Tänään seikkailin jälleen kaupunginvaltuuston ihmeellisessä maailmassa.
Ilta alkoi sekoiluilla kokouspaikasta. Valtuuston kokoukset ovat yleensä maanantaisin ja klo1745. Klo 17 kokoontuvat ryhmät vielä hallintotalossa keskenään, omiin huoneisiinsa, miettimään viime hetken juonia käsiteltävistä asioista. Tai kokoontuisivat jos olisi paikka missä kokoontua. Perussuomalaisille, valtuuston neljänneksi suurimmalle ryhmälle (koko 9+varamiehet 2) kun ei sellaista vielä millään ole keksitty, kaikilla muilla ryhmillä on. Ja tämä oli siis jo valtuuston toinen kokous. 1710 pääsimme mekin vihdoin kokoustamaan, kaupungin hallintojohtajan huoneeseen johon hänenkin silti täytyy tulla ennen kokousta jotain asioita hoitamaan. No ei siinä, ei meillä mitään hurjia salaisuuksia ollutkaan, mutta ihmetyttää vain tämä järjestys. Tai sen puute.
Ryhmänjohtajan tullessa kokoukseen selvisi, että suuri osa lautakunnista ei tulisi menemään läpi, vaan jäisivät pöydälle. Tämä siksi, että ne eivät täytä kiintiövaatimuksia. Kriteerejä ovat nais mies ja kuntaliitoksen jäkimainingeissa vähäkyröläinen. Samaa sukupuolta saa olla korkeintaan 60% yhdessä lautakunnassa, en muista mikä oli vähimmäiskiintiö vähäkyröläisille. Toisilla puolueilla ei ollut ehdokkaita tai ääniä lainkaan tai hyvin vähän vähästä kyröstä, muistaakseni vasemmisto, vihreät, rkp ja KD. Samoilla puolueilla on siis vaikeuksia myös täyttää näitä kiintiöitä.
Jos tarkemmat luvut kiinnostaa niin
http://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/2012/kuntavaalit/kunnat/aanestysalueet/vaasa_aanestysalueet_12_905.htmlja sieltä summailee vähääkyröä varten äänestysalueet 21,22,23 ja 24.
Tässä on ilmeisesti sekaannusta tai tulkintaeroja siinä, miten kiintiöinti toimii. Mies-nais-kiintiöissä puolue joka ei voi täyttää kiintiöitä oikein, on ongelmissa, ja joutuu tekemään epäedullista kauppaa lautakuntapaikoista. Ilmeisesti tiettyjen puolueiden mielestä sama ei pädekään tässä kiintiöinnissä, vaan ne joilla on enemmän vähäkyröläisiä ääniä pitäisikin taipua tässä asiassa enemmän, mutteivät silti saisi lisää lautakuntapaikkoja. Noh, jäämme jännityksellä seuraamaan mitä tuleman pitää.
Sitten itse kokous:
Esityslista liitteineen osoitteessa:
http://ktweb.vaasa.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil.htm?+elin=KV&pvm=3.12.2012+17%3A45%3A00§153 tark ltk.
Tässä tulin valituksi tarkastauslautakuntaan varsinaiseksi jäseneksi.
§154 sos terv vaali
PÖYDÄLLE
§155 kulttuuri ja kirjasto ltk vaali
OK esityksen mukaan, perussuomalainen Raija Koivisto puheenjohtajaksi.
§156 arbis
OK esityksen mukaan
§157 työväenopiston johtokunnan vaali
PÖYDÄLLE
§158 toisen asteen koulutus lautakunta ja molemmat jaostot
PÖYDÄLLE
§159 varhaiskasvatus
OK esityksen mukaan
§160 vapaajalautakunnan vaali
PÖYDÄLLE
§161 teatteri ja orkesterilautakunta
PÖYDÄLLE
§162 museolautakunnan vaali
PÖYDÄLLE
§163 rakennus ja ympäristölautakunta
PÖYDÄLLE
§164 teknisen lautakunnan vaali
OK esityksen mukaan, perussuomalainen Ville Jussila varapuheenjohtajaksi.
§165 vaasan satama
PÖYDÄLLE
§166 vaasan talotoimi jtk
OK
§167 vaasan vesi jtk
PÖYDÄLLE
§168 Kårkulla samkommun -kuntayhtymän valtuuston edustajien valitseminen
PÖYDÄLLE
§169 Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän valtuuston edustajien valitseminen
PÖYDÄLLE
§170 Vaasan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
PÖYDÄLLE
§171 vaasanseudun areenat
PÖYDÄLLE
§172 Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur kuntayhtymän edustajat
PÖYDÄLLE
§173 kiinteistötoimituksen uskotut miehet
PÖYDÄLLE
§174 oppisopimus
PÖYDÄLLE
§175 Vähänkyrön aluelautakunnan vaali
OK esityksen mukaan
§177 pohjanmaan pelastuslaitoksen johtosääntömuutokset
Harri Moisio (vas) ehdotti, että pelastusjohtokunnan kokoa nostetaan yhdellä, jotta vähäkyrö saa isommalla todennäköisyydellä yhden mukaan sinne. Kaupunginjohtaja kertoi että kokoa on yritetty pienentää. Tästä tuli äänestys ja Moision ehdotus hävisi. Meidän ryhmä "hajosi" äänestyksessä sen mukaan kuka oli vähästä kyröstä ja kuka ei. Äänestin alkuperäisen ehdotuksen puolesta.
§179 Pohjanmaan liiton perussopimuksen muuttaminen
Tässä piti kai olla alunperin jotain draamaa kuntien jäsenmäärien suhteen, mutta ei kai sittenkään. OK esityksen mukaan ja lisäksi muutos kohtaan 2 muistaakseni että Vaasan kunnan painoarvon Pohjanmaan liitossa pitää vastata asukaslukua. Tolppanen tiesi meillä tästä eniten mutta ei älähtänyt joten olin tyytyväinen kun asia kopautettiin samantien käsitellyksi.
§180 Vaasan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2013 - 2016
Tästä oli puheenvuoroja loputtomiin. Aivan ensin piti puheenvuoron virkamies joka tätä oli valmistellut. Sen jälkeen kymmeniä valtuutettuja kävi kertomassa että on se hyvä kun nuorista pidetään huolta. Muutosesityksiä tuli vain muutama hassu. Merkittävin oli se, että koko suunnitelma, jonka tekemiseen oli mennyt neljä vuotta, täytyisi tehdä uudestaan vuodessa. Tätä kritisoi myöhemmin mm. Matias Mäkynen. Itsekin pyysin repliikin ja pyysin tähän perusteluja, tosin vasta pykälän käsittelyn loppuvaiheilla.
Vihreiden Eeva Simons rullaili rullatuolillaan edestakaisin valtuustosalissa, ja kikkaili jonkun kaapin vieressä ja oli ilmeisesti lähellä kaatua niin että siitä kuului iso ääni. Luulin tätä ennen että minulla olisi vaikeuksia keskittymisessä, mutta kyse onkin varmaan siitä että mihin vertaa. Ennen kahvitaukoa hän pyysi vielä repliikkivuoron kertoakseen että hänen pitää nyt soittaa kotiin lapsilleen koska on luvannut soittaa puolelta ja kello on jo 5 yli puoli.
Tauon jälkeen Maria Tolppanen (ps) piti puheenvuoron jossa mainitsi ainakin kaupungin työttömyyssakot. Harri Leppälä (ps) pyysi repliikin ja kertoi että on tehnyt muutama vuosi sitten aloitteen samaisesta työllistämisestä ja työllistämissakkojen pienentämisestä.
Tässä kohdassa tuli se Mäkysen (sdp) puheenvuoro, josta jo aiemmin mainitsin. Paitsi että hän kritisoi kokoomuksen epärealististä ehdotusta, hän mainitsi myös tiedotuksen. Tämä oli mielestäni tärkeä huomio. Kaupungin palveluista ja muista tapahtumista voisi tiedottaa aina paremmin, olen samaa mieltä.
Daniel Lahti (kok) repliikki: ihmisen pitää olla vastuussa itsestään, ihmisen pitää olla itsestään vastuussa. Olen osittain hänen kanssaan samaa mieltäkin tässä, mutta miten se oma vastuu otettaisiin sitten huomioon lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa? En pitänyt kovin järkevänä heittona.
Susanna Koski (kok): perheet tarjoavat itselleen keinot joilla ongelmat ratkaistaan, kuittaili Aikaisemmalle Heimo Hokkasen (KD) puheenvuorolle joka oli peräänkuuluttanut raittiuttaMatti Vahtera (ps) Kuittaili myös hiukan Hokkaselle, ettei ne alkoholimainostarrat jääkiekkopelaajien kypärissä kenestäkään alkoholistia tee. Sitten siirtyi kehumaan rokkitilojen tärkeyttä nuorisotyössä.
Eeva Simons (vihr): harrastaminen ei välttämättä ole kallista, kaupungin pitäisi tukea luontoystävällistä kuten suunnistusta, ja Gerbyssä pitäisi olla kirjasto. Ei hullumpia ideoita, varsinkin se suunnistusasia, jos Vaasalaisten suunnistusharrastus tosiaan on siitä kiinni että voiko kaupunki biffata karttoja niin joo, okei.
§181 Vaasa-Uumaja varustamo-osakeyhtiön perustaminen Merenkurkun laivaliikenteen turvaamiseksi
PÖYDÄLLE
§182 asemakaavan muutos
OK
§183 Talouden toteutuma 31.10.2012 ja toteutumaennuste 31.12.2012
Viinamäki Anne-Marie piti pitkän puheenvuoron jonka aikana Simons (vihr) pelleilee jollakin ylettämiseen liittyvällä apuvälineellä. Hän kaataa takana istuvien pulloja, ja nostaa niitä korkealle ilmaan. Kun hän leikkii kahvimukin kanssa, tippuu se lattialle ja kuuluu iso meteli. En ole varma onko tämä joku piilokamera, onko keskittyminen Eevalle noin vaikeaa, haluaako hän huomiota kuin teini yläkoulussa vai mikä juttu tämä on. Häiritseväksi toiminta alkaa silti jo mennä.
§184 Sundomin bussireitin muuttaminen kulkemaan keskussairaalan kautta / Valtuustoaloite Anna-Lena Ahlnäs (RKP)
OK
§185 Rantaviivan siistiminen / Valtuustoaloite Joakim Strand (RKP)
OK
muoks:
kokouksen jälkeen jäin vielä kyselemään virkamiehiltä, miksi ihmeessä budjettikirjaa ei saa kuin paperisena versiona kotiin, sitä siis ei ole saatavilla pyötäkirjahaussa julkisesti eikä edes extranetin kautta vain valtuutettujen saatavilla. Selitys oli, että kun se budjetti tulee eri lautakunnilta ja ovat eri tiedostomuodoissa. Minulle on vain hankala käsittää että jos tulostus onnistuu niin miksei onnistuisi silloin myös koonti yhteen tiedostoon. Ehkäpä PDF-tulostin on ennenkuulumaton ihme Vaasassa.
Kun päästiin ulos, tuli vielä vaasalainen kansalaisaktiivi ja yhden miehen tietotoimisto Kari Lajunen kyselemään tuntoja.
http://www.youtube.com/watch?v=bueSP0OgA0o