Sosiaalidemokraatit eivät ole radikaalisti kääntäneet Tanskan maahanmuuttopolitiikkaa.
Sosiaalidemokraatit voittivat Tanskan parlamenntivaalit viime syksynä ja he lupasivat löysätä Tanskan tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa. Todellisuudessa käännökset ovat olleet vähäisiä: suurin muutos on silkkaa kosmetiikkaa kuten maahanmuuttoministeriön muuttaminen ulkomaalaisasiain hallitukseksi (udlændingestyrelsen). Maahanmuuttolain muutokset astuivat voimaan 15.5.2012.
Käytännössä merkittävin uudistus on maahanmuuttajien pisteytyksen poistaminen.
Demareiden mukaan vanha pistejärjestelmä oli byrokraattinen ja sitoi runsaastyi työvoimaa. Lisäksi se karsi 70 prosenttia niistäkin hakijoista, jotka olivat demareiden mukaan ”aivan hyväksyttäviä muuttajia”.
Muut muutokset ovat vähäisiä ja kohdistuvat lähinnä perheenyhdistämistä tavoitteleviin muuttajiin. Esimerkiksi aiemmin maahanmuuttohakemuksen tekemisestä joutui maksamaan, nyt tämä maksu on poistettu. Kieli- ja yhteiskuntakoe on korvattu pelkällä tanskan kielen kokeella, jonka hakijan on suoritettava kuuden kuukaudessa oleskeluluvan myöntämisestä.
Oleskelulupaa hakevan puolisolla tulee edelleenikin olla vahvat siteet Tanskaan ja puolisoonsa.
Siteet Tanskaan arvioidaan Tanskassa asuvan puolison oleskeluajan, työssäolon, opiskelun, yhteisten lasten ja heidän kielitaitonsa perusteella. Molempien puolisoiden tulee olla vähintään 24 vuoden ikäisiä, Tanskan lain mukaisessa avioliitossa.
Avioliitoon ei saa liittyä pakotusta eikä sopimusavioliittoja hyväksytä.
Kiinnostavaa on huomata, että perheenyhdistämistä hakevalla puolisolla tulee edelleen olla riittävästi tuloja elättääkseen itsensä ja puolisonsa. Sosiaali- ja toimeentulotuen varassa elävät muuttajat eivät saa lupaa uusille perheenjäsenilleen. Lisäksi tanskalaisen puolison täytyy omistaa vähintään 50.000 Tanskan kruunua omalla tilillään.
Toimeentulovaatimus, kielikoe, 50.000 kruunun talletus ja vahvat siteet Tanskaan ovat säädöksiä, jotka Tanskan sosiaalidemokraateille näyttävät hyvin kelpaavan, vaikka ne tekevät Tanskan ulkomaalaislaista edelleen Euroopan tiukimman.
Suomessa näistä vaatimuksista voidaan vasta haaveilla, vaikka demarit hallituksessa ovatkin.