Kirjoittaja Aihe: 2012-12-21 IL:Kaksi suomalaista siepattiin Jemenissä  (Luettu 70841 kertaa)

Leso

  • Kannatusjäsen
  • Jäsen^^^
  • ****
  • Viestejä: 15 641
  • Liked: 6986
  • Annapas kun autan; tässä lisää köyttä.
Vs: 2012-12-21 IL:Kaksi suomalaista siepattiin Jemenissä
« Vastaus #540 : 12.11.2014, 09:46:20 »
Kalevan pariskunta otti sieppaajansa hiuksen – se oli australialaisen jihadistin

Lainaan koko hyysärin jutun, lihavoinnit samat kuin hyysärin, kuvatekstit jätin pois:

Lainaus
Kalevan pariskunta otti sieppaajansa hiuksen – se oli australialaisen jihadistin
Hiuksesta tuli osa tutkimusta, jossa sieppaajan henkilöys paljastui

Ulkomaat 12.11.2014 8:46

Sami Sillanpää

Suomalaispariskunta Atte ja Leila Kalevan sieppaukseen Jemenissä osallistui muslimiksi kääntynyt Australian kansalainen.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan miehen henkilöllisyys vahvistettiin kansainvälisessä viranomaisyhteistyössä, johon liittyi Kalevoiden salaa mukanaan tuoma hius ja eri puolille maailmaa lähetettyjä dna-näytteitä.

Australialaismies oli nimeltään Christopher Havard. Hän kuului terroristiverkosto al-Qaidaan. Havard tapettiin lennokki-iskulla Jemenissä noin vuosi sitten.
Artikkeliin liittyvät

"Viranomaiset ovat kertoneet meille, että hänet tunnistettiin dna-näytteestä", sanovat Atte ja Leila Kaleva HS:n haastattelussa.

Kalevan pariskunta kertoo asiasta nyt ensi kertaa. Havardin osallisuutta ei ole aiemmin vahvistettu julkisuudessa.

Iltapäivällä joulukuun 21. päivänä vuonna 2012 Atte ja Leila Kaleva olivat ostoksilla Jemenin pääkaupungin Sanaan keskustassa. Silloin joukko naamioituneita aseistettuja miehiä pakotti Kalevat ja itävaltalaisen Dominik Neubauerin autoonsa.

Sieppaus synnytti kansainvälisen kohun. Suomi ja Itävalta lähettivät edustajansa ulkoministeriöstä ja rikospoliisista selvittämään rikosta Jemenin viranomaisten kanssa.

Atte Kaleva uskoo, että heidät siepannut miesjoukko kuului yhteen Jemenin monista heimoista. Pian panttivangit kuitenkin luovutettiin edelleen. Uudet vangitsijat tekivät heti selväksi, että he kuuluivat Arabian niemimaan al-Qaidaan.

Yksi vangitsijoista oli selvästi ulkomaalainen. Hän puhui englantia aksentilla, joka kuulosti Kalevoiden korviin australialaiselta. Kun siepattuja pidettiin piilopaikoissa jossain päin aavikkoista Jemeniä, englantia puhunut mies kertoi vangeille maailmankuvasta, joka sai hänet osallistumaan pyhään sotaan.

"Hän oli selvästi kokenut jihadistisen herätyksen ja oli mielipiteiltään radikaali. Hän piti itseään ennen kaikkea hartaana muslimina, mutta hän hyväksyi väkivallan eikä nähnyt tässä ristiriitaa", Atte Kaleva kertoo.

Se, että sieppaaja osoittautui länsimaalaiseksi, ei yllättänyt Atte Kalevaa. Hän oli tullut Jemeniin tekemään väitöskirjatutkimusta jihadismista juuri siksi, että Jemen oli kansainvälisen terrorismin polttopisteitä.

Eräänä päivänä Atte Kaleva huomasi, että englantia puhunut mies korjasi huivinsa asentoa. Alta näkyivät pitkät hiukset.

Myöhemmin mies antoi Kalevoille luettavaksi kirjan. Sen välistä löytyi hius, pitkä ja ruskea. Kalevat saivat ajatuksen: he ottivat hiuksen talteen.

"Siellä oli paljon aikaa ajatella. Sitä tekee, mitä siinä tilanteessa voi tehdä vaarantamatta itseään", Leila Kaleva sanoo.

Jemenistä Kalevat ja Neubauer kuljetettiin lopulta naapurimaahan Omaniin. Omanin rikasta sulttaania Qaboos bin Saidia on arveltu lunnaiden maksajaksi, mutta väitettä ei ole vahvistettu.

Loppuvaiheet etenivät niin ripeästi, että vapautukseen ehtivät vain Itävallan edustajat.

"Annoimme hiuksesta puolet itävaltalaisille ja myöhemmin puolet suomalaisille", Atte Kaleva kertoo.

Neljän ja puolen kuukauden vankeuden jälkeen Kalevat tulivat Suomeen toukokuussa 2013.

Englantia puhunut jihadisti jäi Jemeniin. Kansainväliset tiedusteluviranomaiset olivat siinä vaiheessa jo hänen jäljillään.

Miehen vaiheet käyvät ilmi Australian ulkoministeriön sisäisistä asiakirjoista, joita televisiokanava ABC sai haltuunsa julkisuuslain nojalla.

Asiakirjojen mukaan Australian liittovaltion poliisi tiesi 27-vuotiaan Christopher Havardin olevan Jemenissä ja tutki hänen "osallisuuttaan kolmen länsimaalaisen sieppaukseen".

Vähän alle vuosi sitten, marraskuun 19. päivänä, Havard matkusti autossa Jemenin itäosissa Hadramoutin maakunnassa. Autoon ammuttiin ohjus.

Kyse oli uudesta iskusta Yhdysvaltain kiistellyissä lennokkisodassa terrorismista epäiltyjä kohtaan. Kauko-ohjattavilla lennokeilla on tapettu yli 3 000 ihmistä Jemenissä, Pakistanissa ja Somaliassa, kertoo sotaa tutkiva Long War Journal -projekti.

Havardin lisäksi autossa oli Australian ja Uuden-Seelannin kaksoiskansalainen Daryl Jones. Ilmeisesti surmansa sai myös huomattavana al-Qaida-johtajana pidetty Abu Habib al-Yemeni, joka saattoi olla iskun varsinainen kohde.

"Biologisia näytteitä operaatiossa kuolleista tuodaan Australiaan tunnistamista varten", luki ulkoministeriön muistiossa.

Tiedot dna-analyysistä välitettiin myös Suomeen. Kalevat saivat viranomaisilta tiedon, että yksi heidän sieppaajistaan on kuollut Yhdysvaltain lennokki-iskussa ja että hänet on tunnistettu Christopher Havardiksi.

Eri maiden viranomaisilla oli tietoja ja näytteitä Havardista. Ilmeisesti hänen henkilöllisyytensä olisi tunnistettu myös ilman Kalevoiden nappaamaa hiusta. Kalevat kuitenkin uskovat viranomaisilta kuulemansa perusteella, että nimenomaan hius auttoi Havardin yhdistämisessä heidän sieppaukseensa.

Keskusrikospoliisissa sieppauksen tutkintaa johtava rikosylikomisario Thomas Elfgren kieltäytyy kommentoimasta keskeneräistä esitutkintaa.

"Selvä on, että teemme laajamittaista yhteistyötä useiden eri maiden kanssa, ja Australia kuuluu niihin", Elfgren sanoo.

Suomen ulkoministeriö ei halua kommentoida tapauksen yksityiskohtia.

Havardin nuoruutta Australiassa sävyttivät päihteet ja rikokset, kertoivat hänen äitinsä ja isäpuolensa ABC-kanavan haastattelussa viime kesänä. Vanhempien mukaan poika rauhoittui löydettyään islaminuskon. Jemeniin Havard kertoi menevänsä opettamaan englantia.

ABC:n haastattelussa Havardin vanhemmat eivät uskoneet poikansa olleen todella terroristi.

"Emme ole saaneet hallitukselta mitään todisteita", sanoi isäpuoli Neill Dowrick.

Vanhemmat ovat viime aikoina vältelleet julkisuutta, eikä HS tavoittanut heitä kertoakseen Kalevoiden antamista tiedoista.

Havardin tappoiskusta nousi Australiassa kova kohu, koska maa on Yhdysvaltain liittolainen sodassa al-Qaidaa vastaan. Australian hallitus vakuutti, ettei se ollut osallinen oman maan kansalaisen surmaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet lennokki-iskuja ja sanoneet niitä käytännössä teloituksiksi ilman oikeudenkäyntiä.

"Olisin toivonut, että Havard olisi saatu kiinni ja tuomittu oikeudessa", Atte Kaleva kertoo.

"Mutta hän oli vaarallinen yksilö, joten sikäli maailma on parempi paikka ilman häntä."

Kalevat eivät usko, että muita sieppaajia saadaan levottomassa Jemenissä koskaan kiinni.

"Tähän liittyy paljon kysymyksiä, joihin ei ehkä koskaan saada vastauksia. Olemme opetelleet elämään sen epävarmuuden kanssa", Leila Kaleva sanoo.

Sama Ylenannolla.
Elsa Beskow: Täti Vihreä, Täti Ruskea ja Täti Sinipunainen

Hungary is a bad choice, Ásotthalom is the worst. -- Ásotthalomin hunkki pormestari
https://www.youtube.com/watch?t=17&v=fgJRjy2Xc0c

Nauru pidentää ikää, sanoi australialainen rajavartija.

Tagit: