HOMMAN KIRJASTO > Tilastot, tutkimukset, gallupit ja talousluvut

Maahanmuuttajien syntyvyys Euroopassa ja Suomessa tilastoina

<< < (4/5) > >>

VMJ:

--- Lainaus ---Helsinkiläisistä 6,4 prosenttia oli ulkomaan
kansalaisia vuodenvaihteessa 2007/2008.
Yhteensä ulkomaan kansalaisia oli 36 283
henkeä. Heidän lisäksi 18 368 helsinkiläistä
on ulkomailla syntyneitä Suomen kansalaisia.
Ulkomaan kansalaiset ja ulkomailla syntyneet
Suomen kansalaiset muodostavat ulkomaalaistaustaisten
ryhmän. Helsinkiläisistä 9,6
prosenttia oli ulkomaalaistaustaisia eli yhteensä
54 651 henkilöä.
--- Lainaus päättyy ---

Itse määrittelisin tuon sanan ulkomaalaistaustainen hieman eri tavalla. Esimerkiksi kahden somalin (vaikka olisivatkin Suomen kansalaisia) Suomessakin syntyneet lapset ovat mitä suurimmassa määrin ulkomaalaistaustaisia. Tietyssä mielessä myös seka-(avio)liitoista syntyneitä lapsia kuten Lola Odusogaa voitaisiin pitää ulkomaalaistaustaisena. Ainakin itse asian näin ymmärtäisin. Tietysti voitaisiin ottaa myös käyttöön käsitteet "toisen polven maahanmuuttaja" jne.

Täytyy ottaa aikaa ja lukea raportti huolella.

FunktionDerivaatta:
Äärimmäisen hyvän yhteenvedon maahanmuuttajien syntyvyydestä Euroopassa antaa seuraava artikkeli, joka kokoaa yhteen maahanmuuttajien syntyvyyttä käsitteleviä tutkimuksia.

Sobotka, T. 2008. “The rising importance of migrants for childbearing in Europe.” Overview Chapter 7 in: T. Frejka, T. Sobotka, J. M. Hoem, and L. Toulemon (eds.) Childbearing trends and policies in Europe. Demographic Research, Special Collection 7, Vol. 19, Article 9, pp. 225-248. Online-version available at: http://www.demographic-research.org/Volumes/Vol19/9/

Pääasiallisesti artikkeli kertoo seuraavaa:

- maahanmuuttajien syntyvyys on yleisesti ottaen korkeampi kuin kantaväestön
- maahanmuuttajien syntyvyys vaihtelee suuresti lähtömaasta riippuen
- keskimäärin yli 10% syntyneistä lapsista on maahanmuuttajille syntyviä
- maahanmuuttajien syntyvyys alkaa muistuttamaan kantaväestön syntyvyyttä kohtalaisen nopeasti maahanmuuton jälkeen (assimilaatio)
- maahanmuuttajien kontribuutio TFR:n vaihtelee yleisesti ottaen 0.05-0.10 yksikön välilläZngr:

--- Lainaus käyttäjältä: FunktionDerivaatta - 13.03.2009, 21:51:17 ---Äärimmäisen hyvän yhteenvedon maahanmuuttajien syntyvyydestä Euroopassa antaa seuraava artikkeli, joka kokoaa yhteen maahanmuuttajien syntyvyyttä käsitteleviä tutkimuksia.

--- Lainaus päättyy ---

Ja kiitos tästä.

Make M:

--- Lainaus käyttäjältä: Zngr - 04.02.2009, 16:47:56 ---Vuosina 93-01 syntyvyys oli 6.3, mutta välillä 01-03 se oli laskenut jo 6.1:een. Somaliassa se oli -03 7.0 ja 2006 muistaakseni 6.6. Olisikohan Suomessa luku laskenut -08 ja alle kuuteen?

Miettikää nyt vähän. Yli kuusi lasta per perhe.

--- Lainaus päättyy ---

En ole tilastotieteisiin perehtynyt. Ihmettelen kuitenkin, miksi näissä hedelmällisyystilastoissa ei oteta huomioon myös sitä, minkä ikäisinä eri väestöryhmien naiset tekevät lapsensa.

Onhan aivan eri asia väestöryhmien kasvun kannalta, jos esimerkiksi kantaväestöön kuuluva tekee lapsensa keskimäärin 30-vuotiaana ja maahanmuuttajanainen synnyttää lapsensa keskimäärin 20-vuotiaana. Populaation lisääntymisnopeus on jälkimmäisessä tapauksessa huimasti suurempi.

Tehdäänpä kaksi teoreettista vertailua:

1) Leena synnyttää kaksi lastaan, pojan ja tytön, keskimäärin 30-vuotiaana. Aisha synnyttää kuusi lastaan, kolme poikaa ja kolme tyttöä, keskimäärin 30-vuotiaana. Molempien tyttäret ja tyttärentyttäret synnyttävät yhtä monta lasta kuin äitinsäkin ja samanikäisinä. 60 vuoden kuluttua Leenalla on naispuolista jälkipolvea yhteensä 3 lasta ja lastenlasta. Aishalla on 60 vuoden kuluttua 3+9+27 eli 39 naispuolista lasta ja lastenlasta. Ero on 13-kertainen.

2) Muuten sama kuin yllä, paitsi että Aisha ja hänen tyttärensä synnyttävätkin lapsensa jo keskimäärin 20 vuoden ikäisinä. 60 vuoden kuluttua Leenalla on naispuolista jälkipolvea yhteensä 3 lasta ja lastenlasta. Aishalla sen sijaan on 60 vuoden kuluttua 3+9+27+81 eli 120 naispuolista lasta ja lastenlasta. Ero on nyt 40-kertainen!

Tässä täytyy olla joku virhe!

nimetönkeskustelija:
Itsekin laskeskelin aikoinaan näitä juttuja. Syntyvyys ohjaa rajusti väestörakennetta. Yksinkertaisesti selitettynä yksi ihminen voi saada noin 10 lasta. Jos nämä lapset tekevät 10 lasta, isovanhemmalla on 100 lapsenlasta.

Tämä on näkynyt hyvin pohjoissuomessa, jossa lestadiolaisnaiset ovat synnyttäneet isoja määriä. Nykyäänhän lestadiolaisten valta ulottuu lapista Ouluun. Siellä esim. kirkon sisällä valta on lähinnä lestadiolaisilla.

Nyt jokainen kantasuomalainen vaan tekemään paljon lapsia.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta