HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

Kansalaispalkka/perustulo (yhdistetty)

(1/798) > >>

victoria:
Eräs hyvä ystäväni, kova työmies ja yrittäjä, on puhunut kansalaispalkasta, eli suunnilleen 700e köntästä joka tulisi joka jantterille kuukausittain valtion taholta, kansalaispalkka ei pienenisi jos tekisi pätkätöitä tai matalapalkkaista työtä, eli työnteko olisi palkitsevaa. Hän yrittäjänä on sitä mieltä että tämä kansalaispalkka olisi hyvä keino tukea todellista pienyrittäjyyttä, sekä keventäisi kelan sekä sosiaalitoimen rakennetta ja menoja. Olisiko tässä mallissa ideaa?

metsämies:
Mitä tuohon on nyt ruennut tutustumaan niin kenties ihan hyvä idea, mutta vaarana voisi olla että kannustaisi liikaa yrittäjiä teettämään töitä pätkätöinä ja muina lyhytaikasina työsuhteina, eli ei saisi niin helposti vakituista työtä. Skp:n mallihan olisi 800e/kk.

Mika Mäntylä:
Aika moni entinen vastustaja on alkanut kannattaa kansalaispalkkaa/perustuloa sen jälkeen kun on perehtynyt siihen. Yleinen luulohan on, että se jotenkin kannustaisi loisimaan nykyistä järjestelmää enemmän ja noin niin kuin periaatteessa vastustetaan "ilmaisen rahan" jakamista ymmärtämättä sitä, että nykyäänkin sossusta saa sen rahan, jos ei muita tuloja ole. Kansalaispalkka/perustulo vain yksinkertaistaisi järjestelmää (vähentäisi hallinnollisia kuluja) ja toisi tasapuolisuutta. Nykyisellä järjestelmällähän esimerkiksi työtöntä rangaistaan tulojen laskulla siitä, jos tämä päättää parantaa työllistymismahdollisuuksiaan ja hakeutuu koulutukseen. Monelle opiskelijallehan jää tuista käteen asumisen jälkeen kuukautta kohti vain muutama kymppi kun työttömälle sossuasiakkaalle jää lähes 400 euroa.

CaptainNuiva:
Hieno juttuhan se olisi jos kaikkille voitaisiin maksaa säännöllisesti hanskaan fyrkkaa, myllä kelpaisi meikäläisellekkin mutta missään en ole nähnyt käsiteltävän esim.näitä siihen liittyviä asioita:
-Missä määrin kansalaispalkkaa nauttivat ilmestyisivät sossun luukulle koska kansalaispalkka ei riittänyt kuin pariksi päiväksi...
-Yksi työn tarkoitus on myös itselleen eläkkeen maksaminen, miten kansalaispalkasta maksetaan eläkettä?
-Kuinka moni nuori päättäsi jättää koulutuksen väliin ja valita elämisen kansalaispalkalla (Uskoakseni aika moni)?

Kuten kirjoitin, hieno juttuhan ilmainen raha olisi mutta en usko rahaa ja hyvinvointia syntyvän sillä että jaetaan vastikkeetta rahaa.
Raha itsessäänhän on muiden tekemää työtä jota vaihdellaan keskenämme,"Oikeaa rahaa" ei synny painamalla ja jakamalla.
Lisäksi näissä kansalaispalkkateorioissa ei koskaan realistisesti käsitellä ihmisen raadollisuutta ja mukavuudenhalua.

Väittäisin että systeemi toimisi heken aikaa ja rapauttaisi sitten yhteiskunnan.

Hämeenlinnan Oraakkeli:
Tuo 700€ sisältäisi kaiken mitä yhteiskunta maksaa. Sossua ei olisi sillä tuolla kansalaispalkalla tulisi pärjätä. Ehkäpä tämä lisäisi työmotivaatiota. Ainakin Somput yms pummit painuisi hesasta landelle halvempien elinkustannusten takia.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta