Kirjoittaja Aihe: Ilkka Kanervan koontiketju, RIP  (Luettu 29705 kertaa)

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #60 : 20.04.2012, 20:46:01 »
Helsingin käräjäoikeuden tiedote:
584.  Nova-johtajien jutussa ja Ilkka Kanervan lahjusjutussa kunnon tuomiot, Jyrki Virolainen
Lainaus
Helsingin käräjäoikeus on 18.4.2012 antamallaan tuomiolla ratkaissut laajan juttukokonaisuuden, jossa on käsitelty Nova Group Oy:n ja Nova Kiinteistökehitys Oy:n liittyviä velallisen rikoksia, kirjanpitorikoksia, törkeää lahjuksen antamista ja ottamista sekä eräitä muita rikoksia. Nova-yhtiöiden osalta kysymys on ollut keskeisesti törkeästä velallisen epärehellisyysrikoksesta, jossa yhtiöiden varoja oli siirretty lähipiirin hyväksi sekä käytetty  merkittäviä määriä liiketoimintaan liittymättömiin tarkoituksiin. Yhtiön varoilla on rahoitettu vaalitukea, josta osa on katsottu lahjomarikosten tunnusmerkistön täyttäväksi menettelyksi. Velallisen rikoksilla on aiheutettu yhtiöiden velkojille noin 5 miljoonan euron suuruiset vahingot.

Arto Merisalo on tuomittu törkeistä velallisen epärehellisyysrikoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista, törkeästä lahjuksen antamisesta, lahjuksen antamisesta, rekisterimerkintärikoksesta sekä kirjanpitorikoksesta 6 vuoden vankeusrangaistukseen. Pauli Hakala on tuomittu törkeistä velallisen epärehellisyysrikoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista sekä liiketoimintakiellon rikkomisesta 4 vuoden vankeusrangaistukseen. Aija Merisalo on tuomittu törkeistä velallisen epärehellisyysrikoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista 3 vuoden vankeusrangaistukseen. Tapani Yli-Saunamäki on tuomittu törkeistä velallisen epärehellisyysrikoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista, törkeästä lahjuksen antamisesta, lahjuksen antamisesta, rekisterimerkintärikoksesta sekä kirjanpitorikoksesta 3 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Lisäksi kolme muuta henkilöä on tuomittu Nova-yhtiöiden toiminnassa tehdyistä rikoksista vankeusrangaistuksiin, joista osa on määrätty ehdolliseksi.

Asiakokonaisuuteen liittyvässä törkeää lahjuksen ottamista ynnä muuta koskevassa asiassa Ilkka Kanerva on tuomittu törkeästä lahjuksen ottamisesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta 1 vuoden 3 kuukauden  ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Toivo Sukari on tuomittu törkeästä lahjuksen antamisesta 8 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kyösti Kakkoseen kohdistettu syyte on hylätty.

Ratkaisusta on äänestetty Kanervan ja Sukarin syyllisyyskysymyksen osalta.


Rikoslaki 40 LUKU Virkarikoksista
Lainaus
40 LUKU (8.9.1989/792)
Virkarikoksista (12.7.2002/604)


2 § (12.7.2002/604)
Törkeä lahjuksen ottaminen

Jos lahjuksen ottamisessa

1) virkamies asettaa lahjuksen toimintansa ehdoksi taikka toimii tai hänen tarkoituksenaan on toimia lahjan tai edun vuoksi palvelussuhteessaan velvollisuuksiensa vastaisesti lahjanantajaa tai toista huomattavasti hyödyttäen tai toiselle tuntuvaa vahinkoa tai haittaa aiheuttaen taikka

2) lahjan tai edun arvo on huomattava

ja lahjuksen ottaminen on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, virkamies on tuomittava törkeästä lahjuksen ottamisesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi sekä lisäksi viralta pantavaksi.

...

9 § (12.7.2002/604)
Virkavelvollisuuden rikkominen

Jos virkamies virkaansa toimittaessaan tahallaan muulla kuin edellä tässä luvussa tai 11 luvun 9 a §:ssä säädetyllä tavalla rikkoo virkatoiminnassa noudatettaviin säännöksiin tai määräyksiin perustuvan virkavelvollisuutensa, eikä teko huomioon ottaen sen haitallisuus ja vahingollisuus ja muut tekoon liittyvät seikat ole kokonaisuutena arvostellen vähäinen, hänet on tuomittava virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. (4.12.2009/990)

Virkamies voidaan tuomita myös viralta pantavaksi, jos hän on syyllistynyt 1 momentissa mainittuun rikokseen rikkomalla jatkuvasti tai olennaisesti virkavelvollisuutensa ja rikos osoittaa hänet ilmeisen sopimattomaksi tehtäväänsä.

Ks. Valtion virkamiesL 750/1994 4 luku. Ks. työtaistelutoimenpiteistä Valtion virkaehtosopimusL 664/1970 22 § ja Kunnallinen virkaehtosopimusL 669/1970 23 §.

...

11 § (12.7.2002/604)
Määritelmät

Tässä laissa tarkoitetaan:

1) virkamiehellä henkilöä, joka on virka- tai siihen rinnastettavassa palvelussuhteessa valtioon, kuntaan taikka kuntayhtymään tai muuhun kuntien julkisoikeudelliseen yhteistoimintaelimeen, eduskuntaan, valtion liikelaitokseen taikka evankelisluterilaiseen kirkkoon tai ortodoksiseen kirkkokuntaan tai sen seurakuntaan tai seurakuntien yhteistoimintaelimeen, Ahvenanmaan maakuntaan, Suomen Pankkiin, Kansaneläkelaitokseen, Työterveyslaitokseen, kunnalliseen eläkelaitokseen, Kuntien takauskeskukseen tai kunnalliseen työmarkkinalaitokseen;

2) julkista luottamustehtävää hoitavalla henkilöllä kunnanvaltuutettua ja muuta yleisillä vaaleilla valittua 1 kohdassa mainitun julkisyhteisön edustajiston jäsentä kuin kansanedustajaa edustajantoimessaan sekä 1 kohdassa mainitun julkisyhteisön tai laitoksen toimielimen, kuten valtioneuvoston, kunnanhallituksen, lautakunnan, johtokunnan, komitean, toimikunnan ja neuvottelukunnan, jäsentä sekä muuta mainitun julkisyhteisön tai laitoksen luottamushenkilöä;

...

12 § (12.7.2002/604)
Soveltamisalasäännökset

Tämän luvun virkamiestä koskevia säännöksiä sovelletaan myös julkista luottamustehtävää hoitavaan henkilöön ja julkista valtaa käyttävään henkilöön.


Lapin yliopiston lainkäytön eli prosessioikeuden emeritusprofessori Jyrki Virolaisen kaikki kirjoitukset Kanervan tapauksesta.
« Viimeksi muokattu: 22.04.2012, 22:22:00 kirjoittanut mietinen »

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #61 : 22.04.2012, 22:25:18 »
Kataisen ja Kokoomuksen toiminta Kanervan osalta

Katainen erotti Kanervan ulkomisterin tehtävästä, 1.4.2008, HS
Ilkka Kanervaa epäillään lahjusrikoksesta, 29.03.2010, IS
-> Kanerva pääsee eduskuntavaaleihin, IL, 11.6.2010

Kansanedustaja Ilkka Kanervalle syyte törkeästä lahjuksen ottamisesta, 28.1.2011, HS
-> Katainen: Kanerva voi olla ehdolla kevään vaaleissa, 28.1.2011, TS
-> Katainen valitsee Kanervan hallitusneuvottelijaksi, huhtikuu 2011
-> Kokoomus valitsee Kanervan ulkoasiainvaliokuntaan, touko - kesäkuu 2011
-> Katainen valitsee Kanervan parlamentaarisen kontaktiryhmän pj:ksi, 11.11.2011

=> Katainen moittii Kanervaa tolkun puutteesta, 18.4.2012, YLE

Tolkullisuudesta

Katainen puhuu usein ja paljon tolkullisuudesta. Kataisen tolkku tarkoittaa vastuuntuntoisuutta, maltillisuutta ja harkitsevuutta. Kataisen mukaan Kanervan oikeudenkäynti ei paljastanut mitään uutta, mikä pitää paikkansa.

Katainen syyttää Kanervaa tolkuttomuudesta. Tulee kuitenkin havaita, että Kanerva ei ole peitellyt tekojaan millään tavalla: teot ovat olleet Kataisen ja Kokoomuksen muiden päättäjien tiedossa. Tästä huolimatta Katainen ja Kokoomus ovat palkinneet Kanervaa merkittävillä ja vastuullisilla tehtävillä tekojen jälkeen.

Kataisen ja Kokoomuksen toiminta, jossa ne leimaavat Kanervan tolkuttomaksi, on vastuun pakoilua. Tolkuttomuutta.


Katainen huolissaan kansakunnan henkisestä tilasta: Tolkku puuttuu, HS, 17.11.2011
Innovatiivisia yrityksiä sekä vahvaa johtajuutta, 30.1.2011, Keskuskauppakamari
Uutisjuttuja: Katainen kommentoi vaalirahatuomioita, 18.4.2012 klo 17.00, Areena, YLE, (2:17) Katainen: "Tämä on jälkihöyryjä aiemmin jo tietoon tulleista asioista. Puolue rahoituksen osalta säännöt on jo ... "
« Viimeksi muokattu: 23.04.2012, 11:22:58 kirjoittanut mietinen »

siviilitarkkailija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 17 171
 • Liked: 17586
 • covfefe
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #62 : 23.04.2012, 02:31:56 »
Ilkka Kanervan kanssa Iken mitätöntä vankilatuomiota juhlisti Sampsa Katainen (porilainen juoppo) ja Pekka Ravi. Mukana auto-onnettomuudessa oli myös kaksi naista joiden henkilöllisyyttä ei paljastettu. Naiset lienevät paljastelleet herraseurueelle omia intiimejä alueitaan niin paljon ettei papereita tarvittu kuin jälkien pyyhkimiseen.

Eikö ole aika hienoa että jätkä saa ehdollisen vankeustuomion ja saman tien on kavereiden kanssa baanalla julistamassa tapausta. 
Maailmassa ei ole mitään muuta vakavaa asiaa kuin huumori...

Rubiikinkuutio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 271
 • Liked: 2494
 • A fonte puro pura defluit aqua.
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #63 : 23.04.2012, 07:43:23 »

Eikö ole aika hienoa että jätkä saa ehdollisen vankeustuomion ja saman tien on kavereiden kanssa baanalla julistamassa tapausta.

Eikö se ole aika loogista, jos kerran Kanervalla ei omien sanojensa mukaan ole "sydämessään rikoksen muruakaan"?
"Sananvapaus ei ole lupa loukata tai olla eri mieltä."

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #64 : 23.04.2012, 09:31:19 »
Olen saanut uutisoinnista epämääräisen kuvan siitä ketä virkarikoslainsäädäntö koskee. Epäselvästi on esitetty rikoslain "määritelmä virkamiehestä". Huomioitavaa on, että kunnanvaltuutetut sekä julkisyhteisön ja laitoksen toimielimen jäsenet tulkitaan rikoslaissa virkamiehiksi.

Rikoslaki sääntelee voimakkaasti julkista valtaa käyttävien ja luottamustehtävää hoitavien toimintaa mm. lahjontaa, virkasalaisuutta, virka-aseman väärinkäyttöä ja virkavelvollisuutta. Laki turvaa tehokkaasti demokratian toimintaa kunhan se tunnetaan.


Kuka on virkamies?

virkamiestä koskevia säännöksiä sovelletaan julkista luottamustehtävää hoitavaan henkilöön, julkista valtaa käyttävään henkilöön ja virkamieheen. Lisäksi virkamieheksi tulkitaan julkisyhteisön työntekijä, ulkomaalainen virkamies ja ulkomaisen parlamentin jäsen tietyin ehdoin kts. soveltamisalasäännökset.

Lista tahoista joissa toimitaan rikosoikeudellisella virkavastuulla:
 • kunta taikka kuntayhtymä tai muu kuntien julkisoikeudellinen yhteistoimintaelin
 • eduskunta
 • valtioneuvosto eli ministerit (vain jos "tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti" ks. valtiosääntö)
 • presidentti (vain maanpetos tai valtiopetos tai rikos ihmisyyttä vastaan ks. valtiosääntö)
 • valtio
 • valtion liikelaitos
 • Suomen Pankki, Kansaneläkelaitos, Työterveyslaitos, kunnallinen eläkelaitos, Kuntien takauskeskus tai kunnallinen työmarkkinalaitos
 • evankelisluterilainen kirkko tai ortodoksinen kirkkokunta tai sen seurakunta tai seurakuntien yhteistoimintaelin
 • Ahvenanmaan maakunta

julkista luottamustehtävää hoitavalla henkilöllä tarkoitetaan
 • kunnanvaltuutettua ja muuta yleisillä vaaleilla valittua listassa mainitun julkisyhteisön edustajiston jäsentä kuin kansanedustajaa edustajantoimessaan
 • listassa mainitun julkisyhteisön tai laitoksen toimielimen, kuten valtioneuvoston, kunnanhallituksen, lautakunnan, johtokunnan, komitean, toimikunnan ja neuvottelukunnan, jäsentä sekä muuta mainitun julkisyhteisön tai laitoksen luottamushenkilöä
julkista valtaa käyttävällä henkilöllä tarkoitetaan
 • sitä, jonka tehtäviin lain tai asetuksen nojalla kuuluu antaa toista velvoittava määräys tai päättää toisen edusta, oikeudesta tai velvollisuudesta taikka joka lain tai asetuksen nojalla tehtävässään tosiasiallisesti puuttuu toisen etuun tai oikeuteen
 • sitä, jonka lain tai asetuksen nojalla taikka viranomaiselta lain tai asetuksen nojalla saadun toimeksiannon perusteella kuuluu osallistua ylemmässä kohdassa tarkoitetun päätöksen valmisteluun tekemällä päätösesitys tai -ehdotus, laatimalla selvitys tai suunnitelma, ottamalla näyte tai suorittamalla tarkastus taikka muulla vastaavalla tavalla
virkamiehellä tarkoitetaan
henkilöä, joka on virka- tai siihen rinnastettavassa palvelussuhteessa listassa mainittuun tahoon.

julkisyhteisön työntekijällä tarkoitetaan
henkilöä, joka on työsopimussuhteessa listassa mainittuun julkisyhteisöön tai laitokseen taikka yliopistoon. Rikoslain 40. luvun 1–3, 5 ja 14 §:ää sovelletaan, viraltapanoseuraamusta lukuun ottamatta, myös julkisyhteisön työntekijään.

korkeimpien virkamiesten rikkeet ratkaistaan valtakunnanoikeudessa
Lista tehtävistä joiden virkatointen lainmukaisuus ratkaistaan valtakunnanoikeudessa:
 • presidentti
 • ministeri
 • valtioneuvoston jäsen
 • oikeuskansleri
 • apulaisoikeuskansleri ja tämän sijainen
 • eduskunnan oikeusasiamies
 • apulaisoikeusasiamies ja apulaisoikeusasiamiehen sijainen
ks. Laki valtakunnanoikeudesta ja ministerivastuuasioiden käsittelystä


Kenelle virkarikoksista ja -virheistä voi kannella?


Kummalle kannella, oikeusasiamiehelle vai oikeuskanslerille?
Kanne kannattaa lähettää siten, että valittu käsittelijä (oikeuskansleri tai oikeusasimies) ei tutki omalla virkavastuulla olevia tekoja, siis omia tekojaan. Erityisesti ministerin ja hallituksen teoista kannattaa kannella oikeusasiamiehelle.

Seuraavassa perustuslaissa kuvatut oikeuskanslerin ja oikeusasimiehen virkavastuut. Tarkempi määrittely tehtävien jaosta laki valtioneuvoston oikeuskanslerin ja eduskunnan oikeusasiamiehen tehtävien jaosta.

Julkisuus ajaa monesti asioita oikeuslaitosta tehokkaammin, joten kantelut ja ratkaisut kannattaa julkistaa. Oikeusasiamiehen ohjeistus käsittelijän valitsemiseen: "Kannella voi oman valintansa mukaan joko oikeusasiamiehelle tai oikeuskanslerille, sillä heidän tehtävänsä ja toimivaltansa on pääosin samat, ks. usein kysyttyä."


Oikeusasiamiehen tehtävät
Eduskunnan oikeusasiamiehen puoleen voi kääntyä, kun epäilee, että viranomainen tai virkamies ei ole noudattanut lakia tai täyttänyt velvollisuuksiaan tai jos kantelija epäilee, että perus- ja ihmisoikeudet eivät ole toteutuneet asianmukaisesti.

Oikeusasiamiehelle voi kannella kuka hyvänsä. Kantelun voi tehdä itseään koskevasta asiasta, mutta kannella voi myös toisen puolesta tai yhdessä muiden kanssa.  Tällöin on syytä liittää mukaan valtakirja. Laki eduskunnan oikeusasiamiehestä säätää, että oikeusasiamies voi myös ottaa laillisuusvalvontaansa kuuluvan asian käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan.

Oikeusasiamiehen ratkaisut ja kannanotot


Oikeuskanslerin tehtävät
Kun oikeuskansleri havaitsee, että ministerin päätös tai toimenpide antaa aihetta huomautukseen, hänen tulee esittää huomautuksensa perusteluineen, näin säädetään laissa valtioneuvoston oikeuskanslerista. Oikeuskanslerin viraston sivut löytyvät osoitteesta okv.fi.

Ministerien toiminnan valvonta
Jos oikeuskansleri valtioneuvoston tai tasavallan presidentin virkatointen lainmukaisuutta valvoessaan havaitsee, että valtioneuvoston, valtioneuvoston jäsenen tai tasavallan presidentin päätös tai toimenpide antaa aihetta huomautukseen, hänen tulee esittää huomautuksensa perusteluineen. Jos se jätetään ottamatta huomioon, oikeuskanslerin tulee merkityttää kannanottonsa valtioneuvoston pöytäkirjaan ja tarvittaessa ryhtyä muihin toimenpiteisiin.

Viranomaistoiminnan ja muun julkisen toiminnan valvonta
Valvoessaan tuomioistuinten ja muiden viranomaisten toimintaa sekä julkisten tehtävien hoitamista oikeuskansleri käsittelee hänelle osoitettuja kirjallisia kanteluja ja viranomaisten ilmoituksia. Oikeuskansleri voi myös ottaa asian käsiteltäväksi omasta aloitteestaan. Oikeuskansleri voi määrätä suoritettavaksi poliisitutkinnan tai esitutkinnan tutkittavanaan olevan asian selvittämiseksi.

Oikeuskanslerin tulee viivytyksettä ilmoittaa kantelijalle, mikäli asiassa ei ryhdytä toimenpiteisiin 3 momentin johdosta tai sen takia, että asia ei kuulu oikeuskanslerin toimivaltaan, sen käsittely on vireillä toimivaltaisessa viranomaisessa, siinä voidaan hakea muutosta säännönmukaisin muutoksenhakukeinoin tai muusta syystä. Oikeuskansleri voi samalla ilmoittaa kantelijalle asiassa käytettävissä olevista oikeussuojakeinoista ja antaa muuta tarpeellista ohjausta.

Oikeuskanslerin ratkaisut
Tietokannassa on selosteita valtioneuvoston oikeuskanslerin ja apulaisoikeuskanslerin ratkaisuista v. 1998 alkaen. Mukana on mm. kanteluiden johdosta annettuja ratkaisuja, lausuntoja valtioneuvostolle sekä tarkastustoiminnassa tehtyjä ratkaisuja.

Kansalaisella on hyvät mahdollisuudet puuttua korkeimpienkin virkamiesten rikollisiin tekoihin, kunhan perusteet ovat selkeät. Lait löytyvät finlexistä ja teot uutisista ja julkisista asiakirjoista. Yhteistyötä tekemällä, vaikka tällä foorumilla, kantelun saa kirjoitettua erittäin perusteelliseksi ja selkeäksi.
« Viimeksi muokattu: 11.05.2012, 15:10:15 kirjoittanut mietinen »

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #65 : 23.04.2012, 16:19:16 »
Huomattavan arvokkaan lahjan ottaminen on törkeä virkarikos

Kunnanvaltuutettu, kansanedustaja ja ministeri saavat tuomion törkeästä lahjuksen ottamisesta, jos heidän saamansa edun arvo on huomattava. Vuonna 2007 bruttokeskiansio oli 2134 €/kk. Jotta tavallinen ansiotyöntekijä pystyi ansaitsemaan 10 000 euroa, hänen täytyi tehdä pitkästi yli 100 työpäivää töitä.

Yli sadan päivän työpanoksen arvoinen lahja tai etu on arvoltaan huomattava. Törkeä lahjuksen ottaminen (kansanedustajana) toteutuu, kun saadun edun arvo on huomattava. Laki ei edellytä, että lahjottu olisi pyrkinyt toimimaan lahjojan hyväksi.

Valtion virkamieslain mukaan virkamies ei saa hyväksyä tai ottaa vastaan taloudellista tai muuta etua, jos se voi heikentää luottamusta virkamieheen taikka viranomaiseen. Virkamieslain rikkominen on virkarikos.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan lahjusrikos ei poistu sillä, että sitä kutsutaan vaalirahaksi (ks. Ylen aamu-tv (10:23)).


Kansanedustajien puheita ja virkamiesten hätää

Kansanedustajien käyttämät puheenvuorot, joissa sivutaan suurten kauppakeskusten rakentamista: Eduskunnan ajankohtaiskeskustelu 51/2008: Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkistaminen, 14.5.2008, kansanmuisti.fi.

Merisalon sähköpostiviestejä julki esitutkinta-aineistossa, YLE 14.11.2011
Lainaus
Entinen asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kertoi liikemiesten ympäristöministeriöön lähettämistä sähköposteista viime vuonna YLE TV1:n Ykkösaamussa.

- Heidän menettelytapansa olivat tavanomaista suoraviivaisempia, kovaotteisempia ja tietyllä tavalla röyhkeämpiä. Virkamiehiä lähestyttiin sähköpostiviesteillä, joissa todettiin, että pääministeriä myöten ollaan mukamas jotakin mieltä ja nyt teidänkin pitää ymmärtää, miten asiat hoidetaan, Vapaavuori kertoi.
 
- Se oli tavallaan painostamista. Huolestuttavaa, että myös meidän virkamiehiä, jotka eivät ole tottuneet tämän tyyppiseen kovaan peliin, lähestyttiin varsin suorasukaisilla sähköposteilla, Vapaavuori sanoi.
Nämä viestit voinee lukea tuomiosta.


Vaalirahoitusta ja korruptiota käsitteleviä aineistoja

Kehittyvien maakuntien Suomeen mm. tuetut poliitikot ja summat.
Vaalirahaskandaaliin kokonaisuuden kuvaus.
MOT: Piilotetut puoluerahat, 2009, Elävä arkisto, kuvaus säätiöiden ja yritysten roolista vaalirahan jälkien peittelyssä.
MOT: Suomessako ei korruptiota, 2007, YLE Elävä arkisto, kuvaus korruptiosta kuntatasolla.


Esiin nousevia "uusia" tapauksia
Sampsa Katajan vaalirahoista kantelu oikeusasiamiehelle, tutkintapyyntö KRP:lle, 23.4.2012, TS
Lainaus
Kansanedustaja ja varatuomari Sampsa Katajan (kok) vaalirahoituksesta on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle ja tutkintapyyntö Keskusrikospoliisille.
...
Apulaisvaltakunnansyyttäjää ei tavoitettu maanantaina kommentoimaan asiaa.
« Viimeksi muokattu: 23.04.2012, 20:58:28 kirjoittanut mietinen »

Nännijäkälä

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 164
 • Liked: 8
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #66 : 23.04.2012, 18:26:52 »
Lainaus
Katainen kiitteli Kanervaa "suoraselkäisyydestä"

Suoraselkäistä, kiitteli Katainen Kanervaa.
Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan Ilkka Kanervan (kok.) ratkaisu erota Varsinais-Suomen liiton maakuntahallituksen puheenjohtajan tehtävästä on "suoraselkäistä toimintaa".

- Se on hyvä ratkaisu. Se selventää tilannetta ja lopettaa tarpeettomat arvailut ja spekulaatiot, Katainen sanoi STT:lle puhelimitse.

Kataisen mukaan kokoomuspuolue ei millään lailla ohjannut Kanervaa päätöksen teossa.

Kataisen mukaan Kanervalla on kaikki lailliset edellytykset olla ehdokkaana syksyn kuntavaaleissa.

- Se on sitten hänen asiansa arvioida, haluaako hän olla ehdolla, Katainen sanoi.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/katainen-kiitteli-kanervaa-suoraselkaisyydesta/art-1288464242557.html?pos=1288344997343

Sputnik

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 602
 • Liked: 256
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #67 : 23.04.2012, 23:31:26 »
Lainaus
Katainen kiitteli Kanervaa "suoraselkäisyydestä"

Suoraselkäistä, kiitteli Katainen Kanervaa.
Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan Ilkka Kanervan (kok.) ratkaisu erota Varsinais-Suomen liiton maakuntahallituksen puheenjohtajan tehtävästä on "suoraselkäistä toimintaa".

- Se on hyvä ratkaisu. Se selventää tilannetta ja lopettaa tarpeettomat arvailut ja spekulaatiot, Katainen sanoi STT:lle puhelimitse.

Kataisen mukaan kokoomuspuolue ei millään lailla ohjannut Kanervaa päätöksen teossa.

Kataisen mukaan Kanervalla on kaikki lailliset edellytykset olla ehdokkaana syksyn kuntavaaleissa.

- Se on sitten hänen asiansa arvioida, haluaako hän olla ehdolla, Katainen sanoi.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/katainen-kiitteli-kanervaa-suoraselkaisyydesta/art-1288464242557.html?pos=1288344997343

Näin pitää viestiä. Kaikki saadaan näyttämään suoraselkäisiltä vastuunkantajilta ilman turhaa hötkyilyä.

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #68 : 24.04.2012, 19:44:44 »
Lainaus
Katainen kiitteli Kanervaa "suoraselkäisyydestä"

Suoraselkäistä, kiitteli Katainen Kanervaa.
Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan Ilkka Kanervan (kok.) ratkaisu erota Varsinais-Suomen liiton maakuntahallituksen puheenjohtajan tehtävästä on "suoraselkäistä toimintaa".

- Se on hyvä ratkaisu. Se selventää tilannetta ja lopettaa tarpeettomat arvailut ja spekulaatiot, Katainen sanoi STT:lle puhelimitse.

Kataisen mukaan kokoomuspuolue ei millään lailla ohjannut Kanervaa päätöksen teossa.

Kataisen mukaan Kanervalla on kaikki lailliset edellytykset olla ehdokkaana syksyn kuntavaaleissa.

- Se on sitten hänen asiansa arvioida, haluaako hän olla ehdolla, Katainen sanoi.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/katainen-kiitteli-kanervaa-suoraselkaisyydesta/art-1288464242557.html?pos=1288344997343


Kokoomuksen markkinointi ja mainonta

Kataisen kommentti kuulostaa autokauppiaan puheilta. Yllä olevan kaltaiseen viestintään törmää yleensä vaihtoautoliikkeessä, kun myytävänä on todellinen "loistoyksilö".

Boboomus pistää politiikan haisemaan, Fifi, 2/2009
Lainaus
Jukka Kurttila, ovatko sisällöt kadonneet kokonaan politiikasta ja jäljelle on jäänyt vain markkinoinnin ammattilaisten luoma imagopeli?

”Enemmän kyse on siitä, että monille toimittajille näyttää olevan uusi juttu, että nykyään on siirrytty kokonaisvaltaiseen markkinointiin. En ole itse ollut tekemässä juuri tätä kokoomuksen kampanjaa, mutta minusta se, mitä me olemme halunneet tehdä, on riisua politiikassa vastenmieliseksi käynyttä retoriikkaa ja viedä ilmaisua siihen suuntaan, miten tavallisen ihmiset nykyään ajattelevat.”

Advertising, Wikipedia
Lainaus
Advertising is a form of communication used to encourage or persuade an audience (viewers, readers or listeners) to continue or take some new action. Most commonly, the desired result is to drive consumer behavior with respect to a commercial offering, although political and ideological advertising is also common. The purpose of advertising may also be to reassure employees or shareholders that a company is viable or successful.

Simon, George K (1996). In Sheep's Clothing: Understanding and Dealing with Manipulative People. (linkki Wikipediaan)
Lainaus
Manipulative techniques:

Lying by omission: This is a very subtle form of lying by withholding a significant amount of the truth. This technique is also used in propaganda.
...
Selective inattention or selective attention: Manipulator refuses to pay attention to anything that may distract from his or her agenda, saying things like "I don't want to hear it".
...Korvavalon ja Kokoomuksen yhteys

Korvavalosta tehtyä tutkimusta on kritisoitu ankarasti. BOB Helsinki kuitenkin markkinoi korvavaloa todistetun tehokkaana. Sama "huippuluova kasvutoimisto" suunnittelee Kokoomuksen poliittiset tuotteet.

MOT: Taru korvavalosta, YLE
Lainaus
Psykiatrian professori Pirkko Räsänen oli päävastuussa tästä tutkimuksesta. Hän antoi lausunnon meille:
”Tutkimuksen perusteella ei voida missään tapauksessa vielä väittää, että korvavalon teho kaamosmasennuksen hoidossa olisi tieteellisesti todistettu tehokkaaksi. Tutkimustulokset ovat alustavia ja osittain ristiriitaisia”
  ”Mitään lääkettä, laitetta tai hoitomuotoa ei saa koskaan mainostaa tieteellisesti tehokkaaksi todistetuksi, jos näin ei vielä ole tapahtunut toistettujen ja riittävän hyvin toteutettujen lääketieteellisten tutkimusten kautta.”
Tämä arvio koskee koeasetelmaltaan uskottavinta korvavalosta tehtyä tutkimusta. Laajemmin Valkeasta Valkee VS MOT on kirjoittanut Juha Leinivaara.

BOB Helsinki todistaa korvavalon puolesta
Lainaus
Valkee-kirkasvalokuulokkeet lievittävät todistetusti kaamosmasennuksen oireita. Kyseessä on siis innovatiivinen keksintö terveystuotekategoriassa, jonka visuaalinen maailma on yleisesti varsin kliininen. Valkee halusi luoda pakkauksen, joka erottuisi positiivisesti kategoriassaan ja puhuttelisi vaativaa, laatu- ja designtietoista kohderyhmäänsä, eritoten apteekeissa.

Bob Helsinki huippuluova kasvutoimisto
Lainaus
Bob Helsinki ei ole vain mainos- ja markkinointitoimisto. Bob Helsinki on huippuluova kasvutoimisto, joka hakee asiakkailleen yksiselitteisesti kasvua. Bob Helsingin rakastamat asiakkaat ovat ne, joille asiakasymmärrys ja seuranta ovat vain välineitä – välineitä, joilla tuetaan ja todistetaan kasvua.

Sellaisilla asiakkailla kasvu on strategian ytimessä ja he tietävät, että se tehdään innovatiivisella ajattelulla sekä toiminnalla. Ja he ovat valmiit kääntämään kaikki kivet saavuttaakseen päämääränsä.

Bob Helsingin tehtävä kasvun tuottamisessa on tuoda pöytään ylivoimainen kyky ymmärtää loppuasiakasta, sekä valjastaa ainutkertaisen luova ajattelu asiakkaan käyttöön. Lopputuloksena on symbioosi, jossa kasvaa tervettä ja vetreää liiketoimintaa nyt ja huomenna.
« Viimeksi muokattu: 24.04.2012, 20:08:09 kirjoittanut mietinen »

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 151
 • Liked: 7967
 • Huumoria(?) Lappeenrannan metsistä
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #69 : 25.04.2012, 23:37:50 »
Hauskaa, että Katainen pitää suoraselkäisenä Kanervan eroa maakuntahallinnosta. Sivistysmaissa tuo ero olisi tapahtunut jo vuonna 2008, kun vaalirahakohu ja Nova-group nousivat esiin KMS:n takaa. Sivistysmaissa jo pelkkä epäily on käsky sanoutua irti luottamustehtävästä, jotta parlamentaarinen syytesuoja poistuisi ja asian tutkiminen helpottuisi ja mahdollinen syyte tai vapautus tulisi mahdollisimman pian.

Kukaan muu kuin Kanerva ei olisi saanut tästä tuomiota, Kanerva on vain syntipukki. Nythän KRP "huomasi" että hemmetti, melkein puolet Kepu-vaikuttajista on saanut vaalirahaa KMS:lta ja ovat edelleen maakuntahallinnossa mukana. Joka ainoan heistä pitäisi saada "läpihuutojuttuna" saman rangaistuksen kuin Kanervakin, tutkimatta.
Ja sokeri pohjalla, Sampsa Kataja -han ei ole tehnyt mitään väärää, koska toimi ihan samalla tavalla kuin Kanervakin, mutta sattuu olemaan Kataisen kaveri. Hyvä, Suomi!
Virus on taas laukalla ja vieläpä keskellä kesää! Ja eikun pahenee mitä pidemmälle syksy etenee... Talvi 21-22 ja virus huutaa jippiitä rokotuskattavuudesta huolimatta. Mutta onneksi helmikuussa 2022 koko painajainen on ohi, näin Sanna I Suuri on päättänyt. Kaikki pääsee hiihtolomille ja bilettämään, kiitos Sannamme!

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #70 : 26.04.2012, 22:10:33 »
Suosiiko Kokoomus rikollisuutta?

Rajamäen kritiikki Kokoomuksen toiminnasta edellisessä hallituksessa
Rajamäki kertoo kokoomuksen luovan kahdet työmarkkinat Suomeen eduskunnan kyselytunnilla 07.10.2010. Katainen kiistää kokoomuksen suosivan rikollisuutta. Katainen ei voi hyväksyä näkemystä, että joku eduskuntapuolue kannattaisi rikollisuutta.


Kokoomuksen toiminta hallitusneuvotteluissa
Kokoomus ja RKP jarruttavat harmaan talouden torjuntaa Voima, 10.06.2011: "Fifille vuodettu muistio paljastaa, että kokoomus ja RKP jarruttivat hallitusneuvotteluissa harmaan talouden valvontaa ja ehkäisyä. Puolueiden neuvottelijat vaativat poistoja keskeisimpiin toimenpiteisiin." Muistio avaa työryhmän neuvotteluasemat 25. toukokuuta. Timo Harakan video kolumni Kokoomus ja RKP jarruttavat harmaan talouden torjumista 15.6.2011. Poliisin totesi, että lakiesitys hallintarekistereistä piilottaisi sisäpiirikaupat 13.6.2011.

Oikeuspolitiikka, sisäinen turvallisuus ja maahanmuutto (OM, SM) ryhmä hallitusneuvotteluissa
    Kokoomus
      Anne Holmlund, Arto Satonen / Jan Vapaavuori ja Kristiina Kokko
    RKP
      Anna-Maja Henriksson, Nils Torvalds ja Thomas Bergman


Kanervan lahjontaoikeudenkäynti
- Kanerva pimitti tuhansia euroja vaalitukia, IL, 1.2.2011
- Kanervalle lahjusten ottamisesta yli vuoden tuomio, Aamulehti, 18.4.2012
- Oikeus: Kanerva ei ole sopiva hoitamaan julkista tehtävää, Aamulehti, 18.4.2012
-> Jan Vapaavuoren mukaan: "Keskustelussa yksikään (kokoomuksen eduskunta)ryhmän jäsen ei kyseenalaistanut Kanervan asemaa."

Kokoomuksen linja on johdonmukainen.
« Viimeksi muokattu: 26.04.2012, 22:13:06 kirjoittanut mietinen »

Jakerp

 • Vieras
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #71 : 26.04.2012, 23:20:55 »


Jorma Kalske Ylelle kokoomuksen kritiikistä: Lahjuspykälät selkeitä
http://www.hs.fi/politiikka/Jorma+Kalske+Ylelle+kokoomuksen+kritiikist%C3%A4+Lahjuspyk%C3%A4l%C3%A4t+selkeit%C3%A4/a1305560777375

Lainaus
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske oudoksuu kokoomuksen eduskuntaryhmän näkemystä, jonka mukaan rikoslain lahjussäännökset ovat vaikeaselkoisia ja niitä olisi syytä selkiyttää. Kalske oli aiheesta Ylen tv-uutisten haastateltavana torstaina.

Hän piti häkellyttävänä, että kokoomus haluaa tarkistaa rikoslakia juuri nyt kun sen oma kansanedustaja eli Ilkka Kanerva on pulassa.

"Ihmettelen suuresti sitä, että juuri nyt – kesken oikeusprosessin – päähallituspuolueesta ja pääministeripuolueesta herätetään kysymys siitä, tulisiko lahjussäännöstöä tarkistaa. Pidän tilannetta pöyristyttävänä", Kalske sanoi Ylelle.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori totesi torstaina, että Kanervan lahjusrikosjutussa on kyse monimutkaisesta, vaikeasti hahmotettavasta ja hämmentävästä juridiikasta.

Kalskeen mielestä rikoslain lahjuspykälät ovat poikkeuksellisen selkeitä ja ymmärrettäviä, jos niitä lukeva edes yrittää tajuta niitä.

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #72 : 28.04.2012, 12:24:18 »
Poliittisen ja juridisen puolen erottaminen

Kokoomus näkee tärkeäksi tehdä eron poliittisen ja juridisen puolen välille. Eron tekeminen on minusta keskeistä, koska useimmat puolueet haluavat noudattaa korkeampia eettisiä periaatteita kuin missä esimerkiksi törkeän virkarikoksen raja menee.


Hämmentävä juridinen puoli

Kokoomuksen juristijengi on hämmentynyt vaalirahaoikeudenkäynnistä. Prosessin on kestänyt vuosia ja teot ovat yleisesti tiedettyjä. He ovat kohun kestäessäkin saanet viikon miettiä sanomisiaan, mutta he ovat hämmennyksen vallassa.

Kokoomuksen juristijengi on saanut oikeudellisen koulutuksen ja he ovat oikeutettuja toimimaan juridista osaamista vaativissa tehtävissä. Nykyisessä tehtävässään kokoomuksen oikeusoppineet säätävät työkseen Suomen lakeja eduskunnassa.

Missä kokoomuksessa mennään?


Selkeä poliittinen puoli
 • Helsingin käräjäoikeuden tuomio
 • Törkeä lahjuksen ottaminen
 • Virkavelvollisuuden rikkominen
 • Ehdollinen vankeustuomio 1 vuosi 3 kuukautta
 • Viralta pantava Varsinais-Suomen liiton puheenjohtajan tehtävästä
 • Yhteisvastuullisesti Ilkka Kanerva, Kehittyvä maakunta ry:n ja Varsinais-Suomen Linjanvetäjät ry:n korvaavat rikoshyötyä 47 785 euroa
No ei hätää kokoomuksella on selkeitäkin lausuntoja. Kanerva: "Ryhmä oli erittäin vahvasti tukena ja kannustamassa tässä taistelussa" ja Jan Vapaavuori: "Yksikään ryhmän jäsen ei kyseenalaistanut edustaja Kanervan asemaa." Eli kokoomus antaa täyden ja yksimielisen poliittisen tuen Kanervan toiminnalle.

Vapaavuori perusteli ryhmän täyttä tukea Kanervan antamalla perusteellisella selvityksellä. Selvityksen mukaan edustaja Kanerva on hyvin vakuuttunut omasta syyttömyydestään. Monissa tilanteissa erityisesti oikeudellisissa tunneperäiset asiat ovat toissijaisia, mutta kokoomuksen oikeusoppi on tulkitsee asiaa kokonaisvaltaisemmin, ymmärtävästi.

Kokoomuslaisten hämmennys on ymmärrettävissä, koska käräjäoikeus teki päätöksen asia pohjalta. Suomessa ymmärtävä ja kokonaisvaltainen tulkinta toteutuu korkeammissa oikeusasteissa. Toinen mahdollinen syy hämmennykseen on se etteivät kokoomuslaiset ole ymmärteneet eroa "en tiedä" ja "koen olevani syytön" välillä. "En tiedä" -kortti vapauttaa välittömästi epäilyistä ja vankilasta.


Sponsoroitu luottamustehtävä

Kokoomuslaisilla on suuria vaikeuksia erottaa mitä luottamustehtävän hoitoa kullakin kokoomuslaisen tilille tulleella tilisiirrolla sponsoroidaan. Ongelma on ymmärrettävästi tärkeä: "mitä tekoja sponsori toivoo?".

Kun tällaista kyselee valtakunnan ykkösmediassa, niin hädän täytyy olla suuri. Onneksi ratkaisu on yksinkertainen, sponsorilta tulee vaatia merkintä siitä mitä tehtävää hän sponsoroi kyseisellä summalla. Jos merkintä puuttuu tunnollinen kokoomuslainen palauttaa sponsorirahan, koska hän ei voi varmistaa asiakastyytyväisyyttä.

Mielestäni sponsorisopimuksia tehdessä kannattaisi toimia rajoittavimman luottamustehtävän säädösten puitteissa.


Koska kyseessä ovat ihmiset joiden syyntakeellisuus on oman todistuksen perusteella kyseenalainen, niin totean että ehdottamani "merkintäkäytäntö" johtaa syytteisiin. Ymmärtävää ja kokonaisvaltaista laintulkintaa ja takautuvaa lainmuutosta odottelemaan.

Kanerva ja tukiyhdistykset määrättiin maksamaan valtiolle 48 000 euroa, YLE, 18.4.2012
Kanerva ei saanut kritiikkiä omiltaan "Hämmentävä asia", IL, 26.4.2012
Kalske: Kokoomuksen Kanerva-lausunto pöyristyttävä, YLE, 26.4.2012
Viikon puheenaihe: Kanerva-tapaus hämmentää Kokoomusta, Ylen aamu-tv, 28.4.2012
« Viimeksi muokattu: 28.04.2012, 12:32:52 kirjoittanut mietinen »

Jakerp

 • Vieras
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #73 : 28.04.2012, 13:30:06 »
Zyskowicz puolustaa Kanervan jatkamista kansanedustajana
http://yle.fi/uutiset/zyskowicz_puolustaa_kanervan_jatkamista_kansanedustajana/6075643?origin=rss

Lainaus
Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) mukaan Ilkka Kanervan (kok.) jatkamiseen kansanedustajana voidaan puuttua vasta, kun lahjusoikeudenkäynnistä on lainvoimainen tuomio. Zyskowicz kiistää myös, että kokoomus olisi Kanervan tuomion vuoksi vaatinut muutoksia lainsäädäntöön.

Sovelletaanko samaa periaatetta myös tavallisiin työntekijöihin, että hommat jatkuu kunnes kaikki valitusasteet on käyty läpi? Itse olen nähnyt, että tavalliselta keskiluokkaiselta duunrilta loppuvat hommat jo esitutkinnan alkuvaiheessa ja aina ei saa entistä työtään takaisin tai korvauksia vaikka oikeus muutamaa vuotta myöhemmin toteisi syyttömäksi.

ukkometso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 039
 • Liked: 27
 • Nöyrä pitää olla, mutta älä koskaan nöyristele
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #74 : 28.04.2012, 13:46:15 »
Kanervan päänsilittely ja pilkunnviilaaminen ylemmistä oikeusasteista tulee koitumaan vielä kokoomuksen tappioksi. Vaikka tulee käräjäoikeuden tuomio eikä kokoomuslaisten silmissä  mene edes luottamus muuhun kuin Suomen oikeuslaitokseen. 

Esimerkiksi eduskuntaryhmästä erottaminen määräajaksi olisi ollut sopiva "rangaistus" tässä vaiheessa. Ja singnaali ulospäin että mitkä ovat kokoomuksen arvot.

 Ylen toimittajalta aika hyvä piikki Benille kun hän vertasi Iken ja Hirvisaaren tapausta. Ike sai ehdollisen tuomion mutta sai päänsilittelyjä, kun taas  Hirvisaari sai rangaistuksen "luottamuksen" menettämisestä mitättömän syyn takia. Vihjaili aika suoraan että se näyttää kokoomuksen kannalta melko kiusalliselta ulospäin.
Nerouden ja typeryyden ero?

Neroudella on rajansa.

Ja sanonnan todeksi huomaa,  kun seuraa  Jyrki Kataista, hänen typeryydellä ei tosin ole rajoja

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #75 : 30.04.2012, 16:57:49 »
Seuraavassa esitän kokonaisvaltaisen kuvan Kanervan lahjusoikeudenkäynnistä. Asian käsittely etenee vanhimmista tapahtumista kohti nykyhetkeä.


Syyttäjän ratkaisut ja kritiikki

Rappe: Kanerva-jutussa kyse rakenteellisesta korruptiosta, YLE Areena, 30.11.2011
Lainaus
Rappe: "Tän oikeudenkäynnin ydin on sen selvittäminen, että annettiinko Kanerva kysymyksessä olevia etuja osittainkaan sen vuoksi, että hänellä oli tiettyjä toiminta mahdollisuuksia maakunnanliiton hallituksen puheenjohtajana. Siihen tämän asian oikeudellinen ydin tiivistyy."

Toimittaja: "Olette läpi oikeudenkäynnin puhuneet rakenteellisesta korruptiosta, voitteko täsmentää mitä te tarkoitatte sillä?"

Rappe: "No asian esittelyssä purin tätä kysymystä laajemminkin, että korruptio yleensähän jaetaan karkeasti tällaisiin pienimuotoiseen niin sanottuun katukorruptioon, mikä tyypillistä on, että jossain saatetaan vaikka poliisille tarjota vaikka satalappusta, jos ei kirjoita sakkoa ja niin päin pois. Ja sitten on tämmöstä laajempaa vakavampaa korruptiota, jossa on kysymys vaikuttamisesta yhteiskunnan tärkeisiin toimintoihin ja enemmänhän tämä asia sillä puolella on kuin katukorruption puolella."

Toimittaja: "No sanoitte, että rakenteellisessa korruptiossa päällisin puolin kaikki on kunnossa. Miten teette siitä rikollista?"

Rappe: "No näihin isoihin, tämähän ei ole kansainvälisesti mikään iso juttu, mutta kansainvälisiinkin isoihin korruptiojuttuihin aina liittyy se, että että ei anneta ilmiselvästi laittomia etuja virkamiehille vaan se etu annetaan muodollisesti laillisissa puitteissa, mutta sen antamisen motiivi on rikollinen."

Toimittaja: "Mutta, jos nämä edut on annettu muodollisesti laillisesti, niin miten te saatte tästä rikostuomion aikaiseksi?"

Rappe: "Siinäpä on käräjäoikeudella pulma."

Toimittaja: "Eikö se ole teidän pulmanne?"

Rappe: "No syytettä nyt ajetaan tällä tavalla."

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe syyttää Kanervaa rakenteellisesta korruptiosta. Suomen rikoslaki ei määrittele tällaista rikosta tai käsitettä. Rappe ei siis syytä Kanervaa mistään rikoksesta vaan kuvailee hänen toimintansa moraalisesti tuomittavaksi. En tiedä onko tapa yleinen tai tehokkaaksi havaittu syytekäytäntö. Seuraavan lainauksen perusteella Rapen käytäntö vaikuttaa epäilyttävältä.

Rakennusalan suuri kuittikauppajuttu sortui syyttäjien liioitteluun & pakkomielteisiin, Voima, 07.02.2012
Lainaus
Verohallitus ja kihlakunnansyyttäjät Hannu Joona, Heli Haapalehto ja Tommi Hietanen loivat juttua varten kokonaan oman käsitteistönsä.
...
Hovioikeudessa kaatuivat vielä 46 vastaajan syytteet.
...
On ilmeistä, että mikäli viranomaiset olisivat keskittyneet siihen, mistä oli näyttö, pimeistä töistä ja maksamattomista veroista, lopputulos olisi ollut oleellisesti toisenlainen. Pakkomielle rakentaa juttu järjestäytyneestä rikollisuudesta "kusi urakan", kuten rakennuksilla on tapana sanoa.

Suoraviivaisin tapa syyttää Kanervaa olisi ollut keskittyä hänen syntymäpäivien "sponsorointiin". Sponsorointi tapahtui vaalien jälkeen, jolloin kyseessä ei selvästikään ollut vaaliraha. Etua (kolme viimeistä kohtaa) Kanerva sai 25.992 euroa. Vuonna 2007 keskimääräinen bruttoansio oli 25.601 euroa vuodessa. Näin ollen törkeän lahjuksen ottamisen huomattavan edun arvo ylittyy kirkkaasti. Mielestäni jo 10.000 euroa ylittää huomattavan rajan, koska sen ansaitsemiseen meni vuonna 2007 keskiarvoiselta palkansaajalla pitkästi yli 100 työpäivää.

Kokonaisuutena arvostellen teko on törkeä, koska Kanerva oli maakuntaliiton korkein luottamushenkilö. Ottamalla etuja vastaan Varsinais-Suomen suurimmilta rakennuttajilta, hän samalla rappeutti maakuntaliiton moraalin ja uskottavuuden kaavoittajana. Voidaanko ajatella, että virkamiehelle on hyväksyttävää ottaa vaikka 10.000 euron etuja vastaan?

Kanervan asema edellytti erityistä luottamusta ja puolueettomuutta. On mahdotonta ajatella, että Kanervan johtaman maakuntaliiton kaavoituksesta vastaavat voivat kyseenalaistaa liikemiesten ajamia kaavamuutoksia uskottavasti sekä uraansa uskoen, kun Kanerva samaan aikaan juhlii liikemiesten rahoilla syntymäpäiviään.

Viimeisenä huomio totean, että Kanerva oli etuja saadessaan ulkoministeri. Ministeriä koskevee sama virkarikoslainsäädäntö kuin muitakin virkamiehiä. Ministerin syytekynnys on korkeampi ja tuomion antaa valtakunnanoikeus.


Kanervan arvio rakenteellisesta korruptiosta ja sen ratkaisemisesta

Kanerva kertoo selkeästi oman näkemyksensä tilanteesta. Hän toteaa nykyisen vaalirahoituskäytännön luovan riippuvuuksia, jotka ovat rakenteellista korruptiota. Kanerva ei näe oman tilanteensa poikkeavan yleistä tavasta tukea luottamushenkilöitä. Edelleen hän toteaa, että muutoksen lakiin säätää eduskunta ei tuomioistuin.

Kanerva liikuttui korruptiopuheista, HS, 17.11.2011 (Oikeusnauhoite uutisen lopussa)
Lainaus
0:40
tiedän mitä rakenteellisella korruptiolla tarkoitetaan, te tiedätte. Tiedätte sen, että jos ammattiyhdistysliike, työntekijäjärjestöt, työnantajaliike, elinkeinoelämän järjestöt tukevat ikään kuin omiaan, jos SAK tukee niin kuin tekee, jos EK tekee niin kuin tekee. Ja siitä syntyy sen kaltaista riippuvuutta, jossa tähän rakenteellisen korruption merkeissä puututaan, niin siinä mielessä kyllä on, että etujärjestöt harjoittavat rakenteellista korruptiota.

Mutta on myöskin katsottava se, että mistä tässä tapauksessa on kysymys, minä kysyn olisivatko herrat Kakkonen, Merisalo, Yli-Saunamäki, Sukari olisivatko he jättäneet tukematta minun 60-vuotisjuhla järjestelyjäni, olisivatko he jättäneet tukematta vaalikampanjaani, jos mä olisi ollut maakuntahallituksen puheenjohtaja. Erittäin hyvin täällä jokainen tiedämme, että näin ei ole asian laita. Olin mä maakuntahallituksen puheenjohtaja tai ei niin nämä tahot olisivat olleet mukana näissä järjestelyissä. On sitten kysymys vaaleista tai on kysymys syntymäpäivien järjestelyistä.

Ja miten, kertokaa ihmeessä, miten olisin voinut ymmärtää, miten Ilkka Kanervan olisi pitänyt mieltää, että nämä tuet on annettu maakuntahallituksen puheenjohtajuuden perusteella, mikä minulla on. Kun todellisuudessa, niitä ei ole tietenkään jokainen tajuaa, jokainen tajuaa suhteellisuusajattelulla, niitä ei ole tietenkään annettu tämän aseman johdosta vaan yleisistä poliittisista syistä johtuen. Ja tässä mielessä, tämä ei, tämä mun saama tuki näiltä tahoilta, ei ole millään tavalla eronnut siitä mitä mä olen aikaisemminkin saanut eri tahoilta.

Ja mä näin ollen en oikein jaksa ymmärtää syytöstä rakenteellisesta korruptiosta tässä tapauksessa. Mun on mahdotonta ymmärtää, että tuki olisi jäänyt saamatta, jos en olisi maakuntahallituksen puheenjohtaja. Ja tässä mielessä, niin yritän saada ymmärrettäväksi sen mikä näiden asioiden keskinäinen suhde käytännössä on.

5:30
Itse koen niin, että laillisen olotilan muuttaminen on lainsäädännön tehtävä, se on tehtävä siinä yhteydessä, kun lainsäädäntöä Suomessa muutetaan. Silloin on oikea hetki muuttaa niitä tapoja tai niitä tottumuksia ja niitä toiminta linjauksia joita tässä yhteiskunnassa vakiintuneesti käytetään. Että tässä mielessä, miten minun olisi sitten pitänyt ymmärtää ja mieltää, että tässä tapauksessa erikseen tällä kertaa toimitaan lain vastaisesti, sellaista en tässä yhteydessä näe.


Zyskowiczin arvio käräjäoikeuden perusteista ja kokoomuksen linjasta

Ben Zyskowiczin mukaan käräjäoikeuden tuomareiden näkemysten erot johtuivat siitä, että tuomarit tulkitsivat eri tavalla vaalituen antamisen motiivit. Erityisesti tuomio olisi riippunut siitä, tulkitsiko tuomari Kanervan sponsoroinnin perusteeksi hänen asemansa ulkoministerinä, kansanedustaja vai maakuntaliiton puheenjohtajana.

Zyskowiczin mukaan kokoomus ei tee johtopäätöksiä käräjäoikeuden tuomiosta, koska Kanerva aikoo valittaa siitä hovioikeuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kokoomuksen mielestä Kanervan toiminta on poliittisesti hyväksyttävää. Kokoomuksella olisi ja on kuitenkin kaikki mahdollisuudet todeta,
 • että kokoomuksesta virkamiehen ei ole suotavaa ottaa keskimääräistä vuoden bruttoansiota etuna vastaan
 • että kokoomus haluaa julkisella puolella noudatettavan korkeita eettisiä periaatteita
 • että kokoomus ei suvaitse rakenteellista korruptiota
 • että kokoomus haluaa julkisenpuolen toimivan tehokkaasti ja puolueettomasti.

Viikon puheenaihe: Kanerva-tapaus hämmentää Kokoomusta, Aamu-tv, Yle TV1, 28.4.2012
Lainaus
1:38
Jan Vapaavuori: "Kyse on varsin niin kun monimutkaisesta niin kuin vaikeastikin hahmotettavasta ja ja hämmentävästä juridiikasta ja senkin takia on erittäin hyvä, että tämä asia käsitellään vielä hovioikeudessa. Johon liittyen toistettiin se, että tällä käräjäoikeuden tuomiolla ei ole vielä lain voimaa."

3:17
Ben Zyskowicz: "Ja tässä asiassa jossa käräjäoikeus äänesti kaks yks, niin se keskeinen kiista tai tulkinta riita tietyllä tavalla käräjäoikeuden ja sisällä oli, onko kanerva mieltänyt, että hänen saamansa vaalituki jota kukaan ei ole kiistänyt ja syntymäpäivä juhlien sponsorointi jota myöskään ei ole kiistetty. Niin onko se perustunut siihen että hän on ulkoministeri, kansanedustaja vai onko hän pitänyt varsin todennäköisenä, että tämä tuki on tullut ainakin osaksi sen takia että hän on myös varsinais-suomen maakuntaliiton hallituksen puheen johtaja. Eli tämä, on tämä juridinen yhteys konteksti, jossa tätä asiaa on jouduttu arvioimaan. Ja jo se kysymys, että kunnalliset luottamushenkilöt ovat rikosoikeudellisesti rinnastettavissa virkamiehiin on sellainen seikka jota kaikki valtuutetut eivät tunne.

5:43
Ben Zyskowicz: "Lainsäädäntö on aina tulkinnanvaraista ja sen takia meillä on riippumaton oikeuslaitos, että se tulkitsee mikä on oikein mikä on oikea tulkinta. Ja lainsäädännön ja lainsäädäntövallan edustajina kansanedustajat eivät voi, eikä mitenkään ole sopivaa, että he kesken jonkun oikeusprosessin ottaisivat kantaa jonkun tulkinnan puolesta ja näin me emme tietysti tehneet. Eikä sekään olisi sopivaa, että me kesken oikeusprosessin sanoisimme, että laki on epäselvä ja sitä pitää nyt korjata äkkiä.

Eli se mitä Vapaavuori tarkoitti oli se, että tämä lahjuslainsäädäntö on todellakin sellainen, että meillä on virkamiehille omat säännöt, meillä on työelämässä eli elinkeinotoiminnassa omat säännöt, meillä on kansanedustajia koskien omat säännöt. Virkamiehet on tiukimmat siinä riittää, että on mahdollisuus tehdä joku palvelus. Kansanedustajan osalta näin ei aseteta tätä kynnystä.

Ja tässä Kanervan tapauksessa, itse asissa se tulkinta kiista joka käräjäoikeudessa oli, onko Kanerva pitänyt varsin todennäköisenä, että hän on saanut tämän sponsoroinnin nimenomaan roolissaan kunnallisena luottamushenkilönä eli maakuntaliitossa."

11:05
Ben Zyskowicz: "Ryhmä katsoi, että tässä tilanteessa kun meillä on käräjäoikeuden päätös, mutta siitä on valitettu, niin ei ole aihetta mitään johtopäätöksiä tehdä. Että näihin asioihin palataan sitten tarvittaessa, kun on olemassa hovioikeuden ratkaisu."


Kokoomuksen hämmentyneet ja hämmentävä lainkohta

Kannattaa huomioida, että tätä asia on ollut pinnalla vuosia. Kokoomuksen hämmentyneillä on alankoulutus ja he ovat voineet konsultoida vapaasti sopivaksi katsomiaan tahoja. Päätyökseen he toimivat eduskunnassa säätämässä lakeja. Alla esimerkkejä kokoomuksen poliiseista ja oikeusoppineista.
 • Vapaavuori Jan, Oikeustieteen kandidaatti
 • Hemmilä Pertti, Vanhempi konstaapeli
 • Jokinen Kalle, Ylikonstaapeli
 • Kataja Sampsa, Asianajaja, varatuomari
 • Mäntymaa Markku, Komisario
 • Sasi Kimmo, Varatuomari
 • Tolvanen Kari, Rikosylikomisario
 • Zyskowicz Ben,   Oikeustieteen kandidaatti

Rikoslaki virkarikoksista
Lainaus
2 § (12.7.2002/604)
Törkeä lahjuksen ottaminen

Jos lahjuksen ottamisessa

1) virkamies asettaa lahjuksen toimintansa ehdoksi taikka toimii tai hänen tarkoituksenaan on toimia lahjan tai edun vuoksi palvelussuhteessaan velvollisuuksiensa vastaisesti lahjanantajaa tai toista huomattavasti hyödyttäen tai toiselle tuntuvaa vahinkoa tai haittaa aiheuttaen taikka

2) lahjan tai edun arvo on huomattava

ja lahjuksen ottaminen on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, virkamies on tuomittava törkeästä lahjuksen ottamisesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi sekä lisäksi viralta pantavaksi.


11 § (12.7.2002/604)
Määritelmät

Tässä laissa tarkoitetaan:

1) virkamiehellä henkilöä, joka on virka- tai siihen rinnastettavassa palvelussuhteessa valtioon, kuntaan taikka kuntayhtymään tai muuhun kuntien julkisoikeudelliseen yhteistoimintaelimeen, ...

2) julkista luottamustehtävää hoitavalla henkilöllä kunnanvaltuutettua ja muuta yleisillä vaaleilla valittua 1 kohdassa mainitun julkisyhteisön edustajiston jäsentä kuin kansanedustajaa edustajantoimessaan sekä 1 kohdassa mainitun julkisyhteisön tai laitoksen toimielimen, kuten valtioneuvoston, kunnanhallituksen, lautakunnan, johtokunnan, komitean, toimikunnan ja neuvottelukunnan, jäsentä sekä muuta mainitun julkisyhteisön tai laitoksen luottamushenkilöä;
...

12 § (12.7.2002/604)
Soveltamisalasäännökset

Tämän luvun virkamiestä koskevia säännöksiä sovelletaan myös julkista luottamustehtävää hoitavaan henkilöön ja julkista valtaa käyttävään henkilöön.
...


Kanerva puolustuksen näkemys asioiden kulusta

Puolustus: Kanerva ei saanut laitonta tukea liikemiehiltä, MTV3, 09.06.2011
Lainaus
Kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) avustaja pitää kaikkia hänen päämieheensä kohdistuvia syytteitä perusteettomina.

Asianajaja Matti Mannerin mukaan Kanerva ei ole millään lailla pyrkinyt tai halunnut vaikuttaa lahjusjutussa pohjana olevien kauppakeskushankkeiden etenemiseen luottamustoimessaan. Kanerva on toiminut Varsinais-Suomen maakuntaliiton hallituksen puheenjohtajana.

Mannerin mukaan kauppakeskushankkeita ei ole edes käsitelty Varsinais-Suomen maakuntaliitossa.

Hän sanoo, että Kanervan tukiyhdistykset ovat saaneet normaalia vaaliavustusta kuten sadat muutkin henkilöt.

Mannerin mukaan Kanervalle ei koitunut mitään henkilökohtaista etua myöskään siitä, että liikemiehet olivat mukana järjestämässä hänelle 60-vuotissyntymäpäiviä.


Kanerva: En saanut Sukarilta pennin hyrrää, MTV3, 17.11.2011
Lainaus
Tapani Yli-Saunamäkeen Kanerva kertoi tutustuneensa 1970-luvulla urheilupiireissä ja Arto Merisaloon Kanerva törmäsi Helsingissä 2000-luvun puolivälissä.

– Olemme ystävystyneet niiden vuosien myötä.

– Miehellä [Merisalolla] oli poikkeuksellisen läheinen suhde pääministeri Matti Vanhaseen ja keskustapuolueeseen. Myös ministeri Mauri Pekkarinen on syytä mainita. Minulle oli suuri mahdollisuus, että hän pysyi kertomaan, missä keskusta oli menossa. Nämä kaksi [kokoomus ja keskusta] muodostivat hallituksen kantavan pilarin, Kanerva kertoi.

Kanerva kiistää, että Merisalon kanssa olisi keskusteltu kaava-asioista.

Halpakauppaliikemies Kyösti Kakkosen Kanerva kertoi tuntevansa erittäin ulkokohtaisesti. Maskun toimitusjohtaja Toivo Sukari on Kanervalle Kakkosta tutumpi, sillä Sukari on ollut esillä Varsinais-Suomen alueella.

Kanerva kävi pyytämässä vaalitukea Sukarilta henkilökohtaisesti Maskussa.

– Hänellä oli kiire päällä ja hän kuittasi sen, että hän oli omalta osaltaan jo antanut vaaliavustukset ”yhteiskunnallisena jäsenmaksuna”. Lähdin sieltä arpa kädessä. Ingen Vinst [ei voittoa]. Mä en saanut pennin hyrrää Toivo Sukarilta, Kanerva sanoi.

Toivo Sukari pyysi myöhemmin ulkoministeri Kanervaa järjestämään hänelle tapaamisen silloisen asuntoministeri Jan Vapaavuoren kanssa. Sukari suunnitteli Maskuun Rivieran alueelle ensin Ideaparkia ja Miesten Maailmaa. Myöhemmin Sukari luopui hankkeesta.

– Eväkään ei värähtänyt minun puoleltani. Tiedän Sukarin intressit ja Vapaavuoren intressit. Oma kantani löytyy hallitusohjelmasta. Se on täysin selvä, että mitään tällaista villiä hajasijoittamista ei voida sallia, Kanerva sanoi.

Maskun kalustetalo kalusti Kanervan vaalitoimiston ja maksoi esitteidensä esilläpidosta toimistossa. Kanerva kiistää tienneensä niistä. Liikemiehiä syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta. Myös he kiistävät syytteet.


Kuvausta liikemiesten toiminnasta

Merisalon sähköpostiviestejä julki esitutkinta-aineistossa, YLE, 14.11.2011
Lainaus
Entinen asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kertoi liikemiesten ympäristöministeriöön lähettämistä sähköposteista viime vuonna YLE TV1:n Ykkösaamussa.
 
- Heidän menettelytapansa olivat tavanomaista suoraviivaisempia, kovaotteisempia ja tietyllä tavalla röyhkeämpiä. Virkamiehiä lähestyttiin sähköpostiviesteillä, joissa todettiin, että pääministeriä myöten ollaan mukamas jotakin mieltä ja nyt teidänkin pitää ymmärtää, miten asiat hoidetaan, Vapaavuori kertoi.
 
- Se oli tavallaan painostamista. Huolestuttavaa, että myös meidän virkamiehiä, jotka eivät ole tottuneet tämän tyyppiseen kovaan peliin, lähestyttiin varsin suorasukaisilla sähköposteilla, Vapaavuori sanoi.
...
Merisalo vetoaa sähköposteissaan myös edellisen hallituksen kärkipäättäjiin. Hän väittää keskustelleensa asiasta silloisen elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.), pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) sekä keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhosen kanssa. Hänen mukaansa myös kokoomusjohto tiesi asiasta.
 
Myös liikemies Toivo Sukari on kertonut pitäneensä yhteyttä ministereihin.
 
- En usko, että yksi ministeri päättää. Kyllähän tämän yhteispeliä täytyy olla. Totta kai minulla on suhteita muihin ministereihin, Sukari sanoi YLE TV1:n A-plus-ohjelmassa vuonna 2008.YLE Uutiset


Kaavanvastaisia hankkeita

Kanerva-tutkinta: Näitä liikemiesten kauppahankkeita poliisi tutki, MTV3, 09.06.2011
Lainaus
Kaavanvastaisia hankkeita:

Naantali: Nova Kiinteistökehitys hankki Naantalista tontin Masku Kalustetalo Oy:lle vuonna 2008. Tarkoitus oli rakentaa liiketila, johon Tokmanni tulisi vuokralle.

Paimio: Nova Kiinteistökehitys hankki Paimiosta totin Maskun Kalustetalolle vuonna 2008. Tarkoitus oli rakentaa liiketila, johon Tokmanni tulee vuokralle.

Masku: Toivo Sukari suuunnitteli Rivieran alueelle ensin Ideaparkia ja Miesten Maailmaa. Myöhemmin Sukari luopui hankkeesta, mutta kaavaili alueelle edelelen 6-7 hehtaarin kauppa- ja varastotiloja.

Raisio: Toivo Sukari kertoi jo 2005-2006 suunnittelevansa alueelle Ideapark-tyyppistä kauppakeskusta.

Loimaa: Alueelle kaavailtiin kauppakeskusta, johon tulisi Tokmanni, Tarjoustalo ja joitain muita liikkeitä. Loimaan kaupunki ja Nova Group sopivat, että Nova hoitaisi alueen markkinointia. Sopimuksen mukaan Novan palkkio olisi ollut 5 prosenttia + alv tontin velattomasta kauppahinnasta.

Uusikaupunki: Masku Kiinteistöt osti huhtikuussa 2008 kaupungilta merenranta-alueen, jonne kaavaillaan lomamökkejä. Maakuntakaavaehdotusta koskevissa neuvotteluissa alueelta poistettiin virkistysaluemerkintä.

(Lähde: poliisin esitutkintamateriaali)


Ammattilaisten näkemykset siitä mikä vaalirahoituksessa mättää

Kakkonen: Säätiöt ja ay-liike nyt vaalirahoituksen suurin ongelma, YLE, 28.4.2012
Lainaus
- Säätiön rakenteeseenhan kuuluu, että ne ovat hyvin suljettuja sisäsiittoisia, eräänlaisia hämäräkähminnän tyyssijoja. Hämmästelen esimerkiksi sitä, ovatko ruotsalaisen kansanpuolueen edustajat eräänlaisia säätiöasiamiehiä tämän päivän eduskunnassa, Kakkonen toteaa.

Yle uutiset tavoitti rkp:n puheenjohtajan Stefan Wallinin, mutta Wallin sanoi, ettei näe tarpeelliseksi kommentoida Kakkosen puheita.

- Nämä kaksi ilmiötä ovat minusta äärimmäisen huolestuttavia ja näen niissä aika tavalla sairaita ja epämääräisiä piirteitä. Emme tiedä niitä motiiveja, millä perusteella rahoja jaetaan ja avoimuuttahan heidän toiminnassaan ei ole lainkaan.

Oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan säätiölain uudistamista. Säätiöitä valvovan Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan valtaosa säätiöistä toimii kyllä jo nyt avoimesti, mutta  poikkeuksiakin löytyy.

Suomalainen korruptio, Ylen aamu-tv, 14.11.2011 Minkälaista on suomalainen korruptio? Vastaamassa Transparency Suomen puheenjohtaja Pentti Mäkinen.
Talouden Aitiopaikka, Kyösti Kakkonen, 1
« Viimeksi muokattu: 01.05.2012, 18:54:29 kirjoittanut mietinen »

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #76 : 14.05.2012, 23:02:59 »
YLEltä peitteli keskustalaisten puoluetaustaa lahjontatuomion uutisoinnissa

Lainaus
Sdp vaatii Ruotsalaisen eroa, YLE, 21.6.2011
Rovaniemen valtuuston Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Sulo Paksuniemen mukaan Ari Ruotsalainen ei enää nauti Sdp:n luottamusta saamansa syytteen vuoksi. Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmät toivovat Ruotsalaisen tekevän itse tarvittavat johtopäätökset, suuntaan tai toiseen.

Nova-kohu: Ari Ruotsalainen jättää politiikan, YLE, 10.8.2011
Rovaniemen kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Ari Ruotsalainen (Kesk.) eroaa luottamustehtävistään. Ruotsalainen jätti eroanomuksen kaupungin kirjaamoon 22. kesäkuuta ja kaupunki tiedotti asiasta keskiviikkona.

"Tuomio uutinen"
Kelkkatehdaskohu: Ari Ruotsalainen eroaa, YLE, 18.4.2012
Lukemalla huomaa Ruotsalaisen osalta, muista ei mainita mitään.

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #77 : 14.05.2012, 23:03:58 »
Ilkka Kanervan tuomio

Lainaus
Googlaa "Novatuomio.pdf".

Alla Kanervaa toimintaa koskevat sivut (pdf-lukijan ei asiakirjan sivujen mukaan).


Syyttäjän rangaistusvaatimus 176 - 180
----------------------------------------
TÖRKEÄ LAHJUKSEN OTTAMINEN
(8010/R/0172751/09)
Rikoslaki 40 luku 2 § 2 kohta

Syyttäjän rangaistusvaatimus 180
3.2. LAHJUSRIKKOMUS
Rikoslaki 40 luku 3 §

Syyttäjän rangaistusvaatimus 180
VIRKAVELVOLLISUUDEN RIKKOMINEN TAI
TUOTTAMUKSELLINEN VIRKAVELVOLLISUUDEN RIKKOMINEN
RL 40 luku 9 § tai 10 §


Vastaukset
-----------------------------------------
Ilkka Kanerva 191 - 198

KÄRÄJÄOIKEUDEN RATKAISU 210
-----------------------------------------
Syyksilukeminen 210
Perustelut 210

Johtopäätökset Kanervan tietoisuudesta 228
Kanervan vaikutusmandollisuudet Varsinais-Suomen liitossa 229
  Hallintosäännön sovellettavat ohjeet 229
  Kanervan tehtävien luonne 229
Edut 233
  Johtopäätökset eduista 239
Kanervan tietoisuus etujen antajista 241
  Johtopäätökset 243

Syytekohdat 3.1. ja 3.5. kokonaisharkinta 244
  Edut 245
   
  Yhteys toimintaan 253
  On omiaan vaikuttamaan - kriteeri 253
  Keskeinen kysymyksen asettelu 254

Syytekohta 3.3.  256

Viraltapano 314


TUOMIOLAUSELMA 332
------------------------------------------

Erimielisyyslausunto 348-352
-------------------------------------------


Lainaus
Syyttäjän rangaistusvaatimus virkavelvollisuuden rikkomisen osalta
Kanerva on toimiessaan julkisessa luottamustehtävässä
Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtajana tahallaan tai
huolimattomuudesta rikkonut kuntalain 32 §:n, 86 §:n ja 52 §:n 2
momentin sekä hallintolain 27 §:n ja 28 §:n 1 momentin 7-kohdan
säännöksiin perustuneen virkavelvollisuutensa
osallistumalla
esteellisenä Loimaan seudun, Turun seudun kehyskuntien, Turunmaan
ja Vakka-Suomen kokonaismaakuntakaavan laatimiseen liittyneiden
asioiden käsittelyyn Varsinais-Suomen liiton hallituksen kokouksissa ja
iltakouluissa seuraavasti: ...

Käräjäoikeuden ratkaisussa syyksilukeminen
Edellä kohdassa 3.1. on selvitetty, että Kanerva oli saanut syytteessä
mainitut taloudelliset edut. Riidatonta on, että Kanerva on toiminut
syytteessä mainitussa asemassa syytteessä kuvattuja asioita
käsiteltäessä. Selvää on, että luottamus Kanervan puolueettomuuteen
on näissä olosuhteissa vaarantunut ja hän on ollut esteellinen
käsittelemään mainittuja asioita.


Kanerva on siten menettelyllään syyllistynyt syytteessä tarkoitettuun
virkavelvollisuuden rikkomiseen.
Kuntalaki 32 §
Kuntalaki 86 §
Kuntalaki 52 §
Hallintolaki 27 §
Hallintolaki 28 §

Eli tuomio virkovelvollisuuden rikkomisesta tuli siitä, ettei Kanerva jäävännyt itseään käsitellessään sponsoreiden asioita. Asiaa ei ole käsitelty julkisuudessa. Joka tapauksessa kokoomuksen poliittisesti hyväksymien asioiden listalle voi lahjonnan jatkoksi laittaa "suurpiirteisyyden" jääväyskäytännöissä.

Käräjäoikeus tuomitsi Kanervan virkavelvollisuuden rikkomisesta. Eli se katsoi Kanervan tarkoituksella jättäneen itsensä jääväämättä.

Loppukevennykseksi turkulaista politiikkaa kokoomuksen valtakunnalliseen tyyliin.

Lainaus
Randell säästäisi Kanervan hyllytykseltä, TS, 10.5.2012

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell (kok) ei kannata Ilkka Kanervan (kok) pidättämistä Turun kaupunginvaltuutetun tehtävästä. Hän tuo ensi tiistaina kaupunginhallitukselle esityksen, jonka mukaan Kanervan tilanne merkittäisiin vain tiedoksi.

Asia etenee joka tapauksessa valtuustoon, joka päättää 21. toukokuuta, voiko Kanerva jatkaa valtuustotyötään vain laitetaanko hänet hyllylle. Valtuusto ei voi varsinaisesti erottaa Kanervaa, koska Helsingin käräjäoikeuden langettama ehdollinen vankeutuomio ei ole valituksen vuoksi saanut lainvoimaa.

Turku on kuullut Kanervaa, joka itse uskoo edellytyksiinsä jatkaa. Kanerva toivoo, että valtuusto on samaa mieltä.
« Viimeksi muokattu: 15.05.2012, 10:49:50 kirjoittanut mietinen »

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #78 : 14.06.2012, 10:31:34 »
Lainaus
Tiedote 18.4., Ilkka Kanerva, 18.4.2012
Tiedote 18.4.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva:

”Valitan käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen”

Kansanedustaja Ilkka Kanerva on ottanut vakavana käräjäoikeuden päätöksen vastaan.

”Asia on todella vakava ja rankka sekä käräjäoikeuden päätös kova. Tuntuu kuin ihmiseltä olisi siivet leikattu pois.”

Kanerva aikoo kuitenkin valittaa käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Tuomio on väärä, sillä en ole syyllistynyt mihinkään rikokseen. Yllätyin päätöksestä, koska kaikki todistajalausunnot puolsivat syyttömyyttäni. Lisäksi käräjäoikeus joutui äänestämään tuomiosta, mikä sekin jo kertoo asian vaikeudesta ja hankaluudesta.”

Kanerva on pahoillaan prosessin jatkumisesta, mutta pitää sitä kuitenkin välttämättömänä.

”Valitettavasti rankkaa prosessia on oman oikeusturvani kannalta jatkettava edelleen. Poliittiselta puolelta asia on vielä kesken, koska lopullista tuomiota ei ole annettu. On mielestäni kuitenkin paikallaan, että selvennän asian etenemistä Kokoomuksen eduskuntaryhmälle lähiaikoina.”

Lainaus
Vapaavuori Halla-aho-kohusta: Eduskunnan maine vaakalaudalla, IL, 12.6.2012

- Aika kova käsitys täytyy ihmisellä olla itsestään, kun lainsäätäjä nostaa itsensä oikeusjärjestelmän yläpuolelle.

- Eduskunnan valiokuntapuheenjohtajuudet luovat osaltaan kuvaa koko kansanedustuslaitoksesta, Vapaavuori näkee.

- Kysymys ei siksi ole pelkästään Halla-ahosta ja hänen asemastaan, eikä edes perussuomalaisten roolista suomalaisessa yhteiskunnassa, vaan koko eduskuntalaitoksen maineesta ja uskottavuudesta. Jopa kansainvälisellä tasolla, Vapaavuori paukauttaa.

- Tyhmyydet pitää tunnustaa. Aitoa nöyryyttä pitää osoittaa.

- Soinilla on nyt mahdollisuus olla sanojensa mittainen mies ja pelastaa parlamentaarinen järjestelmämme sitä uhkaavalta varsin arvottomalta näytelmältä, Vapaavuori kirjoittaa.
« Viimeksi muokattu: 14.06.2012, 16:05:58 kirjoittanut mietinen »

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #79 : 29.07.2012, 13:26:42 »
Lainaus
Kanerva ETYJ:n uudistusryhmään, Eduskunta, 20.7.2012

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) parlamentaarisen yleiskokouksen presidentti Riccardo Migliori (Italia) on kutsunut kansanedustaja Ilkka Kanervan uudistamaan ja tehostamaan yleiskokouksen työskentelytapoja.

Uudistamistyötä varten on perustettu työryhmä, jota johtaa Joao Spares (Portugali). Kanervan lisäksi ryhmään on valittu kokeneita poliitikkoja mm. Saksasta, Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista.

ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen työn tehostaminen ja sääntöjen uudistaminen on ollut Suomen tavoitteena pitkään. Uudistukset on tarkoitus toteuttaa vuoteen 2015 mennessä, jolloin Suomessa pidetystä ETYK-konferenssista tulee kuluneeksi 40 vuotta.

Lisätiedot: Ilkka Kanerva, (09) 432 3055, ilkka.kanerva@eduskunta.fi

20.7.2012

Nikopol

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 847
 • Liked: 916
 • Tavattavissa seuraavan kerran toukokuussa.
  • Jälki-istunto
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #80 : 29.07.2012, 17:00:47 »
^ häpeä, tuntematon käsite.
"[romanianromani]kopla valitsi uhreiksi iäkkäitä naisia välttyäkseen yhteenotoilta miesten kanssa." Keski-Uusimaa
"Kenet Jeesus hakkaisi?" kmruuska 2012

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 151
 • Liked: 7967
 • Huumoria(?) Lappeenrannan metsistä
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #81 : 29.07.2012, 21:06:52 »
Kootaan vanha porukka Euroopan sosialistinuorten tjsp. vuotuisista kesäkokouksista DDR:ssä yhteen.
Virus on taas laukalla ja vieläpä keskellä kesää! Ja eikun pahenee mitä pidemmälle syksy etenee... Talvi 21-22 ja virus huutaa jippiitä rokotuskattavuudesta huolimatta. Mutta onneksi helmikuussa 2022 koko painajainen on ohi, näin Sanna I Suuri on päättänyt. Kaikki pääsee hiihtolomille ja bilettämään, kiitos Sannamme!

Lahti-Saloranta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 346
 • Liked: 32150
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #82 : 29.07.2012, 21:12:47 »
Odotan mielenkiinnolla moralisti Vapaavuoren arviota Iken sopivuudesta virkaan.
Vaikka tarkoitusperät olisivat maailman parhaat, niin monien, täysin erilaisten kulttuuritaustojen omaavien ihmisten kotouttaminen onnistuneesti ei ole mahdollista

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #83 : 31.10.2012, 11:28:02 »
Kokoomusta edustava Ilkka Kanerva valittiin Turun kaupungin valtuustoon.

Lainaus
Ilkka Kanerva testasi luottamuksensa "Hieno saalis", IL, 28.10.2012

- En aio muuttaa poliittista linjaani, vaan olen ja pysyn Turun asioiden hoitajana. Haluan alkavalla kaudella vaikuttaa erityisesti kaupungin uudistamiseen ja kehittämiseen.

- Lähdin vaaleihin ilman kampanjointia. Minulla ei ollut ensimmäistäkään lehti-ilmoitusta, vaan halusin kokeilla äänestäjien perusluottamusta. Kun kilpailijat kampanjoivat hurjilla palstamillimetreillä, minulta oli uhkarohkeaa lähteä vaaleihin ilman kampanjaa. Se oli mielenkiintoinen kokeilu.

- Hyvä tulos kertoo, että ihmisten luottamus minuun on erittäin vahva. Olen siitä enemmän kuin kiitollinen ja otan paikkani nöyrin mielin vastaan.

- Olen vaaleihin enemmän kuin tyytyväinen, sillä kokoomuksen äänisaalis on hieno. Seuraavaksi lähden kohti eduskuntavaaleja.

kale vale

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 216
 • Liked: 110
 • n(eg)atiivi
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #84 : 31.10.2012, 12:07:07 »
- Lähdin vaaleihin ilman kampanjointia. Minulla ei ollut ensimmäistäkään lehti-ilmoitusta, vaan halusin kokeilla äänestäjien perusluottamusta. Kun kilpailijat kampanjoivat hurjilla palstamillimetreillä, minulta oli uhkarohkeaa lähteä vaaleihin ilman kampanjaa. Se oli mielenkiintoinen kokeilu.


Paskapuhetta. Itse näin lehti-ilmoituksen, että kadulla jaetaan satasia. (Ilkan numero 100).
Sellaista minullekin kadulla tarjottiin. Sadan markan seteliä, jossa sibeliuksen tilalla ilkan pärstä.
Sitä vastaan olisi saanut lautasellisen silakkakeittoa meneillään olleiden silakkamarkkinoiden teemaan.

Syökää silakkaa,,jne.
suomalaistaustainen

mietinen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 050
 • Liked: 163
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #85 : 01.11.2012, 10:29:46 »
- Lähdin vaaleihin ilman kampanjointia. Minulla ei ollut ensimmäistäkään lehti-ilmoitusta, vaan halusin kokeilla äänestäjien perusluottamusta. Kun kilpailijat kampanjoivat hurjilla palstamillimetreillä, minulta oli uhkarohkeaa lähteä vaaleihin ilman kampanjaa. Se oli mielenkiintoinen kokeilu.


Paskapuhetta. Itse näin lehti-ilmoituksen, että kadulla jaetaan satasia. (Ilkan numero 100).
Sellaista minullekin kadulla tarjottiin. Sadan markan seteliä, jossa sibeliuksen tilalla ilkan pärstä.
Sitä vastaan olisi saanut lautasellisen silakkakeittoa meneillään olleiden silakkamarkkinoiden teemaan.

Syökää silakkaa,,jne.

Muistatko lehteä ja päivämäärää? Koska ja missä satasia jaettiin?

Paasikivi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 980
 • Liked: 98
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #86 : 01.11.2012, 23:44:46 »
 Mitä pitäisi tapahtua? Erosivatko Halla-aho (PS) ja Hirvisaari (PS) heti oma-aloitteisesti jostain saatuaan käräjäoikeuden tuomiot? Tai sitä korkeampien oikeusasteiden tuomiot, mitä Kanerva ei ole tähän mennessä saanut.

Kanervan prosessi on vielä kesken ja voi olla, että hän ei edes lopulta saa mitään tuomiota toisin kuin yllämainitut. Tai hän voi tulkita tuomionsa poliittiseksi kuten yllämainitut. Oikeuslaitoksen illmanilaiset ja demlat tuomitsevat miten tuomitsevat, ja kansa antaa oman tuomionsa kunnallis- sekä eduskuntavaaleissa.

Kanerva voisi puolestani jäädä eläkkeelle, mutta onhan se periaatteellisella tasolla kummaa että joidenkin hommalaisten mielestä käräjäoikeuden päätösten pohjalta pitäisi kansan valitsemien poliitikkojen erota. Mitään ei ole opittu aiemmista tapahtumista?

Siili

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 980
 • Liked: 10557
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #87 : 02.11.2012, 00:40:54 »
Kanervan prosessi on vielä kesken ja voi olla, että hän ei edes lopulta saa mitään tuomiota toisin kuin yllämainitut. Tai hän voi tulkita tuomionsa poliittiseksi kuten yllämainitut. Oikeuslaitoksen illmanilaiset ja demlat tuomitsevat miten tuomitsevat, ja kansa antaa oman tuomionsa kunnallis- sekä eduskuntavaaleissa.

Niin, ja tapanahan on myös, että oikeudessa tuomittu kansanedustaja ei toimi valiokunnan puheenjohtajana.  Tämän suhteen ollaan hyvin tiukkoja ja johdonmukaisia, eikö vain?   

Tasapainorealisti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 491
 • Liked: 114
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #88 : 02.11.2012, 00:57:13 »
Tämä on yksi vastenmielisimmistä ilmiöistä nyky-Perussuomalaisissa, että viedään populismi ja kansan nuoleskelu (Nato-asioiden ohella) niin pitkälle, että ollaan jopa valmiita sortumaan epärehelliseen kaksinaismoralismiin, oletetun lyhyen aikavälin kannatushyödyn nimissä. Leif Salmenin sanoen: "Tälle ei voi ennustaa muuta kuin surkeaa loppua."

IDA

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 850
 • Liked: 12667
 • qui enim non est adversum vos pro vobis est
Ilkka Kanervan koontiketju, RIP
« Vastaus #89 : 02.11.2012, 01:02:36 »
Tämä on yksi vastenmielisimmistä ilmiöistä nyky-Perussuomalaisissa, että viedään populismi ja kansan nuoleskelu (Nato-asioiden ohella) niin pitkälle, että ollaan jopa valmiita sortumaan epärehelliseen kaksinaismoralismiin, oletetun lyhyen aikavälin kannatushyödyn nimissä. Leif Salmenin sanoen: "Tälle ei voi ennustaa muuta kuin surkeaa loppua."

Siis missä mielessä? En nyt muista, että PS olisi esittänyt mitään vaatimuksia Kanervan aseman suhteen. Sen sijaan Vapaavuori ja Junger tekivät todella tökerön, likaisen ja populistisen tempun Halla-ahon tapauksessa.
qui non est mecum adversum me est

Tagit: