Kirjoittaja Aihe: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju  (Luettu 26551 kertaa)

sr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 831
 • Liked: 1207
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #180 : 20.05.2013, 13:54:56 »
Politiikan tulee perustua demokratiaan. Se on poliitikkojen vastavoima, että jos he tekevät kaupungista yleisesti huonon paikan asua tai hassaavat muuten vaan verorahoja, niin he ovat pian entisiä poliitikkoja ja tämä on se, mitä jokainen poliitikko pelkää enemmän kuin ruttoa. Jos demokratian toimimisessa on ongelmia, niihin pitää puuttua, mutta ei sitä kautta, että nimbyillään. Nimbyily johtaa siihen, että äänekkäimmät saavat tahtonsa läpi. Demokratia taas perustuu siihen, että jokaisella on yksi ääni.

Kaavoitus on se vaihe jossa demokratia toimii tässä kohtaa ja toimii mielestäni varsin hyvin yhden äänen periaatteella. Tai itse asiassa nimenomaan niin, että ne johon suunnitelmat vaikuttaa saavat lausua mielipiteensä ja vaatimuksensa ja näillä on suurempi paino kuin jonkun sivullisen jolla ei ole osaa eikä arpaa hankkeeseen.

Miten määritellään vaikkapa se, kenellä on ja kenellä ei ole osallisuutta vaikkapa siihen juoppojen asuntolaan? Kaavoitus ei toimi siksi, että kunta voi täysin demokraattisesti tehdä koko kunnan kannalta fiksun päätöksen, mutta tästä seuraava joidenkin kuntalaisten haitta ei tule heille markkinahintaisesti korvattua.

Lainaus
Ei tällaisia kaavoitusteknisiä asioita voi jättää pelkästään demokratialle ja olettaa, että näin syntyy jotain hyvää. Kyllä kaavoituksessa pitää olla suurempi ääni niillä joita suunnitelmat ylipäätään koskevat. Niin on tälläkin hetkellä. Eikä kukaan koe, että se on demokratian ongelma, päinvastoin. Jos kaavoituslakeja muutetaan niin, että alueella asuvien mielipidettä ja vaatimuksia ei edes tarvitse kuunnella niin siitä vasta älämölö syntyisi.

No, entä sitten niin päin, että alueella asuvilla on oikeus vaatia mikä tahansa demokraattisesti kannatetun projektin kaataminen? Tästähän nimbyilystä on kyse.

Se, mitä olen tässä koittanut sanoa, että ajatellaan, että meillä on kaksi asuinaluetta, toisella asuu Järkeviä Ihmisiä ja toisella NIMBYjä. Järkevät Ihmiset ymmärtävät, että on olemassa kunnan projekteja, jotka hyödyttävät kuntaa kokonaisuutena, mutta saattavat haitata jotain aluetta. NIMBYt taas panevat kädet korvilleen ja huutavat "bäläbälä", kun joku mainitseekin sanan kunnan hyöty, jos on kyse jostain heidän aluettaan koskevasta negatiivisesti vaikuttavasta asiasta. Kun kunnan päättäjät sitten pohtivat, että minnekäs sijoitettaisiin tämä X, josta on kunnalle kokonaisuutena hyötyä, mutta siitä on haittaa sen alueen asukkaille, niin heille ensimmäisenä tulee mieleen Järkevien Ihmisten asuinalue, koska tietävät, ettei sieltä huudeta takaisin yhtä kovaa. Minusta siis NIMBYilyn liika huomiointi johtaa siihen, että äänekkäimmät saavat tahtonsa läpi ja demokratian kautta kaikkien mielipiteet huomioivat joutuvat kärsimään.
With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. -Steven Weinberg
Faith = Pretending to know things you don't know

jka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 711
 • Liked: 10461
 • Kuka vei meidän munat?
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #181 : 20.05.2013, 14:43:41 »
Miten määritellään vaikkapa se, kenellä on ja kenellä ei ole osallisuutta vaikkapa siihen juoppojen asuntolaan? Kaavoitus ei toimi siksi, että kunta voi täysin demokraattisesti tehdä koko kunnan kannalta fiksun päätöksen, mutta tästä seuraava joidenkin kuntalaisten haitta ei tule heille markkinahintaisesti korvattua.

Kaavoituksen jälkeen tapahtuvat asiat on lillukanvarsia ja niitä ei kannata kyllä käyttää kovin suurena argumenttina yhtään mihinkään.

Haluaisinpa nähdä jonkun konkreettisen esimerkin, että kaavoituksen jälkeisillä päätöksillä oltaisiin menetetty tai voitettu missään määrin merkittäviä summia rahaa. Pitkässä juoksussa kun edes kaavoituksella ei ole maan tai asuntojen reaalihintaan mitään vaikutusta.

Tässähän kyse on juuri asunnon ostajan riskistä. Jos ostat asunnon jonka lähellä on kunnan omistamaa maata tai asuntoja olet jo lähtökohtaisesti saanut asuntosi halvemmalla ja ottanut suuremman riskin, että kunta laittaa naapuriisi pultsarien asuntolan. Kyllä tuo on ollut hinnassa jo alusta alkaen. Joillekin riski toteutuu ja saavat naapuriksi pultsreita. Jotkut sen sijaan asuvat vähän halvemassa asunnossa kunnan vuokratalon naapurissa. Pitkässä juoksussa asuntojen hinnoilla ei ole kuitenkaan mitään eroa.


No, entä sitten niin päin, että alueella asuvilla on oikeus vaatia mikä tahansa demokraattisesti kannatetun projektin kaataminen? Tästähän nimbyilystä on kyse.

Eihän noin ole tälläkään hetkellä. Kysehän on siitä, että suunnitelmat tehdään yhdessä ja niin, että ne joihin suunnitelmat vaikuttavat pääsevät niihin myös vaikuttamaan. Ja jos eivät silti ole tyytyväisiä voivat vaatia korvauksia. Mitään veto-oikeutta ei ole kenelläkään.

guest7001

 • Vieras
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #182 : 31.07.2013, 01:08:23 »
Mielenkiintoinen ilmiö PK-seudulla. Hinnat nousevat, vaikka kauppa hiipuu.  8)

http://www.maanmittauslaitos.fi/tiedotteet/2013/03/kiinteistojen-kauppahinnat-pysyivat-korkealla-vaikka-kauppa-hiipui

Lainaus
Omakotitalojen ja omakotitalotonttien kaupankäynti jatkaa laskuaan. Omakotitalotonttien kysyntä laski 12 prosenttia viime vuodesta. Vaikka kiinteistökauppoja tehtiin viime vuonna 6 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011, käytettiin rahaa kauppoihin sama 8,1 miljardia euroa kuin vuonna 2011.

Tiedot ilmenevät Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintatilastosta, johon on koottu vuoden 2012 tiedot kiinteistöjen kauppahintarekisteristä.

Tilastoja koonnut Juhani Väänänen Maanmittauslaitoksesta kertoo omakotitalojen kaupankäynnin hienoisesta ja tonttikauppojen rajusta laskusta.

"Omakotitalojen hinnat nousivat sekä kaava-alueilla että haja-asutusalueilla vajaat 2 prosenttia. Kalleimmat omakotitalokiinteistöt sijaitsivat Espoossa, missä omakotitalo maksoi keskimäärin 435 000 euroa. Omakotitalotonttien kysynnän lasku on ollut rajua: 12 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011."
Lomamökit kallistuvat edelleen

Loma-asumiseen liittyvän kiinteistökaupan määrä laski 10 prosenttia edellisvuodesta. Eniten takkuavat rantatonttien kaupat: esimerkiksi omarantainen rakentamaton tontti alueella, jolla on ranta-asemakaava, maksoi keskimäärin 42 750 euroa (laskua 1 %), ja kiinteistökauppojen määrä laski 28 prosenttia.

Omalla rannalla sijaitsevan rakennetun lomakiinteistön keskihinta nousi kaava-alueella 2 prosenttia. Mökin tontteineen sai keskimäärin 140 000 eurolla.

"Lomakiinteistöjen kauppoja on vaikea analysoida. Vähäiset kaupat voivat johtua siitä, että hinnat ovat niin korkealla tai siitä, että tarjonta on niin vähäistä", Juhani Väänänen sanoo.
Metsä ja pelto käyvät kaupaksi

Maatalousmaan kaupassa on nähty pientä piristymistä jo muutaman vuoden ajan. Peltokauppoja solmittiin 19 prosenttia vuotta 2011 enemmän.

"Peltokauppojen kasvu johtunee tilakokojen kasvusta", Väänänen pohtii.

Kalleinta pelto oli Varsinais-Suomen maakunnassa, 12 100 euroa hehtaarilta. Metsämaa maksoi eniten Uudellamaalla, 5 300 euroa hehtaarilta.

Kaptah

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 977
 • Liked: 755
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #183 : 14.08.2013, 21:39:22 »
Näyttäisi siltä että hintojen nousu on taittumaan päin: https://tilastokeskus.fi/til/ashi/2013/06/ashi_2013_06_2013-07-26_tie_001_fi.html

Etenkin pääkaupunkiseudulla hinnat ovat nousseet varsin rajusti viime vuosina joten jos tässä pitäisi vetoa lyödä, niin kuin asuntokaupoissa periaatteessa tehdään, veikkaisin että hinnat tulevat putoamaan myös PK-seudulla vaikka toistaiseksi hintojen nousu on PK-seudulla jatkunut muun Suomen käännyttyä hienoiseen laskuun. Hinnat määräytyvät kuitenkin sen mukaan kuinka paljon ihmiset niistä voivat maksaa ja se taas määräytyy lähinnä sen mukaan miten paljon ihmiset uskaltavat ottaa lainaa ja kuinka paljon pankit sitä heille myöntävät. Koska mielestäni Euroopan ja Suomen talouden tila alkaa pikku hiljaa olla vakiouutiskamaa ja BB- ja Tanssii tähtien kanssa-kansakin alkaa asiaan törmätä, veikkaan että pahimmat velkajuhlat alkavat pikku hiljaa olla ohi. Kutakuinkin kaikki muut talouden mittarit ovat näyttäneet jo pari kolme neljä vuotta alaspäin mutta asuntojen hinnat ovat killuneet yhtä korkealla joten oma arvaukseni on että ne tulevat viiveellä alas.

Euron piti tuoda, ja se toikin pitkäksi aikaa, parempaa ennustettavuutta ja vakautta talouteen, mutta saattaapa olla että lähivuosina tapahtuu nimenomaan valuuttataloudessa sellaista mitä ei edes markka-aikaan nähty. Ennustaminen on todella vaikeaa koska kaikki vaihtoehdot nätistä kasvusta täyteen romahdukseen ovat mahdollisia ja Suomi ei pysty asioihin vaikuttamaan juuri mitenkään.
"Krimillä nähdyt joukot olivat paikallisia itsepuolustusjoukkoja. Kuka tahansa voi ostaa univormuja kaupasta."
- V. Putin 4.3.2014

"Viimeaikaiset tapahtumat Krimin niemimaalla osoittivat sotilasvoimiemme uudet laadulliset kyvyt ja henkilökunnan korkean moraalin."
- V. Putin 28.3.2014

Kaptah

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 977
 • Liked: 755
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #184 : 28.01.2014, 18:49:40 »
http://www.hs.fi/koti/Ennuste+Asuntojen+hinnat+nousevat+edelleen++Helsinki+omassa+sarjassaan/a1390876348229

Lainaus
Asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna koko maassa 2,5 prosenttia, ennustaa Pellervon taloustutkimus PTT tiistaina julkaisemassaan katsauksessa.

Hintajohtajana jatkaa Helsinki, jossa hintojen ennustetaan nousevan tänä vuonna neljä prosenttia.

Helsingissä neliöhintojen suhde kotitalouden keskimääräisiin käytettävissä oleviin tuloihin on kasvanut noin 1,5 prosenttiyksikköä vuoden 2009 jälkeen.

Helsingin kotitalouksien tulokehitystä nopeampaa asuntojen hintakehitystä ylläpitää ikääntyvien henkilöiden hakeutuminen lähelle palveluja, PTT huomauttaa ennusteessaan. Heidän ostomahdollisuutensa perustuvat siihen, kuinka paljon he ovat saaneet muualla sijainneen kiinteistön myynnistä.

PTT:n mukaan toinen keskeinen tekijä Helsingin hintakehitykseen on sijoittajien aktiivisuuden lisääntyminen. Sijoittajia kiinnostavat erityisesti pienet asunnot hyvillä paikoilla.

Vuokrat kallistuvat hieman maltillisemmin kuin asuntojen hinnat. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen uusien sopimusten vuokrat kallistuvat arviolta kaksi prosenttia eli aiempia vuosia vähemmän.

PTT:n mukaan tilanne asuntomarkkinoilla suhteessa kotitalouksien tulokehitykseen on koko maassa vakaa.

Suomen asuntomarkkinoilla ei ole PTT:n mielestä perinteistä hintakuplaa. Kotitalouksien velkaantuminen keskittyy tietyille alueille, mutta velan suhde tuloihin on merkittävän korkea vain muutamilla alueilla.

Mitähän tästäkin nyt sitten ajattelisi. Miksen syntynyt sellaiseen aikaan, että parhaalla 90-luvun nousukaudella olisin voinut ostaa halvan asunnon niin ei tarvitsisi näitäkään murehtia.
"Krimillä nähdyt joukot olivat paikallisia itsepuolustusjoukkoja. Kuka tahansa voi ostaa univormuja kaupasta."
- V. Putin 4.3.2014

"Viimeaikaiset tapahtumat Krimin niemimaalla osoittivat sotilasvoimiemme uudet laadulliset kyvyt ja henkilökunnan korkean moraalin."
- V. Putin 28.3.2014

Kaptah

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 977
 • Liked: 755
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #185 : 28.01.2014, 19:08:40 »
Samana päivänä julkaistu uutinen Talouselämässä: http://www.talouselama.fi/uutiset/asuntomarkkinoilla+ruma+kaanne+hintojen+lasku+kiihtyy/a2228720

Lainaus
Asuntomarkkinoilla ruma käänne: hintojen lasku kiihtyy

Asuntojen hinnat ovat kääntyneet aiempaa jyrkempään laskuun.

Tilastokeskuksen tiistaina julkistamien ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat koko maassa laskivat 1,3 prosenttia marraskuusta joulukuuhun. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 1,0 prosenttia ja muualla Suomessa 1,6 prosenttia. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat koko maassa 0,7 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,3 prosenttia edellisvuodesta, kun taas muualla Suomessa hinnat laskivat 0,5 prosenttia.

Alla oleva grafiikka kuvaa asuntojen hintojen kehitystä Suomessa.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys kuukausittain, indeksi 2010=100
Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys kuukausittain, indeksi 2010=100

Grafiikasta ilmenee, että trendi on selvästi laskeva ennen kaikkea pääkaupunkiseudun ulkopuolella mutta myös pääkaupunkiseudulla näkyy laskutrendin merkkejä.

Joulukuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 177 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 551 euroa ja muualla Suomessa 1 638 euroa.

Osakeasuntojen hintojen kuukausitilaston ilmestyessä siinä on mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 40 prosenttia kaikista kaupoista.
"Krimillä nähdyt joukot olivat paikallisia itsepuolustusjoukkoja. Kuka tahansa voi ostaa univormuja kaupasta."
- V. Putin 4.3.2014

"Viimeaikaiset tapahtumat Krimin niemimaalla osoittivat sotilasvoimiemme uudet laadulliset kyvyt ja henkilökunnan korkean moraalin."
- V. Putin 28.3.2014

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 584
 • Liked: 2171
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #186 : 28.01.2014, 19:25:09 »
niin, joka joulukuussahan nuo hinnat hieman notkahtavat. Toi graafi nyt ei kerro oikein mitään, paitsi sen että hintaerot Helsingin ja muun suomen välillä ovat nousseet muutaman prosentin neljässä vuodessa.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 078
 • Liked: 106578
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #187 : 21.11.2019, 13:11:04 »
Höblän Tim Johansson arvioi pitkässä analyysissään, että Perussuomalaisten kasvanut suosio johtuu osittain viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtuneesta asuntojen hintojen laskusta tietyillä alueilla. Johansson järkeilee, että asuntojen hintojen romahdus ruokkii kielteistä mielialaa, ja vaikka perussuomalaisilla tuskin on ratkaisuja asunto-ongelmaan, se voi kuitenkin tarjota kodin tyytymättömille äänestäjille.

Johansson viittaa David Adlerin ja Ben Ansellin tutkimukseen, jonka mukaan paikalliset asuntojen hinnat voivat selittää äänestyskäyttäytymistä Ranskan presidentinvaaleissa 2017 ja Brexit-äänestyksessä 2016.

Hbl: Sannfinländska succén kan kopplas till raset på bostadsmarknaden 21.11.2019 (näköislehti)

Johansson ei käsittele lainkaan sitä, että PS:n vastustama lisääntynyt haittamaahanmuutto on samana aikana nostanut asuntojen hintoja toisilla alueilla. Ilmiö on hyödyttänyt harvoja mutta tehnyt sitäkin useampien elämästä vaikeampaa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 155
 • Liked: 38975
 • Ego sum Spartacus
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #188 : 22.09.2022, 11:55:31 »
Lainaus

Omakotitalounelmat uusiksi

Osasta omakotitaloja uhkaa tulla hylkiöitä, joista omistajat haluavat kiireellä eroon, koska asuminen niissä on käymässä liian kalliiksi. HS Visio selvitti, mitä omakotitalojen markkinoilla tapahtuu ja milloin omakotitalo kannattaa edelleen ostaa.

TILAAJILLE

Merja Saarinen HS
7:00 | Päivitetty 9:45

PARI vuotta sitten koronakriisi sai suomalaiset haluamaan kotiinsa lisää tilaa, ylimääräisiä huoneita etätyöhön ja mielellään myös oman pihan, jossa viettää vapaa-aikaa, kun maailma oli kiinni.

Omakotitalot täyttivät nämä toiveet, ja niistä tuli yhtäkkiä erittäin haluttuja. Moni oli valmis muuttamaan pitkänkin ajomatkan päähän saadakseen kaiken tämän.


https://www.hs.fi/visio/art-2000009075696.html

Make M

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 374
 • Liked: 4234
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #189 : 25.09.2022, 12:56:34 »
Talo, jossa on hyvä puulämmitys ja jonka tontilta saa riittävästi polttopuita, on varmaan hyvinkin haluttu.

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 584
 • Liked: 2171
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #190 : 25.09.2022, 18:08:12 »
Talo, jossa on hyvä puulämmitys ja jonka tontilta saa riittävästi polttopuita, on varmaan hyvinkin haluttu.
Jos se sijaitsee jonkun suuremman keskuksen työssäkäyntialueella. Mitä toi nyt olisi asuntomarkkinoilla, 30-50 km jostain maakuntakeskuksesta?

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 948
 • Liked: 18726
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #191 : 25.09.2022, 18:49:13 »


^^^    Olisi kiinnostavaa lukea kuinka suuri osuus okt-asujien elämisen kurjistumisesta kuuluu Sipilän ja Marinin hallituksille.

Nythän Hesari listaa kiimoissaan eri tekijöitä kuinka kauheaa okt-eläminen nyt pian tulee olemaankaan. Mutta ei tietenkään kerro millainen tilanne nyt olisi, ellei oltaisi heitetty eri kaivoihin (2015 invaasio, EU-tuet, Fortum) 15 miljardia euroa. Tai jos purettaisiin kaiken maailman puskureita mitä on "pahan päivän varalle" kerätty. Tai jos olisi hoidettu energiaomavaraisuutta. Hoidettu Olkiluoto kunnolla, järkätty lisäreaktoreita, käytetty hiilivoimaa ja ylläpidetty turvetuotantoa. Hesarille tällaiset kansanmurhapäätökset ovat vaikenemisen arvoisia.

 

Bona

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 47
 • Liked: 113
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #192 : 25.09.2022, 18:58:23 »
Hesari vihaa omakotitaloasujia samalla pyhällä raivolla kuin autoilijoita ja muita oman elämänsä ohjaajia.

Jos sähkö maksaa 35 senttiä kilowattitunnilta ja joku lämmittää sillä vaikkapa 100 neliön asuntoa, on herttisen yhdentekevää sähkölaskun kannalta, sijaitsevatko lämmitettävät kuutiot omakotitalossa, erillistalossa tai kenties rivitalossa. (Kerrostalossa saattaa ehkä saada eristystä muista asunnoista ja joitain muita tehokkuusetuja.) Omakotitalossa pystyy kuitenkin itse päättämään, millä menetelmällä lämmittää asuntoaan, toisin kuin  useimmissa taloyhtiöissä.

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 357
 • Liked: 5375
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #193 : 25.09.2022, 19:05:52 »
Talo, jossa on hyvä puulämmitys ja jonka tontilta saa riittävästi polttopuita, on varmaan hyvinkin haluttu.

Jos tarve on 10+ mottia vuodessa, niin se tarvitsee yli kahden hehtaarin tontin puunkasvuun. Vähemmän noita on kyllä näkynyt. Mutta jos talon ostaa erikseen ja lähistöltä metsäpalstan, niin taitaa metsä maksaa enemmän.
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 584
 • Liked: 2171
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #194 : 26.09.2022, 18:51:38 »


^^^    Olisi kiinnostavaa lukea kuinka suuri osuus okt-asujien elämisen kurjistumisesta kuuluu Sipilän ja Marinin hallituksille.

Nythän Hesari listaa kiimoissaan eri tekijöitä kuinka kauheaa okt-eläminen nyt pian tulee olemaankaan. Mutta ei tietenkään kerro millainen tilanne nyt olisi, ellei oltaisi heitetty eri kaivoihin (2015 invaasio, EU-tuet, Fortum) 15 miljardia euroa. Tai jos purettaisiin kaiken maailman puskureita mitä on "pahan päivän varalle" kerätty. Tai jos olisi hoidettu energiaomavaraisuutta. Hoidettu Olkiluoto kunnolla, järkätty lisäreaktoreita, käytetty hiilivoimaa ja ylläpidetty turvetuotantoa. Hesarille tällaiset kansanmurhapäätökset ovat vaikenemisen arvoisia.
Miten olkiluoto olisi ”hoidettu kunnolla” poliittisella mahtikäskyllä? Tai miten niitä olisi saatu valmiiksi enemmän vaikka nyt viimeisten 15-20 vuoden aikana?


Meri-Porin voimalaitos siirtyi reservikäyttöön 5 vuotta sitten koska se oli Fortumille kannattavampaa kuin ajaa voimalaa sähköntuotannossa. Inkoon hiilivoimala siirtyi pois markkinasähkön tuotannosta jo yli 15 vuotta sitten.

Mitä turpeeseen tulee, niin sitähän saa käyttää ihan niin paljon kuin sielu sietää. Turpeen käyttöä myös tuetaan suhteessa muihin polttoaineisiin perimällä siitä moninkertaisesti pienempää veroa. Silti se ei ole pitkään aikaan ollut oikein kilpailukykyinen vaihtoehto, ja sähköntuotannon kanssa sillä ei ole oikein mitään tekemistä.

jmk

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 016
 • Liked: 6261
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #195 : 26.09.2022, 19:33:28 »
Miten olkiluoto olisi ”hoidettu kunnolla” poliittisella mahtikäskyllä?

Ihan aluksi olisi pitänyt antaa lukumääräisesti enemmän lupia, jolloin voimayhtiöt olisivat voineet rakentaa useamman mutta pienempiä reaktoreita. Silloin olisi löytynyt enemmän tarjontaa valmiimmalla teknologialla. Nyt kun hallitus pihtasi lukumäärässä, kompensoitiin haukkaamalla isompi pala eli ei-niin-koeteltua teknologiaa 1600 MW:n reaktori. Näin saatiin myös uuden tyypin lastentaudit.

Lainaus
Tai miten niitä olisi saatu valmiiksi enemmän vaikka nyt viimeisten 15-20 vuoden aikana?

Ks. edellä.

haermae

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 863
 • Liked: 1973
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #196 : 26.09.2022, 20:46:28 »
Mitä turpeeseen tulee, niin sitähän saa käyttää ihan niin paljon kuin sielu sietää. Turpeen käyttöä myös tuetaan suhteessa muihin polttoaineisiin perimällä siitä moninkertaisesti pienempää veroa. Silti se ei ole pitkään aikaan ollut oikein kilpailukykyinen vaihtoehto, ja sähköntuotannon kanssa sillä ei ole oikein mitään tekemistä.

Ei nyt ihan noinkaan. Tuotetaanhan CHP-voimaloilla sähköäkin kaukolämmön ohessa, ja niissä turve on ollut pääasiallinen polttoaine. Esimerkiksi Oulussa:

https://www.oulunenergia.fi/oulun-energia/energiantuotanto/voimalaitokset/
Lainaus
Toppilan voimalaitos
Sähköteho 120 megawattia
Kaukolämpöteho 170 megawattia

Ulkomuistista; Toppilan polttoaineesta oli 47% turvetta, ennenkuin turpeen käyttöön puututtiin ja alkoi siirtymä hakkeeseen. Luulisi olleen edullista poltettavaa kun sitä noinkin paljon käytettiin.

Punikkihallituksen poliittisella mahtikäskyllähän alettiin taannoin maksaa turveyrittäjille selvää rahaa siitä hyvästä, että lopettavat turvetuotannon ja, mikä tärkeintä, särkevät koneensa. Eli turpeen käyttöä ei edes tarvi kieltää, kun meillä on noin fiksu hallitus.

Harmillisesti vain todellisuus ei taaskaan totellut vihreää utopiaa, ja nyt ollaan nenää myöden kusessa. Venäjältä ei enää saa haketta niin paljoa kuin tarvittaisiin turvetta korvaamaan (voi olla ettei tuoda enää ollenkaan). Turvetuotantoa ei saada riittävälle tasolle, koska yrittäjät särkivät koneensa, ottivat punikkihallituksen rahat, ja lähtivät muihin hommiin.

Siinäpä sitten käytät turvetta niin paljon kuin sielu sietää.

Kotimainen hake ei riitä ilman massiivista tuotannon lisäystä. Ja siihenkin on EU puuttumassa, kieltämällä kokopuun käyttämisen hakkeena. Kuoret, sahausjätteet ja muu puuroska ei riitä alkuunkaan.

Olikohan Maaseudun Tulevaisuuden artikkeli, jossa kerrottiin että ensi talvi kärvistellään sähköpulassa, ja seuraavana talvena on totinen pula myös kaukolämmön polttoaineesta kun turvevarastot on kulutettu loppuun. Lisään linkin jos vielä löydän sen.

jmk

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 016
 • Liked: 6261
Vs: Suuri asuntojen hintaspekulaatioketju
« Vastaus #197 : 26.09.2022, 21:53:31 »
Lainaus
Tai miten niitä olisi saatu valmiiksi enemmän vaikka nyt viimeisten 15-20 vuoden aikana?

Ja sitten kakkosena: Fennovoiman Hanhikiven voimala olisi tietysti pitänyt rakentaa länsimaisin voimin. Olihan siihen tarjouskin Toshibalta, mutta "jotain" sattui ja sumplittiin venäläinen asefirma Rosatom sekä osaomistajaksi että laitostoimittajaksi. Tohdin arvella, että jos tätä "jotain" koplausta ei olisi sattunut, niin Toshiban voimalan rakennustyöt olisivat hyvin käynnissä.

Tuo Fennovoiman pekkarointi pitäisi oikeasti perata läpikotaisin. Ketkä poliitikot ja virkamiehet runnasivat läpi venäläisen vaihtoehdon, miksi ja miten? Oikeastihan venäläistä vaihtoehtoa ei olisi pitänyt ottaa edes mukaan kisaan täysin ilmeisten vaaratekijöidensä vuoksi.

Kolmanneksi: Mikäänhän ei estänyt tekemästä tilauksia aiemmin ja useampia. Paitsi Suomen politiikka, etunenässä vihertuholaiset, jotka ovat tehneet kaikkensa estääkseen ydinvoimalupien myöntämistä. Kylläpä viheriäisten nyt kannattaa viisastella, että "miten niitä muka olisi pystytty rakentamaan, näettehän että yhtään ei ole rakenteilla eli olimme oikeassa ja gamalan galliita ovat ja mahdottomia rakentaa". Olitte oikeassa, että pystyitte estämään. Ette olleet ettekä ole nytkään oikeassa, että niitä ei olisi voitu rakentaa tai että se ei olisi ollut kannattavaa.
« Viimeksi muokattu: 26.09.2022, 21:57:51 kirjoittanut jmk »

Tagit: