Niin, sinä et näe! Tuli selväksi. Minun on nähtävä, jotta voin tarkistaa, onko hakijalla viranomaisen toteama pätevyys ja oikeus tehdä hakemaansa tehtävää. Arvaapas paljon maksaa kutsua raakattava henkilö turhaan haastatteluun, kun saman raakkauksen voi tehdä hiiren klikkauksella ilman, että kenenkään oikeusturva kärsii? Ja tasapuolisuuden nimissä ne kaikki raakattavat pitäisi kutsua käymään, vai?
Jos kyse on jostain oikeuksien tarkastuksesta, joka voidaan tehdä netissä, voidaan se prosessi täysin automatisoida tai sen voi tehdä ihminen, jonka tehtävä on vain tarkastaa se eikä muuta. Tässä kyse on Helsingin Kaupungista, ei jostain pienyrityksestä, jossa tietenkään ei tällaisia voi tehdä.
Toki haastatteluvaiheessa nimi tulee selville. Kyse on siitä, ettei liian aikaisin raakata väärännimisiä pois. Mihin sinä sitä tietoa nimestä tarvitse päättäessäsi kutsutaanko henkilö haastatteluun?
Olen se, jonka nimi on valintapäätöksen viimeisellä rivillä ja näen nyt koko sähköisen prosessin kerralla. Jos sortotoimi, allekirjoittanut istuu oikeudessa sillä ikävällä pallilla. On vaikeaa, lähes mahdotonta, nähdä, mikä olisi se lisäarvo, joka nimettömyydestä kertyisi ja ketä se lopulta hyödyttäisi?
Kertokaa jos tiedätte.
Se nimenomaan estää syrjinnän. Ihmistä ei summittaisesti heitetä syrjään nimen takia. sano nyt mitä sinä sillä nimellä teet? Vaikuttaako päätökseesi onko nimi Mikko vai Mahmud? Jos vaikuttaa niin miten?
Pesunkestävää rasistia tietenkään tämä ei estä. Hän aina voi raakata haastattelun jälkeenkin. Sen sijaan sellainen, jolla mieli on avoin voi ennakkoluuloistaan huolimatta huomata, että hei sehän on ihan hyvä tyyppi ja osaa hommat.
USA:ssa näitä on ihan tutkittu. On lähetetty identtisiä hakemuksia mustien ja valkoisten nimillä ja mustien nimillä on tullut paljon vähemmän haastattelukutsuja. Onko tämä mielestäsi oikein?