Kirjoittaja Aihe: 2011-10-19 Euroopan mustalaisvaltiot - Komsomolskaja Pravdan reportaasi  (Luettu 11447 kertaa)

Topi Junkkari

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 399
 • Liked: 4840
 • Ei ole olemassa mitään sukupuoleltaan neutraalia
Yrittäkääs nyt kaikki ymmärtää tiettyjä faktoja.

Ensinnäkin Schengenin sopimus ei liity Euroopan nykyiseen mustalaisongelmaan millään tavalla. Pahimmat mustalaismaat Romania ja Bulgaria eivät kuulu Schengen-alueeseen.

Schengenin sopimus tarkoittaa sitä, että tiettyjen keskeisten, vakiintuneiden EU-sivistysmaiden välillä ei ole rutiininomaisia passintarkastuksia. Paperit pitää kuitenkin olla olemassa ja näyttää tarvittaessa.

Mustalaisongelma johtuu siitä, että edellä mainitut kaalimaat ylipäänsä otettiin EU:n jäseniksi. EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus unionin sisällä koskee kaikkien, myös alikehittyneiden, EU-maiden kansalaisia. Jos siis Romanian tai Bulgarian mustalaisella on passi eikä hänelle ole erityisestä syystä määrätty henkilökohtaista maahantulokieltoa johonkin toiseen EU-maahan, hän saa tulla vaikkapa Suomeen tietyksi ajaksi ihan laillisesti. Tällä ei ole mitään tekemistä Schengenin sopimuksen kanssa, vaan sama periaate on ollut EU:ssa jo iät ja ajat, kun Schengen oli vasta Stubbin edeltäjien märkä uni.

Sitten nämä lehdet. Pravda ja Komsomolskaja Pravda ovat kaksi eri lehteä Venäjällä. Niiden nimet ja historia periytyvät neuvostoajalta - Pravda oli NKP:n eli käytännössä valtion keskushallinnon virallinen äänenkannattaja ja Komsomolskaja Pravda oli puolueen nuorisoliiton lehti. Lehdet ilmestyvät edelleen samoilla nimillä ja ovat ns. valtamediaa, mutta niiden nykyistä poliittista linjaa en tunne. Eivät ne ainakaan kommunistisia enää ole.

Tämän ketjun aiheena on nykyvenäläisen Komsomolskaja Pravda -lehden artikkeli, jonka jäsenemme akez on ilmeisesti itse ansiokkaasti suomentanut venäjästä.

Ensimmäinen, joka tässä ketjussa otti täysin off-topiccina esiin Helsingin Sanomat, oli kukapas muu kuin kmruuska. Hän näki jälleen kerran tilaisuuden trollata ja viedä keskustelua sivuraiteille: "hähähää, hompanssit sanovat Hesaria Pravdaksi". Niin sanovat, ja syynä on HS:n nykyinen asema NL:n aikaisen Pravdan kaltaisena valtion keskushallinnon virallisena äänenkannattajana (ja tietenkin pravda-sanan merkitys totuus). Hesari ei kuitenkaan liity tähän ketjuun mitenkään. Ruuskan ensimmäinen ruuskaisu tähän ketjuun osoittaa mielestäni yleissivistyksen puutetta (ei tiedä naapurimaan suurimpien lehtien nimiä) ja suomentaja akezin työn halveksuntaa. Itse kääntäjänä tiedän, miten työlästä hyvän käännöksen laatiminen on (ja paljonko siitä kaupallisilla markkinoilla maksetaan), ja siksi en ikävä kyllä juuri koskaan jaksa/ehdi osallistua käännöshankkeisiin vapaaehtoispohjalta.
Ihmisiä, joilla on vakavia hallusinaatioita, ei pitäisi päästää merkittäviin julkisiin virkoihin. Lievät harhanäyt tai -äänet ei haittaa, ellei satu olemaan lentäjä tai pianonvirittäjä.

– Nimim. Joutilas Hommaforumilla 13.9.2015
http://hommaforum.org/index.php/topic,903.msg1989950.html#msg1989950

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 980
 • Liked: 22364
No, jos juttu alkaa kuvauksella "mukavan oloisista nationalisteista" jotka ovat heti valmiina jyräämään paikallisten mustalaisten asumukset niin kyllähän siinä tietty "astian maku" on mukana. Juttu on kirjoitettu aivan piilottelematta tietyltä kannalta eikä jää epäselväksi mitä mieltä kirjoittaja on. Minusta oli erinomaisen hauskaa että Hesaria syytetään Pravdaksi koska se on muka propagandaa mutta oikean Pravdan avoin propaganda otetaan asiallisena journalismina.

Jaa toimittajahan siinä kuvaa, mitä näkee ja raportoi todentuntuisesti nationalistien johtajan näkemyksiä. Propagandaksi en sitä kutsuisi. Propagandaa olisi, jos toimittaja kertoisi totuudenvastaisesti kaljupäisten junttiskinien siellä ympärikännissä heittelevän vieteriukkotervehdyksiä Adolfin kuvan alla ja liittäisi siihen Dzhambazkin lausumat sanat keksien niihin vielä vähän lisää omiaan.

EDIT typo

Heh. Jos juttu kuvailee jotain siten kuin sinä haluat asian olevan, on se "todentuntuista" ja propagandaa taas olisi jos jutussa kuvailtaisiin asiaa kuten et haluaisi sen olevan. Vai väitätkö olevasi niin hyvin ko. asiasta perillä että voit omiin kokemuksiisi pohjaten vahvistaa jutussa kerrotun olevan objektiivista totuutta?

Tätä kommenttia lukiessa syntyy kuva, että kirjoittajan subject-object split ei ole päässyt kehittymään täysmääräisesti, minkä johdosta kirjoittaja luulee olevansa välillä joku muu ja tietävänsä tämän ajatukset, mikä tietenkin on täyttä harhaa. Olkiukkoiluksikin tätä nimitetään.

Tällä tasolla en asioista lähde jankkaamaan, joten tuota dialogia en tule jatkamaan.

Olet löytänyt tuossa toisessa kommentissasi asiaa koskevan jutun. Hyvä! Tämä on oikea tapa debatoida. Kun vielä osaat kertoa, mikä jutussa on mielestäsi merkittävää ja miksi, niin se saattaa synnyttää jopa keskustelua. Nyt jaksoin lukea puolet artikkelista, jossa pääosa näytti olevan projektikuvauksia.

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 980
 • Liked: 22364
Itse kääntäjänä tiedän, miten työlästä hyvän käännöksen laatiminen on (ja paljonko siitä kaupallisilla markkinoilla maksetaan), ja siksi en ikävä kyllä juuri koskaan jaksa/ehdi osallistua käännöshankkeisiin vapaaehtoispohjalta.

Jos kääntäisin itse työkseni, niin tuskin enää vapaa-ajalla kääntäisin mitään. Sen verran työlästä hommaa se on. Silloin tällöin vapaa-ajalla tehtynä kääntäminen kuitenkin pysyy harrastuksena, jolla voi parantaa kielitaitoaan. Sanakirjaa kun saa usein käyttää ahkerasti. Samoin etuna on, että voi valita itse, mitä kääntää ja haluaa tuoda esiin. Haittapuolena tässä kuitenkin on, että jotkut jutut saattavat joitakin ärsyttää ja silloin pintaan saattaa nousta vanha ikävien asioiden käsittelyn patenttiratkaisu: "ammu viestintuoja".

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 329
 • Liked: 6721
 • Burn
Tässä on toinen artikkeli aiheesta jossa käydään läpi noita lukujakin. Jutussa mm. todetaan että tavallisilla bulgarialaisilla on harhakäsitys että hallitus käyttää mahdottoman paljon rahaa romanien auttamiseen vaikka ihan totta se ei taida olla. Tietty tämä ei sitten varmaan ole "totuudenoloista" kun se ei tue tiettyä ennakkokäsitystä.

http://www.balkaninsight.com/en/article/roma-decade-passes-bulgarian-roma-by

www.balkaninsight.com rahoittajista löytyi ainakin National Endowment for Democracy (NED) , joka on George Soroksen kanssa ollut kovin aktiivinen Itä-Euroopassa. Kyseisessä jutussa siteerattiin ainakin kahta Soroksen Open Society- puuhamiestä.

Idoliltani Ron Paulilta löytyy hieman vanhempi mielipide NED:istä:

National Endowment for Democracy: Paying to Make Enemies of America
http://www.antiwar.com/paul/paul79.html

Tarinaa Soroksen hyväntekeväisyyshankkeista:
Soros Criminal Conviction Exposes “Human Rights” Scam
http://info-wars.org/2012/03/28/soros-criminal-conviction-exposes-human-rights-scam/

(totuudenoloisuuksista en mene vastuuseen, mutta mielipiteitä löytyy joka suuntaan)


NOVUS ORDO HOMMARUM
”Perustavoitteemme on Suomen itsenäisyyden ja riippumattomuuden turvaaminen kaikissa olosuhteissa ja sen myötä huolenpito kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Tämä kulkee kaiken muun edellä."

Kupletin juoni

Lemmy

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 987
 • Liked: 1424
 • "je m’en fous"
Sivuhuomiona: iso käsi Akezille, ja mielenkiinnolla muistakin itänaapurin jutuista lukee ilman "filttereitä". Sieltä jäö niin paljon EU hun liittyvää välistä kun on kielipuoli
- Emmekä enää euroakaan lähetä näihin etelän hulivilimaihin. Tässä on laki ja profeetat. Timo Soini YLE 01.06.2011

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 329
 • Liked: 6721
 • Burn
Jutussa mm. todetaan että tavallisilla bulgarialaisilla on harhakäsitys että hallitus käyttää mahdottoman paljon rahaa romanien auttamiseen vaikka ihan totta se ei taida olla.

http://www.balkaninsight.com/en/article/roma-decade-passes-bulgarian-roma-by

Yksi kommentti vielä tuosta jutusta: Siinä puhuttiin nimenomaan mustalaisille korvamerkityn rahan käyttämisestä. Siis jos yleisestä sosiaalibudjetista menee (meneekö?) yli puolet jo mustalaisille, mutta erityistä, no, harkinnanvaraista, ei kauheasti jaella, on hallitus nyt sitten todistettu basistisesti suuntautuneeksi?

Lainaus
However, despite all the effort put into drawing up local and national strategies, when it comes to allocating budgets for specific targets, very little has been done. 
(korostus minun)
NOVUS ORDO HOMMARUM
”Perustavoitteemme on Suomen itsenäisyyden ja riippumattomuuden turvaaminen kaikissa olosuhteissa ja sen myötä huolenpito kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Tämä kulkee kaiken muun edellä."

Kupletin juoni

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 980
 • Liked: 22364
Paikallislehden ilmaisjakeluaviisissa oli juttu "Iloisia kasseja Romaniaan". Jo jutun ensimmäisestä lauseesta saattoi päätellä lähes 100% varmuudella mistä oli kyse ja kelle kasseja toimitettiin. Tälle sai myös vahvistuksen myöhemmin jutussa. Syntyy mielenkiintoinen kontrasti, kun vertaa tätä touhua ketjun aloitusartikkeleja vasten.

Nauha ry:n toimia voisi kommentoida monella tapaa. Totean kuitenkin vain, että näitä erilaisia, usein julkisilla varoilla toimivia, yhdistyksiä ja innokkaita avustustyöntekijöitä löytyy kyllä joka lähtöön - matkaan ja maailmaa pelastamaan, vaikka tässäkin tapauksessa EU on kylvänyt tuonne Balkanille jo satoja miljoonia euroja pelkästään mustalaisten olojen parantamiseksi. Tulos sattuneesta syystä (kts. aloitusart.) on useimmiten pelkkä vesiperä.

Lainaus
Iloisia kasseja Romaniaan

Lapset: Nauha ry teki Romanian vähävaraisille 270 äitiyspakkausta


Keski-Uusimaa Viikko 24.4.2019

Teiniäidin asumus oli surullinen näky. Talossa ei ollut lainkaan ulko-ovea, sähköä, eikä juoksevaa vettä. Seinille oli nosteltu vilttejä koristeiksi ja eristeiksi.

– Tuli tunne, että on pakko tehdä jotakin, Nauha ry:n nuorten tukiasumisyksikön vastaava ohjaaja Krista Korhonen ja vertais- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Hanni Nurmi muistelevat vuoden 2016 Romanian-matkaa.

Opintomatka oli alkusysäys Nauha ry:n hankkeelle, jossa kasattiin äitiyspakkauksia Romaniaan.

Korhonen ja Nurmi palasivat huhtikuun alussa viimeisimmältä Romanian matkaltaan. Tällä kertaa heillä oli antaa äideille upouusia PupBox by Nauha ry -äitiyspakkauksia. Pakkaukset on tarkoitettu huonossa asemassa oleville romaneille, mutta myös kantaväestölle.

Moni äitiyspakkauksen saanut jäi Nurmen ja Korhosen mieleen.

– Yksi äiti oli hieman peloissaan, sillä rotta oli purrut häntä yöllä. Hän mietti, voiko eläin olla vaaraksi vauvalle.

Äitiyspakkauksia toimitettiin Romaniaan yhteensä 270 kappaletta. Niiden jakelusta vastaa paikan päällä Pelastakaa Lapset -järjestö Salvati Copii.
(...)

Lihavoinnit mun.
 
Melkein sama teksti löytyy myös Tamperelainen-lehdestä, (2.5.2019) mutta siitä on pudonnut eräs osa pois ja koko lauseen ajatusta on muutettu. Arvaat kyllä kohdan oikein ...

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 980
 • Liked: 22364
Teemaan liittyvät juttu saksalaislehdestä.

Bild slummissa Bulgariassa

"Me hukumme täällä jätteisiin"


Bild 9.7.2019 juttu saksaksi

Dortmund/Plovdiv Tapaus järkyttää Saksaa. Viisi 12-14 -vuotiasta nuorta repi Mülheimissa naisen metsään ja raiskasi tämän.

Raiskauksesta epäillyt ovat lähtöisin Bulgariasta ja he olivat tulleet perheidensä kanssa Saksaan. Bildin saamien tietojen mukaan nuoret olivat lähtöisin Bulgarian toiseksi suurimman kaupungin Plovdivin lähellä sijaitsevasta kylästä.

Bildin reportterit kävivät kaupungin laidalla sijaitsevassa Stolipinovon betonighetossa viime elokuussa. Ihmiset asuvat rähjäisissä kerrostaloissa. Jätteiden ja lian keskellä. Työttömyysprosentti on täällä 90%. Poliisikaan ei juuri uskalla mennä alueelle. Ihmiset on jätetty oman onnensa nojaan.
(…)

2019-07-10 Saksa ihmeissään - Bulgarialaispikkupojat joukkoraiskasivat naisen

Tagit: