Kirjoittaja Aihe: 2011-12-16:Pohjalainen : kauhajoen vietnamilaisten loppulasku  (Luettu 4343 kertaa)

EL SID

 • Vieras
Pohjalaisessa oli kerrankin puhdasta asiaa, kun sivulla 12 (Pohjalainen 16.12.2011)  kerrottiin kauhajoen ns. työvoimapulaa "lievittämään" tulleiden Vietnamilaisten loppulasku.

Lainaus
Projektin kokonaiskustannukset ovat arvioilta 270 000 euroa.......
.....
vastuulle sumasta jää..... alueen yrityksille 10 000 euroa.

Hyvänä puolena voidaan pitää sitä, että Vietnamilaiset veivät vain "muutaman" työpaikan alueen työttömiltä:

Lainaus
Toimeentulo on lopulta löytynyt vain muutamalle Vietnamilaisperheelle.

Mutta ihan näin helpolla eivät veronmaksajat pääse, sillä 18 maahantulleesta Vietnamilaisesta

Lainaus
Puolet suomeen saapuneista miehistä on sittemmin palannut takaisin kotimaahansa, osa on jäänyt Suomeen opiskelijan oleskeluluvan turvin.

tästä aiheesta on ollut aikaisemminkin keskustelua, ja minä valitin aikoinani poliisi päätöksestä muuttaa Vietnamilaisten työluvat opiskeluluvaksi, mutta eihän tällaisia valituksia hyväksytä.

Mietitäänpä, rahaa paloi 270 000 euroa. Kuinka moni kauhajoen sadoista työttömistä olisi tuolla rahalla saanut työpaikan? Sellaisen, johon tämä oli koulutettu ilmaiseksi ja perusteellisesti?

Miksi firmat, jotka näin estivät huonopalkkaisen työn hinnan kohoamista tuomalla sitä tekemään ulkomaalaista halpatyövoimaa, maksoivat vain 10 000, vaikka olivat suurimmat hyötyjät?

Miksi puhutaan loppulaskusta, kun ainakin 6 vietnamilaista elää veronmaksajien kustannuksella opiskelemassa jotain hömppäalaa paikallisessa kansanopistossa?

ja tärkeintä, eli onko virheistä opittu mitään? no ei ole:

Lainaus
Peltola muistuttaa, että suomen ja koko Euroopan väestö ikääntyy. Tulevaisuudessa työntekijöitä tarvitaan ulkomailta. Suomessa tulisi miettiä, mistä ja miten osaajat saadaan.

Kallista on, mutta kun maksajina ovat vain veronmaksajat, niin raha ei merkitse mitään. 

« Viimeksi muokattu: 16.12.2011, 09:50:09 kirjoittanut EL SID »

seuraa_tilannetta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 793
 • Liked: 121
Lainaus
Peltola muistuttaa, että suomen ja koko Euroopan väestö ikääntyy. Tulevaisuudessa työntekijöitä tarvitaan ulkomailta. Suomessa tulisi miettiä, mistä ja miten osaajat saadaan.

Kallista on, mutta kun maksajina ovat vain veronmaksajat, niin raha ei merkitse mitään.

Tarvitseeko tuota enää miettiä: MOT-ohjelmassa kerrottiin, että Vietnamissa on valmiina n. 100.000 ihmistä muuttamaan Suomeen ja senkin jälkeen 100.000 joka vuosi. Jos vain työtä olisi. Koko Aasiasta löytyy helposti 500.000 tulijaa.

Ja veronmaksajien lisäkustannuksiin tietysti lisätään myös ne miljoona-avustukset, joita Suomi Vietnamille antaa, jotta he lähettävät ihmisiä Suomeen. Useita sopimuksiahan (7kpl?) on solmittu aiheesta. Ei kai ne ihmiset ilmaisia ole? Pitäähän sielläkin virkailijoita voidella ja lahjoa, jotta "sopivat" tulijat löytyy. Sekin mainittiin MOT:ssa. Yksi ihminen maksoi n. 15.000 dollaria, kun Australiaan työvoimaa tarvittiin.

Ernst

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 26 856
 • Liked: 19153
Aina kun viitataan väestön ikäsuhteiden muutoksiin työelämässä ja perustellaan kehitysmaiden liikaväestön muuttoa Suomeen, allekirjoittanut ärtyy ja haparoi pistoolikotelon ja nitropurkin*  suuntaan.

Ristus! Kyllä markkinatalous hoitaa hommat, jos Pohjanmaalla alkaa tulla työvoimapulaa! Ei siihen pidä valtion sekaantua, ei järjestää halpatuontia, ei tehdä poikkeuksia maahantulosääntöihin. Jos työttömyysmaassa on pulaa osaajista, osaajat ostetaan tai koulutetaan ja ostetaan. Aina riittää hysteerisiä työnantajia ja heitä strategisesti  hännysteleviä mulgeroita selittämään, että rajat auki. Ne huutelijat eivät yleensä hallitse rekrytointia edes kotimaassa saati kansainvälisesti. Uskallan väittää, että jos jollakin työnantajalla on oikea pula osaajista ja oikea tuntuma alaansa, hän saa jo nyt Valden byrokratian estämättä palkata väkeä mistä tahansa. Valde tosin ei maksa kaikkia sivukuluja eikä itse rekryprosessin kuluja. Eikä pidäkään maksaa.

*en tarvitse nitroja, oli kielikuva eli metafora tai jotakin
Idealisti rakastaa ideologiaansa enemmän kuin lähimmäistään.

Lemmy

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 987
 • Liked: 1424
 • "je m’en fous"
Huutava orjatyovoimapula siis jatkuu edelleenkin. Tuo "projekti" pitaisi laittaa edesvastuuseen ihmiskaupasta.
- Emmekä enää euroakaan lähetä näihin etelän hulivilimaihin. Tässä on laki ja profeetat. Timo Soini YLE 01.06.2011

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 684
 • Liked: 67489
Kuntapäättäjät eivät ole oppineet Kauhajoen katastrofista yhtään mitään. Kukaan ei ota vastuuta aiemmista töppäyksistä. Rahaa on palanut satoja tuhansia euroja. Ja nyt valtuuskunnat seilaavat taas Suomen ja Vietnamin väliä.

Lainaus
Käsikirjoitus

MOT: Hanoi-Kauhajoki meno-paluu


[...]

Lopulta Etelä-Pohjanmaallakin oli pakko tunnustaa, että maakunnan kehitys ottaa takapakkia, ellei lakeuksille saada työvoimaa ulkomailta..
Maakuntaliiton johdossa päätettiin katsoa rohkeasti Suomen rajojen ulkopuolelle.

Tehtiin pitkän aikavälin maahanmuuttostrategia. Sen mukaan ulkomaalaisten määrä kasvaisi maakunnassa parissakymmenessä vuodessa kuusinkertaiseksi - ulkomaalaisia olisi Etelä-Pohjanmaalla vuonna 2030 ainakin 6000.

[...]

Asko Peltola:
Kyllä tämä kiinnostus lähti aivan henkilökohtaisten suhteiden kautta. Liitossa maahanmuuttohankkeessa työskentelevän vietnamilaisperäisen henkilön kautta, joka taas tunsi ensimmäisenä Suomeen tulevan Vietnamin suurlähettilään.

[...]

Etelä-Pohjanmaalta lähti ensimmäinen valtuuskunta Vietnamiin vuonna 2007. Matkan aikana vitenamilaisille mm. esiteltiin suomalaista teollisuutta ja liike-elämää. Matkalla solmittiin myös useita yhteistyösopimuksia. (..) Yksi sopimuksista oli pohjalais-vietnamilainen sopimus työvoiman kuljettamisesta Suomeen. Sen mukaan ensin matkaan lähtisivät työtätekevät miehet ja myöhemmin tulisivat perässä vaimot lapsineen.

[...]

Mikko Rotola-Pukkila:
Tää ruiskulakkaus on taas työ, joka vaatii paljon ammattitaitoa ja erityisosaamista. Siihen ei ole kovin paljon ollut tekijöitä. Se on ollut vuosia, vuosia ongelmana tämän alueen huonekaluyrittäjillä.

Tehtaan johtaja Mikko Rotola-Pukkila palkkasi Vietnamista hyviä ammattimiehiä. Esimerkiksi ruiskulakkaaja Vanin otteissa on oikea rytmi. Van on kova tekemään työtä ja työn jälki on ensiluokkainen.

[...]

Mikko Rotola-Pukkila:
Me hyvin alkuvaiheessa toimme esille sen ettemme kykene välttämättä niitä perheitä työllistämään, koska taas sen tyyppisiin töihin, joita nämä puolisot olisivat voineet tehdä, niin meillä on kyllä niihin töihin kyllä suomalaisiakin. Samanaikaisesti, vastaavasti kaupungin taholta tuotiin esille se huoli, että sieltä on jäämässä valtavat määrät perhepäivähoidosta, siivoojia, keittäjiä ja tämäntyyppisiä ammattiryhmiä, on jäämässä eläkkeelle ja myös heillä oli huoli, että mitenkä saadaan niihin työtehtäviin työntekijöitä. Tässä tavalla lyötiin hynttyyt yhteen niin, että me työllistämme nämä miehet ja kaupunki nämä puolisot.

[...]

Suurin toivein aloitetulle kokeilulle kävi kuitenkin köpelösti. Suomeen iski lama. Vietnamilaisten suurin työnantaja lopetti kokonaan Kauhajoella toimintansa. Puolet vietnamilaisista palautettiin takaisin Vietnamiin. Heistä muutama jäi sinnittelemään lakeudelle ilman työtä; vain muutama pystyi jatkamaan työelämässä.

Thien Hai Dang, puuseppä:
Luin lehdestä, että Suomeen etsitään työvoimaa.
Mainittiin, että se on pitkäaikaista työtä. Perhe voisi muuttaa sinne myöhemmin.

[...]

Luvattiinko näille vietnamilaisille vähän liikoja, kun annettiin ymmärtää, että esimerkiksi perheiden yhdistäminen on sen jälkeen helppoa, kun miehelle on löytynyt työpaikka:

Lasse Hautala, kansanedustaja:
No joo. Saattaa tietysti olla, että näin oli.

[...]

Eteläpohjalaisia valtuuskuntia on vieraillut Vietnamissa tämän tästä, jopa monta kertaa vuodessa. Vuosien aikana yhteistyösopimuksia on solmittu kaikkiaan seitsemän. Rahaa on palanut joidenkin arvioiden mukaan muutama sata tuhatta euroa. Kaiken tämän tuloksena malli on antanut työtä viidelle vietnamilaisperheelle.

Takaiskuista huolimatta maakuntien miehet eivät anna periksi:

[...]

(Maakuntajohtajat palaamassa neuvottelusta työministeriöstä ja kommentoivat porukalla)

Se on just näin. Nyt saatiin mato koukkuun. Niin saatiin, nyt pitää vaan saada kalaa. Kyllä! Tää viedään nyt suoraan ministeriöön. Tää oli success – Kyllä!.

[...]

Matti Viialainen:
Tässähän on kolme kertaa puhuttu, että tulee suuri työvoimapula ja tarvitaan jopa puoli miljoona ulkomaalaista. Suomeen on tullut suurtyöttömyys sen seurauksena. Tästä on vähän mennyt uskottavuus mennyt sen takia. Tällä kertaa tämä ikäluokka-asia on niin kova, että jos Suomessa halutaan säilyttää, niin tarvitaan lisää työtä ja työntekijöitä.

[...]

Kauhajoen mallin keskeisiin puuhamiehiin kuuluva Asko Peltola muistuttaa, että myös tämä lama on ennen pitkää takanapäin. Vietnamilaisten Suomeen houkuttelua on jatkettava.

Asko Peltola:
Suomessa pitäisi tehdä päätös aiotaanko Suomessa laajasti rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta, minkä näen olevan väistämättömän tarpeen muutaman vuoden sisällä.

[...]

Pohjanmaan työperäisen maahanmuuton ihannemalli on toistaiseksi alkuperäisen irvikuva. Satojen uusien, pysyvien asukkaiden sijaan Kauhajoella sinnittelee viisi vietnamilaisperhettä, joista vielä kahta uhkaa maastakarkoitus.

Aikaa ja rahaa on kuitenkin palanut mm. lukuisten valtuuskuntien matkailuihin. Se on nostanut kritiikkiä myös Etelä-Pohjanmaan liiton sisällä. Eduskunnassa pitkään istunut Raimo Vistbacka on nykyään maakuntahallituksen varapuheenjohtaja.

Raimo Vistbacka, E-Pohjanmaan maakuntahallituksen vara-pj:
Esimerkiksi 2000-luvun alussa olisi löytynyt työntekijöitä, jos niihin työttömiin olisi panostettu. Erityisesti sellaiseen nuorisoon, joka ei ole jatkokouluttautunut itse. Joskus se herättää ajatuksia, että täytyy Vietnamista saakka hakea työntekijöitä.

[...]

Esko Hautala, kansanedustaja:
Meidän pitäisi pohtia sitä, että onko oikein, että koko maassa pätee sama tulotaso. Mielestäni on aika suuri ero siinä, että asuuko perhe täällä pääkaupunkiseudulla tai sitten Etelä-Pohjanmaalla Kauhajoella.

[...]

Heikki Pihlajamäki:
Etelä-Pohjanmaalta on oltu Vietnamissa jo kymmeniä kertoja, sanoisin. Allekirjoitettu on seitsemän sopimusta. Ne ovat päällekkäisiä. Välillä aihe muuttuu. Välillä tulee jotain lisää ja välillä otetaan joku pois. Viranomaissopimuksilla tätä asiaa ei voida hoitaa. Se ei onnistu sitä kautta.

Vietnam on kansainvälisissä vertailuissa yksi maailman korruptoituneimpia maita. Pihlajamäki varoittaa suomalaisia poliitikkoja ja viranomaisia turhasta sinisilmäisyydestä.

Heikki Pihlajamäki:
Se on hyvin kätketty se korruptio. Me suomalaiset emme sitä helposti näe. Viranomaisilla on usein omat firmat, joiden kautta toiminta tapahtuu. Suomessa sitä kutsutaan korruptioksi.

[...]

Toimittaja: Miten korruptio käytännössä tapahtuu ?

Heikki Pihlajamäki:
Se tapahtuu esimerkiksi niin, että me tapasimme 34-jäsenisen ryhmän jäseniä. He olivat australialaisen firman koulutuksessa. Tapasimme heidät ihan vapaissa oloissa. He joutuvat maksamaan 5000 dollaria Vietnamin poliisille, että he saivat olla siellä koulutuksessa. 3000 dollaria yritykselle koulutuksesta ja 3000 dollaria, että he saavat passin, terveystodistuksen jne. ja vielä 30000 dollaria, että he pääsivät Austaliaan. Eli 15 tonnia oli sijoituksensa, ennen kuin he pääsivät Australiaan tekemään työtä. Se on valtava ponnistus työntekijälle ja perheelle, kun työntekijä saa kuukaudessa palkkaa sata dollaria ja siitä pitää maksaa 15.000 dollaria kynnysrahaa.

[...]

Mikko Rotola-Pukkila:
Niin se asia pitää nyt hoitaa, ettei ketään pakoteta palaamaan takaisin. Niin että he saavat työskennellä täällä ja saavat löytää sen paikkansa. Se on inhimillinen tragedia, kun pienet lapset osaavat jo puhua suomen kieltä ja ovat hyvää vauhtia integroitumassa yhteiskuntaan. Olisi inhimillinen vääryys, jos nyt poliisisaattueessa ryhdyttäisiin kuljettamaan näitä toiselle puolelle maapalloa. Ei se näin saa mennä.
MOT 12.12.2011

YLE Areena (28:30 min, poistuu maanantaina)

MOT: Risto Vuorinen: Pitääkö aina roiskua kun rapataan

Kansanedustaja Esko Hautala ehdottaa perheenyhdistämisen tulorajojen laskemista Pohjanmaalla, koska asuminen on siellä halvempaa kuin pääkaupunkiseudulla. Mikäs siinä, jos samalla lasketaan vastaavalla tavalla toimeentulotukea ja muita tukia.

Mikko Rotola-Pukkila taas valittaa, kuinka vaikea heidän on ollut löytää paljon ammattitaitoa ja erityisosaamista vaativan ruiskulakkauksen ammattilaisia. Kun tällainen harvinainen erityisosaaja sitten löytyi Vietnamista, niin hänelle ei kuitenkaan tarvinnut maksaa edes sen verran palkkaa, että hän voisi pitää kolmihenkisen perheensä Suomessa.

Rotola-Pukkila kertoo myös, että Kauhajoen kaupungin kanssa oli sovittu, että kaupunki järjestäisi maahan myöhemmin saapuville puolisoille töitä esimerkiksi keittäjinä ja siivoojina. Mielenkiintoinen järjestely, joka ei taida kestää lähempää tarkastelua. Paperille tuskin on erehdytty kirjaamaan mitään. Työntekijöille puolestaan oli luvattu etukäteen, että heidän perheensä voisivat muuttaa Suomeen ja että työ olisi pitkäaikaista.

Nämä nyt kuitenkin ovat jo vanhoja syntejä. Pahempaa on se, että sama pomoporukka ramppaa taas Vietnamissa ja odottaa vain tilaisuutta toistaa samat virheet mutta vieläkin suuremmassa laajuudessa. Ja maksattaa taas kaiken muilla.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

skrabb

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 961
 • Liked: 690
Kauhajoen ex-kaupunginjohtaja  Antti Rantakokko aloitti Vietnam-rallin ja jatkaa samaa tolloutta nykyisessä virassaan Salon kaupunginjohtajana.

Tässä loppuraportti Kauhajoen aikaisesta hölmöilystä v. 2009:
http://www.tem.fi/files/25781/Voiko_sitoutumista_siirtaa.pdf

Tässä tämän vuoden keväällä tehdyn reissun ohjelma:
http://salo.tjhosting.com/kokous/2011788-14-25260.PDF

Googlettamalla löytyy lisäinfoa.

Salossa taidetaan tarvita vietnamilaisia poistamaan työvoimapulaa, kun Nokiakin irtisanoi porukkaa?!
Varsinainen riemuidioottihan Rantakokko vaikuttaa olevan - ja ihastunut Vietnamiin. Maksattaa omat ja delegaationsa kaukomatkat kaupunkinsa veronmaksajilla!
Ken vaivojansa vaikertaa, on vaivojensa vanki. Ei oikeutta maassa saa, ken itse sit' ei hanki.

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 698
 • Liked: 7274
 • Manner-Suomen Tasavalta
Mikko Rotola-Pukkila taas valittaa, kuinka vaikea heidän on ollut löytää paljon ammattitaitoa ja erityisosaamista vaativan ruiskulakkauksen ammattilaisia. Kun tällainen harvinainen erityisosaaja sitten löytyi Vietnamista, niin hänelle ei kuitenkaan tarvinnut maksaa edes sen verran palkkaa, että hän voisi pitää kolmihenkisen perheensä Suomessa.

Itse kun kattelin tota MOT:ta ja siinä näytettiin sitä tehdasta niin eka ajatus oli että "mitä vittua vieläkö tota tehdään ihmisvoimin, eikä robotein?". Ja kiitos muuten tuosta "paljon ammattitaitoa ja erityisosaamista vaativasta ruiskulakkauksesta", yhtään ruiskumaalaajia mollaamatta oli taas niin hauska juttu, kuin Pahkasiassa aikoinaan :D. Todellakin, voitais hommata robotti, mutta ei, toiselta puolen palloa hommataan ihmisrobotti, veronmaksaja maksaa, just joo >:(.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Arvoton

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 182
 • Liked: 2439
Rantakokko Kepu vai Kok? PS-laiset saavat alkaa kampeamaan aktiivista ja ulospäin suuntautunutta kaupunginjohtajaa takaisin Impivaaraan.

EL SID

 • Vieras
pistetään nyt vielä muistukseksia päivän sunnuntaisuomalaisesta lainattu uutinen:

Lainaus
önantajat käyttävät hyväkseen ilmaista työvoimaaTyöharjoittelu johtaa aniharvoin työllistymiseen
A A
05:00
Kuva: Maarit Lindström [Moni työharjoittelu avaa oven työmaailman sijasta takaisin työvoimatoimistoon. Kuva: Maarit Lindström]

Moni työharjoittelu avaa oven työmaailman sijasta takaisin työvoimatoimistoon.
Lauri Seppälä

Suomessa työskentelee harjoittelijoina ja tukityöllistettyinä ainakin 115 000 ihmistä. Kun mukaan lasketaan myös toisen asteen opintoihin kuuluva pakollinen harjoittelu, luku on lähes 400 000. Jopa 13 prosenttia kokonaistyövoimasta työskentelee ilmaiseksi vaihtelevan pituisissa työharjoitteluissa. Suurella osalla harjoittelijoista on jo koulutuksen kautta saatu pätevyys tekemäänsä työhön.


Lainaus
Työharjoittelun jälkeen työllistyneiden määrä oli vain 12,3 prosenttia. Silti harjoittelua tarjotaan tarjotaan nuorille jatkuvasti.

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/ty%C3%B6harjoittelu-johtaa-aniharvoin-ty%C3%B6llistymiseen/724573


että näin, mamut töihin ja suomalaiset työharjoitteluun.

nuiseva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 589
 • Liked: 269
Katsoinpa itsekin tuon Hanoi-Kauhajoki-dokkarin. Tiivistettynä: suomalaiset virkamiehet matkaavat useita kertoja Vienamiin kaukomaille lomailemaan ja veneilemään kauniissa maisemissa katsomaan sopivia ehdokkaita Suomeen töihin. Sopivat ehdokkaat lötyvät. Vietnam on erittäin korruptoitunut, joten nämä vietnamilaiset voivat joutua maksamaan jopa 15 000 euroa välikäsille tässä prosessissa, kun keskimääräinen kk-palkka Vietnamissa on 100 euroa kuussa. Kandidaatit lennätetään Suomeen ja heille valehdellaan, että puolisoille löytyisi töitä. Yllättäen työt loppuvat ja työvoimapulan paikkaajat joudutaan karkoittamaan. Tarkoitus on karkoittaa myös ne, jotka kyllä käyvät töissä ja elättävät perheensä kahden tonnin kk-palkallaan, joka Suomen byrokratiassa katsotaan riittämättömäksi elämiseen.

Koko projekti on puhdasta ihmiskauppaa ja korruptiota, vankilaan pitäisi laittaa nämä pääjehut.
Koko ajan puhutaan vain kuluista, puuskahtaa Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok.).
Hän haluaisi puhua enemmän Guggenheimin positiivisesta vaikutuksesta ja vähemmän hankkeen kustannuksista.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 684
 • Liked: 67489
Tarkoitus on karkoittaa myös ne, jotka kyllä käyvät töissä ja elättävät perheensä kahden tonnin kk-palkallaan, joka Suomen byrokratiassa katsotaan riittämättömäksi elämiseen.

Työmiesten karkottamisesta ei ole ollut tietääkseni missään puhetta. Kyse on ollut turistiviisumeilla Suomeen saapuneesta muusta perheestä, kun kaupunki ei olekaan voinut tarjota vaimoille tiskin alta työpaikkoja, niin kuin sen edustajat lupasivat.

Lainaus
Koko projekti on puhdasta ihmiskauppaa ja korruptiota, vankilaan pitäisi laittaa nämä pääjehut.

Olisi edelleen tutkivan journalismin paikka. Tapahtumien pääpiirteet ovat jo tiedossa, mutta eivät yksittäisten henkilöiden toimet, solmitut sopimukset ja hyötyminen.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 684
 • Liked: 67489
Aika kirjoittaa historia uusiksi. Ei se niin huonosti mennytkään.

Lainaus
Suomi on globaaleilla pelimarkkinoilla hyvässä nosteessa, mutta tarvitsemme työvoimaa muillakin aloilla. "Maailman suomenkielisin maakunta” Etelä-Pohjanmaa tarttui viisi vuotta sitten toimeen ja lähti Vietnamiin rekrytoimaan esimerkiksi hitsaustaitoisia ammattikoululaisia. Tempaus onnistui, ja puolet maahantulleista nuorista on yhä täällä, taantumasta huolimatta. Hankkeesta työryhmälle puhunut Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja Asko Peltola tiivistää: ”Suomi ei ole kaikista kiinnostavin maa, joten ulkomaisten työntekijöiden houkuttelemiseksi täytyy tehdä strategisia valintoja.” Se tarkoittaa täsmärekrytointia työvoimapulasta pahoin kärsiville aloille, viranomaisten tukea palkkaaville yrityksille, kotouttamisohjelman integroimista kaikkeen kunnan toimintaan ja riittävää kielikoulutusta.
Monitori: Näkökulma: Tervetuloa Suomeen, iloisten ihmisten ja ruuhkattomien teiden maahan
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tagit: