Käytännössä siis demokraattisesti Ruotsin on vaikea muuttaa nykymaahanmuuttopoliitikan suuntaa, toki voihan se olla että ennenpitkää nykyisetkin hallituspuolueet alkaa rajoittaa maahanmuuttoa kun heidän elättäminen alkaa käydä lompakolle.
Vielä muutama vuosi sitten näytti siltä, että maahanmuuttoa ylistävästä retoriikasta huolimatta Ruotsi ryhtyi käytännössä hyvinkin jyrkkiin toimenpiteisiin maahanmuuton rajoittamiseksi. Irakilaisten turvapaikanhakijoiden määrä saatiin murto-osaan palautussopimuksella (2008) ja somalialaisten perheenyhdistämiset lopetettiin kuin seinään (2010). Tämä näkyi naapurimaissa Suomessa ja Norjassa tulijamäärän äkillisenä kasvuna.
Mutta kun sanat ja teot olivat eri paria, eikä maahanmuutosta ole mahdollista keskustella järkevästi ruotsalaisessa julkisuudessa, hallitus sortui katastrofaalisiin ratkaisuihin (mm. sopimus ympäristöpuolueen kanssa), jotka johtivat ojasta allikkoon. Perheenyhdistämisten ennakoidaan nousevan lähivuosina kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle, ja tieto helposta perheenyhdistämisestä (ja ikätestien puutteesta) kiihdyttää turvapaikanhakua entistäkin suuremmaksi. Lisäksi Ruotsi on poistanut aiemmat rajoitukset työperäiseltä maahanmuutolta, mitä Eurooppaan pyrkivät laittomat siirtolaiset käyttävät hyväksi. Oleskeluluvan voi nyt ostaa rikollisilta välikäsiltä rahalla, ja kyllä niitä ostetaankin.
Tämä tapahtuu samaan aikaan, kun kaikki muut Euroopan maat kiristävät politiikkaansa, jolloin Ruotsi näyttäytyy laittomien siirtolaisten paratiisina. Hallituksen retoriikassa on alkanut näkymään pieniä säröjä, mutta kaikki tapahtuu aivan liian hitaasti. Tuntuu siltä, että ruotsalaiset poliitikot ajavat EU:n yhteistä turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa niin innokkaasti juuri siksi, että he haluavat välttää rasistiksi leimaavan kansallisen keskustelun maahanmuuton rajoituksista, mutta saada sosiaalimaahanmuuttoa vähentävät (Ruotsissa vähentävät, EU-tasolla lisäävät) EU-määräykset voimaan mahdollisimman nopeasti. Sorry Ruotsi, mutta tätä emme voi sallia. Hoitakaa itse omat sotkunne.