Kirjoittaja Aihe: Hommaforumille kirjoittaminen - käytännön ohjeita ja vinkkejä  (Luettu 11574 kertaa)

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 551
 • Liked: 58712
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Tervehdys, arvon hommalaiset!

Tässä on jo hetken aikaa muhinut päässä idea tällaisesta ketjusta (kiitokset alkusysäyksestä, jäsen Kni), jossa olisi kootusti ihan käytännön perusasioista lähtien ohjeita ja vinkkejä Hommaforumille kirjoittamisesta. Varsinkin uusien jäsenten voisi olla hyvä tutustua tähän, ettei kaikkea tarvitse opetella kantapään kautta, mutta kyllä vanhemmatkin konkarit saattavat saada tästä jotain irti :)

Näistä aiheista on kyselty aiemmin vähän siellä sun täällä, joten ajattelin, että täältä ohjeet löytyisivät näppärästi tiiviissä paketissa ja kun myöhemmin joku joskus ihmettelee näitä juttuja, voisi tähän ketjuun sitten viitata.

Mikäli tulee mieleen kehitysehdotuksia tai mikäli huomaatte esim. jonkin virheen, lähettäkää minulle yksityisviestiä (klikkaa nimimerkkiäni Alaric ja valitse Lähetä YV). Myös epäselvistä asioista voi kysellä yksityisviestitse tai sitten vaikka Homman nörttipäivystys -ketjussa eli tuolla: https://hommaforum.org/index.php/topic,25238.0.html

Se alkulöpinöistä, vaihdetaanpa modeväristä mustaan, niin tätä on miellyttävämpi lukea.


---

Toteutan ketjun siten, että teen erillisen postauksen joka aihealueen "oppitunnista" ja kirjoittelen näitä sitä mukaa kun ehdin. Alustavasti ketjussa tullaan näkemään ohjeita ainakin seuraavista aiheista:

 • Viestien kirjoittamisen perusasiat
 • Tekstin muotoilu (boldaus, alleviivaus, fonttikoko yms.)
 • Lainaukset toisten käyttäjien kirjoituksista
 • Linkitykseen liittyvät asiat
 • Omien lainausten tekeminen esim. uutislinkkien sisällöstä
 • Miten liitteitä laitetaan viesteihin
 • Uuden ketjun avaaminen
 • Äänestysten tekeminen
 • Twitter-upotusten tekeminen
 • Listojen tekeminen
 • Taulukoiden tekeminen

Käytännön jutuista sen verran, että tulen käyttämään ohjeistuksessa alla olevan kaltaista esitystapaa, jotta näette miten ne jutut oikeasti kirjoitetaan sinne viestikenttään. Esimerkkinä nyt vaikkapa tekstin alleviivaus.

Ilman tätä alleviivauskomento aktivoituisi ja näkisitte vain alleviivatun tekstin ettekä sitä käytännön puolta asiasta.

Koodia: [Valitse]
[u]Kaikki on rasismia paitsi mokutus.[/u]
Kaikki on rasismia paitsi mokutus.

---

Että näin.

1. oppitunti viestittelyn perusjutuista ja 2. oppitunti tekstin muotoilusta julkaistaan vielä tänään, stay tuned ;)
« Viimeksi muokattu: 03.12.2017, 01:14:36 kirjoittanut Alaric »
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 551
 • Liked: 58712
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
1. oppitunti: Viestien kirjoittamisen perusasiat

No niin, ensimmäinen oppitunti Hommaforumille kirjoittamisesta on tässä :)

Aloitetaan ihan alkeista eli siitä miten viestejä pääsee kirjoittamaan ja mitä kaikkia perustoimintoja viestiä kirjoittaessa näkyy.

---

Kun luet ketjua, jonka aiheeseen liittyen sinulla olisi jotain sanottavaa, löydät sekä sivun ylä- että alalaidasta napin, jossa lukee Vastaa. Klikkaa sitä. Tämän jälkeen näet viestikentän, johon oman viestisi kirjoitat (Katso tämän viestin liite 1).

Viestikenttäsivua katsellessa näet ylimpänä ketjun nimen, johon olet vastaamassa. Sen alapuolella on Aihe, joka tulee sinun oman viestisi otsikoksi, kun lähetät sen. Tätä ei ole syytä muuttaa juuri koskaan (yksi esimerkki tulee myöhemmin tämän oppitunnin aikana) eli anna olla sellaisena kuin se siinä näkyy. Otsikon ikonia ei ole oikeastaan tarvetta muutella miksikään.

Tästä alaspäin näkyvät napit, joilla mm. saa muotoiltua tekstiä eli B, I, U ja niin edelleen (näihin palataan oppitunnilla 2) sekä rivi hymiöitä, joita klikkaamalla saat niitä ripoteltua tekstin sekaan. Hymiöitä kannattaa käyttää viesteissä maltillisesti.

Kun olet kirjoittanut viestisi, on syytä aina ennen sen lähettämistä painaa oikeassa alakulmassa olevaa Esikatselu-nappia, niin näet viestikentän yläpuolella miltä viestisi tulee näyttämään lähettämisen jälkeen. Siitä näkee ovatko esimerkiksi muotoilut ja lainaukset onnistuneet siten kuin halusit.

Kun viesti on mielestäsi ok, paina Lähetä-nappia. Tadaa, nyt viesti on ketjussa muiden jatkona :)

Mikäli ketjuun on tullut viestiä kirjoittaessasi muiden viestejä, siitä tulee sekä Esikatselu- että Lähetä-nappia painaessa viestikentän yläpuolelle punaisella pohjalla oleva teksti: "Huomautus! Sillä aikaa kun kirjoitit viestiäsi, tähän aiheeseen on kirjoitettu uusi viesti. Haluat ehkä lukea sen ennen kuin vastaat." Ketjun muut viestit näkyvät viestikentän alapuolella ja näiden uusien viestien kohdalla on oranssi/valkoinen Uusi-merkintä (Katso tämän viestin liite 2).

Ketjuun tulleet uudet viestit kannattaa vilkaista läpi, koska joku muu on saattanut ehtiä tällä välin laittaa esim. saman uutislinkin tai kirjoittaa suunnilleen saman jutun, jota itse olit naputtelemassa. Turhaa toistoa on syytä välttää ketjuissa.

Viestikentän vasemmassa alakulmassa lukee Liitteet ja muut asetukset, jonka vasemmalla puolella olevaa nappia painamalla pääsee muun muassa lisäämään kuva- ja muita liitteitä viestiin. Näistä lisää myöhemmällä oppitunnilla.

Kun olet lähettänyt viestisi, pääset muokkaamaan sitä kyseisen viestin oikeassa yläkulmassa olevasta Muokkaa-napista (katso tämän viestin liite 3). Tätä painamalla avautuu suunnilleen saman näköinen viestikenttänäkymä kuin aiemminkin, mutta nyt siis muokkaat vain aiemmin lähettämääsi viestiä esimerkiksi havaitsemasi kirjoitusvirheen tai jonkin muun seikan vuoksi. Kun olet tehnyt haluamasi muokkaukset, paina Lähetä-napin tilalla olevaa Tallenna-nappia, jolloin muokkaukset tulevat voimaan.

Muistaakseni peruskäyttäjä pystyy muokkaamaan omia viestejään 20 päivän ajan.

Tähän loppuun vielä sellainen vinkki, että joillain nettiselaimilla viestiä lähettäessä saattaa tulla virheilmoitus liian pitkästä viestin otsikosta, mikäli koko ketjun otsikko on maksimimittainen. Tällöin kannattaa poistaa siitä oman viestin otsikosta ne alussa olevat "Vs: " eli kirjaimet, kaksoispiste ja yksi välilyönti. Jos ei sittenkään toimi, niin kannattaa vaikka otsikon lopusta napata joitain kirjaimia pois ja kokeilla uudelleen.

---

Hommaforumin säännöt on syytä käydä lukemassa ennen viestien kirjoittamisen aloittamista, niin ei tule yllätyksiä esim. moderointitoimenpiteiden suhteen. Säännöt löytyvät sekä sivun ylälaidasta että tästä linkistä: https://hommaforum.org/index.php/topic,99.0.html

Yleisesti hieman kirjoitusohjeita:

 • Kirjoita ketjun aiheen mukaisesti. Liikaa aiheen vierestä (offtopic) meneviä viestejä poistellaan usein.
 • Älä kirjoita lyhyitä ja sisällöttömiä viestejä (oneliner). Näitä poistellaan runsaasti. Mikäli ei oikeasti ole mitään järkevää sanottavaa, jätä kirjoittamatta.
 • Vaikka olisit eri mieltä toisen kirjoittajan kanssa, älä kuitenkaan solvaa, vaan käyttäydy aikuismaisesti ja kerro perustellusti eriävä mielipiteesi.
 • Mikäli mode tai admin on kirjoittanut ketjuun ohjeistusta sinisellä tai punaisella, älä toimi ohjeiden vastaisesti. Nämä värit on varattu vain ylläpidon käyttöön.
 • Mikäli haluat valittaa jostain moderointitoimenpiteestä, tee se ainoastaan tässä ketjussa, älä muualla: https://hommaforum.org/index.php/topic,243.0.html

Kannattaa myös käydä lukaisemassa uusille jäsenille kirjoittamani ohjeistus foorumin käytännöistä: https://hommaforum.org/index.php/topic,903.msg2656128.html#msg2656128

---

Siinä olivat oikeastaan ihan perustiedot viestien lähettämisestä. Näillä pystyy jo osallistumaan keskusteluun, mutta paljon on näiden lisäksi juttuja, joita kannattaa käyttää viestittelyn selkeyttämiseksi eli lukemista ei kannata lopettaa tähän ;)
« Viimeksi muokattu: 01.12.2017, 00:26:42 kirjoittanut Alaric »
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 551
 • Liked: 58712
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
2. oppitunti: Tekstin muotoilu

Ja sitten siirrymmekin seuraavaksi ihmettelemään erilaisia viesteissä käytettäviä tekstimuotoiluja. Käyn tässä läpi nyt nuo useimmin käytetyt jutut eli lihavoinnin, kursivoinnin, alleviivauksen, yliviivauksen, ylä- ja alaindeksit, fonttilajit, fontin koon sekä tekstin värin valinnan. Taulukoista ja listoista yms. hieman haastavammista muotoiluista jossain myöhemmässä oppitunnissa lisää.

Useimmat peruskomennot toimivat foorumilla siten, että alussa on hakasulkeissa sen kyseisen komennon tunnus (esim. b lihavoinnille) ja lopussa hakasulkeissa sama, mutta /-merkin kanssa, joka siis lopettaa komennon. Siihen hakasulkeiden väliin sitten kirjoitellaan, niin saa muotoiltua tekstiä haluamallaan tavalla. Jos ei ole tuttua, niin tämä saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta käytännössä näiden käyttäminen on helppoa, kuten kohta näet :)

Komennot saa valittua noista napeista, jotka on esitetty tämän viestin liitekuvassa 1. Vaihtoehtoisesti ne voi tietenkin myös kirjoittaa käsin.

Ainakin lihavointiin, kursivointiin ja alleviivaukseen tarvittavat tagit saa viestikenttään myös näppäinyhdistelmillä (ctrl ja b, ctrl ja i, ctrl ja u), kuten Porcius viestissään muistutti.

Lähdetään käymään siis näitä läpi. Ketjun aloitusviestissä on selitetty tämä esitystapa, joten ei siitä sen enempää.Lihavointi

Usein käytetty esimerkiksi tiettyjen tärkeiden kohtien korostamisessa uutis- ja muista lainauksista, otsikoiden korostamiseen ja muutenkin kaikkeen vastaavaan. Tätä ei kuitenkaan ole syytä vetää överiksi, vaan kannattaa käytellä harkiten.

Viestikentän yläpuolella on nappi, jossa on iso B, josta saa nuo lihavointiin (eli boldaukseen) tarvittavat tagit viestikenttään. Muutkin muotoilunappulat löytyvät samalta alueelta.

Koodia: [Valitse]
[b][/b]
Voit tehdä niin, että valitset (ts. "maalaat" hiiren vasenta nappia käyttäen) tekstistäsi sen kohdan, jonka haluat lihavoida ja painat kyseistä B-nappia, jolloin tagit tulevat tekstikohdan alkuun ja loppuun. Tai sitten painat B-nappia ja kirjoitat tekstin tuohon hakasulkeiden väliin. Kaikki tämä pätee myös muihin muotoiluihin.

Joka tapauksessa lopputulos näyttää viestikentässä tältä:

Koodia: [Valitse]
[b]Kaikki on rasismia paitsi mokutus.[/b]
Ja lähetetyssä viestissä sitten tältä:

Kaikki on rasismia paitsi mokutus.Kursivointi

Käytetään suunnilleen samaan tapaan kuin lihavointia, mutta hieman erilaisissa paikoissa (ei yleensä esim. otsikoissa). Tavallaan hieman huomaamattomampaa korostusta. Katso esimerkkinä oppitunti 1:n muotoiluja.

Saat tarvittavat tagit painamalla viestikentän yläpuolella olevaa I-nappia.

Koodia: [Valitse]
[i][/i]
Teksti viestikentässä:

Koodia: [Valitse]
[i]Kaikki on rasismia paitsi mokutus.[/i]
Teksti lähetetyssä viestissä:

Kaikki on rasismia paitsi mokutus.Alleviivaus

Jälleen eräs tekstin korostamiseen liittyvä muotoilu. Ehkä hieman harvemmin käytetty kuin yllä olevat, mutta tälläkin tärkeät kohdat näkyvät varmasti.

Saat tarvittavat tagit painamalla viestikentän yläpuolella olevaa U-nappia.

Koodia: [Valitse]
[u][/u]
Teksti viestikentässä:

Koodia: [Valitse]
[u]Kaikki on rasismia paitsi mokutus.[/u]
Teksti lähetetyssä viestissä:

Kaikki on rasismia paitsi mokutus.Yliviivaus

Vetää viivan haluamasi tekstinkohdan yli jättäen sen kuitenkin vielä luettavaksi. Useimmiten tätä näkee viesteissä, joita käyttäjä on muokannut (ketjuun tullut esim. jotain uutta tietoa ja vanha, virheellinen väite halutaan silti jättää näkyviin yliviivattuna.)

Saat tarvittavat tagit painamalla viestikentän yläpuolella olevaa nappia, jossa on yliviivattu S.

Koodia: [Valitse]
[s][/s]
Teksti viestikentässä:

Koodia: [Valitse]
[s]Kaikki on rasismia paitsi mokutus.[/s]
Teksti lähetetyssä viestissä:

Kaikki on rasismia paitsi mokutus.Yläindeksi

Tällä saat tehtyä... noh, yläindeksejä. Esimerkkeinä vaikkapa neliömetrin merkintä m2 tai potenssimerkintä 23. Yläindeksin tagit tulevat sen merkin tai tekstin ympärille, joka halutaan korottaa.

Saat tarvittavat tagit painamalla viestikentän yläpuolella olevaa nappia, jossa lukee sup.

Koodia: [Valitse]
[sup][/sup]
Teksti viestikentässä:

Koodia: [Valitse]
Varma Kuolema[sup]TM[/sup].
Teksti lähetetyssä viestissä:

Varma KuolemaTM.Alaindeksi

Sama juttu kuin yläindeksin kanssa, mutta nyt merkki tai teksti meneekin sitten alas.

Saat tarvittavat tagit painamalla viestikentän yläpuolella olevaa nappia, jossa lukee sub.

Koodia: [Valitse]
[sub][/sub]
Teksti viestikentässä:

Koodia: [Valitse]
H[sub]2[/sub]O
Teksti lähetetyssä viestissä:

H2OFontin laji

Useimmiten ei ole oikeastaan juuri syytä muutella tekstin fonttia, sillä foorumi pysyy siistimpänä ja luettavampana, kun kaikki kirjoittelevat tällä perusfontilla. Yksi tyylikäs esimerkki fontin muuttelusta tuli tässä nyt kuitenkin mieleen by jäsen Lyyti (viestissä olevien taulukoiden fontti): https://hommaforum.org/index.php/topic,123980.0.html

Eri fonttia voi käyttää valitsemalla viestikentän yläpuolella olevasta Fontin laji -alasvetovalikosta haluamansa vaihtoehdon. Toimii samalla tavalla kuin muutkin muotoilut.

Käytetään tässä esimerkkinä vaikkapa perusfontista poikkeavaa Courieria.

Koodia: [Valitse]
[font=courier][/font]
Teksti viestikentässä:

Koodia: [Valitse]
[font=courier]Kaikki on rasismia paitsi mokutus.[/font]
Teksti lähetetyssä viestissä:

Kaikki on rasismia paitsi mokutus.Fontin koko

Fontin koon vaihtaminen liittyy myös tiettyjen tekstikohtien korostamiseen. Esimerkiksi oman tekstin tai uutislainausten yms. otsikot ja väliotsikot kannattaa korostaa fonttia suurentamalla. Useimmiten esim. koot 10 ja 12 ovat ihan riittäviä näihin tarkoituksiin. Ylisuuret fonttikoot tekevät tekstistä epäsiistin näköisen.

Fonttikoon voi valita viestikentän yläpuolella olevasta Fontin koko -alasvetovalikosta. Kokoa voi muuttaa sen jälkeen myös ilman valikkoa kirjoittamalla yhtäsuuruusmerkin ja pt:n väliin haluamansa koon.

Koodia: [Valitse]
[size=12pt][/size]
Teksti viestikentässä:

Koodia: [Valitse]
[size=12pt]Kaikki on rasismia paitsi mokutus.[/size]
Teksti lähetetyssä viestissä:

Kaikki on rasismia paitsi mokutus.Tekstin väri

Tekstin väriä voi halutessaan muutella. Tähän ei kuitenkaan useimmiten ole tarvetta ja myös viestien riemunkirjavuus tekee niistä epäsiistin näköisiä. Käytä harkiten.

Kuten oppitunti 1:ssä sanoin, ylläpito kirjoittaa ketjuihin ohjeita sinisellä ja punaisella. Peruskäyttäjät eivät käytä näitä värejä.

Tekstin värin voi valita viestikentän yläpuolella olevasta Vaihda väriä -alasvetovalikosta.

Esimerkkinä vaikkapa vihreä väri.

Koodia: [Valitse]
[color=green][/color]
Teksti viestikentässä:

Koodia: [Valitse]
[color=green]Kaikki on rasismia paitsi mokutus.[/color]
Teksti lähetetyssä viestissä:

Kaikki on rasismia paitsi mokutus.Näitä voi tietenkin myös yhdistellä vapaasti. Esimerkiksi itse käytän useimmiten uutislainausten otsikoissa fonttikokoa 12 ja lihavointia (väliotsikoissa fonttikoko 10 ja lihavointi).

Koodia: [Valitse]
[size=12pt][b][/b][/size]
Teksti viestikentässä:

Koodia: [Valitse]
[size=12pt][b]Kaikki on rasismia paitsi mokutus.[/b][/size]
Teksti lähetetyssä viestissä:

Kaikki on rasismia paitsi mokutus.

---

Semmoista. Näillä pitäisi pystyä tekemään tarvittavat perusmuotoilut tekstiin.

Kirjoittelen varmaankin huomenissa 3. oppitunnin materiaalit muiden käyttäjien viestien lainauksista :)
« Viimeksi muokattu: 03.12.2017, 01:32:26 kirjoittanut Alaric »
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Beenari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 833
 • Liked: 3881
 • Banned
Noista muotoiluista vielä, jos käyttää useampia muotoiluja sisäkkäin, ne muotoilut pitää lopettaa oikeassa järjestyksessä.
Koodia: [Valitse]
[size=12pt][b]Kaikki on rasismia paitsi mokutus.[/b][/size] T:RHCKaikki on rasismia paitsi mokutus. T:RHC
versus
Koodia: [Valitse]
[size=12pt][b]Kaikki on rasismia paitsi mokutus.[/size][/b] T:RHCKaikki on rasismia paitsi mokutus.[/b] T:RHC

Haitta on toki lähinnä kosmeettinen.

"Hölmöä miettiä, mikä maan tai maapallon tila on sadan vuoden kuluttua. Meistä kumpikaan ei ole silloin enää elossa"
- Antti Rinne (SDP)

Lyyti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 678
 • Liked: 2393
Koska minut mainittiin, ajattelin esittää huomion. Taulukoita esittäessä on kätevää käyttää monospace-fontteja, eli fontteja joiden viemä vaakatila on vakio kirjaisimesta riippumatta. Eli esimerkiksi i ja a vievät saman tilan, kuten kaikki numerot ja välimerkitkin. Näin säilyy ryhti paremmin, ja taulukko on luettavampi. Courier on tällainen monospace-fontti.

Kiitoksia ohjeista, nämä ovat tarpeen uudelle kirjoittajalle.
Vastuullista öyhötystä vuodesta 2017.

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 551
 • Liked: 58712
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Koska minut mainittiin, ajattelin esittää huomion. Taulukoita esittäessä on kätevää käyttää monospace-fontteja, eli fontteja joiden viemä vaakatila on vakio kirjaisimesta riippumatta. Eli esimerkiksi i ja a vievät saman tilan, kuten kaikki numerot ja välimerkitkin. Näin säilyy ryhti paremmin, ja taulukko on luettavampi. Courier on tällainen monospace-fontti.

Kiitoksia ohjeista, nämä ovat tarpeen uudelle kirjoittajalle.

Olepa hyvä :)

Taulukoiden tekemiseen on tosiaan olemassa myös ihan omat työkalunsa. Sub-napin oikealla puolella (viestikentän yläpuolella) on Lisää taulukko-nappi, jolla pääsee alkuun. Minun pitää hiukan itsekin perehtyä paremmin tuohon ennen "oppituntia" aiheesta, perusjutut ovat hanskassa.
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 11 409
 • Liked: 7993
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Kannattaa katsella kaikkia yllämainittuja viestejä, tai muita viestejä, joiden tekniset niksit haluaa oppia, lainaus-tilassa. Eli klikkaa oikealta ylhäältä lainaus tekstiä, niinkuin olisi itse vastaamassa johonkin viestiin. Lähetä-tekstiä ruudun alapuolelta ei tietenkään paineta vaan vaikka näppäimistön takaisin-komennolla pääsee normaalitilaan.
And madness and despair are a force.
Socially distancing.

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 551
 • Liked: 58712
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
3. oppitunti: Lainausten tekeminen muiden käyttäjien viesteistä

Osa 1

- Peruslainaus toisen käyttäjän viestistä
- Kaksi sisäkkäistä lainausta viestissä
- Pitkän lainauksen lyhentäminen


Jotta tämän yhden viestin pituus ei kasvaisi ihan älyttömäksi, jaan 3. oppitunnin kahteen osaan. (2. osa löytyy tästä.)

---

Keskustelua selkeyttää huomattavasti se, että toisen kirjoittajan viestiin vastatessa ottaa myös omaan viestiinsä lainauksen mukaan kyseisestä viestistä. Tällä tavoin muut pysyvät kärryillä siitä kelle viestisi on tarkoitettu ja voivat jatkaa selkeämmin keskustelua. Tällä oppitunnilla perehdymme siis lainaustoimintoon toisten käyttäjien viesteihin liittyen.Peruslainaus toisen käyttäjän viestistä

Ensimmäiseksi esimerkiksi otan nyt viestin, jossa ei ole itsessään lainauksia eli satunnaisesti bongatun viestin tuolta Saksan vaaleja koskevasta ketjusta. Suora linkki viestiin: https://hommaforum.org/index.php/topic,122806.msg2774714.html#msg2774714

Kun haluat tästä lainauksen mukaan omaan viestiisi, paina ensimmäiseksi kyseisen viestin oikeassa yläkulmassa olevaa Lainaus-nappia (katso tämän viestin liitekuva 1). Tämän jälkeen pääset viestikenttänäkymään, jossa on lainaus valmiina. Se näyttää viestikentässä tältä (katso myös tämän viestin liitekuva 2):

Koodia: [Valitse]
[quote author=Eisernes Kreuz link=topic=122806.msg2774714#msg2774714 date=1511203919]
Erityisesti tämä tilanne huolestuttaa Brysselin politrukkeja. Kun puhdas EU-mies Macron voitti Ranskassa, Brysselissä ehdittiin jo kuvitella, että nyt on kaikki taas hyvin federaatiossa.

Merkel on ollut ennen kaikkea Brysselin vakiintuneen linjan takuuhenkilö. Jos hän poistuu näyttämöltä, ei siitä seuraavaa valtatyhjiötä ole helppo täyttää.
[/quote]

Toisen käyttäjän viestiä lainatessa alkuun tulee automaattisesti tuo quote-sanalla alkava litania hakasuluissa, joka tekee linkin kyseiseen lainattavaan viestiin, näyttää lainattavan käyttäjän nimimerkin sekä päivämäärän ja kellonajan. Sitä ei ole syytä muokata lainkaan. Lainauksen päättää hakasuluissa oleva /quote eli komento on samanlainen kuin oppitunnin 2 tekstimuotoiluissa.

Oma vastaus kirjoitetaan tässä /quoten jälkeen, ei tuonne mihinkään väleihin.

Koodia: [Valitse]
[quote author=Eisernes Kreuz link=topic=122806.msg2774714#msg2774714 date=1511203919]
Erityisesti tämä tilanne huolestuttaa Brysselin politrukkeja. Kun puhdas EU-mies Macron voitti Ranskassa, Brysselissä ehdittiin jo kuvitella, että nyt on kaikki taas hyvin federaatiossa.

Merkel on ollut ennen kaikkea Brysselin vakiintuneen linjan takuuhenkilö. Jos hän poistuu näyttämöltä, ei siitä seuraavaa valtatyhjiötä ole helppo täyttää.
[/quote]

Oma vastaus viestiin.

Sitten kun olet kirjoittanut viestin, paina normaalisti Lähetä-nappia (tietenkin ensin kannattaa tsekata Esikatselu). Viesti näyttää ketjussa sitten tältä:

---

Erityisesti tämä tilanne huolestuttaa Brysselin politrukkeja. Kun puhdas EU-mies Macron voitti Ranskassa, Brysselissä ehdittiin jo kuvitella, että nyt on kaikki taas hyvin federaatiossa.

Merkel on ollut ennen kaikkea Brysselin vakiintuneen linjan takuuhenkilö. Jos hän poistuu näyttämöltä, ei siitä seuraavaa valtatyhjiötä ole helppo täyttää.

Oma vastaus viestiin.

---

HUOM! Tuossa yllä olevassa lainauksessa ylimpänä näkyvä teksti "Lainaus käyttäjältä Eisernes Kreuz - 20.11.2017, 20:51:59" osoittaa siis viestin kirjoittajan ja kirjoitusajankohdan. Sama teksti toimii myös suorana linkkinä kyseiseen jäsen Eisernes Kreuzin kirjoitukseen. Eli sitä klikkaamalla voi siirtyä siihen viestiin.Kaksi sisäkkäistä lainausta viestissä

Katsotaanpa sitten seuraavaksi viestiä, jossa on jo valmiiksi lainaus jonkun muun käyttäjän viestistä: https://hommaforum.org/index.php/topic,122806.msg2774307.html#msg2774307

Samalla tavalla kuin äskenkin, kyseisen viestin oikean yläkulman Lainaus-napilla pääsee viestikenttänäkymään. Tällä kertaa siinä näkyvät sekä lainaus tästä viestistä, jonka kohdalla nappia painettiin (jäsen Kezan viesti) että se valmiiksi siinä ollut lainaus jäsen Roope2:n viestistä.

Viestikenttänäkymä (katso myös tämän viestin liite 3):

Koodia: [Valitse]
[quote author=Keza link=topic=122806.msg2774307#msg2774307 date=1511150973]
[quote author=Roope2 link=topic=122806.msg2774294#msg2774294 date=1511142638]
Eri sopimukset ?

Meillä ei voi asettaa mitään rajoja turvapaikanhakijoiden määrälle, koska on ne sopimukset.

Yksi keskeisin kysymys Saksan hallitusneuvotteluissa on ollut turvapaikanhakijoiden määrän rajoittaminen.
[/quote]

Muut (esim UK, Ranska, Tanska, Norja jopa Ruotsi jne) ovat jo ymmärtäneet, että järjen käyttö on sallittua, saulille ja Sipilä & Co moisen tajuaminen on vieläkin liian vaikeaa.
[/quote]

Ensimmäisenä näkyvät automaattisesti Lainaus-napilla saatavat, lainauksen aloittavat quote-tagit peräkkäin. Ensin näkyy Keza, jonka viestiä lainasimme ja sen jälkeen Roope2, jonka viestistä oli lainaus Kezan viestissä jo valmiiksi. Roope2:n viesti on ikään kuin sisempänä ja päättyy /quoteen. Sitten tulee Kezan viesti, joka sekin päättyy /quoteen. Näin lainaukset menevät oikein.

Nyt tulee se varsinainen jutun pihvi: Jotta lainaukset toimivat oikein, on oltava yhtä monta lainauksen aloittavaa quotea kuin lainauksen lopettavaa /quotea. Tässä tapauksessa niitä on 2 ja 2. Helppoa, eikö? Tuo kannattaa aina tarkistaa, jos esikatselussa näyttää, että lainaukset menivät perseelleen.

Periaate on täysin sama myös useampien kuin kahden sisäkkäisen lainauksen kohdalla. Lainausten määrä on kuitenkin syytä pitää tolkullisena. Tästä lisää tämän oppitunnin osassa 2.

Oma vastaus kirjoitetaan jälleen tuonne alimmaiseksi viimeisen /quoten jälkeen.

Koodia: [Valitse]
[quote author=Keza link=topic=122806.msg2774307#msg2774307 date=1511150973]
[quote author=Roope2 link=topic=122806.msg2774294#msg2774294 date=1511142638]
Eri sopimukset ?

Meillä ei voi asettaa mitään rajoja turvapaikanhakijoiden määrälle, koska on ne sopimukset.

Yksi keskeisin kysymys Saksan hallitusneuvotteluissa on ollut turvapaikanhakijoiden määrän rajoittaminen.
[/quote]

Muut (esim UK, Ranska, Tanska, Norja jopa Ruotsi jne) ovat jo ymmärtäneet, että järjen käyttö on sallittua, saulille ja Sipilä & Co moisen tajuaminen on vieläkin liian vaikeaa.
[/quote]

Oma vastaus viestiin.

Viesti näyttää ketjussa sitten tältä:

---

Eri sopimukset ?

Meillä ei voi asettaa mitään rajoja turvapaikanhakijoiden määrälle, koska on ne sopimukset.

Yksi keskeisin kysymys Saksan hallitusneuvotteluissa on ollut turvapaikanhakijoiden määrän rajoittaminen.

Muut (esim UK, Ranska, Tanska, Norja jopa Ruotsi jne) ovat jo ymmärtäneet, että järjen käyttö on sallittua, saulille ja Sipilä & Co moisen tajuaminen on vieläkin liian vaikeaa.

Oma vastaus viestiin.Pitkän lainauksen lyhentäminen

Usein saatat olla vastaamassa johonkin varsin pitkään viestiin, esimerkiksi sellaiseen, jossa on lainaus jostain uutisesta. Näitä ei ole kuitenkaan ihan foorumin luettavuuden ja siisteyden vuoksi syytä lainata kokonaan, vaan lainausta on erittäin suotavaa lyhentää. Tämä onnistuu hyvin helposti.

Esimerkkiviesti, jossa pitkähkö uutislainaus: https://hommaforum.org/index.php/topic,96837.msg2766591.html#msg2766591

Lainaus-nappia painamalla pääsee viestikenttänäkymään. Siellä valitset (ts. "maalaat" esim. tietokoneen hiirellä) tekstin, jonka haluat poistaa ja sitten poistat sen samaan tapaan kuin poistat omia tekstejäsikin niitä kirjoittaessa (tietokoneella Backspace tai Delete). Lainauksen sisältöä voi siis muokata kuten muutakin tekstiä, mutta sinne ei tietenkään ole suotavaa lisäillä omiaan :)

Esimerkkiviestistä lyhennetty versio siten kuin sen itse tekisin ja oma vastaus:

Koodia: [Valitse]
[quote author=Roope link=topic=96837.msg2766591#msg2766591 date=1510154664]
Nyt olisi tarjolla uutta ICCS-dataa, mutta ei ainakaan vielä Sakari Suutarisen raflaavia väkivaltatulkintoja kyselyn vastauksista.

[quote]
[size=12pt][b]Mikä nykynuoriin on mennyt? Politiikka kiinnostaa aiempaa enemmän ja seinien töhriminen vähemmän, kertoo tuore tutkimus[/b][/size]

[i]Tietämys yhteiskunnallisista asioista on Suomen 14-vuotiailla maailman huippua. Suomalaisnuorten luottamus yhteiskunnallisiin instituutioihin, etenkin poliisiin ja puolustusvoimiin on vahvaa. Vaaleissa aikoo aikuisena äänestää entistä useampi, mutta laittomien mielenilmauksien vetovoima on vähentynyt.[/i]

TUOREESSA [b]kansainvälisessä vertailussa nuorten yhteiskunnallisesta tietämyksestä, asennoitumisesta ja osallistumisesta[/b] on pääosin hyviä uutisia suomalaisnuorista.

[b]Peruskoulun 8.-luokkalaisten[/b] tiedot yhteiskunnasta ovat maailman huipputasoa, ja heidän kiinnostuksensa perinteiseen poliittiseen osallistumiseen, kuten äänestämiseen on hieman kasvanut.

...
[/quote]
[url=https://www.hs.fi/paivanlehti/08112017/art-2000005439639.html]Helsingin Sanomat[/url] 8.11.2017
[/quote]

Oma vastaus viestiin.

Kuten huomaatte, poistin suurimman osan lainauksen sisällöstä. Alussa on jälleen automaattisesti tuleva quote-tagi, jolla saa linkin, ajan yms. näkyviin, sitten on Roopen kommentti, sen jälkeen tuo Roopen tekemän uutislainauksen aloittava quote, itse uutislainaus, uutislainauksen lopettava /quote, linkki uutiseen ja alimpana Roopen koko viestistä tehtävän lainauksen päättävä /quote. Oma vastaus tulee sitten sen jälkeen.

Jälleen quote-määrä 2 ja /quote-määrä 2 eli saman verran -> ok! Käytin tuossa merkintää ... uutislainauksen lopussa merkitsemään sitä, että teksti jatkuu sen jälkeen. Muita tapoja esim. (...) tai [...]. Ideana se, että lukija tajuaa tekstiä olevan siinä enemmänkin kuin mitä tuossa näkyy.

Viesti näyttää lähettämisen jälkeen tältä:

---

Nyt olisi tarjolla uutta ICCS-dataa, mutta ei ainakaan vielä Sakari Suutarisen raflaavia väkivaltatulkintoja kyselyn vastauksista.

Lainaus
Mikä nykynuoriin on mennyt? Politiikka kiinnostaa aiempaa enemmän ja seinien töhriminen vähemmän, kertoo tuore tutkimus

Tietämys yhteiskunnallisista asioista on Suomen 14-vuotiailla maailman huippua. Suomalaisnuorten luottamus yhteiskunnallisiin instituutioihin, etenkin poliisiin ja puolustusvoimiin on vahvaa. Vaaleissa aikoo aikuisena äänestää entistä useampi, mutta laittomien mielenilmauksien vetovoima on vähentynyt.

TUOREESSA kansainvälisessä vertailussa nuorten yhteiskunnallisesta tietämyksestä, asennoitumisesta ja osallistumisesta on pääosin hyviä uutisia suomalaisnuorista.

Peruskoulun 8.-luokkalaisten tiedot yhteiskunnasta ovat maailman huipputasoa, ja heidän kiinnostuksensa perinteiseen poliittiseen osallistumiseen, kuten äänestämiseen on hieman kasvanut.

...
Helsingin Sanomat 8.11.2017

Oma vastaus viestiin.

---

Tässä vaiheessa hiukan breikkiä. 3. oppitunnin osa 2 sitten myöhemmin :)
« Viimeksi muokattu: 03.12.2017, 15:48:50 kirjoittanut Alaric »
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Porcius

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 062
 • Liked: 2817
 • Asiantuntija ilman papereita
Lainaan itseäni:
Tiesittekö muuten, että tässä foorumisoftassa on käytössä pikanäppäimet?

control+b = lihavointi
control+i = kursivointi
control+u = alleviivaus

Pikanäppäimet luovat siis tarvittavat tägit yhdellä näppäinyhdistelmällä.
"On helvetin tyhmää mennä helvettiin, kun taivaaseenkin pääsisi"

-Jouko Piho

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 551
 • Liked: 58712
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
3. oppitunti: Lainausten tekeminen muiden käyttäjien viesteistä

Osa 2


- Lainausten määrän karsiminen
- Useiden erillisten lainausosioiden tekeminen yhdestä viestistä
- Lainauksen siirtäminen toiseen ketjuun


Jatketaanpa sitten pienen tauon jälkeen näiden lainausjuttujen ihmettelyä :)

3. oppitunnin osa 1 löytyy tuosta.Lainausten määrän karsiminen

Tämä varmasti onnistuu jo edellisen osan opetusten myötä, mutta käydäänpä nyt asia kuitenkin läpi ihan Hommaforumin käytäntöjen oppimiseksi.

Toisinaan saattaa tulla vastaan viesti, jossa on jo useampi sisäkkäinen lainaus ja haluaisit vastata siihen. Tässä vaiheessa on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota lainausten lukumäärään, sillä älytön määrä sisäkkäisiä lainauksia tekee foorumin ulkoasusta epäsiistin eikä loppujen lopuksi palvele ketään.

Ylläpito puuttuu niin sanottuihin lainauspyramideihin ja karsii niitä sekä huomauttaa käyttäjälle asiasta. Kolme sisäkkäistä lainausta + oma vastaus on vielä ok, siitä ylöspäin menee jo pyramidin rakenteluksi.

No, mitenkäs sitten tehdään, kun halutaan karsia lainausten määrää?

Esimerkkiviesti, jossa on jo valmiiksi kolme sisäkkäistä lainausta + kirjoittajan oma viesti: https://hommaforum.org/index.php/topic,123279.msg2742318.html#msg2742318

Lainaus-nappia viestistä painamalla saamme viestikenttään seuraavanlaisen hässäkän:

Koodia: [Valitse]
[quote author=Elcric12 link=topic=123279.msg2742318#msg2742318 date=1507028514]
[quote author=Emo link=topic=123279.msg2742312#msg2742312 date=1507028091]
[quote author=Titus link=topic=123279.msg2742304#msg2742304 date=1507027293]
[quote author=Emo link=topic=123279.msg2742294#msg2742294 date=1507025900]
Ok, eli ampuja oli jenkkiläisiä tiedostavia vasemmistolaisia, asia selvä. Kiitos selvennyksestä.[/quote]

Jos ampujan kohteena olisi ollut vaikkapa jonkun rapartistin keikka ja kuolleiden määrä (mustia siis) ja ampuja olisi ollut sama.

Luulisitko, että median uutisointi olisi yhtä hillittyä ? Sitähän se nyt on, ei mitään normirevittelyä paitsi trump ja aselait
(joita ei ole ollut millään lailla tekemässäkään vaan obama&clinton olleet asialla paljon enemmän).[/quote]

En luulisi, enkä edes ole tietoinen kuinka hillitysti ns. media aihetta käsittelee, koska en lue ns. suomalaista mediaa kuin hyvin poikkeustapauksissa, ja tämä ei ole sellainen mitä tarvitsisi valhemediasta tutkia koska Hommalta saa paremmin tiedon.

Todellakin, mikä metakka olisikaan päällä jos uhrit olisivat räppääviä neekereitä. Jenkeissäkin olisi jo varmaan sotatila. Mutta nyt kun ampuja oli paikallinen vasuri ja uhrit valkoisia, niin ns. media ei kiinnostu enempää kuin prinsessa Madeleinen raskaudesta ja uudesta äitiysmekosta.
[/quote]

Jos ei ole minkäänlaisia viitteitä terrorismista, viharkoksesta, rasismista tms., niin paha sellaisesta on uutisoidakaan. Mutta tuo että media ei olisi kiinnostunut on kyllä puppua.
[/quote]

Nyt haluaisit siis vastata tähän jäsen Elcric12:n viestiin, joka ylläolevan linkin takaa löytyi, mutta alkaa mennä lainauspyramidin puolelle, jos tuohon perään vielä oman viestisi lykkäät. Tehdäänpä siis niin, että poistetaan viestistä edelliset lainaukset ja jätetään pelkästään lainaus Elcric12:n viestistä ja lisätään perään oma vastaus (katso tämän viestin liite 1).

Tällöin viestittely on huomattavasti siistimpää ja selkeämpää. Jos joku haluaa lukea mihin viesteihin Elcric12 on tuossa vastannut, niin lainauksen yläreunassa olevasta linkistä pääsee suoraan kyseiseen viestiin, kuten 3. oppitunnin edellisessä osassa kävi ilmi.

Viestikentässä pääsemme siis seuraavanlaiseen lopputulokseen:

Koodia: [Valitse]
[quote author=Elcric12 link=topic=123279.msg2742318#msg2742318 date=1507028514]Jos ei ole minkäänlaisia viitteitä terrorismista, viharkoksesta, rasismista tms., niin paha sellaisesta on uutisoidakaan. Mutta tuo että media ei olisi kiinnostunut on kyllä puppua.
[/quote]

Oma vastaus tähän.

Kun lähetät viestin, se näyttää tältä:

---

Jos ei ole minkäänlaisia viitteitä terrorismista, viharkoksesta, rasismista tms., niin paha sellaisesta on uutisoidakaan. Mutta tuo että media ei olisi kiinnostunut on kyllä puppua.

Oma vastaus tähän.Useiden erillisten lainausosioiden tekeminen yhdestä viestistä

Joidenkin pidempien viestien kohdalla saattaa olla järkevää selkeyden vuoksi tehdä lainaus useammassa osassa ja vastata niihin erikseen, esim. jos viestissä on selkeästi aiheeltaan erillisiä kohtia tms. Kuitenkin siis tässäkin tapauksessa kirjoitat vain yhden viestin.

Kuten niin monessa muussakin tapauksessa, tässäkin on syytä käyttää järkeä eikä vetää tätä touhua överiksi eli kilometrin pituiseksi lainausseinäksi. Varoittava esimerkki keskuudestamme poistuneelta jäseneltä: https://hommaforum.org/index.php/topic,118874.msg2771456.html#msg2771456 :P

Tässä vaiheessa tutustutaan myös 3. oppitunnin osa 1:n viimeisessä osiossa näkyneeseen lainaukseen (silloin oli kyseessä uutislainaus), jossa ei ole toisen käyttäjän nimeä. Tällaisen lainauksen saa tehtyä käyttämällä viestikentän yläpuolelta löytyvää Lisää lainaus -toimintoa, jonka napissa näkyy puhekupla. Kyseistä nappia painamalla saat viestikenttään seuraavat tagit:

Koodia: [Valitse]
[quote][/quote]
Tuohon hakasulkeiden väliin sitten kopioidaan ja liitetään esimerkiksi lainauksia uutislinkeistä (tätä käsitellään myöhemmällä oppitunnilla) tai sitten voit hiiren vasenta nappia käyttämällä valita (ts. "maalata") tekstin ja painaa tätä puhekuplan näköistä nappia, jolloin quote ja /quote tulevat tekstin alkuun ja loppuun.

Tältä näyttää joka tapauksessa quote-tagien väliin kirjoitettu teksti eli lainauksen yläreunaan ei tule mitään linkkiä. Tämä toiminto osoittaa vain muille lukijoille sen, että teksti on lainattu jostain.

Koodia: [Valitse]
[quote]Kyllähän suomalaisetkin puukottavat.[/quote]
Lainaus
Kyllähän suomalaisetkin puukottavat.

---

Esimerkkiviesti, jota käsitellään: https://hommaforum.org/index.php/topic,123980.msg2778152.html#msg2778152

Viesti on valittu nyt tähän ihan opetustarkoitukseen sopivan pituutensa vuoksi. Tällaisiin ei ole mitään syytä oikeasti alkaa vastaamaan suunnilleen virke kerrallaan.

Lainaus-nappia painamalla päästään jälleen viestikenttänäkymään. Seuraavan vaiheen tekemiseen on monta tapaa, mutta itse hoitaisin tämän seuraavasti (katso tämän viestin liite 2):

Leikkaa (tekstin valinta, hiiren oikean napin klikkaus, leikkaa tai tekstin valinta, näppäimistöltä ctrl ja x yhtä aikaa pohjaan) viimeisenä oleva /quote ja liitä (mene haluamaasi kohtaan tekstissä, hiiren oikean napin klikkaus, valitse liitä tai mene haluamaasi kohtaan tekstissä, paina näppäimistöltä ctrl ja v yhtä aikaa pohjaan) se ensimmäisen haluamasi lainausosion loppuun. Tässä on silloin yksi pätkä lainauksesta.

Muiden lainauksen osien kohdalla käytetään aiemmin mainittua Lisää lainaus -toimintoa siten, että valitaan haluttu tekstinpätkä ja painetaan kyseistänappia (viestikentän yläpuolella, puhekupla), jolloin quote ja /quote saadaan tekstin alkuun ja loppuun. Sama toistetaan tässä vielä kerran viimeiseen lainausosioon. Sitten kirjoitetaan omat vastaukset näiden lainausosioiden väleihin.

Viestikenttä:

Koodia: [Valitse]
[quote author=-PPT- link=topic=123980.msg2778152#msg2778152 date=1511633032]
Joissakin maissa vihreiden menestymättömyys johtuu vaalijärjestelmästä. Uskoisin että jos Britanniassa siirryttäisiin suhteelliseen vaalitapaan vihreiden kannatus nousisi 5-10% tienoille Labourin kustannuksella.[/quote]

Oma vastaus 1 tähän.

[quote]Esim Uudessa-Seelannissa oli enemmistövaalitavan aikana tyypillisesti parlamentissa 2-3 puoluetta mutta heidän siirryttyään suhteelliseen vaalitapaan puolueiden määrä nousi 6-7 uusien joukossa vihreät jotka ovat menestyneet hyvin ja ovat nytkin, vaikka hallituksen ulkopuolella, puolue jonka tuella vähemmistöhallitus pysyy pystyssä.[/quote]

Oma vastaus 2 tähän.

[quote]Kaikissa maissa vaalijärjestelmä ei kelpaa selitykseksi. Norja on sellainen. Siellä ei ihmisiin uppoa vihreiden bullshit.[/quote]

Oma vastaus 3 tähän.

---

Lähetetty viesti:

---

Joissakin maissa vihreiden menestymättömyys johtuu vaalijärjestelmästä. Uskoisin että jos Britanniassa siirryttäisiin suhteelliseen vaalitapaan vihreiden kannatus nousisi 5-10% tienoille Labourin kustannuksella.

Oma vastaus 1 tähän.

Lainaus
Esim Uudessa-Seelannissa oli enemmistövaalitavan aikana tyypillisesti parlamentissa 2-3 puoluetta mutta heidän siirryttyään suhteelliseen vaalitapaan puolueiden määrä nousi 6-7 uusien joukossa vihreät jotka ovat menestyneet hyvin ja ovat nytkin, vaikka hallituksen ulkopuolella, puolue jonka tuella vähemmistöhallitus pysyy pystyssä.

Oma vastaus 2 tähän.

Lainaus
Kaikissa maissa vaalijärjestelmä ei kelpaa selitykseksi. Norja on sellainen. Siellä ei ihmisiin uppoa vihreiden bullshit.

Oma vastaus 3 tähän.Lainauksen siirtäminen toiseen ketjuun

Tässä operoidaan samoilla periaatteilla kuin aiemmissa kohdissa, mutta käydään tämä selvyyden vuoksi läpi, kun tätäkin eräälle jäsenelle aiemmin neuvoin :)

Mikäli tulee sellainen tilanne vastaan, että ylläpito ohjeistaa jatkamaan aiheen ohi mennyttä keskustelua jossain toisessa ketjussa, saatat haluta tehdä lainauksen edellisestä ketjusta sinne ohjeistettuun ketjuun.

Esimerkkiviesti, josta haluat tehdä lainauksen uuteen ketjuun: https://hommaforum.org/index.php/topic,117114.msg2774320.html#msg2774320

Ketju, johon haluat kirjoittaa viestin lainauksineen (ihan hatusta vedetty aiheensa puolesta): https://hommaforum.org/index.php/topic,123901.0.html

Paina kyseisen viestin kohdalla Lainaus-nappia, jolloin avautuu viestikenttänäkymä:

Koodia: [Valitse]
[quote author=ISO link=topic=117114.msg2774320#msg2774320 date=1511156581]
Pihvi on kyllä sen luokan idiootti ettei voi kun haukkoa henkeään samalla kun katselee miten tuo tohelo jatkaa kaivamista vaikka on jo kuopassa josta ei pääse enää ylös.

Se ei varmaan ymmärrä, että sille tullaan sanomaan koko sen loppuelämän rumasti koska se on ollut niin kykenemätön hoitamaan ministerin työtään. Ei siinä paljoa sananvapauden rajoittaminen auta.
[/quote]

Sitten kopioit quote-tageja myöten koko tuon tekstin (valitse koko teksti, klikkaa hiiren oikealla napilla, valitse kopioi tai valitse koko teksti, paina näppäimistöltä yhtä aikaa ctrl ja c). Eli ihan kaiken mitä haluat sinne toiseen ketjuun viedä.

Nyt sinulla on kopioituna tuo lainaus. Seuraavaksi menet ketjuun, johon haluat viestin lainauksineen kirjoittaa, painat sivun ala- tai yläosassa olevaa Vastaa -nappia ja seuraavaksi liität (hiiren oikean napin klikkaus viestikenttään, valitse liitä tai hiiren vasemmalla napilla klikkaus viestikenttään, paina näppäimistöltä ctrl ja v yhtä aikaa pohjaan).

Nyt sinulla on tuotuna lainaus muusta ketjusta viestikenttään. Sitten vain kirjoitat oman vastauksesi viimeisen /quoten jälkeen ja painat Lähetä-nappia.

Useimmiten kannattaa omassa vastauksessaan tällaisissa "siirtotapauksissa" mainita vaikka suluissa, että lainaus on siitä ja siitä ketjusta.

---

Nyt on käyty aika monta eri tapausta läpi liittyen muiden käyttäjien viesteistä tehtäviin lainauksiin. Näitä soveltaen pitäisi suurimman osan lainaustilanteista hoitua.

Muistaa vain periaatteena sen, että viestissä on oltava yhtä monta lainauksen aloittavaa quotea kuin lainauksen lopettavaa /quotea, niin sillä pärjää jo pitkälle ;)

Seuraava oppitunti käsittelee linkityksiä. Se julkaistaan varmaankin huomenna tai ylihuomenna.
« Viimeksi muokattu: 03.12.2017, 01:29:31 kirjoittanut Alaric »
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 551
 • Liked: 58712
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
4. oppitunti: Linkityksiin liittyvät asiat

- Linkin lisääminen omaan viestiin
- Linkin lisääminen tekstiin
- Linkit muiden käyttäjien viesteihin
- Linkit, joissa ääkkösiä tai sulkeet lopussa


Uutis- ja muiden linkkien jakaminen, ts. tiedonvälitys, on keskeinen osa Hommaforumia, joten on syytä opetella miten linkitykset täällä toimivat ;)

---

Linkin lisääminen omaan viestiin

Lähdetään ihan perusasioista liikkeelle. Kun vastaan tulee vaikkapa mielenkiintoinen uutinen ja haluaisit jakaa sen muille hommalaisille, toimi seuraavasti (tietokoneella):

Esimerkkiuutinen: https://www.suomenuutiset.fi/vihreat-eivat-aikaile-yanar-lahti-valittomasti-vyoryttamaan-helsingin-mallia-laittomasti-maassa-olevien-terveyspalveluista-kaikkialle-suomeen/

1. Kun olet avannut linkin, kopioi internetselaimesi osoiteriviltä kyseisen uutisen linkki eli valitse se siten, että koko linkki on "maalattuna". Sitten paina näppäimistöltä ctrl ja C yhtä aikaa, jolloin saat linkin kopioitua. Vaihtoehtoisesti voit klikata valittua linkkiä hiiren oikealla napilla ja painaa "Kopioi".

Kun jossain linkin näet, sitä ei ole kuitenkaan pakko avata, vaan voit myös klikata sitä hiiren oikealla napilla ja valita "Kopioi linkin osoite" (selaimesta riippuen teksti voi olla hieman erilainen).

2. Kun kirjoitat Hommalle viestiä ja haluat tämän linkin siihen mukaan, paina viestikenttänäkymässä näppäimistöltä ctrl ja V yhtä aikaa jolloin saat linkin liitettyä. Vaihtoehtoisesti voit klikata viestikenttää hiiren oikealla napilla ja painaa "Liitä".

3. Sitten vain kirjoittelet muun viestisi linkin (ja sen sisällöstä tehdyn lainauksen) lisäksi.

HUOM! Linkkien sisällöistä on aina syytä tehdä lainaus. Palataan näihin juttuihin 5. oppitunnilla.

Linkki näyttää viestikentässä sitten ihan vain tältä. Ei tarvita mitään komentoja, vaan viestin lähetettyäsi linkki on viestissäsi automaattisesti toimivana.

Koodia: [Valitse]
https://www.suomenuutiset.fi/vihreat-eivat-aikaile-yanar-lahti-valittomasti-vyoryttamaan-helsingin-mallia-laittomasti-maassa-olevien-terveyspalveluista-kaikkialle-suomeen/
https://www.suomenuutiset.fi/vihreat-eivat-aikaile-yanar-lahti-valittomasti-vyoryttamaan-helsingin-mallia-laittomasti-maassa-olevien-terveyspalveluista-kaikkialle-suomeen/Linkin lisääminen tekstiin

Monesti saattaa olla koko linkin postaamista kätevämpää laittaa kyseinen linkki oman viestisi sekaan siten, että teksti toimii samalla linkkinä, esim. Homma-viesteihin viitatessa. Tai sitten vaikka musaketjuun Youtube-linkkejä lähetellessä :)

Nyt otamme käyttöön Lisää linkki -toiminnon. Kyseistä toimintoa voi käyttää viestikentän yläpuolella olevasta napista (katso tämän viestin liite 1). Vaihtoehtoisesti tarvittavat tagit voi kirjoittaa toki käsin.

Nappia painamalla saat viestikenttään seuraavat tagit:

Koodia: [Valitse]
[url][/url]
Esimerkkiteksti olkoon nyt: "Arvostamme eri kulttuureita rikkautena ja haluamme rakentaa Suomestakin moniarvoista ja -kulttuurista avointa yhteiskuntaa."

Tehdään tähän tekstiin linkki sanojen eri kulttuureita rikkautena kohdalle. Linkki olkoon vaikka tämä: https://hommaforum.org/index.php/topic,514.msg2776661.html#msg2776661

Eli viestikentässä valitse hiirellä haluamasi pätkä tekstistä ja paina Lisää linkki -nappia, jolloin url-tagit tulevat valitun kohdan alkuun ja loppuun. Sen jälkeen lisää ensimmäisen url:n perään yhtäsuuruusmerkki ja liitä linkki sen jatkoksi (hakasulkeiden sisällä). Nyt kyseinen kohta tekstistä toimii linkkinä.

Viestikenttänäkymä:

Koodia: [Valitse]
Arvostamme [url=https://hommaforum.org/index.php/topic,514.msg2776661.html#msg2776661]eri kulttuureita rikkautena[/url] ja haluamme rakentaa Suomestakin moniarvoista ja -kulttuurista avointa yhteiskuntaa.
Lähetetty viesti näyttää tältä:

---

Arvostamme eri kulttuureita rikkautena ja haluamme rakentaa Suomestakin moniarvoista ja -kulttuurista avointa yhteiskuntaa.

---

Eli periaatteena se, että tuossa hakasulkeiden välissä oleva teksti ikään kuin muuttuu linkiksi, jota painamalla avautuu tuo url= jälkeen tuleva varsinainen linkki.Linkit muiden käyttäjien viesteihin

Kuten edellisessä kohdassa ja aiemmilla oppitunneilla on huomattu, Homman yksittäisiin viesteihin voi viitata linkeillä. Kun kirjoittaa jostain tietystä viestistä, on erittäin suotavaa laittaa nimenomaan kyseisen viestin linkki eikä pelkästään esimerkiksi ketjun linkkiä.

Linkin tiettyyn viestiin saa helposti. Kun tarkastelet viestiä, josta haluat linkin, näet viestin ylälaidassa sen otsikon (katso tämän viestin liite 2). Voit ottaa siitä linkin kahdella tavalla:

1) Paina viestin otsikkoa, niin kyseisen viestin linkki tulee nettiselaimen osoiteriville. Kopioi linkki tästä tämän oppitunnin ensimmäisen kohdan tapaan.

2) Klikkaa otsikkoa hiiren oikealla napilla ja valitse "Kopioi linkin osoite".

Nyt sinulla on linkki haluamaasi viestiin kopioituna. Sitten vain liität sen tämän oppitunnin edellisten kohtien opeilla viestiisi.Linkit, joissa ääkkösiä tai sulkeet lopussa

Erityisesti Wikipedia-linkkien kohdalla saattaa esiintyä ongelmia, koska niissä on ääkkösiä tai sulkeita eli linkit ikään kuin katkeavat kesken eivätkä toimi oikein. Pari esimerkkiä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Äitienpäivä <- linkki katkeaa ennen Ä-kirjainta

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Alternative_(Denmark) <- linkki katkeaa ennen viimeistä suljetta

Tällaisille linkeille pitää laittaa url-tagit eli valitse linkki viestikenttänäkymässä ja paina Lisää linkki -nappia tai paina kyseistä nappia ja liitä linkki hakasulkeiden väliin.

Koodia: [Valitse]
[url]https://fi.wikipedia.org/wiki/Äitienpäivä[/url]
Koodia: [Valitse]
[url]https://en.wikipedia.org/wiki/The_Alternative_(Denmark)[/url]
Tämän jälkeen ne näyttävät lähetetyssä viestissä tältä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Äitienpäivä

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Alternative_(Denmark)

---

5. oppitunnilla käydään läpi uutis- ja muista linkeistä tehtäviä lainauksia käyttäen hyväksi mm. tämän sekä 3. oppitunnin oppeja :)
« Viimeksi muokattu: 03.12.2017, 01:57:27 kirjoittanut Alaric »
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 6 250
 • Liked: 23482
 • antikomintern
Tagit eli aihetunnisteet -ohje
« Vastaus #11 : 19.04.2018, 11:01:22 »
Tagit eli aihetunnisteet

Tagit eli aihetunnisteet ovat apuna käyttäjille tiettyjä aiheita käsittelevien ketjujen löytämiseen. Hommalla aihetunnisteet eivät käytä risuaitaa (#) etumerkkinään ja ne eivät tunnista suuraakkosia, joten ihmisten ja paikkojen nimetkin ovat pienellä alkukirjaimella.

Sama tagi voi osoittaa useaan eri ketjuun, jossa samaa aihetta käsitellään (esim. jussi halla-aho) ja toisaalta samaan ketjuun voi osoittaa useampikin kuvaileva tagi (esim. ketju Presidentti Macronin valtakausi ja Ranskan parlamenttivaalit 2017, johon osoittavat nyt seuraavat tagit: emmanuel macron, ranska, ranskan parlamenttivaalit)

Tageja voi lisätä kahdella tavalla:

1) samalla, kun kirjoittaa kommenttia, voi avautuvaan näkymään kirjoittaa omaan lokeroonsa tagin tai useamman tagin eroteltuna toisistaan pilkuilla (kuva 1)

2) menemällä ketjussa sivun alareunaan ja klikkaamalla siellä vasemmalla Lisää tagi -painiketta (kuva 2a), joka avaa oman ikkunan (2b), jossa tagin (tai tagit) voi lisätä ja sen jälkeen se (tai ne) näkyvät ketjussa sen jokaisen sivun alareunassa (2c).

Jokaisen tagin perässä sivun alareunassa näkyy punainen [X], josta kyseisen tagin saa poistettua. Ominaisuus on käytössä ^^^-tason jäsenillä eli vähintään 500 viestiä kirjoittaneilla. Käyttäkää tagien poistoa harkiten; ei kiusantekoon tai nokitteluun, vaan asiallisesti, kuten aihetunnisteitakin.

Yläreunan palkkiin on ilmestynyt Tagit-nappi, josta pääsee Tagit-sivulle (kuva 3), jossa on kaksi osaa: ylempi osa on Suositut tagit sanapilvi, jossa näkyvät käytetyimmät tagit ja lisäksi sellaiset tagit, joita on käytetty enemmän, näkyvät suuremmalla fontilla ja vastaavasti vähemmän käytetyt tagit pienemmällä fontilla pilvessä. Kaikki tagit eivät mahdu näkyville, eikä niitä voi hakea forumin hakutoiminnolla. Alempi osa näyttää Viimeksi tagatut viestit/ketjut. Jos klikkaa jotain tagia ylä- tai alaosassa, saa näkyviin kaikki ketjut, joissa kyseistä tunnistetta on käytetty ja ketjun nimeä klikkaamalla pääsee itse ketjuun.

N. O. Hääppönen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 082
 • Liked: 3506
Omineni lupineni laitan tähän muillekin tumpeloille apuja tweettien upotuksesta, jonka ohjetta en löytänyt.

Tein hakuja: tviitti twitter tweet upottaminen upotus ja vaikka mitä, enkä löytänyt ratkaisua. @Pullervo opasti, jonka tähän nyt länttään. Toivottavasti haku löytää nuo avainsanat.

Lainaus
Esimerkki: https://www.twitter.com/JariTaponen/status/1156263861785366528

Eli twiitistä kopioidaan tuo lopun numero-osa ja laitetaan se hakasuluissa olevien tweet-tagien sisään ja jälkimmäisessä tagissa /-merkki ennen tweet-sanaa (tässä alla nyt code-tagien sisällä, että näkyy):

Koodia: [Valitse]
[tweet]1156263861785366528[/tweet]
Ja lopputulos:

Otin ite muistisäännöksi, että klikkaa "lisää linkki", jolloin siihen tulee [ url][/url ] ja sitten korvaa nuo urlit tweet-tekstillä. Twiitin numero löytyy osoiteriviltä kun se on klikattu auki. (Löin välilyönnit kaikkiin sulkeisiin, että jäävät näkösälle)

Modet stilisoikaa ohjetta. (stilisoitu)
« Viimeksi muokattu: 31.07.2019, 20:28:13 kirjoittanut Pullervo »
”Jos sukupuolitietoinen budjetointi erkaantuu sekä feministisistä kansalaisyhteiskunnan toimijoista että feministisestä tiedosta, se on vaarassa muodostua tekniseksi hyvän hallinnon käytännöksi, jonka suhde sukupuolittuneisiin yhteiskunnallisiin valtarakenteisiin on ohut.”

– THL 23.3.2020