Kirjoittaja Aihe: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?  (Luettu 300613 kertaa)

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 37 428
 • Liked: 37436
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1260 : 16.01.2022, 04:59:14 »
Hallitus pitää vaihtaa. Ei toiseen sosialistiseen, vaan anti-sosialistiseen.

Veroja tulee poistaa, vähentää, puolittaa, tarpeeksi paljon niin kilpailukyky ja ostovoima kasvaa, kysyntä kasvaa, markkinat kasvavat. Haittapuoli siitä on sitten se että työvoimapula uhkaa ja palkat nousevat.
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä
"Kimppuuni käytiin nyrkein – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla" - J.Sipilä

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 340
 • Liked: 1542
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1261 : 16.01.2022, 08:16:50 »
Veronmaksajien pitäisi vaatia tarkempaa tietoa siitä mitä poliitikot tekevät voidakseen vaikuttaa siihen mitä poliitikot tekevät

Veroja on pakko kerätä. Veroilla rahoitetaan valtio

Kysymys mistä ne verot kerätään on vaikea kysymys

Palkansaajien ostovoimalla on suuri merkitys palkansaajien työpaikkatarjonnassa, siksi palkansaajien palkkojen verottamisen järkevyyttä kannattaisi miettiä, mutta koska verottaa täytyy niin verotus voisi toimia esimerkiksi tuotteiden ja palvelujen arvonlisäveron kautta, jolloin palkansaaja pystyisi itse ratkaisemaan sen, että maksaako veroja ostojen yhteydessä vai pitääkö palkkarahansa pankissa
« Viimeksi muokattu: 16.01.2022, 08:51:18 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

Sivulause

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 562
 • Liked: 1788
 • Saatan olla väärässäkin.
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1262 : 16.01.2022, 12:54:30 »
Iloisille veronmaksajille pitäisi hieroa naamaan näitä "ilmaisia palveluita" ja hyvinvointiyhteiskunnan rahareikiä, ehkä joku edes heräisi tähän päivään. TL;DR, verot hassataan turhuuksiin eikä riitäkään.
Sivujuonne verorahoitteisiin palveluihin liittyen, kävin stadissa hammaslääkärissä. Työni luonteesta johtuen en pysty tietämään pääsenkö tuoliin heinäkuussa tiistaina klo 9, joten palvelusetelillä yksityiselle. Parsattoo euroa omaa välirahaa niin sain pari paikkaa leegoihin. Jee.
Minun on hankala nähdä kuinka Suomen kilpailukykyä saataisiin parannettua ellei verotaakkaa lasketa. Jos pääomia verotetaan lisää niin täällä ei pysty toimimaan kuin isot kv-firmat ja S-ryhmä, ei suomalaisten käsissä tuota omistusta liikaa ole. Ja jos joku firma onnistuukin kasvamaan hieman niin se on hetken päästä ulkomaisessa omistuksessa, ei Suomessa pääse pääomat kertymään siten että niillä rahoitettaisiin riskikasvua.
Toisaalta työmiestäkään ei voisi tai pitäisi verottaa yhtään enempää. Ostovoima laskee kuin lehmän häntä. Tässä on inflaation ansiosta lisänä vähemmän puhuttu verokiilan viive, palkat nousevat hieman joten verotuskin nousee ja ihmiset pääsevät "paremmille palkoille". Mutta inflaatio nousikin enemmän, joten lopputuloksena on ostovoiman leikkaus inflaation ja kovemman verotuksen kautta.

Näin tähän veroasiaan liittyen hyvän videon, viesti oli se että aidosti rikkaat rakastavat veroja. Liittyi Yhdysvaltoihin ja rikkaiden lobbaukseen. Verokoodi sisälsi käsittääkseni kaksi lausumaa siitä että kaikki maksaa veroja tasapuolisesti, loput 11 000 ja risat olivat poikkeuksia tähän periaatteeseen.

Tämä on meidänkin riesamme. Säätiöiden verottomuus, yhtiöiden tukiaiset, EU-rahoitteiset hankkeet jne tekevät firmoistamme riippuvaisia veronisästä, muodossa tai toisessa. Päätöksiä ohjaa etuisuudet, politiikan tuulet, veronmaksajilta lypsetty raha. Samoin kansalaisten osalta tietysti, kuka hölmö ottaa ylityövuoron jos sama raha häviää asumistuesta.

Nämä kaikki tekevät meistä "kalliimman" vaihtoehdon liiketoiminnalle, investoinneille ja myös niille paljon puhutuille kansainvälisille huippuosaajille.

Inca

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 203
 • Liked: 728
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1263 : 16.01.2022, 20:21:11 »
Kyllä pääomien verottaminen pitäisi yleisesti ottaen lopettaa kokonaan, sitten niitä pääomia kertyisi ihan eri tavalla, ja pääomaintensiivisyys Suomessa on perinteisesti ollut melko korkea niin siitä pitäisi huolehtia että pääomia kertyy ja niitä sijoitetaan Suomeen.
Verotusta nyt yleisesti pitäisi laskea paljon sillä kyllä ne osaavimmat ihmisetkin kilpailuttaa asuinpaikkaansa. Olenhan itsekin muuttanut Suomesta vaikken mikään iitee-alan jyrä olekaan.

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 857
 • Liked: 5991
 • Sus siunatkoon
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1264 : 31.01.2022, 10:11:33 »
Ketjun aloitusviestistä 8 vuotta ja tasan 11 kuukautta sitten.

Kaikki ovat ihmetelleet ja kummastelleet sitä millä hinnalla on saatu yliopistoihmisiä pohtimaan sitä mitä Kataisen pitäisi tehdä? Tämän nerokkaan ja sinänsä aiheellisen kysymyksen pohtiminen on jäänyt vähemmälle huomiolle kun on paljastunut että Katainen, Himanen tai edes Berkleyn yliopiston filosofiryhmä ei oikeastaan tiedä mitä Suomessa pitäisi tehdä. Koska kustannukset ovat aika kovia ja ilmassa on himaanvetoa, ajattelin että pitäisiköhän hompanssien tehdä halvempi tutkimus siitä mitä Suomessa oikein pitäisi tehdä että talous lähtisi nousuun?

Tekniikka & Talous -lehden pääkirjoitus nostaa VTT:n toimarin Antti Vasaran kirjan ja kirjassa esitetyt näkemykset Suomen seuraavaksi Nokiaksi tai paperiteollisuudeksi.

Lainaus
Pääkirjoitus: Suomalaisilla suuryrityksillä olisi mahdollisuus menestyä ennennäkemättömällä tavalla, jos vain uskallus riittää heittäytymiseen

Tiedestartupit ovat osoittautumassa pysyväksi käänteentekeväksi voimaksi, päätoimittaja Harri Junttila kirjoittaa.

[...]

Suomessa on ollut viime vuosikymmeninä kaksi suurta teknologiakertomusta. Ensimmäinen oli Nokia ja toinen oli peliala.

Nyt olisi kolmannen, tiedestartupien ja syväteknogian, kertomuksen aika, kun ihmiskunnan suuret ongelmat vaativat ratkaisua. Kertomus jää kuitenkin syntymättä, jos suomalaisten tajuntaa laajentavia menestystarinoita ei tule.

Kolmannen kertomuksen (Onko tässä vihdoin uusi Nokia ja niin edelleen) tinkaajille ei näet riitä, että Suomessa on jo nyt maan kokoon nähden merkittävä määrä syväteknologian yrityksiä.

Monet niistä ottavat markkinoilla ensi askeleitaan, ja vielä useampi on markkinoille pääsyn kynnyksellä. Viime vuonna pörssiin listautui iso joukko tiedestartupeja: muun muassa Betolar, Modulight, Nightingale ja Spinnova.
[...]
Tekniikka & Talous, pääkirjoitus, 31.1.2022

(Koko juttu linkistä, ohjenuoran mukaan vain noin 1/3 lainattu.)

Uusia hypesanoja tai -termejä jälleen tarjolla englanniksi ja suomeksi: deep tech, syväteknologia, tiedestartup...

En oikeastaan tiedä, mikä oli alkuperäinen ajatukseni tämän pääkirjoituksen nostoon foorumille. Näin jälkeen muisteltuna ehkä ajatus ja autonominen nuoruudessa opittu toimintamalli on se, että kun jotain kirjoitetaan Tekniikka & Talous -lehdessä, sen on oltava totta eikä vain puolitotuuksia, lukijan annetaan ymmärtää "totuus" ja lukijalle samoilua todellisuuden sekä agenda-fiktion rajamailla.

En itse muista nähneeni/kiinittäneeni huomioni/lukeneeni tästä uudesta hypesanasta "deep tech" mitään. Onko foorumilaisilla näkemyksiä, mitä on deep tech tai syväteknologia? Tietysti toinen suuri kysymys on. Entäs sitten jos vaikka suomalaislähtöinen "deep tech" olisi seuraava käänteentekevä juttu, tuleeko siitä mitään hyötyä Suomelle ja suomalaisille? Karkaako tulevaisuuden odotukset ulkomaille?
"Jossain vaaleissa sain vaalikoneesta parhaaksi puolueekseni Kepun yli 80%:n osuvuudella, kun vastasin kaikkiin kysymyksiin "en tiedä"." jäsen JoKaGo
"Ai v...u sitä onnen autuutta, jos näin oikeasti tapahtuisi." -- jäsen zupi

Tragedian synty

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 429
 • Liked: 6288
 • Ukrainan asia on Suomen asia
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1265 : 14.02.2022, 19:27:35 »
Tämä viesti jatkaa Sinimustan Liikkeen ketjussa olevaa aiheen ohi menevää rönsyä, joka sopii parhaiten luultavasti tähän ketjuun. @Hae-won

Ensinnäkin Suomen tuottavuus kasvoi merkittävästi markka-aikana; sen sijaan euroaikana Suomen tuottavuuden kasvu on ollut hidasta. Liitteenä kuva Suomen työn tuottavuudesta tällä vuosituhannella. Kuten kuvasta käy ilmi, viime vuosikymmenen lopussa työn tuottavuus oli alhaisemmalla tasolla kuin se oli vuonna 2007 eli kymmenen vuotta aikaisemmin. Se on todella heikko suoritus. Sen sijaan Ruotsissa tuottavuus on kasvanut, vaikka maalla on kansallinen kelluva valuutta joka devalvoituu taloustilanteesta riippuen.

Markka-aikana Suomen tuottavuus kehittyi hyvin; euroaikana Suomen tuottavuus on kehittynyt huonosti. En laita tähän viestiin toista kuvaa, mutta kiinnostuneet voivat muualta internetistä katsoa miten Suomen bruttokansantuote tehtyä työtuntia kohti eli tuottavuus kasvoi markka-aikana. Huomaatte, että markka-aikana se kehittyi hyvin. Tämä ei ole yllättävää, sillä tuottavuuden kasvu on talouskasvua ja Suomen talous kasvoi edellisellä vuosisadalla hyvin.

On naiivia kuvitella, ettei esimerkiksi Ruotsissa tai Japanissa panostettaisi laatuun, vaikka nämä maat hyötyvät kelluvan kansallisen valuuttakurssinsa devalvoitumisesta talouskriisien aikaan. Suomalaisena en kehtaa hirveästi japanilaisille huudella laadusta.

Toisekseen, Suomi ei ole luopunut devalvaatioista. Nykyään puhutaan sisäisestä devalvaatiosta, joka tosin on ulkoista devalvaatiota huonompi keino. Suomi kuitenkin toimii käytännössä kiinteän valuuttakurssin regiimissä, joten jäljelle jää vain sisäinen devalvaatio, aivan kuten 90-luvun alussa ennen kuin kiinteästä kurssista luovuttiin. (90-luvun alussa Suomessa yritettiin sisäistä devalvaatiota koska oltiin sitouduttu kiinteään valuuttakurssiin. Siinä ei onnistuttu, joten päädyttiin luopumaan kiinteästä valuuttakurssista markan kellutuksen myötä. Markka devalvoitui ja Suomen talouden suunta kääntyi.)

Toki sanottakoon, että kelluvan kansallisen valuutan (Ruotsi, Norja, Japani, Sveitsi..) devalvoituminen ja koko valuuttajärjestelmä on eri asia kuin kiinteän valuutta ja sen devalvoiminen. Kiinteälle valuuttakurssille en näe perustelua (tältä osin siis vastustan sinimustien talouspolitiikkaa.), sen sijaan kansalliset kelluvat valuutat ovat osoittautuneet mainioksi.

Löysin Kauppalehdestä liitteenä olevan graafin, jossa kuvataan Suomen työn tuottavuuden ja kokonaistuottavuuden kasvua noin vuodesta 1950 eteenpäin. Kaikki muutokset eivät tietenkään johdu valuuttakurssin muutoksista, koska kansantalouden rakennemuutos osui samaan aikakauteen, mutta ainakin korrelaatioita voimme havainnoida. 1970-luvulla, jolloin teollinen rakennemuutos oli jo tapahtunut ja kilpailukyvystä huolehdittiin devalvaatioilla, kokonaistuottavuuden kasvu oli vaatimatonta. 80-luvulla kasvu vauhdittui, vähän notkahti 90-luvun laman aikana ja sitten lähti valtavaan nousuun, joka jatkui kunnes Suomi liittyi euroon.

Joten kyllä, kelluva valuutta selvästi vähintään korreloi nopean tuottavuuskasvun kanssa. Minun argumenttini kannalta olennaista on se, että (ulkoisten) devalvaatioiden aikakausi päättyi jo kauan ennen eurojäsenyyttä. Viimeinen "vanhanaikainen" devalvaatio tehtiin vuonna 1982, minkä jälkeen Suomen Pankki valitsi vahvan markan politiikan. Osittain tarkoituksena oli nimenomaan kannustaa yrityksiä ratkomaan ongelmansa muuten kuin valuuttavilungilla, ja kokonaistuottavuuden kasvun nopeutumisesta päätellen se toimi. Vahvan markan politiikka tietenkin merkittävällä tavalla johti 90-luvun lamaan, minkä vuoksi markka oli lopulta pakko päästään kellumaan, ettei se olisi kuristanut koko taloutta. Mutta tutkimukseen ja tuotekehitykseen panostaminen on hidas tapa saavuttaa etuja kilpailussa, ja minusta on ihan varteenotettava teoria, että Nokia-ilmiö oli jossain määrin vahvan markan politiikan seurausta. Jos devalvaatioita olisi jatkettu, Nokian johtajat olisivat saattaneet päättää panostaa enemmän määrään kuin laatuun. Ken tietää? Se oli loppujen lopuksi vähästä kiinni, että juuri Nokia eikä mikään sen kilpailijoista nousi vuosituhannen loppuun mennessä matkapuhelinmarkkinoiden huipulle.

Kelluva valuutta on evidenssistä päätellen paras rahapoliittinen strategia kansalaisten hyvinvoinnin takaamiseen. Sinimustille se ei kelpaa, koska he pitävät omaa kontrolliaan talouteen tärkeämpänä asiana kuin kansalaisten hyvinvointia. Heidän rahapolitiikassaan on kaikuja jo 1700-luvulla huonoksi osoittautuneesta merkantilistisesta talousfilosofiasta. Sen mukaan vienti on pidettävä tuotia suurempana, koska se merkitsee rahavirtaa sisäänpäin. Siksi he haluavat kiinteää ja heikkoa valuuttakurssia, mutta eivät joko ymmärrä tai piittaa sen seurauksista suomalaisille ja koko sille yhteiskunnalle, jota he haluavat hallita.
Ceterum censeo Russiam esse delendam.

Hae-won

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 595
 • Liked: 2065
 • Tolkun ihminen.
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1266 : 14.02.2022, 20:19:34 »
Tämä viesti jatkaa Sinimustan Liikkeen ketjussa olevaa aiheen ohi menevää rönsyä, joka sopii parhaiten luultavasti tähän ketjuun. @Hae-won

Ensinnäkin Suomen tuottavuus kasvoi merkittävästi markka-aikana; sen sijaan euroaikana Suomen tuottavuuden kasvu on ollut hidasta. Liitteenä kuva Suomen työn tuottavuudesta tällä vuosituhannella. Kuten kuvasta käy ilmi, viime vuosikymmenen lopussa työn tuottavuus oli alhaisemmalla tasolla kuin se oli vuonna 2007 eli kymmenen vuotta aikaisemmin. Se on todella heikko suoritus. Sen sijaan Ruotsissa tuottavuus on kasvanut, vaikka maalla on kansallinen kelluva valuutta joka devalvoituu taloustilanteesta riippuen.

Markka-aikana Suomen tuottavuus kehittyi hyvin; euroaikana Suomen tuottavuus on kehittynyt huonosti. En laita tähän viestiin toista kuvaa, mutta kiinnostuneet voivat muualta internetistä katsoa miten Suomen bruttokansantuote tehtyä työtuntia kohti eli tuottavuus kasvoi markka-aikana. Huomaatte, että markka-aikana se kehittyi hyvin. Tämä ei ole yllättävää, sillä tuottavuuden kasvu on talouskasvua ja Suomen talous kasvoi edellisellä vuosisadalla hyvin.

On naiivia kuvitella, ettei esimerkiksi Ruotsissa tai Japanissa panostettaisi laatuun, vaikka nämä maat hyötyvät kelluvan kansallisen valuuttakurssinsa devalvoitumisesta talouskriisien aikaan. Suomalaisena en kehtaa hirveästi japanilaisille huudella laadusta.

Toisekseen, Suomi ei ole luopunut devalvaatioista. Nykyään puhutaan sisäisestä devalvaatiosta, joka tosin on ulkoista devalvaatiota huonompi keino. Suomi kuitenkin toimii käytännössä kiinteän valuuttakurssin regiimissä, joten jäljelle jää vain sisäinen devalvaatio, aivan kuten 90-luvun alussa ennen kuin kiinteästä kurssista luovuttiin. (90-luvun alussa Suomessa yritettiin sisäistä devalvaatiota koska oltiin sitouduttu kiinteään valuuttakurssiin. Siinä ei onnistuttu, joten päädyttiin luopumaan kiinteästä valuuttakurssista markan kellutuksen myötä. Markka devalvoitui ja Suomen talouden suunta kääntyi.)

Toki sanottakoon, että kelluvan kansallisen valuutan (Ruotsi, Norja, Japani, Sveitsi..) devalvoituminen ja koko valuuttajärjestelmä on eri asia kuin kiinteän valuutta ja sen devalvoiminen. Kiinteälle valuuttakurssille en näe perustelua (tältä osin siis vastustan sinimustien talouspolitiikkaa.), sen sijaan kansalliset kelluvat valuutat ovat osoittautuneet mainioksi.

Löysin Kauppalehdestä liitteenä olevan graafin, jossa kuvataan Suomen työn tuottavuuden ja kokonaistuottavuuden kasvua noin vuodesta 1950 eteenpäin. Kaikki muutokset eivät tietenkään johdu valuuttakurssin muutoksista, koska kansantalouden rakennemuutos osui samaan aikakauteen, mutta ainakin korrelaatioita voimme havainnoida. 1970-luvulla, jolloin teollinen rakennemuutos oli jo tapahtunut ja kilpailukyvystä huolehdittiin devalvaatioilla, kokonaistuottavuuden kasvu oli vaatimatonta. 80-luvulla kasvu vauhdittui, vähän notkahti 90-luvun laman aikana ja sitten lähti valtavaan nousuun, joka jatkui kunnes Suomi liittyi euroon.

Joten kyllä, kelluva valuutta selvästi vähintään korreloi nopean tuottavuuskasvun kanssa. Minun argumenttini kannalta olennaista on se, että (ulkoisten) devalvaatioiden aikakausi päättyi jo kauan ennen eurojäsenyyttä. Viimeinen "vanhanaikainen" devalvaatio tehtiin vuonna 1982, minkä jälkeen Suomen Pankki valitsi vahvan markan politiikan. Osittain tarkoituksena oli nimenomaan kannustaa yrityksiä ratkomaan ongelmansa muuten kuin valuuttavilungilla, ja kokonaistuottavuuden kasvun nopeutumisesta päätellen se toimi. Vahvan markan politiikka tietenkin merkittävällä tavalla johti 90-luvun lamaan, minkä vuoksi markka oli lopulta pakko päästään kellumaan, ettei se olisi kuristanut koko taloutta. Mutta tutkimukseen ja tuotekehitykseen panostaminen on hidas tapa saavuttaa etuja kilpailussa, ja minusta on ihan varteenotettava teoria, että Nokia-ilmiö oli jossain määrin vahvan markan politiikan seurausta. Jos devalvaatioita olisi jatkettu, Nokian johtajat olisivat saattaneet päättää panostaa enemmän määrään kuin laatuun. Ken tietää? Se oli loppujen lopuksi vähästä kiinni, että juuri Nokia eikä mikään sen kilpailijoista nousi vuosituhannen loppuun mennessä matkapuhelinmarkkinoiden huipulle.

Kelluva valuutta on evidenssistä päätellen paras rahapoliittinen strategia kansalaisten hyvinvoinnin takaamiseen. Sinimustille se ei kelpaa, koska he pitävät omaa kontrolliaan talouteen tärkeämpänä asiana kuin kansalaisten hyvinvointia. Heidän rahapolitiikassaan on kaikuja jo 1700-luvulla huonoksi osoittautuneesta merkantilistisesta talousfilosofiasta. Sen mukaan vienti on pidettävä tuotia suurempana, koska se merkitsee rahavirtaa sisäänpäin. Siksi he haluavat kiinteää ja heikkoa valuuttakurssia, mutta eivät joko ymmärrä tai piittaa sen seurauksista suomalaisille ja koko sille yhteiskunnalle, jota he haluavat hallita.
En siis sinänsä väittänyt, että valuutan devalvoituminen tai devalvaatio olisi tuottavuuskasvulle suotuisa asia, vaan ettei ne estä tuottavuuden kehitystä. Tämä näkyy Suomenkin tuottavuuskehityksestä, sillä Suomessa tuottavuus kasvoi markka-aikana, kuten postaamasikin kuva osoittaa. Toisaalta kiinteä valuuttakurssi jota ei devalvoida tai eurojäsenyys (mikä on pienen jäsenmaan kuten Suomen näkökulmasta on kiinteä valuutta) ei myöskään takaa hyvää tuottavuuskasvua, kuten Suomessa on valitettavasti nähty.

Postaamasi kuva on hyvä. Siitä käy ilmi työn ja kokonaistuottavuuden kasvaneen vuoden 2007 paikkeille. Vuoden 2007 jälkeen käyrä on valitettavan vaakasuora. Tuottavuus ja sen kasvu on erittäin tärkeä asia maan taloudelle, joten olematon tuottavuuden kasvu on Suomen kannalta erittäin harmillinen asia.

Kun taloudella menee hyvin valuutan vahvistuminen ei ole ongelma. Ongelma on kun taloudella menee huonosti eikä valuutta jousta.

Pidän kelluvaa kansallista valuuttaa parhaana valuuttajärjestelmänä. En pidä sinimustien politiikkaa järkevänä.
« Viimeksi muokattu: 14.02.2022, 20:22:23 kirjoittanut Hae-won »
Maahanmuuton vaikutus maanosien väliseen kilpailuun - onko Eurooppa häviäjä?

Kovimmat rajakit ja suvakit ovat saman kolikon kääntöpuolia.

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 340
 • Liked: 1542
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1267 : 16.02.2022, 17:29:36 »
Suomen talouden nousuun saamiseksi Suomen täytyisi ensiksi saada maailmantalous nousuun. Maailmantalous raketoisi, kun Euraasian talousunioni ja Euroopan unioni yhdistyisivät, ja CSTO ja NATO yhdistyisivät, ja Kiina muuttuisi Taiwaniksi, ja Koreat yhdistyisivät, ja fuusioreaktori valmistuisi, ja aurinkokunnan resursseja hyödynnettäisiin

Sotilaallis-teollinen: eeh ... Kiina muuttuisi Taiwaniksi

Totalitaristinen Kiina: eeh ... muuttua Taiwaniksi

Pohjois-Korea: eeh ... miten meidän diktatuurin sitten käy
« Viimeksi muokattu: 21.02.2022, 15:28:31 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

Hamsteri

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 575
 • Liked: 5484
 • Hamster supremacy
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1268 : 16.02.2022, 18:20:42 »
Jos ongelmarodut lähetetään pois niin systeemi säästää miljardeja. Ne jotka ovat eri mieltä ongelmarotujen pois lähettämisestä voidaan lähettää pois myös jolloin ylimääräisiä miljardeja säästyy.

Nämä säästyneet rahat voidaan kanavoida vaikkapa ilmaisina asuntoina suomalaisille, jolloin ihmisten velkaongelmat vähenevät ja rahaa jää enemmän kulutukseen.
-Naiset loivat julkisesta sektorista helvetinkoneen, jonka tarkoitus on tappaa sinut monikultturismilla. -Älä luota mihinkään, mikä vuotaa kerran kuussa ja ei kuole. -Kaaos ja Kontrolli.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 778
 • Liked: 8610
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1269 : 16.02.2022, 23:16:10 »
Suomen tuottavuuden nousu ei ole eurosta kiinni. euroalueella talouskasvu on ollut voimakkainta ja Suomea parempaa alueen kansankapitalistisissa maissa. Jälkiteollisessa yhteiskunnassa talouskasvu on verrannollista siihen kuinka kansankapitalistinen maa on.

käpyQaarti

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 10 900
 • Liked: 16634
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1270 : 16.02.2022, 23:30:14 »
Suomen tuottavuuden nousu ei ole eurosta kiinni. euroalueella talouskasvu on ollut voimakkainta ja Suomea parempaa alueen kansankapitalistisissa maissa. Jälkiteollisessa yhteiskunnassa talouskasvu on verrannollista siihen kuinka kansankapitalistinen maa on.

Käyttääkö kukaan muu tätä termiä kansankapitalismi?

Joku pohjoismaa taisi olla tällainen?

Pärjääkö tämä pohjoismaa ilman megakorporaatioita?

Ef 6:10-11
Lopuksi, vahvistukaa Herrassa ja hänen väkevyytensä voimassa. Pukekaa yllenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne kestää perkeleen kavalat juonet.

Hamsteri

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 6 575
 • Liked: 5484
 • Hamster supremacy
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1271 : 16.02.2022, 23:33:54 »
Suomen tuottavuuden nousu ei ole eurosta kiinni. euroalueella talouskasvu on ollut voimakkainta ja Suomea parempaa alueen kansankapitalistisissa maissa. Jälkiteollisessa yhteiskunnassa talouskasvu on verrannollista siihen kuinka kansankapitalistinen maa on.

Joo, jos se olisi valuutasta kiinni, niin Virossa ja Irlannissa ei pitäisi olla Euroopan korkein kasvu. Molemmissa on Euro käytössä.

Todellisuudessa kyse on siitä paljonko paikassa X on valkoisia koulutettuja droneja ja paljonko droneja on työvoimassa ja paljonko droneja verotetaan ja kuinka motivoituneita dronet on ja miten paljon ne tuottaa työajalla.
-Naiset loivat julkisesta sektorista helvetinkoneen, jonka tarkoitus on tappaa sinut monikultturismilla. -Älä luota mihinkään, mikä vuotaa kerran kuussa ja ei kuole. -Kaaos ja Kontrolli.

Hae-won

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 595
 • Liked: 2065
 • Tolkun ihminen.
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1272 : 16.02.2022, 23:36:39 »
euroalueella talouskasvu on ollut voimakkainta ja Suomea parempaa alueen kansankapitalistisissa maissa.
Valitettavasti euroalueen talouskasvu jättää runsaasti parantamisen varaa. Edes Saksa, jota on ihailtu euroalueella, ei ole pärjännyt Yhdysvalloille.

Maahanmuuton vaikutus maanosien väliseen kilpailuun - onko Eurooppa häviäjä?

Kovimmat rajakit ja suvakit ovat saman kolikon kääntöpuolia.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 778
 • Liked: 8610
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1273 : 16.02.2022, 23:38:14 »
Suomen tuottavuuden nousu ei ole eurosta kiinni. euroalueella talouskasvu on ollut voimakkainta ja Suomea parempaa alueen kansankapitalistisissa maissa. Jälkiteollisessa yhteiskunnassa talouskasvu on verrannollista siihen kuinka kansankapitalistinen maa on.

Käyttääkö kukaan muu tätä termiä kansankapitalismi?

Joku pohjoismaa taisi olla tällainen?

Pärjääkö tämä pohjoismaa ilman megakorporaatioita?

https://fi.wiktionary.org/wiki/kansankapitalismi

Suomikin on ottanut viimeaikoina askeleita kansankapitalismin suuntaan. Pärjääkö muut pohjoismaat ilman satoja uusia pörssiyrityksiä joita on listattu tällä vuosituhannella pörssiin. No ei pärjää. Uusista tulokkaista kasvaa helposti megakorporaatioita, mutta pelkästään niillä ei elä.

käpyQaarti

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 10 900
 • Liked: 16634
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1274 : 16.02.2022, 23:49:25 »
Suomen tuottavuuden nousu ei ole eurosta kiinni. euroalueella talouskasvu on ollut voimakkainta ja Suomea parempaa alueen kansankapitalistisissa maissa. Jälkiteollisessa yhteiskunnassa talouskasvu on verrannollista siihen kuinka kansankapitalistinen maa on.

Käyttääkö kukaan muu tätä termiä kansankapitalismi?

Joku pohjoismaa taisi olla tällainen?

Pärjääkö tämä pohjoismaa ilman megakorporaatioita?

https://fi.wiktionary.org/wiki/kansankapitalismi

Suomikin on ottanut viimeaikoina askeleita kansankapitalismin suuntaan. Pärjääkö muut pohjoismaat ilman satoja uusia pörssiyrityksiä joita on listattu tällä vuosituhannella pörssiin. No ei pärjää. Uusista tulokkaista kasvaa helposti megakorporaatioita, mutta pelkästään niillä ei elä.

Lainaus
Substantiivi

kansankapitalismi

1. se, että laaja kansanosa omistaa pörssiyritysten osakkeita; ajatus, että keskiluokkakin pääsee tuotannontekijöiden omistajiksi ja hyötymään kapitalismista

Ja sinäkö ihan oikeasti uskot tämän olevan mahdollista tänä megakorporaatioiden aikana?

Se, että omistaa vaikkapa Pfizerin osakkeita, ei liity mitenkään kyseisen firman päätöksentekoon, aidosta omistajuudesta puhumattakaan.

Kansankapitalismi taitaa olla helpohko tie korporaatiokommunismiin.
« Viimeksi muokattu: 16.02.2022, 23:51:03 kirjoittanut käpyQaarti »
Ef 6:10-11
Lopuksi, vahvistukaa Herrassa ja hänen väkevyytensä voimassa. Pukekaa yllenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne kestää perkeleen kavalat juonet.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 778
 • Liked: 8610
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1275 : 17.02.2022, 00:03:13 »


Ja sinäkö ihan oikeasti uskot tämän olevan mahdollista tänä megakorporaatioiden aikana?

Se, että omistaa vaikkapa Pfizerin osakkeita, ei liity mitenkään kyseisen firman päätöksentekoon, aidosta omistajuudesta puhumattakaan.

Kansankapitalismi taitaa olla helpohko tie korporaatiokommunismiin.

Typerin termi mitä voi olla on tuo korporaatiokommunismi. Ilman kansankapitalismia megakorporaatioilla on vieläkin isompi asema. Biontecin osakkeenomistajat varmaan arvostavat Pfizeria suuresti.

Pallopääkissa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 705
 • Liked: 3411
 • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1276 : 26.03.2022, 18:49:05 »
Joidenkin mielestä kansankapitalismi tarkoittaa distributismia eli omistuksen hajautusoppia.
Lainaus
Distributismi on lähellä ideaa, jota jotkut poliittiset ryhmät Suomessa ovat kutsuneet nimellä kansankapitalismi
https://fi.wikipedia.org/wiki/Distributismi
Itse en käytän tuosta nimeä distributismi ettei aiheuta sekaannusta.

Termi Peoples' Capitalism tuo tuloksena joko tämän https://en.wikipedia.org/wiki/People%27s_capitalism tai tämän https://en.wikipedia.org/wiki/James_S._Albus#Work
Lainaus
Albus made contributions to cerebellar robotics, developed a two-handed manipulator system known as the Robocrane (a crane-like variation on the Stewart platform idea), and proposed an economic concept known as "Peoples' Capitalism".[5] Peoples' Capitalism is similar to the ideas of Louis O. Kelso and discusses the question "how would we live without jobs?". Albus himself described the impact of his economic ideas as "slight".[4]

Ruotsilla on oma kelluva valuutta kun se älysi pitää sen. Tietääkseni Ruotsissa ei ole lakkautettu paperi- ja sellutehtaita niinkuin Suomessa. Yksi syy on oma valuutta.

Lukematta ketjua oma hatusta vedetty arvio talouden laittamiseksi kuntoon sisältää oman kelluvan valuutan, ja eron Schengenin sopimuksesta. Näin voitaisiin pitää oma rajavalvonta, päättää siitä keitä päästetän maahan ja keitä ei, sekä säännellä ja rajoittaa ulkomaisen työvoiman käyttöä. Tämä edellyttäisi sitä että erotaan Schengenistä, eurosta, ja lopulta EU:sta, tässä järjestyksessä.

@Tragedian synty mainitsi että persujen kannattaisi pitää esillä tiestön kuntoa. Voisi todeta että jos valtion pitää ottaa velkaa, käytetään se liikenneverkon kunnostamiseen. Tuolla velalla laitettaisiin maantiet, rautatiet, satamat, lentokentät sekä internetyhteydet kerralla kuntoon, ja niitä sitten pidettäisiin koko ajan kunnossa.

Sähkö ja lämmitys on energian hinta-ketjun aihe mutta pitäisi pyrkiä siihen että sähkö ja lämmitys ovat edullista yrityksille ja kotitalouksille. Näin saadaan pidetyä pitää yritysten ja kotitalouksien kustannuksia kurissa.

Bensan ja dieselin verot pois, ja ainostaan ALV jäisi siihen. ALV tuottaisi kuitenkin aika paljon hilloa vaikka se olisi ainoa vero mikä olisi polttoaineissa.

Turveöljy ja sen käyttö moottoreissa ja muissa härveleissä on aihepiiri joka kiinnostaisi meikäläistä enemmän.

Pystytäänkö lakkautetuissa paperi- tai sellutehtaissa tekemään muita puunjalostustuotteita? Jotain puuperäisiä biopolttoaineita tai muita biojuttuja? Voiko sellaisesta tehdä vaikka biovoimalan joka tekisi sähköä? Onko täällä ketään puualan insinööriä joka voisi kertoa?
« Viimeksi muokattu: 26.03.2022, 18:50:46 kirjoittanut Pallopääkissa »
Kissafani

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 340
 • Liked: 1542
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1277 : 22.06.2022, 23:45:52 »
Kilpailukyvyn voisi kuvata kysymällä, että mihin maahan muuttaisit mieluiten:

- Jos olisit yrittäjä
- Jos olisit palkansaaja
- Jos olisit suurpääoma
- Jos etsit hyvää sosiaaliturvaa
- Jos etsit hyvää terveydenhoitoa
- Jos etsit turvallisinta maata asua
- Jos etsit turvallisinta maata kasvattaa lapsia
- Jos etsit maata, jossa saa parhaan koulutuksen
- Jos etsit maata, jossa tieteen erikoisosaaminen tuottaa parhaiten

International Institute for Management Development (IMD) (Kansainvälinen johtamisen kehittämisinstituutti) julkaisee maailman kilpailukykyluokitusta. Vuonna 2022 maailman kilpailukykyisimmat TOP 20 on:

1. Tanska
2. Sveitsi
3. Singapore
4. Ruotsi
5. Hongkongin erityishallintoalue
6. Alankomaat
7. Taiwan
8. Suomi
9. Norja
10. Yhdysvallat
11. Irlanti
12. Yhdistyneet Arabiemiirikunnat
13. Luxemburg
14. Kanada
15. Saksa
16. Islanti
17. Kiina
18. Qatar
19. Australia
20. Itävalta

The IMD World Competitiveness Ranking. (Linkki avaa internetsivun, jossa on maiden kilpailukykyluokitus.)

https://worldcompetitiveness.imd.org/rankings/wcy

IMD World Competitiveness Booklet 2022. (Linkki vie suoraan sivulle, jossa on maiden kilpailukykyluokitus.)

https://imd.cld.bz/IMD-World-Competitiveness-Booklet-2022/34/

(Jos joku miettii miten sulkuja käytetään niin ohessa linkki.)

https://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/kielenhuolto/oikeinkirjoitus/valimerkit/sulkumerkit/
« Viimeksi muokattu: 24.06.2022, 11:26:48 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 37 428
 • Liked: 37436
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1278 : 23.06.2022, 02:12:34 »
Ruotsilla on oma kelluva valuutta kun se älysi pitää sen. Tietääkseni Ruotsissa ei ole lakkautettu paperi- ja sellutehtaita niinkuin Suomessa. Yksi syy on oma valuutta.

Lukematta ketjua oma hatusta vedetty arvio talouden laittamiseksi kuntoon sisältää oman kelluvan valuutan, ja eron Schengenin sopimuksesta. Näin voitaisiin pitää oma rajavalvonta, päättää siitä keitä päästetän maahan ja keitä ei, sekä säännellä ja rajoittaa ulkomaisen työvoiman käyttöä. Tämä edellyttäisi sitä että erotaan Schengenistä, eurosta, ja lopulta EU:sta, tässä järjestyksessä.

Tämä. Juurikin näin.

Ainoastaan kelluvalla valuutalla voi selvitä kikystä. Nythän me olemme tippumassa kelkasta kokonaan. Toisaalta tämäkin on myöhäistä siinä vaiheessa kun kaikki teollisuus on ajettu maasta ja koko eu:sta ulos. Sitten on kaikki myöhäistä. Paitsi tietenkin maanpuolustus.
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä
"Kimppuuni käytiin nyrkein – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla" - J.Sipilä

artti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 340
 • Liked: 1542
 • Ajattele isommin Ajattele kaukonäköisemmin
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1279 : 26.06.2022, 04:51:50 »
Jotta Suomen talous nousee niin Suomen täytyy saada maailmantalous nousuun. Isossa kuvassa tie saada maailmantalous nousuun on resurssiperustan vaihtaminen. Maaöljyn, maakaasun, kivihiilen ja maankuoren metallien aikakaudesta on siirryttävä fuusioreaktoreiden ja aurinkokunnan resurssien hyödyntämisen aikakauteen. Resurssiperusta on vaihdettava ennen kuin maaöljy, maakaasu ja kivihiili ovat ehtyneet ja maankuoren metallikaivokset ovat tyhjennetty, että meillä on uusi resurssiperusta valmiina, kun maaöljy, maakaasu ja kivihiili ovat ehtyneet ja maankuoren metallikaivokset ovat tyhjennetty.

Vilkaisen Komission internetsivuja silloin tällöin. Komissiossa on valmisteltu Euroopan unionin vetytaloutta. Vilkaistuani Suomen Valtioneuvoston internetsivuja havaitsin ensimmäisen kerran, että Suomessa on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa vety-infrastruktuurin rakentamisen aloittaminen. Suomen valtio valmistelee Suomen siirtämistä vetytalouteen.

2014 - 2020 Suomi ja Viro suunnittelivat ja rakensivat Suomen ja Baltian maakaasuverkostot yhdistävän kaasuputken Suomenlahden pohjalle, jonka rakentamisen aikana hankkeesta ei juuri puhuttu.

Kaasuputken rakentamisen suunnittelun ja rakentamisen aikana keltaiset tiedotusvälineet kirkuivat, että Suomenlahdella lentää Venäjän ilmavoimien lentokoneita, mutta tässä asiayhteydessä keltainen media ei erityisesti korostanut Suomenlahdelle rakennettavaa kaasuputkea.

Baltic Connector -kaasuputki on merkittävä, koska kaasuputki yhdistää Suomen kaasuverkoston Baltian kaasuverkkoon. Tämän jälkeen valmistui Baltian ja Puolan kaasuverkot yhdistävä GIPL-kaasuputki, joka yhdistää Suomen ja Baltian kaasuverkot Eurooppaan.

Tiesitkö, että Talouspoliittisen ministerivaliokunnan esityslistalla oli Gasgrid Finland Oy:n toimialan laajentaminen konsernitasolla vedyn siirtoinfrastruktuuriin. En minäkään. En tiennyt, että Valtioneuvostossa on Talouspoliittinen ministerivaliokunta. Piti katsoa Valtioneuvoston sivuilta ministerivaliokunnat.

Lainaus
Suomeen perustetaan kansallinen vetyverkko. Talouspoliittinen ministerivaliokunta on tänään puoltanut valtion kokonaan omistaman Gasgrid Finland Oy:n toimialan laajentamista konsernitasolla vedyn siirtoinfrastruktuuriin ja siihen liittyvän vetymarkkinan kehittämiseen Suomessa.

[..]

Gasgrid Finland Oy on vastannut Suomessa kaasun siirron ja kaasujärjestelmän toimivuuden ja häiriöttömyyden turvaamisesta kaikissa olosuhteissa. Jatkossa yhtiön strategisena intressinä on lisäksi vedyn ja sen kaasumaisten johdannaisten siirron ja siirtoinfrastruktuurin kehittäminen ja niiden toimivuuden ja häiriöttömyyden turvaaminen.

Yhtiö perustaa tehtävää varten tytäryhtiön, VetyVerkko Oy:n, jota se pääomittaa nykyisillä rahoitusjärjestelyillään ja liiketoiminnan kassavirrallaan. Valtio voi tarvittaessa pääomittaa yhtiötä, jos uudet hankkeet osoittautuvat vetykehityksen edistämisen kannalta merkittäviksi.

[]

Vetytalouden kehittymistä ovat vauhdittaneet nykyinen geopoliittinen tilanne ja sen myötä tarve vähentää tuontienergiariippuvuutta. Suomen kansallista energiaturvallisuutta, energiaitsenäisyyttä ja kilpailukykyä on energiakriisin myötä tarve kehittää nopeutetusti.

[]

https://vnk.fi/-/suomi-vauhdittaa-vetytaloutta-gasgrid-perustaa-vedyn-siirtoyhtion

PS: näyttää siltä, että Googlen konekääntäjä ei aina osaa kääntää suomesta englanniksi kaikkia suluissa olevia pitkiä tekstejä, jonka havaitsin tarkistettuani tekstin konekääntäjällä. Esimerkiksi kirjoitin Baltic Connector osuuden sulkuihin, ja sitten havaitsin konekääntäjän pudottaneen yhden osion kappaleen tekstistä.
« Viimeksi muokattu: 27.06.2022, 23:58:16 kirjoittanut artti »
Jäljentävä paperi äänestyslapun alla on äänestäjän kuitti
Provosoiminen on toimintaa, jonka tavoitteena on negatiivinen reaktio (omalla vastuulla)
Pelkureilla ei ole demokratiaa
Tulevaisuusorientoidu positiivisesti

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 394
 • Liked: 16200
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1280 : 01.07.2022, 16:25:52 »
vihreä unelma:

Tuulivoimaa rakennetaan kiivaampaan tahtiin kuin koskaan aiemmin

Lainaus
Suomeen nousee nyt tuulivoimaloita nopeammin kuin koskaan aiemmin, kertoo Suomen Tuulivoimayhdistys. Alkuvuonna rakennettiin 154 uutta voimalaa, ja loppuvuodelta odotetaan vielä suurempaa määrää.

Viime vuonna tuulivoimaloiden rakentamisessa tehtiin uusi ennätys, kun niitä nousi 141. Tämä luku ohitettiin tänä vuonna alle puolessa vuodessa. Tuulivoimakapasiteetti on kasvanut tämän vuoden aikana 24 prosenttia viime vuoden loppuun verrattuna. Tänä vuonna uutta kapasiteettia on kertynyt 784 megawattia.

Eniten tuulivoimaa on noussut Pohjois-Pohjanmaalle, ja maakunta on kasvattanut johtoaan. Kesäkuun lopussa maakunnassa sijaitsi jo 40 prosenttia Suomen tähän mennessä rakennetusta kapasiteetista. Vuodenvaihteessa osuus oli 37 prosenttia.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen sanoi, ettei tämä vauhti ole vielä riittävä.

https://www.karjalainen.fi/talous/tuulivoimaa-rakennetaan-kiivaampaan-tahtiin-kuin-koskaan-aiemmin

todellisuus:

Moventas Gearsin uusi omistaja Flender sulkee Rautpohjan tehtaan, työt loppuvat 60 ihmiseltä Jyväskylässä
Lainaus
Tuulivoimaloiden vaihteita valmistavan Moventas Gearsin uusi omistaja keskittää yhtiön toiminnot Jyväskylässä Keljon Eteläportin alueelle. Rautpohjan tehdas sulkeutuu vuodenvaihteen tienoilla.

Tuulivoimaloiden vaihteita valmistavan Moventas Gearsin ostanut saksalainen Flender vähentää Jyväskylästä väkeä, noin 60 henkeä. Flender keskittää Moventaksen toiminnan Jyväskylässä Eteläportin alueella toimivaan Ikolan tehtaaseen.

Rautpohjan tehdas suljetaan viimeistään ensi vuoden alussa, kertoo Flenderin huoltoliiketoiminnan johtaja Antti Turunen. Turunen toteaa, että järjestelyn taustalla on Moventaksen pitkään jatkunut vaikea taloustilanne. Säästöjä on haettu sekä kiinteistöistä että henkilöstöstä.

Turusen mukaan väenvähennykset on toteutettu valtaosin niin sanotuilla pehmeillä keinoilla, "kovat irtisanomiset" koskevat noin viidennestä kaikista lähtijöistä.

https://yle.fi/uutiset/3-12518687

jännää, että nämä lafkat ei kannata edes keinotekoisen nousukauden aikana... muistan miten kuralla nämä tuulivoimalafkat oli kymmenen vuotta sitten, mutta edelleen ?

 :silakka:
that's a bingo!

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 42 535
 • Liked: 67832
 • Takaisinviskaaja ja -työntäjä. Bloomeri.
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1281 : 01.07.2022, 18:37:10 »
Miten Suomen talous lähtisi nousuun?

- Tehdään kaikki päinvastoin kuin tähän asti  on tehty viimeiset 30 vuotta.

1. Luovutaan mukavihreästä energiasta kuten tuuli- ja aurinko
2. Tuotetaan energiaa omavaraisesti ydinvoimalla, turpeella, puulla ja vesivoimalla
3. Käytetään hiihtä ja öljyä kuten 10 vuotta sitten
4. Lasketaan plttoaineiden hintaa 75%
5. Suositaan autoliikennettä raideliikenteen sijaan
6. Lopetaan kaikki mokutusvirat ja haittabyrokratia
7. Viskataan asiattomasti oleskelevat takaisin koteihinsa

Tuossa noin alkuun
- Rakennusporojekteja ja rautaa itärajalle
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Turvapaikan hakeminen on perusoikeus joka menee kaiken muun edelle.”
— Sisäministeri Ohisalo, Vihreät

“Suomi ei tule estämään keneltäkään turvapaikanhakua missään tilanteessa."
— Sisäministeri Krista Mikkonen, Vihreät

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 778
 • Liked: 8610
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1282 : 01.07.2022, 23:04:25 »
Miten Suomen talous lähtisi nousuun?

- Tehdään kaikki päinvastoin kuin tähän asti  on tehty viimeiset 30 vuotta.

1. Luovutaan mukavihreästä energiasta kuten tuuli- ja aurinko
2. Tuotetaan energiaa omavaraisesti ydinvoimalla, turpeella, puulla ja vesivoimalla
3. Käytetään hiihtä ja öljyä kuten 10 vuotta sitten
4. Lasketaan plttoaineiden hintaa 75%
5. Suositaan autoliikennettä raideliikenteen sijaan
6. Lopetaan kaikki mokutusvirat ja haittabyrokratia
7. Viskataan asiattomasti oleskelevat takaisin koteihinsa

Tuossa noin alkuun
- Rakennusporojekteja ja rautaa itärajalle

Ja millähän lailla se nostaisi taloutta että tuontiölkän kulutus laitettaissiin nousuun?
Eiköhän uudet hyväpalkkaiset duunit nosta sitä taloutta.

Totti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 717
 • Liked: 29969
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1283 : 02.07.2022, 01:27:08 »
jännää, että nämä lafkat ei kannata edes keinotekoisen nousukauden aikana... muistan miten kuralla nämä tuulivoimalafkat oli kymmenen vuotta sitten, mutta edelleen ?

Tuulivoimaloiden valmistus on hyvin kilpailtu ala. 10 suurimmalla valmistajalla on 75% asennetusta kapasiteetista, mutta valmistajia on maailmanlaajuisesti satoja. Suurimmatkin valmistajat tekevät aika vaatimattomia voittoja, jotka ovat vain joku prosentti liikevaihdosta.

Vihervasemmisto on kaupannut uusiutuva energian teknologian ja valmistus uudeksi vientialaksi ja jopa "Nokiaksi" Suomelle. Tällaiset puheet ovat kuitenkin silkkaa fantasiaa.

Suomella ei käytännössä ole mitään asiaa tuulivoimamarkkinoille. Meidän kustannustaso on aivan liian korkea ja kilpailevan tuulivoimalafirman pystyttäminen on miljardihanke, johon ei tästä maasta löydy pääomia.

Tuulivoima on lisäksi hyvin vakiintunut teknologia, jossa uudet innovaatiot ovat vaatimattomia ja lähinnä inkrementaalisia eikä mullistavia. Markkinaosuuden saaminen uuden teknologian avulla ei siis ole mahdollista vaan ainoa tapa saada markkinaosuuksia olisi myydä halvalla. Halpamyynti ei onnistu Suomen olosuhteissa, joten uuden "Nokian" löytäminen tuulivoimasta voi unohtaa. Sama tosin koskee aurinkovoimaakin.

Tuulivoima ei ole heikosti kannattavaa vain valmistuksen osalta. Myös tuulivoimapuistot ovat pitkälti tappiollisia. Kannattavuusongelma on jopa rakenteellinen, eli sitä on vaikea välttää.

Rakenneongelma syntyy siitä, että kun tuulee paljon, kaikki voimalat pyörii ja pörssisähkön hinta alkaa laskemaan ylikapasiteetin takia. Tätä voi välttää seisottamalla tuulivoimala, mutta silloin se ei tuota yhtään mitään rahaakaan eli pääomakustannukset jäävät kattamatta. Kun ei tule, ei ole mitään myytävää ja ansiot ovat nolla.

Tuulivoima on siis jatkuvasti väärässä vaiheessa kysynnän ja tarjonnan osalta ja ongelma pahenee mitä enemmän tuulivoimaa rakennetaan. Yksittäiset tuulivoimalathan voi vielä ratsastaa muun sähköntuotannon varjossa koska niiden vaikutus kokonaistarjontaan on pieni eivätkä ne siis vaikuta sähkön hintaan. Mutta jos tuulivoimaa on paljon, tuulen piikit ja laaksot alkavat määräämään sähkön hintaa ja päädytään juuri tähän väärään markkina vaiheeseen.
Sosialisti on mätä ydintä myöten.
 - kansanviisaus

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 706
 • Liked: 10533
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1284 : 02.07.2022, 12:44:09 »
Miten Suomen talous lähtisi nousuun?

- Tehdään kaikki päinvastoin kuin tähän asti  on tehty viimeiset 30 vuotta.

1. Luovutaan mukavihreästä energiasta kuten tuuli- ja aurinko
2. Tuotetaan energiaa omavaraisesti ydinvoimalla, turpeella, puulla ja vesivoimalla
3. Käytetään hiihtä ja öljyä kuten 10 vuotta sitten
4. Lasketaan plttoaineiden hintaa 75%
5. Suositaan autoliikennettä raideliikenteen sijaan
6. Lopetaan kaikki mokutusvirat ja haittabyrokratia
7. Viskataan asiattomasti oleskelevat takaisin koteihinsa

Tuossa noin alkuun


Olen enimmäkseen samaa mieltä.
 • Joihinkin kohteisiin tuulivoima ja aurinkopaneelit sopivat. Esimerkiksi omakotitaloihin, veneisiin ja kesämökeille. Tavallisesti järkevät käyttökohteet ovat jostain syystä sähköverkon ulottumattomissa. Mutta periaatteella "asiakas maksaa" voidaan kyllä kyhätä mitä ihmeellisimpiä järjestelmiä.

 • Ydinvoimaloista saadaan luotettavaa perusvoimaa ja vesivoimaloista saadaan kaivattua säätövoimaa. Turpeesta, puusta ja muusta biomassasta saadaan liikennepolttoaineisiin tarvittavaa hiiltä.

 • Vähittäinen luopuminen hiilen, öljyn ja maakaasun käytöstä on järkevää useistakin syistä: a) Ne eivät ole kotimaisia. b) Ne ehtyvät vähitellen. c) Erityisesti raakaöljyn ja maakaasun tuotannosta suuri osa on sellaisissa maissa, joita emme ehkä halua tukea taloudellisesti. Tämä on arvokysymys mitä suurimmassa määrin, mutta se voi olla myös turvallisuuspoliittinen.

 • Polttoaineiden hinnat määräytykööt markkinoilla. Tässä kohtaa on hyvä huomata että Suomessa suuri osa polttoaineiden hinnoista on veroa. Jos onnistutaan saamaan Suomi todella omavaraiseksi nestepolttoaineissa, mukaanlukien raaka-aineet ja primäärienergia, nykyinen verokuritus olisi syytä lopettaa.

 • Autoliikenteellä ja raideliikenteellä on omat paikkansa, mutta tieverkosto olisi syytä pitää kunnossa.

 • Suomen julkisella sektorilla on valtavasti haitallista painolastia. Siis turhien lisäksi. Julkisen sektorin terävöittäminen ja hoikistaminen olisi erittäin terevellistä vuosikymmenten pöhötyksen jälkeen. Tulee palata perusasioiden äärelle ja pohtia syvällisesti: Mitä varsinaisia tehtäviä yhteiskunnalla on? Miksi yhteiskunta ylipäätään on olemassa? Keiden hyväksi yhteiskunnan tulee toimia?

 • Asiattomasti oleskelevien kotiuttamisessa voitaisiin hyödyntää viihtymisleirejä. Viihtymisleiri on oivallinen vaihtoehto pakkosiirroille.
Jokainen joka ei myönnä Suomen olevan vekselivetoinen velkaelvis voi jättää ministerinsalkkunsa ovelle ja painua vaikka helvettiin.
—Waldseemüller
Tuurivoima

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 42 535
 • Liked: 67832
 • Takaisinviskaaja ja -työntäjä. Bloomeri.
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1285 : 02.07.2022, 12:53:45 »
Asiattomasti oleskelevien kotiuttamisessa voitaisiin hyödyntää viihtymisleirejä. Viihtymisleiri on oivallinen vaihtoehto pakkosiirroille.

Enemmistö suomalaisista ottaisi kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat heti säilöön odottamaan palautusta joko kotimaahansa tai lähtömaahan.

Suomalaisista vain 18 % antaisi käännytyspäätöksen saaneiden kulkea vapaasti. Peräti 59 % vastaajista haluaisi ottaa käännytyspäätöksen saaneet heti talteen.

Tämä ilmenee perussuomalaisten TNS-gallupilla teettämästä tutkimuksesta.

Naisista 58 %, miehistä 60 %, työttömistä 67 %, työntekijöistä 64 % ja eläkeläisistäkin 61 % kannatti välitöntä säilöönottoa.
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Turvapaikan hakeminen on perusoikeus joka menee kaiken muun edelle.”
— Sisäministeri Ohisalo, Vihreät

“Suomi ei tule estämään keneltäkään turvapaikanhakua missään tilanteessa."
— Sisäministeri Krista Mikkonen, Vihreät

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 504
 • Liked: 5737
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1286 : 02.07.2022, 14:20:47 »
Asumistuki nollaan 10 vuoden kuluessa.
Tyhjillään oleviin kiinteistöihin extravero.
Asuntojen jakaminen pienemmiksi helpoksi ilmoitusasiaksi.
Kansalaispalkka.
Kansan syyllistäminen elintasosairauksista, esim 2 diabeteksestä 95% voidaan saada pois ravinnolla ja liikunnalla, nivelten kulumat ja syövät myös.
Hallitus ottaa puhutteluun rakennusliikkeet ja tekee salaisen sopimuksen millä he lupaavat lopettaa ulkomaalaisten työntekijäiden käytön ja hallitus päättää isosta infrainvestoinnista.
Uusi saimaankanava. 100m leveä, joka toimii myös kesämökkeilyrantana sekä panssariesteenä itään päin.
Valtio keskittyy vain tärkeimpiin asioihin: infra, poliisi, armeija, terveydenhuolto jne.
Lisää ydinvoimaloita.
Kaikki tuet, lait ja asetukset arvioidaan uudelleen.
Kaikki valtion ja kunnan työpaikat arvioidaan uudelleen. Onko tosiaan tarvetta.
Tasoluokat takaisin kouluihin, kannustetaan lahjakkaita. Ja ongelmaoppilaat takaisin tarkkailuluokille jossa heitä voidaan tukea ihan eri malliin.
Koululaisten some ja netinkäyttö kuriin.
Kannustetaan ihmisiä ja sallitaan epäonnistuminen.
Karkoitus kaikille tarpeettomille ulkomaalaisille.
Kotiäitiydestä taas sallittu ja kannustettu ura.
Yhdellä palkalla perheen tultava toimeen.
Kannustetaan säästämistä.
Kannustetaan että ihmiset jättävät kiinalaisen roskan ostamatta.
« Viimeksi muokattu: 02.07.2022, 14:28:09 kirjoittanut Dangr »
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

ApuaHommmaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 120
 • Liked: 4461
 • Aavikolla roskiksessa
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1287 : 02.07.2022, 14:41:57 »
Lopettamalla äärimmäinen ylpeys lähtisi talous kasvuun.

Ne jotka ajattelevat, että talouskasvun päämoottori vuonna 2022 on se, että on enemmän vessansivoajia ovat täysin kujalla. Eli popula mallilla lopetetaan tuet, niin ne menevät töihin. Talouskasvu tulee työn tuottavuuden kasvulla ja se alkaa heti jos perseily loppuisi. Eli ei ala, koska suomalaiset johtajat ovat omasta mielestään maailman parasta, ja oikeasti täyttä sitä ihteään.

Ja tilanne ei ole uusi. Samat loispallot ovat estäneet talouskasvun jo useamman vuosikymmenen.
« Viimeksi muokattu: 02.07.2022, 14:49:41 kirjoittanut ApuaHommmaan »

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 778
 • Liked: 8610
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1288 : 02.07.2022, 16:41:40 »
Asumistuki nollaan 10 vuoden kuluessa.
Tyhjillään oleviin kiinteistöihin extravero.
Asuntojen jakaminen pienemmiksi helpoksi ilmoitusasiaksi.
Kansalaispalkka.
Kansan syyllistäminen elintasosairauksista, esim 2 diabeteksestä 95% voidaan saada pois ravinnolla ja liikunnalla, nivelten kulumat ja syövät myös.
Hallitus ottaa puhutteluun rakennusliikkeet ja tekee salaisen sopimuksen millä he lupaavat lopettaa ulkomaalaisten työntekijäiden käytön ja hallitus päättää isosta infrainvestoinnista.
Uusi saimaankanava. 100m leveä, joka toimii myös kesämökkeilyrantana sekä panssariesteenä itään päin.
Valtio keskittyy vain tärkeimpiin asioihin: infra, poliisi, armeija, terveydenhuolto jne.
Lisää ydinvoimaloita.
Kaikki tuet, lait ja asetukset arvioidaan uudelleen.
Kaikki valtion ja kunnan työpaikat arvioidaan uudelleen. Onko tosiaan tarvetta.
Tasoluokat takaisin kouluihin, kannustetaan lahjakkaita. Ja ongelmaoppilaat takaisin tarkkailuluokille jossa heitä voidaan tukea ihan eri malliin.
Koululaisten some ja netinkäyttö kuriin.
Kannustetaan ihmisiä ja sallitaan epäonnistuminen.
Karkoitus kaikille tarpeettomille ulkomaalaisille.
Kotiäitiydestä taas sallittu ja kannustettu ura.
Yhdellä palkalla perheen tultava toimeen.
Kannustetaan säästämistä.
Kannustetaan että ihmiset jättävät kiinalaisen roskan ostamatta.

Pitkä listä kaikkea "järkevää"  muualla talous on saatu kasvuun ihan sillä että verotus kannustaa sijoittamaan osakkeisiin ja investoimaan. Voisi toimia meilläkin. Helppoa ja yksinkertaista.

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 357
 • Liked: 8540
 • Huumoria(?) Lappeenrannan metsistä
Vs: Miten Suomen talous lähtisi nousuun?
« Vastaus #1289 : 02.07.2022, 18:29:34 »
^ Köydellä ei voi työntää.

Kunhan (lähes) kaikki edellä luetelluista asioista toteutettaisiin, osakkeisiin ja investointeihin sijoittaminen kasvaisi ilman veroporkkanoitakin, vaikka olet kyllä oikeassa, verotuskin on pahasti rikki ja vaatisi korjaamista.
Virus on taas laukalla ja vieläpä keskellä kesää! Ja eikun pahenee mitä pidemmälle syksy etenee... Talvi 21-22 ja virus huutaa jippiitä rokotuskattavuudesta huolimatta. Mutta onneksi helmikuussa 2022 koko painajainen on ohi, näin Sanna I Suuri on päättänyt. Kaikki pääsee hiihtolomille ja bilettämään, kiitos Sannamme!

Tagit: talous