HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

Kansalaispalkka/perustulo (yhdistetty)

<< < (799/800) > >>

Mikke70:

--- Lainaus käyttäjältä: petebe - 16.11.2020, 23:42:50 ---
--- Lainaus käyttäjältä: Mikke70 - 16.11.2020, 23:04:40 ---
--- Lainaus käyttäjältä: petebe - 16.11.2020, 22:41:33 ---
Perustulo ei välttämättä ole huono idea, mutta se pitää sitoa tasaveroon. Olkoon perustulo sitten vaikka 1000€, eli ilman valtion- ja kunnallisveroa, mutta myös ilman mitään muita avustuksia ja tukia. Sen jälkeen kaikesta muusta tulosta tai summan ylittävästä tulosta tasavero. Tässä kohtaa jokainen voi omalla työnteollaan ansaita, mutta työtä kiertämällä muuta apua ei tule. Tämä pitäisi olla todellakin juuri näin! Ei asumistukia, ei harkinnanvaraisia toimeentulotukia - 1000€/täysi-ikäinen ja siinä kaikki.

Nyt jo kerätään iso osa veroista tasaveroina (polttoainevero, ALV) eli tilanne ei ratkaisevasti muuttuisi, mutta parantaisi mahdollisuutta omalla työllään edesauttaa omaa ja perheensä hyvinvointia. Tässä kohtaa jopa muutama päivä "hanttihommissa" kuitenkin jättäisi lisää rahaa perheen kassaan.

--- Lainaus päättyy ---

Tonni olis jo sellanen summa, että vaimo jäis samantien töistä pois. Mitä hyötyä on käydä töissä siks että saa 4 satkua enemmän töissä käymisestä. Tosta vielä pois työssäkäyntikulut. Kannatan ehdottomasti!

--- Lainaus päättyy ---

Tuo summa oli oikeastaan vain esimerkki. Mutta todellakin se on juuri näin - jos kaikki muut tuet lopetetaan ja hoidetaan asia perustulon kautta niin voidaan poistaa verovaroin kustannettuja jakkukalkkunoita ja heidän runkkupiiriään huomattavasti. Yhteiskunnan kulurakenne kevenee ja varaa on tuohon. Sen jälkeen on myös mahdollista perheissä laske asiat uudelleen.

--- Lainaus päättyy ---

No niin, nyt hieman vakavammin puhuen... Jos tuo perustulo olisi vaikkapa 700 e, kustannus olisi 40 miljardin luokkaa vuodessa ja tätä ei rahoiteta todellakaan muiden tukien poistumisella. Tonnin perustulo maksaisi jo reilusti yli 50 miljardia. Käytännössä ainut vaihtoehto lienee se, että perustulo rahoitettaisiin nykyistä huomattavasti ankarammalla verotuksella En edes uskalla ajatella, mitä tästä seuraisi. Perustulon ongelma on se, että sen pitäisi olla kuitenkin niin suuri, että pelkästään sillä on mahdollista tulla toimeen kaikilla kun kuitenkaan ei missään nimessä ole mahdollisuuksia työllistyä. Ja silloin taas vaikkapa minä, jolla on jo asunto maksettuna ja kulut pienet, tulee mainiosti toimeen ilman ansiotyötäkin

haermae:

--- Lainaus käyttäjältä: Mikke70 - 17.11.2020, 05:58:41 ---No niin, nyt hieman vakavammin puhuen... Jos tuo perustulo olisi vaikkapa 700 e, kustannus olisi 40 miljardin luokkaa vuodessa ja tätä ei rahoiteta todellakaan muiden tukien poistumisella. Tonnin perustulo maksaisi jo reilusti yli 50 miljardia. Käytännössä ainut vaihtoehto lienee se, että perustulo rahoitettaisiin nykyistä huomattavasti ankarammalla verotuksella En edes uskalla ajatella, mitä tästä seuraisi.

--- Lainaus päättyy ---

Tasaverollahan tämä ratkeaa. Tasavero käyttöön niin, että kaikille työssäkäyville jää verojen jälkeen perustulon verran käteen.

Näin ratkeaisi ilmasto-dilemmakin, kun vain harvoilla varakkailla olisi enää mahdollisuus pitää autoa. Polttoaineiden hintaa reippaasti nostamalla saataisiin yksityisautoilua vähennettyä lisää.

Tasa-arvon vuoksi asuminen ja muut pakolliset kulut tietenkin pitäisi maksaa työssäkäyville samoin kuin pelkällä perustulolla elävillekin. Omistusasuntoon toki vasta sen jälkeen kun se on siirretty Valtion omistukseen.

Työvoiman liikkuvuutta nimittäin lisäisi se, että kaikki asuisivat Valtion asunnossa. Jos työläistä tarvitaan muualla, vuokrasopimus irtisanomalla ja uusi asunto osoittamalla työläinen voitaisiin ohjata muuttamaan sinne missä työtä on.

VihVas-ajatusmaailman mukainen yhteiskunta ja lopputuloksen tasa-arvo toteutuisi, joten eiköhän Sanna ja tytöt ota tästä kopin :)

Aimo Räkä:

--- Lainaus käyttäjältä: haermae - 20.11.2020, 19:06:50 ---VihVas-ajatusmaailman mukainen yhteiskunta ja lopputuloksen tasa-arvo toteutuisi, joten eiköhän Sanna ja tytöt ota tästä kopin :)
--- Lainaus päättyy ---
Perustulo voisi toimia jos alkuperäisestä ajatuksesta pidettäisiin kiinni. Meillä on niin paljon vasemmistolaisia että sekin saataisiin pilattua jo suunnitteluvaiheessa.

Ari-Lee:

--- Lainaus käyttäjältä: Aimo Räkä - 06.12.2020, 14:25:16 ---
--- Lainaus käyttäjältä: haermae - 20.11.2020, 19:06:50 ---VihVas-ajatusmaailman mukainen yhteiskunta ja lopputuloksen tasa-arvo toteutuisi, joten eiköhän Sanna ja tytöt ota tästä kopin :)
--- Lainaus päättyy ---
Perustulo voisi toimia jos alkuperäisestä ajatuksesta pidettäisiin kiinni. Meillä on niin paljon vasemmistolaisia että sekin saataisiin pilattua jo suunnitteluvaiheessa.

--- Lainaus päättyy ---

Siitä ne tekisivät sellaisen himmelin taas ihan totuttuun malliin, että koko yhteiskunta sekoaisi. Himmelin teko on itselleni vaikeaa, koska ajattelu pohjautuu loogisesti syy-seuraus akselille. Jostain täysin ainakin itselleni tuntemattomasta syystä hallitus valmistaa pelkkiä himmeleitä, mitkä eivät ole pelkästään himmeleitä vaan myöskin toimimattomia sellaisia.

[Perustulo kaikille joiden verokauden tulot ovat olleet 3598,80 tai vähemmän, tai jos verotettavan ruokakunnassa on ollut vähintään 1 huollettava alaikäinen, mutta kuitenkin jos puoliso on ollut harkinnanvaraisten tukien varassa, ellei tämä ole asunut maassa 5 vuotta kauempaa, mutta kuitenkin ellei ole hakenut muita tukia ja lisiä tai ollut yhtäjaksoisesti työssä vähintään 20h/vko, tai 80h/kk tai muu työssäoloehto täyttyy. Ei koske turvapaikanhakijoita eikä humanitaarisilla perusteilla maahan saapuneita johin sovelletaan...  blah blah blah.]

Ollos kuitenkin huoleton - ei tule kansalaispalkka eikä perustulo -himmeliä. Virkaläskiä kyllä tulee vieläkin runsaammin. Sitä en tiedä toteutuuko se hallituksen haaveilema unelma, että etätyöttömät jälleen kerran laitettaisiin pomppimaan TE-palveluissa. Vastahan siitä rallista pääsivät eroon mikä on ollut hyvä asia ekologisuuden kannalta.

nochWunder:
Tuli tuossa korona-ajan lounasetuproblematiikkaa pohdittessa mieleen, että...

Mitä jos sosiaalietuudet kuten esim.   vaikka kansalaispalkka olisi lounasedun kaltaista korvamerkittyä ja päivittäiskäyttölimitettyä rahaa.

Tälläisillä systeemeillä voisi esim.   varmistaa, että raha riittää. Käyttämätön raha palaisi valtion kassaan, ja sitähän palaisi kun ei kaikki hyvätuloiset jaksaisi maksaa ensin yhdeltä kortilta niin ja niin paljon ja sitten toiselta kortilta loput.

Mielestäni olisi erittäin hyvä miettiä, miten jyvitetyllä rahalla voisi asioita ohjata. Ja että rahalla ostettaisiin mikä tärkeää on.

Korvamerkittyä rahaa olisi vaikea lähettää kotiin syyriaan.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta