HOMMAN KESKUSTELU > Kylänraitti

HS: Laukkanen vaatii uutta oikeudenkäyntiä sotasyyllisyydestä

(1/1)

Jouko Piho:
Nyt kuuluu uutta sotasyyllisyysrintamalla. Helsingin Sanomat (7.5.2009) kertoo kansanedustajan ja Karjalan liiton puheenjohtajan, Markku Laukkasen, vaatimuksesta, että  ”nyt on aika arvioida sotasyyllisyyskysymys uudelleen kaikkien käytettävissä olevien lähdeaineistojen valossa”. Laukkanen jatkaa: ”Tämän aloitteen tekeminen on välttämätöntä koko kansakuntaan kohdistuvan syyllisyyden purkamisen ja kansakunnan omanarvontunnon kannalta.”

Laukkanen, joka on myös eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja sanoo: ”Tuomioita ja niiden perusteena ollutta erillislakia perusteltiin suomalaisille poliittisena välttämättömyytenä, jota sodan voittajat vaativat. Kansakunnan silmissä sotasyylliset tuomittiin tekaistujen syytteiden perusteella.” Laukkanen huomauttaa kuitenkin aivan oikein, että ”kansakunnan syyllisyyden arviointi voi perustua vain tosiasioihin, ei uskomuksiin tai aikakauden poliittisiin väittämiin”.

Markku Laukkasen esiintulo tässä tärkeässä asiassa on ilahduttavaa. Pro Karelian ja Veikko Saksin sinnikäs asian esillä pitäminen alkaa tuottaa hedelmää.

Uskon, että Suomen sodanajan kahdeksan poliittista johtajaa tullaan vapauttamaan virallisestikin kaikista syytöksistä ja heidän poliittiset tuomionsa puretaan. Kansahan (paitsi kommunistit) on tiennyt heidän syyttömyytenä kaiken aikaa.

Jouko Piho

IDA:
Aira Kemiläinen kirjoitti aiheesta hyvin esittäessään tuomioiden purkamista. Yksi hänen huomioistaan oli muistaakseni se, että vaikka kansa ja kaikki oikeudentajuiset ihmiset tiesivät/tietävät syytettyjen syyttömyyden, niin tulevaisuuden historia tulee kirjattuna muistamaan tuomion. Siksikin tuomiot tulisi purkaa.

Pöllämystynyt:
Nämä "historiaa oikovat" oikeudenkäynnit ovat erikoinen, tosin myös hieman huvittava ilmiö. Kaikki täysjärkiset Suomessa historian kirjoja myöten tietävät oikeat sotasyylliset, ja asiasta on jo paljon aikaa. Tavallaan kysymyksessä olisi vain "signaali" kansalle: "olette olleet aina oikeassa". Ikään kuin ihmiset eivät olisi tienneet tätä!

Toki sille "signaalille" on perusteet, vaikka sitten hieman huvittavat, ja kannatan asian ottamista uudelleen käsittelyyn. "Huvittavuus" ei ole ongelma, mutta ongelma on paitsi oikeuslaitoksen, myös koko valtiokoneiston vääristynyt näkökulma ja puolueellisuus suomalaisia vastaan, ja siten mahdollinen ja todennäköinen laittomuus. Mahdollisesti nykyinen näytösoikeusprosessi Halla-ahoa vastaan on yhtä näennäinen, ennalta päätetty, puolueellinen ja laiton kuin olivat sotasyyllisyysoikeudenkäynnitkin. Voiko ihmisoikeusrikollisten ja heidän tukijoidensa ja passiivisten hyväksyjiensä liiga järjestää sen oikeudenmukaisempaa ja puolueettomampaa oikeudenkäyntiä kuin järjestettiin aikanaan aseiden painostuksella?

Sotasyyllisyysasian lailliseksi käsittelemiseksi pitäisi ensin luoda oikeuslaitos. Siis laillinen ja puolueeton sellainen.

Jouko Piho:

--- Lainaus käyttäjältä: Pöllämystynyt - 07.05.2009, 20:39:15 ---

Sotasyyllisyysasian lailliseksi käsittelemiseksi pitäisi ensin luoda oikeuslaitos. Siis laillinen ja puolueeton sellainen.

--- Lainaus päättyy ---

Niinpä.
Sekä media että oikeuslaitos pitäisi olla täysin irrallaan valtiovallasta. Tällainen vallan hajauttaminen on tärkeää demokratian ja väärinkäytösten estämisen kannalta.
Siinä olisi ohjelmaa uudelle puolueellekin.

Jouko Piho

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Siirry pois tekstitilasta