HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju

(1/41) > >>

Kaptah:
Tervehdys! Niin uskomatonta kuin se onkin, en kyennyt löytämään ketjua joka olisi pyhitetty asuntojen hintaspekulaatioille, joten arvelin että sellainen on perustettava. Mielenkiintoista, joskin harvakseltaan käytyä keskustelua aiheesta näyttäisi löytyvän mm. täältä.

Itselläni on luultavasti lähivuosina edessä asunnon ostaminen, joten mielenkiinto asian tiimoilta on sitä kautta taattu. Asunnon hankinta saattaa tapahtua pääkaupunkiseudun lähistöltä tai jostain aivan muualta, joten kaikkien alueiden spekulointi tässä ketjussa on sallittua. Olen itse koettanut saada säästettyä 10-15 prosenttia kämpän hinnasta ASP-tilille.

Kuten tunnettua, asunnot eivät Suomessa ole halpoja enkä usko aivan valtavaan muutokseen kovin lähitulevaisuudessa. Toisaalta tällä hetkellä asuntojen hinnat ovat jopa historiallisen korkealla.

(http://www.findikaattori.fi/verti/Graphserver.png?Gedit=false&ifile=../quicktables/findikaattori/toimeentulo/asuntojen_hintakehitys_indeksi&x=800&y=600&lang=fi)
Lähde

Osasyynä lienee se, että laina on halpaa kuin makkara ja sitä saa lähes yhtä helposti kuin makkaraa. Asuntojen hinnat ovat nousseet pitkään, joten äkkinäisempi ja optimistisempi ei ehkä edes näe mitään syytä olla ottamatta lainaa kun sitä kerran saa helposti ja halvalla ja lisäksi asuntojen arvot vain nousevat. Toisaalta itse epäilisin, että edessä saattaa olla taloudellisesti erittäin mielenkiintoiset ajat lähimmän kymmenen vuoden ajan. Ohessa 1kk Euriborin historia, josta voi havaita rahan olevan tällä hetkellä todella halpaa. Suurikaan velkahan ei paljon rasita jos korko on olematon, mutta se tilanne muuttuu varsin nopeasti ja vaikkapa mukavankokoiseen omakotitaloon upotettu 150 000 euroa alkaakin maksaa äkkiä korkoina tuhansia euroja vuodessa.

(http://www.homefinance.nl/extern/images/grafieken/rentegrafiek-euribor1mnd-13.jpg)
http://euribor.fi/euriborkoron-historia/

Jossain määrin toivoisin, että tapahtuisi jotain joka saisi luotottajat järkiintymään jonka seurauksena lainan saaminen olisi vaikeampaa, jolloin kuka tahansa ei saisi holtittomia lainoja. Tämä luultavasti laskisi asuntojen hintoja kummasti, kun kuka tahansa tyhjätasku ei enää saisi 250 000 euroa lainaa pellolle rakennettua pahvikoppia vastaan. Näin hiukan kärjistäen. Se lainanottoa/lainanantoa hillitsevä tekijä voisi olla esimerkiksi lainakatto, jota on julkisuudessa väläytelty viime aikoina ja jollainen esimerkiksi Ruotsissa onkin. Allekirjoittaneen kannalta lainakatto ja jonkin sortin talouskriisi olisivat siis suht miellyttäviä tekijöitä asuntohaaveiden kannalta (jos vain työpaikka säilyy, se kun ei ole julkisen puolen suojatöitä), joskin ymmärrän hyvin että aivan kaikki eivät talousromahdusta ja asuntojen hinnan romahdusta sormet ristissä odota.

Noh, mitä mietteit? Tulevatko asuntojen hinnat nousemaan vai laskemaan? Milloin kannattaa ostaa? Mitä merkkejä kannattaa seurata?

 

Vartiotorni:
Osta kaikkea, mitä arvelet tarvitsevasi lähivuosina ja sitten  kiinteistöjä, kiinteistöjä, kiinteistöjä. Mitä tahansa. Paine realiteetteihin tulee kasvamaan kaikkialla, joskaan ei heti kaukaisessa Suomessa. Kiinalaisilla esimerkiksi on biljoonittain dollareita, jotka he ovat arvanneet käyvän pian arvottomiksi ja yrittävät saada käsistään kuin kuuman perunan käyttämällä ostoihin Afrikasta Kreikkaan saakka.
Jenkkien yksityisten pankkien käsissä olevat koneet (varsinaista kansallispankkia kun ei ole) painattavat dollareita hiki päässä ja vastuuntunnottomasti. Ja paperieurot tulevat perässä. Aikaisemmista kokemuksista viisastuneena ei yritetä pysyä kovassa eurossa vaan päästetään euro liukumaan ("hillitty" vaan ei hallittu inflaatio). Mitä saattaa seurata on, kuten jokainen filatelisti kokoelmistaan tietää, esim. miljoona-arvot postimerkkejä myöten, kuten tapahtui Saksassa hyperinflaation aikana 1914-1923. Kansa ei tuntenut enää rahan arvoa kuin väristä tai laskemalla nollat.
Maailman loppu ei tullut mayakalenterin mukaisesti mutta euron ja EU:n tulee ennen kuin rehnit sun muut sairaan unionin puolestapuhujat ovat kolme kertaa rääkäisseet.

Kaptah:

--- Lainaus käyttäjältä: Vartiotorni - 14.03.2013, 17:34:40 ---euron ja EU:n tulee ennen kuin rehnit sun muut sairaan unionin puolestapuhujat ovat kolme kertaa rääkäisseet.

--- Lainaus päättyy ---

Tätä epäilen itsekin ja epäilen että silloin on halvan lainan turvin juhlittu ikuinen hintojen nousu nähty ja suunta saattaa muuttua. En usko mihinkään aivan tolkuttomiin hintojen romahtamisiin, mutta uskoisin hintojen laskevan nykyisestä kuitenkin tuntuvasti. Jos lainahanat menevät kiinni ja asuntokauppa hiipuu, saattaa silloin saattaa olla kovakin sana kun on parikymppiä säästöjä.

msm:
Minusta asuntojen hinnat ovat kasvaneet pitkälti ostovoiman/palkan ja lainamäärien kasvaessa. Nyt ei taida kumpaakaan olla näkyvissä, joten jonkinlaista korjausliikettä välttämättä tulee?

Alueellisesti hintoihin saattaa tietysti vaikuttaa esim. white flight jollain aikavälillä.

Sour-One:

--- Lainaus käyttäjältä: msm - 14.03.2013, 18:23:15 ---Minusta asuntojen hinnat ovat kasvaneet pitkälti ostovoiman/palkan ja lainamäärien kasvaessa. Nyt ei taida kumpaakaan olla näkyvissä, joten jonkinlaista korjausliikettä välttämättä tulee?

Alueellisesti hintoihin saattaa tietysti vaikuttaa esim. white flight jollain aikavälillä.

--- Lainaus päättyy ---

Ehdottomasti pitäisi titää reaalipalkkojen kehitys tiedossa. Veikkaan lisäksi, että nykyään otetaan pitempiä lainoja kuin ennen ja näin voidaan ottaa suurempia lainoja.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta