvä muukalaisvihamielisyys koko Euroopassa tekevät hänen tehtävästään vaikean.

[...]

- USA ottaa alueelta [Pohjois-Afrikasta] vastaan enemmän pakolaisia kuin EU, se on noloa. Ja nämä maat ovat meidän omia naapureitamme, sanoi Cecilia Malmströn lehdistötilaisuudessa syksyllä.

[...]

Välimeren yli matkanneita tunisialaisia - joista suurin osa etsi töitä, ei turvapaikkaa - oli vaivaiset 25 000, vaikka esimerkiksi Italiassa oli puhetta "raamatullisten mittasuhteiden" massamaahanmuutosta. Puolitoista miljoonaa ihmistä voi vallata Italian, varoitti sisäministeri Roberto Maroni helmikuun lopulla, kun pohjoisafrikkalaisten kansannousu oli tuskin alkanutkaan.

Pian tämän jälkeen syntyi kiista Ranskan ja Italian välille 5000 ranskankielisestä tunisialaisesta, joille Italia antoi viisumin koko EU:n alueelle. He tulevat kaikki Ranskaan, sanoi Ranskan hallitus ja sulki rajansa.

Alarmistinen asenne näin pienen maahanmuuttajajoukon saapumisesta viittaa työhön, jota Cecilia Malmström ilman kiitoksia hoitaa Brysselissä: maahanmuuttoasioihin.

Ennen vuoden loppua hänen on saatava EU:n hallitukset hyväksymään yhteiset turvapaikkasäännöt, näin on tarkoitus, ja mielellään myös yhteiset säännöt työvoiman muuttoon. Kolmessa vuodessa toteutetaan koko ns. Tukholman ohjelma, EU:n viisivuotisstrategia muun muassa maahanmuutto- ja rajapolitiikasta.

[...]

Jokaisella osa-alueella EU-komissaari joutuu vastustamaan EU-maiden yhä kovaäänisempiä maahanmuuttovihamielisiä puolueita ja mielipiteitä. Yksittäiset hallitukset haluavat pitää kiinni oikeudesta rajoittaa maahanmuuttoa oman tahtonsa mukaan, ja finanssikriisin aikaan ne haluavat näyttää kansalaisilleen, että ne pitävät ulkomaiset työntekijät ja pakolaiset ulkona.

Yksinkertaisia faktoja:
- Tomaatin- ja appelsiininpoimintaan Etelä-Euroopassa, marjanpoimintaan Ruotsissa ja muihin kausitöihin tarvitaan satojatuhansia ulkomaisia työntekijöitä joka vuosi.
- On työnantajien syytä, että he maksavat puolustuskyvyttömille maahanmuuttajille liian pientä palkkaa ja näin dumppaavat palkkoja - ei maahanmuuttajien syy.
- Maahanmuuttajat täyttävät jo ammottavia aukkoja hyvinvoinnissa.

- Tiedämme esimerkiksi, että espanjalainen vanhustenhuolto romahtaisi, jos laittomasti työskentelevät eteläamerikkalaiset yhtäkkiä katoaisivat. Meillä on kaikki tieto, se ei ole ongelma. Ongelma on täydellinen poliittisen tahdon puute jäsenmaissa, sanoi Malmström Brysselissä aamiaisella, kun hän oli EU:n maahanmuuttopolitiikasta raportin jättäneen ajatuspaja Global utmaningin vieraana.

Maahanmuuttotutkija Lisa Pelling, yksi raportin kirjoittajista, on sitä mieltä, että painavin argumentti säädellyn ja tehokkaan koko EU:n työmaahanmuuton tärkeyttä painottavalle on se, että työtilanne ei ole nollasummapeliä.

- Kun maahanmuuttaja saa työpaikan, se ei tarkoita, että joku eurooppalainen menettää sen. Käy katsomassa lähimmässä terveyskeskuksessa, kuinka monta maahanmuuttajalääkäriä siellä on nykyään. Ajattele kuinka monta uutta maahanmuuttajalääkäriä tarvitaan muutaman vuoden päästä, kuin entisiä on vähemmän, sanoo tutkija.

[...]

Cecilia Malmströmin on nopeasti löydettävä oikea sävy ja taktiikka neuvotteluihin 27 jäsenmaan kanssa, jos aikataulusta aiotaan pitää kiinni.


Infolaatikko:
Näistä asioista [Tukholman ohjelmassa] maahanmuutto- turvapaikkakysymykset ovat selvästi kuumimmat poliittisesti. Useat Etelä-Euroopan maat kuten Malta, Espanja ja Italia ovat vaatineet apua pohjoisilta EU-mailta Välimeren ja Kanariansaarten maahanmuuttovirtoihin, mutta pohjoiset maat väittävät, että ne ovat jo saaneet osuutensa saapuneista, ja että pakolaisten lähettäminen EU:n reuna-alueilta mantereelle vain houkuttelisi lisää pakolaisia, koska juuri sitä he haluavatkin.

(käännös)
--- Lainaus päättyy ---
SvD: ”Politisk vilja saknas” 4.1.2012

edit:
Tässä kyseinen Ruotsin oikeusministeriön ja Global utmaning -ajatuspajan raportti EU:n maahanmuuttopolitiikasta. Käsittelee lähinnä työperäistä maahanmuuttoa, mutta siinä sivutaan myös esimerkiksi Suomessa ja muissa maissa nousseita "äärioikeistolaisia" puolueita.

Moving Beyond Demographics – perspectives for a common European migration policy

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta