Syyriassa sotivat nyt Hizbollah ja al-Qaida vastakkainSyyrian sisällissota on muuttumassa islamin kahden suunnan - sunnien ja shiiojen väliseksi voimienmittelöksi, arvioivat asiantuntijat.
Libanonin ääri-islamilainen Hizbollah-järjestö sotii Syyriassa terroristijärjestö al-Qaidaa vastaan. Hizbollahin johtaja Sayyed Hassan Nasrallah pitää äärimielisiä sunnijärjestöjä Israelin ohella Hizbollahin pahimpina vihollisina.
Nasrallah perusteli toukokuun lopulla Hizbollahin taistelijoiden lähettämäistä Syyriaan "takfiri"-voimien nousulla. Arabiankielinen termi "takfiri" tarkoittaa muslimia, joka syyttää muita muslimeja harhauskoisuudesta.
Nasrallah viittasi erityisesti äärimielisten sunnitaistelijoiden järjestöön al-Nusraan, jonka kannattajien arvellaan yleisesti kannattavan terroristijärjestö al-Qaidan jihadistisia arvoja.
YK on luokitellut al-Nusran terroristijärjestöksi. Yhdysvallat ja Israel puolestaan pitävät Hizbollahia terroristijärjestönä. Näiden järjestöjen olennaisin ero on, että Hizbollahin jäsenet ovat shiiamuslimeja ja al-Nusran sunneja.
Sisällissota laajenee uskonryhmien väliseksi
Uutistoimisto Reutersin haastattelemat asiantuntijat pitävät mahdollisena, että Hizbollahin osallistuminen Syyriaan muuttaa sisällissodan sunni- ja shiiaislamin väliseksi voimienmittelöksi.
Uskonlahkojen välinen sota on jo käytännössä laajennut Syyrian ulkopuolelle. Yhteenottoja on jo ollut Libanonissa, ja Irakissa uskonryhmien välinen väkivalta on kiihtynyt pahimmaksi moniin vuosiin. Syyrian sodan molemmat osapuolet saavat vahvistuksia Irakista tulevista taistelijoista.
Asiantuntijat ovat panneet merkille, että Syyrian hallinto ja asevoimat ovat yhä enemmän riippuvaisia Hizbollahista ja sitä aseistavasta Iranista. Kun Syyrian hallitusta tukevat joukot muutama päivä sitten valtasivat Qusairin strategisesti tärkeän kaupungin ja aiheuttivat kapinallisille sodan pahimman tappion, hyökkäyksen suunnitteli ja toteutti käytännössä kokonaan Hizbollah.
Erityisesti Libanonille Hizbollahin tulo Syyriaan voi aiheuttaa kostotoimenpiteitä sunniväestön keskuudesta. Hizbollahin alueille on jo lentänyt muutamia ohjuksia, mutta lisää voi olla tulossa, sillä maassa on satoja tuhansia Syyrian sisällissotaa paenneita, katkeroituneita sunneja.
Libanonin hallitus on yrittänyt pitää sisällissodan suhteen puolueettoman linjan. Linja kuitenkin horjahti, kun Libanonin ulkoministeri Adnan Mansour puolusti tänään torstaina Hizbollahin osallistumista sotaan. Shiialaista Amal-järjestöä edustava Mansour perusteli osallistumista äärimielisten, aseellisten järjestöjen shiialaisille siviileille muodtamalla uhalla, kertoo al-Arabiya-lehti.
http://yle.fi/uutiset/syyriassa_sotivat_nyt_hizbollah_ja_al-qaida_vastakkain/6677452Syyriassa sotivat nyt Hizbollah ja al-Qaida vastakkain
Valitse näistä kahdesta sitten se puoli mitä tukea? Nyt on kyllä vanha kulunut sanonta, valita ruton ja koleran välillä, enemmän kuin kuvaava.