Isis ei ole syy vaan oire yhdeksättä vuotta Syyriassa jatkuvaan sotaan, muistuttaa tuore tietokirja
Syyriasta katsottuna kuva sodasta on aivan toinen kuin länsimaisessa mediassa: Isisin sijaan kuolemaa ja pelkoa on kylvänyt ensisijaisesti maan hallinto.
[...]
Tyttöjen tarina kerrotaan tuoreessa tietokirjassa Ääniä sodasta, joka kertoo yhdeksättä vuottaan jatkuvan sodan taustoista. Sen kirjoittaja Saana-Maria Jokinen on yksi harvoista Syyriassa asuneista suomalaisista.
Jokinen asui Syyriassa vuosina 2008–2010. Tuolloin Syyria oli tuntematon maa, josta ei kansainvälisessä mediassa juurikaan kirjoitettu.
[...]
Pinnan alla kihisi. Arabisosialismi oli muuttunut kaverikapitalismiksi ja yhä useampi putosi köyhyysrajan alapuolelle. Hallinnon toimien ja ilmaston lämpenemisen myötä elämä maaseudulla kävi mahdottomaksi.
Kuivuuden lisäksi ongelmana oli taivaisiin kohonnut bensiinin hinta. Ilman bensiiniä eivät viljelysten kastelujärjestelmät toimineet. Jokinen alkoi nähdä pääkaupungin kaduilla hyvin yksinkertaisista maalaisoloista tulleita, perinteisiin paimentolaisasuihin pukeutuneita miehiä, jotka olivat tulleet etsimään töitä kaupungista.
[...]
Tärkeä sana, jonka Jokinen oppi nopeasti, oli mukhabarat. Se oli kaikkialla vaikuttava tiedustelupalvelu, joka oli luotu Itä-Saksan pahamaineisen Stasin mallista. Vuoteen 2005 mennessä jo arviolta 700 000 syyrialaista oli työskennellyt joko virallisina tai epävirallisina informantteina.
Mukhabaratin pelossa kukaan ei uskaltanut puhua politiikasta julkisilla paikoilla, sillä kuka tahansa saattoi työskennellä tiedustelupalvelulle: taksikuski, tarjoilija tai kokki.
[...]
Kuva Syyrian sodasta on paikallisille aivan toinen kuin se, josta olemme tottuneet lukemaan. Heille pääsyyllinen on hallinto, ei Isis.
– Länsimaisessa mediassa kuvaa sodasta hallitsevat Isisin Hollywood-tyyliin toteutetut teloitukset. Asetelma vahvistui entisestään, kun Isisin iskut levisivät Eurooppaan, Jokinen kertaa.
Monen syyrialaisen näkökulmasta Isis on vain oire, hallinto se todellinen syyllinen.
– Syyrian hallinnon ja sen liittolaismaiden, Venäjän ja Iranin iskujen toimesta on arvioitu aiheuttaneen yli 90 prosenttia Syyrian sodan arviolta puolesta miljoonasta siviiliuhrista. Vertailun vuoksi Isisin myötä on kuollut hieman yli 2 prosenttia.
Venäjän taloudellinen tuki ja aktiivinen informaatiosota ovat onnistuneet hämäämään monia ja kääntämään huomion pois Syyrian hallinnon sotarikoksista. Konflikti on johtanut sotarikosten normalisoitumiseen pelottavalla tavalla.
– Se onkin pelottava näkymä: jopa YK on näiden massiivisten ihmisoikeusrikkomusten edessä voimaton Venäjän turvallisuusneuvostossa käyttämän veton vuoksi. Herää kysymys, että onko toisen maailmansodan jälkeinen kansainvälinen järjestelmä enää voimassa kun Venäjä pelaa niiden ulkopuolella?
Taistelut ovat pääosin päättyneet. Tilanne Syyriassa on nyt vielä pahempi kuin ennen kansannousua. Peräti 80 prosenttia väestöstä elää köyhyydessä, lähes 6 miljoonaa Syyrian ulkopuolella ja koulut, sairaalat ja kodit on pommitettu. Tuloerot ovat revenneet entistä pahemmiksi.
Aamulehti 22.6.2020
Eipä tuo vielä mitään, vaikka siinä viitataankin tarinaan "ilmaston lämpenemisestä" muka Syyrian sodan syynä, mutta tämä toimittaja Mari Lukkarin erillinen kommentti:
Suomeen saapui yli 32 000
Mari Lukkari
Syyrian tapahtumat näkyivät vuoden 2015 pakolaiskriisinä. Eurooppaan saapui meriteitse miljoona pakolaista, joista puolet oli syyrialaisia. Osa pakolaisista kulki salakuljettajien avustuksella Pohjois-Afrikasta Italian rannikolle, kun taas toiset matkustivat Turkin länsirannikolta Egeanmeren yli Kreikan saarille.
Mertenylitykset tapahtuivat salakuljettajien heppoisilla kumiveneillä. Tällaisella veneellä oli matkustanut myös 3-vuotias syyrialaispoika Aylan Kurdi, jonka rantaan huuhtoutuneesta ruumiista otettu kuvat nousi kriisin ikoniksi. Suomeen asti pääsi lopulta yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Se oli kymmenen kertaa enemmän kuin turvapaikanhakijoita oli tullut edellisvuonna.
Vastareaktio oli pohjolassa hyvin "eurooppalainen". Niin täällä kuin ympäri Eurooppaa pakolaiskriisi ja ääri-islamistisen terrorismin uhka johtivat äärioikeistolaisten ryhmien ja oikeistopopulististen puolueiden kannatuksen kasvuun. Suomessa Soldiers of Odinin joukot alkoivat partioida. Turvapaikanhakijoihin kohdistui väkivaltaa, vastaanottokeskuksiin heiteltiin polttopulloja. Asenneilmapiirin muutos ei koskenut pelkästään yksittäisiä toimijoita: vuoden 2015 eduskuntavaaleissa perussuomalaisista tuli hetkellisesti toiseksi suurin puolue lähes 18 prosentin kannatuksella.
Eurooppaan ei saapunut pakolaisia eikä moni suostunut hakemaan turvapaikkaakaan kuin vasta kohdemaastaan kuten Saksasta tai Suomesta, joten siihen asti olivat
laittomia siirtolaisia. Etenkään Afrikasta Italiaan tulleita ei voi kutsua pakolaisiksi. Suomeen saapui ennen kaikkea irakilaisia paremman elämän tavoittelijoita, ei syyrialaisia, kuten media silloin ja näköjään edelleen haluaa maalata.
Aylan Kurdin ikonisen kuoleman syy oli hänen isänsä ahneus.
Pakolaiskriisi ei johtanut Suomessa oikeistopopulististen puolueiden kasvuun. Perussuomalaisten kannatus oli suurimmillaan vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, mutta laski vain hieman vuoden 2015 vaaleissa, jotka nekin pidettiin jo ennen saman vuoden varsinaista "pakolaiskriisiä", joka torjuttiin olemasta vaaleissa minkäänlainen teema.
Turvapaikanhakijoihin kohdistunut väkivalta johtui Suomessa ennen kaikkea toisista turvapaikanhakijoista. Poliisit hälytettiin vastaanottokeskuksiin satoja kertoja lopettamaan keskinäisiä tappeluja ja henkilökunnan uhkaamisia, mutta suomalaisten turvapaikanhakijoihin kohdistamia rasistisia rikoksia oli vain muutamia.
Vakavista vastaanottokeskusten tuhopolttoyrityksistä vastasivat yksin turvapaikanhakijat. Lisäksi heitä epäiltiin
rikostilastojen mukaan tuhansista rikoksista kuten raiskauksista ja pahoinpitelyistä. Ihmishenkiä vaatineen terrori-iskunkin tekivät.
Että ei oikein tämä suomalaisten syyllistäminen toimi.