HOMMAN KESKUSTELU > Tupa

Miten määritellä "suomalainen"?

<< < (2/387) > >>

Ruckafella:

--- Lainaus käyttäjältä: Preacher - 05.11.2011, 17:13:47 ---
--- Lainaus käyttäjältä: planeta - 05.11.2011, 17:08:59 ---Luokkakaverini muutti heti yo-kirjoitusten jälkeen Ranskaan, koska tunsi itsensä ranskalaiseksi ja kertoi aina syntyneensä väärään maahan. Nyt jo iäkkäämpänä tätinä hän on vieläkin kovin estoinen suomalaisuudestaan, ei esim. salli suomalaisten vieraidensa puhua suomea kovaäänisesti kaupungilla Ranskassa, koska häpeää suomen kieltä. Tästä voi varmaankin päätellä, että hän ei ole suomalainen syntyperästään huolimatta. Tämä ei tietenkään tee hänestä huonompaa ihmistä. Ei kaikkien ole pakko olla suomalaisia.

--- Lainaus päättyy ---

Ei se tee hänestä huonompaa tai parempaa, mutta ehkä neurootikon.

--- Lainaus päättyy ---

Ihminen, joka ei hyväksy vieraidensa puhuvan suomea, koska pelkää oman suomalaisuutensa paljastuvan, on mielestäni huono ihminen.

Uuno Nuivanen:
Minä en ole väkivaltainen, enkä tietääkseni sisäsiittoinen. Mutta muuten kyllä suomalainen.

siviilitarkkailija:
se jolla on kansalaisuus ja tämän osoittava virallinen asiakirja.

Suurin suomalainen kautta aikojen, sattui puhumaan ruotsia, palveli vieraan maan armeijassa ja liehitteli vieraan valtion johtjia ja kuoli Sveitsissä. Meinaan että melko laaja määritelmä ihmiselle suomalaisuudesta. 

standardi:
Määrittelykysymyksien ratkaisemiseksi keksittiin kansalaisuuden kategoria. Toki kahden maan kansalaiset voivat mieltää itsensä kuuluvan enemmän yhteen kulttuuriin kuin toiseen, mutta kansalaisuus on se oleellisin määritelmä silloin, kun sitä käytännössä tarvitaan.

Nauris:

--- Lainaus käyttäjältä: jatkoroikka - 05.11.2011, 16:21:00 ---1) Onko englanninopettajani suomalainen?...

--- Lainaus päättyy ---

Täytyisi tietää, miten amerikkalaisuus näkyy englannin kielen opettajassa ja kuinka kauan hän on Amerikassa elänyt. Näiden olemassa olevien tietojen perusteella en sanoisi häntä täysin suomalaiseksi, eikä tämä opettajakaan varmaan taustasta johtuen sellaisena itseään pidä.


--- Lainaus ---2) Onko ystäväni suomalainen?...
--- Lainaus päättyy ---

Mielestäni suomalaisuuden yksi peruskriteeri on kansalaisuus, mutta toisaalta asuuhan esimerkiksi Ruotsissa suomalaisia, joilla ei ole Suomen kansalaisuutta vaikka muuten he täyttäisivätkin suomalaisuuden peruskriteerit myös geeniperimän perusteella.

Kaipa nuorta voisi sanoa suomalaiseksi, mutta ei hän taustasta johtuen ole etninen suomalainen vaan osittain germaani.


--- Lainaus ---3) Entä toinen ystäväni? Hän on syntynyt suomalaisille, kaksikielisille vanhemmille, mutta inhoaa Suomea...
--- Lainaus päättyy ---

Jos vanhemmat ovat suomalaisia ja ystävälläsi on Suomen kansalaisuus, niin Suomi inhosta huolimatta hän on ainakin osittain suomalainen. Myös perheen kaksikielisyyden perusteella voisi tietysti sanoa, että ei ole täysin suomalainen, koska normaalisti suomalaiset perheet eivät ole kaksikielisiä.


--- Lainaus ---Esimerkkejä riittää, eivätkä ne ehkä ole oleellisia. Oleellista on, mikä määrittelee suomalaisen... Riittääkö pelkkä kansalaisuus? Voiko toisesta kulttuurista aikuisiällä muuttanut ihminen ylipäätään tulla suomalaiseksi ja mitä se vaatii?
--- Lainaus päättyy ---

Jos puhe on etnisestä suomalaisesta, niin ei tietenkään Suomen kansalaisuus ja suomen kielen osaaminen tee ihmisestä etnistä suomalaista. Esimerkiksi monella somalilla on Suomen kansalaisuus ja heistä moni puhuu hyvin suomea, mutta he eivät kuitenkaan ole etnisiä suomalaisia vaan suomensomaleita, kuten ovat esim. suomenruotsalaiset, saamelaiset, romanit jne...

Kyllä sitä aikuisestakin voi tulla vuosien saatossa ainakin osittain suomalainen, kuten esim. kansalaisuudeltaan, kieleltään ja tavoiltaan.

Tapparan mies (Fuad Anafi-Eweiss)

Kyllähän etnisen suomalaisen määrittäminen vuosi vuodelta vähän vaikeutuu tai monimutkaistuu sitä mukaan kun yhteiskunta moninaistuu ja varsinkin kahden eri etnisen taustan omaavista parisuhteista syntyy uussuomalaisia, joiden geeniperimä ja ulkonäkö esimerkiksi poikkeaa suuresti nykyisistä suomalaisista vaikka muuten olisivat täysin etnisiä suomalaisia.

Alkuperäiskansa
Yksikulttuurisuuden ihanteella ei ole pohjaa


--- Lainaus ---Toivottavasti tästä aiheesta ei ole jo ollut keskustelua. Yritin kyllä etsiä sitä, joskin tuloksettomasti. :)

--- Lainaus päättyy ---

Onhan näitä keskusteluja ollut, joista uusin taitaa olla alla olevasta linkistä löytyvä.

Mikä määrittää suomalaisuuden mielestäsi ensisijaisesti?

Suomalaiset
Mämmiseura haluaa levittää mämmiä maailmalle

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta