HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

Suomen vakuusvaatimuksista päästiin sopuun

<< < (2/125) > >>

Kimmo Pirkkala:
Ei juma...
 :facepalm:
Jos tästä jotain iloa voi repiä, niin varmaan sen, että demarit syöksyvät tämän jälkeen...

http://www.hs.fi/talous/Muut+maat+eiv%C3%A4t+halua+Suomen+saamia+Kreikka-vakuuksia/a1305546427292


--- Lainaus ---Muut maat eivät halua Suomen saamia Kreikka-vakuuksia
3.10.2011 19:17  |  Päivitetty 4.10.2011 6:00  |  9 | A A Virve Kähkönen
Helsingin Sanomat


Valtiovarainministeri Jutta Urpilainensanoi olevansa tyytyväinen kuukausia kestäneen vakuusväännön lopputulokseen.

”Suomi saa hyvät vakuudet. Näillä vakuuksilla rajataan suomalaisten veronmaksajien riskiä, ja se on ollut koko meidän vakuusvaatimuksen idea”, väsyneen oloinen Urpilainen sanoi kokouksen päätyttyä.

Suomi oli ilmoittanut osallistuvansa kriisimaiden lisätukemiseen vain, jos se saa antamilleen lainatakauksille vakuudet.

Vakuusmalli tehtiin tarkoituksella niin kalliiksi, että mikään muu euromaa ei tule Suomen lisäksi vakuuksia vaatimaan.

”Kun kysyin että kyllä vai ei, haluaako joku muu maa vakuuksia, vastaus oli ei”, euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Junckersanoi.

Talouskomissaari Olli Rehnvitsaili tiedotustilaisuudessa, että väliaikaisen vakausrahaston ERVV:n johtaja Klaus Reglingansaitsisi Nobelin rauhanpalkinnon vakuussopimuksen välittämisestä.

Hän myös kutsui mallia tasapainoiseksi ja reiluksi. ”Olen tyytyväinen, että tämä asia on nyt pois päiväjärjestyksestä”, Rehn sanoi.

Ilmaisia vakuudet eivät tule Suomelle olemaan, vaan niihin liittyy ehtoja.
Ensinnäkin Suomen on maksettava kerralla koko oma osuutensa pysyvän vakausmekanismin eli EVM:n alkupääomasta, kun vakausmekanismi otetaan käyttöön. Muut euromaat maksavat osuutensa viidessä erässä.

Suomen osuus on 1,44 miljardia euroa. Päätöksiä mekanismin käyttöönotosta ei ole vielä tehty, mutta alustavan suunnitelman mukaan sen pitäisi aloittaa toimintansa vuonna 2013.
Toinen ehto on, että Suomi joutuu myös luopumaan ainakin osasta niistä voitoista, joita se voisi ERVV:n kautta saada.

Urpilaisen mukaan Suomen arvio on, että ERVV:stä ei joka tapauksessa juurikaan tule kertymään voittoa.

”Käytännössä me emme luovu juuri mistään.”

Kolmannen ehdon mukaan Suomi saa vakuudet itselleen vasta 15–30 vuoden päästä, jos Kreikka ajautuu maksukyvyttömäksi.
Neljänneksi vakuudet voi saada korkeintaan 20 prosentille Suomen antamista lainatakauksista.

Suomi saa Kreikalta 880 miljoonan euron suuruiset vakuudet.
Vakuudet muodostetaan monimutkaisen mallin kautta Kreikan valtion joukkovelkakirjoista, jotka lainataan kreikkalaisille pankeille.

Kreikan pankit siirtävät nämä lainat asianhoitajalle, joka myy velkakirjat ja sijoittaa niistä saadut voitot AAA-luottoluokituksen joukkolainoihin.
Nämä AAA-joukkolainat toimivat siis vakuuksina.

Urpilainen selitteli muiden maiden haluttomuutta vakuuksien vaatimiseen sillä, että ne tulisivat liian kalliiksi muille kuin parhaan luottoluokituksen maille.

Toisaalta myöskään muut AAA-luokkaan kuuluvat maat eivät vakuuksia halua.

”Uskon, että yksi syy siihen on se, että kaikilla mailla ei taloudellisesti ole mahdollisuuksia maksaa omaa osuuttaan pysyvään mekanismiin (EVM) yhdellä kertaa.”

Myös Suomi joutuu ottamaan lainaa rahoittaakseen kertamaksunsa EVM:ään. Urpilaisen mukaan lainanotosta aiheutuvat kulut saadaan kuitenkin kuitattua EVM:stä saatavilla osingoilla.
Vakuuskiista on osaltaan hidastanut euromaiden yhteisen sävelen löytämistä velkakriisin taltuttamisessa. Muut euromaat ovat ihmetelleet Suomen ehdotonta kantaa.
--- Lainaus päättyy ---

Siili:
Eipä Demari (lehti) juurikaan hehkuta vakuussopimuksesta.  Demarit (puolue) ilmeisesti valmistautuvat paskamyrskyyn.

Mato:
SDP:lle on ihan sama, minkälainen velkahimmeli perustetaan, koska se haluaa joka tapauksessa osallistua muiden internationaalien kanssa pelastusoperaatioon. Jos se ei olisi vaaleissa ilmoittanut takuusvaatimuksista, niin kaikki maksut olisi jo maksettu. Nyt on yritetty vääntää puolueen edun nimissä sellainen himmeli, että media saavat kirjoittaa SDP:n onnistuneen takuista.

Tuossa ei ole kysymys Suomen edusta, vaan puolueen julkikuvasta.

Jos eri mediat kirjoittavat auki tuon takuuasian, niin joko SDP hylkää esityksen tai sen kannatus tippuu vielä kepunkin alle. Persut kuittaavat ja varsinkin Kokoomus pitää kannatuksen viisaasti takaoikealla olemisesta. SDP pelaa pelin suoraan Kataisen syliin ihan itse.

Kun otetaan vielä huomioon tasaverotuksen lisääntyminen, niin SDP on epäonnistunut kaikissa tavoitteissaan hallituksessa, ja vasemmistoliitto komppaa.

Oi kun kansa tietäisi, kuinka vähällä järjellä maata johdetaan...

- Mato

mikkoR:
Jos tämä on kerran pysyvä rahasto niin eihän sieltä silloin saada ikinä rahoja takaisin?

Katsoinpa MTV3 huomenta Suomi ohjelmaa jossa oli Arja Saijonmaa jonka mies on Kreikkalainen ja täti höpisi että ne Kreikkalaiset nyt on sellaisia huolettomia latinoja sekä onhan huijareita ja korruptiota kaikissa euroopan maissa, meistä ei oikein tykätä jos ei anneta paljon rahaa sinne.

Kyllä ihmiset osaa olla tyhmiä kerrassaan ei voi muuta enää sanoa.

kekkeruusi:
Hälytyskellojen pitäisi jo soida viimeistään siinä kohtaa kun nämä "hyvät ehdot" eivät kiinnostaneet ketään muuta kuin meidän edustajia. Aiemmin siellä oli koko joukko maita jonossa kinuamassa samaa takausmeininkiä meidän kanssa silloin kun oli vielä puhe rahavastineesta. Koskahan ne seuraavat vaalit mahtaa olla, tämä kusetus ei tule menemään millään läpi, vaikka Jutta ja Jyrki kuinka leuhkisivat tämän olevan "hyvä bisnes".

Vähän jänskättää että vieläköhän olen hengissä kun näitä lainoja saadaan takaisin (jos saadaan). Voi sitten vanhainkodissa tuulettaa, että kyllä olivat oikeassa! Tämä oli hyvä bisnes! :roll:

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta