Kirjoittaja Aihe: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)  (Luettu 15430 kertaa)

hoxpox

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 610
 • Liked: 55
 • takarivistä huutelija
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #30 : 20.09.2011, 03:08:47 »
Accenture hehkuttaa nettisivuillaan VR-järjestelmää menestystarinana

Lainaus
VR:n uusi tietojärjestelmä on Accenturen ja Tiedon yhteistyötä.

Accenture mainosti vielä maanantaina verkkosivustollaan VR:n pahoin takkuillutta tietojärjestelmää menestystarinana.

- Ratkaisu on parantanut VR:n tuottavuutta, parantanut asiakaspalvelua sekä vähentänyt koulutus- ja henkilöstökuluja.

Accenture on yksi uuden järjestelmän toimittajista Tiedon ohella.

VR kaatoi vastuuta lippuautomaattien kaatumisesta maanantaina nimenomaan järjestelmätoimittajien niskoille.

Kaikki automaatit ovat tänään olleet pois käytöstä puolen päivän jälkeen. Matkustajille on myyty lippuja junissa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011091914417763_uu.shtml

VR syyttää ongelmista tietojärjestelmän toimittajia.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011091914414152_uu.shtml

Olen työskennellyt aiemmin julkisen liikenteen it-projekteissa, ja voin kertoa että yrityksissä tehdään asioita joskus tarkoituksellisen huonosti, jotta projektille saataisiin mahdollisimman paljon laskutettavaa korjaustyötä.

Tarkoituksellisen huonosti tarkoittaa voi tarkoittaa esim. sitä että kuunnellaan asiakasta. Asiakkailla on usein kaikenlaisia ihmeellisiä toivomuksia, jotka eivät ole lainkaan toteuttamiskelpoisia. Näitä toivomuksia voidaan lähteä toteuttamaan, vaikka jo alussa tiedetään että parempikin ratkaisu on olemassa, ja muutostyöstä voidaan laskuttaa myöhemmin.

Mikäli yritys on aiemmin toimittanut muille asiakkaille toimivia järjestelmiä tietyllä tavalla, voi samanlaista järjestelmää ostava asiakas toivoa, että voitaisiinko järjestelmä toteuttaakin vähän eri tavalla, vain sen takia koska tämä uusi tapa kuulostaa jännemmältä. Voidaan esimerkiksi vaihtaa joku järjestelmän ohjelmistokomponentti tai toteuttaa projekti osittain tai kokonaan eri ohjelmointikielellä.

Tästä luonnollisesti syntyy paljon lisätyötä, ja sitten kun ehkä myöhemmin todetaan että ehkä olisi kuitenkin parempi vaihtaa ohjelmistokomponentti tai -kieli alkuperäiseen, syntyy taas lisätyötä.

Mitä enemmän projektissa tehdään korjauksia ja yleensäkin työtä, sitä enemmän se työllistää myös tilaajan henkilöstöä, ja sitä tarpeellisemmaksi he itsensä kokevat. Tilaajan projektihenkilöstö on myös innostunut, kun he saavat olla mukana teknisessä päätöksenteossa, vaikka siitä onkin vain pelkkää haittaa projektin etenimselle.

Paras projekti kummankin osapuolen kannalta on sellainen, joka ei ikinä valmistu. Tällöin päivät kuluvat rattoisasti palavereissa miettien että mikä meni pieleen, ja pohditaan asiantuntevan oloisina korjausvaihtoehtoja laskutuksen juostessa koko ajan.

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 788
 • Liked: 18610
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #31 : 20.09.2011, 08:05:40 »
Tähän yllä ei olekaan juuri lisättävää, näinhän se menee. Ainoastaan verovaroista rahoittaminen ja näennäiskilpailu sekä siihen mielenkiintoisesti liittyvät "kytkökset" tekevät tästä toimintatavasta sellaisen, että sitä voidaan soveltaa kerrasta toiseen menettämättä näitä hyvin maksavia asiakkaita.
« Viimeksi muokattu: 20.09.2011, 08:14:29 kirjoittanut foobar »
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

TJK

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 601
 • Liked: 2
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #32 : 20.09.2011, 08:47:59 »
Tuo "yksityinen sektori elättää muut"-logiikka ei nyt täysin toimi. Kommunistiset maat olisivat kuolleet nälkään jo ensimmäisenä vuotena.

Sekä Neuvostovenäjällä että kommunistisessa Kiinassa tämä puoli asiasta toteutettiinkin uskomattoman onnistuneesti - ottaen huomioon, ettei siihen varmastikaan tarkoituksellisesti pyritty. Heti ensimmäisenä vuonna ei kansaa kuitenkaan voi tappaa nälkään siksi, että missä tahansa edes puolittain toimintakykyisessä valtiossa on ollut viljaa varastossa enemmän kuin seuraavan vuoden kylvyä varten.
Neuvostoliitto toimi ihmisiän ajan, ei yhtä vuotta.

Nälänhätä ei ollut ongelma, ainoastaan joskus tarkoituksellisesti luotu tilanne väärien kansanryhmien hoitelemiseksi.

Lainaus
Molemmissa systeemeissä tehtiinkin korjausliikkeitä ennen totaalista tuhoa, mutta aikaansaatu inhimillisen kärsimyksen määrä oli kaikkea muuta kuin mitätön.
Inhimillinen kärsimys oli suurta, mutta se liittyi pitkälti ensinnäkin muuhun kuin talouteen. Vapausoikeuksien puute, väestöryhmien vaino, vakoiluverkostot ja epädemokraattisuus olivat luultavasti materiaalista hyvinvointia suurempi ongelma.

Toiseksi Neuvostoliiton julkinen sektori oli laadittu marxilaisen ideologian, ei todellisuuspohjaisen tutkimuksen mukaan. Aivan yhtä järjetöntä kuin tunturikoivujen jalostaminen omenapuiksi oli se ajatus, että ihminen tekee työtä huvikseen, autuaan vieraantumattomuuden tilassa. Niin ei tietenkään ole, vaan ihmisiä tulee kannustaa palkalla ja maksaa hyvästä työstä enemmän kuin huonosta. Lisäksi laatuprosessien pitää pyöriä koko ajan työn laadun mittaamiseksi ja oikeiden ihmisten palkitsemiseksi.

Esittämistäni varauksista huolimatta olen kyllä sitä mieltä, että nykyisenkaltaista yritystoimintaa pyörittävät kyllä paremmin firmat kuin julkinen sektori. Jotain harvoja poikkeuksia saattaa olla, kuten pankit joidenkin mielestä. Siitä huolimatta on väärin tuomita tiettyä julkisen sektorin työvoiman määrää liian suureksi pelkästään siksi, ettei julkista sektoria huonosti käyttänyt, kansalaisten oikeuksia polkenut ja armeijaan loputtomasti törsännyt maa ollut kovin hyvä paikka asua.

Mansikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 080
 • Liked: 60
 • Oma maa? Oma maa.
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #33 : 20.09.2011, 09:29:27 »
On kansantaloudellisesta aika sama maksetaanko esimerkiksi terveydenhuolto yksityisinä vakuutusmaksuina vai veroina. Sama koskee koulutusta. Sen voi aivan hyvin järjestää joko verovaroin kuten Suomessa tai yksityisen varoin. OECD:n selvitysten, jotka lyhenteellä PISA tunnetaan, mukaan Suomen malli koululaitoksen osalta on vallan tehokas.

No juuri kansantaloudellisesti on ratkaisevan tärkeää, että terveyspalvelut maksetaan verovaroilla suurelta valtaosaltaan, sillä mitä enemmän yksityiset vakuutusmaksut ovat mukana, sitä kalliimmaksi veroeuro käy, eli terveyden tuottaminen tulee kalliimmaksi.

Saattaa tulla yllätyksenä monille, mutta laitettaessa terveydenhuoltojärjestelmät tuottavuuden osalta jonoon, on Suomi ykkössijalla. Yksityistämiskiima usein estää julksien sektorin hyvien puolien laajan esilläpidon.

Toisena esimerkkinä Yhdysvallat. Kaikki "tietävät", että siellä homma pelittää vakuutusmaksuillla. Kuitenkin Yhdysvallat käyttävät julkista rahaa terveydenhoitoon enemmän kuin mikään muu valtio (suhteessakin siis!), mutta silti ihmiset eivät saa riittävää hoitoa. Syitä tähän on etsitty pitkään ja asiaa analysoidaan koko ajan. Kerta toisensa jälkeen syyksi kuitenkin löytyy yksityisen sektorin suuri osuus ja markkinatalousavioliitto.

Aina kun tarkastellaan makronäkökulmasta terveydenhuollon laatukritereeitä, kuten palvelujen peittävyys, saatavuus, tasa-arvoisuus ja riittävyys, mikään muu kuin julkisrahoitteinen malli - erityisesti juuri pohjoismainen - ei pääse korkeille arvosanoille.

TJK

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 601
 • Liked: 2
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #34 : 20.09.2011, 09:36:14 »
Toisena esimerkkinä Yhdysvallat. Kaikki "tietävät", että siellä homma pelittää vakuutusmaksuillla. Kuitenkin Yhdysvallat käyttävät julkista rahaa terveydenhoitoon enemmän kuin mikään muu valtio (suhteessakin siis!), mutta silti ihmiset eivät saa riittävää hoitoa.
No no, hoitojen taso ja asiakastyytyväisyys ovat kyllä Amerikassa huippuluokkaa. Se on kuitenkin totta, että julmetun kallis tuo järjestelmä on. Se on yksi esimerkki siitä, että minimaalisesti julkista sektoria työllistävä ja pitkälti ilman sen byrokratiaa toimiva järjestelmä voi olla tehoton (laatu vs. kustannus -vertailu).

Pliers

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 570
 • Liked: 23
 • Every human being is the author of his own health
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #35 : 20.09.2011, 09:38:10 »
Veronmaksaja nuo kaikki kuitenkin kustantaa.

Julkinen sektori tuottaa lähinnä palveluja. Ihan äkkiä en keksi yhtään osa-aluetta, joka tuottaisi selvää rahaa, paitsi julkisen sektorin omistamat yhtiöt, kuten jotkin sähkölaitokset.
On kansantaloudellisesta aika sama maksetaanko esimerkiksi terveydenhuolto yksityisinä vakuutusmaksuina vai veroina. Sama koskee koulutusta. Sen voi aivan hyvin järjestää joko verovaroin kuten Suomessa tai yksityisen varoin. OECD:n selvitysten, jotka lyhenteellä PISA tunnetaan, mukaan Suomen malli koululaitoksen osalta on vallan tehokas.

Tuohon en käsittääkseni ottanut kantaa. Totesin vain, että julkisen sektorin kulutus on pois veronmaksajan kukkarosta.

Siinä, että kumpi on parempi, on lopulta kyse tehokkuudesta. Molemmat voivat olla hyviä, jos ovat tehokkaita, eli panos/tuotossuhde on kohdallaan.
"The hardest thing in the world to understand is the income tax."
"Great spirits have often encountered violent opposition from weak minds."
-Albert Einstein-

Ihan sama kohtelu kauttaaltaan kaikille ei ole kuitenkaan yhdenvertaisuutta. -toiminnanjohtaja Eva Lindberg, Pakolaisneuvonta ry-

Kalevi Aronen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 169
 • Liked: 214
 • Papparainen ajassa.
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #36 : 20.09.2011, 09:38:18 »
Nykyinen tietotekniikka esim sairaalassa on täysin tehotonta; liian paljon aikaa kuluu koneisiin ja niistä ei vastaavaa hyötyä ole.

Entismallinen sairaanhoito; lääkäri saneli asiat ja konekirjoittaja kirjoitti asiat puhtaaksi, oli nopeampi ja tehokkaampi systeemi.


Olen töissä suuren sairaanhoitopiirin tekniikassa ja ei se tietotekniikka ole lainkaan tehotonta, entiseen ei ole paluuta. Vanha systeemi oli tehoton ensin lääkäri saneli ja sitten se vielä kirjoitettiin puhtaaksi. Nykyisin lääkäri kirjoittaa samantien tarvittavat lausunnot ja samassa ajassa kuin ennen saneltiin.
Ota oppia JH-a_:sta, häs ei heitä väitteitä ilman perusteluja.
Om mani padme hum.

TJK

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 601
 • Liked: 2
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #37 : 20.09.2011, 09:44:25 »
Tuohon en käsittääkseni ottanut kantaa. Totesin vain, että julkisen sektorin kulutus on pois veronmaksajan kukkarosta.
Se on totta. Samassa yhteydessä tosin voisi olla hyvä mainita entistä useammin, että veronmaksajan kukkaro ei olisi välttämättä yhtään paksumpi ilman julkista sektoria. Rahat kulkisivat kyllä suoraan hänen kauttaan, mutta pitkälti samoista asioista joutuisi kuitenkin maksamaan.

Pliers

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 570
 • Liked: 23
 • Every human being is the author of his own health
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #38 : 20.09.2011, 09:52:54 »
Tuohon en käsittääkseni ottanut kantaa. Totesin vain, että julkisen sektorin kulutus on pois veronmaksajan kukkarosta.
Se on totta. Samassa yhteydessä tosin voisi olla hyvä mainita entistä useammin, että veronmaksajan kukkaro ei olisi välttämättä yhtään paksumpi ilman julkista sektoria. Rahat kulkisivat kyllä suoraan hänen kauttaan, mutta pitkälti samoista asioista joutuisi kuitenkin maksamaan.

Riippuu siitä mainitusta tehosta.

Julkisen puolen "ongelma" on se, että maksaa pitää vaikkei käytäkään. Ajatus on se, että useamman maksaessa yksilön tarvitsee maksaa vähemmän. Tämä aiheuttaa vaihtoehtojen vähyyden. Jos haluaa muunlaista palvelua, siitä maksettava erikseen, jolloin tulee maksettua kahteen kertaan. Toinen julkisen puolen "ongelma" on se, ettei todellista painetta tehdä töitä tehokkaasti ole ilman katetavoitetta. Tämä taas potentiaalisesti pöhöttää sektoria.

Kumpi tahansa, yksityinen tai julkinen, voi potentiallisesti lihottaa tai laihduttaa veronmaksajan lompakkoa. Kyse on todellakin siitä tehokkuudesta.
"The hardest thing in the world to understand is the income tax."
"Great spirits have often encountered violent opposition from weak minds."
-Albert Einstein-

Ihan sama kohtelu kauttaaltaan kaikille ei ole kuitenkaan yhdenvertaisuutta. -toiminnanjohtaja Eva Lindberg, Pakolaisneuvonta ry-

Marko Parkkola

 • Vieras
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #39 : 20.09.2011, 10:11:35 »
Meneepä offtopiciksi.

Kuitenkin Yhdysvallat käyttävät julkista rahaa terveydenhoitoon enemmän kuin mikään muu valtio (suhteessakin siis!), mutta silti ihmiset eivät saa riittävää hoitoa.

Muistaakseni lukuun lasketaan myös lääketiede mukaan, ei pelkkä hoito. Yhdysvalloissa on valtavasti kehitystä lääketieteen puolella.

Kuopion yliopistollisen keskussairaalan yleislääketieteen ylilääkäri esitteli joskus sellaista mallia, että kun terveydenhoitoon käytetty rahamäärä ylittää tietyn pisteen, alkaa se toimia kansalaista vastaan. Eli kun rahaa tungetaan liikaa terveydenhoitoon, alkaa paradoksaalisesti hoito kärsiä. Suomessa olemme kuulemma suunnilleen tuossa pisteessä. Jenkeissä siitä on menty heittämällä yli.

Mutta jos pysytään topicissa, niin olen paininut itseni kanssa tässä pari päivää uskallanko kertoa juttuja ohjelmointialan ihmeellisestä maailmasta. Olen päätynyt tulokseen, että en uskalla. Ehkä pitäisi toimia nimimerkillä...

TJK

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 601
 • Liked: 2
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #40 : 20.09.2011, 10:29:24 »
Riippuu siitä mainitusta tehosta.

Julkisen puolen "ongelma" on se, että maksaa pitää vaikkei käytäkään. Ajatus on se, että useamman maksaessa yksilön tarvitsee maksaa vähemmän.
Ajatus voi myös olla se, että julkinen järjestelmä on ehkä näppärin tapa huolehtia, että ihminen ei jää tarvitsemaansa hoitoa.

Lainaus
Tämä aiheuttaa vaihtoehtojen vähyyden.
Senhän se tekee. Sitä on pyritty Suomessa jossain määrin kompensoimaan maksamalla korvauksia yksityislääkärikäynneistä ja antamalla lupia ja valtionosuuksia yksityisille kouluille.

Lainaus
Toinen julkisen puolen "ongelma" on se, ettei todellista painetta tehdä töitä tehokkaasti ole ilman katetavoitetta. Tämä taas potentiaalisesti pöhöttää sektoria.
Siihen liittyy kyllä ongelmia. Vaikkapa kokonaista sairaanhoitopiiriä ei oikein voi lakkauttaa samaan tapaan kuin tehotonta yritystä. Kulttuuriin kuuluu myös, ettei henkilöstöä palkita minkäänlaisilla tulospalkkioilla, vaikka työ olisi kuinka tehokasta. Näin ollen järjestelmä ruokkii helposti epätarkoituksenmukaista toimintaa, vaikka pahimmat lusmut tietysti erotetaankin.
« Viimeksi muokattu: 20.09.2011, 11:35:19 kirjoittanut TJK »

tyhmyri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 349
 • Liked: 907
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #41 : 20.09.2011, 11:00:10 »
Toinen julkisen puolen "ongelma" on se, ettei todellista painetta tehdä töitä tehokkaasti ole ilman katetavoitetta. Tämä taas potentiaalisesti pöhöttää sektoria.
Pöhötystauti puree kaikissa organisaatiotyypeissä. Suuret yritykset ovat myös vallan loistavia pöhötyksen kotipaikkoja. Pääkonttoreilla ja hallinnolla on taipumusta kasvaa niin kauan kunnes rahat oikeasti loppuvat. Julkisen sektorin ja yritysten välisessä vertailussa yritykset yleensä tuppaavat rahojen loppuessa kohdistamaan korjausliikkeet juuri tuohon pöhöön (tosin eivät aina) kun julkisella puolella rahojen loppuessa keskushallinto ja johto tuppaa kohdistamaan leikkaukset sinne suorittavalle tasolle (vertaa esimerkiksi poliisi). Tosin julkisesta puolesta puhun kylläkin enemmän lukemani ja kuulemani varassa, mutta yritysten pöhöttymistä on tullut nähtyä monta kertaa.

Alfresco

 • Vieras
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #42 : 20.09.2011, 11:58:59 »
Mutta jos pysytään topicissa, niin olen paininut itseni kanssa tässä pari päivää uskallanko kertoa juttuja ohjelmointialan ihmeellisestä maailmasta. Olen päätynyt tulokseen, että en uskalla. Ehkä pitäisi toimia nimimerkillä...

Ainahan voi rekisteröidä pseudonyymin.

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 068
 • Liked: 8940
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #43 : 20.09.2011, 23:56:07 »
Nykyinen tietotekniikka esim sairaalassa on täysin tehotonta; liian paljon aikaa kuluu koneisiin ja niistä ei vastaavaa hyötyä ole.

Entismallinen sairaanhoito; lääkäri saneli asiat ja konekirjoittaja kirjoitti asiat puhtaaksi, oli nopeampi ja tehokkaampi systeemi.


Olen töissä suuren sairaanhoitopiirin tekniikassa ja ei se tietotekniikka ole lainkaan tehotonta, entiseen ei ole paluuta. Vanha systeemi oli tehoton ensin lääkäri saneli ja sitten se vielä kirjoitettiin puhtaaksi. Nykyisin lääkäri kirjoittaa samantien tarvittavat lausunnot ja samassa ajassa kuin ennen saneltiin.
Ota oppia JH-a_:sta, häs ei heitä väitteitä ilman perusteluja.

Minä taisin tämän jo pistää muutamaa viestiä aiemmin mutta pistetään nyt uudestaan.

Lainaus
http://www.vtv.fi/files/2442/217_2011_netti_korjattu_uusi.PDF

Toisaalta erään tutkimuksen* mukaan lääkäriltä kuluu ajanvarauspotilaalle varatusta ajasta 43 prosenttia tietokoneen käyttöön. Tästä ajasta hieman yli puolet oli sellaista, jolloin potilas ei ollut läsnä. Lääkäreiden arvion mukaan nykyisiä vaikeakäyttöisiä potilastietojärjestelmiä käytettäessä kuluu tietojen etsimiseen ja tallentamiseen tietokoneelle enemmän aikaa kuin paperisia potilaskertomuksia käytettäessä.

* Onko tietokone vastaanoton aikavaras?
Ilkka Winblad, Hannele Hyppönen, Sinikka Salo, Katariina Reinikainen, Jarmo Reponen
[sivu 30]

(lihavoin hakemasi kohdan jottei tarvitse koko lainausta lukea)
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 068
 • Liked: 8940
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #44 : 21.09.2011, 00:18:31 »
Olen työskennellyt aiemmin julkisen liikenteen it-projekteissa, ja voin kertoa että yrityksissä tehdään asioita joskus tarkoituksellisen huonosti, jotta projektille saataisiin mahdollisimman paljon laskutettavaa korjaustyötä.

Näin olen itsekkin käsittänyt. Menee ihan kapitalismin sääntöjen mukaan. Tyhmiä kuuluu huijata - ja kaikkein tyhmin on veronmaksaja. Radiosta kuulin kerran räikeästä kusetuksesta saksan maalta: Hanketta oli toteuttamassa 200 henkeä. Toista samanlaista hanketta taas huomattavasti vähemmän. 200 hengen hanke meni harakoille ja pienempi onnistui, mutta arvata saattaa kumman hankkeen vetäjä sai ylennyksen. Tietenkin sen joka oli ollut esimiehenä 200:lle. Tämä oli vielä yksityisen sektorin juttuja: suuryritykset tai valtio - samaa roskaa molemmat.

Vastaavia löytyy Suomesta pilvin pimein. Kun ostajana on julkinen sektori ja myyjänä iso firma, on ostajan edustajan (virkamiehen) sekä myyjän edun mukaista tehdä mahdollisimman kallis kauppa - tuloksista viis. Virkamies saa aikanaan palkkioksi laiskanviran firmassa ja firma käärii isot rahat. Näitä hankkeita kun on vielä kasa kaupalla päästään helposti saman luokan kuluihin kuin euroopan vakausrahaston maksut - ja vastine on yhtä tyhjää. Tietojen perkaaminen vain on todella vaikeaa NDA -sopimusten takia. Vasta jäävuoren huippua on koeteltu Sähköisen reseptin (500 miljoonaa euroa [1]) ja ajoneuvokeskuksen (50 miljoonaa euroa [2]) kanssa. Vain Valtion Tarkastus Virasto voi todeta hankkeen epäonnistuneeksi, kuten näissä tapauksissa, ja muiden puimisesta julkisesti tulee helposti myös syytteitä. Annetaan siis valtion itse kertoa aikanaan mihin Suomen varallisuus on hävinnyt. Kun domino alkaa purkaantua Kreikasta, niin Helsingissä housut tutisevat.

[1] http://www.digitoday.fi/yhteiskunta/2011/02/04/sahkoisesta-reseptista-tuli-kallis-pannukakku/20111751/66
[2] http://murobbs.plaza.fi/tietotekniikkauutisia-maailmalta/582242-aken-tietojarjestelma-8v-myohassa-hinta-jo-50-miljoonaa.html
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

OlliH

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 049
 • Liked: 248
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #45 : 21.09.2011, 19:55:45 »
Korruptiota tapahtuu yleensa aina kun tahot B ja C päättävät keskenään tahon A rahoista. Yksityistäminen poistaisi monella alalla tehokkaasti korruptiota, kun vapaa kilpailu tappaisi pöhöttyneet talouden mätäpaiseet.

TJK

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 601
 • Liked: 2
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #46 : 22.09.2011, 09:54:05 »
Kun ostajana on julkinen sektori ja myyjänä iso firma, on ostajan edustajan (virkamiehen) sekä myyjän edun mukaista tehdä mahdollisimman kallis kauppa - tuloksista viis. Virkamies saa aikanaan palkkioksi laiskanviran firmassa ja firma käärii isot rahat.
Virkamiesten pitää kuitenkin noudattaa talousarviota ja kilpailuttaa säännösten mukaan. Onko sinulla evidenssiä esimerkiksi merkittävästä virkamiesten liikkuvuudesta yritysten suuntaan?

En pidä huonon toimintatavan syntymistä mahdottomana, mutta en vielä myöskään ollenkaan toteennäytettynä.

Vöyri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 906
 • Liked: 688
  • Botanist on Alp
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #47 : 22.09.2011, 10:04:34 »
Minusta ongelma ulkoistuksissa, kilpailutuksissa ja hankinnoissa on se, että julkiselta sektorilta puuttuu kompetenssia neuvotella sopimuksia. Myöskin heidän toimintaansa rajoittaa melkoinen säädösviidakko, joka antaa tarpeettomasti aseita vastapuolen käsiin.

On pidetty jonkinlaisena taikareseptinä itsessään sitä, jos ulkoistetaan jokin toiminto yksityiselle sektorille, joka on useimmiten tehokkaampi ja notkeampi. Mutta kaikki riippuu sopimuksesta: voittoa tavoitteleva yritys toki luonnollisesti pyrkii neuvottelemaan itselleen kaikkein edullisimman mahdollisen sopimuksen. Jos vastapuolella ei ole kompetenssia tai liikkumavaraa solmia järkeviä sopimuksia, ei ulkoistaminen itsessään paranna palvelutilannetta vaan saattaa suorastaan huonontaa sitä.

Sanktioidut palvelutasot (asiakastyytyväisyys yhtenä niistä), irtosanomis-klausuuli, ennalta sovitut määräaikaiset sopimus-tarkistukset jne. jne. ovat periaatteessa ihan peruskauraa, mutta ainakin median perusteella saa usein lukea tilanteista, jotka vaikuttavat ihan käsittämättömiltä ja sitten virkamiehet levittelevät käsiään, ettei ole aseita puuttua toimittajan toimintaan. Miten ihmeessä ei ole?

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 152
 • Liked: 34539
 • Toivo parasta, varaudu pahimpaan.
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #48 : 22.09.2011, 10:54:32 »
Kuten tuolla Muron puolella threadissa todetaan,

Lainaus
Voi muuten olla monelle yllätys että nk. yövartijavaltion toiminnot (yleinen hallinto, puolustus ja yleinen järjestys ja turvallisuus) haukkaavat Suomessa alle 6 prosenttia BKT:sta.

6 prosenttia! Ja sieltä haetaan pää märkänä säästöjä?

Välillä tulee fiilis että koko systeemi on niin pähkähullu että voisi koko höskän vetää joku sileäksi niin ehkä tilalle tulisi jotain etäisesti järjellistä.


Niin.

Vastavallankumousvaihtoehto olisi se, että yksityispuolen palkansaajat pitäisivät itse 94% maksamistaan veroista, ja ostaisivat tarvitsemansa palvelut yksityisiltä  palveluntuottajilta, jonne 94% julkisen puolen palkasaajista joutuisi siirtymään.

Tämän jälkeen markkinavoimat mittaisivat palveluiden tarpeellisuuden.

- "Hei, meidän taloyhtiö päätti kantaa oman osansa Suomen kansainvälisen maineen ylläpitämisestä. Taloyhtiökokous lunasti juuri vapautuneen asunnon, ja ensi viikolla siihen muuttaa seitsenhenkinen somaliperhe, matkat maksaa Helsingin Yksityiset MamuSponsorit Ry. Somalaista tulee minun naapureitani, joten haluaisin ostaa heille asunnonkäyttökoulutusta. Paljonko viikon kurssi maksaa?

- Se oli siis seitsenmänhenkinen perhe, yksi viikko, Eirassa, hetkinen .... joo. Se on 1590 € plus ALV. Lisäksi tarvitsemme sen normaalin 150 000 euron käteistalletuksen, joka  palautetaan teille, kun asunnonkäyttökoulutuskonsultti palautetaan samassa kunnossa, kuin hänet luovutettiin.

- Kuulostaa suunnilleen oikealta, ainakin nopean googlauksen perusteella. Mä otan sen. Käykö teille VISA Electron?"


Nyt juuri tuo sama prosessi tapahtuu niin, että Tarja Halonen ottaa rahat asunto-osakeyhtiön omistajilta ja muilta asianomaisilta, ja maksaa laskut. Sitten Tarja saa internationalististen solidaristien shampanjakutsuilla kehuja hyväsydämisyydestään, kun todellisessa maailmassa nuo kehut kuuluisivat tietenkin noille asunto-osakeyhtiön omistajille!

Pelle Miljoonan pitäisi kirjoittaa tästä laulu:

"Maaimassa on niin paljon epäoikeudenmukaisuutta, porvari ei koskaan saa kiitosta työstään, ja siksi hän nukkuu huonosti tänäkin yönä-äää-ääää!"
"Arvoituksellisin kehityssuunta on länsimaiden johtajien määrätietoisuus luoda NL uudelleen Eurooppaan."
- Mikhail Gorbachev

”Mitä perverssimpää asiaa osataan suvaita, sitä enemmän suvaitsemisesta saa hyvepisteitä.”
- https://www.facebook.com/jussi.hallaaho/posts/2336133563173491

Vöyri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 906
 • Liked: 688
  • Botanist on Alp
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #49 : 22.09.2011, 13:27:32 »
Tämän jälkeen markkinavoimat mittaisivat palveluiden tarpeellisuuden.

Vaikka sydämensiirron tai syöpäleikkauksen? Tai autistisen lapsen koko elämän kestävän kuntoutuksen? Eivät nuo ainakaan yövartija-valtion asioita ole.

Yövartija-valtio meillä taisi olla esimodernina aikana - oliko silloin hauskaa ja vapaata?

Nyt en tiedä oletko vain sarkastinen, en oikein saanut viestistäsi selvää, mutta olkoon tuo sitten yleiskommenttina libertaareille (jotka ovat yhtä käytännönläheisiä kuin marxisti-leninistitkin, ja omaavat yhtä empirian kestävän Teoriankin).

Mansikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 080
 • Liked: 60
 • Oma maa? Oma maa.
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #50 : 22.09.2011, 16:11:05 »
Toisena esimerkkinä Yhdysvallat. Kaikki "tietävät", että siellä homma pelittää vakuutusmaksuillla. Kuitenkin Yhdysvallat käyttävät julkista rahaa terveydenhoitoon enemmän kuin mikään muu valtio (suhteessakin siis!), mutta silti ihmiset eivät saa riittävää hoitoa.
No no, hoitojen taso ja asiakastyytyväisyys ovat kyllä Amerikassa huippuluokkaa. Se on kuitenkin totta, että julmetun kallis tuo järjestelmä on. Se on yksi esimerkki siitä, että minimaalisesti julkista sektoria työllistävä ja pitkälti ilman sen byrokratiaa toimiva järjestelmä voi olla tehoton (laatu vs. kustannus -vertailu).

Epäilen väärinkäsitystä. Tarkoitin hoidon riittämisellä perustuslakihenkistä oikeutta saada apua (PeL 19 §). Varmastikin he, keiltä riittävät vakuutukset löytyvät, ovat tyytyväisiä saamansa hoitoon. Myös Suomessa potilaat ovat hyvin tyytyväisiä sairaanhoitoon. Suomessa lisäksi pyritään hoitamaan jokainen. Yhdysvalloissa ei hoideta, joten ihmiset eivät Yhdysvaltojen terveydenhoitojärjestelmässä saa riittävää hoitoa.

TJK

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 601
 • Liked: 2
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #51 : 22.09.2011, 16:34:10 »
Toisena esimerkkinä Yhdysvallat. Kaikki "tietävät", että siellä homma pelittää vakuutusmaksuillla. Kuitenkin Yhdysvallat käyttävät julkista rahaa terveydenhoitoon enemmän kuin mikään muu valtio (suhteessakin siis!), mutta silti ihmiset eivät saa riittävää hoitoa.
No no, hoitojen taso ja asiakastyytyväisyys ovat kyllä Amerikassa huippuluokkaa. Se on kuitenkin totta, että julmetun kallis tuo järjestelmä on. Se on yksi esimerkki siitä, että minimaalisesti julkista sektoria työllistävä ja pitkälti ilman sen byrokratiaa toimiva järjestelmä voi olla tehoton (laatu vs. kustannus -vertailu).

Epäilen väärinkäsitystä. Tarkoitin hoidon riittämisellä perustuslakihenkistä oikeutta saada apua (PeL 19 §). Varmastikin he, keiltä riittävät vakuutukset löytyvät, ovat tyytyväisiä saamansa hoitoon. Myös Suomessa potilaat ovat hyvin tyytyväisiä sairaanhoitoon. Suomessa lisäksi pyritään hoitamaan jokainen. Yhdysvalloissa ei hoideta, joten ihmiset eivät Yhdysvaltojen terveydenhoitojärjestelmässä saa riittävää hoitoa.
Minunkin käsitykseni on sellainen, että Yhdysvalloissa joillakuilla on vaikeuksia päästä hoitoon, vaikkei sitä lain mukaan evätä saisikaan.

Mansikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 080
 • Liked: 60
 • Oma maa? Oma maa.
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #52 : 22.09.2011, 16:42:04 »

Muistaakseni lukuun lasketaan myös lääketiede mukaan, ei pelkkä hoito. Yhdysvalloissa on valtavasti kehitystä lääketieteen puolella.

Kuopion yliopistollisen keskussairaalan yleislääketieteen ylilääkäri esitteli joskus sellaista mallia, että kun terveydenhoitoon käytetty rahamäärä ylittää tietyn pisteen, alkaa se toimia kansalaista vastaan. Eli kun rahaa tungetaan liikaa terveydenhoitoon, alkaa paradoksaalisesti hoito kärsiä. Suomessa olemme kuulemma suunnilleen tuossa pisteessä. Jenkeissä siitä on menty heittämällä yli.


Mitä tarkoitetaan lääketieteellä? Yliopisto-opetusta ja tutkimusta? Julkisia tutkimuslaitoksia ehkä? En tiedä onko Yhdysvaltojen järkevää vyöryttää kustannuksiin "ylimääräistä", koska silloinhan he ainakin näyttävät saavan aikaan enemmällä vähemmän.

Ylilääkäri on todennäköisesti puhunut terveystaloustieen - ja tavan taloustieteenkin - mallista nimeltä aleneva rajahyöty. Tällä halutaan laittaa rahoittajat ajattelemaan, että mikä on riittävä ja hyväksyttävä taso terveyttä, koska terveyden lisääminen jo erittäin hyvinvoivilla ihmisillä maksaa taas lisää, ja ko. mallin mukaan kasvavasti siten, että lopulta kurvataan alaspäin. Esimerkiksi vanhukselle lisätään kymmenes lääke tavoitteena elämänlaadun kasvattaminen, mutta lääkkeiden yhteisvaikutukset tekevätkin hänet entistä huonovointisemmaksi.

Tällaisen esittäminen pelkiltään Suomen tilanteeksi on kuitenkin virheellistä ja ylilääkäriltä erityisen edesvastuutonta. Kyse on nimittäin ensisijaisesti siitä, tehdäänkö oikeita valintoja vai vääriä valintoja. Rahaa voimme laittaa lisää lääkkeisiin jo monilääkityille vanhuksille tai rahaa voimme laittaa lisää ensihoitoon ja potilasvahinkojen ehkäisyyn. Rahaa voimme lisätä kouluterveydenhuoltoon ja todennäköisesti silloin sekä tuotetaan terveyttä että vähennetään sairaanhoidon kuluja.

Sanomalla, että Suomi on tilanteessa, jossa rahan lisääminen terveydenhoitoon kääntyisi tarkoitustaan vastaan, ajetaan poliittista agendaa.

TJK

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 601
 • Liked: 2
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #53 : 22.09.2011, 18:29:01 »
Vastavallankumousvaihtoehto olisi se, että yksityispuolen palkansaajat pitäisivät itse 94% maksamistaan veroista, ja ostaisivat tarvitsemansa palvelut yksityisiltä  palveluntuottajilta, jonne 94% julkisen puolen palkasaajista joutuisi siirtymään.

Tämän jälkeen markkinavoimat mittaisivat palveluiden tarpeellisuuden.
Markkinavoimat ovat huonoja mittaamaan tarpeellisuutta. Ne kun eivät ota huomioon niiden tarpeita, joilla ei ole rahaa.

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 068
 • Liked: 8940
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #54 : 22.09.2011, 19:47:06 »
Markkinavoimat ovat huonoja mittaamaan tarpeellisuutta. Ne kun eivät ota huomioon niiden tarpeita, joilla ei ole rahaa.

Juuri niin. Nykyinen rahanjako taas perustuu lähes kokonaan voimaan, eikä mihinkään "yleiseen tarpeellisuuteen", "kysynnän ja tarjonnan suhteeseen" tai muuhun oikeudenmukaiselta kuulostavaan perusteeseen. Siksi AY-liike nostaa toimialansa palkkatasoa ja siksi johtajat tienaavat mielettömiä summia.

Oman näkemykseni mukaan nykyinen rahajärjestelmä on jo niin pilattu huonoilla perusteilla tehdyn rahanjaon, ja siitä kertyneiden omaisuuksien, avulla, ettei siltä pohjalta enää voida mitenkään palata ihmisten tarpeita täyttävään muotoon. Onko tulevaisuus sitten rahaton, aloitetaanko rahan kerryttäminen nollasta vai mikä uusi tie on, siihen en osaa sanoa. Omaivaraisuuden aste tulee joka tapauksessa lisääntymään ja yhä enenevässä määrin vaihdetaan palvelus palvelukseen - ilman yhteiskunnallista väliintuloa.

Oma vaihtoehtoni Lallin ansiokkaan esimerkin vastineeksi olisi:

- "Hei, meidän perhe päätti kantaa oman osansa Suomen kansainvälisen maineen ylläpitämisestä. Perheemme remontoi sivurakennuksen asuttavaan kuntoon, ja ensi viikolla siihen muuttaa seitsenhenkinen somaliperhe, kyydin he hankkivat muilta maahanmuuttajien ystäviltä. Somalaista tulee meidän naapureitani, joten haluaisin pyytää heille asunnonkäyttökoulutusta. Löytyisikö hommafoorumista ketään joka haluaisi heitä opastaa? Voin vastineeksi auttaa jossain muussa.

- Se oli siis seitsenmänhenkinen perhe, yksi viikko, Eirassa, hetkinen .... joo. Jos sinä vaikka vanhana rakennusmiehenä tulisit auttamaan kesämökin kattotalkoisiin heinäkuussa. Ja muuten tuossa naapurissa Hakkarainen tarvitsee riuskoja miehiä vesuria käyttämään, eikö niistä somaleista joku haluaisi tulla? Tietenki vastaat myös somalien aiheuttamista ongelmista ja tuhoista.

- Kuulostaa suunnilleen oikealta, ainakin nopean päättelyn perusteella. Se käy hyvin. Annanko heille sinun tietosi vai otatko itse yhteyttä?"
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 068
 • Liked: 8940
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #55 : 22.09.2011, 20:05:33 »
Sitten takaisin aiheeseen.

Virkamiesten pitää kuitenkin noudattaa talousarviota ja kilpailuttaa säännösten mukaan.

Se ei ratkaise mitään vaan lähinnä luo lisää ongelmia. Kilpailutus säännöksiä ei voida ikinä saada täydelliseksi, ja useimmiten nekin tilataan alan konsulteilta - eli myyjiltä!

Itse olen asiaa itse nähneenä vakuuttunut että tilanne parantuisi huomatavasti - siis korruptio vähenisi - jos virkamiehillä ei olisi mitään sääntöjä hankintoihin. Nyt virkamiehet pelkäävät sääntörikkoja ja valitsevat oikein täytetyn ennemmin kuin parhaimman. Taksikuljetusten hankinnat ovat tästä parhaimpia esimerkkejä. Niissä lakimiehen tutkintoa vailla olevat taksikuskit usein hylätään "voisin", "tekisin" tai muiden tarjoiskilpailuissa juridisesti hankalien termien vuoksi. Ilman mitään oikeutta valittaa, kun jätetty tarjous oli virheellinen.

IT-projekteista on tässä hyvä kuvaus:

Lainaus
Ostaja valitsee halvimman tarjouksen, koska käsitykseni mukaan hankintalaki siihen käytännässä pakottaa. Yritykset tarjoavat lähes aina it-projekteissa reilusti alihintaista, ja ovat varmoja, että alkuperäiseen järjestelmän määritykseen asiakkaan tekemien muutospyyntöjen kautta projektin skouppia saadaan venytettyä niin, että katteet tulevat kohdalleen. Asiakas taas joutuu tekemään muutospyyntöjä, koska kaikilla on erilainen tulkinta siitä, mitä alkuperäinen määritys edes pitää tarkalleen sisällään.

Kommentoi Thomas Makinen
http://petterijarvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/83786-miksi-tietojarjestelmat-tokkivat

Lainaus
Onko sinulla evidenssiä esimerkiksi merkittävästä virkamiesten liikkuvuudesta yritysten suuntaan?

Jos evidenssi tarkoittaa oikeudessa pitäviä todisteita, niin voisi olla. Mutta minulla ei ole mitään motiivia yrittää pelastaa veronmaksajien rahoja, jos ainoa hyöty minulle on lämmin käsi ja työmäärä suuri. NDAt ja muut yritysten suosimat sensuurivälineet estävät minua puimasta näitä tapauksia oikeuslaitoksen ulkopuolella.

Lainaus käyttäjältä: Marko Parkkola
Mutta jos pysytään topicissa, niin olen paininut itseni kanssa tässä pari päivää uskallanko kertoa juttuja ohjelmointialan ihmeellisestä maailmasta. Olen päätynyt tulokseen, että en uskalla. Ehkä pitäisi toimia nimimerkillä...

Samoin täällä. Vaan minä en uskalla edes nimimerkin suojissa. Nimimerkki voi paljastua ja viimeistään tapausten yksityiskohtainen esittely paljastaisi oikean nimeni. Itsesensuuri on sensuureista tehokkain.
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 152
 • Liked: 34539
 • Toivo parasta, varaudu pahimpaan.
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #56 : 22.09.2011, 20:05:55 »
Pohdiskelua yövartijavaltion luonteesta

Tämän jälkeen markkinavoimat mittaisivat palveluiden tarpeellisuuden.

Vaikka sydämensiirron tai syöpäleikkauksen?

Jos palkansaajille itselleen jäisi käteen 94% nyt maksetuista maksetuista kokonaisveroista (valtio, kunnallis, AVL, auto, perintö jne), niin hän ostaisi tarvitsemansa palvelut itse tällä, eh, "ylijäämällä". Tämä tietenkin ottaisi päähän byrokraatteja ja politikkoja, jotka tekevät nyt kulutus- ja hyvinvointipäätökset puolestamme.

Asettelen sanani toisin: hyvinvointivaltiossa maksamme veroja 15 kertaa enemmän kuin yövartijavaltiossa. Tuosta viisitoistakertaisesta summasta ...

- Osa a) kuluu hyvinvointivaltion elintärkeiden palvelujen tuottamiseen, kuten terveydenhuoltoon. Nämä siis joutuisimme minarkiassa ostamaan yksityisiltä tuottajilta, näillä säästyneillä verovaroilla.

- Osa b) kuluu hyvintivaltion ei-aivan-elintärkeisiin palveluihin. Koulutuksen lapsilleen kukin ostaisi -- näillä säästyneillä verovaroilla --  mistä itse haluaisi, mokutus- tai nuivakoulusta.

- Osa c) osa kuluu tarjahalosten määrittelemiin tulonsiirtoihin, sekä pohjattoman mokulaarin täyttämiseen.

Sydänsiirtopotilas siis voisi ostaa itselleen paljon paremmin palvelun, kun hänen ei tarvitsisi maksaa tarjahalosille välissä säheltämisistä.

Laskenpa tätä miten päin vaan, niin elämää hankaloittavan byrokraattiluokan minimointi maksimoi keskiluokan hyvinvoinnin.

Jeps! Keskiluokan!

Silloin kun keskiluokka voi hyvin, sillä on varaa hyväntekeväisyyteen, jonka kohteen se itse valitsee. Tuo kohde ei olisi tarjahalosten valitsema kohde, ja sekös tarjahalosia kukkahatuttaisi.

Keskiluokalla on myös varaa hankkia tarpeelliseksi katsomiaan palveluita -- esimerkiksi sosiaaliturvavakuutuksia -- ilman, että sen tarvitsee (osallistumismaksuna yhteiskuntaan) maksaa samalla myös osallistumismaksua tarjahalosinternationalistien shampanjakutsuille.

Niissä brassaillaan sillä kuka on saanut tuhlattua eniten alamaisten veromarkkoja globaaliin solidaarisuuteen, jonka tuloksena suihkukoneet kiidättävät kolmannen maailman huoltosuhteen parantajia heikentämään huoltosuhdetta uudessa kotimaassan, ja kuluttamaan täällä tundravyöhykkeellä 20 enemmän energiaa per sierainpari, kuin mitä he kuluttaisivat banaanivyöhykkeellä. Kotimaiset tarjahaloset ja heidät internationalistit ulkomaanvastineensa kilpailevat siitä, kuka tuhoaa maapalloa tehokkaimmin.

Keskiluokalla on myös varaa kustantaa hyväntekeväisyytenä tarpeellisia palveluita niille joiden se katsoo niitä tarvitsevaan. Rahaa tähänkin taas enemmän, koska ei tarjahalosia välissä säheltämässä. Tämä kulutuspäätösten kansanvaltaistaminen ruohonjuuritasolle olisi tietenkin huonoja uutisia niille, jotka tykkäävät antaa muiden rahoja hyväntekeväisyyteen, ja saada muiden rahoja hyväntekeväisyytenä tarhahalosten kautta.

Vöyri, kukaan ei tunnu tässä maassa ajavan sen keskiluokan asiaa, joka täällä verovaroillaan ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa. Pankkiireilla, anarkomarkoilla, byrokraateilla, politikoilla, pummeilla ja sen sellaisilla resurssisyöpöillä on yhä vain kasvavia vaateita resurssien tuottajille, ja keinoja niiden toteuttamiseen politikkojen, virkakoneiston ja median kautta.

Tämä on "hullunkuriset perheet" -peliä, jossa mustapekkakorttien määrä pakassa lisääntyy koko ajan, mikä tarkoittaa sitä, että kohta yhteiskunnallista rekeä ei enää ole vetämässä perheitä, koska se on todettu hullunkuriseksi puuhaksi. Reessä istuu kohta pelkkiä mustia pekkoja, eikä tämä tarkoita ihonväriä.

Mustapekkakorttia tarjottu!

Me hyvinvointivaltion kasvatit emme tajua, että asiat voisivat toisellakin tavalla, koska meidät ovat lapsesta lähtien koulutettu veisaamaan hallelujaata tälle fabiansosialistiselle yhteiskuntamallille, jota pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi kutsutaan.

Hedoninen adaptaatio estää meitä päästämästä irti saavutetuista eduista, joten hyvinvointivaltion alasajo ei ole meille optio. Mutta tuo antioptio on kuitenkin todellisuutta, kun politikot alkavat etsiä säästöjä 80 miljardin valtionvelan korkojen maksamiseen.

Vuosi 2012 voi osoittautua ison rytinän alkamisvuodeksi. Mutta se ei tietenkään estä tarjahalosia roudamaasta tähän maahan lisää etuajo-oikettuja huoltosuhteen heikentäjiä, joiden ansiosta autistisen lapsen koko elämän kestävä kuntoutus lopetaan, etsittäessä ja löydettäessä uusia säästökohteita, jotta etuajo-oikeutettua somalisirkusta voidaan jatkaa.

Vöyri, olet oikeassa siinä, että tällaiset minarkistiset pohdiskelut ovat teoreettisia, koska (ainakin) viimeiset 100 vuotta länsimaat ovat pyrkineet siirtämään kulutuspäätösten tekemisen oman elämänsa asiantuntijoilta tarjahalosille, jotka tietävät alamaisiaan paremmin mitä nämä tarvitsevat.

Teknisen kehityksen myötä länsimaiden olosuhteet ovat muuttuneet niin kovin paljon siitä ajasta, kun ihmiset vielä tekivät itse suurimman osan omista kulutuspäätöksistään, että hyvinvointialamaiset voisivat olla samassa tilanteessa kuin vapautetut orjat Yhdysvaltojen sisällissodan jälkeen:

"Mitä me teemme tällä vapaudella?"

Mielestäni paras ratkaisu nykyisiin ongelmiimme olisi se, että valtiopalvelut priorisoidaan, ja jätetään loppupäästä tuottamatta ne joihin ei ole varaa.

Markkinavoimat ovat huonoja mittaamaan tarpeellisuutta. Ne kun eivät ota huomioon niiden tarpeita, joilla ei ole rahaa.

Tämä ei ole olleenkaan mitätön tosiasia.

Mutta myös tarjahaloset ovat osoittautuneet huonoiksi mittaamaan asioiden tarpeellisuutta ja tarpeettomuutta, koska valta korruptoi.

Tarjahaloset kun eivät huomio niiden tarpeita, joilla on halua ja kykyä tuottaa rahaa, jolla yhteiskunta pidetään käynnissä, koska he huomioivat liikaa raha- ja järjestövallan lobbaajien ja korruptoijien tarpeita.

Alustava johtopäätös

Tämä on kuvitelmissani aika yksinkertaista: ihmiset tietävät itse parhaiten mitä he tarvitsevat. Näin ollen yhteiskunnan resurssit tulevat optimaaliseen käyttöön, kun kulutuspäätösten teko siirretään mahdollisimman lähelle kuluttajaa. Tämä onnistuu sitä paremmin, mitä vähemmän valtio sekaantuu ihmisten asioihin, kunnes tulee vastaan raja, jonka määrittely on vaikeaa. Tämän rajan määrittely taitaa olla yksi politiikan vaikeimmista asioita.

Yksi ratkaisuvaihtoehto

Yksi mahdollisuus on minimivaltio (yövartijavaltio), jossa on vain seuraavia toiminnot:

Lainaus
1.rikokset ja rangaistukset määrittelevä lainsäädäntökoneisto,
 2.ylintä poliittista toimeenpanovaltaa käyttävä hallitus,
 3.tuomiovaltaa käyttävä oikeuslaitos,
 4.rangaistuksia toimeenpaneva vankilalaitos,
 5.rikoksia tutkiva ja torjuva poliisi,
 6.valtakunnan ulkoista turvallisuutta ja laillista yhteiskuntajärjestystä ylläpitävä puolustuslaitos,
 7.verovirasto.
-- http://fi.wikipedia.org/wiki/Minarkismi

Mutta:

Jos tarjahaloset ohitetaan, ja säästöt suunnataan suoraan hyväntekeväisyyteen, niin ...

a) lisääntyykö hyväntekeväisyys, ja kohdistuuko se paremmin sinne minne kansalaiset haluavat,

b) tappaako se koko hyväntekeväisyyden, ja aidosti tarpeessa olevat yhteiskunnan jäsenet jäävät hunninnolle, vai

c) jotain muuta?

En tiedä. Spekuloi sinä.
« Viimeksi muokattu: 22.09.2011, 20:38:57 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
"Arvoituksellisin kehityssuunta on länsimaiden johtajien määrätietoisuus luoda NL uudelleen Eurooppaan."
- Mikhail Gorbachev

”Mitä perverssimpää asiaa osataan suvaita, sitä enemmän suvaitsemisesta saa hyvepisteitä.”
- https://www.facebook.com/jussi.hallaaho/posts/2336133563173491

Vöyri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 906
 • Liked: 688
  • Botanist on Alp
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #57 : 22.09.2011, 20:25:33 »
En tiedä. Spekuloi sinä.

Jaa, ei tulonsiirtoja, ei progressiivista tuloverotusta, ei suojaverkkoja. Kapitalismi tarvitsee voittajia ja häviäjia, se on luontaista sille - kysymys on monesti taidosta ja kyvyistä, monesti onnesta, hyvästä tai huonosta.

Koulutus maksaisi valtavasti, tai siis huono koulutus ei. Jos vanhempasi kuuluisivat epäonnisiin tai kyvyttömiin, he eivät pystyisi ostamaan sinulle hyvää koulutusta riippumatta kyvyistäsi. Sen sijaan ne joilla on onnekkaat tai taidokkaat vanhemmat (tai esivanhemmat) saavat näiltä hyvän koulutuksen ja lähtökohdat, taas riippumatta omista kyvyistään.

Näin vähitellen yhteiskunta luutuisi: syntyisi perinnöllinen alaluokka ja perinnöllinen yläluokka, ja sosiaalinen liikkuvuus olisi vähäistä.

Toki köyhiä pitäisi kurissa se, että onnettomuuteen joutuminen tai vakavasti sairastuminen tappaisi, koska ei olisi varaa ostaa terveydenhuoltoa. Tosin voisin kuvitella, että köyhät pystyisivät tuottoisasti myymään elimiään - tai esimerkiksi lapsiaan - voisi kuvitella, että toimivalla sydämellä voisi saada hyvän peruskoulun vaikkapa yhdelle lapselle, tai hyvään toisen asteen kouluun pääseminen maksaisi ehkä yhden terveen sylivauvan verran.

Edelleenkin toistaisin, että meillä kyllä on esimerkkejä yövartija-valtioista - miten onnellista oli elämä niissä ja miten toimiva yhteiskunta?

requiem

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 124
 • Liked: 26
 • Arvotonta rikkautta
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #58 : 22.09.2011, 20:37:05 »
Tämän jälkeen markkinavoimat mittaisivat palveluiden tarpeellisuuden.

Vaikka sydämensiirron tai syöpäleikkauksen? Tai autistisen lapsen koko elämän kestävän kuntoutuksen? Eivät nuo ainakaan yövartija-valtion asioita ole.

Ja tuollaisia sydämensiirron tai syöpäleikkauksen tuovan hyödyn laskelmiako ei sitten tehtäisi julkisen sektorin puolella. Varmasti tehdään. Toki laskuparametrit ovat hivenen erilaisia. Tärkeimpänä pohdittavana asiana on tietenkin yhteisen hyvän maksimonti - mikä ei aina välttämättä olekkaan yksilön kannalta se paras vaihtoehto. Sitten yksilö kaivaa kuvetta omasta taskustaan lisää ja marssii yksityiselle, tai kärvistelee kunnes häntä arvokkaammat potilaat on hoidettu ja hänen vuoronsa koittaa.

Mutta kuten kirjoitin tähän(kin) ketjuun aiemmin, itse haluaisin muuttaa terveydenhuollon julkisen rahoituksen kokonaan palvelusetelimuotoon. Kunnat saavat sitten päättä halunsa/ilmenneen tarpeen mukaan kuinka paljon julkisia terveyskeskuksia tai sairaaloita tarvitaan. Luultavasti nykyistä vähemmän, kun veronmaksajat voisivatt mennä kuluttamaan verorahansa tasapuolisesti valitsemalleen palveluntarjoajalleen.

Yövartija-valtio meillä taisi olla esimodernina aikana - oliko silloin hauskaa ja vapaata?

Ai niin kuin vaikkapa keskiajalla? Tuosta ajasta on aika puhua minään yövartijavaltiona. Kuningas, aateli ja kirkko saattoivat harjoittaa ties minkälaista mielivaltaa alamaisiaan kohtaan. Onneksemme yhteiskunnallinen kehitys on tuonut paljon yksilönvapauden merkitystä korostavia elementtejä lainsäädäntöömme, oikeuksia jotka ovat yövartijavaltion keskeisintä sisältöä - asioita joista vielä esimodernina aikana harva osasi haaveillakkaan.

Vaikkapa tästä esimerkkiä: Medieval Mind - Power (1/6). Osassa viisi sitten Magna Cartasta.

Ja toisekseen yli 500 vuotta teknistä ja tieteellistä kehitystä on tehnyt maailmasta monin paikoin mukavamman paikan elää. Esimodernina aikana eläminen nyt muutoinkin sattui olemaan lievästi sanottuna vähän ahterista, kun tekniikka rajoittui kärjistetysti siihen miekka & kilpi -linjaan.

Mutta vaikka nyt intinkin tällä tavalla vastaan, niin en ole minkään puhtaan yövartijavaltioidean kannattaja, kuten vaikkapa tuosta palvelusetelimallistakin jo käy ilmi. Tästä huolimatta nostan kyllä nuo yövartijavaltion tehtävät valtion arvohierarkiassa korkeimmaille tasolle.
"If all men are created equal, that is final. If they are endowed with inalienable rights, that is final. If governments derive their just powers from the consent of the governed, that is final." - Calvin Coolidge

2nd_generation_refugee

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 716
 • Liked: 468
Vs: Julkise sektorin hankintojen parhaita (MuroBBS)
« Vastaus #59 : 22.09.2011, 20:59:00 »

Vuosia tietotekniikkaa (yrittänyt) saada tavallisille käyttäjille käyttöön.

Open Office on suurin piirtein samalla tasolla kuin Linux.

Nyt ei oikein auennut (niin kuin ei wordin viimeisin versiokaan ;)).
Unohdit sen tärkeimmän: mikä on Ubuntun versio.
Tiedät varmaan, että MS päivittää ohjelmiaan lähes viikottain. Linux'ia ei päivitetä koskaan. Siksi parempi.
Ai niin, siis ei päivitetä, mutta tulee uusia käyttöjärjestelmiä noin puolen vuoden välein. Mutta ne eivät ole päivityksiä.
Sairaaloiden tietotekniikasta sen verran, että akuuttipotilaan hoidossa lääkärit kaipaavat ihan analoogista kuume/muu tutkmustietoa, joka aikaisemmin oli helposti luettavissa paperilta yhdellä silmäyksellä. Nykyisin kait scrollataan sivutolkulla perustiedon saamiseksi.
Olen tietotekniikan ammattilainen.
Ihan aikuisten oikeasti kaikkea tietoa ei tarvitse digitoida, eikä sen tarvitse olla tarjolla kaikille ns. alan henkilöille.
Joskus voisi kysyä asiaa tietoa käyttäviltä henkilöiltä. Se on suomeksi lääkäreiltä.
IT-ammattilaisten "tiedolle" täytyisi saada joku h-vetin klausuuli.
"Suomalaisuus on hyvä kulttuuri suomalaisille"
Ei evakko vaan Karjalan pakolainen, vrt. Palestiinian pakolainen.

Tagit: