Alkuperäiseen kysymykseen sanoisin PS. Tilenteeseen on valittava sopivin työkalu ja tilanne jatkuu kunnes vanha poliittinen akseli RKP-KOK-KESK-DEM on kaatunut. Jos PS:ää ei valvo tarkasti, niin työkalun (=PS) huolimaton käyttö johtaa sekin vaurioon. Mutta täydellistä vaihtoehtoa ei ole tarjolla, joten on valittava tilanteeseen ja tehtävään sopivin. Vertaisin asiaa ruostuneen pultin aukaisuun jakoavaimella. Jos ei ole CRC:tä ja kiiltävää kiintoavainta käytettävissä eikä noudettavissa, niin pultin aukaisua on yritettävä jakoavaimella.
Mites RKP, Kepu, Kridet pienyrittäjän näkökulmasta?
Minusta pienyrittäjän näkökulmasta Kepu on se Kokoomuksen menestyneempi "porvarillinen" puolisko, kun menestystä mitataan vaikkapa hallitusvuosissa, ministeripaikoissa, "iltalypsyissä" jne jne. tai kuinka hirveän itsellisiä maatalousyrittäjät ovat tänä päivänä yhteiskunnan tuista ja menestyvät toimivien ruoan jalostus- ja jakelumarkkinoiden johdosta, joissa ei itketä tuottajahintoja. Onneksi meillä Kepun jäljiltä menestystarinoita kuin Raisio, Valio sekä K- ja S-alkuiset kauppaketjut.
Krisut on kuin PS, siellä on joku yksinäinen järkevä ääni, jotka hukkuu massaan tai siis eivät pysty vaikuttamaan massaan. RKP:stä en sano muuta kuin Nils Torvalds.
Kokoomus tuppaa yleensä olemaan suuryritysten edunvalvoja, erityisesti finanssisektorilla ja yleisesti ottaen komppaa demareiden ja vihreiden sääntelyintoa ja on innolla vaikeuttamassa pääsyä markkinoille, mutta onko se suuressa kokonaisuudessa oikeasti pienyrittäjän toimintaa haittaavaa on iso kysymysmerkki.
Lihavoituun minä sanon, että on. Todistaisin asian, jos voisin ja ennenkaikkea osaisin. Ehkä yksi esimerkki kertoo enemmän kuin tuhat sanaa: Suomessa oli aika hyvää vipinää telealalla 2000-luvun vaihteessa. Uutta tarjontaa tuli alalle mm. Tele 1. Jopa kuluttajat pääsivät nauttimaan laskevista hinnoista. Kunnes Elisa osti Saunalahden. No periaatteessa vapaassa markkinataloudessa tuohan on sallittua, mutta kun meillä on sellainen viranomaistaho kuin kilpailuviranomainen, niin emme puhu periaatteellisella tasolla vapaan markkinatalouden olosuhteista, jossa voisimme vain todeta tapahtuneen Elisa-Saunalahti kaupan ja odottaa markkinoiden korjaavan tilanteen kun kilpailuviranomaisen pitäisi valvoa ja säännellä, että markkinoita ei kukaan pysty monopolisoimaan tai manipuloimaan, mutta pystyi kuitenkin vaikka kilpailuviranomainen.