UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Aseiden kontrolli (yhdistetty)  (Luettu 1388463 kertaa)

paukuttaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 687
 • Liked: 975
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6930 : 16.09.2019, 23:23:23 »
Minunkin pajallani on useampi ampuja ladannut paukkuja. Itse ovat reseptinsä valinneet, annokset tarkastaneet jne.

Ja myös itse kampea kääntäneet. Sillon ei ole epäselvää vastuukysymyksistä.
F.U.B.A.R

Kokoliha

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 090
 • Liked: 7208
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6931 : 17.09.2019, 22:36:30 »
Ilmeisesti EU ei saavuttanut tavoitteitaan vaan nyt pitää vaikeuttaa a-tarvikkeen saamista.

Lainaus käyttäjältä: Firearms united facebookissa
#EUAmmoBan: EU Komissio on kieltämässä patruunat

Olet saattanut kuulla, että EU-komissio on pyytänyt ECHA:a (Kemikaalivirasto) tekemään ehdotuksen lyijyn kieltämisestä luotien ja ammusten valmistamiseen. Firearms United on ollut yhteydessä patruunavalmistajiin sekä kotimaassa että EU-alueella ja yrittänyt selvittää mitkä olisivat kiellon käytännön vaikutukset, mikäli se toteutuisi.

Asiantuntijoiden lausunnoissa on toistunut yksi ja sama teema – jos kielto on isku metsästykselle, se tulee olemaan kuolinisku urheiluammunnalle.


Tämähän on jälleen siis täyttä paskaa, mutta mitä muuta EU:lta voisi odottaakaan. Tuo lyijykielto etenkin kiväärinluodeille on pelkkä tekosyy ja savuverho Suurelle Tavoitteelle.

Hui kauheeta, Ympäristölle Waarallisessa .30 cal kiväärinluodissa taitaapa olla luodista riippuen 4-10 grammaa lyijyä. No missähän niitä luoteja ammutaan? Noh, niitähän ammutaan ampumaradoilla, joista on ympäristöselvitykset keruuvalleineen ja lisäksi vähäinen määrä riistalaukauksia ja käytännössä siinä se.

Entäpä sitten haulikon patrunat? Niissä kun on joka laakissa patruunasta riippuen 24 - yli 40 grammaa puhdasta lyijyä pienehkössä raekoossa.

Kuriositeettina mainittakoon, että vesilintujen metsästyksessä lyijyhaulit on jo kielletty. Siis vesilintujen. Ok, ammutaan siis vain teräshauleja ja Rahamiehet Unaa eli Tungsten-paukkuja.

En siis saa ampua kanadanhanhea lyijyhauleilla 500m päässä vesistöstä, koska vesilintu. Tämähän ei tietenkään millään tavoin estä sitä, että saan vetäistä molemmat Baikalini piiput (=2x36 grammaa) lyijyä suoraan rantaveteen ampuessani minkkiä. Minkki kun ei ole vesilintu saati lintu ollenkaan.

Ja ettei menisi liian helpoksi, haulikoilla ammutaan yllättäen riistalaukauksia usein myös metsässä, mikä pöytäkirjaan merkittäköön. Teräshauleista puolestaan metsän- eli kyseisen maan omistajat - eli kyseisen alueen metsästysoikeuden omistajat - tykkäävät pääsääntöisesti erittäin kyttyrää, koska metsissä kasvaa puiksi kutsuttua pääomaa.

Lyijyhaulista poiketen, teräshauli on no-no siinä vaiheessa, kun metsästä on kaadettu tukkeja ja sahalla terä osuu tukkiin uponneeseen teräshauliin (tai Una-hauliin). Pehmeästä lyijystä ei sahurin terä kärsi. Monet metsänomistajat ovatkin - mielestäni varsin ymmärrettävästi - kieltäneet teräshaulien käytön metsissään.

Noh, onneksi jalopuisella tukilla ja hopeisilla koruompeleilla varustetuilla 10 k€ Herrahaulikoilla ei sitten jatkossa saa ampua ollenkaan yhtään missään, koska tuskin moisten piiput teräshauleja saati Tungstenia kestäisikään. Laiha lohtu, tiedän.
« Viimeksi muokattu: 17.09.2019, 22:38:27 kirjoittanut Kokoliha »
Nämä samat politikot jotka haluavat pitää koulut nyt auki kannustivat puoli vuotta sitten lapsia ilmastolakkoon.

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 869
 • Liked: 8316
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6932 : 18.09.2019, 22:12:18 »
Lainaus

EU harkitsee kieltävänsä lyijyn käytön metsästyksessä ja kalastuksessa – tarkoituksena vähentää lyijyn joutumista eläimiin ja ihmisiin

EU:n toiveena on päästä lyijyn käytöstä eroon muutaman vuoden kuluttua.

EU:n suunnitelmat lyijykiellosta ovat nostattaneet kiivasta keskustelua metsästyspiireissä alkusyksyn aikana.

Ensimmäisenä komissio aikoo kieltää lyijyhaulien käytön kosteikkoalueilla. Vireillä on myös lyijyn käytön täyskielto kaikessa metsästyksessä ja kalastuksessa. Jo aiemmin lähes kaikki EU-maat ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jossa ne sitoutuvat kieltämään lyijyhaulien käytön.

Ensimmäisessä vaiheessa komission on tarkoitus päättää marraskuussa yhdessä jäsenmaiden kanssa lyijyhaulien käytön kieltämisestä kosteikkoalueilla.

Suomessa vesilintujen metsästyksessä lyijyhaulit kiellettiin jo vuonna 1996. Nyt lyijyhaulikieltoa ollaan laajentamassa muuhunkin metsästykseen, joka tapahtuu kosteikkoalueilla.

Lyijyhaulikiellon tarkoituksena on vähentää vesilintujen elimistöön kulkeutuvaa lyijyä. Esityksen kiellosta on tehnyt Euroopan kemikaalivirasto.

– Keskeinen syy tälle on vesilintujen suojelu. Ne syövät kosteikkoalueilla pieniä lyijyhauleja, jotka aiheuttavat lyijymyrkytyksen, sanoo riskienhallintayksikön päällikkö Matti Vainio Euroopan kemikaalivirastosta.

Kosteikon määritelmä närästää

Lyijyhaulien käyttö halutaan siis kieltää kosteikoilla. Suomalaisittain ongelma piilee siinä, mikä määritellään kosteikoksi.

Lyijyhaulikiellosta tehdyssä esityksessä taustalla on niin kutsuttu Ramsar-määritelmä, jolla tarkoitetaan arvokkaita kosteikkotyyppejä. Asiasta löytyy lisätietoa ympäristöministeriön verkkosivuilta.

Asia ratkaistaan marraskuussa. Suomen kannalta ongelma on, että EU:n silmissä kosteikoiksi saatetaan tulkita myös maastoa, joka ei ole kosteikko, kuten vaikkapa kuivatettu suo.

– Se on Suomen näkökulmasta ihan mahdoton tilanne, sillä lähes koko maa olisi tätä Ramsar-määritelmän mukaista kosteikkoa. Se olisi jo rajoituksen valvomisen kannalta erittäin hankalaa, sanoo neuvotteleva virkamies Hanna Korhonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Suomi tuleekin vaatimaan, että lyijyrajoitus koskisi vain sellaisia kosteikoita, joissa on näkyvää vettä. Muutoin on mahdollista, että lyijyhaulikielto koskisi myös esimerkiksi kuivattuja ja metsitettyjä soita.

Kemikaalivirasto pitää lyijyhauleja ongelmana, koska niiden pelätään päätyvän maastosta lintuihin ja edelleen jopa ihmisiin. Viraston riskienhallintayksikön päällikön Matti Vainion mukaan suosituimmilla kosteikoilla laukausmäärät voivat nousta suuriksi, ja lyijyä voi kertyä maastoon paljon.

Metsästäjien etujärjestössä Metsästäjäliitossa asia nähdään toisin. Liiton mukaan esitysvalmistelussa ei ole huomioitu metsästyskulttuurin kansallisia eroja. Yhdeksi esimerkiksi liiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen nostaa suomalaisen kanalintujahdin. Siinä tyypillisesti kävellään paljon, minkä vuoksi haulien määrä ei kasva yhdessä paikassa suureksi, vaan pienet haulimäärät jakautuisivat hajautetusti.

Vanhoista haulikoista rautaromua?

Suomessa lyijyhaulikielto nostatti metsästäjien keskuudessa vastalauseiden myrskyn. Yksi syy on siinä, että monelle metsästäjälle lyijyhaulikielto voi tarkoittaa uuden aseen ostoa. Koska moni lyijyn korvaajaksi tarkoitettu materiaali, kuten teräs, on lyijyä kovempaa materiaalia, eivät vanhemmat haulikot välttämättä kestä niiden ampumista. Teräshauleja kestävät haulikot alkoivat yleistyä vasta 1980-luvulla.

Suomen Metsästäjäliiton arvion mukaan suuri osa käytössä olevista haulikoista ei sovellu teräshaulien ampumiseen. Se tarkoittaa useiden satojen eurojen lovea lompakkoon.

– Vaikka halukkuutta olisikin hankkia uusi ase, siihen ei välttämättä ole varaa, muistuttaa metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen Suomen Metsästäjäliitosta.

Riihimäkeläisessä metsästystarvikeliike Eräkontissa lyijykysymyksiin törmätään säännöllisesti. Myymäläpäällikkö Veli-Pekka Seppäsen mukaan yhä useampi metsästäjä kysyy esimerkiksi hirvenmetsästykseen lyijyttömiä luoteja. Niiden tarjontakin on kasvanut jatkuvasti ja tulee todennäköisesti kasvamaan.

– Moni metsästysseura on jo itse kieltänyt lyijyluotien käytön terveyssyistä, Seppänen sanoo.

Radikaalein rajoitus on vasta suunnitteilla

Euroopan kemikaalivirasto on aloittamassa selvitystyötä, jonka tarkoituksena on saada aikaan järeämpi rajoitus lyijyn käyttöön. EU-komissio tahtoo kieltää lyijyn käytön kokonaan kaikessa metsästyksessä ja kalastuksessa. Viraston on tarkoitus saada esityksensä valmiiksi ensi vuonna ja mahdollinen kielto voisi astua voimaan runsaan kolmen vuoden päästä. Kieltoon tulee todennäköisesti muutaman vuoden mittainen siirtymäaika.

Täydellisellä kiellolla pyritään estämään metsästyksessä käytetyn lyijyn päätyminen kuluttajamarkkinoille ja luontoon kokonaan. Nykyisessä lyijyhaulikiellossa on ongelmana se, että niiden käyttöä on vaikea valvoa, koska lyijyä saa kuitenkin käyttää toistaiseksi esimerkiksi ampumaharjoittelussa.

Kalastuksen kohdalla lyijykielto tarkoittaa ainakin lyijypainojen kieltämistä esimerkiksi verkkokalastuksessa. Jopa mato-ongen pieni lyijypaino voi muuttua laittomaksi.

Lyijyttömien luotien kahdet kasvot

Metsästyksessä täyskielto tarkoittaisi myös lyijyluotien kieltämistä. Luotiaseissa lyijy on pääsääntöisesti helpompi korvata kuin haulikoissa, ainakin yleisimmissä kaliipereissa.

Lyijyttömät luodit ovatyleistyneet viime vuosina. Keskeisin syy niiden yleistymiselle on se, että lyijyn päätymisestä riistalihan kautta ihmiseen on saatu uutta tietoa. Osa lyijyluodeista sirpaloituu osumassa pahasti, ja lyijyä leviää riistaeläimen lihaan aiemmin luultuakauemmaksiosumakohdasta.

Pehmeimpien luotien lyijystä saattaa levitä osuma-alueen ympärille lihaan jopa kymmeniä prosentteja. Se lisää lyijymyrkytyksen riskiä riistaa syövillä ihmisillä.

Asialla on myös kääntöpuoli: eettisyys. Lyijy on aikanaan valikoitunut luotien ja haulien materiaaliksi, koska se on painavaa, pehmeää ja halpaa. Osuessaan eläimeen lyijyluoti leviää voimakkaasti ja se voimistaa osuman kuolettavaa sokkivaikutusta.

– Lyijyä kevyemmästä materiaalista tehdyt luodit eivät välttämättä osu yhtä tarkasti, eivätkä ne täytä aina metsästysasetuksen tehovaatimuksia. Lyijyä kalliimmat luodit voivat myös vähentää ampumaharjoittelua, mikä voi heikentää osumatarkkuutta metsästystilanteessa, arvioi metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen Suomen Metsästäjäliitosta.

Urheiluammunta kärsisi eniten

Kipeimmin lyijyhaulikielto puraisisi urheiluampujia. Monissa haulikkolajeissa lyijyn käyttöä edellytetään jopa säännöissä. Lyijyä korvaavat materiaalit ovat usein myös lyijyä huomattavasti kalliimpia.

Ampumaurheilussa laukausmäärät ovat suuria, huippuampujilla jopa kymmeniä tuhansia laukauksia vuodessa, joten harjoittelukustannukset nousisivat tuntuvasti.

– Euroopan laajuinen lyijyhaulikielto asettaisi myös urheilijat epätasa-arvoiseen asemaan esimerkiksi olympiapaikkoja tavoiteltaessa, muistuttaa Suomen Ampumaurheiluliiton toiminnanjohtaja Anne Lantee.

• Moksu, Mika: EU harkitsee kieltävänsä lyijyn käytön metsästyksessä ja kalastuksessa – tarkoituksena vähentää lyijyn joutumista eläimiin ja ihmisiin. Yle Uutiset, 2019-09-18.

Painavin perustelu näyttää olevan se, että lyijyhaulia joutuu villieläinten ja riistaa syövien ihmisten ruoansulatukseen.
Totuus ei ole vihapuhetta.

Wir alle sind gekreuzigt, und alle sind kaputt, von Reiztechnologie, von Zeitökonomie, von Qualität des Lebens und Kriegsphilosophie.
—Laibach

Jokainen joka ei myönnä Suomen olevan vekselivetoinen velkaelvis voi jättää ministerinsalkkunsa ovelle ja painua vaikka helvettiin.
—Waldseemüller

Woland

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 47
 • Liked: 14
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6933 : 18.09.2019, 23:28:48 »

(...)


Ja ettei menisi liian helpoksi, haulikoilla ammutaan yllättäen riistalaukauksia usein myös metsässä, mikä pöytäkirjaan merkittäköön. Teräshauleista puolestaan metsän- eli kyseisen maan omistajat - eli kyseisen alueen metsästysoikeuden omistajat - tykkäävät pääsääntöisesti erittäin kyttyrää, koska metsissä kasvaa puiksi kutsuttua pääomaa.

Lyijyhaulista poiketen, teräshauli on no-no siinä vaiheessa, kun metsästä on kaadettu tukkeja ja sahalla terä osuu tukkiin uponneeseen teräshauliin (tai Una-hauliin). Pehmeästä lyijystä ei sahurin terä kärsi. Monet metsänomistajat ovatkin - mielestäni varsin ymmärrettävästi - kieltäneet teräshaulien käytön metsissään.

(...)

https://www.eraluvat.fi/ajankohtaista/ajankohtaista/uutiset/korvaavien-haulien-kielto-poistuu.html

Lainaus

Korvaavien haulien kielto poistuu

Metsähallituksen alueilla saa jatkossa käyttää hauleja, jotka korvaavat lyijyn. Pienriista-alueilla ei ole aiemmin saanut käyttää patruunoita, joiden haulit ovat kovaa volframia, terästä tai rautaa.

Metsähallituksen alueilla on pitkään ollut käytössä teräs- ja volframihaulikielto. Tämä on ollut varotoimenpide, jolla on haluttu estää näiden kovien metallien kulkeutuminen puunkorjuun mukana sahoille ja vaneritehtaille, jossa ne mahdollisesti aiheuttaisivat ongelmia tuotannossa.

Kokemus on kuitenkin osoittanut, että tämä varotoimi on käytännössä tarpeeton. Keväällä 2018 Metsähallitus päätti kumota kovien haulien käyttökiellon. Syksystä 2018 alkaen Metsähallituksen metsästyksen lupa- ja vuokra-alueilla on mahdollista käyttää korvaavia hauleja kaikessa haulikkometsästyksessä.

Lyijyhaulien käyttö on edelleen sallittu lain mukaisesti muussa kuin vesilintujen metsästyksessä.

– 04.05.2018


Kokoliha

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 090
 • Liked: 7208
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6934 : 21.09.2019, 12:39:27 »
Lainaus
Suomessa lyijyhaulikielto nostatti metsästäjien keskuudessa vastalauseiden myrskyn. Yksi syy on siinä, että monelle metsästäjälle lyijyhaulikielto voi tarkoittaa uuden aseen ostoa. Koska moni lyijyn korvaajaksi tarkoitettu materiaali, kuten teräs, on lyijyä kovempaa materiaalia, eivät vanhemmat haulikot välttämättä kestä niiden ampumista. Teräshauleja kestävät haulikot alkoivat yleistyä vasta 1980-luvulla.

Suomen Metsästäjäliiton arvion mukaan suuri osa käytössä olevista haulikoista ei sovellu teräshaulien ampumiseen. Se tarkoittaa useiden satojen eurojen lovea lompakkoon.

– Vaikka halukkuutta olisikin hankkia uusi ase, siihen ei välttämättä ole varaa, muistuttaa metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen Suomen Metsästäjäliitosta.


Jussi Partanen on oikeassa siinä, että halukkuutta saattaisikin olla hankkia uusi ase. Aseen hinta on kuitenkin vain osasyy. Melkoisen suuri syy taitaapi olla myös nykyinen aselupakäytäntöpelleily sen aiheuttamien kaikkine kustannuksineen.

Jos joku haluaa ostaa uuden, teräshaulejakin kestävän haulikon nykyisensä tilalle, niin asia pitäisi hoitua pelkällä ilmoitusmenettelyllä ilman minkäänlaista lupahässäköintiä siihen liittyviä kustannuksia ainakin siinä tapauksessa, että luopuu samalla vanhasta joko myyden sen tai romuttaen.

Ja kyllä; itselläkin saattaisi olla aika päästää wanha Mosin-Nagant -pohjainen 8,2x53R kivääri jo eläkkeelle ja hommata tilalle vaikkapa (Oikeiden Metsästäjien paljon parjaama) 308 esmes Tikka T3. Tuohon 8,2x53R:ään kun ei edes saa muita tehdaspatruunoita kuin Sakon 13g Hammerhead (lyijyluoti).

Lähden kuitenkin oletuksesta, että voin marssia kauppaan, ostaa sieltä vähän käytetyn (tai jopa uuden) Tikka T3 cal 308 ja jättää vanhan Mosinin sinne. Ja minkäänlaista vierailua polliisilaitokselle (saati pällitestejä!) lupakulunkeineen asia ei minulta edellytä. Kyse on periaatteesta. Kunnes nykyiseen lupatouhuun tulee jokin tolkku, mennään Mosinilla edelleen. PS:n tuollaista 51-52% vaalivoittoa odotellessa siis.
Nämä samat politikot jotka haluavat pitää koulut nyt auki kannustivat puoli vuotta sitten lapsia ilmastolakkoon.

Shemeikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 103
 • Liked: 9165
 • Oulu- Uleåborg
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6935 : 22.09.2019, 15:09:49 »
Ruotsin televisio txt-tv sivu 140.

Lainaus
COLT LOPETTAA PAHAMAINEISEN ASEEN VALMISTUKSEN

Asevalmistaja Colt lopettaa puoliautomaattisen AR-15- aseen valmistuksen. Ase on saanut pahan maineen, koska sitä on käytetty useissa Yhdysvaltain pahimmista joukkomurhista.

AR-15 on siviilimalli sotilaskäytössä olevasta M16-automaattikarbiinista. Colt aikoo jatkaa samankaltaisten aseitten markkinointia poliisille ja puolustusvoimille.

Yhdysvaltain ulkopuolella Colt lienee tunnetuin 1800-luvun revolvereista ja revolveritekniikan levittämisestä.

Colt valmistaa yhä revolvereita.
Vain kuolleet kalat kulkevat virran mukana.

"Ajattele itse, tai muut päättävät puolestasi." Aku-Kimmo Ripatti

(Oulu PS) http://asfalttikukka.blogspot.fi/
Nude but not naked.

Shemeikka- mamukurssin käynyt suomalainen

Somehow, Satan got behind me

Kokoliha

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 4 090
 • Liked: 7208
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6936 : 22.09.2019, 16:48:52 »
EU:n lyijyluotien kieltofantasiasta tuli vielä mieleen eräs patruuna/kaliiperi, jolla ammutaan kenties enemmän kuin kaikilla muilla yhteensä. Ko. patruuna on reunasytytteinen ja se nokassa n.2,6g lyijyä (jotkut ohuesti kuparoituja) eli 22LR.

Kyseessä siis pienoiskivääri.

22LR on erinomainen kaliiperi moneen käyttöön (myös metsästyksessä) ja todella edullinen patruunakustannuksiltaan. Montaa sorttia 22LR paukkua on tullut katseltua ja kokeiltuakin, mutta toistaiseksi ei ole tullut vastaan yhtään 22LR (tai WMR) patruunaa, jossa luoti ei olisi lyijyä ja niille luodeille 22LR aseet/piiput kuten koko kaliiperi on myös suunniteltu.

Niin notta jos nyt joku vielä näinä aikoina edes harkitsee 22LR hommaamista, niin kannattanee katsella vain sellaisia vaihtopiipullisia malleja, jotka saa ilman massiivista sepittämistä konvertoitua .17HMR vehkeiksi esmes CZ 455.

Rata-ampujilla meneekin sitten kohta huikea määrä state-of-art hyperkalliita Anschutzeja kohta sulattoon ja ampumahiihtäjilläkin kalustot vaihtoon. Toivottavasti Mäkäräisen Kaisa ei justiinsa äsken mennyt uusimaan ampumakalustoaan?
« Viimeksi muokattu: 22.09.2019, 16:50:24 kirjoittanut Kokoliha »
Nämä samat politikot jotka haluavat pitää koulut nyt auki kannustivat puoli vuotta sitten lapsia ilmastolakkoon.

duc

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 312
 • Liked: 9011
 • pro Samuel Paty
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6937 : 04.10.2019, 20:32:34 »
Tämmöinen kirjoitus Seura-lehden nettisivuilla Kuopion surmien jälkeen:
Lainaus
Faktantarkistusta, kiitos: miksi median on niin vaikea kirjoittaa aseista oikeilla nimillä

Tällä viikolla Kuopion veriteon aikaan monessa uutisessa kerrottiin aluksi, miten surmaajaksi epäillyllä miekkamiehellä oli ollut mukanaan myös ampuma-ase. Vähän myöhemmin poliisi tarkensi asiaa ja kertoi, että epäillyn hallusta oli löytynyt ”ilmapistoolityyppinen ampuma-ase”.

Tämä ilmaisu siirtyi kiireessä moneen tiedotusvälineeseen. Ampuma-aseesta puhuttiin myöhemmin jopa [Hesarin] pääkirjoituksissa vielä pahimman uutismylläkän jälkeenkin.

Mikä sitten tuossa ilmaisussa on väärin?

No, Suomen laki määrittelee ampuma-aseen hyvin tarkasti. Ilmapistooli tai -kivääri ei ole sellainen. Ei siis ole olemassa ”ilmapistoolityyppistä ampuma-asetta” – yhtä vähän on olemassa ”polkupyörätyyppistä moottoripyörää”.

On normaalia ja ymmärrettävää, että media ei voi olla perillä kaikista juridisista tai ammattiteknisistä termeistä. Tolkun Henkilökin on saanut ansaitusti naljailuja niin rakennusinsinööreiltä kuin lääkäreiltäkin, kun on kirjoittanut alan sanastoa pieleen.

Journalismissa riittää mainiosti, että virheet korjataan heti kun ne huomataan.

Mutta miksi median on niin vaikea kirjoittaa nimenomaan aseista teknisesti oikein?

Tiedotusvälineistä on helppo löytää aavistuksen verran vinksallaan olevia otsikoita tai kuvatekstejä:

Madonnan taustalaulajat tanssivat konekiväärien kanssa (oikeasti heillä oli konsertissa Kalashnikovit eli venäläiset rynkyt käsissään).

Häiriköltä löytyi värikuula-ase (oikeasti airsoft-muovikuulapyssy).

Sorsastajat ammuskelivat – haulikon luoteja viuhui mökkirannalle (oikeasti hauleja).


Huvilalta varastettiin Magnum-merkkinen ase (oikeasti vain aseen kaliiperimerkinnässä luki Magnum, eikä se ole aseen nimi).

Kapinalliset ryöstivät hallituksen luotitehtaan (Oikeasti kyse oli patruunatehtaan ryöstämisestä. Pelkän luotipajan rosvoamisessa ei olisi mitään mieltä, sillä luoti itse on vaaraton metallimöykky).

Yksi selitys virheille on uutisten alkuperäinen lähde, joka on rikosasioissa – kuten nyt Kuopiossa– usein poliisi.

Paikallispoliisi on omassa työkiireessään aivan yhtä pihalla kieliopin ja aseteknisten määritelmien kanssa. Ilmakivääri, muovikuula- ja värikuula-ase menevät helposti sekaisin, vaikka ne ovat täysin eri esineitä.
Toimittajalta vaaditaan kovaa itseluottamusta, että hän alkaisi oma-aloitteisesti korjata uutisiin viranomaisten sanomisia omin päin.

Mitä väliä näillä on? Pyssy on pyssy
Asetekniikan detaljit ovat samanlaisia kuin muutkin ammattisanat, vaikeaa jargonia.

Entä mitä väliä sillä on, jos tiedotusväline sanoo vahingossa konepistoolia tai rynnäkkökivääriä konekivääriksi? Pyssyjähän ne kaikki on.

Sillä on väliä: sitä väliä sanotaan faktaksi. Muutenhan olisi ihan sama sanoa voiveistä tai leipäveistä puukoksi, macheteksi tai miekaksi. Jokainen faktoihin välinpitämättömästi suhtautuva tiedotusväline sahaa omaa luotettavuuden oksaansa.

Mutta ei hätää, pelastus löytyy tästä. Oheisella asetekniikka for dummies -sanakirjalla vältät ainakin ilmeisimmät tekniikkavirheet aina lehtijutuista twitterkeskusteluihin asti.

Pieni pyssysanasto toimittajille ja sosiaalisen median väittelijöille

Ampuma-ase


Juridinen termi. Lain mukaan se on väline jolla voi ruudin tms. aiheuttaman räjähdyspaineen avulla ampua luoteja, hauleja, muita ammuksia tai lamaannuttavia aineita niin että siitä voi aiheutua vaaraa ihmiselle. Vanhentunut määritelmä ”tuliase” tarkoitti pelkästään ruutiaseita. Tuliase on kuitenkin huono termi, sillä Suomessa myös pippuri- ja kaasusumuttimet lasketaan ampuma-aseiksi.

- - [Loppu sanasto linkistä]

Oheisen tekstin ensimmäinen versio on ilmestynyt Eräverkko-sivuston blogissa jo syksyllä 2017. Todennäköisesti julkaisen sen päivitettynä monta kertaa uudelleen, koska jotkut työtapa-asiat eivät mediassa kovin nopeasti muutu.
Korostus alkuperäinen.
Ei caicki Culda,
cuin kijldä,
Eikä hopia,
cuin hohta.

Henrik Florinus: Wanhain Suomalaisten Tawaliset ja Suloiset SANANLASCUT. 1702.


All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither.

J.R.R. Tolkien: The Fellowship of the Ring. 1954.

Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 254
 • Liked: 2190
 • Mayday, mayday. Maantievirus matkalla pohjoiseen!
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6938 : 04.10.2019, 20:57:13 »
Pravda vielä tänään korosti sapelitappajan olleen "kiinnostunut aseista". Ilma-aseista, joihin paikallisessa ampumaseurassa käynyt tutustumassa. Rekvisiittana tappokeikalla ollut joku CO2-lelu. Ritsakin on vaarallisempi. Ja jousiaseet. Hoplofoobikot eli asekammoiset ja Suomea mädättävät "rauhanpuolustajat" paljastavat karvansa yrittäessään väkisin tunkea ideologiaansa eli kansandemokratioista tuttua aseistariisuntaa mediaan. Metallinpaljastimia valvontakameroiden sijaan ja lisäksi. Tosin Pariisin uskovainen nörtti oivalsi käyttää keraamista veistä, ettei sekään ole 100% turva.

AcastusKolya

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 580
 • Liked: 1359
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6939 : 05.10.2019, 17:08:21 »
Ainoa tehokas keino on sallia kätketyn pistoolin/rivollin kantaminen itsepuolustusperusteella.
Pesunkestävä militaristivaskisti.

Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 254
 • Liked: 2190
 • Mayday, mayday. Maantievirus matkalla pohjoiseen!
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6940 : 05.10.2019, 17:39:47 »
Älä unta nää! Suomettuneen vihervasemmiston aseistariisumassa maassako? Pitää muutta Viroon, siellä sallitaan ja aseistetun kansalaisen velvollisuus on myös käyttää asetta esim. havaitessaan ryöstön olevan käynnissä.
Have gun, will travel.

AcastusKolya

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 580
 • Liked: 1359
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6941 : 05.10.2019, 18:51:44 »
Olisiko joku jäsen tutkinut Suomen oikeushistoriaa em. näkökulmasta, ts. esimerkiksi miten tsaarin vallan aikana suhtauduttiin itsepuolustukseen? Sama myös ajalta ennen sotia. Tarkennus: Nimenomaan ampuma-aseen käyttö hätävarjelussa.
« Viimeksi muokattu: 06.10.2019, 02:01:01 kirjoittanut AcastusKolya »
Pesunkestävä militaristivaskisti.

Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 254
 • Liked: 2190
 • Mayday, mayday. Maantievirus matkalla pohjoiseen!
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6942 : 05.10.2019, 21:03:10 »
Mielenkiintoinen tutkimusaihe. Karkeasti ottaen viime sodan jälkeen aseita oli Suomessa runsaasti, osa kätkössä. Ei silloin kuitenkaan ollut niistä mitään ongelmaa. Poliisit tunsivat "asiakkaansa", kun olivat samalta kylältä. Lähipoliiseja, jotka sitten "säästettiin" pois. Uusia aselakeja ryhtyivät vyöryttämään kommunistit, DEMLAn lakimiehet. Eräänä seurauksena on, että kansa ei luota poliisin eikä poliisi luota kansaan.

duc

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 312
 • Liked: 9011
 • pro Samuel Paty
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6943 : 18.11.2019, 14:55:55 »
EU:n komissio pyrkii kieltämään lyijyammukset: Suomen Uutiset

Lainaus
Ensimmäisessä vaiheessa kielto koskisi hauleja ja myöhemmin se laajenisi koskemaan myös lyijyluoteja. Kielto on tarkoitus tehdä komission asetuksen muutoksella, jossa voimassaolevan asetuksen liitettä muutetaan. Näin ollen sille ei anneta normaalia käsittelyssä europarlamentissa.

Lyijykielto ulottuisi 400 metrin päähän kosteikkoalueiden reunoista ja se sisältäisi kiellon pitää hallussaan lyijyammuksia tuolla alueella. Kosteikoksi laskettaisiin ”suo-, räme-, turve- ja vesialueet, joko tilapäiset tai vakituiset sekä rakennetut tai luontaisesti syntyneet, joissa vesi voi olla virtaavaa tai seisovaa, makeaa vettä, murtovettä tai suolaista vettä, sisältäen merialueet, joiden syvyys laskuveden aikaan ei ylitä kuutta metriä”. Lisäksi kielto olisi voimassa paikoissa, joissa ”ammus voi päätyä kosteikkoalueelle”.

Käytetty kosteikkoalueen määritelmä kattaisi jopa 75 % Suomen pinta-alasta. Valvonnan helpottamiseksi komissio ehdottaakin kansallisesti asetettavaa lyijyammusten täyskieltoa niille jäsenmaille, joiden pinta-alasta yli 20% olisi kiellon piirissä.
- -
Perussuomalaiset korostavat, että esityksen toisessa vaiheessa on tarkoitus rajoittaa lyijyluotien käyttöä. Tämä esitys hankaloittaisi huomattavasti kaikkien ase- ja ammuntaharrastajien asemaa ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen resursseja vaikuttaen suoraan aseiden ja patruunoiden käytettävyyteen.
Ei caicki Culda,
cuin kijldä,
Eikä hopia,
cuin hohta.

Henrik Florinus: Wanhain Suomalaisten Tawaliset ja Suloiset SANANLASCUT. 1702.


All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither.

J.R.R. Tolkien: The Fellowship of the Ring. 1954.

ämpee

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 267
 • Liked: 19247
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6944 : 18.11.2019, 18:30:01 »
Jos lyijy kokonaan kielletään niin vanhojen haulikoiden lisäksi poistuisivat käyttökelvottomina myös pienoiskiväärit, joukko pistooleja ja revolvereita, sekä ilmakiväärit.
Siinäpä sitä poistamista.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

repsikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 035
 • Liked: 1413
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6945 : 18.11.2019, 18:56:02 »
Tuosta lainauksesta jäi minulle epäselväksi, koskisiko lyijyluotikielto myös ampumaratoja,  siellähän 99 % ruudista poltetaan. Sitäpaitsi radalla on helppo ottaa talteen ammutut luodit ja kierrättää ne.
Jos on tarkoitus kieltää lyijy ampumaradallakin, ei jääne kenelläkään epäselvyyttä direktiivin perimmäisestä tarkoituksesta.

Hohtava Mamma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 439
 • Liked: 33510
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6946 : 18.11.2019, 20:01:02 »
Kuulostaa hyvin keinotekoisesti luodulta ad hoc määritelmältä tuo 400 m kosteikon reunasta tai jos luoti voi päätyä sellaiseen. Ja jos 20% pinta-alasta on tuollaista, niin täyskielto. Eihän tuollaisia maita, joissa on yli 80% pelkkää pysyvästi kuivaa seutua ole kuin Libyassa. Kun kosteikoiksi lasketaan myös tilapäiset alueet, niin eihän maassa jossa sataa lunta ole mitään mahdollisuutta välttyä tuolta.

Aivan täysin päivänselvää mikä tämän tarkoitus on. Sama kuin edellisenkin kiristyksen eli riisua siviilit aseista vähä vähältä. Koska suora aseiden täyskielto johtaisi todennäköisesti laajaan EU-vastustukseen, mahdollisesti eroamisiin ja muihin epätoivottuihin ilmiöihin kuten populististen puolueiden kannatuksen nousuun, pitää sammakko keittää pikku hiljaa.

Tavoite on kuitenkin selvä. Aseetonta kansaa on liittovaltiossa helppo hallita.
Isoisäni taisteli Raatteen tiellä. Minun pitää vain pysyä kotona.

The society that separates its scholars from its warriors will have its thinking done by cowards and its fighting by fools. -Thucydides

Freedom is never more than one generation away from extinction. - Reagan

Tabula Rasa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 549
 • Liked: 14822
 • Kuka jos en minä
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6947 : 18.11.2019, 20:25:15 »
Ruotsin televisio txt-tv sivu 140.

Lainaus
COLT LOPETTAA PAHAMAINEISEN ASEEN VALMISTUKSEN

Asevalmistaja Colt lopettaa puoliautomaattisen AR-15- aseen valmistuksen. Ase on saanut pahan maineen, koska sitä on käytetty useissa Yhdysvaltain pahimmista joukkomurhista.

AR-15 on siviilimalli sotilaskäytössä olevasta M16-automaattikarbiinista. Colt aikoo jatkaa samankaltaisten aseitten markkinointia poliisille ja puolustusvoimille.

Yhdysvaltain ulkopuolella Colt lienee tunnetuin 1800-luvun revolvereista ja revolveritekniikan levittämisestä.

Colt valmistaa yhä revolvereita.

Ar-tyyppiset aseet ovat maailman toiseksi laajin aseperhe heti akn jälkeen. Valmistusluvut pyörivät reilusti yli sadassa miljoonassa(akn 600milj). Väitän melko paskapuheeksi että olisivat lopettamassa maailman toisiksi yleisimmän aseperheen tuotantoa.
Hedelmistään puu tunnetaan.

repsikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 035
 • Liked: 1413
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6948 : 18.11.2019, 20:27:18 »
Jos täydellistä lyijyluotienkin  kieltoa  vaaditaan, tulee olemaan mielenkiintoista seurata eri maiden puolustusvoimien reaktioita.

Hohtava Mamma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 439
 • Liked: 33510
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6949 : 18.11.2019, 20:41:19 »
Jos täydellistä lyijyluotienkin  kieltoa  vaaditaan, tulee olemaan mielenkiintoista seurata eri maiden puolustusvoimien reaktioita.

Ei sitä kieltoa tulla soveltamaan viranomaiskäytössä. Ei tietenkään, eihän tavoite ole hankaloittaa heidän toimintaansa. Poikkeuslupa jne.
Isoisäni taisteli Raatteen tiellä. Minun pitää vain pysyä kotona.

The society that separates its scholars from its warriors will have its thinking done by cowards and its fighting by fools. -Thucydides

Freedom is never more than one generation away from extinction. - Reagan

Fiftari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 076
 • Liked: 6590
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6950 : 19.11.2019, 07:23:56 »
Sillä aikaa kun Suomessa halutaan aseet pois kansalta ja elää vahvana väittämä ettei aseluvan haltijat vaikuta tänne hyökkääjään, Virossa mennään ihan eri suuntaan ja asiaa ajaa kenraali.
Lainaus
Viron suojeluskunta haluaa sotilasaseet koteihin

Viron suojeluskuntajärjestön johtajana tänä vuonna aloittanut prikaatikenraali Riho Ühtegi haluaa luoda suojeluskuntalaisille mahdollisimman hyvät edellytykset aseiden säilyttämiselle kotonaan. Suojeluskuntien uudeksi tehtäväksi on hänen mukaansa tulossa Nato-liittolaisten vastaanottaminen kriisioloissa.

– Niille, jotka ottavat aseensa kotiin, annamme asekaapin veloituksetta. Haluamme ehdottomasti, että suojeluskuntalainen säilyttää asettaan kotona, sillä siten luomme itsepuolustuskykyä. Tavoittelen nimenomaan kansallisen itsepuolustuskykymme merkittävää kohentamista, hän toteaa Viron yleisradioyhtiö ERR:lle antamassaan haastattelussa.
....
Lauantaina 101-vuotista historiaansa juhlistaneeseen Viron suojeluskuntajärjestöön kuuluu 16 000 jäsentä. Kun mukaan lasketaan myös naisten kodinturvajoukot sekä nuorisojärjestöjen jäsenet, kokonaisvahvuus nousee 26 000:een
....
Ühtegi on aiemmin todennut, että Viron suojeluskuntien on kyettävä operoimaan niin rintamalla, omassa selustassa kuin vihollisen linjojen takana. Toiminnan yksiselitteisenä päämääränä on hänen mukaansa Viron tasavallan itsenäisyyden säilyttäminen tarvittaessa myös aseellisesti.

Mahdollisessa tulevaisuuden sodassa rintamaa perinteisessä mielessä olisi tuskin olemassa, vaan taistelua käytäisiin Ühtegin mukaan pitkälti ihmisten mielissä. Hän huomauttaa, että esimerkiksi tiettyä aluetta ei voida pitää miehitettynä niin kauan kuin miehitys kyetään menestyksellisesti kiistämään.

– Sodat alkavat nykyään valtioiden sisällä, sisäiseen turvallisuuteen liittyvistä tilanteista. Tietyn valtion sisäisiä oloja ensin horjutetaan, ja toinen valtio saa siten perusteen tulla palauttamaan järjestystä. Meidän tehtävämme on tehdä kaikkemme, jotta sellaista ei tapahtuisi, Ühtegi sanoo.
Verkkouutiset

Kapteeni NN " Kenestäkään ei tule rasistia, mutta jokaisesta tulee realisti kun ollaan tekemisissä kähtävien kanssa"

Faidros.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 536
 • Liked: 19355
 • Blues for Allah
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6951 : 01.12.2019, 11:06:14 »
^Ei hätää, sillä nyt jokainen voi ostaa Suomi konepistoolin.
www.hs.fi/kotimaa/art-2000006327205.html?ref=rss
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

Fiftari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 076
 • Liked: 6590
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6952 : 01.12.2019, 12:09:21 »
Tämä on ilmeisesti jonkinlainen kit, millä voi muuttaa aseen ulkonäön. Eli SuomiKP m2000
 
Kapteeni NN " Kenestäkään ei tule rasistia, mutta jokaisesta tulee realisti kun ollaan tekemisissä kähtävien kanssa"

AcastusKolya

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 580
 • Liked: 1359
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6953 : 15.12.2019, 03:58:06 »
Teksti-tv:ssä oli tämmöinen. Joku voisi kysyä, että onko sattumaa, että tällainen kusetusehdotus tulee näin pian kommunistihallituksen vallankaappauksen jälkeen. Ja voi kysyä, että uskooko joku Pohan virkakyösti oikeasti sen roskan, mitä he suoltavat kansan niskaan. Ja voi kysyä sitäkin, että miksi jutun kirjoittaja pitää ihmeellisenä, että metsästäjällä(kin) on usean keskimäärin useampi ase...
Pesunkestävä militaristivaskisti.

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 32 883
 • Liked: 27965
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6954 : 15.12.2019, 06:15:50 »
Tässä on kyse 5-vuotismuovikorttien jatkuvuudesta ja lisäämisestä. Motiivina sekä rahastus että aseiden pois kerääminen. Kun kerää 52kpl erilaista 5-vuotismuovikorttia ja pitää ne kaikki yllä niin jokainen viikko uusii niistä yhden viiden vuoden välein. 26kpl erilaisia ja uusii joka toinen viikko yhden viiden vuoden välein, eli 2kpl/kk. Jos yhden hinnaksi tulisi esim. 50€ niin 100€ menisi pelkkiin muovikortteihin kuukaudessa viiden vuoden välein, mikä tekisi 1200€/5v. Ammattimuovikortit maksavat kyllä enempi kuin 200€/kpl. Ja tähän ei ole laskettu mitä ajan käyttö turhaan byrokratiaan maksaa.

5-vuotismuovikortit alkavat näistä:
- henkilökortti
- passi
- ajokortti
- työturvallisuuskortti
- ea-kortti
- jne. jne.
- vmp
- Haista Suomi paska
- Viroon muutto edessä
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä

Ernst

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 27 057
 • Liked: 20105
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6955 : 15.12.2019, 09:17:23 »

Siinä on taas yksi lakimuutosesitys, josta puuttuu analyysi. Hyödyt-haitat, tavoiteltava tila, keinot päästä niihin, vaihtoehdot. Koepallo, jonka ohessa voi vähemmän älytön haitanteko kunnon ihmisille mennä helpommin läpi.

Det humana saknas helt hos Sannfinländarna.
Ihmisyys puuttuu kokonaan perussuomalaisilta.
-Anna-Maja Henriksson (r.)

ÄmTeeAa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 111
 • Liked: 5507
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6956 : 15.12.2019, 10:36:05 »
Suomenmaa vahvistaa asian.

Lainaus
Suo­mes­sa on re­kis­te­röi­ty­nei­siin met­säs­tä­jiin ver­rat­tu­na mo­nin­ker­tai­nen mää­rä asei­ta, mikä po­lii­sin mu­kaan viit­taa sii­hen, et­tä asei­ta lo­juu ko­me­rois­sa tyh­jän­pant­ti­na.

Lu­val­li­sia asei­ta on po­lii­sin ar­vi­on mu­kaan jopa 1,5 mil­joo­naa. Riis­tan­hoi­to­mak­sun mak­sa­nei­ta met­säs­tä­jiä oli vii­me vuon­na noin 303 000, ker­too Riis­ta­kes­kus.

Po­lii­si­hal­li­tuk­sen yli­tar­kas­ta­jan Rei­ma Pen­sa­lan mu­kaan unoh­tu­nei­den asei­den ris­ki pii­lee sii­nä, et­tä ne pää­ty­vät vää­riin kä­siin.

– On­gel­ma on se, et­tä kun aseel­la ei ole käyt­töä, ne unoh­tu­vat ja pää­ty­vät hel­pos­ti lail­li­sel­ta omis­ta­jal­ta lait­to­maan ase­kaup­paan. Täl­lä het­kel­lä on yk­si­mie­li­syys sii­tä, et­tä anas­tus tai ka­val­lus on ylei­sin reit­ti lait­to­maan ase­kaup­paan, Pen­sa­la sa­noo STT:lle.

...

Lait­to­mia asei­ta on Po­han mu­kaan Suo­mes­sa tu­han­sia, mut­ta tar­kem­paa ar­vi­o­ta nii­den mää­räs­tä, laa­dus­ta tai al­ku­pe­räs­tä ei voi­da sa­noa.

...

Var­kauk­sia ja tör­kei­tä var­kauk­sia, joi­den koh­teen oli am­pu­ma-ase, on vii­me vuo­si­na il­moi­tet­tu po­lii­sil­le vuo­sit­tain noin 230.

Tä­män vuo­den mar­ras­kuun puo­li­vä­liin men­nes­sä il­moi­tuk­sia oli va­jaat 220.

Ahon mu­kaan po­lii­si ta­ka­va­ri­koi ri­kok­sen­te­ko­vä­li­nei­nä ja ko­tiet­sin­tö­jen yh­tey­des­sä vuo­sit­tain 350–450 aset­ta, jois­ta osa on lait­to­mia.

Kotietsintöjen yhteydessä takavarikoitujen laittomien aseiden määrää ei yllättävää kyllä mainita.

Kun yhdistetään lyijykielto ja tämä, kyllähän nämä aloitteet tarkoittavat sitä, että aseet halutaan pois. Koska rajavalvontaa ja rikollisuutta ei saada kuntoon, Oikeuslaitos hyökkää sitten laillisten aseenomistajien kimppuun. Perse edellä puuhun taas jälleen kerran. Nää bolsevikit on kyllä pakko lempata helvettiin hallituksesta.

Seuraavalla hallituksella tulee olemaan aika helppoa, kansansuosio on taattu pelkästään perumalla riemuidioottien tekoset.

Huppupelikaani

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 482
 • Liked: 4403
 • Dirty white boy
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6957 : 15.12.2019, 10:46:56 »
Ylen uutisesta metsästäjäliiton kanta asiaan:

Lainaus
Metsästäjäliitto ei lämpene määräaikaisille luville

Metsästäjäliiton virkaatekevä puheenjohtaja Ilkka Mäkelä katsoo, että esimerkiksi viiden vuoden välein uusittava aselupa olisi aktiiviharrastajalle iso rasite. Sen sijaan iäkkäille luvallisille tuleva tarkastus voisi hänen mukaansa toimia.

– Se voisi olla ihan järkevää. Kun katsotaan metsästyskortin maksajia, niin kun ihminen täyttää yli 75 vuotta, monesti hän päättää samalla luopua metsästyskortista. Siinä kohtaa voisi olla jokin tsekkaus aseiden suhteen.

Aseiden luovuttamista voisi Mäkelän mielestä kaiken kaikkiaan helpottaa, ja lisäksi hän uskoo, että maksettava korvaus kannustaisi ihmisiä hoitamaan asian hyvissä ajoin.
Poikaseni, kunpa tietäisit, miten häikäilemättömästi tätä maailmaa hallitaan.

turjake

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 265
 • Liked: 210
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6958 : 15.12.2019, 10:55:04 »
Jutussa väitetään myös että osa luvattomista aseista päätyy keräilijöille. Itse suuresti epäilen että viralliset luvat hankkinut asekeräilijä olisi kiinnostunut hankkimaan jonkun nistiporukan varastamia aseita ja riskeeraamaan lupien ja omaisuutensa menetyksen, etenkin kun saavat luvan jo muutenkin. Mitä ilmeisintä paskapuhetta jonka tarkoituksena on mustamaalata asekeräilijöitä. Aivan samalla tavalla kuin jutussa annetaan ymmärtää että ei metsästäjällä tarvitse olla kuin yksi ase ja muista tulisi päästä eroon.

Ernst

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 27 057
 • Liked: 20105
Vs: Aseiden kontrolli (yhdistetty)
« Vastaus #6959 : 15.12.2019, 11:29:23 »
Minä en metsästä, mutta minulla on ampuma-ase- ja kaasusumutinluvat.

Poha:n perustelu on huono. Vaikka metsästys on tavallisin aseluvan peruste, se ei ole ainoa peruste.
Poha perustelee yhtä huonosti kertomalla, että laittomia aseita on "joitakin tuhansia". Poha ei kerro tarkkaa lukua kun ei sitä tiedä. Luvaton ase kun ei ole yleensä rekistereissä

Askartelisivat niiden luvattomien parissa, joita esim. useilla Allaneilla ja Feijoilla on. VOisi vaikka käydä hakemassa pois, niin turvallisuus paranisi. Tiedustelua voisi harrastaa myös ns. serbokroaatti-islamisti -kokoontumistiloissa ja rikollisjärjestöissä.

Poliisi alkaa olla raukkis! Kiusaa ja laskuttaa niitä, joilla asiat ovat jo kunnossa ja jotka eivät luvan perumisen uhkan vuoksi oikein uskalla puolustautua viranomaismielivaltaa vastaan. Turvallisuushyöty nollan suuruusluokkaa.
Det humana saknas helt hos Sannfinländarna.
Ihmisyys puuttuu kokonaan perussuomalaisilta.
-Anna-Maja Henriksson (r.)