HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

2009-05-07: Puola tarvitsee veronmaksajia

(1/1)

JM-K:
Puola tarvitsee veronmaksajia

Puolan terveydenhuolto voi ajautua vararikkoon. Terveyspalveluita ja maan taloutta yritetään pelastaa työllistämällä yli 50-vuotiaita.

Puola on joutunut outoon tilanteeseen. Maa saa EU:n jäsenmaista eniten unionin varoja, mutta sillä ei ole rahaa parantaa terveydenhuoltoaan.

Maan sairaalat ovat velkaantuneita, ne ovat vaarassa romahtaa ja 70 prosenttia niiden välineistä on vanhentuneita. Tietoa uusista hoitomuodoista ja lääkkeistä saa heikosti, ja uudet lääkkeet tulevat markkinoille hitaasti. Puolassa lääkkeet eivät ole erityisen kalliita, mutta ne ovat Euroopan kalleimpia niiden vähäisen korvattavuuden vuoksi.

Puolalaiset ovat alkaneet käyttää entistä enemmän yksityisiä terveyspalveluita. Heidän ei tarvitse jonottaa leikkausta julkiseen sairaalaan, jos he ovat ostaneet yksityisen klinikan kortin tai terveysvakuutuksen. Yksityisiin terveysvakuutuksiin, joita on hankkinut jo kaksi miljoonaa ihmistä, käytettiin viime vuonna noin kaksi miljardia zlotya eli puoli miljardia euroa.

Vain reilut puolet palkkatyössä

Maan alhainen työllisyysaste on keskeinen syy Puolan julkisen terveydenhuollon heikkouteen samoin kuin vaikkapa yleisten teiden huonoon kuntoon. Vain 57 prosenttia aikuisista puolalaisista tekee palkkatyötä. Luku on Euroopan unionin pienimpiä.

Eurooopan unionin keskimääräinen työllisyysaste on 65 ja vanhojen EU-maiden 72 prosenttia. Puolassa esimerkiksi vammaisia työllistetään vähän, vain 17 prosenttia. EU:ssa luku on keskimäärin 30 prosenttia.

Viime vuonna Puolan hallitus hahmotteli Sukupolvien solidaarisuus -ohjelman, joka yrittää saada eri sukupolvet puhaltamaan yhteen hiileen. Lisää voimavaroja uskotaan löytyvän 55–64-vuotiaista, joista työskentelee 28 prosenttia. Ohjelman tavoitteena on vetää viidessä vuodessa 40 prosenttia 55–64-vuotiaista mukaan työelämään ja vuonna 2020 jo joka toinen. Puolassa miesten eläkeikä on 65, naisten 60 vuotta.

Hallituksen toiveet työllistämisohjelmassa

Eläköityminen on suuri haaste siihen heikosti valmistautuneelle Puolalle. Sukupolvien solidaarisuus -ohjelmaa ei ole helppoa toteuttaa maassa, jossa työttömyys hoidettiin 1990-luvulla vain eläkeikää laskemalla.

Joitakin vuosia sitten nuoriso oli valttia. Nuoret hallitsevat tietotekniikan, mutta yli 50-vuotiaille se aiheuttaa usein vaikeuksia.

Yli 50-vuotiaita täytyy nyt koulutettaa uudelleen ja parantaa heidän työterveyshuoltoaan ja työolojaan. Puolan hallitus arvioi, että ohjelma tuo työmarkkinoille takaisin 800 000 ihmistä vuoteen 2013 mennessä.

Työllistämisprojekti voi maksaa jopa kolme miljardia euroa, jota haetaan EU:n rahastoista. Työllistäminen voi kuitenkin tuoda valtion budjettiin neljä miljardia euroa verotuloja, joita voidaan käyttää esimerkiksi terveydenhuollon rahoittamiseen.

Hallituksen, työnantajien, työvoimaviranomaisten ja ammattiyhdistysliikkeen yhteistyö on tärkeää, että ohjelma onnistuisi. Lama-aikana ohjelma saattaa jäädä aluksi vain ideointiasteelle, mutta Puolan työelämässä on tehtävä vaikeitakin ratkaisuja, sillä yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa lähivuosina yli kolmella miljoonalla.

Kirjoittaja Juha Järvinen on Puolassa asuva vapaa toimittaja.

http://dialogi.stakes.fi/FI/tesson+arkisto/tesso3/sivu/36.htm

*****

Hassua. Puuttuuko teidänkin mielestänne tästä kirjoituksesta muutama suomalaiselle medialle tyypillinen avainsana, jolla kaikki ongelmat ratkaistaan? Onpa sivistymätön ja rassistinen maa tuo Puola.

Erityisen ihmeellistä tämä on siksi, että ongelmat ovat suunnilleen samat kuin Suomessa, mutta silti kultamunien varaan ei rakenneta mitään. Outo juttu.


Mikä on Tesso?

Tesso on sosiaali- ja terveyspoliittinen aikakauslehti, joka ilmestyy 8 kertaa vuodessa. Lehteä julkaisee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sen painos on 30000-40000. Vahvana taustavaikuttajana on myös sosiaali- ja terveysministeriö.

Tesso kertoo yleistajuisesti sosiaali- ja terveyspolitiikasta, alan työstä, palveluista, ilmiöistä, kehittämisestä ja tutkimuksesta. Lehden sivuilla pääsevät ääneen niin alan asiakkaat, työntekijät, johtajat kuin tutkijatk

stadilainen:
Mehän voisimme osoittaa solidaarisuutta puolalle, ja luopua (toki raskain mielin)muutamasta kymmenestä tuhannesta munasta, ja ohjata tulevatkin munat kuoriutumaan puolaan, koska he eivät ymmärrä mitä menettävät. sitten kun puola on saatu nousukierteeseen, he ehkä lainaavat huippuosaajia meille. tämä on meille raskas ja ikävä päätös luopua näistä astronauteista, mutta mitä ei tekisi maailman pelastamiseksi. suomi kuuluu puolalle!

nyt nappaa:
Hys hys, ollaan hiljaa, ettei vaan Puola huomaa Suomen keskeistä tulevaisuuden menestystekijää.

Muuten voisi käydä niin ettei meille asti enää riitä moniosaajia, kun Puola nappaa kaikki jo matkalla sieltä jostain aavikolta.

Ennaltaehkäisevänä toimenpiteena ihan vaan kaiken varalta ehdotan, että discorahaa korotetaan tuntuvasti.

P:

--- Lainaus käyttäjältä: nyt nappaa - 22.05.2009, 13:25:22 ---Hys hys, ollaan hiljaa, ettei vaan Puola huomaa Suomen keskeistä tulevaisuuden menestystekijää.

Muuten voisi käydä niin ettei meille asti enää riitä moniosaajia, kun Puola nappaa kaikki jo matkalla sieltä jostain aavikolta.

Ennaltaehkäisevänä toimenpiteena ihan vaan kaiken varalta ehdotan, että discorahaa korotetaan tuntuvasti.

--- Lainaus päättyy ---

Tuonnehan voisi lähteä konsultiksi? Hakisi EU-rahaa "Synergian unilukkari- projektille", jossa yrittetäisiin pelastaa Puolan tulevaisuus roudaamalla moniosaajia maa täyteen Afrikansarvesta ja työllistämällä heidät tarinateatterilla. Samalla kovapalkkaisena konsulttina heilutellessä HSn leikettä, jossa kerrotaan mamuista tulevan roimat säästöt - 300 000 € per mamu, tienaisi paljon fyffee > profit. Kaiken maksaisivat EU-Valde, Valde ja Puolan-Valde.. Win win kaikille ja profit..

Kultamunien kuoriutuessa ja pelastaessa Puolan.  Lisää tätä!

IDA:

--- Lainaus käyttäjältä: JM-K - 22.05.2009, 09:11:44 ---Eurooopan unionin keskimääräinen työllisyysaste on 65 ja vanhojen EU-maiden 72 prosenttia. Puolassa esimerkiksi vammaisia työllistetään vähän, vain 17 prosenttia. EU:ssa luku on keskimäärin 30 prosenttia.

--- Lainaus päättyy ---

Kulunutta sanoa näin, mutta kyseessä on ilmiselvästi huutava työvoimapula. Ei noita lukuja oikein muuten voi tulkita, jos haluaa käydä "sivistyneestä" ihmisestä.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Siirry pois tekstitilasta