Kirjoittaja Aihe: Saarakkala: Hallitus pelaa uhkapeliä suomalaisten rahoilla?  (Luettu 1359 kertaa)

Marko Parkkola

  • Vieras
Hyvät PerusS-listalaiset!

Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala piti tänään 24.4.2012 eduskunnassa Suomen kokonaisvastuita euroalueen talouskriisissä käsittelevän välikysymyskeskustelun yhteydessä seuraavan ryhmäpuheenvuoron:

- -

Hallitus pelaa uhkapeliä suomalaisten rahoilla

Suomen taloudellisten kokonaisvastuiden noustessa eurokriisissä kaikki vastuut mukaan lukien nyt vähintään 43 miljardiin euroon eli lähes Suomen budjetin kokoluokkaan ja kriisin yhä pahentuessa on aika kysyä pääministeri Kataisen kansanedustajilta, missä teidän mielestänne tulee vastaan uhkapelinokitusten yläraja?

Kysymys on oikeutettu, sillä hallitusvallan edustajien kanta on aiemmin ollut, ettei ERVV:n ja EVM:n yhteenlaskettu uhkapelikapasiteetti saa ylittää 500 miljardia euroa. Nyt samat edustajat näkevät välttämättömäksi nokittaa panostuksia 700 miljardiin euroon, josta Suomen nokitus on 21,19 miljardia euroa! Teihin on iskenyt pelihimo, ja pelaatte nyt kaikkien suomalaisten rahoilla.

Nokituksen suuruusluokan voidaan todeta olevan niin uhkarohkea, että jos kaikki riskit realisoituisivat, ei Suomella olisi siinä tilanteessa mahdollisuutta vastata perustuslain velvoitteiden toteutumisesta eli siis mm. erilaisten peruspalveluiden takaamisesta kansalaisille. Tämä on järkyttävää!

Perussuomalaiset kysyvät, miksi hallitus haluaa jatkuvasti nokittaa suomalaisten rahoilla? Onko hallituksen mukaan niin, että jos kapasiteettia ei korotettaisi, syntyisi totaalikatastrofi eli kaikki menisi? Omat ja lainatut. Vai haluaako Suomi vain solidaarisuudesta muita kohtaan korottaa rahoitusvastuutaan? Mistä on kyse, sen haluavat kuulla ei vain perussuomalaiset, vaan koko Suomen kansa.

Nykyinen rahaliitto on toimimaton

Elinkeinoelämän 28.3. julkaiseman arvo- ja asennetutkimuksen mukaan hallitus on suomalaisten mielestä jo ennen viimeisimpää lisäpanostusta suhtautunut talousongelmiin ajautuneiden euromaiden tukemiseen liian myöntyvästi. Enemmistö ei halua Suomen ottavan vastuuta toisten maiden talousongelmista. Valtaosa suomalaisista pitää epätoivottavana myös sitä, että EU:sta muodostuisi liittovaltio, jonka osavaltio Suomi olisi. Vain alle 10 % suomalaisista toivoo liittovaltiota. EU:n hajoamisellakin on enemmän kannatusta, samoin EU:sta ja eurosta eroamisella kuin liittovaltiolla. Valtaosalle suomalaisista kuitenkin mieluisin vaihtoehto vaikuttaisi olevan se, että euromaista heikoimmat jättäisivät rahaliiton. Nykyinen rahaliitto on toimimaton ja jollei amputaatioita suoriteta, leviää verenmyrkytys koko kehoon.

Suomalaiset haluavat eurooppalaista yhteistyötä, mutta eivät hinnalla millä hyvänsä. Itsenäisyyttä ei haluta myydä. Tässä on iso ero hallituksen politiikkaan, jonka päässä häämöttää sen sijaan täydellinen yhteisvastuu peliveloista.

Perussuomalaiset puolustavat Suomen kansaa

Me perussuomalaiset olemme suomalaisten ylivoimaisen enemmistön kanssa näistä asioista samaa mieltä. Olemme ainoana eduskuntapuolueena alusta alkaen vastustaneet tukitoimia, jotka rikkovat EU:n omia sopimuksia ja joita runnotaan läpi tavalla, joka ei saa edes perustuslakivaliokunnassa yksimielistä hyväksyntää.

Olemme ainoana eduskuntapuolueena myös todistetusti aina vastustaneet liittovaltiokehitystä vauhdittavia päätöksiä. Finanssikriisin yhteydessä ehdotimme heti kärkeen, että sijoittajat saavat itse kantaa riskeistään realisoituneet tappiot. Islannissa näin tehtiin, ja se porskuttaakin jo eteenpäin.

Me perussuomalaiset olemme kantaneet vastuuta siitä, että Suomen kansan enemmistön mielipide tulisi myös eduskunnan päätökseksi. Olemme puolustaneet Suomen kansaa, jotta sen mielipiteillä voisi jatkossakin olla painoarvoa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kantaa siis vastuuta tavalla, joka tukee demokraattisen päätöksentekojärjestelmän uskottavuutta ja olemassaolon oikeutusta. Se on pitkässä juoksussa ainoa oikea tapa kantaa vastuuta demokratiassa.

Parlamentarismi ja kansanvalta kunniaan

Koska hallitukselle vastuunkanto tuntuu tarkoittavan eri asiaa, herää kysymys, missä järjestelmässä osa poliitikoista haluaa vastuuta oikein kannettavan? Tähänkin kysymykseen on hyvä saada hallitukselta vastaus. Jos todella joidenkin mielestä kansat ja kansanvalta ovat ongelma, ja hyvä veli –verkostot, kabinetit ja uhkapeli ratkaisu, on meidän aidosti vastuullisten kansanedustajien syytä yhdessä suomalaisten enemmistön kanssa palauttaa politiikkaan parlamentarismin ja kansanvallan kunnioittaminen pelihimoisten vastustuksesta huolimatta.

Kannatan edustaja Pietari Jääskeläisen tekemää epäluottamuslausetta.

Lisätietoja:
Vesa-Matti Saarakkala
050-5120632

Tagit: