UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Somalian koottu uutisseuranta  (Luettu 85693 kertaa)

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 014
 • Liked: 7965
 • Manner-Suomen Tasavalta
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #60 : 13.05.2017, 14:41:40 »
Lainaus käyttäjältä: HS 13.5.2017
Mogadishussakin on monia alueita, minne ihmiset eivät mene vapaaehtoisesti. Niihin kuuluu laitakaupungin Lafweynin alue, jossa Hassan Mohammed asuu kolmen orvoksi jääneen sukulaispoikansa kanssa. Alueella piileskelee ja toimii al-Shabaabin taistelijoita.

--

Hänen huollettavanaan olevat pojat ovat 13-, 14- ja 15-vuotiaita. He eivät käy koulua. Turvattomuuden lisäksi esteenä on raha. Koulu maksaisi joka pojalta 20 euroa kuussa, eikä Mohammedilla ole sellaisia rahoja. Hän on työtön kuten useimmat kaupungin nuoret.

Toivo on nyt Suomessa. Poikien kasvatti-isä asuu Lieksassa. Viikoittain kasvatti-isä soittaa nettipuhelun.

”Aina kun hän soittaa, toivon kuulevani, että pojat pääsevät hänen luokseen Suomeen”, Mohammed sanoo.


Se on kovin epävarmaa.­ ­Nykyisin Maahanmuuttovirasto käännyttää useimmat somalialaiset turvapaikanhakijat. Heitä palautetaan myös Mogadishuun.

Kasvatti-isän hakemus perheenyhdistämisestä hylättiin. Valitus on käsittelyssä.
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005208819.html

Eli suomeksi sanottuna, jos me nyt maksaisimme 60 euroa kuussa niin 3 nuorta somalipoikaa/miestä jäisi kehittämään omaa kotimaataan, sen sijaan että he tulisivat tänne Suomeen? :o
« Viimeksi muokattu: 13.05.2017, 14:44:16 kirjoittanut Outo olio »
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Shemeikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 986
 • Liked: 8774
 • Oulu- Uleåborg
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #61 : 13.05.2017, 14:48:55 »
Suomella ei velvollisuutta maksaa senttiäkään ulkeroitten koulunkäyntiin. Sitäpaitsi lisäksi pitäisi kustantaa kynät, kirjat, vaatteet, kouluruoka jne. 60 eukkoa olisi vasta alkupalat, puhumattakaan että koulurahan vaatijoita tulisi lisää kun sana leviäisi.
Vain kuolleet kalat kulkevat virran mukana.

"Ajattele itse, tai muut päättävät puolestasi." Aku-Kimmo Ripatti

(Oulu PS) http://asfalttikukka.blogspot.fi/
Nude but not naked.

Shemeikka- mamukurssin käynyt suomalainen

Somehow, Satan got behind me

Java

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 328
 • Liked: 5584
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #62 : 13.05.2017, 15:44:56 »
Eikö tämä mogadishussa asuva Mohamed ole yhtä lailla kasvatti isä näille pojille kuin lieksassa asuva Mohamed? Miksi ihmeessä poikien tänne pitää päästä.
Älä usko mitään mitä kirjoitan!

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 236
 • Liked: 57198
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #63 : 30.05.2017, 17:53:36 »
BBC:n julkaisemassa jutussa kerrotaan Keniassa asuvista naisista, joita huijataan ja kaapataan naapurimaahan Somaliaan Al-Shabaabin muslimitaistelijoiden seksiorjiksi.

(Laitoin uutisen nyt tähän ketjuun, kun kertoo kuitenkin enemmän Somalian meiningistä.)

http://www.bbc.com/news/magazine-40022953 (25.5.2017)

Lainaus
The sex slaves of al-Shabab

When Salama Ali started investigating the disappearance of two younger brothers last year she made an awful discovery - not only were radicalised young Kenyan men leaving to join the al-Shabab militants in neighbouring Somalia, but women were being seized and trafficked by the group as sex slaves.

Salama's search for information about her brothers had to be carried out quietly and confidentially, as any hint of a connection with the al-Qaeda-linked al-Shabab can arouse the suspicion of the security forces.

So she met discreetly with other women in Mombasa and the surrounding area, sharing stories and seeking information about male relatives who had vanished.

"We discovered there were lots of us," Salama says.

But Salama also uncovered something very different - stories of women who had been taken to Somalia against their will.

The women were both young and old, from Christian and Muslim communities, from Mombasa and other parts of Kenya's coastal region. They were usually promised high-paid work in another town or abroad, and then kidnapped.

Last September Salama trained as a counsellor and set up a secret support group for returning women. Word spread and soon women began seeking her out and asking to join the group.

Some arrived with babies, she says, some with HIV, and some with mental illness caused by their experiences. All are terrified to speak openly, because of the risk of being mistakenly identified as an al-Shabab sympathiser.

In a dark room with the curtains drawn, I meet this extraordinary group of women, who have a story that has never been told.

"Men used to come and have sex with me - I can't tell you the number," says one, shaking her head as she recounts her ordeal. "For those three years, every man was coming to sleep with me."

"They'd bring two or three men for each woman every night," says another. "We would be raped repeatedly."

Some women were forced to become the "wives" of al-Shabab militants, it appears, while others were held as slaves in a brothel.

(...)
« Viimeksi muokattu: 30.05.2017, 17:55:10 kirjoittanut Alaric »
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 236
 • Liked: 57198
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #64 : 05.06.2017, 21:32:09 »
Tässä tällainen HS:n tilaajille tarkoitettu maksumuurin takana oleva artikkeli, joten lainailen sitä poikkeuksellisesti normaalia pidemmin. Ja ennen kuin kukaan kysyy: en ole tilaaja :P

Artikkelissa kerrotaan Suomesta Somaliaan palanneista paluumuuttajista, joilla on Mogadishussa nykyään jopa oma yhdistys. Jos somalit jotain osaavat, niin ainakin yhdistysten perustamisen. Tuolla vaan ei taida tulla veikkausrahoista avustusta ;D

Tässä on kyllä niin huikeita juttuja, että kannattaa lukea. Liitteenä muutama kuva jutussa haastatelluista somaleista.

http://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000005237163.html (3.6.2017, päivitetty 5.6.2017)

Lainaus
Somalian kaduilla kuulee nykyään suomea – vantaalaisesta taksikuskista tuli parlamentin varapuhemies ja lohjalainen koripallovalmentaja johtaa Mogadishun puhtaanapitolaitosta

Somalian pääkaupungissa Mogadishussa elää jo viitisenkymmentä paluumuuttajaa, ja heillä on jo oma yhdistyskin. Suomessa paluumuutosta ei ole paljon tiedetty.

Kirjoituspöydän pinta kiiltää, ja nahkatuoleissa on korkea selusta. Avaran työhuoneen sisustus on vielä kesken mutta huokuu jo arvovaltaa.

Odottelemme vantaalaista taksikuskia.

Sihteeri käy kertomassa, että isäntä on kyllä tulossa, mutta edellinen palaveri hieman venyy. Eipä mitään, ymmärtäähän sen. Kiirettä varmasti piisaa, kun hoitaa yhtä valtakunnan tärkeimmistä viroista.

Ikkunan takana näkyy vaalean betonimuurin seinämää. Sen päällä kulkee piikkilankaa. Muuri vie portille, jolla on kiväärimiesten miehittämä tarkastuspiste, betoniporsaat ja pommiskannerit.

Kun Mowlid Hussein Guhad viime elokuussa sulki oven perässään kotona Koivukylässä, hänen oli tarkoitus lähteä vain käymään sukulaisissa. Mutta näinä aikoina Somalia yllättää. Yksi asia johti toiseen, ja sieltä Guhad nyt astelee työhuoneeseensa siistissä puvussaan.

”Herra puhemies!”
minä tervehdin.

”Terve vaan”, Guhad sanoo suomeksi. ”Tervetuloa parlamentin ylähuoneeseen.”

Parlamentin ylähuoneen varapuheenjohtajalla on paljon kerrottavaa. Käydään kuitenkin ensin kaupungilla, sillä Mogadishussa on nyt paljon suomalaisväriä.

(...)

Somaliasta katsoen Suomi sijaitsee maailman äärissä. Kaukaisten maiden välille on kuitenkin kasvanut vankka yhteys.

Helsingin Meri-Rastilaan syntyi somalialaisten alue, joka sai Somalian pääkaupungin mukaan lempinimen Mogadishu Avenue.Nyt Suomessa elää noin 19000 somaliankielistä ihmistä. Heistä yli 6600 on syntynyt Suomessa. Somaliankieliset ovat neljänneksi suurin vieraskielisten ryhmä venäjän-, viron- ja arabiankielisten jälkeen. Ensimmäinen Suomessa syntynyt sukupolvi somaleita on jo varttunut aikuiseksi.

Kaikki nämä vuodet Somaliassa on sodittu. Joka päivä.


Mutta kas, nyt 27 vuoden jälkeen Liban Ali, se ensi aallon Suomeen muuttaja, seisoo tuolla kadunkulmassa keskellä Mogadishua lippalakki päässä. Kadulla vilisee mopotakseja, aasikärryjä ja lava-autoja, joiden lavoilla istuu miehiä kiväärit kädessä.

Ali nousee automme kyytiin päätään pudistellen. ”Hirveän kuuma, en kestä”, hän sanoo suomeksi.

Yli 30 asteen lämpötila onkin suomalaiselle vähän liikaa.

(...)

Auto kääntyy Corso Somalia -kadulle. Italialaiset siirtomaaisännät jättivät tänne kadunnimien lisäksi mieltymyksen pastaan. Kadun varressa on italialaisia ravintoloita. Kivijalkaputiikkien joukkoon joku on avannut kauneussalongin. Pankin seinustalla seisoo käteisautomaatti.

Mogadishun suunta on parempaan, ja nyt on alkanut uusi muuttoliike. Somaleita palaa maailmalta. Suomesta muuttaneita on Mogadishussa jo niin paljon, että toukokuussa he rekisteröivät oman yhdistyksen.

Suomensomalialaisista on tullut somaliansuomalaisia. Heitä asuu Mogadishussa nyt noin 50. Suomalaisia on töissä liike-elämässä, hallinnossa, opettajina yliopistolla, lääkäreinä sairaaloissa.

Ali saapui Mogadishuun vuoden alussa.

”Minulla on täällä kavereita Myyrmäestä. Mutta olen tavannut myös suomalaisia, joita en aiemmin tuntenut”, Ali sanoo takapenkillä.


Suomessa paluuilmiötä ei juuri tunneta. Huonostihan suomalainen valtaväestö muutenkin yhä tietää somaliyhteisön asioista.

(...)

Suomessa Liban Ali pärjäsi alusta alkaen. Hän oli muuttaessaan jo lähes kolmekymppinen ja tehnyt uraa insinöörinä. Hän oli Mogadishussa opiskellut italiaksi ja opetellut myös ranskan ja englannin. Sillä kielipäällä alkoi suomikin sujua. Ali sai myös tuttuja. Kun hän asui 1990-luvulla Helsingin Kalliossa, naapurina oli Tarja Halonen.

”Melkein päivittäin moikattiin”, Ali sanoo. ”Mutta sitten hän muutti Linnaan.”


Mogadishussakin Alilla on korkea-arvoisia tuttavia. Lapsuuden kortteleissa leikkikaverina oli poika, jonka isä piti juustosta, italiaksi formaggio. Sen mukaan poika sai lempinimen Farmajo. Hänet valittiin viime tammikuussa Somalian presidentiksi.

Niissä vaaleissa muuten oli ehdolla myös suomalainen. Espoolainen Fadumo Dayib pyrki Somalian ensimmäiseksi naispuoliseksi presidentiksi. Hän jätti kuitenkin kisan kesken ja arvosteli systeemiä korruptoituneeksi.

(...)

Vantaalla Ali teki vuosia nuorisotyötä. Hänen erikoisalaansa on kuitenkin rakentaminen. Siihen hänellä on diplomi-insinöörin pätevyys. Ja rakentamista Mogadishu tarvitsee.

Näky on rujo, kun auto kääntyy vanhankaupungin kortteleihin. Kivitalot sodittiin raunioiksi jo 1990-luvun alussa. Silloin kenraali Siad Barren kovaotteinen valta kaadettiin. Somalian klaanit kääntyivät toisiaan vastaan.

Sortuneita seiniä, tyhjiä ikkunanpaikkoja, seinät rei’illä luodeista. Harmaana luurankona seisoo viiden tähden hotelli, jonka Ali muistaa nuoruudestaan.

(...)

Meitä odottelevat Mogadishun puhtaanapitolaitoksen johtaja Abdiaziz Godah Lohjalta ja Mogadishun kaupungin teknologiajohtaja Yusuf Alasow, joka kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Vallilassa ja valmistui atk-insinööriksi Forssan ammattikorkeakoulusta.

Abdiaziz Godah johdattaa portaita ylös suureen työhuoneeseensa. Niin kuin odottaa saattaa, hän on pitänyt työpöytänsä puhtaana.

Mogadishun puhtaanapitojohtajalla on kaksi päävastuualuetta. Puhdistaa kadut. Ja siivota terrori-iskujen jäljet.

Mutta ennen kuin puhutaan työasioista, Godah haluaa korostaa yhtä asiaa.

”Olen kiitollinen koko Suomelle ja kaikille suomalaisille. Meidät otettiin vastaan, annettiin käydä koulua ja elää rauhassa.”


Godah liikuttuu.

”Nyt minun velvollisuuteni on auttaa kotimaatani.”

Godah lähti Mogadishusta 16-vuotiaana vuonna 1994. Hän oli ehtinyt pelata koripalloa Somalian nuorisomaajoukkueessa, mutta sitten hajosi sekä joukkue että maa. Godah jatkoi pelaamista Lohjan LoU Basketissa.

Lohjalaiset sanoivat, että pitää elää kymmenen vuotta Lohjalla ennen kuin voi sanoa itseään lohjalaiseksi. Godah asui 20 vuotta, ja paikalliset alkoivat tervehtiä. Hän työskenteli muun muassa vastaanottokeskuksessa ja sinnikkään työnhaun jälkeen koulutustaan vastaavassa työssä teknologiafirma Enicsillä.

Vapaa-ajallaan Godah valmensi nuoria koripallossa. Sivutöinä hän teki toimittajan töitä ja raportoi Suomen asioista Somalian valtiontelevisiolle. Se työ poiki sivuhommiakin. Godah osallistui Lontoon olympialaisiin vuonna 2012 Somalian olympiajoukkueen tiedottajana.

Päätyössään Enicsillä Godah vastasi hissimoduuliasiakkaiden reklamaatioista.

”Somaliassa ei ole hissejä”, hän huomauttaa. Mogadishun tyypilliset asunnot ovat muurien ympäröimiä omakotitaloja. Hissiä vaativiin korkeuksiin kaupungissa ei ole rakennettu, muusta Somaliasta puhumattakaan.


(...)

Kaupunkisota Mogadishussa päättyi vasta 2011. Silloin Somalian armeija ja sitä tukevat Afrikan unionin sotilaat saivat tärkeän voiton. Al-Shabaabin taistelijat häädettiin Mogadishusta. Pääkaupunkiin saatiin toimiva hallinto ensi kertaa pariinkymmeneen vuoteen.

Alettiin ajatella sellaisiakin asioita kuin katujen siivous.


Godah muutti Mogadishuun kaksi vuotta sitten. Kun hän aloitti puhtaanapitojohtajana, alaisia oli kolme. Nyt heitä on 400, noin kolmasosa koko kaupunginhallinnon väestä.

Kaupunkiin on viime vuosina rakennettu 47 kilometriä uusia päällystettyjä katuja. Godah vastaa niistä. Jokaista sataa metriä kohden on yksi vastuuhenkilö, joka kerää roskat ja harjaa kadun päivittäin. Toiminnassa on kaksi kaatopaikkaa, ja kierrätystä aloitellaan.

Sitä toista päätehtäväänsä varten Godahilla on vyöllään aina radiopuhelin.

”Kun jossain räjähtää, minulle tulee heti tähän tieto”, hän sanoo.

Godahin vastuulla on järjestää pommi-iskun jälkeen paikalle ambulanssit, paloautot ja muu hätäapu. Yleensä hän menee itsekin paikalle. Hän on ollut selvittämässä 33:a terrori-iskua, käynyt tuhotuilla hotelleilla ja räjäytetyissä ravintoloissa. Siellä näkee haavoittuneita ja ruumiita. Usein hyökkääjä on itsemurhapommittaja. Sekin sotku on siivottava.

Mogadishusta lähtee edelleen pakolaisia. Heitä myös palautetaan tänne, Suomestakin.


Mogadishun hallinnon valta ulottuu vain laitakaupungille. Sieltä alkaa al-Shabaabin alue. Ääriliike tekee myös salamurhia, esimerkiksi tulittamalla ohi ajavasta autosta. Kohteena ovat etenkin hallituksen työntekijät.

Koska Godah on virkamies, myös hän on kohde. Hän ei kuitenkaan ole niin iso pomo, että saisi turvamiehet.

(...)

Godah käy yhä Lohjalla. Vaimo ja neljä Suomessa syntynyttä lasta asuvat siellä. Ei heitä voisi Mogadishuun tuoda maahanmuuttajiksi.

”Minä tulin ensin. Toivon, että joskus myöhemmin edessä on perheenyhdistäminen.”

Somalit ovat globaali kansakunta. Heitä elää pari miljoonaa eri puolilla maailmaa Torontosta Riadiin ja Aucklandiin. On alkuperäisiä pakolaisia ja heidän jälkeläisiään.

Rahaa on virrannut. Maailmalla asuvien somalialaisten rahalähetykset sukulaisille ja ystäville Somaliaan ovat kansakunnan elämänlanka. Niiden yhteenlaskettu arvo on jo noin 1,4 miljardia euroa vuodessa. Toinen mutta pienempi rahavirta on ulkomaiden kehitysapu.

Somalian talous kasvaa, mutta maa on yhä maailman köyhimpiä. Viennin vetureita on kaksi: vuohet ja kamelit.

Aiemmin somalialaiset lähettivät rahaa maailmalta Western Unionin tai muiden palveluiden kautta. Nyt ne tulevat kännykällä.

Näpy näpy Lieksassa. Piip Mogadishussa.Ja sitten vastaanottaja voi kävellä Mogadishun torille ja maksaa banaanit mobiilirahalla.


(...)

Maanpakolaisyhteisön yhteydet Somaliaan ovat nyt tiiviimmät. Ilmaiset puhelut kulkevat Skypen tai WhatsAppin kautta. Samat somekohut leviävät verkossa somaliaksi, englanniksi, swahiliksi tai jopa pienillä pohjoisilla kielillä.

Ihmisetkin tulevat ja menevät. Useimmat Mogadishun somaliansuomalaisista elävätyhä toinen jalka Suomessa, jossa perheet ovat. Mogadishun lentokenttä avattiin uudestaan neljä vuotta sitten. Nyt Helsinkiin lentää 14 tunnissa Istanbulin kautta.

Alasowin omat lapset elävät nyt Birminghamissa ja varmaan jäävätkin sinne. Hän itse kokee olevansa juuri nyt oikeassa paikassa.

”Euroopassa on hankala sää, paljon määräyksiä ja eri kulttuuri. Täällä on vähemmän stressiä.”


(...)

Jatkamme kuitenkin yliopistolle.

Kivirakennuksessa on kauniit koristeikkunat. Käytävien lattialaatat hieman irvistelevät. Luokkahuoneen pulpettiriveissä istuu kolmisenkymmentä nuorta naista pitkissä hameissaan. Menossa on lääketieteen tentti.

Lehtorin nimi on Mulki Mölsä.

Rakkaus vie jänniin paikkoihin. Mulki Mölsä tapasi suomalaisen miehensä Somaliassa ja lähti tämän mukaan Suomeen. Se oli jo vuonna 1985, ennen Somalian sotaa. Helsingissä ei silloin montaa mustaihoista naista asunut.

Mölsä sai nopeasti töitä lääkärinä Meilahden sairaalasta. Hän on työskennellyt myös tutkijana yliopistossa ja Terveyden ja -hyvinvoinnin laitoksessa. Harrastuksena syntyi suomenkielinen Somalialainen keittokirja.

Yliopistolle Mogadishuun Mölsä haki viime vuonna, kun kuuli, että sinne etsitään opettajia. ”Sain lääkärinkoulutukseni täällä. Nyt haluan antaa takaisin.”

(...)

Mogadishussa Mölsällä on kuitenkin ollut vähän vaikeaa.

”On tämä ollut melkoinen kulttuurishokki.”

Mölsä on törmännyt vanhoillisiin asenteisiin naisia kohtaan. Moni on kysynyt, miksi hän ei ole miehensä ja lastensa luona. Totuttelua on siihenkin, että joutuu pelkäämään. Mölsä on ottanut matalan profiilin taktiikan eli yrittää sulautua joukkoon. Asunnon ja yliopiston väliä hän kulkee kolmipyöräisten tuktuk-taksien kyydissä.

Byrokratiassakin on koukeronsa. Asunnon vuokraaminen oli vaikeaa, koska sitä varten piti ensin löytää paikallinen suosittelija.

”Enhän minä tuntenut täältä enää ketään. Olin ollut 31 vuotta poissa.”

Pikku hiljaa löytyi onneksi kotoista seuraa.

”Se on kiva, että melkein minne tahansa menee Mogadishussa, saa puhua suomea.”

Maahanmuuttajat herättävät Somaliassa myös närkästystä. Ulkomailta palaavia somaleita moititaan tavoiltaan oudoiksi tai leuhkoiksi. Jotkut syyttävät heidän vievän parhaat työt.

Suurin osa Mogadishussa nyt asuvista somaliansuomalaisista on keski-ikäisiä vai vanhempia. He ovat sukupolvea, jolla aikoinaan oli elämä Mogadishussa. Täällä ovat juuret ja nuoruuden muistot.

Heidän lapsistaan harva on edes käynyt Somaliassa. He ovat syntyneet ja kasvaneet Suomessa. Somalia on vieras maa.

Mogadishuun palanneita yhdistää myös se, että useimmat ovat pärjänneet Suomessa hyvin. He ovat tehneet töitä, maksaneet veroja, saaneet kansalaisuuden, osallistuneet.

(...)

Kyse on ollut myös Suomen ja suomalaisten sopeutumisesta. Suomi on auttanut paljon. Mutta onko Suomi ottanut kaiken hyödyn irti somalialaisista?

Vuonna 2009 Liban Ali kirjoitti HS:n mielipideosastolle, että somaleissa on koulutettuja ja kielitaitoisia ihmisiä, jotka haluaisivat tehdä töitä, jos heille annettaisiin mahdollisuus.

Hän sai kimppuunsa solvaajat. Painu sinne, mistä olet tullutkin.

Sen Ali teki. Hänethän jo tapasimme Mogadishussa. Mutta Alin ajatusta jatkoi juuri toukokuussa perussuomalainen työministeri Jari Lindström. Hänen mukaansa suomalaisten yritysten pitäisi paremmin sitoutua palkkaamaan maahanmuuttajia.

Yhteyksiä Suomen ja Somalian välille! Paikkansa pitävää tietoa Mogadishusta! Uusia mahdollisuuksia!

Nyt on innokas kaveri äänessä.

(...)

Ensi töikseen Ali haluaa selvittää, ketä kaikkia suomalaisia Somaliassa nyt asuu. Koko maassa heitä saattaa olla jopa muutamia satoja. Tarkkaa tietoa ei ole viranomaisillakaan. Suomella ei ole edustustoa Somaliassa.

Ali haluaisi, että uusi yhdistys voi paikata puutetta ja tarjota tietoa ja yhteyksiä Suomen viranomaisille, medialle, yrityksille, järjestöille ja yksityishenkilöille.

Niin, kai Suomi voisi myös hyötyä Somaliasta, kun kerran tällainen erityissuhde on olemassa. Somaliassa on bisnestäkin, kaikesta huolimatta. On suuria rakennushankkeita, eli tarvetta on vähän kaikesta.

(...)

Loikka Koivukylän lähiöelämästä keskelle Somalian kuohuvaa sisäpolitiikkaa ei ollut Guhadin aikeissa viime syksynä. Mutta kun hän vieraili nuoruuden kotikulmilla eteläisessä Kismayon kaupungissa, paikalliset esittivät toiveen. He kaipasivat hyvää miestä edustajakseen ylähuoneeseen.

Ehkä Guhadissa on jotain luottamusta herättävää. Aikoinaan lähes 30 vuotta sitten hän oli Somalian armeijan eversti. Suomessakin Guhad hoiti luottamustoimia somalien yhdistyksissä. Palkan hän repi sekalaisista hommista kouluavustajana tai taksin keikkakuskina.

Mogadishussa Guhad ei aja. Kuski ajaa häntä panssaroidulla virka-autolla. Aseistautuneet turvamiehet seuraavat joka paikkaan.

Näin korkea-arvoiselta päättäjältä täytyykin kysyä kiisteltyä asiaa. Nyt kun somalialaisia vapaaehtoisesti muuttaa Suomesta Mogadishuun, kai kaupunkiin voi myös turvallisesti käännyttää turvapaikanhakijoita?

”Ei minusta”, sanoo Guhad. ”Ei täällä ole turvallista. Joka päivä on tappamista ja räjähdyksiä.”


Turvapaikkapäätös ei kuitenkaan perustu suoraan yleiseen tilanteeseen, vaan etenkin siihen, onko yksittäinen ihminen itse uhattuna kotimaassaan. Useimmat somalialaiset Maahanmuuttovirasto nykyisin käännyttää.


”Miten estää se, että täältä pitää ihmisten lähteä pakolaiseksi Suomeen tai muualle?” Guhad sanoo. ”Tänne tarvitaan rauha ja oikeudenmukaisuutta.”

Sitä varten hän ja hänen suomalaiset maanmiehensä ovat nyt Mogadishussa.
« Viimeksi muokattu: 05.06.2017, 21:37:54 kirjoittanut Alaric »
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 236
 • Liked: 57198
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #65 : 02.07.2017, 21:13:06 »
Hesari julkaisi eilen varsin mielenkiintoisen artikkelin "Yusufista" (nimi muutettu), joka sanoo karanneensa Al-Shabaabin riveistä. Hän kertoo omista tehtävistään terrorijärjestössä ja sen toimintatavoista. Jutussa kerrotaan myös yleisemmin Al-Shabaabin tilanteesta.

Kannattaa lukea. Viestin liitteenä kartta Somalian eri alueiden hallinnasta.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005275108.html?ref=rss (1.7.2017)

Lainaus
Terroristiliikkeestä karannut Yusuf kertoo HS:n harvinaisessa haastattelussa al-Shabaabin iskujen valmistelusta: ”Etsin kohteita, jotta heidät voitaisiin tappaa”

Sami Sillanpää

Terroristiliikkeestä karannut Yusuf antoi HS:lle harvinaisen haastattelun Mogadishussa. Al-Shabaab-liikkeen loppua tavoittelevat nyt sekä Somalian että Yhdysvaltain uudet presidentit.

Yusuf oli vakooja. Hän seurasi ihmisiä, tarkkaili, missä nämä liikkuvat ja mitä reittejä käyttävät.


Kohteet olivat Somalian hallituksen poliitikkoja tai valtion virkamiehiä. Tai esimerkiksi toimittajia tai moskeijoiden imaameja, jotka olivat arvostelleet ääri-islamistista al-Shabaab-terroristiliikettä. Tiedot Yusuf toimitti kännyköillä tai viestimiesten kautta pomoilleen al-Shabaabissa.

”Tehtäväni oli tunnistaa kohteita, jotta heidät voitaisiin tappaa”, Yusuf sanoo.

Yusuf puhuu HS:lle harvinaisessa haastattelussa vartioidussa puutarhassa Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Sen tarkemmin haastattelupaikkaa ei voi paljastaa. Ei myöskään Yusufin oikeaa nimeä tai hänen kasvojaan.

Al-Shabaab jahtaa Yusufia. Hän karkasi ääriliikkeen riveistä. Sen jälkeen hän on piileskellyt kostajia, vaihtanut majapaikkaa ja puhelinnumeroa jatkuvasti.

”Al-Shabaabilla on periaate. Kun liityt heihin, kuulut heihin, kunnes kuolet”, Yusuf sanoo.


(...)

Pian virkaanastujaistensa jälkeen presidentti Mohamed Abdullahi Mohamed julisti uuden sodan al-Shabaabia vastaan. Hän haluaa kukistaa lopullisesti ne arviolta 5 000 taistelijaa, jotka ääriliikkeellä vielä on riveissään.

Somalian armeijaa auttavat taistelussa Afrikan unionin joukot, joihin kuuluu 22 000 sotilasta Ugandasta, Burundista, Djiboutista, Keniasta ja Etiopiasta. Taisteluita on päivittäin. Yhdysvallat tekee usein ilmaiskuja al-Shabaabin oletettuihin tukikohtiin.

Yusuf ei halunnut liittyä jihadistiliikkeeseen. Oman kertomansa mukaan hänet värvättiin väkivallalla uhkaamalla, kun hän oli 17-vuotias.

”Ei minulla ollut vaihtoehtoa. He olisivat tappaneet minut”, hän sanoo.

Säännöllistä palkkaa Yusuf ei saanut. Palkkioksi pomot al-Shabaabissa ostivat hänelle välillä lounaita tai puheaikaa kännykkään. Hänen työnsä urkkijana tapahtui Mogadishussa, eikä hän joutunut metsiin tai puoliaavikoille aseen kanssa.

Al-Shabaab hallitsee yhä suurta osaa Somalian maaseudusta. Hallituksen kontrollissa ovat vain isoimmat kaupungit.
Poikkeus on pohjoisosan Somalimaa, itsenäiseksi julistautunut ja rauhallinen alue, jossa al-Shabaab ei ole riesana.

Yusufin mukaan johtajat yrittävät käännyttää pakkovärvätyt ajatusmaailmaansa.

”He sanoivat puolustavansa somalialaisten oikeuksia, vastustavansa ulkomaisten sotilasjoukkojen läsnäoloa Somaliassa ja haluavansa oikeudenmukaisuutta ja sharia-lakia.”


Al-Shabaabin teot olivat Yusufin mielestä vääriä: pommi-iskuja, salamurhia ja sieppauksia.

”Haastoin heitä, että he eivät toimi islamin mukaan. He alkoivat epäillä minua.”

Somalian kaaos alkoi, kun sotilasdiktatuuri kumottiin vuonna 1991. Puhjennut klaanisota vei Somalian murheelliseen tilaan. Romahtanut valtio, kuului luokittelu.

Al-Shabaab tuli kuvioihin vasta 2000-luvulla. Sen juuret ovat liikkeessä, joka perusti islamilaisia tuomioistuimia eri puolille maata.
Ne toivat järjestystä ja saivat kannatusta tilanteessa, jossa valtionhallinnon lain- ja järjestyksenvalvonta oli romahtanut.

Myöhemmin al-Shabaab muuttui aseelliseksi kapinaliikkeeksi ja otti ohjelmakseen jihadismin.

Nyt liike rakoilee. Syksyllä 2015 al-Shabaabista irtautui pieni ryhmä, joka ilmoitti ryhtyvänsä Irakista ja Syyriasta nousseen Isis-liikkeen liittolaiseksi. Isis-ryhmää johtaa punapartainen komentaja Abdiqadir Mumin, joka asui Ruotsissa ja Britanniassa ennen paluutaan Somaliaan. Hänen joukkonsa toimii Puntmaan alueella, ja siihen kuuluu tutkija-arvioiden mukaan joitain satoja jäseniä.

(...)

Yusufin mukaan al-Shabaabin vahvuuksia on hyvä tiedustelu. Hänen entisiä urkkijakollegoitaan on Mogadishussakin joka paikassa.

”He soluttautuvat virastoihin, hotelleihin ja ravintoloihin. He tietävät, mitä tapahtumia on tulossa ja ketä on paikalla”, hän kertoo.

Tarkkailu vaikuttaa myös tavallisten ihmisten käytökseen. Jos tulee nähdyksi vaikkapa ulkomaalaisen tai hallituksen työntekijöiden seurassa, voi joutua al-Shabaabin iskulistalle.

Yusuf on piileskellyt jo vuosia.

Antautuneita tai pidätettyjä al-Shabaabin jäseniä pyritään auttamaan takaisin normaalielämään rehabilitointikeskuksissa, joita on muutamia eri puolilla Somaliaa.

Yusuf ei ole tukea saanut. Hän kuuluu nyt siihen Mogadishun työttömien ja turhautuneiden nuorten miesten joukkoon, josta al-Shabaab onnistuu välillä houkuttelemaan jäseniä lupaamalla parin sadan euron kuukausipalkkaa. Yusuf ei aio palata.


”Minä toivon vain, että saisin töitä. Sitten eläisin onnellisesti.”

Lainaus
Tausta: Mobiiliraha auttaa al-Shabaabia varainhankinnassa

Puuhiilen myynti Keniaan ja Persianlahden maihin oli tärkeimpiä rahanlähteitä terroristiliike al-Shabaabille Somaliassa. Liike hallitsi etelän suurinta kaupunkia Kismayota ja sen satamaa vuosina 2008–2012. Puuhiilikauppa, tullien ja sataman käyttömaksujen periminen toi liikkeelle asiantuntija-arvioiden mukaan useita miljoonia euroja vuodessa.

Nyt Kismayo on Somalian valtionhallinnon alaisuudessa.

Yhtä hyvää tulonlähdettä al-Shabaab ei ole löytänyt, minkä vuoksi sen rahoitus on heikentynyt viime vuosina
, sanoo projektipäällikkö Ali Ibrahim, joka on tutkinut al-Shabaabia ja haastatellut sen entisiä jäseniä. Ibrahim työskentelee Kirkon ulkomaanavun projektissa Somaliassa.

Merkittävä osa al-Shabaabin rahoituksesta tulee veroista ja tietulleista, joita se kerää yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä hallitsemillaan alueilla Somaliassa. Rahankeruuta helpottaa nykyisin mobiilimaksaminen.

”Al-Shabaabin hallitsemilla teillä ei välttämättä ole enää tiesulkuja. On vain kyltti, jossa on kännykkänumero. Tiellä kulkevan auton pitää maksaa sinne mobiilimaksu”
, Ibrahim kertoo.

Mobiilimaksun ansiosta al-Shabaabin taistelijat voivat pysyä piilossa ja tulla esiin vain pysäyttämään auto, joka ei maksa. Mobiilirahan käyttö myös helpottaa rahojen säilyttämistä ja siirtoa.

Somalian hallituksen ja al-Shabaabin sotaa käydään valtion ja ääri-ideologian välillä. Taustalla on kuitenkin myös taloudellisia ja sosiaalisia kysymyksiä, jotka liittyvät Somalian eri klaanien valtakamppailuun. Paikallisia kiistoja on esimerkiksi viljelymaiden, vesivarojen ja laidunalueiden hallinnasta tai poliittisesta edustuksesta.
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Ink Visitor

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 466
 • Liked: 6088
 • Simply the Pest
  • Western Rifle Shooters Association
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #66 : 12.07.2017, 09:21:00 »
Lainaus
Somalia ilman internet-yhteyttä juhannuksesta alkaen – rahtilaivan varomaton ankkurin käyttö rikkoi kaapelin

Somalian pääkaupungissa Mogadishussa katkos on vaikeuttanut kansainvälisen rahaliikenteen hoitoa. Ulkomailla asuvien somalialaisten sukulaisilleen lähettämät rahalähetykset eivät ole päässeet perille

Kesäkuun 24. päivänä Mogadishun satmaan ankkuroitunut rahtilaiva katkaisi merenpohjasta valokaapelin, jonka kautta Afrikan sarvessa sijaitseva Somalia saa internet-yhteytensä. Vahinko tapahtui, kun laivan ankkuri osui kaapeliin ja katkaisi sen.

Somalian pääkaupungissa Mogadishussa katkos on vaikeuttanut paitsi kansalaisten verkkokäyttöä myös kansainvälisen rahaliikenteen hoitoa.

Somalian hallitus sanoo, että juhannuksesta alkanut tietoverkkokatkos aiheuttaa maalle päivittäin 10 miljoonan Yhdysvaltain dollarin eli noin 9,2 miljoonan dollarin menetykset.

– Onnekkaimmilla varakkailla on käytössään verkkoyhteys satelliittien kautta, mutta suurin osa 6,5 miljoonan asukkaan Somalian keski- ja itäosista on internet-pimennossa, kertoi somalialaisen Dalkom-teleoperaattorin pääjohtaja Mohamed Ahmed Jama. Dalkom on yksi toimijoista, joka ylläpitää itäisen Afrikan merenalaista verkkokaapeliyhteyttä.

Kansa jää ilman sukulaisten tärkeitä rahalähetyksiä

Internetyhteyden puuttuminen raivostuttaa somalialaisia, sillä monella on katkennut paitsi yhteys ulkomailla asuviin sukulaisiinsa myös mahdollisuus vastaanottaa vauraammissa maissa asuvien sukulaisilleen osoittamia rahalähetyksiä.

Maailmanpankin arvion mukaan ulkomailta saapuvat vuosittaiset rahalähetykset muodostavat jopa neljänneksen maan bruttokansantuotteesta. Rahalähetykset ovat suuruudeltaan yhteensä 1,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli 1,29 miljardia euroa vuosittain.

Valokaapeliyhteys Keniasta Somaliaan avattiin vuonna 2013. Kaapelin katkaisseeksi laivaksi epäillään Panaman lipun alla purjehtivaa MSC Alicea.

Kehitysyhteistyön kattojärjestön Kepa kertoo, että vuonna 2015 ulkomailla asuvat somalit lähettävät Somaliaan sukulaisilleen ja ystävilleen noin 1,1 miljardia euroa vuosittain(siirryt toiseen palveluun). Jopa 40 prosenttia Somaliassa asuvista on rahalähetyksistä riippuvaisia.

Somalian viestintäministeri Abdi Andshur Hassan on kutsunut laivan merellä aiheuttamaa verkkokatkosta ”valtavaksi katastrofiksi, joka on maksanut maalle tähän mennessä ”enemmän kuin 130 miljoonaa dollaria (noin 120 miljoonaa euroa)”. Hassan on luvannut, että kaapeli korjataan ja että yhteydet palaavat "tällä viikolla".

Rahaliikenteen lisäksi internetin puuttuminen häiritsee yhteydenpitoa ulkomailla asuville sukulaisille kansainvälisten puhelinsoittojen olleessa kallliita. Somalialaiset käyttävät tähän yleensä muun muassa yhteisöpalvelu WhatsAppia ja Viberiä. Twitterin kautta verkossa kulkee tieto muun muassa terrori-iskuista ja muista tapahtumista.

Katkos on vaikuttanut myös vaikeasti sairaiden somalialaislasten lähettämiseen sairaalahoitoon ulkomaille.

https://yle.fi/uutiset/3-9718457?origin=rss

Voi harmi ;D ;D ;D
If I am ever killed in a terrorist attack, I want my candlelight vigil to be done with torches and guns. Rename it posse and go have fun in the night...

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 236
 • Liked: 57198
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #67 : 12.08.2017, 14:49:45 »
Kyseessä ei ole tällä kertaa varsinainen uutinen, vaan Suomen somalialaisten liiton matkaraportti Mogadishusta.

"Tavoitteena on perustaa Somaliaan Pohjoismaiden kulttuurikeskus, joka olisi samalla koko Afrikan ensimmäinen laatuaan. Mukana yhteistyössä ovat Suomen, Ruotsin ja Norjan somaliyhdistyksiä."

http://somaliliitto.fi/2017/08/09/terveisia-mogadishusta/ (9.8.2017)

Lainaus
Terveisiä Mogadishusta!

Arshe Said, Suomen somalialaisten liiton puheenjohtaja, kävelee toimistolle hymyillen ojentaen muistitikkua. Hän on juuri palannut matkalta Somalian pääkaupungista Mogadishusta.

”Siellä oli lämmintä, vaikka vähän viileämpää kuin odotin. +32 astetta kuitenkin.” toteaa Said.

Pohjoismaiset somaliyhdistykset saivat idean yhteistyöstä seminaarissa jo vuonna 2014. Tavoitteena on perustaa Somaliaan Pohjoismaiden kulttuurikeskus, joka olisi samalla koko Afrikan ensimmäinen laatuaan. Mukana yhteistyössä ovat Suomen, Ruotsin ja Norjan somaliyhdistyksiä. Heinäkuinen matka Mogadishuun oli ensimmäinen kontakti Somalian hallitukseen ja Mogadishun Pormestariin kulttuurikeskuksen perustamisesta.

Mukana matkalla olivat Suomen somalialaisten liitolta Saidin lisäksi varapuheenjohtaja Abdulrahman Rage, sosiaalisihteeri Ahmed Imad ja valtuuston puheenjohtaja Mohammed Abdi. Ruotsin somalialaisten liitolta mukana oli puheenjohtaja Habane Hassan.

Tapaamisia tärkeissä virastoissa

Kahden viikon matkan aikana delegaatio ehti vierailla monessa virastossa ja tavata useita vaikutusvaltaisia henkilöitä.

”Meillä oli sotilaita turvanamme kun vierailimme valtion laitoksissa, esimerkiksi Somalian Presidentin linnassa.” kertoo Said ja toteaa matkan olleen kuitenkin verraten turvallinen, koska heidän tapaamisensa eivät olleet vaarallisilla vyöhykkeillä.

Said näyttää hieman pettyneeltä, kun hän kertoo Somalian Presidentin tapaamisen peruuntuneen. Presidentti ja Pääministeri joutuivat pitämän kahdenkeskisen kokouksen Keski-Somalian yllättävän sotakriisin vuoksi.

Mogadishun Pormestarin Thabit Abdi Mohammedin ja hallituksen tapaamisessa delegaatio esitti idean Pohjoismaisen kulttuurikeskuksen perustamisesta Mogadishuun, jonka tarkoituksena olisi kehittää rauhankasvatusta, jälleenrakentamista, tasa-arvoisuutta ja kulttuurin kehittämistä. Keskusteluja käytiin kulttuurikeskuksen perustamisesta pitkään.

”Saimme lopulta mukaamme Pormestarin ja hallituksen hyväksynnän hankkeelle.” iloitsee Said samalla kun näyttää kuvia tapaamisesta.

Saidin kasvoilta voi lukea, että paljon on työtä vielä edessä, vaikka pieni erävoitto tämä matka Somaliaan olikin.

Somalian ylähuoneen varapuhemies Mowliid Hassan on suomensomalialainen. Suomen somalialaisten liiton edustajat tapasivat hänet hänen toimistossaan Mogadishussa. Somalian poliittinen tilanne ja suomensomalialaisten auttaminen jälleenrakennuksessa viritti keskustelua. Myös naisten eduskuntaryhmän tapaamisessa esille nousi samoja teemoja, mutta myös tasa-arvoasiat ja poliittisen johtajuuden rooli aiheutti keskustelua.

Somaliassa on keskusteltu paljon myös perustuslain uudistuksesta. Somalian ylähuoneen varapuhemiehen Hassanin mukaan tavoitteena olisi saada tasa-arvoinen ja demokratiaan perustuva perustuslaki.

”Lupasimme järjestää täällä Suomessa seminaarin naisten asemasta ja osallistumisesta politiikkaan ensi vuoden aikana.” sanoo Said ja kertoo samalla, että yhteistyössä muiden pohjoismaiden kanssa on tarkoitus järjestää yhteisiä seminaareja myös perustuslain uudistuksesta.

”Lyhyt, mutta tärkeä matka”

Said toivoo, että Pohjoismaiden yhteinen hanke saa tuulta alleen ja rahoitushakemukset (mistähän rahat tulevat :roll:) hyväksyttäisiin, jotta kaikkiin näihin asioihin voitaisiin saada muutosta myös Pohjoismaiden somaliyhdistysten kautta.

Delegaatio järjesti myös tapahtuman suomensomalialaisille Mogadishussa. Tarkoituksena oli avata keskusteluyhteys Somaliassa asuviin paluumuuttajiin ja Mogadishussa parhaillaan lomaileviin suomensomalialaisiin. Tapahtumaan paikalle saapui peräti 35 henkilöä keskustelemaan Somalian jälleenrakennuksesta.

”Pohjoismaiden kulttuurisäätiön rahoitus tälle matkalle oli tärkeä ja selvitystyö kantaa hedelmää vielä pitkälle.” tuumii Said haastattelun päätteeksi.
« Viimeksi muokattu: 12.08.2017, 14:51:20 kirjoittanut Alaric »
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Sydämistynyt

 • Vieras
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #68 : 12.08.2017, 15:06:13 »
Lainaus
Delegaatio järjesti myös tapahtuman suomensomalialaisille Mogadishussa. Tarkoituksena oli avata keskusteluyhteys Somaliassa asuviin paluumuuttajiin ja Mogadishussa parhaillaan lomaileviin suomensomalialaisiin. Tapahtumaan paikalle saapui peräti 35 henkilöä keskustelemaan Somalian jälleenrakennuksesta.

Pohjoismaiden kulttuurisäätiön rahoitus tälle matkalle oli tärkeä ja selvitystyö kantaa hedelmää vielä pitkälle.” tuumii Said haastattelun päätteeksi.

No varmasti!  Kaikki kynnelle kykenevät riensivät paikalle, kun kuulivat, että pohjoismaisten veronmaksajien rahoja on taas jaossa... :facepalm:

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 014
 • Liked: 7965
 • Manner-Suomen Tasavalta
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #69 : 12.08.2017, 16:16:27 »
Lainaus
Tarkoituksena oli avata keskusteluyhteys Somaliassa asuviin paluumuuttajiin ja Mogadishussa parhaillaan lomaileviin suomensomalialaisiin.

Taas kerran: siellä voi lomailla. Riittävän turvallinen.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Aksiooma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 297
 • Liked: 11575
 • Arvokonservatiivi ja 2000 luvun fennomaani
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #70 : 12.08.2017, 16:39:13 »
Taas kerran: siellä voi lomailla. Riittävän turvallinen.

YLE 12.9.2016
Somalit vastustavat kielteisiä turvapaikkapäätöksiä – Somaliassa voimme kuolla

Turvapaikkaa hakeneet somalit osoittivat mieltään tänään Pohjois-Suomessa. Somalialaiset turvapaikanhakijat vaativat inhimillisyyttä Maahanmuuttoviraston tekemiin päätökseen ja vastustavat kielteisiä päätöksiä.

https://yle.fi/uutiset/3-9161669
Pahimmat vihollisemme ovat omassa keskuudessamme ne, jotka itsekkäistä syistä ovat valmiit uhraamaan kansakunnan elinedut ja ne, jotka jatkuvasti ja toistuvasti julistavat totuutena sitä, minkä tietävät valheeksi. -Risto Ryti

Jordan Peterson: Postmodernism - How and why it must be fought https://youtu.be/Cf2nqmQIf

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 014
 • Liked: 7965
 • Manner-Suomen Tasavalta
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #71 : 12.08.2017, 20:47:30 »
YLE 12.9.2016
Somalit vastustavat kielteisiä turvapaikkapäätöksiä – Somaliassa voimme kuolla

Teoriassa on mahdollista, että paikka olisi joillekin turvallinen lomakohde ja toisilta taas henki lähtee heti lentokentällä. Noilta vastustajasomaleilta pitäisi pyytää selitystä sille että he eivät voi mennä takaisin mutta muut voivat. Selitys ei varmaan olisi kovinkaan uskottava.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Arkipiispa

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 1 126
 • Liked: 1636
 • Rapefugees not welcome !
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #72 : 12.08.2017, 20:56:37 »
YLE 12.9.2016
Somalit vastustavat kielteisiä turvapaikkapäätöksiä – Somaliassa voimme kuolla

Turvapaikkaa hakeneet somalit osoittivat mieltään tänään Pohjois-Suomessa. Somalialaiset turvapaikanhakijat vaativat inhimillisyyttä Maahanmuuttoviraston tekemiin päätökseen ja vastustavat kielteisiä päätöksiä.

https://yle.fi/uutiset/3-9161669

Homma 12.8.2017
Arkipiispa vastustaa kielteisiä turvapaikkapäätöksiä vastustavia - Suomessakin voivat somalialaiset kuolla

Turhapaikkaa hakeneet somalit osoittivat mieltään tänään Pohjois-Suomessa ihan turhaan, koska Suomessakin voi kyllä kuolla. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan, vastoin somaliassa herännyttä taikauskoa, Suomi ei olekaan sellainen paikka jossa kuoleminen olisi mahdotonta. Somalialaiset turvapaikanhakijat vaativat inhimillisyyttä Maahanmuuttoviraston tekemiin päätökseen ja vastustavat kielteisiä päätöksiä täysin turhaan ja väärin perustein. Suosittelemmekin, että turhapaikanhakijat poistuisivat maasta saman tien, ja siirtyisivät paikkaan joka paremmin vastaa heidän oman kulttuurinsa käsityksiä paikasta, jossa on soveliasta elää ja toki myös kuollakin, omaa isänmaataan talloessa ja kenties myös puolustaessa.

"Kelle täällä pitää maksaa ettei kaikki olis niin paskaa" - Ellinoora/Carrie
Polpo:lle tiedoksi: kirjoitukseni arvionnissa on sovellettava Poen lakia.

Impi Waara

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 6 381
 • Liked: 7909
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #73 : 13.08.2017, 03:14:00 »
Terveisiä Somaliasta!  Suomen somalialaisten liitto on vieraillut esivanhempiensa mailla ja tavannut Somaliassa lomailevia somaleja Suomesta. Matka innoitti uuteen rahanreikään innovatiiviseen keksintöön; kulttuurikeskukseen!

"Pohjoismaiset somaliyhdistykset saivat idean yhteistyöstä seminaarissa jo vuonna 2014. Tavoitteena on perustaa Somaliaan Pohjoismaiden kulttuurikeskus, joka olisi samalla koko Afrikan ensimmäinen laatuaan. Mukana yhteistyössä ovat Suomen, Ruotsin ja Norjan somaliyhdistyksiä. Heinäkuinen matka Mogadishuun oli ensimmäinen kontakti Somalian hallitukseen ja Mogadishun Pormestariin kulttuurikeskuksen perustamisesta."

Ja loput turistimatkakertomuksesta linkin takaa.

http://somaliliitto.fi/2017/08/09/terveisia-mogadishusta/
10.6.2017   Nyt voi olla läpeensä tyytyväinen. Homma hoidettu tyylillä!

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 014
 • Liked: 7965
 • Manner-Suomen Tasavalta
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #74 : 13.08.2017, 15:27:38 »
"Pohjoismaiset somaliyhdistykset saivat idean yhteistyöstä seminaarissa jo vuonna 2014. Tavoitteena on perustaa Somaliaan Pohjoismaiden kulttuurikeskus, joka olisi samalla koko Afrikan ensimmäinen laatuaan. Mukana yhteistyössä ovat Suomen, Ruotsin ja Norjan somaliyhdistyksiä. Heinäkuinen matka Mogadishuun oli ensimmäinen kontakti Somalian hallitukseen ja Mogadishun Pormestariin kulttuurikeskuksen perustamisesta."

Kohta somalit itse kouluttavat toisia somaleita siitä miten Suomessa ja muualla saadaan taikaseinää, mikä kurpitsavankkuritarina toimii ja ei toimi, jne. jne., olettaen että tällaista ei jo tapahdu. Enää ei tarvita Refugees Hospitality Clubia tai muita kantasuomalaisten tyhmien itsetyydytyskerhoja. Somaleilla on Mogadishussa oikein oma siirtolaisuus-koulutuskeskus.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Skeptikko

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 11 969
 • Liked: 15716
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #75 : 05.10.2017, 16:50:50 »
Suomen somalit pääsivät hiillostamaan Somalian sisäministeriä Helsingissä – ”Milloin hylätään klaanijärjestelmä?”
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005396606.html

Lainaus
TULEEKO Somaliasta koskaan demokraattista liittovaltiota?

Eivät kai itsenäisyyttä haikailevat Puntmaa ja Somalimaa irtaudu?

Milloin hylätään klaanijärjestelmä, jonka takia virat jaetaan pätevyyden sijaan suhteilla?

Muun muassa näitä asioita Suomen somalit tenttasivat Somalian hallituksen edustajilta näiden vieraillessa Helsingissä.

Vaikeita asioita, myönsivät vieraat – osin suoraan ja osin väistellen.

SISÄMINISTERI Abdi Farah Saeed ei yrittänyt houkutella Suomessa asuvia somaleita muuttamaan Somaliaan.
...
”En edes haluaisi kaikkien somalien muuttavan Somaliaan. Olen ylpeä somaleista maailmalla. He ovat tärkeitä nykyisissä kotimaissaan”, Saeed sanoi.
...
Somalian suurin haaste on jihadistijärjestö al-Shabaab, mutta se on Saeedin mukaan heikentymään päin. Kaikki sen jättävät rivijäsenet armahdetaan, vaikka nämä olisivat tappaneet ihmisiä.
...
Saeed kertoo, että Puntmaassa hänen pakeilleen saapui edustaja Italian ulkoministeriöstä.

”Kysyin, miksi Italia alisti Somalian siirtomaakseen mutta ei ole ottanut vastaan juurikaan somaleja, vaikka kaukana pohjoisessa pienessä Suomessa elää 20 000 somalia. Hän poistui luotani kirjaimellisesti itkien.”
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

JohanNyt

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 943
 • Liked: 1079
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #76 : 05.10.2017, 16:52:42 »
Italian UM:n edustaja poistui ilon kyyneleet silmissä ;D

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 775
 • Liked: 22151
 • Ego sum Spartacus
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #77 : 05.10.2017, 18:32:54 »
Suomen somalit pääsivät hiillostamaan Somalian sisäministeriä Helsingissä – ”Milloin hylätään klaanijärjestelmä?”
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005396606.html

Lainaus
TULEEKO Somaliasta koskaan demokraattista liittovaltiota?

Eivät kai itsenäisyyttä haikailevat Puntmaa ja Somalimaa irtaudu?

Milloin hylätään klaanijärjestelmä, jonka takia virat jaetaan pätevyyden sijaan suhteilla?

Muun muassa näitä asioita Suomen somalit tenttasivat Somalian hallituksen edustajilta näiden vieraillessa Helsingissä.

Vaikeita asioita, myönsivät vieraat – osin suoraan ja osin väistellen.

SISÄMINISTERI Abdi Farah Saeed ei yrittänyt houkutella Suomessa asuvia somaleita muuttamaan Somaliaan.
...
”En edes haluaisi kaikkien somalien muuttavan Somaliaan. Olen ylpeä somaleista maailmalla. He ovat tärkeitä nykyisissä kotimaissaan”, Saeed sanoi.
...
Somalian suurin haaste on jihadistijärjestö al-Shabaab, mutta se on Saeedin mukaan heikentymään päin. Kaikki sen jättävät rivijäsenet armahdetaan, vaikka nämä olisivat tappaneet ihmisiä.
...
Saeed kertoo, että Puntmaassa hänen pakeilleen saapui edustaja Italian ulkoministeriöstä.

”Kysyin, miksi Italia alisti Somalian siirtomaakseen mutta ei ole ottanut vastaan juurikaan somaleja, vaikka kaukana pohjoisessa pienessä Suomessa elää 20 000 somalia. Hän poistui luotani kirjaimellisesti itkien.”

Milloin suomalaiset pääsevät hiillostamaan päättäjiä siitä että haittamaahanmuuttajia kuten somaleja on otettu eläteiksi Suomeen?

FRIDAY FUN AT LIDO BEACH MOGADISHU SOMALIA
https://www.youtube.com/watch?v=fGdk0P8gRgQ

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 775
 • Liked: 22151
 • Ego sum Spartacus
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #78 : 14.10.2017, 19:01:10 »
Luultavasti pian saamme lisää afrikansarvelaisia eläteiksi Suomeen.

Lainaus
Rekkaan asennettu pommi räjähti suositun hotellin edessä Mogadishussa – yli 20 kuollut

Somalian pääkaupungissa Mogadishussa autopommi on tappanut yli 20 ihmistä, kertoo poliisi. Turvallisuuslähteiden mukaan räjähdyksessä on lisäksi haavoittunut ihmisiä, mutta tarkempaa tietoa ei vielä ole.

Viranomaiset ennakoivat uhriluvun vielä kasvavan, sillä ihmisiä löytyy luultavasti vielä sortuneen rakennuksen raunioista.

– Näin useita ruumiita eri puolilla, mutta en pystynyt laskemaan niitä, silminnäkijä kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Rekkaan asennettu pommi räjähti suositun hotellin sisäänkäynnin edustalla vilkkaan tien varrella. Myös hotelli vaurioitui räjähdyksessä, jonka nostattama musta, sankka savupilvi näkyy kaupungin yllä.

Kukaan ei ole ilmoittautunut iskun tekijöiksi, mutta al-Shabaab-järjestö on tehnyt vastaavia iskuja aiemmin.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005409270.html


Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 236
 • Liked: 57198
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #79 : 14.10.2017, 23:48:48 »
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/yli-20-kuollut-autopommiin-mogadishussa/6618290#gs.N80rkJ0 (14.10.2017)

Lainaus
Ainakin 30 kuollut autopommiin Mogadishussa – räjähdysmäinen palo hotellin edessä

Somalian pääkaupungissa Mogadishussa autopommi on tappanut ainakin 30 ihmistä, kertoo BBC. Iskussa on myös haavoittunut kymmeniä. Lisäksi toisessa pommi-iskussa eri puolella kaupunkia on kuollut kaksi ihmistä.

Viranomaiset ennakoivat uhriluvun vielä kasvavan, sillä ihmisiä löytyy luultavasti vielä sortuneen rakennuksen raunioista.

–  Näin useita ruumiita eri puolilla, mutta en pystynyt laskemaan niitä, silminnäkijä kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Rekkaan asennettu pommi räjähti suositun hotellin sisäänkäynnin edustalla vilkkaan tien varrella. BBC:n mukaan hotelli romahti räjähdyksen voimasta. Räjähdys nostatti sankan, mustana savupilven kaupungin ylle.

Kukaan ei ole ilmoittautunut iskujen tekijöiksi, mutta Al-Qaida-terroristijärjestön liittolainen al-Shabaab on tehnyt vastaavia iskuja aiemmin.
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Beenari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 833
 • Liked: 3880
 • Banned
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #80 : 15.10.2017, 01:53:03 »
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/yli-20-kuollut-autopommiin-mogadishussa/6618290#gs.N80rkJ0 (14.10.2017)

Lainaus
... pommi räjähti suositun hotellin sisäänkäynnin edustalla vilkkaan tien varrella.

Suosittu hotelli viittaa turismiin. Joten miten on mahdollista että Somaliassa on samaan aikaan turismia kun suurin osa sompuista väittää että maa on hengenvaarallinen paikka asua?
"Hölmöä miettiä, mikä maan tai maapallon tila on sadan vuoden kuluttua. Meistä kumpikaan ei ole silloin enää elossa"
- Antti Rinne (SDP)

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 236
 • Liked: 57198
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #81 : 15.10.2017, 15:03:07 »
Sehän olikin näköjään melkoinen jytky. Kuolleita on jo 189.

Kyseessä on tuhoisin isku maan historiassa.

https://apnews.com/f7b48ee87a1a44829a40d048ff32338c/The-Latest:-Somalia-explosion's-death-toll-up-to-189 (15.10.2017)

Lainaus
The Latest: Somalia explosion’s death toll up to 189

2:35 p.m.

The death toll from a massive explosion in Somalia’s capital has risen to 189 with over 200 others injured, police and hospital sources say, making it the single deadliest attack ever in the Horn of Africa nation.

Doctors are struggling to assist hundreds of horrifically wounded victims, with many burnt beyond recognition.

Somalia’s government has blamed Saturday’s truck bombing in Mogadishu on the al-Shabab extremist group, which has not commented.

— Abdi Guled in Mogadishu.
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 236
 • Liked: 57198
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #82 : 15.10.2017, 20:46:09 »
Ylen jutussa on haastateltu suomalaista pommi-iskun silminnäkijää. No mikäs on suomalaisen nimi? Hussein Ali.

Hänen kotiovensa on ollut kolme vuotta Mogadishussa.

https://yle.fi/uutiset/3-9884511 (15.10.2017)

Lainaus
Suomalainen silminnäkijä pommi-iskun järkyttämässä Mogadishussa: Ihmiset huutavat tuhoutuneissa rakennuksissa

– Olin täällä eilen, ja laskin että kaduilla lojui noin sata ruumista. Tänään löysimme toiset sata kuollutta rakennuksista. Tämänhetkinen arvio on, että täällä on saattanut kuolla 300 ihmistä.

Näin kertoo Mogadishussa pommi-iskun tuhojen raivauksissa auttava suomalainen somali Hussein Ali. Hän kuvaili Ylen puhelinhaastattelussa tilannetta räjähdyksen tuhoaman hotelli Safarin luona.

– Rakennuksessa on yhä paljon ihmisiä. Rakennus on tuhoutunut, ja jotkut ihmiset huutavat yhä sieltä.

– Meillä ei ole tarpeeksi välineitä ihmisten pelastamiseksi. Jos käytämme puskutraktoria, vaarannamme sisällä olevien hengen. Tämä on äärimmäisen sekavaa.

Somalian pääkaupungissa Mogadishussa tehtiin lauantaina iltapäivällä isku, jossa räjäytettiin kuorma-autollinen räjähteitä. Iskussa kuoli ainakin yli 200 ihmistä, mahdollisesti yli 300. Isku oli tuhoisin Somaliassa tehty terrori-isku.

Ruumiit palaneet pahoin

Hussein Ali kertoi, että hotellin raunioita yritettiin parhaillaan raivata puskutraktoreilla, vaikka sisällä oli loukussa ihmisiä. Myös muita rakennuksia hotellin ympäriltä oli täysin tuhoutunut, ja niissäkin oli ihmisiä sisällä.

– Monet ruumiista ovat siinä kunnossa, että niitä tuskin pystyy tunnistamaan.

– Sairaaloissa on paljon haavoittuneita, eikä heille ole tarpeeksi lääkkeitä.

Hussein Ali sanoo olleensa Mogadishussa kolme vuotta, ja lauantainen isku oli suurin ja tuhoisin mitä hän oli nähnyt.

Isku ehkä väärässä paikassa

Mogadishussa työskentelevä Kati Miettinen sanoo puhelimitse, että isku oli mittakaavaltaan järjetön murhenäytelmä. Hän epäilee, että siviiliuhrien valtava määrä on syynä siihen, että al-Shabaab ei ole ottanut iskua nimiinsä.

– Voi olla, että isku ei ole mennyt sinne minne piti. Ehkä he ovat räjäyttäneet sen ennen aikojaan, kun ovat huomanneet, että turvallisuusjoukot ovat havainneet heidät ja yrittivät pysäyttää.

Lauantaina tapahtuneen iskun mittaluokka oli aivan jotain muuta kuin Mogadishussa yleensä, iskuissa joita ääri-islamilainen al-Shabaab tekee.

– Yleensä sanotaan että oli paha isku, kun vaikkapa 25 ihmistä kuolee.
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

dothefake

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 001
 • Liked: 21657
 • Imaaminoloinen kaktuslakkisetä. Rutinuiva.
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #83 : 15.10.2017, 20:51:03 »
Kai Hussein Alille Kelakorvaukset kuitenkin menevät, vaikka valokaapeli kesällä katkesikin.
Reservaatin asukki.

jka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 138
 • Liked: 6552
 • Kuka vei meidän munat?
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #84 : 15.10.2017, 20:54:48 »
Kun ISIS:n rippeet parasta aikaa pakenee Raqqasta niin Somalia on vahva ehdokas mihin aletaan seuraavaksi virittelemään kalifaattia. ISIS ja sen ideologiahan ei katoa mihinkään vaikka nykyinen kalifaatti on nyt raunioina. 100% varmuudella jonnekin aletaan pykämään seuravaa joka tulee olemaan monin verroin pahempi kuin ISIS. Ei tarvitse löytää kuin tarpeeksi heikko valtio joka voidaan vallata ideologian taakse. Somalia on tähän tarkoitukseen täydellinen. Afrikka olisi muutenkin otollinen maaperä. Siellä voidaan saada oikeasti miljoonia ihmisiä projektin taakse kunhan homma saadaan vain alkuun.

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 014
 • Liked: 7965
 • Manner-Suomen Tasavalta
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #85 : 15.10.2017, 21:12:53 »
^^Libyassakin on nyt Islamilainen Valtio, eli se voisi olla ensimmäinen yritelmä aloittaa uudestaan. Jos Libyan sisällissota menee Kalifaatin kannalta huonosti, niin Somalia voi olla se seuraava paikka.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

KTM

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 491
 • Liked: 3549
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #86 : 15.10.2017, 23:10:58 »
Luultavasti pian saamme lisää afrikansarvelaisia eläteiksi Suomeen.

Somalitkin vihaavat toisia somaleita, eikä mikään ihme.

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 23 236
 • Liked: 57198
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #87 : 18.10.2017, 15:04:10 »
Nyt on Mogadishun iskussa kuolleita ilmeisesti ainakin 320 ja loukkaantuneita 500.

Kansan Uutisten toimittaja hieman paheksuu, kun tämä ei ollut länsimaissa niin iso juttu kuin länsimaissa tehdyt pommi-iskut. Voi hitto, mistäköhän mahtaisi johtua? :roll:

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3793655-pommi-isku-josta-harva-kuuli (18.10.2017)

Lainaus
Pommi-isku, josta harva kuuli

Peik Johansson

Mogadishussa tehtiin lauantaina yksi maailmanhistorian tuhoisimmista terrori-iskuista, mutta se ei herättänyt samanlaista poliitikkojen ja viihdejulkkisten myötätunnon aaltoa uhreille kuin länsimaissa tehdyt iskut.

Somalian pääkaupungissa Mogadishussa tehtiin lauantaina yksi maailmanhistorian tuhoisimmista terrori-iskuista. Ainakin 320 ihmistä menetti henkensä ja 500 ihmistä vammautui itsemurhaiskussa, jossa sotilasräjähteillä lastattu kuorma-auto räjäytettiin kaupungin keskustaan johtavalla päätiellä keskellä pahinta iltapäiväruuhkaa. Räjähteet oli piilotettu riisisäkkien alle.

Rakennukset tuhoutuivat satojen metrien säteellä räjähdyspaikasta. Alueella sijaitsi korkea toimistorakennus, poliitikkojen ja virkamiesten suosima Safari-hotelli, Somalian Punaisen Puolikuun päämaja, lukuisia kauppoja, kioskeja, pankkeja, ravintoloita ja asuinrakennuksia.

Alkuviikosta kuolonuhrien määrän uskottiin vielä kasvavan, kun rakennusten raunioiden raivaustöitä päästään jatkamaan.

Terroristijärjestö Al-Shabaab on tehnyt Mogadishussa pienempiä iskuja säännöllisin väliajoin vuodesta 2011 asti. Kohteena ovat olleet hallituksen ja turvallisuusjoukkojen rakennukset, Afrikan unionin sotilaat ja poliitikkojen suosimat hotellit.

Lauantain räjähdys oli kuitenkin aivan eri luokkaa kuin aiemmat iskut, joissa on harvoin menehtynyt kerralla yli pariakymmentä ihmistä.

(...)

Tuhannet paikalliset vapaaehtoiset ovat olleet mukana auttamassa raivaustöissä lauantai-illasta lähtien. Ulkomailla asuvat somalialaiset ovat puolestaan keränneet sosiaalisen median välityksellä rahaa paikalliselle ambulanssifirmalle.

Presidentti Mohamed Abdullahi Farmajo kävi sunnuntaina ensimmäisten joukossa luovuttamassa verta.

35 vakavasti loukkaantunutta pommi-iskun uhria lennätettiin maanantaina tehohoitoon Turkkiin.

Mogadishun Safari-hotellin edustalla tehty itsemurhaisku on kuolonuhrien määrässä mitattuna kaikkien aikojen neljänneksi tai viidenneksi tuhoisin terrori-isku koko maailmassa.

Enemmän ihmisiä on kuollut vain syyskuun 11. päivän iskuissa Yhdysvalloissa, Irakin miehityksen aikana vuonna 2007 tehdyissä sunnikapinallisten autopommi-iskuissa jesidivähemmistön asuttamissa kylissä sekä šaahin vallan aikana Iranissa vuonna 1978 tehdyssä elokuvateatterin tuhopoltossa, jossa kuoli yli 400 ihmistä.

Vuonna 2004 Beslanissa Venäjän Kaukasuksella tehdyssä tšetšeenikapinallisten koulukaappauksessa kuoli 344 panttivankia ja siviiliä, useimmat heistä Venäjän erikoisjoukkojen käynnistämässä panttivankien vapauttamisoperaatiossa.

Twitterissä jotkut ovat ihmetelleet, miksei Mogadishun kaikkien aikojen pommi-iskusta ole syntynyt Las Vegasin, Manchesterin tai Pariisin terrori-iskujen kaltaista maailmanlaajuista somekampanjaa, jossa valtionpäämiehet ja viihdejulkkikset tuomitsevat väkivallan ja osoittavat myötätuntoa uhreille ja omaisille.

Meillä Mogadishun pommi-isku hukkui viikonlopun muiden tapahtumien alle, ja harva taitaa tässä vaiheessa edes tietää koko asiasta. Kun maanantaina New York Times raportoi iskusta etusivullaan, Helsingin Sanomat kertoi aiheesta ulkomaanuutisten häntäpäässä sivulla A25.

(...)

Guardian-lehti kertoi tiistaina, että isku oli tarkoitettu kostoksi Yhdysvaltojen elokuussa tekemälle lennokki-iskulle Al-Shabaabin leiriin 60 kilometriä Mogadishun ulkopuolella. Lennokki-iskussa kuoli useita sivullisia ja lapsia.
Äänestys: Etnonationalismi, kyllä vai ei? Eli kannatatko vai etkö? Käy antamassa äänesi!

https://hommaforum.org/index.php/topic,129465.0.html

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 570
 • Liked: 75147
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #88 : 18.10.2017, 15:40:28 »
Kansan Uutisten toimittaja hieman paheksuu, kun tämä ei ollut länsimaissa niin iso juttu kuin länsimaissa tehdyt pommi-iskut. Voi hitto, mistäköhän mahtaisi johtua? :roll:

Pekka Mykkäsellä sama fiilis:

Lainaus
Somalian tuhoisaa terrori-iskua ei noteerattu EU:n ulkoministerikokouksessa – Sipilä ei asiasta twiitannut, mutta lähetti Somalian pääministerille surunvalittelukirjeen

Pekka Mykkänen HS

Euroopan unioni ei ottanut maanantaina mitään kantaa Somalian pääkaupungissa Mogadishussa lauantaina tehtyyn terrori-iskuun, jossa kuoli yli 300 ihmistä ja loukkaantui satoja.

Iskua ei mainittu EU-komission päivittäisessä tiedotustilaisuudessa, eikä asiasta esitetty myöskään kysymyksiä.

Tragediasta ei myöskään keskusteltu EU:n ulkoministerikokouksessa Luxemburgissa, kertoi ulkoministeri Timo Soini (sin). Soini kertoi, että hän oli sunnuntaina lähettänyt henkilökohtaiset surunvalittelut Somaliaan.

[...]

Mitään erityistä tunneaaltoa ei Mogadishun isku kuitenkaan Euroopan johtajissa herättänyt. Monien keskeisten EU-päättäjien Twitter-tileillä tapahtunutta ei noteerattu millään tavalla, vaikka kyseessä oli mahdollisesti tuhoisin yksittäinen terrorihyökkäys Somalian historiassa.

”En voi sanoa muuta kuin, että omalta kohdaltani olen siihen reagoinut ja varmaan eri ulkoministerit, mutta se ei tänään ollut tuossa keskustelussa. Se alkoi Iranista ja sitten oli Turkki”, sanoi Soini kokouksesta, jossa puhuttiin myös Pohjois-Korean aiheuttamasta uhasta.

Somalian sotaa Suomeen vuonna 1994 paennut radiopersoona ja Helsingin sosiaalidemokraattien kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein esitti maanantai-iltana pettymyksensä suomalaisten piittaamattomuuteen Mogadishun iskujen jälkeen.

Husseinia ihmetyttää, että nyt ei olla laajalla rintamalla tuomitsemassa terrori-iskua tai osoittamassa sympatiaa uhreille, kun niin on tehty esimerkiksi Ranskassa, Yhdysvalloissa tai Suomessa tehtyjen iskujen jälkeen.

“Odotan Je suis Mogadishua, Je suis Somaliaa, Je suis Suomen somaleja”, hän sanoi Facebook-videollaan.

Hussein sanoi, että esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei ollut ilmaissut julkisesti mitään Mogadishun iskuun liittyen.
...
Helsingin Sanomat 16.10.2017
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Ernst

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 27 064
 • Liked: 20080
Vs: Somalian koottu uutisseuranta
« Vastaus #89 : 18.10.2017, 15:57:38 »
Husu laskee ruumiita ja mittailee reaktioiden voimakkuutta. Tämä voi kuulostaa kovin tylyltä, kyyniseltä, etnosentriseltä ja hentun liisalta, mutta länsimaita taitaa harvemmin kiinnostaa musujen keskinäiset verikekkkerit, etenkin kun ne jatkuvat loputtomiin. Länsimaita eli länsimaiden ihmisiä on yhä selvemmin alkanut kiinnostaa se, että jokainen saisi edes lännessä elää omassa maassaan edes suhteellisen turvassa.

Kun Somaliassa on pidetty sikäläisittäin ns. kivaa eli niitä verikekkereitä jo monta kymmentä vuotta putkeen, alkaa kuulostaa kovasti ontolta selittelyltä, että eihän me, mutta kun tuo USA ja länsi niin sortaa ja vituttaa muutenkin. Ja että moni on katkera ja väkivaltaan kasvanut. Kieroon siis.

Siksi emme noin kollektiivisesti yhteen niputtaen halua noita posahtelevia kuorma-autoja kaduillemme. Emme tietysti toivo somalienkaan niitä posautteleman, mutta minkäs lopulta täältä käsin teet. Mieleni tekisi sanoa, että pidetäänpä nyt siinä kansainvälisessä meiningissä ja yhteistyössä breikki. Hoitakaa asianne sisäisesti kuntoon. Pysykää kotiseuduillanne. Aloittakaa tiskeistä ja hygieniasta. Kyllä te pystytte. Martoilta saatte vanhoja hyviä kirjoja avuksi, kun nätisti pyydätte lähtiessänne täältä.

Ja kaikille yhdessä ja Husulle erikseen! Älkää enää syökö tai syötättäkö sitä paskaa kenellekään toisen kuolemisen toivossa.

Amen!
« Viimeksi muokattu: 18.10.2017, 15:59:46 kirjoittanut Ernst »
Det humana saknas helt hos Sannfinländarna.
Ihmisyys puuttuu kokonaan perussuomalaisilta.
-Anna-Maja Henriksson (r.)

Tagit: somalia