Kirjoittaja Aihe: 2012-03-01 Supo: Pakolaisten vakoilu lisääntynyt  (Luettu 1967 kertaa)

K.K.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 291
 • Liked: 554
 • Ääriagnostikko

Supo: Pakolaisten vakoilu lisääntynyt


Suomessa asuvien ulkomaiden kansalaisten vakoilu on lisääntynyt, ilmenee Suojelupoliisin viime vuoden toimintakertomuksesta. Niin sanottu pakolaisvakoilu ei ole Suomessa rikollista kuten muissa Pohjoismaissa.

Vakoilun avulla ulkomaalaiset tiedustelupalvelut yrittävät hallita ulkomailla asuvia kansalaisiaan. Vakoilu kohdistuu ulkomailla oleskeleviin toisinajattelijoihin ja pakolaisiin.

Vakoilu voi johtaa pahimmillaan Suomessa oleskelevien ulkomaalaisten läheisten kiduttamiseen kotimaissaan.

Supon mukaan Suomesta yritetään edelleen hankkia aktiivisesti myös teknologiaa joukkotuhoaseiden valmistamiseen. Supo valvoo laitteiden, materiaalien ja tietotaidon leviämistä.

Niin sanottuun proliferaatiovalvontaan sisältyy muun muassa yritysten työntekijöistä tehtävät turvallisuusselvitykset. Viime vuonna Supo teki yli 16 000 selvitystä. Määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2006.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/03/supo_pakolaisten_vakoilu_lisaantynyt_3299230.html

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 39 478
 • Liked: 43395
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Vs: 2012-03-01 Supo: Pakolaisten vakoilu lisääntynyt
« Vastaus #1 : 02.03.2012, 15:10:04 »
Tämähän tarkoittaa tietenkin sitä että myös kidutusten oletetaan lisääntyneen. Suomi on siis osasyyllinen kidutusten lisääntymiseen holtittomalla mamu-politiikallaan.
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä
"Kimppuuni käytiin nyrkein – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla" - J.Sipilä

K.K.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 291
 • Liked: 554
 • Ääriagnostikko
Vs: 2012-03-01 Supo: Pakolaisten vakoilu lisääntynyt
« Vastaus #2 : 07.05.2012, 11:12:46 »
Aiheeseen liittyen:


MOT: Näin vieraat valtiot vakoilevat Suomessa


MOT: Vainottuina Suomessa - TV1 Maanantai 7.5. klo 20:00

Vieraat valtiovallat vakoilevat Suomen maaperällä tänne turvaantulleita toisinajattelijoitaan.

Esimerkiksi Länsi-Saharan itsenäisyysliikkeen Polisarion Suomen edustaja Maima Mahmud ihmettelee, miten marokkolaisryhmä löytää hänet vaikka kahdenkeskisestä ravintotapaamisesta.

Oudosta valokuvaamisesta ja nettihäirinnästä kertoo ohjelmassa myös MOT:n haastattelema venäläinen ihmisoikeusaktivisti Oksana Tselyseva. Hän syyttää vakoilusta Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n värväämää väkeä.

Ruotsi on kriminalisoinut pakolaisvakoilun jo vuosia sitten. Suojelupoliisi ja kolme pakolaisjärjestöä vaativat Suomea tekemään samoin.

Ohjelman on toimittanut Kirsi Skön. Se nähdään uusintana keskiviikkona 9.5 klo 14.30 Yle TV1

http://www.mesta.net/tv/uutiset/?aid=25576

K.K.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 291
 • Liked: 554
 • Ääriagnostikko
Vs: 2012-03-01 Supo: Pakolaisten vakoilu lisääntynyt
« Vastaus #3 : 07.05.2012, 21:26:15 »


Pakolaisten vakoilu halutaan kriminalisoida


Oikeusministeriö on ryhtynyt selvittämään, miten laajaa Suomessa asuvien pakolaisten vakoilu on. Ruotsissa pakolaisiin kohdistuva tiedonkeruu toisen valtion hyväksi on ollut rikos jo pitkään.

ikeusministeriö on ryhtynyt selvittämään pakolaisvakoilun kriminalisointia. Suojelupoliisi ja kolme kansalaisjärjestöä vaativat Suomea määrittämään pakolaisten vakoilun selvästi lainvastaiseksi, kuten Ruotsissa on tehty jo vuosia sitten.

Suomessa asuva kiinalainen Falun gongin -harjoittaja Jin Zhao yu sanoi Ylen MOT-ohjelmassa, että Kiinan vaino ulottuu häneen myös Suomessa.

Suojelupoliisi kertoi alkuvuonna, että Suomessa asuvien ulkomaalaisten vakoilu on lisääntynyt. Tiedonkeruun tarkoitus on tyypillisesti estää henkilöitä jatkamasta oppositiotoimintaansa Suomesta käsin.

Poliittisia kantoja ja henkilötietoja urkittu

Ylitarkastaja Tuomas Portaankorvan mukaan Suomessa on harjoitettu tiedonkeruuta esimerkiksi pakolaisten poliittisista ja ideologisista mielipiteistä. Myös henkilötietoja ja sukulaisten tietoja on kerätty.

- Pidämme merkittävänä yhteiskunnallisena asiana, että tällainen asia saatetaan tietoon ja sitten harkittavaksi, olisiko toiminta syytä kriminalisoida, Supon Portaankorva sanoo.

Oikeusministeriö onkin ryhtynyt selvittämään vakoilun laajuutta ja tapausten vakavuutta. Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva kertoo, että itse pakolaisvakoilun käsite on epämääräinen.

Ruotsissa kielletyllä pakolaisvakoilulla tarkoitetaan henkilöön kohdistuvien tietojen keräämistä luvattomilla tai petollisilla keinoilla toisen valtion hyväksi. Suomessa tiedonkeruu luetaan vakoiluksi vasta kun se kohdistuu Suomeen.

Lainsäädännön nojalla Ruotsissa on viime vuosina tuomittu esimerkiksi uiguurimies, joka oli kerännyt tietoja uiguuritovereistaan Kiinan hyväksi. Ruotsin turvallisuuspoliisin arvion mukaan 10-20 maata vakoilee Ruotsissa omia tai entisiä kansalaisiaan.

Pakolaisten perusoikeudet uhattuna

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo Yle Uutisille, että ilmiön selvittäminen on edellytys sille, että oikeusministeriö voisi tulevaisuudessa tehdä tarkkarajaisen kriminalisointiesityksen.

Suomessa tiedonkeruu uhkaa Supon ja oikeusministerin mukaan jo ihmisoikeuksien toteutumista.

- Tietyt perusoikeudet kohdistuvat myöskin Suomessa oleskeleviin, ei enää pelkästään kansalaisiin, Supon Portaankorva sanoo.

Lähetystön mukaan Kiina ei harjoita vakoilua tai häirintää Suomessa.

http://yle.fi/uutiset/pakolaisten_vakoilu_halutaan_kriminalisoida/6085949