EU haluaa ulkoistaa turvapaikkamenettelyn – Vastuu toteutuksesta on Henna Virkkusella
Turvapaikkamenettelyn ulkoistaminen, uudet siirtolaissopimukset ja palautusten nopeuttaminen ovat korkealla uuden komission agendalla.
Helsingin Sanomat 19.9.2024
"Turvapaikkamenettelyn ulkoistaminen" on muka "korkealla" uuden komission agendalla, vaikka puheenjohtaja ei ole edes maininnut sellaista. Luulin, että tämä valehteleminen olisi jäänyt vaalien alle.
Suomen komissaariehdokas Henna Virkkunen (kok) on saamassa johdettavakseen yhden tämän vaalikauden kiistanalaisimmista uudistuksista. EU valmistelee uusia toimia siirtolaisuuden torjumiseksi, ja tämän työn johtaminen kuuluu Virkkusen vastuulle.
Ennen eurovaaleja kävi kiivaana keskustelu niin sanotusta Ruanda-mallista. Nimi tuli Britannian aikeesta siirtää turvapaikanhakua Ruandaan. Samanhenkisiä tavoitteita on nyt EU:llakin.
Ei ole. Kyllähän EU:n maahanmuuttopaktiakin myytiin propagandassa (sekä EU että aktivistit) rajojen sulkemisella ja vastaavalla, mutta se oli ihan vaan valehtelua.
Virkkunen on ohjaamassa lainvalmistelua, kun komissio pohtii turvapaikkamenettelyn ulkoistamista, uusia siirtolaissopimuksia kolmansien maiden kanssa tai yhteisiä sääntöjä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi.
Ei ole edes puhuttu mistään EU-laeista turvapaikkamenettelyn ulkoistamiseksi tai välineellistetyn maahantulon torjumiseksi, eikä sellaisia ole uudenkaan komission asialistalla.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen nimitti Virkkusen tiistaina komission varapuheenjohtajaksi, jonka vastuulla on koordinoida ulkoiseen ja sisäiseen turvallisuuteen liittyvien aloitteiden valmistelua. Rajaturvallisuus on olennainen osa tätä vastuuta.
”Euroopan turvallisuus riippuu vahvoista ulkorajoista. Tehtäväsi on vahvistaa rajavalvonnan operatiivisia kyvykkyyksiä ja vastata uhkiin EU:n ulkorajoilla tiiviissä yhteistyössä jäsenmaiden kanssa. On myös tärkeää jatkaa työtä reilun ja jämäkän maahanmuuttopolitiikan edistämiseksi”, Virkkusen saamassa tehtävänannossa todetaan.
"Rajaturvallisuudella" ja "vahvoilla ulkorajoilla" taas ei ole komission yhteydessä mitään tekemistä sen kanssa, miten ne yleensä käsitetään eli rajojen suojeluna laittomilta tulijoilta. Tässä se tarkoittaa esimerkiksi tuhansia Frontexin rajavartijoita, jotka varmistavat laittomien tulijoiden ihmisoikeuden tulla Eurooppaan.
EU sopi viime kaudella suuresta maahanmuuttouudistuksesta, ja sen toimeenpano on Virkkusen vastuulla. Samalla komissio kuitenkin valmistelee jo uusia toimia siirtolaisuuden torjumiseksi. Brunnerin saama tehtävänanto antaa osviittaa siitä, millaista valmistelutyötä komissiossa on käynnissä.
Tehtävänannon mukaan Brunnerin vastuulla on kehittää ”uusia innovatiivisia keinoja epäsäännöllisen siirtolaisuuden torjumiseksi”.
Tehtävänanto oli kylläkin
"new ways to counter irregular migration" eli "innovatiivisia" on toimittajan omasta päästä. Miksiköhän? Jatkui vielä, että
"while respecting international law and ensuring sustainable and fair solutions for the migrants themselves", mikä nimenomaan tarkoittaa liian "innovatiivisien" (tai ihan vaan toimivien) ratkaisujen torjumista jo ennakolta.
EU-jargonissa innovatiivisilla keinoilla viitataan esimerkiksi turvapaikkamenettelyn ulkoistamiseen. Ulkoistamisella tarkoitetaan erilaisia järjestelyitä, joissa turvapaikkahakemusten vastaanotto ja käsittely siirretään Euroopan ulkopuolelle. Esimerkkinä käytetään usein Britannian Ruanda-mallia tai Italian sopimusta Albanian kanssa.
Jotta pääsi väittämään tällaista.
Innovatiivisilla keinoilla voidaan viitata turvapaikkamenettelyn ulkoistamiseen, mutta silloin viitataan
jäsenmaiden kansalliseen politiikkaan ja ratkaisuihin, ei ikinä EU-tason ratkaisuihin, joissa ulkoistaminen ei koskaan ole edennyt edes keskustelun asteelle, lakialoitteesta puhumattakaan.
Von der Leyen on viitannut innovatiivisilla keinoilla esimerkiksi Merkelin EU:n ja Turkin väliseen sopimukseen lisäämään idioottimaiseen yksi-yhdestä-ehtoon, joka on mahdollisimman kaukana ulkoistamisesta tai muutenkaan mistään järkevästä. Von der Leyenin "ratkaisuihin" kuuluu lisäksi aina olennaisena osana "laillisten reittien" lisääminen eli haittamaahanmuuton kasvattaminen toista kautta, jos jotain väylää saadaan teoriassakaan yhtään tukittua.
Ulkoistaminen saa kasvavaa kannatusta Euroopassa. Viime keväänä europarlamentin suurin ryhmä, keskustaoikeistolainen EPP nosti turvapaikkamenettelyn ulkoistamisen eurovaaliohjelmansa keskeiseksi vaatimukseksi. Von der Leyen ja Virkkunen edustavat molemmat EPP:tä.
Ei nostanut. Vaatimus käväisi ilmeisesti vahingossa hetken EPP:n vaaliohjelmassa, mutta se pyyhittiin pois, eikä asiaan ole enää palattu.
Sen episodi teki selväksi, että EPP
ei kannata ulkoistamista.
Valtaa käyttävät euroryhmät joko vastustavat suoraan ulkoistamista tai eivät ole ottaneet kantaa, mutta ainakaan ne eivät ryhdy edistämään ulkoistamista, joka vesittäisi EU:n maahanmuuttopaktiin runnotun "solidaarisuuden".
Suomen sisäministeri Mari Rantanen (ps) puolestaan lähetti 14 kollegansa kanssa keväällä komissioon kirjeen, jossa ehdotettiin, että mereltä pelastetut siirtolaiset vietäisiin EU:n ulkopuolelle turvalliseksi määriteltyihin maihin, joissa siirtolaisille voitaisiin tarjota ”kestävä ratkaisu”.
Kirje ei johtanut mihinkään, ei edes keskusteluun asiasta. EU:n maahanmuuttopaktista sopimisen yhteydessä tuli jo selväksi, että ulkoistaminen ei ole komission, parlamentin ja suurten EU-maiden hyväksymä ratkaisu, vaan ne haluavat sekä haittamaahanmuuttoa että "taakanjakoa".
Von der Leyen nostaa myös välineellistetyn maahantulon torjumisen Brunnerin keskeiseksi tehtäväksi. EU-maiden johtajat linjasivat kesällä, että EU tarvitsee yhteiset työkalut välineellistetyn maahanmuuton torjumiseksi.
Joukko jäsenmaita, Suomi mukaan luettuna, esitti kesäkuussa, että EU-lainsäädäntö estää välineellistetyn maahanmuuton torjumisen ja jäsenmaille pitäisi antaa kansallisen turvallisuuden nojalla oikeus poiketa EU-lainsäädännön vaatimuksista.
Kun Von der Leyen ei vieläkään mainitse erikseen pushbackejä, se tarkoittaa, että ne eivät tule kuulumaan keinovalikoimaan, eikä kyse siis ole oikeasti torjunnasta vaan korkeintaan "torjunnasta".
Myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden palautusten nopeuttaminen ja tehostaminen kuuluu Brunnerin tärkeimpiin tehtäviin.
Niinhän ne aina kuuluvat, mutta mikään komissio ei saa niiden suhteen aikaan tarvittavaa muutosta, koska ei oikeasti edes yritä.