UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Ken Saro-Wiwan muistopäivä 10.11.2020  (Luettu 399 kertaa)

Mamusaarelainen

  • Jäsen^^
  • **
  • Viestejä: 93
  • Liked: 168
Ken Saro-Wiwan muistopäivä 10.11.2020
« : 10.11.2020, 00:45:45 »
Ken Saro-Wiwan muistopäivä 10.11.2020

Ken Saro-Wiwa (10.101941–10.11.1995) oli nigerialainen monipuolisesti lahjakas väkivallattoman toiminnan aktivisti, joka sai kuolemantuomion tekaistujen todisteiden perusteella.

Ken Saro-Wiwan teloituksen 25. muistopäivää vietetään 10.11.2020.

Valtakunnallinen ilmaisjakelulehti Voima huomioi muistopäivän kolumnissa: "Hirttäminen ja happoon upottaminen eivät tappaneet Saro-Wiwaa", Iida Simes, Voima 9/2020 marraskuu 2020, sivu 11. Kolumni toteaa Saro-Wiwan kohtaloksi tulleen Shellin öljyputkien vastustaminen ja käsittelee pääosin tapahtumia Saro-Wiwan kuoleman jälkeen. Kiintoisa kolumni voimaannuttaa seuraavaan:

Ken Saro-Wiwa tuomittiin siksi, että hän ei tyytynyt kivapuheeseen vaan myös vihapuhui eli sanoi asiat just niinku ne on, eivätkä tätä kansainväliset yhtiöt ja Nigerian hallitus sietäneet.

Suhteutan Ken Saro-Wiwan vihapuheen Suomessa käytävään keskusteluun:
1.
- Ken Saro-Wiwa kamppaili omiensa - ogonikansan - oikeuksien puolesta järkyttävää öljysaastetta vastaan.
- meillä suomalaisilla on sama oikeus - puolustaa suomalaisia ja suomalaisuutta.

Suomalaisilla on jotakin puolustettavaa: yhteiskuntarauha, toimiva yhteiskunta jne.
Toivon Nigerialle hyvää, mutta nykyisyys on karua  - katso ulkoministeriön Nigerian matkustustiedote:
https://um.fi/matkustustiedote/-/c/NG

2.
- Ken Saro-Wiwa halusi maansa luonnonvarat - erityisesti öljyn - paikallisten hallintaan.
- sama oikeus on suomalaisilla. Esim. Suomen kaivosteollisuus on otettava suomalaiseen omistukseen niin, että rahallinen ja työllistävä vaikutus jää kotimaahan.

3.
Kulttuuri ja kunnia.
Muistopäivän johdosta on julkaistu kirja: I am a man of peace, edited by Helen Fallon. Ilmainen pdf:
http://mural.maynoothuniversity.ie/13526/1/man_of_peace_online.pdf


Kirjan sivulla 88. Ken Saro-Wiwa kertoo maahanmuuton vaikutuksista:
"Brittiläinen kolonialismi hajoitti Ogonin yhteiskuntaa ja tuotti takapajuisuutta, josta yhä pyrimme pois. Brittiläinen kolonialismi pakotti meille vieraat hallintorakenteet ja vei meidät nigerialaisen kolonialismin alaiseksi. ... Kotoperäisen kolonialismin tuloksena Ogonimaan kansa on oikeastaan menettänyt itsekunnioituksen ( ... ) ja ovat päätyneet näkemykseen, että suunta on vain alas ( ... ) Niin, meitä ei juuri enää ole olemassa."


Mikään yllä olevista Ken Saro-Wiwan näkemyksistä ei ole vihapuhetta eikä suuntaudu muita ihmisiä vastaan tai estä ystävällisiä suhteita muihin kansoihin. Näin myös Homma-henkinen voi arvostaa Ken Saro-Wiwan tavoitetta, että nigerialaiset itse ottavat ohjat omassa maassaan ja saavat takaisin ylpeytensä niin, että öljyrikkaan Nigerian kaksisataamiljoonainen kansa ei enää pyydä almuja pieneltä Suomen kansalta.

Mitä tästä opimme?
Vihapuhe ei ole tarkasti määritelty asia. Määrittelijä on aina se, jolla on valta. Ken Saro-Wiwan ajatukset vihapuheeksi määrittelivät kansainväliset suuryhtiöt ja niitä myötäilevät Nigerian vallanpitäjät. Suomen tapauksessa määrittelijä on kansainvälisiä suuryhtiöitä palveleva Euroopan Unioni ja sitä myötäilevä Suomen hallitus erinnäisine liittolaisineen.

Nuivettunut Han-nenetsi

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 569
  • Liked: 1200
  • Asyyl akbar!
Vs: Ken Saro-Wiwan muistopäivä 10.11.2020
« Vastaus #1 : 10.11.2020, 15:58:43 »
Rauha ja kunnioitus edesmennelle Ken Sao-Wiwalle! Jokainen itseään nationalistiksi kutsuva ymmärtää että Ogonimaan asioista päättäminen kuuluu ogoni-kansalle eikä ylikansallisille yhtiöille tai brittiläiselle / nigerialaiselle / millekään muulle imperiumille.
Minulla ei ole mitään tekemistä islamin kanssa.

Tagit: