UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Pikavipeille tulee korkokatto  (Luettu 33702 kertaa)

Paju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 685
 • Liked: 959
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #180 : 04.10.2018, 12:00:55 »
Esimerkkilaskelma ulosoton ja toimeentulotuen suhteesta. Oletuksena käytetty takuueläkettä ja asumismuotona vuokra-asuntoa Helsingissä 675 e/kk + vesimaksu 25 e/kk. Ulosoton ja asumistuen määrä tarkistettu laskureilla.

Eläke 775 e, josta ulosotto 68 e
Tulot 707 e


Kaverilla on tuon kokoinen eläke, eikä siitä ole ulosmitattu ikinä latin latia. Ei saa toimeentulotukea.

Riippuu todennäköisesti siitä, onko kyse kansan- ja takuueläkkeestä vai ansioeläkkeestä. Edelliset on suojattu ulosotolta, ansioeläke ei. Korjaan edellistä viestiä.

E: laskelman pointti ei sinänsä muutu: yhteiskunta maksaa velat, missä ei ole mitään järkeä. Eläkkeen tilalla voisi olla vaikka ansiosidonainen tai pieni palkkatulo  (tällöin asumistuki pienenisi ja toimeentulotuki kasvaisi).

Tuo laskelma perustuu muuten ulkomuistista erään läheiseni tilanteeseen. Ulosoton iskiessä erotus haetaan Kelasta.
« Viimeksi muokattu: 04.10.2018, 12:17:10 kirjoittanut Paju »

koojii

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 564
 • Liked: 6002
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #181 : 04.10.2018, 12:29:48 »
Mikäli perintäkulut olisi rajattu pääomaan, esim. juuri 20-50%, niin jo se vähentäisi huijaripuljien katetta ja toimintaedellytyksiä. Nykytilanteessa on mahdollista periä tuhansia euroja muutaman euron lainasta kuluina ja nämä lottovoitot tekevät alasta huippukannattavan vaikka koko joukolta "herkkiä runopoikia" jääkin kaikki pystyyn.

Suomessa voisi ottaa mallia Ruotsista, jossa riidattomien saatavien perintään ei tarvita oikeuden tuomiota vaan niitä voidaan periä suoraan toimittamalla tiedot ulosottoon. Jos saatavan kiistää ulosotolle Ruotsissa, niin sitten siitä pitää hakea oikeuden tuomio jotta perintää voi jatkaa ulosoton kautta.

Alla on kuluttajaviraston sivulta tiedot miten paljon oikeudenkäymiskuluja saa periä velalliselta. Käytännössä se minimi on myös sentilleen maksimi:

"Oikeudenkäyntimaksut lisäävät velan määrää 110–240 €. Oikeudenkäyntikulut voivat olla enintään seuraavanlaiset:

velka on alle 300 €, perustaksa 50 € ja korkea taksa 80 €
velka on 300–1000 €, perustaksa 80 € ja korkea taksa 120 €
velka yli 1000 € tai kyse häädöstä, perustaksa 110 €, korkea taksa 160 €
Lisäksi käräjäoikeus perii asian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun:

60 €, jos tiedot on toimitettu käräjäoikeudelle sähköisesti
80 €, jos tiedot on toimitettu käräjäoikeudelle kirjallisesti"


Käsittääkseni luokkaa 99 prosenttia velka-asioista menee oikeudessa läpi yksipuolisena tuomiona kun velallinen ei kiistä niitä tai toimita mitään vastinettaan. Käytönnössä perintätoimistoissa summat ja velallisen nimet ja muut tiedot lätkäistään automaattisesti haastehakemukseen tietokoneen toimesta ja pohjana on valmis malli johon vain tietokone vaihtaa sen velallisen ja velan tiedot. Epäilen ettei niitä lappuja kukaan ihminen edes lue läpi kokonaan kun ne lähtevät oikeuteen.


Käytännössä esimerkiksi 20 euron hintaisen maksamattoman ĺehtitilauksen summa kasvaa ensin 5 euroa muistutuskuluilla, sitten 5 euroa toisella muistuskululla 2 viikkoa myöhemmin, 14 euroa kasvaa kun perintätoimisto sen jälkeen lähettää maksuvaatimuksen ja vielä 7 euroa kun lähettää pari viikkoa myöhemmin toisen.

Nyt 20 euron lehtitilauksen velka on jo 51 euroa ja viivästyskorot päälle.  Sen jälkeen vievät sen oikeuteen jolloin summa kasvaa 140 euroa ja on sen jälkeen 191 euroa. Tuomion saamisen jälkeen se pistetään suoraan ulosottoon ja lisätään 10 euroa ulosottomaksua. Nyt summa on jo yli 200 euroa. Ulosotto perii velalliselta tuon suuruisen velan perinnästä 27 euroa taulukkomaksua. Näin se velalliselta perittävä summa on kasvanut 20 euron alkuperäisestä velasta noin 240 euroon vuodessa.

Perintätoimistolle nuo maksumuistutukset 14 ja 7 euroa eivät varmaan edes euroa maksa kappaleelta kun tietokone ne lähettelee automaattisesti. Oikeudenkäyntikuluihinkaan ei mene perintätoimistolla euroa enempää ja silti veloittaa niistä 80 euroa. Sen käräjäoikeuden oikeudenkäyntimaksun 60 euroa ne joutuvat maksamaan omasta pussistaan jos sitä eivät saa perittyä velalliselta. Em. syystä tarpeeksi paljon jos on perinnässä ulosotossa velallisella velkaa niin perintätoimistot eivät vie kuin pienen osan veloista oikeuteen ennen kuin alkaa tulla ulosoton kautta suorituksia vaan roikottavat niitä velkoja sen 15-20 vuotta siellä arkistossaan ja lähettävät niistä muistutuskirjeen vajaan 5 vuoden välein jotta se ei vanhene ennen tuota 15-20 vuoden määräaikaa.

Perintätoimistot veloittavat myös maksusuunnitelmista jos hölmöyksissään menee sellaisen tekemään:

"Maksusuunnitelma voi maksaa
Velkoja tai perintätoimisto voi veloittaa pyynnöstäsi tehdystä erääntyneen velan maksuajan pidennyksestä enintään 5 €, esimerkiksi kun velkoja siirtää pyynnöstäsi maksumuistutuksessa ilmoitettua eräpäivää.

Mikäli velkoja tai perintätoimisto tekee koko erääntyneen jäännösvelan käsittävän kirjallisen tai sähköisesti tallennettavassa muodossa olevan maksusuunnitelman, se voi veloittaa siitä perintäkuluna:

20 €, jos velan pääoma on enintään 100 € tai maksusuunnitelma käsittää enintään 4 maksuerää tai velka on suoraan ulosottokelpoinen.
30 €, jos velan pääoma on yli 100 €, mutta enintään 1.000 € ja maksusuunnitelma käsittää enemmän kuin 4 erää.
50 €, jos velan pääoma on yli 1 000 € ja maksusuunnitelma käsittää enemmän kuin neljä maksuerää.
Kulu voidaan yleensä veloittaa enintään kahdesta maksusuunnitelmasta. Jos velka on suoraan ulosottokelpoinen tai velan pääoma on alle 100 €, voidaan tehdä vain yksi maksullinen maksusuunnitelma.
"

Maksusuunnitelmaa ei kannata tehdä jos luottotiedot ovat jo menneet tai ne menevät joka tapauksessa. Ilmoittaa vain velkojalle että pyytää siirtämään saatavan suoraan oikeudelliseen perintään:

"(perintäL 4 c §)

Joskus on ilmeistä, että vapaaehtoinen perintä ei johda tulokseen vaan vain aiheettomasti lisää velallisen maksettavaksi tulevia perintäkuluja. Tällaisia tilanteita varten on kuluttajasaatavan velalliselle annettu oikeus pyytää perinnän keskeyttämistä ja asian siirtämistä oikeudelliseen perintään. Edellytyksenä on, että saatava on kokonaan erääntynyt.

Pyynnön esittämisen jälkeen perintäkuluja voidaan vaatia vain velkojan oikeuden säilyttämisen, velkojan vanhentumisen katkaisemisen tai maksuhäiriötiedon ilmoittamisen kannalta tarpeellisen perintäkirjeen lähettämisen kustannuksista.

Velalliselle on ilmoitettava tästä mahdollisuudesta viimeistään ammattimaisen perijän lähettämässä maksuvaatimuksessa (perintäL 5 a §).
"

Jos perintätoimistolta tulee jotain perintäkirjeitä niistä terveyskeskusmaksuista ja sen sellaisista julkisoikeudellisista saamisista jotka vanhenevat viidennen kalenterivuoden jälkeisenä vuonna niiden syntymän jälkeen ja ovat suoraan ulosottokelpoisia ja ne aikoo ja haluaa maksaa, niin kannattaa ne maksaa suoraan alkuperäiselle velkojalle vähennettynä niillä perintätoimiston kuluilla. Perintätoimisto ei voi niiden perintäkuluja viedä ulosottoon itse ja alkuperäisellä velkojalla taas ei ole moiseen intressiä kun 99 prosentissa tapauksista perintätoimiston sopimus on sellainen että perintätoimisto saa periä ja pitää ne kulunsa velalliselta jos onnistuu ne saamaan eikä alkuperäinen velkoja maksa perinnästä muuten mitään.


Pkymppi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 803
 • Liked: 1662
Vs: Pikavipit
« Vastaus #182 : 04.10.2018, 13:55:41 »

 Syy:

 Pahaan velkakierteeseen joutuneiden vippejä maksellaan harkinnan varaisista toimeentulotuista.
 

Missä pikavippejä maksellaan harkinnanvaraisena toimeentulotukena?

  Varmaankin joka ikisessessä kunnassa. Mutta ei välttämättä joka miehelle.

  Tästä on ihan mustaa valkoisella. Ohessa  kopiotua tekstiä pdf tiedostosta:

   Päijät - Hämeen hyvinvointiyhtymä
TOIMEENTULOTUEN SOVELTAMISOHJEET
1.1.2017 ALKAEN
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus on vahvistanut soveltamisohjeet
kokouksessaan 14.11.2016 § 223

  "Ehkäisevä toimeentulotuki
Kunta voi myöntää päättämiensä perusteiden mukaan ehkäisevää toimeentulotukea.
Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää muun muassa tuen saajan aktivointia
tukeviin toimenpiteisiin, asumisen turvaamiseksi, ylivelkaantumisesta tai taloudellisen
tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi sekä
muihin tuen saajan omatoimista suoriutumista edistäviin tarkoituksiin. Ehkäisevän toi-
meentulotuen myöntämisperusteet on määritelty tämän ohjeen luvussa 3.".

Paju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 685
 • Liked: 959
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #183 : 04.10.2018, 14:08:20 »
^^Iskän lompakko?

Vakavasti ottaen - taloutensa järkevästi hoitavat eivät yleensä ajaudu vippikierteeseen. Hyvät neuvot kuten suu säkkiä myöten tai säästä ensin, tuhlaa sitten kaikuvat kuuroille korville. Korkojen ja kulujen kumuloituminen tuntuu olevan monille käsittämätöntä.

On harvoja tilanteita, joissa pikavipin ottaminen on järkevää. Kuvitellaan, että nyt saa tarjouksesta kunnon kengät puoleen hintaan. Kengillä säästää bussilipuissa, kun kelpaa kävellä pidemmätkin matkat. Tili on kuitenkin tyhjä. Viikon kuluttua tulee iso veronpalautus, mutta tarjous on silloin ohi. Tällöin kannattaa ottaa laina, jonka kulut alittavat kenkien alennuksen. Näin säästää, kunhan ei törsää veronpalautusta muuhun ja maksaa vipin ajallaan.

Sitten tulevat ne pakottavat tilanteet, kuten hajoavat pesukoneet.

Isoin ongelma on ajan henki, jossa pitää pärjätä yhtä hyvin kuin muut, elintasosta ei haluta tinkiä ja kaikki pitää saada heti. Helppo lainansaanti lämmittää hetken aikaa ja ilman positiivista luottorekisteriä takaisinmaksua voi viivyttää kovalla hinnalla.

Paju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 685
 • Liked: 959
Vs: Pikavipit
« Vastaus #184 : 04.10.2018, 14:14:46 »

 Syy:

 Pahaan velkakierteeseen joutuneiden vippejä maksellaan harkinnan varaisista toimeentulotuista.
 

Missä pikavippejä maksellaan harkinnanvaraisena toimeentulotukena?

  Varmaankin joka ikisessessä kunnassa. Mutta ei välttämättä joka miehelle.

  Tästä on ihan mustaa valkoisella. Ohessa  kopiotua tekstiä pdf tiedostosta:

   Päijät - Hämeen hyvinvointiyhtymä
TOIMEENTULOTUEN SOVELTAMISOHJEET
1.1.2017 ALKAEN
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus on vahvistanut soveltamisohjeet
kokouksessaan 14.11.2016 § 223

  "Ehkäisevä toimeentulotuki
Kunta voi myöntää päättämiensä perusteiden mukaan ehkäisevää toimeentulotukea.
Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää muun muassa tuen saajan aktivointia
tukeviin toimenpiteisiin, asumisen turvaamiseksi, ylivelkaantumisesta tai taloudellisen
tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi sekä
muihin tuen saajan omatoimista suoriutumista edistäviin tarkoituksiin. Ehkäisevän toi-
meentulotuen myöntämisperusteet on määritelty tämän ohjeen luvussa 3.".

Onko varmaa tietoa, että tuo ylivelkaantumisesta aiheutuvien vaikeuksien lieventäminen käytännössä tarkoittaa velkojen maksua, eikä sosiaalista luottoa, ylimääräistä maksusitoumusta kauppaan tai vaikka kuntoutusviikonlopun kustantamista?

Pääsääntöhän on, että tiliotteella näkyvä velanotto kyllä luetaan tuloksi (eli pienentää toimeentulotukea), mutta velanmaksua ei vastaavasti hyväksytä menona ulosottoa lukuunottamatta.

newspeak

 • Vieras
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #185 : 04.10.2018, 23:52:13 »
Muistelisin opintolainojen korkojen olleen joskus muinoin sellaiset, että otettu laina kannatti sijoittaa edelleen. Myös opintotuen ja elinkustannusten välinen suhde on vuosikymmenten kuluessa vaihdellut. Kesätyöliksoissakin on tietenkin eroja ihan työstä riippuen. Vuosituloraja pitäisi mielestäni poistaa opintotukien ehdoista.

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 32 220
 • Liked: 26732
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Vs: Pikavipit
« Vastaus #186 : 05.10.2018, 02:01:00 »

 Syy:

 Pahaan velkakierteeseen joutuneiden vippejä maksellaan harkinnan varaisista toimeentulotuista.
 

Missä pikavippejä maksellaan harkinnanvaraisena toimeentulotukena?

  Varmaankin joka ikisessessä kunnassa. Mutta ei välttämättä joka miehelle.

  Tästä on ihan mustaa valkoisella. Ohessa  kopiotua tekstiä pdf tiedostosta:

   Päijät - Hämeen hyvinvointiyhtymä
TOIMEENTULOTUEN SOVELTAMISOHJEET
1.1.2017 ALKAEN
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus on vahvistanut soveltamisohjeet
kokouksessaan 14.11.2016 § 223

  "Ehkäisevä toimeentulotuki
Kunta voi myöntää päättämiensä perusteiden mukaan ehkäisevää toimeentulotukea. Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää muun muassa tuen saajan aktivointia tukeviin toimenpiteisiin, asumisen turvaamiseksi, ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi sekä muihin tuen saajan omatoimista suoriutumista edistäviin tarkoituksiin. Ehkäisevän toimeentulotuen myöntämisperusteet on määritelty tämän ohjeen luvussa 3.".

No joo. Tämä on hieno! Saadakseen ehkäisevää tt-tukea on hakijan ensin kulutettava omaisuutensa, puille paljaille, kuten ohjeistetaan - myy autosi, osakkeesi, kissasi ja koirasi. 'Ehkäisevä' käsitteenä antaa täysin vääristyneen kuvan. Ehkäisevää olisi jos Kela jatkaisi palkanmaksua irtisanotulle niin, että tulotaso ei romahda. Ehkäisevää maksetaan kun kaikki muut mahdollisuudet on pyöreä nolla. En tiedä kuinka moni saa "ehkäisevää" tt-tukea. Kenties atari-tapaukset niin ehkäistään typeriä pikkurikoksia. Mutta ei tämä ole jokamiehenoikeus eikä kansalaispalkka.
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä

Laskentanuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 326
 • Liked: 2140
 • Mämmi on mielestäni rasismia
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #187 : 05.10.2018, 10:01:51 »
Hyvä jos tulee jokin korkokatto kaikille lainoille, olipa ne yli tai alle 2000€.
Onko se sitten 50% plus euribor, niin siitä päättää eduskunta.


(Olen muuten kerran ottanut pikavipin vuosia sitten. Uudelle asiakkaalle ei tullut mitään korkoja ja kuluja.
Muistaakseni oli 500euroa kuukaudeksi. Maksoin vipin pois ajallaan ja lopetin tilin maksun jälkeen.Rahat tuli alle tunnissa. Että näinkin päin voi käyttää hyväkseen ko. puljuja.

Hyvä ”koukutusansa” tuo koroton ja kuluton ensilaina muuten semmoiselle joka ei välttämättä ajattele sitä kuukautta eteenpäin....)

lisäys: se 500euroa oli aidosti koroton ja kuluton kk:n maksuajalla UUDELLE asiakkaalle, että ei kyse mistään mainonnasta vaan pikemminkin juuri "hunaja-ansa" ja toki markkinointia, että saadaan uusia asiakkaita, joista varmaan suurin osa sitten jää makselemaan niitä 50-1000%:n vuosikorkoja.
« Viimeksi muokattu: 06.10.2018, 10:30:46 kirjoittanut Laskentanuiva »
"Monilla on asioihin vain yksi näkemys, vaikka kuinka sanotaan, että ollaan suvaitsevaisia." - Teemu Selänne
(HS 31.1.2017)

koojii

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 564
 • Liked: 6002
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #188 : 05.10.2018, 16:41:11 »
Hyvä jos tulee jokin korkokatto kaikille lainoille, olipa ne yli tai alle 2000€.
Onko se sitten 50% plus euribor, niin siitä päättää eduskunta.


(Olen muuten kerran ottanut pikavipin vuosia sitten. Uudelle asiakkaalle ei tullut mitään korkoja ja kuluja.
Muistaakseni oli 500euroa kuukaudeksi. Maksoin vipin pois ajallaan ja lopetin tilin maksun jälkeen.Rahat tuli alle tunnissa. Että näinkin päin voi käyttää hyväkseen ko. puljuja.

Hyvä ”koukutusansa” tuo koroton ja kuluton ensilaina muuten semmoiselle joka ei välttämättä ajattele sitä kuukautta eteenpäin....)

Sehän koroton ja kulutun pikavippi on vain maksuton mainos jolla yritetään uhreja saada satimeen.

Noissa kun on ollut välillä 400 prosentin vuosikorkoja, niin vuodessa tuollainen 500 euron laina kasvaa 2000 euroon ja kahdessa vuodessa kymmeneen tuhanteen euroon jos lainan maksaa aina pois ottamalla yhtä kallista lainaa. Se on siinä ja siinä selviääkö tuollaisesta 10 kiloeuronlainasta keskimääräistä parempi tuloinenkaan jos korot ovat 400 prosenttia kun korot tekevät jo 40.000 euroa vuodessa. Vuodessa jos sen maksaa niin kuukausierä on 3442 euroa. Kahdelle vuodelle jos sen 10 kiloeuron lainan takaisinmaksun yrittää jakaa ja vuosikorko on 400 prosenttia niin kuukausierä on 3337 euroa.

Tuollaiseen ei kannata lähteä mukaan että velkaa maksaa ottamalla aina uusia pikavippejä vaan päästää ne ulosottoon suoraan jos ei muualta saa lainaa jolla ne voisi maksaa järkevällä korolla. Puoli vuotta korkeintaan lainan erääntymisestä saavat periä alkuperäistä korkoa ja sen jälkeen ulosotossa sen lainan korko on se 7-8 prosenttia vuodessa.

Ulosotossa tuollaisen 10 tuhannen euron lainan saa maksettua pois 7 prosentin vuosikorolla kun maksaa viiden vuoden ajan 198 euroa kuussa. Pari vuotta pitää ensin maksaa niitä taulukkomaksuja ulosottopalkkiona joka hieman nostaa summaa. Juuri ja juuri tuollainen summa saattaa olla maksettavissa jos saa sen 500 euroa kuussa toimeentulotuen kanssa rahaa kuussa elämiseen. Jos taas tulee jotain karenssia ja alentavat toimeentulotuen perusosaa sen 100 tai 200 euroa kuussa niin silloin alkaa olla aika mahdotonta maksaa tuota kymppitonnia aikanaan tuon viiden vuoden aikana takaisin. Toki takaisinmaksua auttaa jos onnistuu vaikka tuhat euroa vuodessa tienaamaan marjanpoiminnalla "pimeää" tuloa tai jollakin pullojen keräämisellä. Niistähän pitäisi verot maksaa ainakin pullojen keräämisestä ja ilmoittaa tulot Kelalle toimeentulotukia hakiessa jotta sama määrä voidaan alentaa toimeentulotukea, mutta epäilen ilmoittaako niitä kukaan ja maksaako pullojen keräämisestä kukaan veroja. Jos on monisairas ja liikkuu esimerkiksi pyörätuolilla, niin ei taida tuollaiset sivupisneksetkään onnistua.

Velkasaneeraus pitäisi ulottaa koskemaan myös työttömiä ja muitakin kuin eläkeläisiä ja töissä olevia. Sehän voi olla nykyään niin ettei töihin pääse jos luottotietoja ei ole ja toisaalta taas velkaa jotka aiheuttavat luottotietomerkinnät ei saa maksettua ennen kuin töihin pääsee. Saattaa olla nykyään että luottotietomerkintä estää työt esimerkiksi siivoojana, ruokakaupassa ja puhelinmyyjänäkin. Sellainen käsitys itsellä että esimerkiksi matkapuhelinoperaattorien puhelinmyyjäksi palkattavilta tarkistavat luottotiedot ja ei onnistu jos siellä on merkintöjä luottotiedoissa. 15-20 vuotta siinä menee aikaa ennen kuin luottovelat vanhenavat. Periaatteessa aika on 15 vuotta oikeuden tuomiosta, mutta 20 vuotta jos tuomiota ei ole hakenut viidessä vuodessa sen velan erääntymisestä. Voisin kuvitella että pikivippifirmat hakevat osalle veloista tuomiot heti jotta saavat heti ulosoton käyntiin ja lopuissa veloista sitten odotellaan se 5 vuotta ennen kuin tuomio haetaan jolloin saavat niille 20 vuoden vanhenemisajan.

Jepulis

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 223
 • Liked: 8540
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #189 : 05.10.2018, 17:18:41 »
Nämä niinsanotut pikavipit on täysin kansantaloudellisesti tuottamatonta koronkiskontaa. Yhteiskuntaa hidastavaa syöpää.

Tietysti voi argumentoida, että köyhät ja laskutaidottomat on vapaata riistaa koronkiskureilta "mitäs ei opiskelleet matikkaa ajoissa". Tai voi argumentoida busineksen vapaudella. Mutta yhteiskunnassa normaalisti ajatellaan järkeväksi pitää heikoimmista jäsenistä huolta. Siitä eteenpäin mietitään keinoja ja maksajia tähän. Silloin on aika järkevää huolehtia siitä, että vähäiset resurssit huolehtia heikoimmista ei valu huijareiden taskuun vain, koska joillein pitää sallia elinkeinovapautena tosiasiallinen rikos.

Kyllä, yhteiskunta saa ja mielestäni sen pitääkin suojautua koronkiskureilta. Koronkiskurit ei tarjoa yhteiskunnalle mitään lisäarvoa. Mitään tosiasiallista yrittäjäriskiä nämä huijarit eivät ota. Jopa epäterveellistä tupakkaa myyvä tarjoaa edes jotain ja maksaa edes huippukorkean veron. Koronkiskuri ei tarjoa edes senvertaa lohduketta kun kusi housuissa pakkasella.

Me emme tarvitse kusettavia loiseläjiä mihinkään. Emme tarvitse yhtään laillistettua rikosta lisää. Koronkiskonta on moraalinen rikos, jonka seuraukset sinä ja minä maksamme. 
Vihapuhe on parempi kuin lässytetty valhe.

newspeak

 • Vieras
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #190 : 05.10.2018, 18:15:31 »
Näissä opintotuki ja -laina asioissa pitäisi ottaa huomioon kokonaisvarallisuus. Opintotuelle on mielestäni maksuperusteensa kokonaisvarallisuudesta riippumatta, sillä opiskelu itsessään rajoittaa vaurastumismahdollisuuksia ja opintotuki on sidottu aktiiviseen opiskeluun. Opintotuki itsessään ei välttämättä riitä edes elämiseen ja eikä siitä todennäköisesti menisi muutenkaan senttiäkään itse opiskeluun. Varallisuuden hankkimiseen on siis jo järjestelmän puolesta kannusteita kepin muodossa. Voitaisiin jopa ajatella, että opintotuen tarkoitus on luoda halpatyömarkkinoita, joissa opiskelijat ajatetaan mäkkärin kassoiksi ja kesätyöläisiksi aloille, joissa kokenut työntekijä on kallis mutta harjoittelija halpa.

Itse ketjun aiheeseen liittyen huomauttaisin myös työttömien opiskelijoiden rahattomuudesta ja riskistä joutua pikavippikierteeseen. Jos lasku pitää maksaa pian, pikavippi alkaa vaikuttaa houkuttelevalta, vaikka oikeasti pitäisi soittaa kyseisen tahon laskutukseen ja neuvotella itselleen sopivammat maksuajat (harva firma sanoo vastaan, kunhan maksu lopulta tulee).

Paju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 685
 • Liked: 959
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #191 : 05.10.2018, 20:32:58 »
Noissa kun on ollut välillä 400 prosentin vuosikorkoja, niin vuodessa tuollainen 500 euron laina kasvaa 2000 euroon ja kahdessa vuodessa kymmeneen tuhanteen euroon jos lainan maksaa aina pois ottamalla yhtä kallista lainaa. Se on siinä ja siinä selviääkö tuollaisesta 10 kiloeuronlainasta keskimääräistä parempi tuloinenkaan jos korot ovat 400 prosenttia kun korot tekevät jo 40.000 euroa vuodessa. Vuodessa jos sen maksaa niin kuukausierä on 3442 euroa. Kahdelle vuodelle jos sen 10 kiloeuron lainan takaisinmaksun yrittää jakaa ja vuosikorko on 400 prosenttia niin kuukausierä on 3337 euroa.

Vippien korkeista koroista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä ns. todellista vuosikorkoa. Se ei ole korko, joka velalle oikeasti juoksee, vaan laskennallinen summa, jonka on tarkoitus tehdä eri lainatuotteet vertailukelpoisiksi. Siihen vaikuttavat paitsi korko, myös erilaiset perustamis- ja laskutuskulut. Kaava on vähintäänkin monimutkainen. Lyhytaikaisissa kertalyhenteisissä lainoissa todellinen vuosikorko antaa aika erikoisen kuvan. Kalliillekin lainoille oikeasti juokseva korko jää kymmeniin, ei satoihin prosentteihin.

Lainaus
Tuollaiseen ei kannata lähteä mukaan että velkaa maksaa ottamalla aina uusia pikavippejä vaan päästää ne ulosottoon suoraan jos ei muualta saa lainaa jolla ne voisi maksaa järkevällä korolla. Puoli vuotta korkeintaan lainan erääntymisestä saavat periä alkuperäistä korkoa ja sen jälkeen ulosotossa sen lainan korko on se 7-8 prosenttia vuodessa.

Sen verran tarkennan, että lainan korko laskee tuohon yleiseen viitekorko + 7 %-yksikköä -viivästyskorkoon 180 päivän kuluttua velan erääntymisestä, ulosotossa tai ei.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820633#P4

Lainaus
Velkasaneeraus pitäisi ulottaa koskemaan myös työttömiä ja muitakin kuin eläkeläisiä ja töissä olevia.

Jo vuosia työttömät ovat päässeet velkajärjestelyyn. Tätä vielä nimenomaan helpotettiin muutama vuosi sitten.

Lainaus käyttäjältä: Velkajärjestelylaki
9 a § (19.12.2014/1123)
Velkajärjestelyn estyminen väliaikaisesta syystä

Jos velallisella ei väliaikaisena pidettävästä syystä ole maksuvaraa tai velallinen ei sellaisen syyn vuoksi kykene maksuvarallaan maksamaan tavallisia velkojaan vähäisenä pidettävää määrää enempää, velkajärjestelyä ei voida myöntää. Syyn väliaikaisuutta ja maksuvaran määrää arvioitaessa on otettava huomioon erityisesti velallisen ansaintamahdollisuudet. Syytä ei voida pitää väliaikaisena, jos maksuvaran puuttuminen tai vähäisyys johtuu työttömyydestä, joka on yhtäjaksoisesti tai vähäisin keskeytyksin kestänyt yli 18 kuukautta.

Lainaus
Sehän voi olla nykyään niin ettei töihin pääse jos luottotietoja ei ole ja toisaalta taas velkaa jotka aiheuttavat luottotietomerkinnät ei saa maksettua ennen kuin töihin pääsee. [..] 15-20 vuotta siinä menee aikaa ennen kuin luottovelat vanhenavat.

Totta, mutta maksuhäiriömerkintä poistuu nopeammin, 3-5 vuodessa. Jos ulosmittaus estyy varattomuuden takia, tulee uusi merkintä. Jos maksuja kertyy, ulosottomerkintää ei tule. Toisaalta velan maksaminen ei pääsääntöisesti poista maksuhäiriömerkintää.

koojii

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 564
 • Liked: 6002
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #192 : 06.10.2018, 00:07:46 »


Totta, mutta maksuhäiriömerkintä poistuu nopeammin, 3-5 vuodessa. Jos ulosmittaus estyy varattomuuden takia, tulee uusi merkintä. Jos maksuja kertyy, ulosottomerkintää ei tule. Toisaalta velan maksaminen ei pääsääntöisesti poista maksuhäiriömerkintää.

Nykyään tulee luottotietoihin merkintä pitkäaikaisesta ulosotosta vaikka velkaa maksaakin sitä kautta.

https://valtakunnanvoudinvirasto.fi/fi/index/ajankohtaista/2012/03/pitkakestoisestaulosotostaannetaanjatkossatietoluottotietorekisteriin.html

"Pitkäkestoisesta ulosotosta annetaan jatkossa tieto luottotietorekisteriin
Julkaistu 23.3.2012  Päivitetty 29.8.2012

Pitkäkestoinen ulosotto aiheuttaa huhtikuun ensimmäisestä päivästä lähtien maksuhäiriömerkinnän luottotietorekisteriin. Jatkossa tieto luottotietoyhtiöille annetaan, kun palkan, eläkkeen tai muun toistuvaistulon ulosmittaus tai ulosoton kanssa tehty maksusuunnitelma on ollut voimassa viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana yhteensä vähintään 18 kuukauden ajan (Ulosottokaari 1 luku 32 §, LaVM 12/2009).
"


Alla on pari linkkiä noista luottotietomerkinnöistä:

https://www.takuusaatio.fi/tietoa-ja-ratkaisuja/maksuhairiomerkinta/merkinnat-ja-niiden-voimassaoloaika/karajaoikeuden-ja

https://www.takuusaatio.fi/tietoa-ja-ratkaisuja/maksuhairiomerkinta/merkinnat-ja-niiden-voimassaoloaika/velkojan-ilmoittama

Pääsääntöisesti luottotietomerkintä tulee kahdeksi vuodeksi kun oikeudesta tulee tuomio velka-asiasta tai jos ulosotto toteaa varattomaksi. Jos tulee sinä sen voimassaoloaikana uusi merkintä niin edellisen merkinnän kesto pitenee neljään vuoteen.

Käytännössä ne velkoja käyttävät useammin kuin kerran neljässä vuodessa niitä maksamattomia velkoja ulosotossa. Sen seurauksena ne luottotiedot ovat kuralla sen 15-20 vuotta ellei velkaa maksa takaisin. Vaikka velat maksaa pois niin luottotiedot ovat pääsääntöisesti kuralla vielä sen jälkeen sen pari vuotta (0-4 vuotta) riippuen siitä milloin viimeisin ja sitä edellinen luottotietomerkintä on tullut.

Luottotietomerkinnät poistuvat nykyään silloin kustakin velasta kun sen aiheuttama velka vanhenee lopullisesti 15-20 vuoden jälkeen. Vielä muutama vuosi sitten laki oli erilainen ja velkojat käyttivät niitä vanhemassa olevia velkojia viimeisen kerran kostoksi ulosotossa vielä muutamaa kuukautta ennen niiden vanhenemista josta tuli se 2-4 vuotta lisää luottotietomerkintöjä sen velan vanhenemisen jälkeiselle ajalle.

Luottotietomerkintä tulee myös velkajärjestelystä sen keston ajaksi ja lisäksi jos saa kunnalta sosiaalisen luoton:

https://www.takuusaatio.fi/tietoa-ja-ratkaisuja/maksuhairiomerkinta/merkinnat-ja-niiden-voimassaoloaika/luottohairiomerkinta


Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 101
 • Liked: 23033
 • Ego sum Spartacus
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #193 : 20.02.2019, 16:39:18 »
Lainaus
....................Pikavippialan uusin tulokas Aurora Laina toimii jo sinänsä rajusti markkinoivalla pikavippialalla poikkeuksellisen hävyttömästi.

Yhtiö kertoo kotisivuillaan, että ei haittaa, vaikka luottotiedot ovat menneet. Eikä maksuhäiriöistäkään ole väliä. Jo tässä vaiheessa hälytyskellojen pitää soida kovaa. Suomen lain mukaan luottotietonsa menettäneelle ihmiselle ei saa myöntää lainaa.

Mutta tässä tapauksessa laina maksetaan takaajan pankkitilille, ja Aurora Laina kuvaa tuotettaan takaajalainaksi. Takaajaksi kelpaa 18–75-vuotias henkilö, jolla ei ole maksuhäiriömerkintää ja jolla on omistusasunto.SUOREMMIN sanottuna: jos et itse selviä veloistasi, takaaja maksaa ne.
.....................

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006008074.html?ref=rss

https://www.google.com/search?q=Aurora+Laina&oq=Aurora+Laina&aqs=chrome..69i57j0l4j5.1987j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

guest15586

 • Vieras
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #194 : 20.02.2019, 20:38:21 »
Mitenkähän kalliiksi on tullut  yhteiskunnalle muutaman vuoden takainen pikavippilaki? Enne oli satasia lainaa hemmetin korkealla TEOREETTISELLA  vuosikorolla. Nyt on jatkuvasti lainaa useita tuhansia, kymmeniä tuhansia vain 50 % korolla.

Nuivanlinna

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 859
 • Liked: 7020
 • Kuka ullattui? Mina en.
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #195 : 05.09.2019, 21:51:20 »
Lainaus
Uusi pikavippilaki iskee nyt rajusti: Korkokatto on saanut monet palvelut lopettamaan toimintansa
https://www.talouselama.fi/uutiset/uusi-pikavippilaki-iskee-nyt-rajusti-korkokatto-on-saanut-monet-palvelut-lopettamaan-toimintansa/f96965e2-1c7a-4f6c-a580-7f04f28f6bcb
Pikalainoja ja kulutusluottoja koskevaan lainsäädäntöön tuli syyskuun alusta muutoksia. Nyt laki säätää lainan koron ylärajan 20 prosenttiin. Aiemmin korkokatto on ollut 50 prosenttia. Muutos koskee vain 1.9. 2019 jälkeen myönnettyjä lainoja.
Moni luottoja tarjoava pienempi yritys on ilmoittanut lopettavansa toimintansa lakimuutoksen myötä, kertoo luotonantosivusto Financer.com tiedotteessaan.

Pahinta Suomessa on tämän köyhyyden lisäksi henkinen köyhyys. Meiltä puuttuu horisontti, mihin katsoa ja mitä tavoitella.

guest15586

 • Vieras
Vs: Pikavipeille tulee korkokatto
« Vastaus #196 : 11.09.2019, 16:46:26 »
Lainaus
Uusi pikavippilaki iskee nyt rajusti: Korkokatto on saanut monet palvelut lopettamaan toimintansa
https://www.talouselama.fi/uutiset/uusi-pikavippilaki-iskee-nyt-rajusti-korkokatto-on-saanut-monet-palvelut-lopettamaan-toimintansa/f96965e2-1c7a-4f6c-a580-7f04f28f6bcb
Pikalainoja ja kulutusluottoja koskevaan lainsäädäntöön tuli syyskuun alusta muutoksia. Nyt laki säätää lainan koron ylärajan 20 prosenttiin. Aiemmin korkokatto on ollut 50 prosenttia. Muutos koskee vain 1.9. 2019 jälkeen myönnettyjä lainoja.
Moni luottoja tarjoava pienempi yritys on ilmoittanut lopettavansa toimintansa lakimuutoksen myötä, kertoo luotonantosivusto Financer.com tiedotteessaan.

Tämä kuulostaa hyvälle. Edellinen laki menikin ihan vituiksi. Satasen parin sadan lainat, joissa "todellinen vuosikorko" tuhansia prosentteja, muuttui tuhansien eurojen lainoiksi useamman vuoden maksuajalla, joissa ihan hemmetinmoinen korko.

Tagit: