Utelenpa tätä tässä välissä; jos joku vaikka tuntisi pankkialaa paremmin?
Jiri Keronen esittää taannoisessa kirjoituksessaan
http://keronen.blogspot.com/2009/03/inflaatiota-vastaan-ei-voi-taistella.htmlJos yksityisellä pankilla on tilillään 10 000 euroa ja joku tulee lainaamaan sieltä 9 000 euroa, tämä 9 000 euroa ei lähde pois pankin 10 000 eurosta. Pankki yksinkertaisesti luo 9 000 euroa tyhjästä ja alkuperäiset 10 000 euroa jäävät edelleen pankin reserveiksi. Jos tämä 9 000 euroa talletetaan samaan pankkiin, josta alkuperäinen laina otettiin, tulee 9 000 euroa osaksi pankin reservejä. Pankilla on siis tämän jälkeen 19 000 euroa reservissä, mikä taas tarkoittaa kymmenesosan sääntöä noudattaen sitä, että pankki voi lainata 17 100 euroa, joka sekin luodaan tyhjästä. Tämä 17 100 euroa voidaan taas tallettaa samaan pankkiin, jolloin prosessi jatkuu aivan samalla kaavalla. Kyllä, pankkisysteemi on juuri niin fucked up kuin miltä se kuulostaa.
yllättäviä näkemyksiä siitä, miten pankkiala toimii. Perehdyin aiheeseen Wikipedian kautta, ja suurin piirtein noin se näyttäisi olevan, vaikka Keronen kai vääntää joitakin mutkia suoriksi. Johtuen vieraasta kielistä ja vierasta alasta en kuitenkaan ehkä saanut aivan parasta mahdollista käsitystä asioista. Mutta kysynpä nyt:
Onko mahdollista perustaa pankki, jonka ei tarvitse kiskoa korkoa lainkaan, missään muodossa, vaan tuottaa kaiken voittonsa tuolla fraktaalitsydeemillä, siis "painamalla" rahat itse (ja pahentamalla samalla inflaatiota, voi voi)? Kerosen tekstistä saa sen käsityksen, että korko on itse asiassa lähinnä sivutulonlähde pankeille.
Jos on, niin miksei sellaisia pankkeja jo ole? Yhdenkin sellaisen ilmestyminen markkinoille tekisi nopeasti lopun nykyisestä talousjärjestyksestä, kun Keskisten viisauden mukaisesti "sieltä ostetaan, mistä halvimmalla saadaan". Vai vastasinko kysymykseeni jo itse?