UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: 2018-11-07 Viktor Orbán saapui Suomeen – Unkarin nykytoimet ”eivät vaan käy”  (Luettu 14809 kertaa)

Econ101

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 451
 • Liked: 1077
Tällaista ei päästettäisi nykyään läpi Ylellä tai Helsingin Sanomissa:

Lainaus
Sananvapaus kiinnostaa Unkarissa vain harvoja

Orbánin hallintoon kriittisesti suhtautuvan index.hu -verkkosivuston taustalla toimivaa säätiötä johtava László Bodolai kuvailee Unkarin vapaan median tilaa vaikeaksi, koska sananvapaus kiinnostaa vain harvoja.

László Bodolain mukaan sananvapauden tila Unkarissa on sinänsä hyvä, mutta median omistussuhteet ovat ongelmallisia.

– Yleisesti ottaen Unkarissa ei ole ongelmia vapaan lehdistön tai sananvapauden suhteen. Oikeusjärjestelmä suojelee vahvasti lehdistönvapautta ja sanomalehtien haastaminen oikeuteen on vaikeaa. Sen sijaan ongelmana on, että useimmat mediakanavat ovat hallitusta lähellä olevien tahojen omistuksessa. Toisin sanoen vaihtoehtoiset mielipiteet eivät ole kiellettyjä, mutta niillä ei juuri ole julkaisukanavia.

Hallituksenvastaisia mielipiteitä ilmaiseviin bloggareihin ja muihin mielipidevaikuttajiin on myös kohdistunut painostusta ja uhkauksia. Mikäli nimimerkin turvin mielipiteitään ilmaisseen todellinen henkilöllisyys on paljastunut, seurauksena on pahimmillaan ollut työpaikan menettäminen.
...
Kansan Uutiset 29.7.2019

Sama pari vuotta sitten Puolan suhteen, kun opposition edustaja totesi haastattelussa, ettei sananvapaus ole Puolassa mikään ongelma, mutta samaan aikaan Ylen toimittajat keksivät kilvan omasta päästään juttuja toimittajien mielivaltaisista erottamisista.

Olen hämmästynyt. Kansan Uutiset ei valehtele Unkaria ja Orbania käsittelevässä jutussaan, kun esillä on faktoja, jotka eivät tue punavihernarratiivia. Tästä KU:lle pojot, ja itselle rasti seinään. Näitä ei usein näe.
"If something cannot go on forever, it will (eventually) stop."
-Herbert Stein, Richard Nixonin ja Gerald Fordin talouspoliittinen neuvonantaja

internetsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 139
 • Liked: 13888
 • Lohjan persut
Unkarissa sanomalehdet ovat hyvin politisoituneita ja kun kioskilta ostaa lehden, niin tietää lehden merkistä ostajan puoluekannan. Asia on verrannollinen siihen, että jos Suomessa Ilta-Sanomien ja Iltalehden tilalla olisikin Suomen Uutiset ja Vihreä Lanka, suosituimpina lehtinä.

Kun tilanne on tämä, että Fidesziä äänestää puolet, niin silloin sen linjaa tukevien lehtien menekki pysyy hyvänä. Punikeilla menee huonosti, niin myös punikkilehdillä menee huonosti.

Penaalit haluaa vaan syöttää fakenewsiä tästä asiasta, koska Orban on nuiva ja koska aita, luottaen siihen, ettei normikansalainen tiedä Unkarin mediasysteemiä. Onneksi täällä Hommassa tiedetään, mitenkä asiat ovat, joskus tietoa lipsuu jopa Kusariin.
N niin kuin nuiva. HO HO HO!

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 293
 • Liked: 5696
Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) sanoo, että HS olisi Unkarin lähetystön mukaan vääristellyt Unkarin ulkoministerin puheita.

Tähän HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi vastaa siteeraamalla Hertta Kuusista.

Mäkelä kutsuu tämän jälkeen HS.ää Pravdaksi, mikä jälkeen Mikko Kärnä ryhtyy taas viljelemään keksimäänsä älytöntä "putinsuomalaistet" -termiä.


Mikko Kärnä tyrmää rajatarkastukset länsirajalla vedoten lohenkalastukseen ja "sadan miljoonan kustannuksiin".

Kärnä myös hyökkää Perussuomalaisia vastaan "but muh Russia" -argumentilla.foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 453
 • Liked: 20771
Mielestäni ei ole välttämättä PS:n pyhä asia toimia Unkarin hallinnon juoksupoikana mutta...

Jos Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja on sitä mieltä että hän voi päättää kenen heidän juttunsa kohteena olevan vastineen julkaisu on tarpeellista ja kenen ei, ollaan aika kaukana journalististen periaatteiden noudattamisesta. Ainakin jos journalistiset periaatteet ovat niitä joihin HS väittää sitoutuneensa.

Toisaalta kyseessä on sama lafka (ja sama vastaava päätoimittaja) joka edelleenkin pitää sivuillaan esillä aktiivisena toimijana tilinumeroa luvatonta rahankeräystä varten ja kategorisesti kieltäytyy antamasta keräykseen liittyviä tietoja niitä kysyville. Sanoma näkee olevansa niin journalististen periaatteiden kuin lainkin yläpuolella, ja tämä vaikuttaa toistuvalta toiminnalta.

Onnetonta tässä on että sellaista mediavaltaa ja -tahtoa ei tässä maassa ole että tämä tulisi yleiseen tietoisuuteen. Sen sijaan Sanoma mainostanee omaa jalouttaan huomennakin hyökkäämällä niitä vastaan jotka vaativat heiltä itseltään jonkinlaista integriteettiä.
« Viimeksi muokattu: 01.09.2019, 20:50:05 kirjoittanut foobar »
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 968
 • Liked: 69960
Toimittaja Jukka Petäjä pelottelee natsittelunsa ohessa AfD:n muuttavan Saksan Unkariksi. Hui.

Helsingin Sanomat: HS-analyysi: Vaihtoehto Saksalle -puolue vaatii ohjelmiston puhdistuksia ja listoja taiteilijoiden etnisestä taustasta, mikä herättää pelkoa kulttuuri­kentällä 3.9.2019

Oli taas niin hassun kuuloisia juttuja (="vastuullista journalismia") Unkarista, että päätin tarkistaa, miten lähellä totuutta liikutaan.

Kävi ilmi, että jossain naurettavan kaukana, kuten tavallista. Nämä vaan eivät millään kykene pysymään totuudessa.

Lainaus käyttäjältä: Jukka Petäjä, HS
Financial Timesin mukaan AfD haluaisi ryhtyä samanlaisiin toimiin kuin populistinen Fidesz-puolue Unkarissa. Molemmat haluavat luoda viholliskuvia oman valtansa pönkittämiseksi.

Taide on siihen hyvä väline.

Noin vuosi sitten Fideszin masinoima homovastainen mielenosoitus johti Elton Johnin säveltämän ja Lee Hallin kirjoittaman Billy Elliot -musikaalin 15 esityksen perumiseen Budapestissa. Pääministeri Viktor Orbánin johtamalla Fidesz-puolueella on tiukka ote Billy Elliotia esittäneestä Unkarin valtionoopperasta.

Ei ollut Fideszin tai minkään muunkaan tahon masinoimaa homovastaista tai muutakaan mielenosoitusta.

Oli vain julkisuudessa tuntemattoman henkilön kirjoitus lehdessä, joka tosin yhdistetään Fidesziin, mutta kirjoittaja ei tiettävästi liittynyt puolueeseen millään tavalla.

Ooppera oli esittänyt teosta monta vuotta, ja johtajan mukaan loppujen esitysten myöhempi peruminen johtui heikosta lipunmyynnistä, ei kriittisestä kolumnista, johon johtaja kirjoitti lehdessä seuraavana päivänä julkaistun puolustavan vastineen.

Älytön väite herätti huomioni, koska Fidesz tunnetusti ei ole homovastainen joskaan ei mikään homofiilinenkaan, kuten nykyään vaaditaan.

Lainaus käyttäjältä: Jukka Petäjä, HS
Unkarissa yritettiin niin ikään painostaa George Gershwinin Porgy ja Bess -oopperan roolijakoa. Fidesz olisi halunnut kokonaan valkoisen produktion.

Gershwinin perikunta painoi kuitenkin heti jarrua. Se ei halunnut historiaa väärennettävän.

Fidesz ei tiettävästi ole painostanut mitään tai ketään, eikä liity jupakkaan kuin taas korkeintaan huteria aasinsiltoja pitkin.

Oopperan johtaja ei suostunut Gershwinin perikunnan vasta sopimuksen solmimisen jälkeen esittämään vaatimukseen, että Porgy and Bess -esityksen laulajien on oltava rodultaan mustia, ei esimerkiksi mustiksi maskeerattuja, ja tästä sitten väännettiin kättä. Johtaja, joka piti vaatimusta typeränä ja rasistisena, pyysi ehdon täyttääkseen esiintyjiä allekirjoittamaan vakuutuksen, että he ovat afrikkalaisamerikkalaisia. Rotuhan on tunnetusti pelkkä ilmoitusasia.

Mutta Fidesz ei tähän liittynyt kuin sitä kautta, että oopperan vuosia aiemmin irtisanoutunut musiikillinen johtaja väitti jupakkaa Fidesziä tukevaksi vaalitempuksi.

Edit:
Vielä sekin virheellinen väite, että Fidesz, oopperan johtaja tai kukaan muukaan ei ilmoittanut haluavansa "kokonaan valkoista produktiota". Porgy ja Bess esitettiin Unkarissa miehityksellä, jossa oli sekä mustia että valkoisia, mutta Gershwinin perikunta vaati kokonaan mustaa produktiota. Kokonaan valkoisia miehityksiä on kyllä ollut monissa muissa Euroopan maissa aiempina vuosikymmeninä, kun mustia laulajia ei ollut tarjolla, ja aiemmin myös Unkarissa.

Mutta joo, en löydä googlaamalla mistään uutisista, en edes leimallisesti vasemmistolaisesta The Guardianista, viittauksia näihin toimittaja Petäjän esittämiin väitteisiin (homovastainen mielenosoitus, vaatimus kokovalkoisesta produktiosta, Fideszin ohjailu jne.), joten niiden täytyy olla hänen itse keksimiään tai jostain epämääräisestä Unkaria tarkoituksella mustamaalaavasta lähteestä, jota Google ei osaa tarjota.
« Viimeksi muokattu: 03.09.2019, 19:21:53 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 968
 • Liked: 69960
Ylen tv-uutisissa toimittaja Suvi Turtiainen syytti Unkaria Sorosin Central European Universityn eli CEU-yliopiston sulkemisesta ja akateemisen vapauden rajoittamisesta. Viranomaiset eivät yliopistoa kylläkään sulkeneet, vaan yliopiston väki päätti itse jo viime vuonna muuttaa Wieniin sen sijaan, että olisivat täyttäneet Unkarissa toimiville ulkomaisille yliopistoille asetetut ehdot.

Jutussa CEU:n opiskelijat syyttivät Unkaria Sorosin mustamaalauksesta. Puolueettomana asiantuntijakommentaattorina Sorosin rahoittaman Freedom Housen edustaja, joka hänkin syytti Unkaria korruptiosta ja median vapauden rajoittamisesta. Hallituksen kantaa ei Ylen jutussa esitetty.

Eipä esitetty myöskään jupakassa sovittelijana toimineen Yhdysvaltain (Sorosin yliopiston kotimaa) Unkarin suurlähettilään kantaa. Suurlähettiläs David Cornsteinin mukaan kiistassa ei ole millään lailla kyse akateemisesta vapaudesta vaan Sorosin yhteistyöhaluttomuudesta. Suurlähettiläs on todennut, että taustalla on Sorosin leppymätön viha ("crazed hatred") Orbania kohtaan, joka johti siihen, ettei CEU tehnyt tarvittavia myönnytyksiä.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 968
 • Liked: 69960
Lainaus
Euroopan suurin puolue, keskustaoikeistolainen EPP lähtee taisteluun populisteja vastaan

Euroopa-neuvoston väistyvä puheenjohtaja Donald Tusk on valittu keskusta-oikeistolaisen Euroopan kansapuolueen EPP:n uudeksi johtajaksi. Tusk piti ärhäkän puheen populismia vastaan.

Donald Tusk valittiin Euroopan kansanpuolueen EPP:n uudeksi johtajaksi ilman vastaehdokasta Zagrebissa, Kroatiassa. 62-vuotias Tusk päättää työnsä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana tämän kuun lopussa.

Tusk ottaa Euroopan suurimman puolueen johtaakseen aikana, jona sen kannatus on laskenut tasaisesti eurovaaleissa sekä jäsenmaissa.

Tusk nosti valintapuheessaan esiin ainoastaan yhden asian, taistelun populisteja ja äärioikeistoa vastaan. Tusk on Puolan entinen pääministeri ja hän on ollut molempien äänekäs arvostelija.

– Olen ollut byrokraatti viimeiset viisi vuotta, mutta nyt olen valmis taisteluun. Toivottavasti tekin olette, Tusk sanoi puheessaan EPP:n puoluekokousväelle.

Tusk on arvostellut erityisen tiukasti Puolan ja Unkarin poliittisia päätöksiä.
Unkarin pääministerin Viktor Orbánin johtama Fidesz -puolue on tällä hetkellä jäähyllä EPP:ssä. Puolueelta vietiin äänioikeus johtuen sen rikkomuksista EU:n perusperiaatteita kohtaan.
...
Yle 20.11.2019

Lainaus käyttäjältä: Susanna Turunen, Yle
Tusk haluaa kirkastaa EPP:n poliittista viestiä. Hän on keskustellut politiikan viestimisestä jopa paavi Franciscuksen ja U2-laulajan Bonon kanssa.

Vau. Paavi ja Bono EPP:n viestintäkonsulteiksi. Bonotusta ja jeesustelua.

Lainaus käyttäjältä: Susanna Turunen, Yle
Tuskin mielestä ainoastaan niillä poliitikoilla, jotka pystyvät takaamaan kansalaisten turvallisuuden ja samalla turvaamaan ihmisten vapaudet ja oikeudet on oikeus olla ehdolla vallankahvaan.

– Me emme uhraa arvojamme, ihmisoikeuksia, oikeusvaltioperiaatteita emmekä sivistystä vastalahjaksi turvallisuudesta ja järjestyksestä. Siihen ei ole tarvetta, koska ne eivät sulje toisiaan pois. Se, joka ei voi tätä hyväksyä, ei voi myöskään kuulua tähän perheeseen, sanoi Tusk Zagrebissa.

Ihan kuin pientä paniikkia. Olisi vielä maininnut "perheen" arvoksi sananvapauden, jota EU ja EPP tosin haluavat rajoittaa.

Lainaus käyttäjältä: Susanna Turunen, Yle
Unkarin puoluejäsenyyttä ei käsitellä Zagrebin kokouksessa, mutta EPP:n jäsenpuolueista osa olisi valmis jopa erottamaan Fideszin.

Miksi näin, kun Unkari on käsittääkseni täyttänyt EPP:n asettamat (typerät) ehdot?

Lainaus käyttäjältä: Susanna Turunen, Yle
Miten EPP pystyy terävöittämään viestiään turvallisuudesta ja järjestyksestä haastaessaan populistit ja äärioikeiston ja olemaan silti vapauksien puolustaja on uuden puoluejohdon ensitehtävä.

Petteri Orpo (kok.) on Suomesta ehdolla yhdeksi EPP:n varapuheenjohtajista. Orpon läpimeno ei ole varma mutta äänestyksissä torstaina Orpolla on Pohjoismaiden ja Baltian maiden tuki.

EPP vaihtaa johtoa hetkellä, jolloin koko Euroopassa kiehuu poliittisesti ja Euroopan unionilta odotetaan nykyistä huomattavasti aktiivisempaa roolia – oli kyse sitten turvallisuudesta, maahanmuutosta, taloudesta, kilpailukyvystä tai kansalaisten oikeuksista.

No, Tusk ja Orpo voivat aina syyttää populisteja siitä, että heillä ei ole vastauksia.

Lainaus
Speech by President Donald Tusk at the EPP congress in Zagreb

[...]

I deeply believe that only those who want and are able to give people a feeling of safety and security, preserving at the same time their freedoms and rights, have a mandate to run for power. Under no circumstances can we give away the sphere of security and order to political populists, manipulators and autocrats, who lead people to believe that freedom cannot be reconciled with security. That protecting our borders and territory cannot be reconciled with liberal democracy, and an effective governance with the rule of law.

This is the essence of our internal debate within the European People’s Party. I would like us to end it as quickly as possible with an obvious conclusion. We will not sacrifice values like civic liberties, the rule of law, and decency in a public life on the altar of security and order, because there is simply no need. Because they don’t exclude one another. Whoever is unable to accept it, is de facto placing himself outside our family.

Ok. This is where I will stop. The last thing I want to do is to bore you. Especially that one of the greatest threats we face is our routine, Newspeak, lack of emotions and boredom. Some time ago, Bono, the famous leader of U2, visited me in Brussels. At some point he said that we would lose if our narrative was not as melodramatic as that of the populists. Let us remember that in politics, impressions are sometimes more important than facts. Look at the migration crisis. I remember when some worked really hard for many days and weeks to contain the wave of illegal migrants from Turkey, negotiating for hours, hundreds of hours, our agreement with Ankara, thanks to which, the influx of migrants fell by more than 90 per cent. I don’t have to remind anyone of the great role Angela (Merkel) played here. However someone else took care of impressions. Someone, who also worked hard, but only on his narrative and self-creation, putting up a fence and billboards with anti-migration propaganda.

We must put a stop to this. In a political fight, truth and decency cannot be completely helpless against fake news, manipulation and hate. You must believe in yourselves and the power of your arguments. Do not be afraid to say in public what you really feel (even if you may sometimes think it’s a dangerous experiment), and  you will surely evoke people’s emotions and capture their attention.

Because you know, we are sometimes terribly boring in our communication, aren’t we? But we don’t have to.

A few weeks ago I visited Pope Francis. I told him that I would stand as a candidate for the President of the European People's Party. He gave me a long look and asked if we would be able to distinguish between populismo and popolarismo. I think you know well what he had in mind. If not, please read some of Pope Francis’ writings, you are Christian Democrats after all.

As you know, we have a party among us called Partido Popular. I know that not every party may be called popular, but every party in our family can be popular.  So let us all stand together on this most important political battlefield, on one side parties of irresponsible populism, on the other, our party of responsible popularity. After five years I am fed up with being the European Bureaucrat-in-Chief. I am ready to fight. And I hope you are, too.
https://www.consilium.europa.eu/fi/press/press-releases/2019/11/20/speech-by-president-donald-tusk-at-the-epp-congress-in-zagreb/
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 968
 • Liked: 69960
Toimittaja Jukka Petäjä pelottelee natsittelunsa ohessa AfD:n muuttavan Saksan Unkariksi. Hui.

Helsingin Sanomat: HS-analyysi: Vaihtoehto Saksalle -puolue vaatii ohjelmiston puhdistuksia ja listoja taiteilijoiden etnisestä taustasta, mikä herättää pelkoa kulttuuri­kentällä 3.9.2019

Oli taas niin hassun kuuloisia juttuja (="vastuullista journalismia") Unkarista, että päätin tarkistaa, miten lähellä totuutta liikutaan.

Kävi ilmi, että jossain naurettavan kaukana, kuten tavallista. Nämä vaan eivät millään kykene pysymään totuudessa.
...
Mutta joo, en löydä googlaamalla mistään uutisista, en edes leimallisesti vasemmistolaisesta The Guardianista, viittauksia näihin toimittaja Petäjän esittämiin väitteisiin (homovastainen mielenosoitus, vaatimus kokovalkoisesta produktiosta, Fideszin ohjailu jne.), joten niiden täytyy olla hänen itse keksimiään tai jostain epämääräisestä Unkaria tarkoituksella mustamaalaavasta lähteestä, jota Google ei osaa tarjota.

Hesarin toimittajien Unkari-viha on kyllä jotain uskomatonta.

Lainaus
The Guardian: Unkari vetäytyi Euroviisuista maassa kasvavan homofobian vuoksi – ”Mukana on kiljuvia transvestiitteja ja parrakkaita naisia”

UNKARI on ilmoittanut, ettei se aio osallistua ensi vuoden Euroviisuihin. Maa ei ole kuitenkaan kertonut mitään virallista syytä vetäytymiseen.

Nyt brittilehti The Guardian on kuitenkin selvittänyt, että Unkarin vetäytymisen taustalla on maassa yhä kasvava homofobinen ilmapiiri ja retoriikka.

Taustalla on pääministeri Victor Orbánin lanseeraama perhepolitiikka, jonka tarkoituksena on tukea perinteistä perhemallia ja lisätä väestönkasvua.
...
Helsingin Sanomat 28.11.2019

The Guardian ei jutun perusteella ole selvittänyt yhtään mitään vaan esittää vain toimittajansa mielipiteitä, jotka perustuvat nimettömän unkarilaislähteen mielipiteisiin.

Kulttuuritoimittaja Mari Koppinen menee kuitenkin vielä pitemmälle:

Lainaus käyttäjältä: Mari Koppinen, HS
UNKARIN yleisradioyhtiö MTVA:n lähde kertoo nyt Guardianille, että vaikka mitään virallista syytä ei ole kerrottu, yhtiön työntekijöillä on kyllä vahva käsitys siitä, miksi maa ei osallistu nyt kilpailuun.

Syynä on nimenomaan Euroviisujen kulttuuri, jossa tapana on ollut suhtautua seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin myönteisesti.

”En ollut yllättynyt. Tämä johtuu MTVA:n organisaatiokulttuurista”, lähde sanoo.

Unkarin yleisradioyhtiö on läheisesti sidoksissa Orbánin hallitukseen.

Guardianin haastatteleman lähteen mukaan mediaa on myös estetty kirjoittamasta vapaasti muista seksuaalivähemmistöjen oikeuksia käsittelevistä aiheista, kuten vuotuisesta Budapest Pridesta.

Mediaa estetty kirjoittamasta vapaasti?

Guardianin toimittajan muotoilemana nimettömän lähteen mukaan "positive coverage of LGBT rights at the media holding was discouraged, save for annual coverage of Budapest Pride". Tuo "save for" tarkoittaa "lukuun ottamatta" eli Budapest Pridesta saa Guardianinkin mukaan kirjoittaa myönteisesti tai siihen jopa rohkaistaan. Muuten Guardianin jutussa ei puhuta "estämisestä", eikä juuri missään toimituksessa muutenkaan kirjoiteta "vapaasti", vaikka Hesarin kulttuuritoimituksessa se tosin näyttää onnistuvan faktoista piittaamatta.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

jmk

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 591
 • Liked: 4381
Lainaus käyttäjältä: Mari Koppinen, HS
Guardianin haastatteleman lähteen mukaan mediaa on myös estetty kirjoittamasta vapaasti muista seksuaalivähemmistöjen oikeuksia käsittelevistä aiheista, kuten vuotuisesta Budapest Pridesta.

Guardianin toimittajan muotoilemana  ... "positive coverage of LGBT rights at the media holding was discouraged, save for annual coverage of Budapest Pride".

Nyt on ihan sellainenkin mahdollisuus, että hesarin kuldduuritoimiddaja ei vaan osaa englantia tuon vertaa.