HOMMAN KESKUSTELU > Kylänraitti

Minimipalkka, sossun tuki ja työllistyminen

(1/9) > >>

victoria:
Lueskelin tuossa männäpäivänä viikon lehdet, ja nyt en muista tietenkään missä lehdessä ja kuka sanoi, mutta tämä henkilö (ay-aktiivi?) kertoi että tuleva Lissabonin sopimus/peruskirja (vai mikä senyt oli..)tulee romuttamaan suomalaisen tes-järjestelmän. Eli eu:ssa säädettävät lait koskisivat myös suomalaista työelämää, niin työajan kuin minimipalkkojenkin osalta. Henkilö kovasti epäili ettei ainakaan suomalaista duunaria miellyttävämpään suuntaa.

Miniluv:
Ei näin voi mitenkään käydä. Suomihan on itsenäinen maa.

[/aasi]

M.E:
Ihmettelen kovasti sit vimmaa, jolla ihmiset jauhavat minimipalkoista. Jos minimipalkka asetetaan markkinoiden määräämän minimipalkan alle, koko minimipalkkasäädös on täysin turha.

Jos minimipalkka on luonnollista palkkatasoa ylempänä, seurauksena on, että ne, jotka tuottavat firmalle alle sen minimipalkan tunnissa, jäävät työttömiksi. Kuvitellaan, että on kolme palkkaluokkaa A=hyvätuloiset, B=keskituloiset ja C=matalapalkkaiset. Luonnollinen minimipalkka luokassa C olisi 5€/h mutta hallitus päättää, että se on liian vähän ja määrää 6€/h minimipalkan. Seurauksena on se, että ne, jotka palkkaluokassa C löytävät työtä nauttivat palkannoususta mutta tämä tulee sillä kustannuksella, että osa matalapalkkaisista jää työttömiksi.

Mielestäni parempi systeemi olisi lakkauttaa kaikki viralliset minimipalkat ja sen sijaan kerätä ja julkaista tarkempaa tietoa palkkatilanteista eri aloilla. Näin ihmiset tietäisivät paremmin, mikä on hyväksyttävä palkkataso. Vallitseva palkkataso saattaisi pudota alle virallisen minimipalkan mutta työttömyys vähenisi. (Oletuksina taustalla on, että irtisanominen ja palkkaaminen on suhteellisen helppoa ja että sosiaaliturvan kannustinloukut on eliminoitu.)

Kannattaa huomata, että minimipalkka vaikuttaa vain luokassa C oleviin. Luokkien A ja B palkat eivät muutu.

metsämies:
Unohda tuo M.E, sitä päivää et tule näkemään että minimipalkka poistettaisiin. Se on sitä varten ettei kenenkään tarvitse tehdä työtä kohtuuttoman huonolla palkalla, eikä duunarin tarvitse rueta taistelemaan siitä palkastaan vaan se lukee TES:ssä mikä on minimipalkka.

Katos kun työnantaja on se vahvempi puoli jos ruetaan paikanpäällä neuvottelemaan työsopimuksista, siinä jos duunari sanoo että eipä kelpaa niin sitä ollaan sossun luukulla. Nyt kun TES määrää nämä asiat niistä ei tarvitse työpaikalla neuvotella niin se on molemmille parempi.

M.E:

--- Lainaus käyttäjältä: metsämies - 16.05.2009, 09:03:42 ---Unohda tuo M.E, sitä päivää et tule näkemään että minimipalkka poistettaisiin. Se on sitä varten ettei kenenkään tarvitse tehdä työtä kohtuuttoman huonolla palkalla, eikä duunarin tarvitse rueta taistelemaan siitä palkastaan vaan se lukee TES:ssä mikä on minimipalkka.

Katos kun työnantaja on se vahvempi puoli jos ruetaan paikanpäällä neuvottelemaan työsopimuksista, siinä jos duunari sanoo että eipä kelpaa niin sitä ollaan sossun luukulla. Nyt kun TES määrää nämä asiat niistä ei tarvitse työpaikalla neuvotella niin se on molemmille parempi.

--- Lainaus päättyy ---

En minä kuvittele näkeväni tuota päivää Suomessa aivan lähitulevaisuudessa. Kysyisin seuraavaksi pari täsmentävää kysymystä.

Ensinnäkin, voisitko määritellä "kohtuuttoman huonon palkan"? Hong Kongissa ei ole minimipalkkaa mutta kukaan ei valita kohtuuttoman huonoista palkoista. Ja jos minimipalkka on niin kertakaikkisen hieno asia, niin miksi ei samantien nosteta sitä vaikka 20€/h?

Toiseksi, mistä päättelet, että palkoista jouduttaisiin jotenkin kummallisesti neuvottelemaan työpaikoilla? Jos kumpikin osapuoli voi tarkistaa alalla valittsevat palkat vaikka netistä, niin on melko helppoa päästä yhteisymmärrykseen. Työnantaja tarjoaa markkinapalkkaa ja työntekijä hyväksyy sen. Jos tarjottu palkka olisi matalampi, työntekijä voi marssia kilpailevaam yritykseen, jos palkka olisi korkeampi, hakijoiden vyöry painaisi palkat taas alas.

Kolmanneksi, millä logiikalla kaikki joutuisivat sossun luukulle ilman minimipalkkaa? Jos kukaan ei suostu työnantajan tarjoukseen, niin työnantajan on poisuttava markkinoilta tai tarjottava korkeampaa palkkaa. Sen sijaan jos joku on halukas työskentelemään 5€/h sen 6€/h sijasta, niin missä on ongelma?

Lopuksi, on periaatteessa arvokysymys, haluaako kasvattaa työttömyyttä pitämällä minimipalkkoja vai vähentää työttömyyttä hylkäämällä minimipalkat. Tuotteiden vaatimat työtunnit ovat riippumattomia minimipalkkasäädöksistä. Ts. leivän leipomisen vaatima työmäärä ei liity palkkatasoon. Palkkoja keinotekoisesti nostamalla nostetaan vain inflaatiota.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta