Jopa propagandasivuille kirjoittava maahanmuuttotutkija näkee EU-johtajien ajamien (mm. osa kokoomuksen maahanmuuttolinjauksia) Euroopan ulkopuolisten
turvapaikanhakukeskusten toimimattomuuden. Vetää tosin maton uskottavuutensa alta, kun esittää samassa kirjoituksessa paremmaksi vaihtoehdoksi turvapaikkahakemusten jättämisen EU-maiden lähetystöihin. Se vasta ongelmia synnyttäisikin.
Saara Koikkalainen: Turvapaikanhakuleirit – ratkaisu humanitaarisen maahanmuuton hallintaan?
Pitäisikö turvapaikkaa jatkossa anoa Euroopan ulkopuolella sijaitsevalla leirillä? Maahanmuuttopolitiikassa helppoja ratkaisuja on yleensä vaikea löytää, joten turvapaikanhakuleirit tuskin toimisivat käytännössä.
Liikkeessä yli rajojen 15.11.2021
Olen eri mieltä tuosta yksinkertaisten ratkaisujen löytämisestä. Mielestäni ne tiedetään jo, mutta niitä ei vain suostuta hyväksymään monissa Euroopan maissa ja EU-tasolla ideologisista syistä.
Eivätkä turvapaikanhakuleirit EU-johtajien esittämässä muodossa ole yksinkertainen ratkaisu vaan monimutkainen, kallis ja myös vaarallinen ratkaisu, johon liittyy paljon syvällisempiä muun muassa liittovaltiokehitystä ja jäsenvaltioiden suvereniteettia koskevia seikkoja kuin pelkkä leirien rahoittaminen ja pystyttäminen.
Euroopan unionin maat ovat neuvotelleet yhtenäisestä turvapaikkapolitiikasta ja yhtenäisistä käytännöistä jo vuosia. Paine ratkaisujen löytämiselle koveni vuoden 2015 ”eurooppalaisen pakolaiskriisin” jälkeen. Suomessa yhtenä humanitäärisen maahanmuuton hallinnan keinona on esitetty turvapaikanhakuleirejä, joihin prosessi ulkoistettaisiin. Onko ajatuksessa mitään järkeä?
Ei. Muun muassa kokoomuksen esittämässä mallissa, että EU perustaisi Euroopan ulkopuolelle erillisiä turvapaikanhakuleirejä tai
maihinnousukeskuksia (kieltämättä osuva nimi), joista EU siirtäisi hyväksytyt Suomeen ja muihin EU-maihin, ei ole mitään järkeä.
Tutkija esittää kirjoituksessaan tällaisten keskusten perustamisen ilmeiset seuraukset.
Ihmisten kansainvälisen liikkuvuuden hallinta on monimutkainen asia, johon vaikuttavat inhimilliset näkökulmat, kansainväliset sopimukset, EU-lainsäädäntö ja nopeasti muuttuvat poliittiset tilanteet ja kriisit.
Viime vuosina EU on rahoittanut maahanmuuttotutkimusta Horizon2020-ohjelman kautta 100 miljoonalla eurolla, mutta tutkimustietoa ei juuri näytetä käytettävän päätöksenteossa. Yksinkertaistava maahanmuuttopuhe menee myös suomalaisissa keskusteluissa helposti läpi.
Yhtenä esimerkkinä tutkimustiedon ohittavasta aloitteesta ovat kriisialueille sijoitettavat turvapaikkaleirit. Ajatus tuntuu arkijärjellä hyvältä: hakemukset käsiteltäisiin keskitetysti, hukkumiskuolemat Välimerellä vähenisivät, eikä rahaa kuluisi hakijoiden ylläpitoon Euroopassa.
Tutkimusten ja muualta maailmasta saatujen kokemusten valossa asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.
Ei noilla väitteillä ole mitään tekemistä arkijärjen kanssa. Miksi leirit vähentäisivät hukkumiskuolemia tai vähentäisivät kuluja? Laitonta tulemistahan ei estettäisi eikä siitä rangaistaisi sen kummemmin kuin ennenkään.
Ihmisiä Eurooppaan asumaan houkutteleva turvapaikkajärjestelmä on huippukallis ja tehoton myös vähemmistöksi jäävien oikeiden pakolaisten auttamisessa.
Toive oman ja jälkikasvun paremmasta tulevaisuudesta on meissä sisäänrakennettuna. Muuttopäätöksen tekee aina yksilö tai perhe omista lähtökohdistaan, ei kuviteltu turvapaikanhakijoiden joukko, jonka toimiin voimme helposti ulkopuolelta vaikuttaa. Parempaa tulevaisuutta etsivä henkilö ei vertaa omaa tilannettaan turvapaikkakriteereihin – eikä valtaosalla hakijoista ole niistä edes välttämättä mitään tietoa.
Parempaa tulevaisuutta etsivien henkilöiden ei tarvitse tuntea eri maiden turvapaikkakriteerejä. Vuonna 2015 yli 20 000 irakilaisen Suomeen lähtemiseen riitti nettihuhu tai vinkki Suomeen jo päässeiltä, että Suomi jakaa irakilaisille oleskelulupia anteliaasti jopa silloinkin, kun turvapaikkahakemus on hylätty.
Irakilaisten joukkomuutto olisi voitu ehkäistä hyvin helposti johdonmukaisesti tiukalla turvapaikkapolitiikalla, sillä Suomi ei ollut muuten turvapaikanhakijoiden vaellusreittien varrella vaan vihoviimeinen paikka kaukana Euroopan ääressä.
Turvapaikan hakeminen on monelle ainoa laillinen keino pyrkiä EU:n alueelle. Siksi leireistä tulisi Euroopan odotushuone, joita kohti yhä useamman kannattaisi suunnata riippumatta siitä, ovatko he kohdanneet Geneven pakolaissopimuksen mukaista vainoa vai ajaako heitä liikkeelle arjen turvattomuus tai lähtömaan taloudellinen tilanne.
Juuri näin.
Koska leirit sijaitsisivat kriisialueiden ”lähialueilla”, olisi niihin pääseminen monelle myös helpompaa kuin matka Eurooppaan. Ihmissalakuljettajille olisi yhä kysyntää, sillä leirille haluavat maksaisivat epävirallisia reittejä tapahtuvista rajanylityksistä. Tieto leireistä porttina Eurooppaan leviäisi sosiaalisessa mediassa ja kannustaisi yhä useampia matkaan.
Juuri näin.
UNHCR ylläpitää pakolaisleirejä esimerkiksi Turkissa YK:n jäsenvaltioiden rahoituksella. Näiden rinnalle rakennettava uusi EU:n leirijärjestelmä tulisi eurooppalaisille veronmaksajille kalliiksi. Leirejä tarvittaisiin useita, ja niihin kaikkiin olisi palkattava henkilökunta ja rakennettava satoja tai jopa tuhansia ihmisiä palveleva infrastruktuuri.
Puhutaan helposti
miljoonien ihmisten palvelemisesta, vuosien viiveestä ja kymmenien tuhansien ihmisten henkilökunnasta jo pelkässä turvapaikkahakemusten käsittelyssä, mikäli niitä olisi tarkoitus tutkia eurooppalaisten nykysääntöjen mukaan. Tai UNHCR voisi myös todeta kaikki legitiimeiksi pakolaisiksi kevyellä ja nopealla menettelyllä kuten UNHCR:n ylläpitämillä pakolaisleireillä tehdään. Kummatkin vaihtoehdot olisivat seurauksiltaan äärimmäisen huonoja.
Leireistä maksettaisiin myös kovaa poliittista hintaa, sillä mikään valtio ei ottaisi sellaista omalle maaperälleen ilman merkittävää korvausta EU:lta. Vertailukohtana voidaan pitää EU:n ja Turkin vuonna 2016 solmimaa sopimusta, jossa Turkille luvattiin kuusi miljardia euroa vastineeksi turvapaikanhakureittien sulkemisesta.
Vuonna 2018 EU:ssa selvitettiin alueellisten maihinnousupisteiden järjestelmää (regional disembarcation platform), jossa Välimeren yli pyrkivät turvapaikanhakijat ohjattaisiin alueellisiin keskuksiin. Ajatus kaatui omaan mahdottomuuteensa, sillä yksikään Välimeren eteläpuolinen valtio ei suostunut tällaisen keskuksen isäntämaaksi.
Ajatusta ei tarkoitettukaan toteutettavaksi vaan se oli poliitikkojen hämäystä ja ajanpeluuta EU- ja sisäpoliittisiin tarpeisiin.
Kuten Turkki-sopimus osoittaa, tarpeen tullen EU tekee vaikka minkälaisen sopimuksen rahaa ja eurooppalaisille koituvaa vahinkoa säästämättä. Esimerkiksi Turkki-sopimuksen mahdollistamat pakkopalautukset, joilla sopimusta perusteltiin, eivät ole oikeasti toimineet vuosikausiin. Päinvastoin, sopimuksella on vaivihkaa oikeutettu kymmenien tuhansien syyrialaisten lennättäminen Turkista EU-maihin.
Turvapaikanhakuleirin ei pitäisi olla kenenkään pitkäaikainen asuinpaikka, mutta osa ihmisistä jäisi sinne pysyvästi. Paluu sekasortoiseen lähtömaahan olisi monelle mahdotonta, vaikka turvapaikkaa ei myönnettäisikään. Osa taas jatkaisi kielteisestä päätöksestä huolimatta matkaa uusia, kenties aikaisempaa vaarallisempia reittejä pitkin kohti Eurooppaa.
Ongelma ei ole siinä, että paluu olisi mahdotonta, vaan se, että EU-säännöt ovat tehneet pakkopalautukset lähes mahdottomiksi. Totta kai matkaa jatkettaisiin laittomasti, jos se sallittaisiin ja siitä palkittaisiin.
Entä miten leireiltä myönteisen päätöksen saaneet saataisiin sijoitettua eri maihin, kun jäsenvaltiot eivät ole kyenneet kantamaan vastuuta edes EU:n alueella jo nyt oleskelevista ihmisistä, joiden turvapaikkaprosessi on kesken?
Luen tuon viittaukseksi EU:n epäonnistuneisiin turvapaikanhakijasiirtoihin. Jäsenmailla ei ole eikä pidäkään olla vastuuta ottaa vastaan toisissa maissa oleskelevia ihmisiä. Juuri sellainen houkuttelee yhä enemmän ihmisiä liikkeelle.
Ihmisoikeuksien turvaaminen ja asukkaiden perustarpeiden täyttäminen on leireillä haasteellista. Australia ulkoisti turvapaikkajärjestelmänsä Tyynen valtameren saarille katastrofaalisin seurauksin: turvapaikanhakijat ovat asuneet epäinhimillisissä olosuhteissa jopa vuosia. Myös Kreikan saarilla on nähty toistuvia inhimillisiä tragedioita, kun vastaanottokeskuksiin on ahdettu tuhansia ihmisiä alkeellisiin oloihin.
Ei ole mitään syytä, miksi tulemista hillitsevä turvapaikkajärjestelmän ulkoistaminen johtaisi ainakaan sen huonompiin seurauksiin kuin ihmisten Eurooppaan houkuttelu.
Kreikan tragediat johtuvat ihan vain kreikkalaisista, jotka eivät saa edes muutaman kymmenen tuhannen ihmisen leirioloja kuntoon, vaikka EU on kipannut maahan jo useita miljardeja euroja tähän tarkoitukseen. Näin ollen on kaikkien etu, että Kreikan raja pidetään mahdollisimman tiiviisti kiinni.
Lähes 90 prosenttia maailman pakolaisista asuu kehittyvissä maissa, jotka kantavat vastuuta vainoa ja epäinhimillisiä olosuhteita pakenevista ihmisistä noudattaen kansainvälisen lain ja sopimusten velvoitteita.
Tämä olikin hauska. Siinä missä afrikkalainen maa täyttää kansainvälisen lain ja sopimusten velvoitteet antamalla pakolaiselle muutaman aarin maatilkun ja (eurooppalaisten lahjoittaman) kuokan käteen, tutkija vihjailee, että tuhansia miljardeja euroja turvapaikanhakijoiden asuttamisesta maksavat länsimaat eivät näitä samoja velvoitteita täytä.
EU ei voi ulkoistaa velvoitteitaan kolmansille maille, eivätkä leirit ole vaihtoehto nykyjärjestelmälle. Jos turvapaikanhakua halutaan lähtöalueilla helpottaa, olisi järkevämpää mahdollistaa hakemuksen jättäminen EU-maiden lähetystöissä. Myös taakanjako EU-maiden kesken ja pitkäaikainen työ lähtömaiden poliittisen ja taloudellisen vakauden eteen on yhteinen etumme.
Kaikki väärin. Aika kehnosti maahanmuuttotutkijalta.
EU voi ja sen pitää ulkoistaa auttaminen Euroopan ulkopuolelle. Se on ylivoimaisesti tehokkainta, oikeudenmukaisinta ja myös humaaneinta auttamista, toisin kuin nykyinen moraaliposeeraus ja rahaa nielevän maahanmuuttokoneiston paisuttaminen.
Leirit ovat välttämätön välivaihe, joiden kautta saadaan Eurooppaan pyrkivien virta poikki. Kun Eurooppaan ei pääse, ei leireillekään ole tunkua, sillä harva maksaisi tuhansia euroja vain päästäkseen turvaan leirille odottamaan sijoitusta Euroopan ulkopuolelle.
Jos mahdollistetaan turvapaikanhaku Euroopasta EU-maiden lähetystössä, tulijoita on tosiaankin heti kättelyssä kymmeniä miljoonia. Miksi ihmeessä haluaisimme sellaista? Sen sijaan voisi kyllä olla mahdollista hakeutua EU-maiden lähetystöistä leireille odottamaan sijoitusta turvalliseen maahan Euroopan ulkopuolelle. Mutta tutkija tuskin tarkoitti sitä.
"Taakanjako", kun sillä tarkoitetaan jäsenmaiden painostamista turvapaikanhakijoiden vastaanottoon toisista jäsenmaista tai jopa EU:n ulkopuolelta, ei ole millään opilla yhteinen etumme vaan koko Euroopan tuhon tie. Tarvitsee vain kuvitella, mihin sellainen järjestelmä olisi johtanut vuonna 2015 tai jo aiemmin vuonna 2011 arabikevään aikaan, kun EU:n maahanmuuttokomissaari ja oma maahanmuuttoministerimme halusivat aktivoida sadoille miljoonille arabeille tilapäisen suojelun direktiivin, jota nyt sovelletaan ukrainalaisiin.