Kirjoittaja Aihe: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)  (Luettu 444807 kertaa)

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 313
 • Liked: 25076
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2010 : 03.02.2019, 20:32:26 »
Mamba soitettiin kyllä puhki ja loppuun jo vuosituhannen alussa. Edellinen hitti näyttää olevan 13 vuoden takaa, ajalta paljon ennen mitään kohuja.

Ja monen mainosrahoitteisen radiokanavan musiikkitarjonnan osaan jo ulkoa. Kun muutamaa kappaletta vuodesta toiseen soitetaan, on pakko vaihtaa kanavaan, niin elähtänyttä musiikin anto nykyradiossa on.

Mamban kappaleiden kuuntelu piristäisi mukavasti päivää, ilman tuota viikottaista pakkoannosta samaa paskaa. Moni sinänsä hyvä kappale alkaa tuntua puuduttavalta kuuntelulta, jos sitä viikosta toiseen kuulee.

Niinno, onhan tämä vähän koomista. Katselin tänään Netflixistä pari ruokaohjelmaa ja eilen katsoin Amazon Primestä Grand Tourin viimeisimmän jakson. Nämä taisivat muodostaa suuren osan viimeisen kuukauden Youtuben ulkopuolisesta videosisällöstä ja audionkin osalta kaikki tulee pelkästään oman valinnan mukaan tilauspalveluista; niukkuus ja oma valinta on se ratkaisu, ei se että kun televiisori on olemassa sitä on pidettävä auki ikäänkuin lähetykset olisivat jotain timangeja taivaalta. Perustelevisio ja -radio on omalta osaltani unohtunut täysin (edellisestä kerrasta kun olen katsonut moisia muualla kuin sukuloimassa tai kanavavalikoiman tarkistaakseni on pari vuotta) huolimatta siitä että olen tukevasti yli nelikymppinen...

Juu, television anti alkaa olla samaa kaavaa kuin radion. Samoja puhkikuluineita elokuvia toistetaan kanavalta toiselle moneen kertaan kuussa. Timangeissa puheenollen jään monesti ihastelememaan TV-myyntilikkeiden  esitysvideoita. Aina niiden maisemallinen esitystarjonta 65-75 tuuman teeveeltä jaksaa ihastuttaa.

Tämä alkaa olla aikalailla offtopic, mutta tuossakin ohjelmatarjonnassa on omanlaisensa kiero kremlologia: jos valmistajan tarjoamaa esittelykuvaa ei vieritetä juurikaan sivusuunnassa, laite kärsii todennäköisesti taustavalon verhoefektistä jotka esiintyvät enemmän sivu- kuin pystysuunnassa (jossa se onkin huomattava harvinaisuus). Jos taas ratkaisun kontrasti on korkea mutta kirkkaus heikko, keskitytään näyttämään esim. kuuta mustalla taustalla... ja niin edelleen. Erityisesti kiinnostavalla tapaa kompromissien uhreiksi joutuneet isot taustavalaistut (ei-OLED-)televisiot kärsivät ensin mainituista ongelmista - ja OLEDit taas jälkimmäisistä.

Ehkä eniten omassa telkkarissa pyörivä ohjelma on lopulta... Apple TV:n "näytönsäästäjä" maisemakuvineen. Apple ei valmista televisioita mutta se haluaa pitää imagonsa vahvana, ja arvatkaa mitä? Kun tuota ohjelmaa katsotaan kuitenkin vähemmänkin täydellisillä televisioilla se ohjelma ei juurikaan sisällä sivusuuntaista liikettä. Näyttää siis niillä teknisesti kökömmillä (mutta mahdollisesti varsin hintavilla!) telkkareilla hyvältä, eikä kuluttaja miellä Applea tässä mielessä huonoksi firmaksi...
« Viimeksi muokattu: 03.02.2019, 20:33:57 kirjoittanut foobar »
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

Herbert

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 017
 • Liked: 2870
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2011 : 04.02.2019, 10:18:04 »
Valemedia HS-lehti julkaisi 20.1.2019 seuraavan jutun:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005971840.html

Lainaus
Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

Alkuperäiskansojen asema on Yhdysvalloissa herkkä, sillä 1700–1800-lukujen sodissa ja pakkosiirroissa tuhottiin kokonaisia kansoja, kirjoittaa HS:n Ville Similä.

Mies seisoo yksin keskellä riemuitsevaa poikajoukkoa ja soittaa rummulla rukousta.

Nuori poika seisoo aivan miehen edessä, katsoo tätä silmiin ja hymyilee pilkallisesti.

Vieressä koulutoverit hyppivät ja huutavat ”build that wall”, rakentakaa muuri. Suuri osa on pukeutunut Trumpin kannattajien univormuksi muodostuneeseen Make America Great Again -lippalakkiin.

...

Nyt tämä juttu on USA:ssa osoittautunut valeeksi ja joukko juristeja on haastamassa amerikkalaisen valemedian joko korjaamaan valheensa tai maksamaan korvauksia:


e: Tviitti tviitiksi
« Viimeksi muokattu: 04.02.2019, 11:20:45 kirjoittanut Herbert »
 • Hard times create strong men.
 • Strong men create good times.
 • Good times create weak men.
 • Weak men create hard times.
   - Stefan Molyneux


 "The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money."

   - Margaret Thatcher

Julleht

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 812
 • Liked: 1546
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2012 : 10.02.2019, 10:35:28 »
Paremman puutteessa vaikka tänne, kun ei omaa ketjua ehkä ihan ansaitse.

Päivän Hesarissa on kerrankin avointa itsereflektiota ja kannanottoa uutisoinnin metalinjoihin. Kimmokkeena on median toimesta kaltoinkohdelluiden kokemuksia eräässä kirjassa, joiden pohjalta pohditaan lyhyesti median etiikkaa ja toimintatapoja. Ehdottomasti piristävää lukea avointa pohdintaa omasta roolista ja kirjoittamisesta, vaikka se välittyisikin jonkun toisen kritisoinnin kautta jota dempataan. Rehellinen asian tarkastelu on avain jota soisi näkevän enemmän.

Boldit omia.

Lainaus
Toimittajat janoavat some-huomiota ja haluavat kaataa kohteensa kuin keila­radalla, väittävät media­myrskyn kokeneet johtajat
Mitä meille journalisteille on tapahtumassa? Ei mitään hyvää, jos kysytään mediamyrskyn silmään joutuneilta Anne Berneriltä, Atte Jääskeläiseltä, Mika Kojonkoskelta, Anna Mäkelältä ja Risto Siilasmaalta.
Jaakko Lyytinen HS

JARNO PENNANEN työskenteli 1920-luvulla toimittajana tampere­laisessa Aamu­lehdessä. Kerran hänet lähetettiin raportoimaan lautatarhan tulipalosta. Kun reportteri pääsi perille, hän kysyi palo­päälliköltä: ”Missä täällä on lehdistön paikat?”

Tarinan kertoi Aamulehden kulttuuri­toimituksen päällikkö Erkka Lehtola kolumnissaan vuonna 1984. Lautatarha­palon selostaminen edusti katoavaa lajia, perusjournalismia, joka oli Lehtolan mukaan vaativampaa kuin vaikkapa kirja-arviot tai tällaiset kirjoittajan naamalla varustetut kolumnit.

Lehtola kirjoitti 1980-luvulla me­diasta kolumneja, jotka tuntuvat edelleen osuvilta. Lehtola ennakoi, että osa tiedonvälityksestä tulisi myös tulevina aikoina olemaan ”sensaatiomaisuutta, mustamaalausta, vääriä yleistyksiä, hysteriaa ja kaiken yllä pahanhajuisena pölynä laskeutuvaa moralismin puuteria, jolla peitetään vain oman ryvettyneisyyden arvet”.

Lehtolan nuhdesaarnat palasivat mieleeni, kun tartuin viestintäyrittäjä Anna Soraisen kirjaan Sori – johtaja ja julkisuus kriisissä. Siinäkin ruoskitaan meitä toimittajia oikein olan takaa, mutta eri suunnasta ja eri syistä.

SORAISEN kirjassa äänessä on mediamyrskyjen kohteeksi joutunut viisikko: urheilujohtaja Mika­ Kojonkoski, Ylen entinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen, No­kian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, Kittilän entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä sekä liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

[...]

VAIKUTTAJAT ovat ennenkin hermostuneet journalistien työstä, vaikka se olisi ollut kuinka perusteltua. Mutta nyt jokin on muuttunut. ”Yhä useammin journalismin kohteena olevat kuitenkin kokevat käsittelyn olevan yksipuolista ja faktojen osalta valikoivaa, tarkoitushakuista”, Sorainen väittää.

Sori-kirjan kiinnostavimmassa osuudessa on äänessä Atte Jääskeläinen, joka lähti Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan ja vastaavan päätoimittajan tehtävästä keväällä 2017. Jääskeläinen sanoo: ”Joidenkin toimittajien työssä on mukana tunnetta, jonka takana on vakava eettinen ongelma. Aina ei haluta kertoa totuutta vaan heittää pallo ja katsoa, kaatuuko kohde. Ja jos ei kaadu, niin mietitään, pitäisikö heittää toinen pallo.”

Tällainen keilailuhenkinen kaatojournalismi on Soraisen mukaan toimittajien keskuudessa tabu. Ihan sama, vaikka toimittajien ja julkisuuden teilaamat henkilöt todettaisiin myöhemmin syyttömiksi. Vahinko on jo tapahtunut, ja jahdin kohde saattaa olla pallosateen jäljiltä työkyvytön.

Sori-kirjassa haastatellut väittävät, että toimittajien huomiohakuisuus on kasvanut. Mika Kojonkosken mielestä sosiaalinen media vie ilmiöt uudelle tasolle: toimittajat rakentavat henkilöbrändejään ja kilpailevat huomiosta. Jääskeläinen näkee vaaran merkkejä: ”Jos toimittajalla on sosiaalisessa mediassa vapaus tehdä yksityishenkilönä mitä tahansa, vaikka hän todellisuudessa on toimittaja ja käyttää sitä mandaattia ja valtaa, niin silloin manipulaation kenttä ja vapaus on massiivinen.”


Mitä puheista pitäisi ajatella? Railakas mediakritiikki on tervetullutta, vaikka se saa meidät toimittajat yleensä ajamaan vankkurimme rinkiin. Turha tässä on viisastella. Olen tehnyt vuodesta 1996 lähtien useita yli- ja alilyöntejä eri medioiden palveluksessa.

Meidän journalistien kannattaa kuunnella kritiikkiä jo senkin takia, että­ median luotettavuutta ja toimittajien uskottavuutta kyseenalaistetaan nyt monesta suunnasta. Valeuutisten, disinformaation ja suoranaisen paskapuheen levitessä avoimuus ja itsekriittisyys ovat entistä olennaisempia.

JA JUURI siksi osa Sori-kirjan media­kritiikistä putoaa mielestäni ränniin. Toimittajien joukossa on varmasti populistisia tykkäysten kalastajia, mutta perinteisen median kannalta sosiaalinen media ei ole pelkkää poseerausta.

Some on pikemminkin pakottanut toimittajat entistä tarkempaan työhön, läpinäkyvyyteen ja vuoropuheluun yleisön kanssa. Huterasti perustelluista väitteistä narahtaa heti.

[...]

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005994876.html
« Viimeksi muokattu: 10.02.2019, 10:59:13 kirjoittanut Julleht »
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 592
 • Liked: 1196
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2013 : 10.02.2019, 10:59:47 »
Risto Siilasmaan mukaan media levitti tietoisesti epätotuuksia tai vääristeli asioita uutisoidessaan Nokian kriisistä. ”Se on tapahtunut haitan­tekotarkoituksella”, Siilasmaa väittää.

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005994876.html


Kirjassa Siilasmaa kertoo kuinka Hesarin Tuomo Pietiläinen totesi Siilasmaalle "Valehtelet!"
kun Siilasmaa oli kertonut Elopin johtajasopimuksen olevan samankaltainen kuin Kallasvuon ja Ollilan.

Siilasmaa oli saanut tämän tiedon Nokian lakiosastolta. Hesari sai ilmeisesti vinkin, ettei tämä pidän pilkulleen paikkaansa. Ainoa ihminen, joka varmasti tiesi näiden kolmen sopimuksen tarkan sisällön oli Jorma Ollila.

Ollila siis pääsi kostamaan Hesarin "tähtitoimittajan" avulla  Siilasvuolle, joka oikeasti pelasti Ollilan tuhon partaalle viemän Nokian.


Waldseemüller

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 551
 • Liked: 6520
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2014 : 11.02.2019, 09:20:57 »
HS kunnostautuu vaihteeksi klikkihuorauksella.

https://www.hs.fi/elama/art-2000005996810.html

Lainaus
Monet nuoret naiset kokevat seksuaalista häirintää työpaikallaan – Sannalle esimies ehdotti bikineitä

En lainaa kuin otsikon koska virhe on siinä. Tekstin mukaan bikineitä ehdotti joku täysin ulkopuolinen markkinointitapahtuman järjestäjä, joka ei ollut Sannan esimies. Mutta toki otsikolla luodaan mielikuva jostain paljon törkeämmästä alistamisesta.

Hesarin tapauksessa tietysti aina toimituksen epäpätevyys on loogisempi selitys kuin subversio. Eivätkö ne lue edes itse omia juttujaan.
Jos olisimme väärässä, meitä ei yritettäisi vaientaa.

Luka Mokonesi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 886
 • Liked: 1677
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2015 : 11.02.2019, 09:25:29 »
Tältä päivältä myös pääkirjoitus:

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005996632.html

Lainaus
Miesvalta ilman valvontaa on huono yhdistelmä naisille ja lapsille

Jälleen uusi skandaali ravistelee katolista kirkkoa, mutta sen taustalla oleviin syihin pitää puuttua myös muualla.


Lainaus
Paavi Franciscus teki viime viikolla historiaa, kun hän ensimmäisenä paavina vieraili Arabian niemimaalla. Käynti Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa nähtiin yrityksenä edistää uskontojen vuoropuhelua ja parantaa kristittyjen vähemmistöjen asemaa tiukan islamilaisissa maissa.

Arabimaita on aiheellisesti arvosteltu naisten huonosta asemasta ja oikeusvaltion heikosta tilasta. Rakenteet pitävät naiset ahtaalla, eikä väärinkäytöksiin ole helppo puuttua oikeuslaitoksen avulla.

Matkan aikana katolinen maailma kävi kovaa keskustelua uudesta hyväksikäyttökohusta. Tällä kertaa kyse ei ollut lapsista vaan nunnista. Paavi myönsi, että monet papit ja myös piispat ovat käyttäneet nunnia seksuaalisesti hyväkseen ja että hyväksikäyttöä todennäköisesti tapahtuu yhä.

Myös tämä keskustelu käsitteli miesten johtaman järjestelmän ja rikosten peit­telyn synnyttämiä ongelmia. Yhdysvalloissa järjestö, joka edustaa enemmistöä maan nunnista, vaati tehokkaampaa puuttumista väärinkäytöksiin sekä kirkon hallinnon uudistamista niin, että valta ei olisi vain papistolla eli miehillä.

Lasten ja naisten hyväksikäytön vastainen työ edellyttää, että seurausten lisäksi puututaan myös syihin.
"Maapallon elämä on kestänyt suurempia muutoksia kuin mitä ihminen on nähnyt. Maapallo selviää hyvin ihmisestä ja on täällä vielä kauan ihmisen jälkeenkin." -mannym

"Gustafsson on asunut Bangkokissa 57 vuotta, mutta sanoo yhä olevansa farang." -HS-

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 313
 • Liked: 25076
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2016 : 11.02.2019, 09:27:53 »
Naisvalta ilman valvontaa on kyseenalaistamattomasti hyvä.

Ja onhan se miesvaltakin, jos sen syy on islam. Silloinkin kaikki mahdolliset, tai jopa valitun valtajärjestelmän pakottamat ongelmat ovat lopulta suurella todennäköisyydellä kriittisen tarkastelijan syytä. Tässäkin jutussa se että naisten asema katolisissa maissa on sata kertaa muslimimaita parempi on tasoiteltu muotoon jossa katolisen kirkon ongelmia pidetään sanamuodollisesti oikeastaan suurempina kuin muslimimaiden ongelmia. Osataan ainoastaan syyttää rakenteita, ikäänkuin ne rakenteet eivät olisi nimenomaan islam, pimeä uskonto joka opettaa että vaimoa pitää sekä lyödä että raiskata jos hän ei muutoin tee kuten käsketään. Katolinen kirkko on näiden valtiollisten saarnaajien tukemiin "rakenteisiin" verrattuna täynnä pelkkiä pyhimyksiä.

Jostain syystä nimenomaan katolista kirkkoa vastaan Hesari jaksaa olla aktiivisesti kriittinen, mutta muslimimaissa ainakin ne juurisyyt unohdetaan täysin ja puhutaan vain rakenteista. Miksi?
« Viimeksi muokattu: 11.02.2019, 09:33:45 kirjoittanut foobar »
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 320
 • Liked: 4343
 • Mersupersu
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2017 : 11.02.2019, 12:40:01 »
Lainaus
Some on pikemminkin pakottanut toimittajat entistä tarkempaan työhön, läpinäkyvyyteen ja vuoropuheluun yleisön kanssa. Huterasti perustelluista väitteistä narahtaa heti.

Vai niin?

Minusta pikemmin niin, että huudetaan trollia, vihapuhetta tai rasismia, jos joku epämiellyttävä mielipide on puhkaisemassa omaa kuplaa. Safe space käyttöön ja tyynyt korville.

Seuraava vaihe on bannaaminen tai kohteen mustamaalaaminen Tuntemattoman ohjaaja esimerkkinä. Ja jotkut ryhtyvät suorastaan tuhoamaan uraa ja työmahdollisuuksia vainoamalla vapaa-ajallaankin toimittajan statuksella näitä kohteita päätoimittelijan kertoessa, että ovat lomalla mutta tekevät ihan normaaleja reportterin taustaselvityksiä.

Arvostukseni zuurnalisteja kohtaan on hyvin matalalla ja moisen tapauksen kohdatessani oletan automaattisesti kyseessä olevan vihervasemmistolaisen vihollisen, jolle ei tule kertoa yhtään mitään.
Natan Sharansky: "understand a critical difference between the world of fear and the world of freedom. In the former, the primary challenge is finding the inner strength to confront evil. In the latter, the primary challenge is finding the moral clarity to see evil."

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 10 941
 • Liked: 7346
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2018 : 11.02.2019, 13:01:10 »
Tänään paperihesarin kulttuuriosastossa oli aukeaman juttu nykyään Otavan omistaman  Suomalaisen kirjakaupan määräävässä markkina-asemasta ja sen ongelmatiikasta; suurten kustantajien hitit saavat näkyvyyttä, pienten kustantajien tuotteet eivät pääse hyllyille, muuta kuin bulkkia etsivät asiakkaat jättävät tulematta. Kirjoittajana muuan Antti Majander.

Mutta.

Eikös Suomalainen kirjakauppa ollut ennen Sanoman omistama, missä ongelmat silloin?

Juuri pari viikkoa sitten Antti Majander valitti kolumnissaan, ettei Suomalainen kirjakauppa suostunut ottamaan valikoimastaan pois pienkustantaja Rasalaksen julkaisemaa Antti Heikkilän uutta kirjaa ’Lääkkeetön elämä’, joka todella on vaihtoehtoista kirjallisuutta.

Citymarket ja Prisma ymmärsivät totella Sanomaa ja poistaa Heikkilän kirjan myynnistä; jäämme odottelemaan Sanoman kulttuuriosaston juttua K- ja S-kaupan duopolin ongelmista suomalaiselle kulttuurille.

And madness and despair are a force.
Socially distancing.

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 592
 • Liked: 1196
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2019 : 11.02.2019, 13:33:47 »

Eikös Suomalainen kirjakauppa ollut ennen Sanoman omistama, missä ongelmat silloin?Sanoma myi Suomalaisen kirjakaupan sekä muut rönsyt jo vuosia sitten pois - tosin rahapulassa.

Kovin vaatimattomalta tuo Helsingin Aleksin lippulaivamyymälän valikoima näytti olevan. Kampissa ovat kirjat mielestäni paremmin näkyvissä.


Waldseemüller

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 551
 • Liked: 6520
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2020 : 11.02.2019, 16:57:13 »
HS kunnostautuu vaihteeksi klikkihuorauksella.

https://www.hs.fi/elama/art-2000005996810.html

Lainaus
Monet nuoret naiset kokevat seksuaalista häirintää työpaikallaan – Sannalle esimies ehdotti bikineitä

En lainaa kuin otsikon koska virhe on siinä. Tekstin mukaan bikineitä ehdotti joku täysin ulkopuolinen markkinointitapahtuman järjestäjä, joka ei ollut Sannan esimies. Mutta toki otsikolla luodaan mielikuva jostain paljon törkeämmästä alistamisesta.

Hesarin tapauksessa tietysti aina toimituksen epäpätevyys on loogisempi selitys kuin subversio. Eivätkö ne lue edes itse omia juttujaan.

Juttua päivitetty 10.35. Otsikko nyt

Lainaus
Monet nuoret naiset kokevat seksuaalista häirintää työpaikallaan – Sannalle ehdotettiin bikineitä

Terveiset sinne lasikuutioon!  ;)
Jos olisimme väärässä, meitä ei yritettäisi vaientaa.

jmk

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 668
 • Liked: 4893
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2021 : 11.02.2019, 17:03:44 »
Juttua päivitetty 10.35. Otsikko nyt

Lainaus
Monet nuoret naiset kokevat seksuaalista häirintää työpaikallaan – Sannalle ehdotettiin bikineitä

Terveiset sinne lasikuutioon!  ;)

Terveiset eivät riitä. Hesari teki tapansa mukaan stealth-päivityksen. Journalistin ohjeiden mukainen näkyvä korjaus puuttuu.

Näin lausui JSN:
Verkossa olennaisen virheen korjaamiseksi ei riitä virheellisen tiedon tai jutun poistaminen, vaan yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu.

Toimittaja yrittää sluibata kuin koira veräjästä. Ei pidä antaa periksi vaan ahdistaa se nurkkaan ja uhata JSN:llä. Kyllä se siitä sitten tokenee, nieleskeltyään vähän aikaa kiukkuaan.

Tomatoface

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 805
 • Liked: 3141
 • to the maximam!
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2022 : 11.02.2019, 17:19:23 »
JSN on läpeensä yhtä mätä kuin HS joten pelkään ettei tuollaiset kantelut auta mitään. Vähän sama kuin jos olisi kannellut kommunistiselle puolueelle Pravdan toiminnasta.
O tempora, o mores!

jmk

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 668
 • Liked: 4893
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2023 : 13.02.2019, 11:44:16 »
JSN on läpeensä yhtä mätä kuin HS joten pelkään ettei tuollaiset kantelut auta mitään. Vähän sama kuin jos olisi kannellut kommunistiselle puolueelle Pravdan toiminnasta.

Ei siitä ole kysymys, tuleeko kantelusta langettava päätös. Ei toki aina tulekaan. Kysymys on siitä, että kukaan toimittaja ei halua joutua tikun nokkaan rustaamaan vastausta JSN:lle.

Jos siis toimittajalla on vaihtoehtoina (a) niellä kiukkunsa ja tehdä juttuun asiallinen, näkyvä korjaus tai (b) joutua vastaamaan kanteluun, niin kuka tahansa laiskuuttaan rakastava toimittaja valitsee pienemmän riesan tien (a).

Tämä kuitenkin edellyttää, että toimittaja pannaan tällä tavalla seinää vasten, että vaihtoehdot ovat a ja b. Jos tarjolla on vaihtoehto (c) toimittaja sluibaa ja joku tyhmä lukija vähän kitisee, mutta ei se kumminkaan viitti kannella JSN:ään, niin totta munassa laiska toimittaja valitsee c:n.

pyrokatti

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 165
 • Liked: 672
 • Äärikansallismielinen oikeistopopulisti
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2024 : 13.02.2019, 12:35:50 »
JSN on läpeensä yhtä mätä kuin HS joten pelkään ettei tuollaiset kantelut auta mitään. Vähän sama kuin jos olisi kannellut kommunistiselle puolueelle Pravdan toiminnasta.

Ei siitä ole kysymys, tuleeko kantelusta langettava päätös. Ei toki aina tulekaan. Kysymys on siitä, että kukaan toimittaja ei halua joutua tikun nokkaan rustaamaan vastausta JSN:lle.

Jos siis toimittajalla on vaihtoehtoina (a) niellä kiukkunsa ja tehdä juttuun asiallinen, näkyvä korjaus tai (b) joutua vastaamaan kanteluun, niin kuka tahansa laiskuuttaan rakastava toimittaja valitsee pienemmän riesan tien (a).

Tämä kuitenkin edellyttää, että toimittaja pannaan tällä tavalla seinää vasten, että vaihtoehdot ovat a ja b. Jos tarjolla on vaihtoehto (c) toimittaja sluibaa ja joku tyhmä lukija vähän kitisee, mutta ei se kumminkaan viitti kannella JSN:ään, niin totta munassa laiska toimittaja valitsee c:n.

Melko todennäköistä että kantelu ei päädy edes käsittelyyn. Kantelun karsintapäätöksen perusteluista löytyy mm.
Lainaus käyttäjältä: JSN
Vuonna 2016 neuvostolle on tullut kuukausittain noin 50 kantelua, joista on otettu neuvoston käsittelyyn keskimäärin noin kymmenen kantelua kuukaudessa eli noin 20 prosenttia.
...
Karsintapäätökset tekee tapauskohtaisesti neuvoston puheenjohtaja, joka on tällä hetkellä Elina Grundström. Päätökset tehdään valmistelevien sihteereiden esityksen perusteella ja ne saatetaan neuvoston, kantelijan ja kantelun kohteena ollen tiedotusvälineen tietoon.
Yrittäähän tietenkin aina voi. Jos ei muuta niin hylkäysprosentti nousee.
"Vihdoin kun päässeet on esinaisiksi; Nämä yhdet ne hurjat on vasta; Kun ei kansasta oo alamaisiksi; Ne tilataan Somaliasta" Juice Leskinen - Suomi on liian pieni kansa

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 764
 • Liked: 4931
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2025 : 19.02.2019, 02:34:00 »
Taas tuli esiin Hesarin toimituksen (Maria Manner, Paavo Teittinen) kyvyttömyys, kun “unohtivat” kysyä Irakin suurlähettiläältä, miten Irak tulkitsee paragraafia, joka velvoittaa valtion päästämään kansalaisensa maahan. Palautustilannettahan suurlähettiläs muuten kovasti selitti parhain päin.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006003927.html


Torstaina 3.7.2014 pääministeri Fredrik Reinfeldt Almedalenisa maahanmuuttajista:
“…kiitos, että valitsitte Ruotsin...”

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 764
 • Liked: 4931
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2026 : 23.02.2019, 06:38:53 »

Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia suljetulle saarelle, jossa tehdään tuotantoeläinten viruskokeita – HS vieraili lähikylissä, joissa ajatusta vastustavat lähes kaikki

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006011404.html


Huomaa etusivun otsikko: viiruskokeita ja asukkaiden vastustusta, eli ei mitään positiivista. Vielä puuttui, vaikkei ihan totuudessa pysyttäisikään, että alue on Tanskan saasteisinta, kylmintä, tuulisinta, vähiten aurinkoa saava, kasvit ja puut kuolemaisillaan, vesi pilaantumassa, sähköhäiriöisin,...  ja paikalliset asukkaat muistuttavat ulkoisesti aika paljon Halla-ahoa.

Näin Suomessa päätoimittajien suojeluksessa muokataan mielipiteitä.
Torstaina 3.7.2014 pääministeri Fredrik Reinfeldt Almedalenisa maahanmuuttajista:
“…kiitos, että valitsitte Ruotsin...”

Luotsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 932
 • Liked: 2811
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2027 : 15.03.2019, 23:18:50 »
Mielenkiintoisesti kadonnut kokonaan muuan lehti tuoreimmasta (2018) levikintarkastuksesta...
http://mediaauditfinland.fi/levikit/tilastot/
« Viimeksi muokattu: 15.03.2019, 23:22:03 kirjoittanut Luotsi »

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 10 941
 • Liked: 7346
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2028 : 16.03.2019, 00:15:45 »
Lainaus
SIIRTOLAISLIIKENNE Välimeren yli Libyasta Italiaan on tyrehtynyt lähes täysin, kertoo sanomalehti Wall Street Journal (WSJ).

Tammi- ja helmikuun aikana vain 262 Välimeren ylittänyttä ihmistä on rekisteröity Italiassa siirtolaisiksi. Luku on suorastaan mitätön, sillä viime vuonna tulijoita oli tammi–helmikuussa 5 200 ja vuonna 2017 jopa 13 000.

ITALIA on työskennellyt reitin tukkimiseksi jo pitkään. Italian populistinen hallitus ja sen maahanmuuttovastaista Lega-puoluetta edustava sisäministeri Matteo Salvini yrittävät ottaa kunniaa pudotuksesta.

Salvinin äärimmäiset ja valtavaa arvostelua osakseen saaneet toimet ovat WSJ:n sanoin olleet lähinnä ”armonisku” jo aiemmin tyrehtyneelle siirtolaisliikenteelle.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006031664.html?fbclid=IwAR3wZ5nhySNsivkrGHXFiHbORKxBka3bYXkhp9d44z7d-1fymnpRNrS58U4


Hesarin paperiversion saman päivän numerossa aiheesta oli suppea, neutraalihko pikku-uutinen, jossa toistettiin väite siirtolaisliikenteen tyrehtymisestä jo ennen Salvinin. Samoin kotkalaisesta ruumiinkeittäjästä oli yhden palstan pikku-uutinen ilman taustaisuuksien valottamista. Helsingin sanomat taitaa paperiversiossa vältellä kiistaaherättävän materiaalin julkaisemista, vaan säästää kuohuttavammat väitteensä nettiin, jossa niitä voidaan tarvittaessa jälkikorjailla tai jopa -kadottaa, eivätkä vanhukset tällöin pääse liikaa hämmentymään maailman menosta.
And madness and despair are a force.
Socially distancing.

nutsy

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 248
 • Liked: 3341
 • ihminen
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2029 : 18.03.2019, 21:12:41 »
Tere Sammallahti on tehnyt huomion HS:n vaalikoneesta ja feministisestä puolueesta.

Lainaus
Onko HS:n vaalikonetta manipuloitu? - Yhdellä puolueella juuri oikeat vastaukset

Viime päivinä moni eduskuntavaaliehdokas on ollut käärmeissään siitä, että Sanoma Median vaalikoneet eivät ensisijaisesti suosittele sopivinta ehdokasta, vaan sopivinta puoluetta ja sen sopivinta ehdokasta. (...)

Outo asetelma herätti epäilykseni, joten päätin tutkia asiaa hieman lisää.
 
Esimerkiksi, jos vielä eilen täytti vaalikoneen vihreiden Jyrki Kasvin vastauksilla, tulossivun alussa suositusehdokkaaksi tuli Feministisen puolueen ehdokas. Sen sijaan sopivin ehdokas – eli Kasvi – löytyi vasta sivun verran alemmas scrollaamalla. (...)

Ensimmäinen epäilys: Vaalikoneen logiikka koskee puolueita, muttei vaaliliittoja
 
Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen selitti erikoista tilannetta sillä, että vaalikoneen algoritmi imitoi Suomen suhteellista vaalitapaa suositellen aatteellisesti yhtenäisempiä vaalilistoja. Niinpä Hesarin vaalikoneessa Feministinen puolue tuli suosituksena lähes kaikille helsinkiläisille vasemmistoäänestäjille ja Suomen Kansa Ensin -puolue monelle perussuomalaiselle. (...)

Toinen epäilys: Yhden puolueen helsinkiläisten ehdokkaiden vastaukset identtisiä, muilla normaalia hajontaa
 

Seuraavaksi huomio kiinnittyi Mäkisen julkaisemaan kuvaan, josta näkee Feministisen puolueen Helsingin ehdokkaiden vaalikonevastausten olevan epäilyttävän yhteneväisiä. Pari päivää myöhemmin Mäkinen vahvisti myös kirjallisessa muodossa, että asia on toimituksen tiedossa. Tämä hyvin poikkeuksellinen asiaintila selitettiin sillä, että uuden puolueen sisällä aatteellista hajontaa ei vielä ole ehtinyt tapahtua.
 
Logiikka saattaisi pitää, ellei Hesarin omasta datasta näkisi myös sellaisten uusien puolueiden kuten Suomen kansa ensin -puolueen ja Liberaalipuolueen ehdokkaiden hajonnan olevan merkittävästi suurempaa. Tämäkään selitys ei siis pidä loogisesti tarkasteltuna vettä.
 
Erityisen outoa yhden puolueen vastausten identtisyys on sen takia, että Hesarin vaalikoneessa on 30 osittain äärimmäisen monitulkintaista kysymystä. Tämän monitulkintaisuuden takia vaalikoneeseen on vaikeaa vastata samalla tavalla kahdesti peräkkäin. Myös ehdokkaana on äärimmäisen vaikeaa täyttää vaalikonetta kahdesti niin, että jokainen vastaus osuisi nappiin omien aikaisempien vastausten kanssa.
 
Niinpä seitsemän ehdokkaan antama identtinen vastausrivi on tilastollisesti niin epätodennäköinen, että sitä on vaikeaa pitää sattumana. Sekin on erikoista, ettei Hesarin toimitus lainkaan kummastele näin tilastollisesti epätodennäköistä sattumaa varsinkin, kun se selkeästi antaa kohtuutonta “juuri oikein” vastanneelle puolueelle.
 
Kolmas epäilys: Onko Hesarin toimituksesta vuodettu yhdelle puolueelle etukäteen vaalikoneen toimintalogiikka?

Mitä ihmeellistä siinä sitten on, vaikka yksi puolue olisi sisäisesti sopinut vastaavansa vaalikoneiden kysymyksiin samalla tavalla?
 
Ensinnäkin se, ettei moisessa taktikoinnissa ole vaalimatemaattisesti mitään järkeä. Normaalisti vaalikoneet suosittelevat äänestäjälle sopivinta ehdokasta, jolloin identtiset vastaukset vain kaventavat puolueen ehdokkaiden mahdollisuuksia erottua kilpailijoista ja laajentaa puolueen äänisaalista. Tämän verran tekniseen vaaliliittoon suostuneessa Feministisessä puolueessa varmasti ymmärretään vaalimatematiikkaa ja ehdokasasettelun tärkeyttä.
 
Erityisen epäilyttävää on se, että esimerkiksi Etelä-Suomen Median ja Alma Median vaalikoneissa Helsingin vaalipiirin feministeillä on luonnollista hajontaa jopa niissä kysymyksissä, joihin Sanoma median vaalikoneessa oli vastattu identtisesti.
No mitä sitten?
 
No sitä sitten, että sattumoisin vain Sanoma Median vaalikoneissa tällaisesta taktikoinnista on hyötyä puolueelle, joka taistelee arvokartan ruuhkaisessa vasemmisto-liberaalissa nurkassa äänistä Vasemmistoliiton ja Vihreiden kanssa. Vaalikoneiden toimintalogiikkaa ei paljasteta ulkopuolisille, ennen kuin vastausten muokkaaminen on suljettu ehdokkailta ja vaalikone avattu. Niinpä on aikamoinen sattuma, että Feministisen puolueen Helsingin ehdokkaat ovat vastanneet vain tähän tiettyyn vaalikoneeseen sillä ainoalla ja vieläpä vaalimatemaattisesti täysin järjenvastaisella tavalla, joka antaa heille kipeästi kaivattua näkyvyyttä. Muihin vaalikoneisiin he ovat kuitenkin vastanneet normaalisti suuremman luonnollisen hajonnan tuottavalla tavalla.


Loppu linkistä -> http://teresammallahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271950-onko-hsn-vaalikonetta-manipuloitu-yhdella-puolueella-juuri-oikeat-vastaukset


Sama videona youtubesta https://www.youtube.com/watch?v=hoVpdrRV25E
"Jokainen yhteiskunta ja kulttuuri on tietynlaisten ihmisten tuottama ja ylläpitämä."
      \
        :)

Brandis

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 755
 • Liked: 4879
 • Villasukkainen, Silkkihansikkainen
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2030 : 19.03.2019, 16:05:11 »
Hesarin pääkirjoitusaukeamalla ja jopa itse pääkirjoitus-osiossa, ko. otsakkeen alla on jatkuvia, silmiin pistäviä kielioppivirheitä. Jo pidemmän aikaa olen laittanut näitä merkille.

Esimerkiksi nuoriin mielipiteineen viitataan sanamuodolla 'nuorien mielipiteitä', vaikka sana taipuu nuorten.

Toinen esimerkki on varsin usein toistuva, menneessä aikamuodossa ja viitaten passiivimuotoon. Kun tulisi sanoa esimerkiksi ei olla tiedetty [jotakin asiaa] tai ei oltu tiedetty [jotakin asiaa] ilmaisu on toistuvasti muodossa 'ei ollut tiedetty'. Seuratkaapa, käy rasittavaksi ajan oloon, voin kertoa. Toimittajien luulisi osaavan tuottaa kieliopillisesti oikeaoppista tekstiä helposti ja silti ko. virheet olisivat odotettavissa sellaisilta, jotka eivät ehkä ole natiivi suomen kielen taitoisia.
« Viimeksi muokattu: 19.03.2019, 16:07:45 kirjoittanut Brandis »
'Olin juuri työhön valmiina, kun lintu lauloi laulua, perhonen leijui kaukana ja ruoho kutsui minua.' ~ Richard LeGallienne

Hiilivety

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 670
 • Liked: 1978
 • Kuvittelua
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2031 : 19.03.2019, 16:19:30 »
^ Arvaa mitä? Puhekielisen kaksoispassiivin sijaan " ei ollut tiedetty" on oikea muoto.

Brandis

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 755
 • Liked: 4879
 • Villasukkainen, Silkkihansikkainen
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2032 : 19.03.2019, 16:57:31 »
^ Riippuu varmaan lauseyhteydestä. :) Tarkkaa lausetta en enää ulkoa muista, mutta muistan, että korvaan särähti aika lailla. Alla olevasta lainauksesta lisäosviittaa sille miten kaksoispassiivia voi käyttää.

Kaksoispassiivista.

Lainaus
Kaksoispassiivi: toinen verbimuoto passiivissa
ei oltu tehty, ei oltaisi tehty

Yksinkertainen passiivi: kolmas verbimuoto passiivissa
ei ollut tehty, ei olisi tehty

Kaksoispassiivia näkeekin asiateksteissä erityisesti silloin, kun kieltolauseen alussa on kohdetta ilmaiseva objekti (esimerkiksi rakennusta ei oltu vielä pelastettu) tai paikan, ajan, syyn tms. ilmaus ja verbikokonaisuuden osat ovat toisistaan erillään. Tavallisinta tämä on kieltolauseissa pluskvamperfektimuodoissa (ei oltu tehty) ja konditionaalin perfektimuodoissa (ei oltaisi tehty).
'Olin juuri työhön valmiina, kun lintu lauloi laulua, perhonen leijui kaukana ja ruoho kutsui minua.' ~ Richard LeGallienne

Bellerofon

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 075
 • Liked: 3408
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2033 : 19.03.2019, 17:15:55 »
Apua! Nyt spärdärit esiin ja aloitetaan kielen nysvääminen kympillä 😀. Onneksi on vielä ihmisiä, joilla särähtää kielikorvaan, kun suomea kirjoitetaan miten sattuu. Kirjoitustaito on monilla nuorilla hyvä, mutta toisaalta erittäin monella järkyttävän huono. Useammin kuin kerran olen saanut eteeni työhakemuksen, jossa lähes jokainen sana on kirjoitettu väärin.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 570
 • Liked: 75147
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2034 : 21.03.2019, 20:32:11 »
Tere Sammallahti on tehnyt huomion HS:n vaalikoneesta ja feministisestä puolueesta.

Onko HS:n vaalikonetta manipuloitu? - Yhdellä puolueella juuri oikeat vastaukset
...
Loppu linkistä -> http://teresammallahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271950-onko-hsn-vaalikonetta-manipuloitu-yhdella-puolueella-juuri-oikeat-vastaukset

Lainaus
Analyysi: Kyllä, feministit masinoivat vaalikonevastauksiaan, mutta se ei ole niin suuri juttu kuin mölyäjät väittävät – Täytä MTV:n vaalikone, jos haluat löytää sopivan ehdokkaan ilman epäilyjä

Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Tere Sammallahti on räyhännyt blogissaan ja Twitterissään Feministisen puolueen eduskuntavaaliehdokkaiden vastauksista Helsingin Sanomien vaalikoneessa.

Tunteiden roihun mittasuhdetta on kuitenkin hieman hankalaa ymmärtää.

[...]

Sitten kuvioon astui kokoomuksen ehdokas Tere Sammallahti, joka blogissaan huomautti feministien ehdokkaiden vastausten HS:n vaalikoneessa olevan lähes identtisiä.

Lisäksi hän epäili, että algoritmi olisi vuodettu feministiselle puolueelle etukäteen, että he olivat voineet maksimoida oman näkyvyytensä vaalikoneessa.

Tästä hän veti johtopäätökset, että kyseessä on juonitteleva salaliitto, ja siksi Sammalahden mukaan pitäisi välttää Sanoman medioiden vaalikoneiden "käyttöä, kunnes toimituksessa on tehty sisäinen tutkinta".

Aivan järjetöntä.

Media on toki vastuussa omasta sisällöstään, ja vastuu koskee myös vaalikoneiden kysymyksiä ja tietyllä tapaa myös algoritmeja. Media ei kuitenkaan ole vastuussa siitä, mitä ja miten ehdokkaat vaalikoneisiin vastaavat.

[...]

Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro vastasi salaliittoteoriaan varsin avoimesti Twitterissä: kyllä, puolueen ehdokkaita on ohjeistettu vastaamaan puolueen ohjelman mukaisesti HS:n vaalikoneeseen.

[...]

MTV Uutisten vaalikone on perinteistä, selkeää mallia. Se eroaa muiden vaalikoneista siinä, että esimerkiksi viiden kohdan valitsemisen sijaan ehdokkaat voivat vapaasti liu’uttaa vastauspalloaan mielipidejanalla.

MTV Uutisten vaalikoneessa ei ole toistaiseksi havaittu manipulointia, synkronointia, algoritmien epäjohdonmukaisuutta tai muita kommervenkkejä.

Sami Lindfors
MTV 21.3.2019
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Eisernes Kreuz

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 995
 • Liked: 24702
 • Paalutetaan sananvapaus!
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2035 : 21.03.2019, 20:42:13 »
Niin, on tietysti jo lähtökohtaisesti täysin mahdoton ajatus, että vaalikoneesta vastaavalla taholla voisi olla halukkuutta manipuloida järjestelmää. Ei Suomessa sellaista voi tapahtua, koska eihän meillä ole korruptiotakaan.

Itse en käytä vaalikoneita, koska en yksinkertaisesti luota niihin. Sopivan ehdokkaan löytää kyllä muutenkin, kunhan näkee hieman vaivaa.
There is freedom of speech, but I cannot guarantee freedom after speech.
- Idi Amin, diktaattori

Julleht

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 812
 • Liked: 1546
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2036 : 21.03.2019, 20:58:59 »
Pitäydyn tässäkin kaustissa taas siinä hyväksi havaituissa ohjenuorassa, että jos otsikossa on kysymys, vastaus on mitä todennäköisimmin ei. Piti jälleen kerran kutinsa.

Mitä mieltä onkaan Hesarin koneesta, on lähinnä huvittavaa lähteä keksimään siitä salaliittoja. Itse olen sitä mieltä että puolueen tarjoaminen on Suomen vaalijärjestelmään se merkittävämpi ratkaisu ja siten HS:llä ratkaisun ymmärrän. Toki ihmiset etsii koneesta yleensä ehdokasta.

Lisäksi on täysin rationaalista, että pienpuolueen ehdokkaat ovat lähes samanmielisiä. Se on niille eduksi, kun pitäisi isompia vastaan kilpailla. Ymmärrän, että kokoomusehdokasta hatuttaa kun pyrkivät viisillä rattailla ajamaan ja hajontaa löytyy, mutta ei se vaalikoneen vika ole.

Asian positiivisena puolena myös, että Sammallahden huutelun myötä HS on avannut koneensa mekaniikkaa todella paljon ja keskustelua aiheesta on syntynyttä. Se on aina äärimmäisen hyvä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?

Ajattelija2008

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 694
 • Liked: 9673
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2037 : 31.03.2019, 18:02:47 »
Valemedia HS mainostaa, että propaganda ja valehtelu on nyt ilmaiseksi luettavissa HS-appissa 4 viikon ajan.

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 764
 • Liked: 4931
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2038 : 07.04.2019, 16:25:01 »
Otsikko Hesarissa:  Asuntoja tuhannelle ihmiselle, kaksi satamaa ja puistoalueet veden aarelle.

Mitakohan muita vaihtoehtoja satamille on ollut?  Rautatien varteen tai polun pieleen?
Torstaina 3.7.2014 pääministeri Fredrik Reinfeldt Almedalenisa maahanmuuttajista:
“…kiitos, että valitsitte Ruotsin...”

newspeak

 • Vieras
Vs: Helsingin Sanomat: lehti ja yhtiö (yhdistetty)
« Vastaus #2039 : 07.04.2019, 16:41:52 »
Hesarilla on tämmöinen sivuillaan:

Lainaus
HS testaa eurovaalikoneen kysymyksiä – Auta meitä parantamaan kysymyksiämme

Hyvä kysymys on ymmärrettävä ja tuo esiin ehdokkaiden ja äänestäjien näkemyserot.

...

Lukijat voivat osallistua testiin, jonka tarkoitus on tuottaa tietoa siitä, kuinka toimivia vaalikoneeseen ehdolla olevat kysymykset ovat. Jos haluat osallistua kysymystemme kehittämiseen, vastaa olla oleviin kysymyksiin samalla tavalla kuin vastaisit, jos olisit täyttämässä vaalikonetta normaaliin tapaan.

Hyvä kysymys on sellainen, että se jakaa ihmisiä ja siihen voi vastata kielteisesti ja myönteisesti. Kysymyksen on myös oltava ymmärrettävä. Siksi paras tapa laatia kysymyksiä on tehdä niitä yhdessä lukijoiden kanssa. Kysymysten testaaminen auttaa valitsemaan toimivimmat kysymykset puolueiden ja ehdokkaiden erottelemiseksi toisistaan. Jos suurin osa vastaajista esimerkiksi valitsee saman vastausvaihtoehdon, kysymys ei ole tarpeeksi erotteleva.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006058653.html

Peruskysymyksiä näyttäisi olevan tarjolla.