HOMMAN POLIITTINEN SIIPI > Perussuomalaiset

Vaasa: Lauri Karppi

<< < (3/51) > >>

Lauri Karppi:

--- Lainaus käyttäjältä: Iloveallpeople - 02.11.2012, 17:55:34 ---
Löytyy myös täältä helpommin luettavana versiona.


--- Lainaus päättyy ---

.. mutta ilman tyylikästä kuvaa :(

Lauri Karppi:
Vaalien jälkeen näyin (tai kallosta sivuosuma) paikallisuutisissa hurjat 2 sekunnin verran, kohdassa 55-57s:
http://dl.dropbox.com/u/18800663/Yle%20Uutiset%20Pohjanmaa-2012-10-29-07_57_41.flv

Lauri Karppi:
Ajattelin että voin kierrättää tarpeettomaksi jääneen ketjun alkaa kertoa tässä kokemuksiani Vaasan valtuuston ihmeellisestä maailmasta.


Tänään oli uusille valtuutetuille koulutustilaisuus. Pääsi vähän tutustumaan jo lehdestä tuttuihin naamoihin eli muihin uusiin valtuutettuihin.

Valtuustosalin kalusteet oli pistetty uusiksi, kun kuntayhdistyksen yhteydessä valtuutettujen määräkin kasvoi. Samalla oli uusittu "delegaatiolaitteet" eli mikrofooni- ja äänestyshärpäkkeet toimivat nyt akulla ja tarvitsevat katkeamattoman näköyhteyden katossa oleviin sensoreihin toimiakseen. Kahdella nappulalla voidaan ainakin pyytää puheenvuoro, kommenttivuoro, äänestää, laittaa mikki päälle tai pois, laittaa laite päälle ja pois. Veikkaisin että noiden kanssa sekoillaan vielä tulevaisuudessa :)

Tällä hetkellä puhuttavat maanantain valtuustokokouksen asialista, valtuustosalin istumajärjestys, sekä eri puheenjohtajuudet ja varapuheenjohtajuudet.

valtuutettuja on yhteensä 67 jotka ovat tällä hetkellä ryhmittyneet:

RKP KOK SDP KD 15+15+14+3= ryhmä 47
PS VAS KESK VIHR 9+4+4+3 = ryhmä 20

Tähän mennessä tapahtunutta:
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/vaasassa-leimahti-riita-luottamuspaikoista-1.1285072

--- Lainaus ---Ryhmä 20:n eli perussuomalaisten, vasemmistoliiton, keskustan ja vihreiden edustajat marssivat keskiviikkoiltana ulos neuvotteluista, joissa oli määrä jakaa Vaasan luottamuselinten puheenjohtajien paikkoja.

Ryhmä 20 vaatii suhteelliseen vaalitulokseen perustuen kaupunginvaltuuston ja -hallituksen varapuheenjohtajuuksia itselleen. Tähän eivät RKP, kokoomus ja demarit suostuneet.
--- Lainaus päättyy ---
Nuo neuvottelut jatkunevat lauantaina

Lauri Karppi:
Tänään olin ensimmäistä kertaa valtuuston kokouksessa. Salissa oli myös kameroita, ja otaksun että niiden tuotos näkyy tulevaisuudessa tällä sivulla:
http://www.mediawiik.fi/vaasa/20121112/
Jos kuvanauha on sama kuin telkkarissa kanavalla botniatv näky, niin kuulemma tuossa valtuuston puheenjohtajiston lappuäänestyksen aikana näkyy kun raavin hassusti päätäni.

Yritän ulkomuistista kerrata mitä tapahtui:

Uuden valtuuston kokouksen puheenjohtajana toimii vanhin valtuutettu, ja meno oli.. rauhallista. Alussa oli huvittavaa sekoilua, kun tultiin heti vaalilautakunnan valitsemisen (johon tulin valituksi) jälkeen kohtaan valtuuston puheenjohtajiston valinta. Ensimmäisen puheenvuoron sai vasemmiston Moisio, joka ei halunnutkaan sitä puheenvuoroa. Sitten taisi olla kokoomuksen Rapo, joka esitti että jos tulee äänestys, niin käytetään suhteellista vaalitapaa. Sitten puheenjohtaja meni jumiin n20 minuutiksi. Eikä kukaan ollut vielä edes kerennyt esittää mitään ehdokkaita. Tässä kohdassa oli kulunut vasta puoli tuntia. (tässä välissä kerkesi olla äänestys että käytetäänkö suhteellista vaalitapaa vai ei, ja äänestin sen puolesta että kyllä) Seuraavaksi oli suljettu listalippuäänestys. Oli 2 listaa, Toisessa muistaakseni rkpn ja kokoomuksen ehdokkaita ja toisessa vihreiden ja vasemmiston, siitä syystä että vain näitä ehdotettiin. Ensimmäinen lista sai 55 ääntä ja toinen lista 12 ääntä. Näin kaikki kolme ensimmäisestä listasta tulivat valittua (koska sen 3 ehdokasta saivat vertailuluvt 55, 55/2, ja 55/3. Ja koska 55/3 on enemmän kuin toisen listan suurin vertailuluku, 12) Yllättävästi numerot eivät menneet 11 ja 56, ehkä joku kirjoitti vahingossa väärän numeron?

Vasta kohdassa 2h saatiin vihdoin valtuuston puheenjohtaja valittua, mutta sitten keskeytettiin kokous yhteiskuvaa ja taukoleipää varten. Kun ehkä noin 2½h oli kulunut, päästiin vihdoin erilaisia asioita käsittelemään. RKPn Joakim Strand paukutteli asioita kiitettävää tahtia, ja saa olla todella tarkkana jos jostain kohdasta puheenvuoron haluaa.

Ainiin, valtuuston puheenjohtajuuden saatuaan, hän piti pienen puheen, joka oli pääosin ihan hyvä. Puheessa myös sanottiin muistaakseni että kaksikielisyys on vahvuus ja helpottaa kansainvälistymistä. Joku tällainen klisee siellä oli.

Loppukokous meni kätevästi, kontrasti kokousta alussa johtaneeseen Skotariin oli melkoinen, kun nyt puheenjohtajan äänen kuuli muutkin kuin vieressä istuvat. Strand myös puhuu sujuvasti suomea ja ruotsia niin sekin on kätevä ominaisuus.

Kaupungin luottokorttien käytön kohdalla tuli äänestys, palautetaanko valmisteluun vai ei. Siinä oli kuulemma jotain hämminkiä vastuussa siitä, että kuka nyt vastaa kenelle. Mutta ei palautettu, eli näillä mennään. (äänestin palautuksen puolesta)

Talouden toteutumasta pidettiin useita puheenvuoroja, monen kohdalla kyllä se punainen lanka oli hukassa ja tuntui että sinne mentiin puhumaan vain että saa kuunnella omaa ääntään. Meidän ryhmän Maria Tolppanen kysyi, että kuinka monta työtöntä oltaisiin voitu työllistää niillä työttömistä tulleilla sakkomaksuilla, ja moniko työttömistä on sellaisia jotka eivät osaa hyvin suomea tai ruotsia. Asiallisia kysymyksiä mielestäni.

Vihreät ehdottivat, että pyörätieverkostoa pitää kehittää. Ja joku muu piti puheenvuoron välissä missä ylistettiin pyöräilyn liikunnallisuutta ja koulupyörämatkat pitää turvata.. Tässä kohdassa pyysin minäkin repliikkivuoroa. Olen itsekin pyöräilijä, ja minusta pyörällä pääsee varsin mukavasti Vaasassa liikkumaan, joten kysyin että mitähän tällä kehittämisellä nyt täsmälleenottaen ja konkreettisesti tarkoitetaan. Kysyin myös, että mitähän sillä kööpenhaminalla tarkoitettiin joka mainittiin. Vastaus oli muistaakseni, että pitää aurata enemmän pyöräteitä, ja että Vaasan keskustasta ei pääse kivihakaan mitenkään kätevästi pyörällä. Aurauksesta olen kyllä samaa mieltä, mutta tuota kivihaka -heittoa en ymmärrä, sinne kun pääsee leveää pyörätietä alusta loppuun: http://goo.gl/maps/raOLl

Kokoomuksen Tulimaa ehdotti, että waskiluodon sillan vieressä oleva rantapenger pitää kunnostaa ettei siitä putoa veteen niin helposti. Virkamies vastasi että tela (tekninen lautakunta) hoitaa.

Sitten tuli kohta, jossa käsiteltiin kunnallisveroa. Siitä oli muutama selkeä puheenvuoro, että ei vielä ole pakko nostaa sitä. Yllättäen vihreiden edustaja piti puheenvuoron, jossa hän sanoi että veroja pitäisi nostaa. Ei tosin ehdottanut sitä, koska ei uskonut sen saavan kannatusta, mutta pitipä nyt silti puheenvuoron. Tämä siis, jotta "voidaan turvata peruspalvelut."

Kokous alkoi klo18, loppui 2158.

Takki oli kyllä aika tyhjä kun pääsin kotiin. Ei tullut edes uni heti, siksi raportti vielä näin myöhään. Täältä tähän.


edit:
Vasemmiston Harri Moision kolumni oli pohjalaisessa tänään. Se käsitteli tätä viime kerran kokousta:
http://www.pohjalainen.fi/mielipide/kolumnit/nain-valta-jaettiin-1.1296705

--- Lainaus ---Näin valta jaettiin
torstai 29.11.2012

Vaalit ovat väline jakaa valtaa. Vaasassa valta annettiin RKP:n, kokoomuksen ja SDP:n edustajille.

Näin äänestäjät halusivat.

Valta sinetöitiin varmuuden vuoksi myös kolmen vaaliliitolla ja merkittävimmät johtopaikat jaettiin heidän kesken. Taas kerran vaihtoehtoiset mallit jäivät kokematta.

Vaalien jälkeen hiljaisuutta oli vain hetken, nukuttu yö ja vihreiden kanssa sovittiin keskinäisestä yhteistyöstä ja lähestyttiin perussuomalaisia.

Kolmen yhteistyön pohjalta päätettiin kutsua keskustan ja kristillisten edustajat myös mukaan. Keskusta tuli, mutta kristilliset oli ilmeisesti jo ostettu tarkastuslautakunnan puheenjohtajuudella.

Demarien ryhmäjohtaja soitti myös pian vaalien jälkeen ja pyysi erilaisia laskelmia, neuvoja kuinka paikkalaskelmia tehdään.

Epäselväksi jäänyt pyyntö vesittyi, kun oli jo selvää, että RKP:n, kokoomuksen ja SDP:n liitto oli syntynyt ja KD liittynyt joukkoon. Sieltä kyllä löytyvät omat laskijat.

Ensimmäisessä palaverissa perussuomalaisten edustajat löivät kuvainnollisesti nyrkkiä pöytään ja ensimmäisenä vaativat, että nyt täytyy tulla muutos Vaasan kuntapolitiikkaan. Heidän rynnistyksensä valtuustoon pitää näkyä valinnoissa sekä tulevissa poliittisissa linjauksissa.

Varovasti me muut olimme mukana, mutta ensisijaisesti yhdessä näimme mahdollisuuden saavuttaa paikkajaossa oleellisia muutoksia.

Keskusta saatiin mukaan ja niin pienryhmistä muodostui ryhmä 20.

Vaalien jälkeisenä perjantaina viestittelin demareille ja pohjustin missä mennään. Ehdotuksena oli, että myös SDP tulisi mukaan tekniseen vaaliliittoon. Liitto tarkoittaisi 34 valtuutettua eli enemmistöä. Tässä mallissa SDP olisi suurin ja sekä valtuuston että kaupunginhallituksen puheenjohtajuudet olivat tarjolla.

Valta ei kelvannut eikä mikään muuttunut. Ainut muutos kyti ryhmä 20 kautta, tuolla valtuutettujen määrällä joka kolmas paikka kuuluu sille - varapuheenjohtajuudet sekä valtuustoon että kaupunginhallitukseen. Samalla liitto varmistaisi kaikkiin kolmijäsenisiin paikkoihin vähintään yhden edustajan. Se mullistaisi edes vähän vallan kolmijalkaa.

Ryhmä 20 oli syntynyt ja sopimus allekirjoitettu, sillä tiedolla neuvoteltiin ja ensimmäiset paikkajaot tehtiin.

Tästä seurasi melkoinen kulissientakainen pelin politiikka. Keskustaa yritettiin saada irtautumaan ryhmästä, samoin perussuomalaisia. Ryhmä 20 kokoontui ja kävi mahdollisuuksiaan läpi. Yhteisymmärryksessä erottiin.

Pian kuitenkin tuli ilmoitus, että perussuomalaisten jytky oli siinä, että he eivät liittoudu kenenkään kanssa, vaan muodostavat ryhmä 9. Jäljelle jäänyt porukka muodosti nopeasti ryhmä 11 ja sillä valmistauduttiin tulevaan valtuuston valintakokoukseen.

Tässä tilanteessa ei ollut muuta mahdollisuutta kuin pitää kiinni alkuperäisesti ajatuksesta esittää oma puheenjohtajaehdokas ainakin valtuustolle. Jälkeenpäin monet viisastelivat, että äänestys oli turha. Lopputulos oli tiedossa ennen äänestystä vai oliko?

Tärkeää oli tietää mitä yhdeksän jytkyä tekevät. Äänestys valtuustossa paljasti, että heidän jytkynsä oli liittoutua kolmen suuren siipien alle, turvaan!

Harri Moisio

Kirjoittaja on vaasalainen nuorisokodin johtaja

--- Lainaus päättyy ---

Jouni Helle:
Kiitos Lauri raportista, toivottavasti jaksat kirjoitella näitä myös jatkossa!

Varavaltuutettuna olisi tietenkin itsekin pitänyt olla paikalla, mutta olin jo työmatkalla Espoossa. Toivottavasti jatkossa pääsen enemmän paikallekin...

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta