Kirjoittaja Aihe: V-M Saarakkala vaatii talousunionisopimuksen käsittelyn jatkamista  (Luettu 1297 kertaa)

Teme

  • Jäsen^^
  • **
  • Viestejä: 188
  • Liked: 35
Lainaus
Tiedote 29.2.2012

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala vaatii talousunionisopimuksen käsittelyn jatkamista

Suomessa perustuslakivaliokunta on kuullut valtiosääntöasiantuntijoita samasta talousunionisopimuksesta, joka ollaan Irlannissa alistamassa kansanäänestykseen. Perustuslakivaliokunnan asiantuntijakuulemisissa ilmeni, ettei sopimus ole Suomen perustuslain kannaltakaan läpihuutojuttu.

Asian käsittely on yhä kesken eli perustuslakivaliokunnassa asia on jäänyt pöydälle 9.2. perussuomalaisten vaatiessa asian käsittelyn jatkamista siten, että jatkettaisiin asiantuntijoiden kuulemista ajoissa.

Aiemmin perustuslakivaliokunta antoi asiassa suurelle valiokunnalle lausunnon, jossa enemmistö valiokunnan jäsenistä ei osannut vielä sanoa lopullista kantaansa asian vaatimasta käsittelyjärjestyksestä eduskunnassa tai halusi palata asiaan sitten, kun sopimus on valmis. Näin toimivat myös asiantuntijat, jotka tosin toivat näkemyksiään esille varsin kattavasti. Sittemmin valtioneuvosto on perustuslakivaliokunnan toiveiden mukaisesti toimittanut valiokunnalle lisää informaatiota ja näkemyksiään sopimuksen luonteesta. Tarve asian käsittelyn jatkamiselle on akuutti, jottei käsittelyä hoidettaisi taas kiireellä, kuten tapahtui mm. ERVV:n osalta surullisen kuuluisin seurauksin.

Ennen kuin suuri valiokunta 20.1. perussuomalaisia lukuun ottamatta poliittisesti sitoutui talousunionisopimuksen eteenpäinviemiseen, perussuomalaiset ilmoittivat jo perustuslakivaliokunnassa sopimuksen hyväksymisen edellyttävän vähintään kahden kolmasosan määräenemmistöä eduskunnassa. Sopimus saattaa vaatia jopa Suomen perustuslain muuttamista. Kaikissa asiaa käsitelleissä valiokunnissa olemme jättäneet asiasta perustellut eriävät mielipiteet.

Juridinen kantamme perustuu siihen, että tällä hallitustenvälisellä sopimuksella Suomen eduskunnan viimekätistä budjettivaltaa siirrettäisiin maamme rajojen ulkopuolelle ja EU:n tuomioistuimelle luotaisiin uutta valtaa toimia valtion täysivaltaisuuden ydinalueella. Tämä edellyttää nähdäksemme asian käsittelyä perustuslain 94 §:n 2 momentin tarkoittamalla tavalla.

On ollut silmiinpistävää, että hallituspuolueiden sekä keskustan kansanedustajat yrittävät välttää julkista keskustelua asiasta. Keskustalle asiassa saattoi tapahtua myös ns. työtapaturma, kun sen edustajia eduskunnassa meni hyväksymään valiokunnissa sopimuksen ennen perustuslakivaliokunnan asiantuntijakuulemista.

Jos vanhat merkit paikkaansa pitävät, vaitonaisuus tarkoittaa vain sitä, että sopimus yritetään tuoda mahdollisimman matalalla profiililla ja lopulta kovalla kiireellä eduskuntaan ja paras tuki hallituksen strategialle on nyt kuprun asiassa tehnyt keskusta. Toivottavasti Suomen perustuslaki on kuitenkin jatkossa arvossaan myös keskustassa, kun asia tulee valiokunnassa käsittelyyn. Käytännössä Suomen keskusta kannallaan talousunionista ratkaisee nyt Suomen EU-politiikan suunnan, sillä yhdessä perussuomalaisten kanssa talousunionihanke voidaan Suomen osalta torpata, mikäli perustuslakivaliokunnassa päädytään siihen arvioon, että sopimuksen hyväksyminen edellyttää eduskunnassa 2/3 määräenemmistöä.

Hallitus on EU-eliitin tavoin perustellut talousunionisopimusta käytännössä ERVV:n ja EVM:n toimimattomuudella ja niihin sisältyvillä riskeillä. Suomen EU-politiikan linja onkin jo pitkään ollut, että ensin hyväksytään yksi sopimus ja kohta seuraavaa perustellaan sillä, ettei edellinen toimi. Tie vie lopulta EU-liittovaltioon. Jos liittovaltio oli keskustan oppi-isän Santeri Alkion toivomuslistalla jo vuonna 1920, mikä on liikkeen tämänhetkinen kanta? Puolueen sisällä tuntuu olevan monta linjaa.

Lisätiedot:
Vesa-Matti Saarakkala
puh. 050 512 0632

- -   

PerusS-lista on Perussuomalaisten eduskuntaryhmän ja puoluetoimiston toimittama kaikille vapaa ja ilmainen sähköpostitse toimiva tiedotuskanava.

PerusS-listalla tiedotetaan Perussuomalaisiin liittyvistä ajankohtaisista, lähinnä valtakunnallisista aiheista ja uutisista. Siltä voit myös lukea PerusS-johtoon kuuluvien tiedotteita tuoreeltaan.

PerusS-listalle voi liittyä ja siltä voi myös erota kuka tahansa milloin vain puolueen kotisivujen www.perussuomalaiset.fi kautta.

Lisätietoja voit kysyä sähköpostitse osoitteesta perussuomalaiset@eduskunta.fi

Lihavoinnit meikäläisen
- Me tappa sua paahan!!!
- Mä laitan kypärän päähän

Tagit: