Kansan Uutiset: Silvia Modig: EU:n on pystyttävä ihmisarvoiseen pakolaispolitiikkaan 17.6.2022
Välimereen hukkuu vuosittain tuhansia ihmisiä heidän pyrkiessään Eurooppaan. Moni vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana Eurooppaan pyrkineistä elää edelleen Turkin ja Kreikan pakolaisleireillä.
Vaikea todistaa, etteikö joku vuonna 2015 aikana Eurooppaan pyrkineistä elä edelleen Turkin tai Kreikan pakolaisleireillä, mutta ei ainakaan moni. Vain ani harva vuonna 2015 Kreikkaan tullut on edelleen maassa, ja ylivoimaisesti suurin osa Turkkiin tulleista on asunut pakolaisleireillä korkeintaan ohimennen. Lähes kaikki syyrialaiset asuvat Turkissa normaalisti muun väestön seassa.
Vuonna 2015 pakolaisleirille joutunut taapero on nyt ala-asteikäinen lapsi, joka on asunut suurimman osan elämästään leirillä – todennäköisesti ilman pääsyä kouluun tai terveydenhuoltoon.
Taaperoista puhumalla voi vedota tunteisiin, mutta oikeasti tällaisten tapauksien osuus on mitättömän pieni. Jotkut jättäytyvät Kreikkaan, koska eivät halua enää poistua Euroopasta, vaikka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan.
EU on maksanut Turkille miljardeja euroja voidakseen väistää vastuunsa maailman pakolaiskriisissä. Turkki pitää miljoonia Syyrian sodan pakolaisia maassaan, muttei pysty takaamaan heidän ihmisoikeuksiensa täysimääräistä toteutumista.
Ja siksi EU:n pitäisi taata maailman ihmisten ihmisoikeuksien täysimääräinen toteutuminen?
EU:n yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan pitäisi perustua ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, mutta näin ei tällä hetkellä ole.
Ukrainan sota on paljastanut pakolaispolitiikassamme piilevän kaksinaismoraalin. Apua on tarjolla, vaan ei kaikille.
Apua on tarjolla, mutta jostain syystä avuksi kelpuutetaan enää vain loppuelämä Euroopassa.
Se hieno tapa, jolla Eurooppa on ottanut vastaan ukrainalaisia pakolaisia, olisi nyt hyvä pohja EU:n yhteiselle turvapaikkapolitiikalle. Taataan ihmisille heti pääsy terveydenhuoltoon ja töihin sekä lapsille kouluun. Sanotaan tervetuloa.
Rajojen avaaminen ja oleskelulupien automaattinen jakaminen olisi kamala pohja EU:n yhteiselle turvapaikkapolitiikalle. Se johtaisi ennennäkemättömään massamaahanmuuttoon, kun jo nyt esimerkiksi puolet afrikkalaisnuorista suunnittelee muuttavansa maasta seuraavien kolmen vuoden aikana. Tällä ei ole mitään tekemistä YK:n pakolaissopimuksen tarkoittaman pakolaisuuden kanssa.
Turkki, Valko-Venäjä ja Venäjä ovat käyttäneet pakolaisia julmasti välineenä hybridioperaatioissa, joissa ihmisiä masinoidaan toisen valtion rajalle. Mahdollisuus siihen, että Venäjä turvautuisi tähän uudestaan, on olemassa.
Parhaiten hybridiuhkaa torjutaan viemällä siltä voima pois. Se tapahtuu luomalla EU:hun yhteinen vastuunjako turvapaikanhakijoista.
Hullua. Vertautuu siihen, että aseella uhkaaminen torjutaan ampumalla itseä ennen kuin kuin uhkaaja ehtii sitä tehdä. Putin ei uskoisi onneaan, kun katselisi EU:n tuhoavan itse itsensä.
Maailmassa on enemmän pakolaisia kuin koskaan, ja ilmastonmuutos vain pahentaa tilannetta.
Siksi yhteinen, ihmisoikeuksiin ja vastuunkantoon perustuva turvapaikkapolitiikka on paitsi velvollisuutemme, myös Suomen ja koko Euroopan etu.
Millähän logiikalla puolen maailman houkutteleminen liikkeelle kohti Eurooppaa olisi peräti Suomen ja koko Euroopan
etu edes Modigin mielestä?