Kirjoittaja Aihe: Miten määritellä "suomalainen"?  (Luettu 386279 kertaa)

potta

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 319
 • Liked: 480
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1620 : 22.01.2020, 00:18:27 »
No pystytkö erittelemään/määrittelemään saamelaisen niin, ettei vastaavaa voisi soveltaa suomalaisiin?

faktankylväjä

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 133
 • Liked: 70
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1621 : 22.01.2020, 23:19:31 »
No pystytkö erittelemään/määrittelemään saamelaisen niin, ettei vastaavaa voisi soveltaa suomalaisiin?

Minä näen saamelaiset lähinnä kieliryhmänä, mikä on eittämättä totaalisen puutteellinen ja rajoittunut näkökulma. Mainittakoon puolustuksekseni, että en ole koskaan käynyt Iisalmea pohjoisempana, joten tuo kulttuuri ei liippaa kovinkaan läheltä minua.
What's So Funny 'Bout Peace, Love and Understanding?

Tuomas Tähti

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 639
 • Liked: 1047
 • sivarinationalisti
  • verkkosivusto
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1622 : 03.02.2020, 08:45:48 »
Olen PS-Nuorten jäsen ja myös Perussuomalaiset-puolueen jäsen. Olen seurannut keskustelua ja minua on jäänyt harmittamaan, että vieläkään ei ole kunnolla erotettu seuraavia kahta kysymystä toisistaan:

1. Ovatko kaikki Suomessa asuvat, suomea puhuvat, työtätekevät, suomalaista kulttuuria ilmentävät ja lainkuuliaiset Suomen kansalaiset suomalaisia?
2. Onko ongelmallista, jos Suomessa asuu pieniä tai pienehköjä ei-suomalaisia väestöryhmiä?

Siitä, että joku vastaa ensimmäiseen kysymykseen "eivät ole", ei voida päätellä, mitä hän vastaa toiseen kysymykseen.
Minulle ei ole mikään ongelma sanoa ääneen, että esimerkiksi Afrikasta Suomeen muuttaneet mustaihoiset ihmiset eivät ole suomalaisia, mutta en ole sitä mieltä, että Suomessa saa asua vain suomalaisia.

Todellisuus on muuttunut jo niin paljon, että itseään kansallismieliseksi tituleeraava perussuomalaiset joutuu myös huomioimaan tämän. Monella on omassa tuttavapiirissä joku, joka ei täytä suomalaisuuden kriteerejä sanan varsinaisessa merkityksessä, ja siksi suomalaisuutta on venytettävä poliittisen korrektiuden nimissä avoimeksi suomalaisuudeksi, koska lähipiirissä on joku joka loukkaantuu muuten.

Tuo lainaamani teksti on outoa ajattelua. Ei ihmisen kutsuminen ulkomaalaiseksi ole loukkaus. Ei ihmisen kutsuminen suomalaiseksi ole kohteliaisuus. Suomalaiset eivät ole muita parempaa väkeä.

LISÄYS 4.2.2020: Kirjoitin tämän viestini viestiketjuun, jonka otsikko on "Perussuomalaiset sitomassa PS-nuorten jäsenyyden emopuolueen jäsenyyteen". Viestissä lainaamani teksti on siitä ketjusta. Joku forumin moderaattoreista on näköjään siirtänyt viestini toiseen ketjuun.
« Viimeksi muokattu: 04.02.2020, 11:09:58 kirjoittanut Tuomas Tähti »

Risto A.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 215
 • Liked: 6954
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1623 : 03.02.2020, 09:34:44 »
1. miten olisi suomensomali, suomenirakilainen, suomensaksalainen, suomenruotsalainen..?
2. ei ole ongelma sinänsä, per se. Ongelma on erityiskohtelu, valtiollinen erilaisuuden jumaloiminen median 24/7 fanfaareilla, "positiivinen" diskriminaatio (de facto rasismi), kantasuomalaisen miehen ihmisarvon täysin avoin ja peittelemätön polkeminen, ulkomaalaisten rikosten salailu, peittely ja valkopesu jne. jne.


premissi = tarkalleen määritelty juurisyy

Brandis

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 943
 • Liked: 5184
 • My love was promised long ago
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1624 : 03.02.2020, 11:00:15 »
En koe tämän(kään) vuoksi, että suomalaisuuden geneettistä puolta kulttuurin ja kielen lisäksi korostavat ja oman näkemyksensä mukaista politiikkaa ajavat nuorisojärjestön jäsenet olisivat lainkaan väärässä puolueessa.

Perussuomalaisuuden ei pidä sopeutua mihinkään "muuttuvaan todellisuuteen", jos tarkoitat sillä sekarotuista etnohelvettiä. Se on lopulta varman häviön tie.
[..]
En usko siihen että yhtä ei voisi olla ilman toista, ainakaan niin että ainoastaan suomalaistaustaiset olisivat kykeneviä suomalaisen kulttuurin ylläpitämiseen.

Ei se ole lainkaan uskon asia, suomalaista kulttuuria edistetään ja ylläpidetään ainoastaan riittävän juuriltaan suomalaistaustaisten toimijoiden kautta. Muutkin voivat (tottakai) luoda menestyviä ja toimivia, sivistyneitä rinnakkaisia kulttuuriyhteisöjä valtaväestön ohella, mutta eivät ne edusta suomalaisuutta.

Siinä länsimaiset yhteiskunnat tekevät virheen, että he luulevat voivansa sulauttaa maahanmuuttajia valtaväestöön (sosiologinen assimilaatio), mutta he eivät ymmärrä, että niin toimimalla tullaan vain lisänneeksi uusia käsitteitä ja normeja olemassa olevien lisäksi, ei siten koskaan muuteta mitään pohjatotuuksia (psykologinen assimilaatio). Perimmäisiä mielen skeemoja, normeja ja tapakulttuuria, jonka lapset saavat vanhemmiltaan ikiaikaisten kasvatuspolkujen tuloksena.

Tuomas esitti tuossa yllä mielenkiintoisen näkökulman, joka maahanmuuttokeskustelusta pääsääntöisesti puuttuu. Minkä verran valtakulttuurin sisällä olevia rinnakkaisia kulttuuriyhteisöjä, joita koskevat samat lait ja käytösnormistot, valtakulttuurit kestävät? Minkä verran kansat kestävät sisäistä sekoittamista/sekoittumista voidakseen vielä olla kansa?

Kaikenlainen ’suomalaisuuden eläminen ajassa’ loputtomasti ja kyseenalaistamattomasti sekä jo käsitteenä avoin suomalaisuus ovat vaarallisia aatteita edistettäviksi ja ylläpidettäviksi. On ihan hyvä ohje pyrkiä elämään senkaltaista elämää, joka olisi sosiaalisesti kestävää, vaikka kaikki toimisivat samoin. Tekemään valintoja, jotka kestävät aikaa. Suomalaisen elämäntavan edistäminen olisi yksi sellainen hyvä, kestävä valinta.
« Viimeksi muokattu: 03.02.2020, 11:02:07 kirjoittanut Brandis »
Tekojen laadulla ei ole väliä kunhan toimii soturin tavoin - ainoa miehuuden arvoinen asia on kilvoittelu soturihengen täydellisyydestä ~ Don Juan, Castaneda

~ When you are getting yourself together, it gets lonely. But choose growth over company. ~

~ Stay vigilant, stay aware and stay mentally awake/alive ~

Phantasticum

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 760
 • Liked: 2705
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1625 : 03.02.2020, 19:18:03 »
Todellisuus on muuttunut jo niin paljon, että itseään kansallismieliseksi tituleeraava perussuomalaiset joutuu myös huomioimaan tämän. Monella on omassa tuttavapiirissä joku, joka ei täytä suomalaisuuden kriteerejä sanan varsinaisessa merkityksessä, ja siksi suomalaisuutta on venytettävä poliittisen korrektiuden nimissä avoimeksi suomalaisuudeksi, koska lähipiirissä on joku joka loukkaantuu muuten.

Tuo lainaamani teksti on outoa ajattelua. Ei ihmisen kutsuminen ulkomaalaiseksi ole loukkaus. Ei ihmisen kutsuminen suomalaiseksi ole kohteliaisuus. Suomalaiset eivät ole muita parempaa väkeä.

Höh. Nyt on epäreilusti ja oudosti asiayhteydestä irrotettu lainaus. Kyse ei ollut ulkomaalaisista. Hakemalla sanalla ulkomaalainen ei löydy kummaltakaan sivulta mitään, ei edes sanan alkuosalla. Keskusteluun pääsee klikkaamalla viestini aikaleimalinkkiä. Keskustelu lähti liikkeelle siitä, kun jäsen foobar puhui siitä, että perussuomalaiset "kykenee myös sopeutumaan muuttuvaan todellisuuteen". Viestissäni sitten esitin, että ehkä asia on näin, ja siksi perussuomalaisten puheenjohtaja haluaa puhua avoimesta suomalaisuudesta, ettei vain kenellekään Suomessa syntyneelle mutta ei kantaväestöä edustavalle uussuomalaiselle tule paha mieli, että hänen suomalaisuutensa olisi vähempiarvoisempaa.

Uskoakseni jokainen perussuomalainen uskaltaa sanoa ulkomaalaisen olevan ulkomaalainen, mutta miten on niiden täällä syntyneiden kanssa, se onkin jo toinen kysymys. Nostan sinulle hattua, että olet tuonut oman näkemyksesi esille.

Näköjään Halla-aho on kirjoittanut aiheesta Facebookiin kolme tuntia sitten, joten hänen käsitykseensä avoimesta suomalaisuudesta ei toivottavasti tarvitse enää palata. Hassu juttu, että tuo kirjoitus ei täysin kuulosta Halla-ahon tyyliltä. Olen koko ajan sanonut, että kyse on ennen kaikkea tulijoiden määrästä. Jos haluan jotain sanoa, niin ehkä tästä "omasta, vähäisestä mausteesta". Kun tulijoita on sopiva määrä, tulijat eivät anna edes omaa, vähäistä maustettaan vaan solahtavat suomalaisten joukkoon ilman, että kukaan kiinnittää heihin sen suurempaa huomiota.

Me emme tarvitse tähän maahan, suomalaisten etniseen kansallisvaltioon muiden etnisten ryhmien muodostamia yhteisöjä. Miksi ihmeessä tarvitsisimme?

Emme tarvitse uusia ryhmiä, mutta vanhat kuuluvat tänne. Suomi ei nimittäin ole suomalaisten valtio vaan suomalaisten saamelaisten ja suomenruotsalaisten valtio.

En ole häätämässä vanhoja vähemmistöjä pois, mutta minulla ei myöskään ole vähäisintäkään halua tuottaa maahan lisää uusia ja usein vielä selvästi suomalaisista erottuvia etnisiä vähemmistöjä, jotka ovat jo nyt lukumäärältään moninkertaisia näihin vanhoihin vähemmistöihin verrattuna.

Huomionarvoista on se, että juutalaisia ja tataareja on ollut Suomessa vain parisen sataa vuotta, romaneja noin puoli vuosituhatta. Silti heistä puhutaan yhä tataareina, juutalaisina ja romaneina, kun taas muutaman viime vuosikymmenen aikana maahan tulleet maahanmuuttajataustaiset vähemmistöt ovat olevinaan jo nyt yhtä suomalaisia kuin me muutkin. Myös saamelaiset on oma hassunhauska vähemmistönsä, joka ei tunnu pääsevän yhteisymmärrykseen saamelaisuuden syvimmästä olemuksesta edes itsensä kanssa.

pörrö

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 161
 • Liked: 1073
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1626 : 10.02.2020, 07:03:35 »
Lainaus
Röyhkeä paskiainen. Ei kukaan Somaliaan muuttava suomalainenkaan muutu siellä yhtäkkiä somaliksi.

Tämä. Jos henkilöllä A on Suomen passi, se tekee hänestä Suomen kansalaisen. Etnisesti puhuen voi olla suomalainen, ruudullinen kinkki, raidallinen seepra, tai mitä tahansa muuta siltä väliltä.
Loppu on silkkaa semantiikkaa ja p****n jauhamista.  :flowerhat:

Siirretty rönsy ketjusta Suldaan Said Ahmedin ihmeellinen elämä (yhdistetty)
« Viimeksi muokattu: 11.02.2020, 12:01:41 kirjoittanut Pullervo »

Pakkanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 295
 • Liked: 5033
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1627 : 10.02.2020, 08:09:51 »
^
Jatkan vielä p:n jauhamista, kun paremman väen ajattelu on niin, sanoisinko mielenkiintoista?

Kun suomalainen muuttaa pysyvästi vaikka Amerikkaan, hän on edelleen tietysti suomalainen. Amerikkaan muuttanut suomalainen, eli Amerikansuomalainen. Tämä suomalaisuus on säilynyt Amerikansuomalaisissa jopa yli sukupolvien.

Millä ihmeen kieroutuneella logiikalla joku voi väittää, ettei Suomeen muuttanut somali sitten olekkaan Suomeen muuttanut somali, vaan suomalainen?

Entä kun somppu muuttaa ensin Suomeen ja muuttuu suomalaiseksi ja jatkaa sen jälkeen matkaansa Amerikkaan? Väittääköhän joku pokalla ko. sompun olevan silloin Amerikansuomalainen? Ei, kyllä somali on somali!
« Viimeksi muokattu: 10.02.2020, 08:16:37 kirjoittanut Pakkanen »

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 17 738
 • Liked: 30416
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1628 : 10.02.2020, 08:23:25 »
Kun suomalainen muuttaa pysyvästi vaikka Amerikkaan, hän on edelleen tietysti suomalainen. Amerikkaan muuttanut suomalainen, eli Amerikansuomalainen. Tämä suomalaisuus on säilynyt Amerikansuomalaisissa jopa yli sukupolvien.

Tämä ajattelu kaikkea muuta kuin ongelmatonta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa syntyneiden irlantilais- ja italialaistaustaisten "irlantilaisuus" ja "italialaisuus" on usein ajautunut niin sivuraiteille uskon omaan kaksoisidentiteettiin säilyessä että syntyperäiset irlantilaiset ja italialaiset alkavat suorastaan halveksua näiden ajattelua, usein ihan syystä. Parempi olisi ymmärtää että identiteetti vaatii suoran ja vahvan kytköksen demokseen, jaettuun kansakokemukseen. Näillä ihmisillä ei aktiivisesta kiinnostuksestaan huolimatta ole sellaista esivanhempiensa synnyinmaihin, on vain outo karikatyyri jota ylläpidetään egon pönkitteenä.

Suomensomalien tapauksessa tilanne menee toki toisinpäin. Jopa toisen sukupolven suomensomaleille melkeinpä ainoa kytkös ympäröivään yhteiskuntaan ja sen arvoihin vaikuttaisi olevan oikeus saada rahaa puimalla nyrkkiä sossun luukulla. Samaan aikaan kytkös somalialaisuuteen on vahva, ja esim. kantaväestön kanssa ei harjoiteta käytännössä minkäänlaista sekoittumista. Tässä suhteessa Ahmedin puheet suomalaisuudesta ovat epäsuomalaisuuden todiste siinä mielessä, että hän ei ole ymmärtänyt lainkaan mitä suomalaisuus tarkoittaa, vaan käytännössä määritellyt sen omien tavoitteidensa puitteissa hänelle hyödyllisellä tavalla, ja tavalla jonka kykenee aidosti jakamaan vain suhteellisen pieni osa suomalaisista. Vähän samalla tapaa kuin nämä amerikanirlantilaiset ja -italialaiset joiden tapauksessa tosin ongelman kohtaajat ovat muualla kuin heidän asuinmaassaan.

EDIT: Kansalaisuuden identiteetin ideana ei ole löytää omaan korvaan miellyttävintä säveltä, vaan yhteinen sävel maan asukkaiden kesken. Jotta tässä onnistutaan, on enemmistön näkemystä kuunneltava tarkalla korvalla ja oltava kykenevä sopeutumaan siihen melko pitkälle niissäkin tilanteissa joissa se ei omia ja oman pienen intressiryhmän tavoitteita palvele lyhyellä tähtäimellä. Ahmed on täydellisesti ohittanut ajatuksen siitä että hänellä olisi tarvetta sopeutua muuttuakseen suomalaiseksi, ja sen sijaan valinnut tien jolla kaikkien muiden on muututtava enemmän säilyttääkseen sen. Eniten tässä ihmetyttää se etteivät vihervasemmistolaiset näe tässä ongelmaa vaan kehun aiheen. Ainakin jos he ylipäänsä tunnustavat suomalaisen identiteetin jotenkin hyväksymisen arvoiseksi.
« Viimeksi muokattu: 10.02.2020, 08:43:38 kirjoittanut foobar »
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

MiljonääriPlayboy

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 653
 • Liked: 15062
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1629 : 10.02.2020, 08:27:33 »
^
Jatkan vielä p:n jauhamista, kun paremman väen ajattelu on niin, sanoisinko mielenkiintoista?

Kun suomalainen muuttaa pysyvästi vaikka Amerikkaan, hän on edelleen tietysti suomalainen. Amerikkaan muuttanut suomalainen, eli Amerikansuomalainen. Tämä suomalaisuus on säilynyt Amerikansuomalaisissa jopa yli sukupolvien.

Millä ihmeen kieroutuneella logiikalla joku voi väittää, ettei Suomeen muuttanut somali sitten olekkaan Suomeen muuttanut somali, vaan suomalainen?

Entä kun somppu muuttaa ensin Suomeen ja muuttuu suomalaiseksi ja jatkaa sen jälkeen matkaansa Amerikkaan? Väittääköhän joku pokalla ko. sompun olevan silloin Amerikansuomalainen? Ei, kyllä somali on somali!

Asia pitänee kääntää suvakkipelleille toisin päin, jotta ne ymmärtävät (noh... tai ainahan sitä voi toivoa).

Joku (anyone) voisi kysäistä twitterissä tai facessa noilta silvereiltä ja muilta spedeiltä, että jos esimerkiksi minä, VHM suomalainen monessa polvessa, muutan Somaliaan ja saan Somalian kansalaisuuden, niin olisinko minä silloin somali? Jos Somalian kansalaisuuden saamalla muuttuisin somaliksi, niin mitä silloin tapahtuisi tilanteessa, jossa ullattaen paluumuuttaisin (somalina) takaisin Suomeen? Voisinko esimerkiksi ulista rasismista, jos työpaikkaa ei irtoa, tai ravintelin ovet eivät aukene minulle?
PolPolle tiedoksi:
A) kaikki kirjoittamani on sarkasmia
B) Vous êtes des collaborateurs

Jatulintarha

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 31
 • Liked: 208
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1630 : 10.02.2020, 10:56:49 »
^
Jatkan vielä p:n jauhamista, kun paremman väen ajattelu on niin, sanoisinko mielenkiintoista?

Kun suomalainen muuttaa pysyvästi vaikka Amerikkaan, hän on edelleen tietysti suomalainen. Amerikkaan muuttanut suomalainen, eli Amerikansuomalainen. Tämä suomalaisuus on säilynyt Amerikansuomalaisissa jopa yli sukupolvien.

Millä ihmeen kieroutuneella logiikalla joku voi väittää, ettei Suomeen muuttanut somali sitten olekkaan Suomeen muuttanut somali, vaan suomalainen?

Entä kun somppu muuttaa ensin Suomeen ja muuttuu suomalaiseksi ja jatkaa sen jälkeen matkaansa Amerikkaan? Väittääköhän joku pokalla ko. sompun olevan silloin Amerikansuomalainen? Ei, kyllä somali on somali!

Asia pitänee kääntää suvakkipelleille toisin päin, jotta ne ymmärtävät (noh... tai ainahan sitä voi toivoa).

Joku (anyone) voisi kysäistä twitterissä tai facessa noilta silvereiltä ja muilta spedeiltä, että jos esimerkiksi minä, VHM suomalainen monessa polvessa, muutan Somaliaan ja saan Somalian kansalaisuuden, niin olisinko minä silloin somali? Jos Somalian kansalaisuuden saamalla muuttuisin somaliksi, niin mitä silloin tapahtuisi tilanteessa, jossa ullattaen paluumuuttaisin (somalina) takaisin Suomeen? Voisinko esimerkiksi ulista rasismista, jos työpaikkaa ei irtoa, tai ravintelin ovet eivät aukene minulle?

Niin, tässä nyt aloin hieman pohtimaan sellaista, että jos näin VHM "perussuomalaisena" ( :P )  muuttaisin jonnekin Lapin perukoille, niin voisinkos sitä alkaa haastelemaan olevansa SAAMELAINEN, ihan vaan sillä perusteella että asuu ko porukan seutuvilla? Kenties hakeutua saamelaiskäräjiin ehdolle jne? Tai mitenkäs jos muuttaisin Affenanmaalle, niin voisinko alkaa kutsua itseäni ahvenanmaalaiseksi ja saisin saman tien ostella niitä rantatonttejakin? 

Ihan vaan sillä kysyn, kun mielestäni valtakuntamme lainsäädäntö on sitten "hieman" ristiriitainen näiltä osin, kun ymmärtääkseni ylläolevat seikat eivät tällaiselta "kantikselta" onnistu ja minulla EI olisi oikeuksia tehdä moisia itsevaltaisia julistuksia? Ehdat saamelaiset ja affenat vetäisivät hernepellon nokkiinsa ja syyttäisivät "kulttuurisesta omimisesta" ja vetoaisivat Suomen lain hyväksymiin määritelmiin siitä kuka on aito saamelainen tai kotiseutuoikeuden omaava affena..  :roll:

Ja ettei kukaan nyt ymmärrä minua väärin, niin minusta on ihan OK että affenat ja saamelaiset pitävät puoliaan - mutta jumalauta, kun kyllä meidän muidenkin suomalaisten pitäisi saada pitää puoliamme!! Kulttuurista omimista en kyllä ihan kaikkine karvoineen niele, mutta tosiaan lähinnä tuo että kukaan ei voi tuosta vain paikkaan X muutettuaan alkaa kutsumaan itseään puhtaasti aboriginaaliksi siltä istumalta.

Pahoittelen tätä "wall of textiä", mutta tässä(kin) keississä havaittavissa pienoista #kaksoisstandardi -meininkiä niin hyvesignaloijien kuten Oula, mutta myös yleisemmin liki koko yhteiskuntamme ja lainsäädäntömme (tai sen "eliitin") taholta ..

Jack

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 971
 • Liked: 1976
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1631 : 11.02.2020, 11:25:04 »

Suomensomalien tapauksessa tilanne menee toki toisinpäin. Jopa toisen sukupolven suomensomaleille melkeinpä ainoa kytkös ympäröivään yhteiskuntaan ja sen arvoihin vaikuttaisi olevan oikeus saada rahaa puimalla nyrkkiä sossun luukulla. Samaan aikaan kytkös somalialaisuuteen on vahva, ja esim. kantaväestön kanssa ei harjoiteta käytännössä minkäänlaista sekoittumista. Tässä suhteessa Ahmedin puheet suomalaisuudesta ovat epäsuomalaisuuden todiste siinä mielessä, että hän ei ole ymmärtänyt lainkaan mitä suomalaisuus tarkoittaa, vaan käytännössä määritellyt sen omien tavoitteidensa puitteissa hänelle hyödyllisellä tavalla, ja tavalla jonka kykenee aidosti jakamaan vain suhteellisen pieni osa suomalaisista. Vähän samalla tapaa kuin nämä amerikanirlantilaiset ja -italialaiset joiden tapauksessa tosin ongelman kohtaajat ovat muualla kuin heidän asuinmaassaan.

Onko "kuka on suomalainen - kuka ei ole suomalainen" -pohdinnoilla jotain käytännön merkitystä?

Jos ihminen on Suomessa syntyntyt valkoihoinen, jonka kaikki tunnetut esivanhemmat ovat suomalaisia valkoihoisia, hänet katsottaneen suomalaiseksi riippumatta siitä, millainen "epäsuomalainen" kansanpetturi ja suomalaisuuden arkkivihollinen hän on sisältä. Dosentti Bäckmankin menee suomalaisesta, vaikka hänen henkinen isänmaansa taitaa olla jossakin muualla.

Jos ihminen ei ole valkoihoinen, hän joutunee erikseen todistelemaan suomalaisuuttaan, vaikka olisi syntynyt Suomessa. Etnonationalistit eivät taida hyväksyä häntä oikeaksi suomalaiseksi, vaika hän mitä väittäisi.

Jos ihminen on muualta Suomeen muuttanut valkoihoinen, häntä itseään eivät ehkä kaikki suju kutsumaan suomalaiseksi, vaikka hän hankkisi Suomen passin ja asuisi kymmeniä vuosia Suomessa. Ehkä hän itsekin mieltää itsensä kahden maan ja kahden kulttuurin ihmiseksi, ja ei kai siinä mitään pahaa ole. Mutta hänen Suomessa syntyneet lapsensa ja lapsenlapsensa ovat jo kiistattomasti suomalaisia, eikä mitään kysymyksiä asiasta herää, elleivät he itse niitä halua herättää. Joskushan eksoottinen sukutausta nostetaan esille, kun halutaan arvostusta ja huomiota.

Kun nyt keskustellaan siitä, onko Suomeen muuttanut somali aito suomalainen, oikeastaan vain siirretään asiaa eteenpäin seuraaviin sukupolviin. Silloin joudutaan kysymään, onko Suomessa syntynyt kolmannen polven tai sitä useampien polvien somali jo vihdoin aito suomalainen. Kun tarpeeksi kauan aikaa kuluu, somalit voivat jo itse kysyä, onko valkoihoinen suomalainen loppujen lopuksi enää mikään oikea suomalainen.
« Viimeksi muokattu: 11.02.2020, 11:29:32 kirjoittanut Jack »

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 201
 • Liked: 10057
 • Guns N' Toilet Paper
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1632 : 11.02.2020, 17:39:43 »
Jos lopullinen analyysi osoittaa, että 2019-nCoV, Wuhanin lepakkolentsu, on erittäin rotuspesifinen tappavuudessaan, nousee perimän merkitys tämänkin ketjun kaltaisissa keskusteluissa aivan varmasti.

Jollain tasolla ihminen ei voi paeta omaa biologiaansa. Eroja on ja joskus ne ovat merkityksellisiä. Milloin näin on, on väittelyn paikka. Vaikka kaikki eivät tykkää, niin aihe tulee eteen joka tapauksessa.

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 708
 • Liked: 8359
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1633 : 11.02.2020, 17:45:53 »
Suomalaisuutta ei voi määritellä vain yhdestä näkökulmasta. Kohtalainen määritelmä voisi olla, että "henkilö on suomalainen, jos hän kokee olevansa suomalainen ja muutkin pitävät häntä suomalaisena".
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 201
 • Liked: 10057
 • Guns N' Toilet Paper
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1634 : 11.02.2020, 17:51:05 »
Suomalaisuutta ei voi määritellä vain yhdestä näkökulmasta. Kohtalainen määritelmä voisi olla, että "henkilö on suomalainen, jos hän kokee olevansa suomalainen ja muutkin pitävät häntä suomalaisena".

Ouroboros. Ympyrä on sulkeutunut.

Suomalainen on itseään suomalaisena pitävä ihminen, jota toiset suomalaiset pitävät suomalaisena.

Todellisuus ei mahdu pikkusieviin lokeroihin. Kyllä yönmustaa, ikänsä Savossa möyrinyttä, kalakukkoa järsivää Timoa voi joku pitää suomalaisena. Minä voisin pitää "melekeen suomalaisena", eikö sekin olisi jo aika hyvin?

--Lasse

VilleJ

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 695
 • Liked: 1028
 • Nuiva ex-hippi
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1635 : 11.02.2020, 17:52:06 »
Suomalaisuutta ei voi määritellä vain yhdestä näkökulmasta. Kohtalainen määritelmä voisi olla, että "henkilö on suomalainen, jos hän kokee olevansa suomalainen ja muutkin pitävät häntä suomalaisena".

Tällaisessa tulkinnassa voi tuon ensimmäisen puoliskon poistaa tarpeettomana, sillä mitä väliä on kokeeko henkilö itse olevansa suomalainen, jos koko muu yhteiskunta pitää häntä suomalaisena joka tapauksessa?

Alex Jones

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 230
 • Liked: 306
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1636 : 11.02.2020, 17:52:13 »
Vähimmäisedellytyksenä että ainakin toinen vanhemmista on suomalainen. Jos puhuu suomen kieltä kuin kantasuomalainen, sekin voi riittää.

Vaniljaihminen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 830
 • Liked: 7681
 • Seksikäs kristallilumisuklaa
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1637 : 11.02.2020, 18:01:58 »
Jos miettii jotain Arman Alizadia ja Neil Hardwickia, niin Hardwick voisi aivan hyvin olla joku "suomenenglantilainen" eikä siinä mitään ongelmaa, mutta Alizadin kohdalla "suomenpersialainen/iranilainen" tuntuisi heti joltain apartheidilta, vaikka se teknisesti ottaen olisi aivan samanlainen tapaus kuin tuo edellinenkin. On menty vähän siihen suuntaan, että ainoastaan tämä identiteettiporukka saa olla suomalainen, koska "mitään suomalaisuutta ei ole olemassakaan".
"Meillä on niin ihana hallitus mutta miehet vihaa.."

Shemeikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 043
 • Liked: 9304
 • Oulu- Uleåborg
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1638 : 11.02.2020, 18:05:15 »
Yleispätevää määritelmää, joka pätisi aina ja jokaiseen, ei ole.

Jokaisella ollee oma määritelmänsä. Omalla kohdallani tyypin valkoinen ihonväri ja suomenkieli ykköskielenä auttaa pitkälle suomalaiseksi hyväksymisessä.

Toisaalta pidän Ruotsinsukulaisiani suomalaisina, vaikka harva puhuu suomea ja osa pitää itseään ruotsalaisena.
Vain kuolleet kalat kulkevat virran mukana.

"Ajattele itse, tai muut päättävät puolestasi." Aku-Kimmo Ripatti

(Oulu PS) http://asfalttikukka.blogspot.fi/
Nude but not naked.

Shemeikka- mamukurssin käynyt suomalainen

Somehow, Satan got behind me

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 765
 • Liked: 28871
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1639 : 11.02.2020, 18:19:30 »
Suomalaisuutta ei voi määritellä vain yhdestä näkökulmasta. Kohtalainen määritelmä voisi olla, että "henkilö on suomalainen, jos hän kokee olevansa suomalainen ja muutkin pitävät häntä suomalaisena".

Ei tämä hyvä määritelmä ole, koska se perustuu omaan kokemiseen ja toisaalta suomalaisena pitämiseen, esim. viherhöperöt pitävät suomalaisena ihan ketä vaan.
Suomalaisuus ei ole uskon asia, jotkut ovat ja suurin osa ei ole eikä tule olemaan, vaikka tuntuisi kuinka suomalaiselta.

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 708
 • Liked: 8359
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1640 : 11.02.2020, 18:24:28 »
Ei tämä hyvä määritelmä ole, koska se perustuu omaan kokemiseen ja toisaalta suomalaisena pitämiseen, esim. viherhöperöt pitävät suomalaisena ihan ketä vaan.

Niin pitävät, mutta onko tuo sitten parempi määritelmä...  Itse en antaisi ääriryhmien määritelmille suurtakaan arvoa. 
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

Nanfung

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 061
 • Liked: 550
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1641 : 18.02.2020, 14:54:47 »
Kun suomalainen muuttaa pysyvästi vaikka Amerikkaan, hän on edelleen tietysti suomalainen. Amerikkaan muuttanut suomalainen, eli Amerikansuomalainen. Tämä suomalaisuus on säilynyt Amerikansuomalaisissa jopa yli sukupolvien.

Nuoruudessani tuli usein seilattua U:S.A:n rantoja aina Alaskan Anchoragesta Minnesotan Duluthiin. Tapasin myös näitä amerikansuomalaisia, jotka eivät olleet koskaan käyneet Suomessa, mutta puhuivat täydellistä Suomen kieltä. Ehkä he olivat ensin opiskelleet ruotsinkielen, koska olivat oppineet, niin hyvin Suomen kielen?
Suomen kielen sanoissa on pasaatituulen lempeää voimaa ja laulettuna se soi, kuin parhaiten viritetty Stradivarius.

Vaniljaihminen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 830
 • Liked: 7681
 • Seksikäs kristallilumisuklaa
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1642 : 18.02.2020, 18:03:03 »

Nuoruudessani tuli usein seilattua U:S.A:n rantoja aina Alaskan Anchoragesta Minnesotan Duluthiin. Tapasin myös näitä amerikansuomalaisia, jotka eivät olleet koskaan käyneet Suomessa, mutta puhuivat täydellistä Suomen kieltä. Ehkä he olivat ensin opiskelleet ruotsinkielen, koska olivat oppineet, niin hyvin Suomen kielen?

Vain amerikkalaisella voi olla noin kova kielipää, että on opittu sekä ruotsi että suomi sille asteelle, että niitä voi puhua kuin vettä valaisi.
"Meillä on niin ihana hallitus mutta miehet vihaa.."

assari

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 13
 • Liked: 23
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1643 : 24.04.2020, 19:33:24 »
Valkoihoinen, lojaali omalle kansalleen, mököttäjä joka ymmärtää huumoria ja joka ymmärtää, että valkoihoiset ovat vähemmistö.

DuPont

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 169
 • Liked: 3529
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1644 : 25.04.2020, 00:51:36 »
Valkoihoinen, lojaali omalle kansalleen, mököttäjä joka ymmärtää huumoria ja joka ymmärtää, että valkoihoiset ovat vähemmistö.
Voi suomalainen vähän mölli olla, mutta on meidän mölli.

Sir

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 563
 • Liked: 166
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1645 : 07.06.2020, 08:41:42 »
Nykyään ei olekaan, mutta tuo on historian partikulaarisen kulun tulosta.

Voisiko tästä päätellä, että myös "suomalaisuus" on asia, jota on turha koittaa määritellä ajasta riippumattomalla tavalla, vaan sekin käsite voi ajan kuluessa muuttua ihan niin kuin itävaltalaisuus ja saksalaisuus ovat muuttuneet?

Eli siis suomalaisuus 2020 on eri asia kuin suomalaisuus oli 1917, mikä taas on eri asia kuin mitä suomalaisuus oli 1809. Ja samalla tavoin suomalaisuus on 2100 eri asia kuin mitä se on 2020, eikä näistä mikään ole sen enempää "oikea" tai "väärä" määritelmä kuin joku toinen niistä.
trumpery = something without use or value; rubbish; trash; worthless stuff. Dictionary.com

Kauhea Ihmismäinen Otus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 960
 • Liked: 1672
 • VKKHM eli Paheksuttavuuden Kuningasvärisuora
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1646 : 07.06.2020, 09:44:34 »
Nykyään ei olekaan, mutta tuo on historian partikulaarisen kulun tulosta.

Voisiko tästä päätellä, että myös "suomalaisuus" on asia, jota on turha koittaa määritellä ajasta riippumattomalla tavalla, vaan sekin käsite voi ajan kuluessa muuttua ihan niin kuin itävaltalaisuus ja saksalaisuus ovat muuttuneet?

Eli siis suomalaisuus 2020 on eri asia kuin suomalaisuus oli 1917, mikä taas on eri asia kuin mitä suomalaisuus oli 1809. Ja samalla tavoin suomalaisuus on 2100 eri asia kuin mitä se on 2020, eikä näistä mikään ole sen enempää "oikea" tai "väärä" määritelmä kuin joku toinen niistä.
Toi on juuri se, mitä punavihreät toivovat: että suomalaisuus on vain joku sosiaalinen konstruktio, ja  eilen pakolaisena tullut Ahmed on yhtä suomalalnen kuin 25 sukupolvea sama korpipeltoa kyntänyt Matti. Samaan aikaan kaksinaismoralismi kukoistaa, koska valkoiset eivät saa identifioitua mustana tai "alkuperäiskansana".

Pienetureiällinen lesbotransnainen

Kauhea Ihmismäinen Otus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 960
 • Liked: 1672
 • VKKHM eli Paheksuttavuuden Kuningasvärisuora
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1647 : 07.06.2020, 09:45:54 »
Hikipediasta poimittua:

Etnisyyden määrittelyssä voidaan käyttää seuraavia ehtoja, jotka ovat kaikki olennaisia:[2]

yhteinen alue tai maa
yhteinen syntyperä tai "suku"
yhteinen kieli
yhteiset tavat ja kulttuuri
yhteiset uskomukset tai uskonto
yhteinen identiteetti ja itsetietoisuus
yhteinen nimi joka ilmaisee ryhmän
yhteinen tarina alkuperästä
Pienetureiällinen lesbotransnainen

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 869
 • Liked: 8317
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1648 : 07.06.2020, 10:35:44 »

Toi on juuri se, mitä punavihreät toivovat: että suomalaisuus on vain joku sosiaalinen konstruktio, ja  eilen pakolaisena tullut Ahmed on yhtä suomalalnen kuin 25 sukupolvea sama korpipeltoa kyntänyt Matti. Samaan aikaan kaksinaismoralismi kukoistaa, koska valkoiset eivät saa identifioitua mustana tai "alkuperäiskansana".


Tuohan on etnopositiivinen eksistenssi, tässä tapauksessa kohdennettuna Suomen kansaan. Jos tulee jotain ikävää sanottavaa, Suomen kansa voi olla olemassa, esimerkiksi sisäsiittoisina jöröttäjinä. Jos tulee jotain (mitä tahansa) myönteistä sanottavaa, suomalaisuus muuttuukin välittömästi vain keksityksi käsitteeksi, pelkäksi sosiaaliseksi konstruktioksi. Näitä etnopositiivisen eksistenssin vaihtoehtoisia näkökulmia voi sitten viljellä vaikka peräkkäisissä virkkeissä, eikä yhtään päätä pakota. Se on kaksoisajattelua. Näyttäisi siltä, että kognitiivisen dissonanssin vaara olisi ilmeinen, mutta ehkä sekään ei toimahda, jos ajattelumallit on iskostettu riittävän syvälle.

Oikeasti kaksoisajattelua ja iskostamista tarvitaan vain suurten valheiden ylläpitoon.
Totuus ei ole vihapuhetta.

Wir alle sind gekreuzigt, und alle sind kaputt, von Reiztechnologie, von Zeitökonomie, von Qualität des Lebens und Kriegsphilosophie.
—Laibach

Jokainen joka ei myönnä Suomen olevan vekselivetoinen velkaelvis voi jättää ministerinsalkkunsa ovelle ja painua vaikka helvettiin.
—Waldseemüller

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 325
 • Liked: 4268
 • Sus siunatkoon
Vs: Miten määritellä "suomalainen"?
« Vastaus #1649 : 07.06.2020, 10:50:46 »
[...]Näyttäisi siltä, että kognitiivisen dissonanssin vaara olisi ilmeinen, mutta ehkä sekään ei toi[ro]mahda, jos ajattelumallit on iskostettu riittävän syvälle.

Sana iskostaminen tuo mieleen propagandan tuottamisen ja propagandan tuottaminen tuo mieleen, ainakin itsellä, että sen tuottaminen onnistuu historiallisesti vain lyhyempinä aikajaksoina. "Ajattelumallien iskostamiselle" otollisinta maaperää on nuoret ja nuoret aikuiset (takapuolituntumalla reilusti jonnekin yli 30-vuotiaaksi asti). Samoin iskostaminen on tehokkainta, kun valtamedia ei kyseenalaista kaksoisajattelua eikä edes tunne sitä. Ainoa jossa se tunnetaan ja kyseenalaistetaan on some, jota vastaan hyökättiin ensin valtamediassa ja sittemmin neitseellinen some on muuttunut sotatantereeksi "trolliarmeijoineen".

Tämä on vain ääneen pohdintaa ajattelumallien iskostamisesta.
"Kun faktoilla ei enää ole osalle äänestäjistä niin väliä, vaikeuksissa ovat Petteri Orpon kaltaiset sivistysporvarit." -- tähtitoimittaja Lauri Nurmi, Iltalehti