Kirjoittaja Aihe: Opas toimeentulotukilain soveltajille  (Luettu 2270 kertaa)

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Opas toimeentulotukilain soveltajille
« : 30.03.2013, 10:36:50 »
Opas toimeentulotukilain soveltajille

Helsingin kaupunki ei ole tyytyväinen uuteen oppaaseen. Nelosen uutiset 2013-03-29 ajassa (4:10).

Toimeentulotuki. Opas toimeentulotukilain soveltajille
Julkaisuja 2013:4 04.03.2013Aikaisempi kirjoitus taustoitukseksi.

Toimeentulotuki tietojen saatavuus valvovalle viranomaiselle

Ulkomaalaislain mukaan perusteita Suomessa oleskelulle ei ole sellaisella ulkomaalaisella, joka toistuvasti turvautuu toimeentulotukeen (ei koske KV-suojelua). Poliisi ja maahanmuuttoviranomaiset valvovat ulkomaalaislaissa määriteltyjen oleskelupien ja maassa oleskelun edellytysten täyttymistä, mutta heillä ei ole tarvitsemaansa tietoa käytössä. Laissa säädetyt periaatteet tulee toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti. Tässä tapauksessa sosiaaliviranomaisten tietöjärjestelmistä tiedon tulee siirtyä automaattisesti lain käytäntöönpanosta vastaavalle viranomaiselle. Sosiaali- ja terveysministeriön parhaillaan valmistelemassa toimeentulotukioppaassa esitetään lain toimeenpanoa tehottamalla ja kuntia turhaan kuormittavalla tavalla.

Toistuvaksi turvautumiseksi toimeentulotukeen voitaneen katsoa kolme kertaa maksettu toimeentulotuki.

Lainaus
Helsinki haluaa karsia ulkomaalaisten tukia, Helsingin Uutiset, 19.9.2012

– Suomen laki velvoittaa kunnat maksamaan toimeentulotukea kaikille, jotka kunnan alueella vakituisesti oleskelevat, mutta ulkomaalaislain mukaan perusteita Suomessa oleskelulle ei ole sellaisella ulkomaalaisella, joka toistuvasti turvautuu toimeentulotukeen, kertoo Helsingin sosiaaliviraston sosiaalisen ja taloudellisen osaston päällikkö Leila Palviainen.
 
– Lait ovat keskenään ristiriidassa.
 
Tieto ei myöskään kulje eri viranomaistahojen välillä.

Kaupungin sosiaaliviranomaiset eivät nykylainsäädännössä saa antaa toimeentulotuen asiakkaistaan tietoja maahanmuuttoviranomaisille ja poliisille, eli viranomaisille, jotka käsittelevät oleskelulupa-asioita.

– Väärinkäytökset jäävät pimentoon, toteaa Palviainen.

...

Palviainen korostaa, että toimentulotuen myöntämiseen liittyvien tulkinnanvaraisuuksien poistamiseksi tarvitaan lakimuutoksia.

Sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaston johtajan Kari Ilmosen mukaan ongelmien ratkaisuun ei välttämättä tarvita uutta lainsäädäntöä, vaan ministeriön aiempaa selvempää ohjeistus riittää.
 
Ministeriössä kirjoitetaan parhaillaan kunnille toimeentulotukiopasta, jonka pitäisi olla valmis ensi vuoden alussa.
 
Ilmosen mukaan opas antaa toimeentulotuen myöntäjälle mahdollisuuden pyytää tuenhakijaa selvittämään poliisilta tai maahanmuuttoviranomaisilta perusteet maassa oleskelulleen.

Deloch

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 664
 • Liked: 700
 • Observer
Vs: Opas toimeentulotukilain soveltajille
« Vastaus #1 : 30.03.2013, 14:44:13 »
Antaa mahdollisuuden pyytää... eikö se pitäisi olla ennemminkin muotoiltu niin että "Määrää tuen antajan selvityttämään hakijalta selvityksen maassaolostaan".

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Vs: Opas toimeentulotukilain soveltajille
« Vastaus #2 : 30.03.2013, 16:20:59 »
Antaa mahdollisuuden pyytää... eikö se pitäisi olla ennemminkin muotoiltu niin että "Määrää tuen antajan selvityttämään hakijalta selvityksen maassaolostaan".

Opas on mielestäni kirjoitettu varsin asiallisesti, toisin kuin aikaisemmassa lehtijutussa saattoi ymmärtää. Helsingin sosiaalitoimen nyrpeä suhtautuminen oppaaseen saattaa johtua oppaan ja nykyisten käytäntöjen poikkeavuuksista.

Lainaus
Toimeentulotuki. Opas toimeentulotukilain soveltajille
Julkaisuja 2013:4 04.03.2013Ulkomaalaisrekisteristä annetun lain (1270/1997) 8 §:n 6 kohdan mukaan rekisterinpitäjillä, joita ovat muun muassa Maahanmuuttovirasto ja poliisi, on oikeus salassapitosäännösten estämättä saada Kansaneläkelaitokselta ja kunnan sosiaaliviranomaiselta tiedot siitä, onko hakijalle myönnetty toimeentulotukilaissa tarkoitettua toimeentulotukea tai muuta vastaavaa etuutta, sekä muut tiedossa olevat seikat, joilla saattaa olla merkitystä henkilön ulkomaalaislain tai kansalaisuuslain (359/2003) mukaisen asian käsittelyssä.

...

Toimeentulotuen hakijaa, jonka maassaolon edellytyksiä tai hänen oleskelulupansa perusteiden voimassa oloa on tarpeen toimeentulotuen myöntämiseksi tarkistaa, tulee pyytää toimittamaan toimeentulotukiasiaa käsittelevälle viranhaltijalle selvitys oikeudestaan oleskella maassa. Kyseisen tiedon toimeentulotuen hakija voi hankkia poliisilta tai maahanmuuttoviranomaiselta. Viranhaltija voi myös lähtökohtaisesti asiakkaan suostumuksella tai sosiaalihuollon asiakaslain 20 §:n mukaisesti pyytää selvityksen itse edellä mainituilta viranomaisilta.

Toimeentulotukiasiaa käsittelevällä viranhaltijalla on lisäksi sosiaalihuollon asiakaslain 20 §:n mukaisesti oikeus saada tietoa lupaviranomaiselta ulkomaalaisen oleskeluluvasta tai rekisteröitymisestä ja maahantulon tai oleskelun edellytyksistä. Tässä yhteydessä sosiaalihuollon viranhaltija saa antaa tiedon myös salassa pidettävästä asiakirjasta, jos se on välttämätöntä tarkistettaessa sosiaalihuollon viranomaiselle laissa säädetyn tehtävän hoitamiseksi olennaisen tärkeää tietoa tilanteissa, joissa viranomaisella itsellään on oikeus saada tieto (sosiaalihuollon asiakaslain 18 §:n 4 momentti).
« Viimeksi muokattu: 30.03.2013, 16:22:39 kirjoittanut mietinen »

Toni R Jyväskylästä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 884
 • Liked: 6917
 • Minä olen kaapumies!
Vs: Opas toimeentulotukilain soveltajille
« Vastaus #3 : 30.03.2013, 17:16:03 »
Jos ne oikeasti saisivat ton homman toimimaan niin luultavasti monelle virolaiselle ja venäläiselle parasiitille tulisi lähtö. Vielä kun se koskisi myös varsinaisia, niin korkkaisin kuohujuoman.

Tagit: