UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Kansalaisaloite: Ruotsin kieli valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla  (Luettu 656320 kertaa)

Alarik

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 293
 • Liked: 3153
 • Harvinainen valkoinen leijona
...Mutta tuo tulevaisuus ei ole vielä täällä.
...muukalaiset voidaan pitää poissa vaatimalla virkoihin, työtehtäviin ja opiskelupaikkoihin suomen ja ruotsin osaamista. Suomenkieliselle suomenruotsin opiskelu on ...

...Se voi tuntua heistä täysin turhalta. Eivät ehkä pysty saavuttamaan niissä vaadittua tasoa. Silloin he eivät saa virkoja, joissa vaaditaan kotimaisten kielten osaamista. Näin voidaan taustaiset pitää poissa julkishallinnosta...

Olisipa se tulevaisuus jo täällä. Nyt (välittämättä pakkoruotsivaatimuksista) tänne on tullut muukalaisetkin + valtava määrä eri kielten tulkkeja.

Pian tulevaisuudessa päästään onneksi valtaosasta tulkeista eroon.

Ja ruotsin turhavaatimuksesta luopuminen avaa virkamiespaikat ja hallinnon työt monelle kieliä huonommin oppivalle suomalaisnuorelle. Suomenkielisiä se kyllä syrjäyttää, muttei mamuja joille (erityisryhmille) voidaan myöntää ja on myönnettykin erivapauksia eri tehtävissä. Poliisihallintokin on hakenut erikielisille erivapautta päästä poliisiksi ilman ruotsinkieltä "koska se ei ole keneltäkään pois"-perustelulla.
Minusta tuo heidän perustelunsahan on sinänsä ihan pätevä, mutta enpä nyt ole varma ovatko (vielä) 'ylipäättäjältä' sitä erivapauttansa saaneet.

Sama vapautus ruotsinkielestä voitaisiin kyllä antaa tasan samalla tavalla kaikille, jotka sitä haluavat.

acc

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 802
 • Liked: 2515
Tässä argumentti ruotsinkielen opetuksen ja osaamisen puolesta!

Osaamalla ruotsia pystymme seuraamaan Ruotsin sortumista paljon paremmin kuin kielitaidottomina. Suomalaisten tulee laajalti tietää länsinaapurin todellisuudesta. Valtamedian varassa ei kannata olla. Jos päätökset rakennetaan valheiden ja epärealististen unelmien perustalle, päätökset ovat huonompia kuin jos ne perustuisivat todellisuuteen.

Osaamalla ruotsia mahdollisuutemme välttää Ruotsin kohtalo paranevat. Tieto lisää tietysti tuskaa. Olen tietysti pahoillani ruotsalaisten puolesta, koska he antavat itse tyhmyyttään maansa tuhoutua. 

Jäljempänä linkki erääseen kertomukseen sikäläisestä todellisuudesta.

Lainaus
Paradiset, som han själv beskriver orten, förvandlas på kort tid till ett levande helvete.
https://nyheteridag.se/helvetet-i-norrland/
Varje år reser dessa ljugande och bluffande migranter på "semester" tillbaka till länder som de påstått sig ha flytt ifrån. EU:s undersökning visar att bara 3 av 1000 som kommer till Europa är riktiga flyktingar.
https://samnytt.se/syrier-atervander-hem-i-hundratusental-men-inte-fran-sverige/#comment-4620470945

Lobotomite

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 162
 • Liked: 390
Onko olemassa tutkimuksia siitä, kuinka paljon pakkoruotsin opetus kustantaa? Olettaisin kyseessä olevan sadat miljoonat. Jos olisi tarkempaa tietoa, sitä voisi hyvin käyttää argumenttina koko paskan lopettamiseksi ja vähien varojen ohjaamiseksi johonkin rakentavampaan.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 201
 • Liked: 63612
Lukion kieltenopettajille tehdyn kyselyn mukaan vieraiden kielten opiskelijaryhmien koko on romahtanut tänä syksynä.

Syyksi mainitaan matematiikan kasvanut merkitys korkeakoulujen opiskelijavalinnassa ja vieraiden kielten hankalat opetusjärjestelyt.

Lainaus
Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

Vieraiden kielten opiskelijaryhmät ovat kyselyn perusteella pienentyneet tänä syksynä osassa lukioista jopa liki puolella. Vaikka takana olisi vuosien pitkän kielen opiskelu, omaa tasoa vastaavaa ryhmää ei lukiossa välttämättä ole.

SUOMALAISTEN kielitaidon typistymisestä vain englantiin on kannettu huolta jo vuosia, mutta silti monen lukiolaisen muiden vieraiden kielten opiskelu uhkaa tyssätä lukion alkuun.

Tämä käy ilmi Suomen kieltenopettajien liiton (Sukol) tuoreesta kyselystä. Liitto selvitti vielä julkaisemattomassa kyselyssään lukion kieltenopettajilta lukioiden kieliopintojen tarjontaa.

Lukioissa kaikkialla Suomessa hikoillaan tällä viikolla kielioppisääntöjen kanssa. Syksyn ylioppilaskokeiden kirjalliset kokeet alkavat tänään maanantaina lyhyen vieraan kielen kokeella. Pitkän vieraan kielen koe on vuorossa perjantaina.

Vieraiden kielten opiskelijaryhmät ovat pienentyneet tänä syksynä osassa lukioista jopa liki puolella, kyselystä selviää. Opiskelijoiden kannalta tämä saattaa tarkoittaa itseopiskelun lisääntymistä tai sitä, että kesken koulupäivän voi joutua matkustamaan opetuksen perässä lukiosta toiseen.

[...]

Syynä kielivalintojen hiipumiseen pidetään uutta korkeakoulujen todistusvalintaa, joka painottaa matematiikan osaamista. Joidenkin vastaajien mukaan tämä voi pahimmillaan johtaa lyhyiden kielten opiskelun vähenemiseen tai jopa kuolemaan, Karppanen kertoo.

”Monesta lukiosta tuli viestiä, että etenkin lyhyet kielet on hiipumassa lukiosta pois, kun opiskelijat eivät valitse kieliä. Englanti on pian ainoa.

Peruskoulussa kielivalinnan tehneellä pitäisi olla oikeus saada valitsemansa A-kielen opetusta myös lukiossa, muistuttaa opetusneuvos Anu Halvari Opetushallituksesta. Halvari tietää, että monesti kielivalinnasta kiinni pitäminen tarkoittaa sukkulointia oppitunneille toiseen lukioon koulupäivän aikana.

Aikatauluttaminen on Halvarin mukaan nuoren kannalta raskasta jo entisestään täyden lukujärjestyksen vuoksi.

”Hirveästi nostan hattua jokaiselle nuorelle, joka jaksaa näin viikoittain tehdä.”
Helsingin Sanomat 16.9.2019

Suomen kieltenopettajien liiton puheenjohtajan mukaan lukioihin olisi jäämässä vain englanti, mutta sehän ei pidä paikkaansa, sillä pakkoruotsi ei ole menossa mihinkään, vaan sen asemaa aiotaan vahvistaa entisestään.

Lukiolaisille ja korkeakouluopiskelijoille pakollista ruotsia ei kuitenkaan mainita jutussa lainkaan. Tekosyynä oletettavasti taas se, että ruotsi ei ole määritelmällisesti "vieras" kieli vaan "toinen kotimainen" kieli, vaikka suomenkielisille oppilaille tämä ero on keinotekoinen. Ruotsi on ainoa pakollinen heille vieras kieli.

Jutussa ei myöskään mainita hallituksen päätöstä nostaa ruotsi uudelleen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin ja tämän tiedon vaikutusta lukiolaisten kielivalintoihin.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset