Äänestys

Pitäisikö Suomen liittyä Natoon?

Pitää liittyä heti
281 (72.8%)
Pitää liittyä muutaman vuoden sisällä, mutta ei heti
12 (3.1%)
Ei pidä liittyä lähivuosina, mutta optio on hyvä säilyttää
32 (8.3%)
EI koskaan
61 (15.8%)

Äänestäjiä yhteensä: 381

Kirjoittaja Aihe: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu  (Luettu 951422 kertaa)

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 212
 • Liked: 46101
 • Socialismo o muerte!
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8490 : 14.11.2022, 21:04:49 »
Ruotsissa on nyt porvarihallitus jota ruotsidemokraatit tukevat. Onko odotettavissa että se saisi aukaistua Turkki-umpisolmun verrattuna edelliseen demarien ja vihreiden hallitukseen?

Kuten Hölmölä, nekään eivät luovu ainoastakaan arvokkaasta terr kultamunastaan, joten natojäsenyys jää hamaan tulevaisuuteen. Ja Hölmölähän ei saa mennä minnekään ilman isoveljeään.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 395
 • Liked: 109181
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8491 : 15.11.2022, 11:52:01 »
Ylen Mika Hentusen mukaan Suomen on pidättäydyttävä Natoon menemisestä, ellei Ruotsi tule mukaan samalla ovenavauksella. Muuten menee maine.

Lainaus
Analyysi: Nato ei halua Suomea ilman Ruotsia

Turkista ei tiedetä, milloin ja missä järjestyksessä se ratifioi Suomen ja Ruotsin jäsenyyden. Suomen on opittava luovimaan arvaamattoman Erdoğanin kanssa, kirjoittaa Nato-erikoistoimittaja Mika Hentunen.

[...]

Nato käsittelee Suomea ja Ruotsia samassa paketissa. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi haastattelussani viime kuussa, että sotilasliitto toivottaa Suomen ja Ruotsin jäseniksi yhdessä.

Myös useimmat jututtamani asiantuntijat kotimaassa ja ulkomailla katsovat, ettei Suomen sooloilu hyödyttäisi ketään, mikäli Turkki sattuisi ratifioimaan vain Suomen jäsenyyden.

Pohjoismaat nähdään Natossa puolustusstrategisena kokonaisuutena. Ruotsista tulisi hankala aukko Pohjois-Euroopan ilma- ja maatilaan, jos se jäisi ulkopuolelle, mutta Suomi liittyisi Natoon.

Natossa kaikki päätökset pitää tehdä yksimielisesti. Eräs asiantuntija esitti kysymyksen: Jos Suomi ja Ruotsi eivät osaa luovia Turkin kanssa hakijoina, kuinka ne osaisivat jäseninä?

Suomen kansainvälinen brändi tahriintuisi, jos se änkeäisi Natoon ilman läntistä naapuriaan. Se viestittäisi maailmalle Suomen olevan rähmällään mihin suuntaan tahansa vain oman etunsa takia.

Islannin ulkoministeri Þórdís Kolbrún R. Gylfadóttir toivoi haastattelussani vahvaa pohjoismaista yhteistyötä Natossa. Sitä ei olisi, jos Suomi liittyisi Natoon ilman Ruotsia.

Norja, Tanska ja Islanti saattaisivat työntää Suomea Baltian, Keski- ja Etelä-Euroopan ryhmiin, kun Naton komentorakenteita lähivuosina uudistetaan. Suomi olisi Natolle sen Eastern Flank eli itäinen reunavaltio sanan varsinaisessa merkityksessä.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi suurlähettiläspäivien linjapuheessaan, että Suomi aikoo olla aktiivinen toimija Natossa. Lähtökohdat sille olisivat heikot, mikäli Suomi poikkeaisi yhdessä Ruotsin ja Naton kanssa sovitulta tieltä.

Kokonaan eri kysymys on sitten tämä: Mitäpä, jos Turkki ratifioikin Ruotsin jäsenyyden, mutta ei Suomen?

Sekään ei olisi tavatonta poliittista peliä Erdoğanilta.

Turkilla näyttää olevan enemmän ongelmia Ruotsin kuin Suomen kanssa. Näyttävän sovun saavuttaminen Ruotsin kanssa ja Suomen jättäminen vipuvarreksi voisi vaalien lähestyessä palvella Erdoğanin omia intressejä.
Yle 15.11.2022

Se, että Natossa halutaan Suomi ja Ruotsi mukaan mieluiten yhdessä, ei tarkoita otsikon väitettä, että Suomi ei kelpaisi yksin. Rähmällään on toimittaja, ei Suomi.

Hentusen skenaario, jossa Erdoğan näyttäisi vihreää valoa Ruotsille mutta torppaisi Suomen, on äärimmäisen kaukaa haettu, mutta eipä siinä. Ruotsihan on jättänyt Suomen vastaavassa tilanteessa taakseen ennenkin.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Hohtis

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 438
 • Liked: 2740
 • Kiertopoikkeama
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8492 : 15.11.2022, 12:25:50 »
Se, että Natossa halutaan Suomi ja Ruotsi mukaan mieluiten yhdessä, ei tarkoita otsikon väitettä, että Suomi ei kelpaisi yksin. Rähmällään on toimittaja, ei Suomi.

Juuri näin. Suomen geopoliittinen merkitys Ruotsille on ja on aina ollut sama: puskuri Venäjää vastaan. Tottakai Nato-Suomi on parempi ja vahvempi puskuri kuin sotilaallisesti liittoutumaton Suomi.

Ruotsalaiset ovat olleet aina hyviä sotimaan viimeiseen suomalaiseen mieheen.

Itse asiassa pelkästään Suomen liittoutuminen Natoon ilman Ruotsia saattaisi olla ruotsalaisille kokonaisuuden kannalta se kaikkein houkuttelevin ratkaisu. Nato joutuisi joka tapauksessa puolustamaan Suomea yhtä lailla, Ruotsi voisi antaa maaperänsä ja ilmatilansa Naton käyttöön asian helpottamiseksi, Ruotsi itse voisi skipata kaikki Naton tuomat velvoitteet ja jatkaa sekopäistä ja feminististä politiikkaansa riippumatta siitä, mitä mattokauppias on asiasta mieltä.

Venäjälle jäisi ainoastaan mahdollisuus a) kiusata Ruotsia kaukovaikutteisin asein, kuten risteilyohjukset mutta on hyvin vaikea nähdä, mitä Venäjä sillä kuvittelisi saavuttavansa ja b) yrittää vallata Gotlantia, joka siinä tilanteessa olisi jo saari Naton sisämeren keskellä.

Toki Ruotsin turvallisuuden kannalta parempi olisi Natossa kuin ei, mutta sen merkitys lienee Ruotsille paljon pienempi kuin Suomelle. Varsinkin jos asetelma olisi toisin päin (Ruotsi Natoon ja Suomi ei).

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 212
 • Liked: 46101
 • Socialismo o muerte!
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8493 : 15.11.2022, 12:33:28 »
Paljon merkityksellisempi (ja vahingollisempi) yhteisvaluuttaan liittyminen ilman rakasta Ruotsia kyllä onnistui, mutta tämä ei nyt sitten millään käy.  :facepalm:

Reino Rivimies

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 57
 • Liked: 108
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8494 : 15.11.2022, 14:04:00 »
Mitä Unkari hyötyy Suomen liittymisen Nato-kannan viivyttelystä? Miksei asiaa voi kysyä heiltä suoraan että mikä tässä maksaa, miksi viivyttelette? Päättäkää kyllä tai ei. - Nimellinen pikkutoimi heidän kansan päättäjilleen tehdä päätös toisen kansan olemassaolon kannalta tärkeästä asiasta. Suoranaista veljeskansan halveksintaa.
« Viimeksi muokattu: 15.11.2022, 14:08:20 kirjoittanut Reino Rivimies »

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 212
 • Liked: 46101
 • Socialismo o muerte!
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8495 : 15.11.2022, 15:48:10 »
^ Eiköhän tuo käytös ole näpäytys Hölmölän edustajien harrastamasta oikeusvaltiojankkauksesta ja kiristysyrityksistä Unkaria kohtaan.

e: Ja tietenkin Orbanin puolueineen väheksymisestä ja epäsuorasta natsittelusta.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 395
 • Liked: 109181
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8496 : 15.11.2022, 15:51:40 »
Ylen Mika Hentusen mukaan Suomen on pidättäydyttävä Natoon menemisestä, ellei Ruotsi tule mukaan samalla ovenavauksella. Muuten menee maine.

Hesarin yleisönosastossa toinen samanlainen:

Lainaus
On Suomen edun mukaista odottaa Ruotsia

UNTO HÄMÄLÄISEN (HS 13.11.) mukaan Suomen ei pitäisi jäädä odottamaan, että Turkki hyväksyy Ruotsin Nato-jäsenyyden. Hämäläinen aivan oikein huomautti valtioiden toimivan oman etunsa pohjalta. Me emme vain etukäteen tiedä, mikä valtion etu on.

[...]

Hän nosti esiin myös 1990-luvun alun traumamme, kun Ruotsi omaa etuaan ajaen päätti hakea Euroopan yhteisön jäsenyyttä siitä Suomelle etukäteen ilmoittamatta. Itsekäs toiminta tulkitaankin herkemmin oman edun paremmaksi ajamiseksi kuin ehkä idealistis-moralistiselta vaikuttava solidaarisuus tai yhteistyö. Tilanne ei ole kuitenkaan näin yksiselitteinen, kun kysytään, kuljetaanko jäsenyyteen edelleenkin käsi kädessä Ruotsin kanssa.

[...]

Entäpä jos onkin etujemme mukaista olla tunnustamatta Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin pelin perusteita, joiden mukaan Ruotsissa on jotain Turkin edun kannalta vialla (ei ole) ja Ruotsia ei siksi pidä vielä hyväksyä Naton jäseneksi (kyllä pitää)? Entä jos kieltäydymme erottamasta Ruotsin ja Suomen Nato-pyrkimyksiä toisistaan ja kerromme näin, minkälainen ystävä ja liittolainen Suomi on? Että me tuemme ystäviämme myös silloin, kun siihen ei olisi kansainvälisoikeudellista velvoitetta ja silloin, kun monet voisivat sen tulkita olevan maamme itsekkäiden etujen vastaista.

Millaisen poliittisen pääoman loisimmekaan lunastettavaksi silloin, kun siihen arvioidaan olevan maamme etujen mukaista tarvetta? Millaisen poliittisen pääoman kasvattaisimmekaan, jos naapurimaassamme ei tarvitsisi vielä yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen muistella, kuinka naapuri meni heidät pettämään?

Mika Kerttunen
valtiotieteiden tohtori, everstiluutnantti evp.
sotilasstrategian dosentti, Maanpuolustuskorkeakoulu
Ruotsin puolustusyliopiston hallituksen jäsen
Helsingin Sanomat 15.11.2022

Nämä ovat puheissaan kuin neitsyyttään varmuuden vuoksi yhä eteenpäin säästäviä vanhojapiikoja.

Tohtorismies ja kaikkea, eikä tunnu tajuavan, että Suomen kieltäytyminen olisi pelkkä tyhjä mutta vaarallinen ele. Se ei olisi ystävyyden osoittamista tai tukemista, eikä Natoon meno olisi pettämistä, kun tilanne on kaikille osapuolille selvä. On myös Ruotsin etu, että Suomi menee Natoon mahdollisimman pian.

Kieltämättä kutkuttaa ajatus saatavasta poliittisesta pääomasta ja sen lunastamisesta. Ruotsin vuonna 2015 Suomen rajalle lähettämät 20 000 irakilaista palautettaisiin takaisin korkoineen vai jotain muuta?
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Pakkanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 814
 • Liked: 8299
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8497 : 15.11.2022, 16:04:25 »
Se että Suomi liittyisi natoon yksin ilman Ruotsia tai se että kumpikin liittyisi yhtä aikaa saattaa molemmat vaihtoehdot olla ruotsalaisten mielestä heikennys nykytilanteeseen. Ruotsi on saanut leikki tähän asti "puolueetonta" Suomen "tykistön" takana ilman uskottavaa omaa puolustusta. Suomen yksin natoon liittyminen tekisi Ruotsista hylkiön jota Nato-Suomi ei saisi puolustaa ja taas Nato-Ruotsi joutuisi puolustamaan myön Suomea. Lose-lose situation Ruotsille.

Tämän valossa olisi mahdollista, että Ruotsi on jopa ihan tahallaan passiivinen Turkin ratifioinnin edistämiseksi. Oltais kyllä liitytty mutta kun se Turkki sulkee molemmilta oven jne..

Suomen pitää tehdä selväksi, että me liitymme vaikka sitten ilman Ruotsia, jolloin se on Ruotsi joka jää yksin.

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 212
 • Liked: 46101
 • Socialismo o muerte!
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8498 : 15.11.2022, 17:31:49 »
Lainaus
Mika Kerttunen
valtiotieteiden tohtori, everstiluutnantti evp.
sotilasstrategian dosentti, Maanpuolustuskorkeakoulu
Ruotsin puolustusyliopiston hallituksen jäsen

Olenkin aina ollut sitä mieltä, että sotilasalalla edetään ihan muilla kuin pätevyyden perusteella.  :facepalm:

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 102
 • Liked: 19425
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8499 : 15.11.2022, 17:35:40 »

Mika Hentusen ja Kristiina Heleniuksen perhe ja tuoteperhe ovat n 15-20 vuotta päättäneet mitä ja miten USAsta Ylessä uutisoidaan. Kaikki kirjeenvaihtajat & tuottajat & päälliköt ovat seuranneet täysin heidän linjaansa. (Aikoinaan Risto Johnson kuoli kirjeenvaihtajan virassaan ja Petri Sarvamaa joutui epäsuosioon, koska olivat omapäisiä.)

Hentusen-Heleniuksen linja ulottuu myös EU-uutisointiin mutta se on eri asia. OT.

Jostain syystä Yhdysvaltain demokraattipuolue on päättänyt ettei Suomi voi mennä Natoon ilman Ruotsia. Se on ainoa selitys sille, että Hentunen on päättänyt kertoa Ylen nimissä tämän. Se, mistä Hillaryn-Pelosin-Schumerin Nato-linja johtuu, on epäselvää.

Mutta tämän oman kirjoitukseni väittämä on ettei Hentunen tee mitään ellei asialla ole Heleniuksen ja demokraattien kanta. Ja Yle taas ei uutisoi tällaisia "Nato ei halua" -juttuja ilman että H&H niin haluavat. Nämä kaksi seuraavat täysin kulloisenkin demokraattipuolueen 70-80 -vuotiaiden establishmentin viitoittamaa tietä.

Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 397
 • Liked: 4598
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8500 : 15.11.2022, 18:03:13 »
Mikä on se perussyy siihen, että Suomen liittyminen NATOon, on naitettu Ruotsin tekemisiin? Mitään hyötyä Ruotsin liittymisestä NATOon en näe Suomelle tai NATOlle. Mainehaitta meille ja Stoltenbergille on jo olemassa.
Ehdotan ovelaa ratkaisua: Tehdään Erdokaanin kanssa diili ihan kahden kesken. Hän ratifio Suomen sopimuksen. Niin ja Unkarin kanssa myös. Parantaisi suhteitamme ihan ok.
Kun meillä olisi ratifioinnit 100%, ei se vielä tarkoita liittymistä. Vaatii meillä Eduskunnan hyväksyntää. Sitä voimme viivästyttää vaikka maailman tappiin. No ainakin Ruotsin terroristien tuen loppuun...

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 363
 • Liked: 13368
 • Pureblood
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8501 : 15.11.2022, 18:34:54 »
Tästä voi tulla taas vähän lisää ongelmia:
Lainaus
Turkin Istanbulissa ainakin kuusi ihmistä on kuollut ja 81 haavoittunut räjähdyksessä kaupungin keskustassa.

Turkin varapresidentin Fuat Oktayn mukaan kyseessä oli naispuolisen pommittajan tekemä isku.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/rajahdys-vilkkaalla-kavelykadulla-istanbulissa-ensitietojen-mukaan-useita-loukkaantunut/8569704

Sellainen mielikuva, että islamistit eivät käyttäisi naisia pommittajina, mutta kurdit kylläkin - ja jos tekijät olivat kurdeja, se ei varmaan tuo sopua Suomi-Ruotsi-Turkki-kolmikannassa lähemmäksi,

Jos pommittajan nimi on vaikka Fatima Gustafsson tai Greta Hassan, niin taisi Ruotsin Nato-jäsenyys vähän venähtää.

-i-

Pomminaisen nimi on ilmeisesti Ahlam Albashir.

Näyttää siltä, että on saanut koulutusta, no, tahoilta...

Kovasti toivon, että suomalaiset kouluttajat eivät liity asiaan, se olisikin iso, paha juttu...

https://www.rudaw.net/english/kurdistan/15092016
Lainaus
ERBIL, Kurdistan Region - Kurdish Peshmerga officials said Wednesday that Finland's Ministry of Defense has ordered up to 50 additional advisors to the Kurdistan Region to train and assist forces in the war against the Islamic State (ISIS), boosting Finland's involvement in the battle against Sunni extremists.

Another 50 Finnish advisors are already operating in the Kurdistan Region since 2015, assisting Peshmerga troops in combat missions.

Kurdish military commander Sirwan Barzani, who is currently visiting Helsinki, told Rudaw that the additional Finnish troops will be deployed "in the near future," without giving a detailed timeframe.

Tilanne elää, ja turkkilaiset kertovat jopa 45 muun ihmisen pidätyksistä teosta epäiltyinä.
Lainaus
The newspaper noted that the Istanbul police used all its technical capabilities to search for the terrorist. They managed to track her down using 1,200 surveillance cameras.

Turkish Interior Minister Suleyman Soylu announced on Monday the arrest of Albashir and 45 other people who may be involved in the attack.

According to the Istanbul General Directorate of Security, the attack was carried out by Albashir, who was sent months ago from the Syrian city of Kobani and is affiliated with the PKK. When questioned, she confessed to the crime.
https://www.tasnimnews.com/en/news/2022/11/15/2804754/us-instructors-trained-perpetrator-of-terrorist-attack-in-istanbul-newspaper
NOVUS ORDO HOMMARUM
World Premiere: Died Suddenly suom.tekst.

scarcity=dependency=control

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 395
 • Liked: 109181
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8502 : 16.11.2022, 21:39:08 »
Lainaus
Ruotsi hyväksyi lain­muutoksen, joka mahdollistaa terrori­lakien tiukennuksen

RUOTSISSA parlamentti eli valtiopäivät hyväksyi keskiviikkona äänin 270–37 perustuslain muutoksen, joka mahdollistaa terrorilakien tiukennuksen.

Tämä on ollut Turkin vaatimuslistan kärjessä, jotta maa ratifioisi Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksen.

Turkki on jättänyt Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden toistaiseksi ratifioimatta ja väittänyt varsinkin Ruotsia ”terroristien” turvasatamaksi.

Muutoksen vastustajat ovat sanoneet lakien tiukennuksen vaarantavan sanan- ja lehdistönvapauden. Valtiopäivillä vastaan äänestivät vain vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue vihreät.

Asiantuntijoiden mukaan uusi lainsäädäntö helpottaa syytteen nostamista Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) jäseniä vastaan. Turkki ja länsimaat ovat luokitelleet PKK:n terroristijärjestöksi.
Helsingin Sanomat 16.11.2022

Ruotsin vasemmistopuolue ja vihreät eivät vain halua sanoa suoraan kannattavansa terrorismia.

Laki tarkoittaa terroristijärjestössä toimimisen kriminalisoimista, eikä sillä ole käsittääkseni tekemistä sanan- tai lehdistönvapauden rajoittamisen kanssa, kun esimerkiksi kannatuksen osoittaminen terroristijärjestölle olisi edelleen sallittua.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

RP

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 17 882
 • Liked: 15590
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8503 : 16.11.2022, 22:44:30 »
Hesarilla ilmeisesti mennyt täysin sekaisin kaksi erillistä perustuslain muutosta Ruotsissa. Toisessa kriminalisoitiin  ulkovaltojen tai kansainvälisen organisaation antamien salaisten tietojen julkaisu (tässä on sanavapausaspektikin) ja toisella annettiin mahdollisuus kieltää terrorismiä tukevia (myös sellaisia, jotka eivät itse terrorismia suorita) järjestöjä (tämä oletettavasti on ollut Turkin sydäntä lähellä).

Vaatii ruotsin osaamista, mikä kaiketi sitten Hesarin toimituskunnassa on vähissä:
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/utlandsspioneri-vilande-grundlagsforslag-mm_HA01KU7
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/foreningsfrihet-och-terroristorganisationer_HA01KU4
"Iloitsen Turkin yrityksestä yhdistää modernisaatio ja islam."
http://www.ulkopolitiikka.fi/article/523/martin_scheinin_periaatteen_mies/

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 395
 • Liked: 109181
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8504 : 16.11.2022, 23:11:53 »
Hesarilla ilmeisesti mennyt täysin sekaisin kaksi erillistä perustuslain muutosta Ruotsissa. Toisessa kriminalisoitiin  ulkovaltojen tai kansainvälisen organisaation antamien salaisten tietojen julkaisu (tässä on sanavapausaspektikin) ja toisella annettiin mahdollisuus kieltää terrorismiä tukevia (myös sellaisia, jotka eivät itse terrorismia suorita) järjestöjä (tämä oletettavasti on ollut Turkin sydäntä lähellä).

Mahdollisesti näin, mutta vasemmistopuolue ja osa vihreiden edustajista tosiaan äänesti lakimuutosta vastaan perusteluna sananvapaus ja yhdistymisvapaus. Tuolla linkin takana yksi vasemmistopuolueen edustaja vastusti lakia, koska hänen mielestään on väärin kriminalisoida ihmisten ajatuksia (!) tai (terroristi)järjestöön kuuluminen. Laki kuulemma uhkaa tehdä demokratian puolustamisen (!) vaikeammaksi.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 102
 • Liked: 19425
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8505 : 17.11.2022, 12:39:23 »

Mitähän mieltä Unkari on Suomen Nato-hakemuksen ratifiointikelpoisuudesta nyt kun Sarvamaa on saanut uuden tutkimustuloksen?

https://alfatvuutiset.fi/sarvamaa-unkarin-uudistukset-eivat-riita-orban-odottaa-eun-rahoituspaatosta-nato-ratifionnin-kanssa/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sarvamaa-unkarin-uudistukset-eivat-riita-orban-odottaa-eun-rahoituspaatosta-nato-ratifionnin-kanssa

Lainaus
Kokoomuksen europarlamentaarikko ja EU:n oikeusvaltiomekanismin pääneuvottelija Petri Sarvamaa pitää Unkarin oikeusvaltion tilan parantamiseksi tehtyjä muutoksia merkittävinä, muttei riittävinä.

Komissio on aikaisemmin vaatinut Unkarilta lukuisia oikeusvaltion tilaa parantavia muutoksia läpivietäväksi maan parlamentissa. Takaraja näiden vaatimusten toteuttamiseksi on 19.11., jonka jälkeen komissio antaa oman arvionsa siitä, onko Unkari onnistunut tehtävässä vai ei.

Riippuen siitä, miten tyytyväinen komissio on Unkarin ponnisteluihin, oikeusvaltioperiaatteen ehdollisuusmenettely joko lopetetaan tai varojen jäädyttämisestä äänestetään jäsenmaiden neuvostossa, todennäköisesti 6. joulukuuta.
...

Parlamentissa keskeisenä huolena on, että komissio arvioi Unkarissa läpivietyjä toimia liian optimistisesti
.

-Vaikka Unkari olisikin vienyt siltä vaaditut toimenpiteet läpi maan omassa parlamentissa, osa toimenpiteistä on todellisuudessa sellaisia, ettei niiden vaikutuksia EU-varojen suojaamiseksi voida objektiivisesti näin lyhyellä aikataululla edes todentaa, muistuttaa Sarvamaa.

-Komissio ei voi siis kirkkain silmin väittää, että Unkarin oikeusvaltio-ongelmat ovat nyt näillä toimenpiteillä täysin ratkenneet. Unkarin on 100-prosenttisesti noudatettava siltä vaadittuja korjaustoimenpiteitä. Jos tästä ei ole vedenpitävää näyttöä, odotan jäsenmaiden jäädyttävän Unkarin EU-varat ainakin osittain.


RP

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 17 882
 • Liked: 15590
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8506 : 25.11.2022, 13:49:47 »
Lainaus
Orbán lupasi Unkarin tuen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille – äänestys ensi vuoden alussa
(...)
Unkarin parlamentin kotisivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ensi vuoden istunnot alkavat helmikuun 1. päivä. Parlamentti voisi siis äänestää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnissa reilun kahden kuukauden kuluttua.
https://yle.fi/a/74-20005914
Kun Unkari aiemmin lupaili ratifioitia viimeistään joulukuussa tämä ei varsinaisesti ole sellainen edistysaskel kuin osasta uutisointia voisi kuvitella.
"Iloitsen Turkin yrityksestä yhdistää modernisaatio ja islam."
http://www.ulkopolitiikka.fi/article/523/martin_scheinin_periaatteen_mies/

ohkurin_narsi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 291
 • Liked: 429
 • Pas****aako Paavi metsään?
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8507 : 26.11.2022, 07:19:12 »
Kumpi tulee ennen: OL3 vai Unkarin NATO ratifiointi?

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 102
 • Liked: 19425
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8508 : 26.11.2022, 13:24:09 »

Jos olisin Unkarilainen, niin äänestäisin Orbanin puoluetta. Enkä pitäisi Suomesta, jonka mepit ovat profiloituneet Unkarin kiusaajiksi. Koko EU, Bryssel ja Saksa pääjehuina kiusaa muita kansoja vaan mitä tekee Suomi? Keskittyy Unkarin "oikeusvaltio-ongelmiin".

No, niin makaa kuin petaa.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 102
 • Liked: 19425
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8509 : 28.11.2022, 18:52:51 »

Sanna aikoo ottaa Orbanin puhutteluun

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/ce10e11d-78cf-474d-b963-d8c46d3ddbf5?ref=ampparit:9361

Lainaus
Marin hämmästelee mahdollista kytkyä
Pääministeri Sanna Marin (sd) aikoo ottaa asian puheeksi Orbánin kanssa.

”Aion kyllä tästä erittäin suoraan kysyä Orbánilta seuraavan kerran, kun hänet näen. Meillä on itsenäisyyspäivänä Länsi-Balkan-huippukokous Albaniassa ja mikäli hän tuolla paikalla on, niin varmasti tulen kysymään tästä Unkarin tilanteesta ja aikataulusta”, Marin sanoi Pääministerin haastattelutunnilla Ylellä sunnuntaina.

Marinin mukaan Suomi ei ole ikinä toiminut niin, että Suomi kytkisi toisiinsa liittymättömät asiat yhteen. Hänen mukaansa pitää luottaa ja uskoa siihen, että myös muut kunnioittavat tätä niin, ettei myöskään Suomen suhteen kytkettäisi yhteen esimerkiksi EU-varojen käyttöä, oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamista ja Nato-ratifiointia.

”Haluan luottaa kyllä siihen, että Unkarin pääministeri ei tällaista kytkentää tee, koska Suomi ei ole myöskään ikinä näin toiminut. Olemme olleet reiluja”, Marin sanoi.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 42 580
 • Liked: 67997
 • Takaisinviskaaja ja -työntäjä. Bloomeri.
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8510 : 28.11.2022, 18:56:22 »
Sanna aikoo ottaa Orbanin puhutteluun
;D ;D ;D

Lainaus
Marinin mukaan Suomi ei ole ikinä toiminut niin, että Suomi kytkisi toisiinsa liittymättömät asiat yhteen.

Ziiz! Tuota kutsutaan politiikaksi. :facepalm: https://fi.wikipedia.org/wiki/Quid_pro_quo

Lainaus
Olemme olleet reiluja”, Marin sanoi.

Tuohan tässä juuri on se ongelma. Idiootin eväät syödään ensimmäisenä.
« Viimeksi muokattu: 28.11.2022, 19:04:46 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Turvapaikan hakeminen on perusoikeus joka menee kaiken muun edelle.”
— Sisäministeri Ohisalo, Vihreät

“Suomi ei tule estämään keneltäkään turvapaikanhakua missään tilanteessa."
— Sisäministeri Krista Mikkonen, Vihreät

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 800
 • Liked: 37778
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8511 : 28.11.2022, 19:55:26 »
Suomalaisessa NATO-keskustelussa näyttää vallitsevan vain yksi kanta ja näkemys, ainakin mediapropagandan osalta.

Keski-Uusimaa -lehden yleisöpalstalla oli tänään kirjoitus, joka ottaa esiin mielestäni vielä varteenotettavamman ja todennäköisemmän skenaarion. En myöskään onnistu näkemään, että Suomea uhkaisi tällä hetkellä mikään akuutti vaara, edes keskipitkällä tähtäimellä, vaikka Venäjä on mielestäni meille aina uhkatekijä, johon on syytä varautua. Ukraina on aivan oma tapauksensa. Se on paikka jossa USA:n geopoliittiset valta- ja laajenemishankkeet, sekä Venäjän intressit päätyivät yhteentörmäykseen. Sen johdosta renkipojat joutuivat istumaan nuotioon Ukrainassa. Se on rengin kohtalo, jos etulinjaan joutuu. Moukkien perään ei kukaan itke, vaikka kuinka oltaisiin olevinaan kavereita jossakin vaiheessa. Se on sitä "diplomatiaa". 

Suomessa on myös syytä vilkaista karttaa ja funtsia mitä intressejä kenelläkin on tämän maan suhteen. Ja etenkin sitä, mitkä ovat meidän omat intressimme.
Viimeinen sammuttakoon valot!

Eino P. Keravalta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 30 847
 • Liked: 30400
 • Rokotettu kaikkea vastaan
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8512 : 30.11.2022, 21:01:38 »
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009235833.html

Lainaus
Muut hallitus­puolueet uhkasivat, ettei keskusta saa maa­talouden tukipakettia, jos se vesittää luonnon­suojelulakia

Lainaus
Muut hallituspuolueet ovat vihoissaan keskustalle, koska se rikkoi politiikan ydinsääntöä. Keskustaa varoitettiin, että neuvottelut maatalouden tukipaketista pysähtyvät, jos puolue asettuu luonnonsuojelulaissa opposition puolelle.

Eikös Sanna Marin juuri äsken paheksunut Unkaria, joka ei ole vielä ratifioinut Suomen Nato-jäsenyyttä johtuen arvatenkin siitä, että Suomen tollot mepit ovat leikkaamassa Unkarin EU-rahoja, jos Unkari ei ala suomalaisten haluamaksi nk. 'ihmisoikeusvaltioksi' ja että Marin ojensi Unkaria sanoen, että me emme sekoita asioita toisiinsa vaan hoidamme kunkin asian asiana liittämättä sitä mihinkään muuhun, asiaan kuulumattomaan asiaan.. ja nyt sitten seuraavassa hengenvedossa hallitus onkin rikkomassa tätä sääntöään uhkailemalla ja kiristämällä Keskustaa jossain asiassa, jos se ei ole suostuvainen toisissa asioissa.

Todella tekopyhää, valheellista ja kaksinaismoralistista. Mutta kuka odotti mitään kunniallista tai loogista hallitukselta? Ei kukaan.

Ja PS: onhan Keskusta toki kiero ja läpeensä paha puolue, ei sillä, ei sekään mikään sankari ole vaan Suomen mädättäjien eräs pesäke.
HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 42 580
 • Liked: 67997
 • Takaisinviskaaja ja -työntäjä. Bloomeri.
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8513 : 30.11.2022, 21:20:22 »
Tiivistelmä tilanteesta:

Suomi Unkarille: jos ette ota ihmisoikeusneekereitämme, ette saa rahojanne.

Unkari Suomelle: jos emme saa rahojamme, ette saa NATOanne.

Ratkaisu: Unkari saa rahansa, ja Suomi saa sekä NATOnsa että Unkarin neekerikiintiön.
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Turvapaikan hakeminen on perusoikeus joka menee kaiken muun edelle.”
— Sisäministeri Ohisalo, Vihreät

“Suomi ei tule estämään keneltäkään turvapaikanhakua missään tilanteessa."
— Sisäministeri Krista Mikkonen, Vihreät

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 344
 • Liked: 1543
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8514 : 01.12.2022, 06:20:00 »
Turkki ja Unkari odottanevat 2.4.2023 eduskuntavaalien tulosta.
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

P

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 018
 • Liked: 17737
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8515 : 01.12.2022, 07:11:31 »
Turkki ja Unkari odottanevat 2.4.2023 eduskuntavaalien tulosta.

Miksi odottaisivat? Ei sieltä joku VKK pääse hallitukseen. Tuskin edes pääsevät eduskuntaan. Uuden eduskunnan Nato-kannatuksessa tuskin tulee olemaan merkittävää eroa...
Kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain. Pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Siksi pidän puheita pakolaisten aiheuttamista kansantaloudellisista rasitteista melko kohtuuttomina.
- J. Suurpää, HS 21.4.1991

IDA

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 960
 • Liked: 13016
 • qui enim non est adversum vos pro vobis est
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8516 : 01.12.2022, 08:24:58 »
Ei Unkarï käytä Suomen Nato-jäsenyyttä EU-politiikan tekemiseen. Eikä voisikaan, koska EU:lle on yksi hailee onko Suomi Natossa vaiko ei ole. Valistuneesti veikkaisin, että Unkari vain menee omien, oikeusvaltioon kuuluvien proseduuriensa mukaan.
qui non est mecum adversum me est

Melbac

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 785
 • Liked: 2379
Vs: Suomi ja NATO - yleiskeskustelu
« Vastaus #8517 : 01.12.2022, 08:38:30 »
Ei Unkarï käytä Suomen Nato-jäsenyyttä EU-politiikan tekemiseen. Eikä voisikaan, koska EU:lle on yksi hailee onko Suomi Natossa vaiko ei ole. Valistuneesti veikkaisin, että Unkari vain menee omien, oikeusvaltioon kuuluvien proseduuriensa mukaan.
Kyllä eu taitaa olla kiinnostunut siitä onko suomi natossa vai ei.Itse epäilisin että unkari katsoo että on sen etu että suomi on natossa ja ne ratifioi sen sopimuksen kun sen aika tulee niiden omien aikataulujen mukaan.Turkki taitaa olla eri juttu.Tuntuu että meidän omat poliitikot tahalteen oikein ärsyttää noita ettei ne ratifioisi tota niin nopeasti.

Tagit: