HOMMAN KESKUSTELU > Tupa

Uuden vuoden ennustuksesi

(1/3) > >>

Pöllämystynyt:
On tullut aika valaa tinat ja heittää arpaluut tärisevälle noitarummun kalvolle. Miltähän se tulevaisuus ensi vuonna näyttää? Kerro oma ennustuksesi! Ota tämä harjoittelun kannalta. Muista mitä ennustit, ja katso osuitko oikeaan. Analysoi, mikä meni vikaan tai missä onnistuit. Voit ehkä harjaantua näin ennakoimaan paremmin tulevaa.
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/SB_-_Altay_shaman_with_gong.jpg)
Kuva: altailainen shamaani

Jos et ole vielä "virallisesti" povannut, voit tehdä sen nyt tammikuun alussa. Olisi kivaa saada mahdollisimman monia ennustuksia, joita voitaisiin sitten vertailla. Hyvin ennustaneet palkitaan jotenkin.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Losungen_by_Emil_Doepler.jpg)
Kuva: eurooppalainen ennustaa luilla

Pöllämystynyt:
Voit antaa ylimalkaisen ja varovaisen ennusteen, tai kuten minä nyt, yksityiskohtaisiin arvauksiin menevän ja siten epätodennäköisemmän. Ota riski ja arvaa yksityiskohtaisemmin!

Kevättalvi:
Poliittinen kriisi Länsimaiden ja Venäjän välillä pelottaa monia, mutta siitä ei seuraa mitään vakavampaa.

Suomessa uusi ulkomaalaislaki hyväksytään muunnettuna. Seuraa Suomen oloissa laajaa protestointia ja mielenosoitus. Euroopasta kantautuu kuitenkin entistä huolestuttavampia uutisia "monikulttuurisuuden" todellisuudesta, muun muassa joukkoraiskauksista ja pienimuotoisista mellakoista ja tuhopoltoista. Nämä tiedot julkaistaan joissain lehdissä, ei kaikissa, tai sitten niitä vääristellään. Monet päivittelevät julkisuudessa "eriarvoistumista" ja syyttävät sitä näistäkin ongelmista, ja tapahtumien etnisviritteinen tausta pyritään häivyttämään näkyvistä.

Perustetaan virallinen työryhmä (ellei sellaista ole jo) tutkimaan eriarvoistumista tarkemmin, jotta vastaavat ongelmat voitaisiin Suomessa välttää. Eriarvoistumisenkin syyksi kaivetaan esiin rasismikortti, ja "tuodaan päivänvaloon" lisää yhteiskunnan rakenteellista rasismia ja "nettirasismia", jota halutaan korjata esimerkiksi kanavoimalla määrärahoja maahanmuuttajien hyväksi tehtäviin projekteihin ja rajoittamalla sananvapautta.

Homma-foorumia vastaan aloitetaan leimauskampanja, joka ei kuitenkaan johda esimerkiksi tekaistuihin kiihotussyytteisiin. Halla-aho vapautetaan tekaistuista epäilyistä, ja vihreät naiset joutuu myöntämään olevansa kriisissä, kun arvostelu kiihtyy jopa omien keskuudessa. Halla-ahoa tai muita valtionpolitiikan kriitikoita vastaan vihaa lietsoneita ja valheita levittäneitä tahoja vastaan aloitetaan poliisitutkinta. Myöhemmin nämäkin tutkinnat lopetetaan "tuloksettomina", poliittisen painostuksen alla.

Kevät:
Euroopan ulkopuolella (esim. Lähi-Idässä tai Intian ja Pakistanin välillä) alkaa sota, joka kasvattaa jännitteitä myös Euroopassa. Keski-Euroopassa tapahtuu islamistien terrori-iskuja, joissa kuolee kymmeniä tai satoja. Poliisi pidättää useita islamisteja epäiltynä terrorismista tai sen tukemisesta, ja useita epäiltyjä terroristien "tukikohtia" tutkitaan etsien muun muassa aseita ja pommeja. Suurempia otsikoita kuitenkin nähdään Suomen lehdistössä väitetystä "äärioikeiston" viharikollisuuden määrän räjähdysmäisestä kasvusta Keski-Euroopassa. Lehdistö myös yrittää täydellistä epätoivoa lähentelevässä vainoharhaisuudessaan yhdistää Halla-ahon ja muita rauhanomaisia valtionpolitiikan kriitikoita tähän "rikosaaltoon". Tarkempi tutkimus kuitenkin osoittaa, että väitteillä erityisestä rikosaallosta ei ole sanottavaa pohjaa todellisuudessa, sen sijaan äärivasemmisto tekee samaan aikaan huomattavasti enemmän ja raaempia rikoksia, kuten myös islamistit. Havaitaan, että islamistien rikollisuus on todellisuudessa kasvanut räjähdysmäisen nopeasti samaan aikaan, kun lehdistö on keskittynyt kauhistelemaan "äärioikeiston" rikosaaltoa. Tämä ristiriita saa aikaan kärkevää keskustelua, josta osaa ei voida pitää julkisuudelta piilossa. Seuraa pieni kriisi, kun osa lehdistä joutuu tunnustamaan tosiasiat. Osan lehdistä linja muuttuukin avarakatseisemmaksi ja avoimemmaksi itsetutkiskelun myötä.

Kesä:
Talous on mennyt syvempään taantumaan kuin monet ennustivat. Suomessakin työttömyys kasvaa kymmenillä tai sadoilla tuhansilla, ja tyytymättömyys tulee entistä selvemmin esille. Dollarin arvo laskee huomattavasti, ja tästä seuraa uusi kriisi Yhdysvalloissa. Jo aiemmin nousi laaja ja äänekäs kansanliike väittämään, että Barack Obama ei ole syntyjään yhdysvaltalainen, eikä siten perustuslain mukaan kelpaa presidentiksi. Tilanne kärjistyy jopa rotumellakoiksi. Obama haparoi eri vaihtoehtojen välillä, eikä pysty pitämään tilannetta hallinnassa. Lopulta hän ylireagoi tapahtumiin, ja tätä pidetään vakavana perustuslain rikkomuksena. Tilanne kärjistyy siten entisestään.

Jonkin mitättömän verukkeen varjolla islamistit aloittavat mellakoita Keski- ja Länsi-Euroopan suurkaupungeissa. Mellakat pahenevat kesän mittaan, ja lopulta jotkin lähiöt ja keskustatkin muistuttavat sotatantereita. Vähän aikaa nähdään poikkeuksellisen avointa uutisointia, koska mellakoihin liittyy muutama ääri-islamistien terroriteko, ja mellakoijat tuovat muutenkim vakaumuksensa selvästi esille, joten mellakoiden etnistä luonnetta ei voida piilottaa. Toisaalta äärivasemmisto käyttää tilaisuuden hyväkseen ja jalkautuu mellakointiin suurissa määrin. "Yhteinen taistelu" laillista esivaltaa, poliisia ja alkuperäiskansoja vastaan yhdistää äärivasemmistoa islamismiin, mutta toisaalta myös loitontaa ihmisiä äärivasemmistosta.

Tulevan sisällissodan jakolinjat alkavat rakentua, kun tulevien vuosien aikana yhä useampi "valitsee puolensa". Näkemykset polarisoituvat, ja äärivasemmistolaisista tulee yhä useammin jihadisteja tai näiden äärimmäisiä tukijoita- myös väkivallan ja terrorin kannattajia, kun taas osa sanoutuu tästä toiminnasta kokonaan irti.

Poliisin voimavarat eivät millään riitä estämään Keski-Euroopan mellakoita. Poliisia kohti ammutaan. Alkuperäiskansan naisia raiskataan yhä useammin, tyttöjä kaapataan jopa kouluista kesken koulupäivää. Ryöstely yleistyy, esimerkiksi suuria kauppakeskuksia ryöstetään ja poltetaan. Poliisi ampuu kesän mittaan kymmeniä tai satoja mellakoijia. Tämä lisää entisestään mellakoijien raivoa, ja useita poliiseja kuolee.

Syksy:
Islamistien avoin väkivaltaisuus on kroonistunut joillain Länsi-Euroopan alueilla, jotkin alueet irrottautuvat osin lainsäädännön valvonnasta. Väkivaltarikollisuus ja huumekauppa kukoistavat näissä laittomuuden pesissä. Virkavaltaa kohti ammutaan, jos se pyrkii näille alueille. Virkavalta kuitenkin yrittää "valloittaa" tällaisen alueen, mutta tätä toimintaa vastaan nousee valtava, pitkälti tiedotusvälineiden masinoima protesti, jossa virkavaltaa syytetään "fasistiseksi".

Euroopan tiedotusvälineet jakautuvat kahteen "leiriin" siinä, miten ne uutisoivat mellakat. "Leirit" leimaavat toisensa "rasisteiksi" ja "islamismin ja terrorismin tukijoiksi". "Islamismin ja terrorismin tukijat" ovat kuitenkin suuri enemmistö. Toisaalta "rasistisiksi" leimatut tiedotusvälineet saavat laajaa kannatusta, koska ne kertovat mistä mellakoissa oikeasti on kysymys. Lehtien sivuilla herjataan avoimesti muita lehtiä "väärästä linjastaan". Lehtien lukijat alkavat valistua, kun lehtien ajamat poliittiset linjat tulevat selvästi esille; niitä ei enää pystytä peittämään.

Syystalvi:
Mellakat tuntuvat rauhoittuneen merkittävästi, mutta tilanne on huomattavasti kireämpi kuin vuoden alussa. Entiseen ei ole paluuta monessakaan mielessä. Taloudellinen tilanne huonontuu entisestään. Tulevaa lamaa vähätelleet saavat kuulla kunniansa, eikä pikaista tilanteen korjautumista enää uskalleta ennustaa. Tyytymättömyys valtioita ja EU:Ta kohtaan ja muslimien mellakat ovat saaneet miljoonat eurooppalaiset hereille ja ajattelemaan asioita laajemmin. Toisaalta yhä useampi muslimi tuntee vetoa ääriliikkeisiin ja katsoo, että Eurooppaa ei voidakaan valloittaa pelkästään "hyvällä", vaan jossain vaiheessa on noustava kapinaan.

Julkinen keskusteluilmapiiri on toisaalta avautunut huomattavasti, toisaalta taas sulkeutunut entisestään. Islamismia ja monikulttuurisuuspolitiikkaa on entistä helpompi kritisoida yleisen mielipiteen kääntyessä entistä selvemmin kohti kritiikkiä, mutta toisaalta myös vastatoimet, kuten sananvapauden rajoittaminen ja suoranaiset toisinajattelijoiden vainot alkavat yltyä. Osa tiedotusvälineistä ja valtioista irtautuu selvästi poliittisen korrektiuden vaatimuksista ja sananvapauden rajoittamispyrkimyksistä, toiset taas voimistavat näitä, johtaen Euroopassa pitkään vallinneen monikulttuurisen hegemonian rikkoutumiseen. Kansalaiskeskustelu on kaikkialla avoimempaa, tavallinen ihminen ei enää seuraa niin helposti median sanelemaa asennetta maahanmuuttajia kohtaan, vaan muodostaa yhä useammin itse oman mielipiteensä.

Sekä "äärioikeisto" että maltilliset, äärioikeistosta selvästi irti sanoutuvat maahanmuutto- ja islamisaatiokriitikot saavat jatkossa merkittäviä vaalivoittoja eri puolilla Eurooppaa, ja näiden välillä on havaittavissa myös ristiriitoja. Lopulta anti-äärioikeistolainen maahanmuuttokritiikki voittaa, koska se ei kanna "äärioikeistolaisuuden" painoalastia eikä kannata "äärioikeistolaisuuteen" liittyviä, yleisesti paheksuttuja linjauksia. Tiedotusvälineet aloittavat armottoman valehtelukampanjan, jolla ne yrittävät saada kaiken maahanmuuttokritiikin vaikuttamaan "rasismilta" tai "äärioikeistolta", mutta epäonnistuvat, koska riittävän monet tietävät jo asioiden oikean laidan.

Martel:
2009: Vuosi lähtee käyntiin Intian ja Pakistanin välisellä sodalla. Casus belli on Pakistanin haluttomuus/kyvyttömyys suitsia maassaan toimivia terroristijärjestöjä, Mumbain teurastuksen jälkeenkin. LISÄYS: sota syttyy kuukauden sisään, tai ei lainkaan

Taloudessa koittaa keväällä globaali, veret seisauttava lama. Kysyntä ja tuotanto vähenee kaikkialla, ihmisiä irtisanotaan, monissa maissa levottomuuksia näiden johdosta. Suomessakin irtisanomisten ja lomautusten aalto, tosin hieman laimeampana kuin muualla Euroopassa. Alkuvaiheessa lama iskee kovemmin Kiinan ja Intian kaltaisiin nouseviin valtioihin. Amerikkalaisille riittää kulutuksen supistaminen, kiinalaiset joutuvat supistamaan tuotantoaan. Eurooppa sinnittelee siinä välissä, mutta tahmeammin kuin Yhdysvallat.

USA:n valtion velkakirjoihin syntynyt kupla alkaa puhjeta. Dollari alkaa heiketä, mutta ei katastrofivauhtia. EKP laskee korot nollaan, USA:n aiempaa esimerkkiä seuraten. Tämäkään ei tehoa talouteen, koska vahva euro jarruttaa vientiä. Asuntojen hinnat jatkavat laskuaan, myös Suomessa, mutta erityisesti Baltian maissa, joista Latviassa ja Virossa työttömyys nousee 10% yläpuolelle. Länsi-Euroopassa asuntokupla saa katastrofin mittasuhteet ainakin Irlannissa, mahdollisesti myös Britanniassa ja Espanjassa. Pankkeja ja yrityksiä ajautuu mittaviin ongelmiin. Niitä pelastetaan julkisilla varoilla, mikä luo pohjaa tuleville ongelmille. Euroalueella suuria sisäisiä jännitteitä noudatettavasta talouspolitiikasta, akselilla Välimeren valtiot - Pohjoinen EU. Puheet euron hajoamisesta kiihtyvät, mutta mitään konkreettista ei tapahdu. Verrattuna lähes kaikkiin muihin vaihtoehtoihin, kulta on hyvä sijoitus vuonna 2009. Inflaatio ei, mittavasta rahanpainamisesta huolimatta, vielä osoita kiihtymisen merkkejä. Loppuvuodestakaan lama ei osoita toipumisen merkkejä.

Suomen ulkomaalaispolitiikassa ei tapahdu isoja muutoksia; turvapaikanhakijoiden virta jatkuu vuolaana, Halosen-Thorsin-Kataisen linjaa noudattaen. Loppuvuodesta isompien hallituspuolueiden "omienkin" joukosta alkaa kuulua kriittisiä äänenpainoja, mutta ne eivät vaikuta valittuun linjaan.

Maanviljely, viljely kotitarpeiksi, omavaraisuus ovat yksi seuraavan viiden vuoden isoista trendeistä.

Turjalainen:

--- Lainaus käyttäjältä: Pöllämystynyt - 28.12.2008, 03:05:06 ---Kesä:
Talous on mennyt syvempään taantumaan kuin monet ennustivat. Suomessakin työttömyys kasvaa kymmenillä tai sadoilla tuhansilla, ja tyytymättömyys tulee entistä selvemmin esille. Dollarin arvo laskee huomattavasti, ja tästä seuraa uusi kriisi Yhdysvalloissa. Jo aiemmin nousi laaja ja äänekäs kansanliike väittämään, että Barack Obama ei ole syntyjään yhdysvaltalainen, eikä siten perustuslain mukaan kelpaa presidentiksi. Tilanne kärjistyy jopa rotumellakoiksi. Obama haparoi eri vaihtoehtojen välillä, eikä pysty pitämään tilannetta hallinnassa. Lopulta hän ylireagoi tapahtumiin, ja tätä pidetään vakavana perustuslain rikkomuksena. Tilanne kärjistyy siten entisestään.

--- Lainaus päättyy ---

Suomessa on metsäteollisuudessa 50% liikakapasiteettia, mikä tarkoittaa yhdessä itätuonnin ongelmien ja laman kanssa sitä, että tehtaita suljetaan reippaasti. Nyt nähty on vasta alkua. Pelkästään nyt suljetun 6:n paperi-, sellu-, ja kartonkitehtaan kerrannaisvaikutukset ovat pitkällä tähtäimellä lähes 50 000 työtöntä lisää.

Laskelman mukaan metsäteollisuuden leikkausten myötä maastamme häviää noin parin vuoden viiveellä ainakin 150 000 työpaikkaa, kun mukaan lasketaan kerrannaisvaikutukset kaupan ja palveluiden puolella.


--- Lainaus ---Syystalvi:
Mellakat tuntuvat rauhoittuneen merkittävästi, mutta tilanne on huomattavasti kireämpi kuin vuoden alussa. Entiseen ei ole paluuta monessakaan mielessä. Taloudellinen tilanne huonontuu entisestään. Tulevaa lamaa vähätelleet saavat kuulla kunniansa, eikä pikaista tilanteen korjautumista enää uskalleta ennustaa. Tyytymättömyys valtioita ja EU:Ta kohtaan ja muslimien mellakat ovat saaneet miljoonat eurooppalaiset hereille ja ajattelemaan asioita laajemmin.

--- Lainaus päättyy ---

Mellakoihin en ota kantaa, mutta Suomi menee taloudellisesti viemäristä. Kevät vielä menee jotenkuten, mutta kesän jälkeen suomalaisten kulutusvoima on lopussa. Alkaa kaatua myös rahoituslaitoksia.


--- Lainaus käyttäjältä: Pöllämystynyt ---Taloudessa koittaa keväällä globaali, veret seisauttava lama. Kysyntä ja tuotanto vähenee kaikkialla, ihmisiä irtisanotaan, monissa maissa levottomuuksia näiden johdosta. Suomessakin irtisanomisten ja lomautusten aalto, tosin hieman laimeampana kuin muualla Euroopassa. Alkuvaiheessa lama iskee kovemmin Kiinan ja Intian kaltaisiin nouseviin valtioihin. Amerikkalaisille riittää kulutuksen supistaminen, kiinalaiset joutuvat supistamaan tuotantoaan. Eurooppa sinnittelee siinä välissä, mutta tahmeammin kuin Yhdysvallat.
--- Lainaus päättyy ---

LEAP:n ennusteen mukaan USA:n dollari muuttuu WC-paperiksi syksyyn mennessä, mikä tekee selvää kaikkien USA:n markkinoista ja dollarista riippuvaisten valtioiden talouksista. Lama iskee tämän vuoksi kovimmin Britannian (suhteellinen velkaantuminen lähes USA:n tasoa) ja OPEC-maiden lisäksi Kiinaan ja Itä-Aasian "tiikereihin", erityisesti Japaniin, joka joutuu niin lähelle konkurssia kuin kehittynyt teollisuusmaa vain voi.

Kaikki, jotka ovat sijoittaneet USA:han, amerikkalaisiin velkakirjoihin, osakkeisiin tai joiden omaisuus on pääasiassa sidottu dollariin, ovat jo menettäneet kaikkin nämä rahansa. He eivät vain vielä tiedä sitä.

Kevättalvella alkaa dollarin historiallinen alamäki lähes Zimbabwen malliin. FEDillä ei ole enää muuta keinoa hihassa kuin painaa dollaria liikkeelle kuin viimeistä päivää, mikä merkitsee jättimäistä inflaa. EKP joutuu tekemään eurolle saman, ettei euro-dollari -vaihtosuhde karkaa liian suureksi, mikä merkitsee myös euron suurta inflaatiota.

Kun dollari romahtaa, ja amerikkalaisten velkakirjojen luottoarvo menee sen sileän tien, myös jeni, punta, rupla ja monet muut dollariin sidotut tai dollariin nojaavat (valtioiden pankkien holvit täynnä pääasiassa dollareita, jotka toimivat oman valuutan arvon takeena) valuutat ovat WC-paperia. Japanilaisia on vain 120 miljoonaa, mutta he ovat lainoittaneet kolmanneksen amerikkalaisten astronomisen suuresta ulkomaanvelasta. EU-maat ovat lainoittaneet 40% jenkkien ulkomaanveloista, mutta Eurooppalaisia on lähes 700 miljoonaa, joten nuppia kohti rasitus on pienempi. FEDiä seuraavan EKP:n "rahanpainantakilvan" ohella euroa painaa myös edellä mainittu jenkkivelkakirjojen nollautuminen. LEAP:n laskemien mukaan pelkästään tämä tuo noin 30%:n lisainflaation eurolle.

Kuinka suuria inflaatiolukuja tulemme näkemään? Hyvä kysymys. Normaalitilanteessa kunkin valtion valuutan arvo määräytyy siten, että lasketaan yhteen:

+ Maan keskuspankin ja muiden rahoituslaitosten hallussa olevat kulta- ja jalometallivarannot.
+ Maan keskuspankin ja muiden rahoituslaitosten hallussa olevat ulkomaiset valuuttavarannot
+ Maan pankeissa ja rahoituslaitoksissa olevien sijoitusten ja ulkomaisten velkakirjojen arvo
+ Maan infrastruktuurin, tuottavien liikenne-, ja teollisuuslaitosten, sekä tuotantokapasiteetin arvo
+ Maan alueella olevien luonnonvarojen arvo

Tämän laskelman summa jaetaan valtion liikkeelle laskeman valuutan yksiköiden määrällä. Näin saadaan selville valuutan ns. reaaliarvo.

Tämän lisäksi lasketaan mukaan:

+ Maan valuutan valuuttapörssissä saama luottoarvo suhteessa muihin valuuttoihin.

USA on onnistunut ulkoistamaan dollarin arvon maan rajojen ulkopuolella olevaan luonnonvaraan eli  arabien öljyyn. Dollaria on jo 70-luvulta pitänyt yllä lähinnä USA:n valta-asema maailmantalouden keskuksena, ja se, että öljy hinnoitellaan dollareissa, jolloin öljy toimii ikäänkuin dollarin arvon takeena. Kun OPEC irtisanoutuu dollarista sen suuren inflan myötä, siltä menee täysin sen luottoarvo.


Tähän pieni laskelma siitä mikä on dollarin reaaliarvo, kun luottoarvo romahtaa?


Vuonna 1991 ensimmäisen Irakin sodan alla dollarin reaaliarvo oli noin 30 centtiä per taala.

Vuosituhannen taitteessa vuonna 2000, dollarin reaaliarvo oli noin 10 centtiä / $

Maaliskuussa 2006 FED lakkasi julkaisemasta ns. M3 -tunnuskulua, joka kertoo paljonko dollareita on kaikkiaan liikenteessä. Riippumaton amerikkalainen arvio viime vuoden syksyllä (Syys-Lokakuussa 2007) arvioi dollarin reaaliarvoksi noin 1 centti / $

Viime syksystä tämän vuoden (2008) lokakuuhun mennessä FED oli lisännyt liikenteessä olevien dollarien määrää noin 60%:lla, ja tahti on pysynyt samana. Tämä tarkoittaa sitä, että dollarin reaaliarvo oli tuolloin noin 0,4 centtiä / $ (arviohaarukka 0,2 - 0,6 c.).

Tuon laskelman mukaan, jos dollarin öljy sidos katkeaisi ja luottoarvo häviäisi sen sileän tien, 2$:n hampurilainen maksaisi jenkkimäkkärissä noin 600 dollaria (haarukassa 320 - 1000$)   Tähän päälle FEDin kiihtyvä rahanpainanta pitkin tulevaa kevättä, eli Welcome to Zimbabwe - have a nice day!.

Oma veikkaukseni on, että ensi vuoden aikana euro inflatoituu noin 30%-60%. (Josta taala-sidonnaista on -20%). Tämä ihan puhtaasti mutu-tuntumalta, koska on vaikea arvioida miten kauan EKP haluaa juosta FEDin perässä rahanpainantakisassa. Toivon olevani väärässä.

Jack:
Vaikka taantuman pohjaa ei ole vielä saavutettu, laskukausi osoittautuu lopulta pahimpia pelkoja vähäisemmäksi. Virkaansa nimitettävä Barrack Obama pitää kannustavia puheita ja käynnistää elvytystoimenpiteet. Ihmisten usko talouteen palautuu. Osakekurssit alkavat nousta. Asuntojen hintojen lasku pysähtyy. Amerikan autoteollisuus säästyy täystuholta, mutta joutuu käymään läpi rankkoja toimenpiteitä, joiden seurauksena moni asia muuttuu. Öljyn hinta lähtee nousemaan käytyään pohjalukemissa.

Kiinan talous jatkaa laskuaan mutta vakiintuu vähitellen, kun hyvät uutiset maailmalta alkavat näkyä viennissä. Myös Japanin talous selviää vaikeuksista, vaikka alamäki jatkuukin vielä jonkin aikaa.

Maailmanpolitiikassa Irakin tilanne säilyy jännittyneenä Yhdysvaltain alkaessa vähentää joukkojaan. Iran pyrkii vaikuttamaan Irakin asioihin, koska sen kannalta ei ole yhdentekevää, millainen maa sen rajanaapurina on.

Afrikan levottumuudet jatkuvat, eikä mikään näytä muuttuvan. Somalian merirosvot saadaan kuitenkin jossakin määrin kuriin kansainvälisin ponnistuksin. Kokonaan rosvousta ei kuitenkaan saada loppumaan, sillä rahan makuun päässeet merirosvot muuttavat taktiikkaansa ja valitsevat uusia kohteita.  

Maailman sotilaallisen toiminnan painopiste siirtyy Afganistaniin. Yhdysvallat ja eräät muut länsimaat lisäävät joukkojaan siellä. Menestys jää kuitenkin vaatimattomaksi. Ahtaalle joutuvat talebanit muuttavat strategiaansa ja välttävät tuhoutumisen. He kiihdyttävät terrori-iskujaan. Lopullista ratkaisua ei ole näköpiirissä, joten Afganistanista uhkaa tulla Obaman "Vietnam". Sotilaallinen läsnäolo siellä vaatii varoja, joille olisi muutakin käyttöä. Lisäksi Amerikan operaatiot kärjistävät asenteita Pakistanissa, josta uhkaa tulla uusi ongelmien lähde.  

Islamilainen terrorismi jatkuu ja jopa kiihtyy maailmalla. Israelin toimet Gazassa sekä talebanien joutuminen ahtaalle Pakistanissa ruokkivat ääriliikkeiden vihaa. Jerusalemissa räjähtää ainakin yksi tuhoisa pommi.

Pieni valonpilkahduskin Yhdysvaltain sotilaspolitiikassa nähdään, kun kauan etsitty terroristijohtaja Osama Bin Laden saadaan yllättäen eliminoiduksi Pohois-Pakistaniin tehdyssä ilmaiskussa. Todisteet Bin Ladenin henkilöllisyydestä jäävät sen verran epämääräisiksi, että julkisuuteen jää kiertämään huhuja siitä, että Osama elää. Se, että Yhdysvallat tappoi Osaman eikä vanginnut häntä oikeudessa tuomittavaksi, saa aikaan salaliittohuhuja. Kysytään, mitä USA halusi salata.  

USA:n ja Iranin suhteet jatkuvat viileinä. Suhteilla olisi ollut edellytys parantua Yhdysvaltain presidentin vaihtuessa, mutta Iranin yhteydet Irakin ja palestiinalaisten äärijärjestöihin estävät vakavan lähentymisen. Iranin ydinase- ja ohjuskysymyksessä ei tapahdu mitään ratkaisevaa uutta.

Pohjois-Korean johtajan terveydentila aiheuttaa edelleen huolta, ja maan tulevaisuus näyttää epävarmalta. Maata kulissien takana johtava kenraalijuntta saa kuitenkin pidettyä tilanteen hallinnassaan jopa siinä tapauksessa, että "suuri johtaja" kuolisi. Pohjois-Korean mahdollista romahdusta odotetaan kuitenkin muualla maailmassa jännityksen ja pelon sekaisin tuntein.

Suomen maahanmuuttotilanne säilyy ennallaan, ja "eksoottisten" ihmisten määrä Helsingin katukuvassa lisääntyy. Ensimmäiset pienet "rotumellakatkin" nähdään, kun somalien ja antifasistien joukko ottaa yhteen skinien kanssa. Tapahtumat ovat kuitenkin vielä pelkkää katutason rähinöintiä eikä sen kummempaa. Tietyissä piireissä ne nähdään kuitenkin huolestuttavina merkkeinä siitä, mitä on odotettavissa.

Internet-maailmassa ja muuallakin tiedotusvälineissä kiistat maahanmuuttokriittisten ja multikulttuurismin kannattajien välillä jatkuvat. Tutkintapyynöt ja rikosilmoitukset sinkoilevat, ja joitakin vähäisiä oikeuden tuomioita nähdäänkin. Eräs tunnettu monikulttuurisuuskriitikko joutuu sattumalta ravintolassa kiihkeään sanaharkkaan tunnetun multikultturistin kanssa, ja tästä vähäpätöisestä "tappelusta" riittää materiaalia moniin väittelyihin. Keskeisiä kiistakysymyksiä on, tarttuiko jompikumpi toista rinnuksista, ja oliko kyseessä pahoinpitely.  

Ja viihderintamalla Tohtori Viha jatkaa hämäriä kellaripuuhiaan, ellei joku päätä lopettaa niitä...

http://www.youtube.com/watch?v=Ea0aNY3fZ98

Hyvää Uutta Vuotta!

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta