Iik, onko Suomi enää sittenkään maailman onnellisin valtio! Ei hätää, sosiaalidemokraattinen ajatuspaja tarjoaa romahtaneen onnellisuuden ratkaisuksi mm. resurssien uudelleenjakoa. Winston Churchill tiivisti asian seuraavasti: "Sosialismi on epäonnistumisen filosofia, tietämättömyyden oppi, ja kateuden ylistys, ja sen kantava hyve on kurjuuden tasainen jakaminen."
HS: Suomalaisten onnellisuus romahti
Suomalaisten kokema hyvinvointi on heikentynyt poikkeuksellisen paljon vuoden 2020 jälkeen, selviää Kalevi Sorsa -säätiön Eriarvoisuuden tila Suomessa 2024 -tutkimuksesta.
Suomalaisten tyytyväisyys elämäänsä on ollut vuosikymmeniä korkealla tasolla. Tutkimusraportin mukaan romahduksen taustalla vaikuttavat koronapandemia, sota Ukrainassa sekä sen aiheuttama elinkustannusten nousu. Samalla ihmisten sosiaalinen liikkuvuus on heikentynyt.
...
Raportin toimittanut Kalevi Sorsa -säätiön eriarvoisuuden asiantuntija, valtiotieteiden tohtori Anna Rajavuori. sanoo, että ratkaisuita voisivat tarjota universaali sosiaalipolitiikka, osallisuutta edistävät palvelut sekä maapallon rajoihin mahtuva elämäntapa ja talous.
”Se tarkoittaa rajallisten resurssien uudelleenjakoa, johon kuuluvat myös tulo- ja varallisuuserojen tasaaminen niin verotuksen kuin sosiaalipolitiikan keinoin”, Rajavuori sanoo.
Eriarvoisuuden tila Suomessa 2024 -raportin on kirjoittanut 15 eriarvoisuuden tutkijaa. Kalevi Sorsa -säätiö on vuonna 2005 perustettu sosiaalidemokraattinen ajatuspaja.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010626988.htmlSilmäilin raporttia läpi ja kiinnitän huomiota lähteisiin. Niissä on mainittu säätiön omien julkaisujen lisäksi mm. Thomas Pikettyn teos Pääoma ja ideologia, joka suomennettiin hiljattain. Pikettyn aikaisempi teos, Pääoma 2000-luvulla, herätti paljonkin keskustelua ilmestymisensä jälkeen ja uudempi kirja on loogista jatkoa edelliselle, keskittyen talouden ideologiseen puoleen.
Piketty kannattaa globalisaatiota ja EU:n yhdentymistä, voimakkaampaa veroprogressiota (nostamatta kuitenkaan kokonaisveroastetta), progressiivista omaisuusveroa (netto-omaisuutta koskevaa), EU:n julkista varallisuusrekisteriä ja EU:n taloudellisia toimielintä joka pystyisi tekemään valtiontaloudellisia päätöksiä enemmistöpäätöksinä. Tällöin tarvittaisiin myös yhteisiä talouden instrumentteja, kuten yhteinen julkinen velka ja yhteinen yritysvero. Siis toisin sanoen Piketty hahmottelee talouden voimistuvaa keskusjohtoisuutta mikä alkaakin sitten jo kuulostaa suunnitelmataloudelta. Ei olekaan yllätys, että Piketty suhtautuu nuivasti kansallismielisyyteen. Piketty - ja vasemmisto - puhuvat mielellään sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, jolla siis tarkoitetaan rahojen siirtämistä taskusta toiseen.
Minulla herää kysymys: jos onnellisuus on jossain suhteessa talouteen, ja valtioiden välillä on talouksissa eroja, joita pitäisi tasoittaa, niin eikö se tarkoita sitä, että onnellisuus on myös eräänlaista omaisuutta, joka pitää jakaa uudelleen. Churchill näki asian kirkkaasti lausuessaan kurjuuden tasaisesta jakamisesta. Ollakseni onnellinen, tarvitsen sinun rahasi.
Toinen kirjallisuudessa mainittu teos on sosiologi Göran Therbornin kirja Eriarvoisuus tappaa. Kirja löytyy Vastapainon listalta. Koska olen laiska eikä ole kirjaa saatavilla, otan lyhyen lainauksen kirjan arvostelusta:
Lukijaa valistetaan, että eriarvoisuutta voi ilmetä kolmessa dimensiossa, joita ovat elämänehtojen, eksistentiaalinen ja resurssien eriarvoisuus. Eriarvoisuutta synnyttävät mekanismit voidaan puolestaan jakaa neljään kategoriaan, joita ovat etääntyminen, ulossulkeminen, hierarkisointi ja riisto.
Tasa-arvon edistämiseksi Therborn esittää vastavoimaisia mekanismeja, kuten positiivisen erityiskohtelun, syrjinnänvastaisen käytännön, hierarkioiden purkamisen ja tulojen uudelleenjaon.
Itse raportti löytyy täältä:
Eriarvoisuuden tila Suomessa 2024
https://sorsafoundation.fi/wp-content/uploads/eriarvoisuuden-tila-suomessa-2024.pdf