Helsingin resepti on: tee siitä mahdollisimman rumaa (uudet rakennukset), toimimatonta (joukkoliikenne ym.) ja kallista. Helsingin viherankeuttajien "tehokkuutta" entisen Itä-Saksankin johtajat kadehtisivat.
Joudun valitettavasti toisinaan Helsingissä viipymään, niin, että Kampissa vaihdan kaukoliikenteen bussista toiseen. Matkalla yritän varsinkin Espoossa keskittyä tiukasti lehteeni tai kännykkääni. Uudet kerrostalot tuntuvat jonkun mielisairaan piirtämiltä, voin pahoin, jos satun niitä vilkaisemaan. Noihinkin sikakalliisiin asuntoihin sitten maksetaan asumistukea, johon me veroja maksavat suomalaiset muussakin Suomessa osallistumme. Kertakaikkiaan sairasta!
Itäsaksalainen suunnittelu painotti väljyyttä. Myös Suomessa 60 - 70-lukujen lähiöt rakennettiin väljyys edellä. Modernismi oletti, että ihminen on kone ja suunnittelija voi luoda täydellisen kaupungin täyttämällä tietyt modernistiset parametrit, kuten valoisuus (rakennusten suuntaaminen), väljyys (rakennusten etäisyys toisistaan), liikenteelle optimoitu katutila, maksimaalinen turvallisuus (erotettu jalankulku ja autoilu), luonto (mahdollisimman paljon metsää rakennusten välissä), standardoitut palvelut (kauppa, päiväkoti, koulu jne.), joukkoliikenneasema tietyllä etäisyydellä... Tämä oli ns. tieteellistä sosialismia, joka kohtasi tyypilliset sosialismin ongelmat.
Helsingin väljin ja luonnonläheisin alue, modernismin mukainen ihanne, on Kontula, siellä on eniten luontoa ja suurin väli rakennusten välissä. Lopputulos ei ole kovin miellyttävä. Suomalaisten rakastamat kauniit kaupungit Länsi-Euroopassa onkin rakennettu erittäin tiiviisti ja täysin päinvastaisella suunnitteluideologialla. Nämä kaupungit ovat kehittyneet orgaanisesti ja ilman suurta sääntelyä. Näiden kaupunkien mittaava on rakentunut ihmisen eikä auton mukaan ja lopputuloksena on inhimillisen ja käsitettävän kokoisia urbaaneja tiloja, joissa etäisyydet ovat pienet ja täten palvelutiheys suuri. Harva suomalainen menee ihailemaan Itä-Euroopan väljiä lähiöitä tai fiilistelemään yhdysvaltalaisten kaupunkien parkkikenttiä, vaikka sellaista vaaditaan suomalaisiin kaupunkeihin.