Kirjoittaja Aihe: Homman suuri ja kaikenkattava kaupunki- ja liikennesuunnitteluketju  (Luettu 711988 kertaa)

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 972
 • Liked: 14678
 • TEMPUS EDAX RERUM
Kysymys kuuluukin, missä on minkäänlaiset perustelut hankkeen puolesta. Miksi tällainen miljardihanke toteutetaan?

Vastaus on helvetin yksinkertainen. Seuraa rahaa ... Tai siis, mistä päin Suomea Lulu on kotoisin. Asiaa edistää lisäksi Turun mafia Petteri Orpon johdolla.
Noin helppoa  8)

Olen pettynyt.

Mutta en kovin yllättynyt.
NOVUS ORDO HOMMARUM
Aitokansallismielisyys minulle on ihmiskasvoinen etnonationalismi ja Suomen pitäminen irti sodasta.

EMERGENCY!
Tohtori David Martinin asiantuntijalausunto 13.9.2023 Euroopan parlamentissa.

Paawo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 213
 • Liked: 8985
 • riikka
Pääministerin oma pikku siltarumpuhanke.
PS tekivät siinä hyvää työtä että eivät lähteneet fantsuttelemaan esim. Tampereen tunnin junan puolesta lukuisten kokkarinimien tavoin vaan linjasivat järkevästi vastustavan kantansa kaikille noille megalomaanisille liikennehankkeille.

Enemmän ihmettelen Rkp:n hiljaisuutta asiassa, sillä Espoo-Lohja-Salo-yhteyden toteutuessa tietää se väistämättä liikenteen palvelutason putoamista ruotsinkielisellä etelärannikolla. Samoin tullee Lohjan ja Salon seudulla näkyvät liikenteelliset hyödyt olemaan melko laihoja. Jos tunnin kokonaismatka-aikaan todella pyritään ei se niinkään tarkoita nykyistä merkittävästi suurempia huippunopeuksia vaan enemmänkin vähentyneitä pysähdyksia. Tarkoittaa sitä että Orpon oma juna tuskin Kupittaan sivuutettuaan jarrua painaa ennen Pasilaa.  :)
« Viimeksi muokattu: 22.08.2023, 17:51:30 kirjoittanut Paawo »
Ylläoleva teksti on kiihtymystilassa kirjoitettua uhoamista. KKO:2017:52

"Ei ole mahdollista houkutella parhaita osaajia, jos samalla pyllistetään kaikille, jotka pökkäävät silmään katukuvassa." - Rosa Meriläinen 2023

"Mun mielestä valta on ihanaa!" - Eva Biaudet 2021

Psalmi 12:6-10

Hohtis

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 084
 • Liked: 6788
 • Mikä röyhkeys
Johtaja: Espoon kaupungin­teatterin uusi nimi & on ”positiivinen provokaatio” – ”Kyllä se tulee asettumaan”

Lainaus
ESPOON kaupunginteatteri muuttaa nimensä &-merkiksi, teatteri tiedotti perjantaina. Välimerkki lausutaan tyypillisesti suomenkielisissä yhteyksissä et-sanana, mitä kautta yhteys Espoon kaupunginteatteriin – tai tuttavallisemmin Espoon teatteriin – tulee.

Nimenvaihdos perustuu kaksivuotiseen brändityöhön, johon ovat osallistuneet teatterilta teatterinjohtaja Erik Söderblom, myynti- ja markkinointipäällikkö Karoliina Kiviluoto yhdessä Open Flower -toimiston luovan strategin Anna Moilasen sekä TBWA-mainostoimiston luovan suunnittelijan Mikael Kivelän kanssa. Ilmeen suunnittelusta on vastannut Kivelä ja sen käytännön toteutuksesta graafikko Teemu Junkkaala. Verkkosivujen ilmeestä vastaa Great Apes -toimisto.
...
Tarkoituksena on kehittää toimintaa kohti suurempaa inklusiivisuutta. Työterveys­laitoksen mukaan se tarkoittaa yhdenvertaista ja syrjimätöntä sekä kaikkia osallistavaa ja mukaan ottavaa toimintatapaa.

Kaksi vuotta tehty brändityötä arvatkaapa kenen rahoilla? Miksi? Kuinka paljon se maksoi? Miten lopputuloksen onnistumista mitataan? Mitä lisäarvoa tämä tuo espoolaisille veronmaksajille? Miten tunnistettava tuo logo on kansalaisten ja turistien mielestä?

Miksi sellaisen paikan, jossa Espoossa esitetään teatteria nimi ei voi olla Espoon teatteri? Miksi sellaisen laitoksen, jonka ainoa tehtävä on jakaa postia nimi ei voi olla Posti?

Törkeää veronmaksajien rahojen tuhlaamista tyhjänpäiväiseen paskaan taloustilanteessa, jossa meillä ei todellakaan ole tällaiseen varaa. Julkisen sektorin ei pidä leikkiä yksityistä sektoria muiden rahoilla. Joku tälläkin toki tienasi, en epäile yhtään.


Sitäpaitsi ei tuo logo ole mikään "&". Tuohan on ilmiselvä 88. Musta 88. Hälytys!!1!  ;D

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 46 090
 • Liked: 78643
 • Kansallisromantikko
Helsinki aikoo sabotoida siirtämällä Hesperian puiston pyörätiet ajoteille, jotka ovat varmiiksi liian kapeita. Tästä varmaan lisää myöhemmin jos hanke toteutuu. Ei linkkiä.
YLE & HS - valeuutisia joihin voit luottaa

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 870
 • Liked: 17805
Helsinki aikoo sabotoida siirtämällä Hesperian puiston pyörätiet ajoteille, jotka ovat varmiiksi liian kapeita. Tästä varmaan lisää myöhemmin jos hanke toteutuu. Ei linkkiä.

Tuohan olisi ihan mainio idea, pyöräilyhighwayn voisi toteuttaa poistamalla kaikki parkkiruudut puiston varrelta ja rakentamalla tuplaleveän pyöräilyradan niiden tilalle.

Toki tämä olisi reittinä yhtä hieno oivallus kuin Ympyrätalo - Kurvi-väli joka ei itseasiassa yhdistä mitään eikä johda minnekkään.

 :P
that's a bingo!

Kallan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 769
 • Liked: 5038
 • Panda nimeltä Kallan.
Helsinki aikoo sabotoida siirtämällä Hesperian puiston pyörätiet ajoteille, jotka ovat varmiiksi liian kapeita. Tästä varmaan lisää myöhemmin jos hanke toteutuu. Ei linkkiä.

Tuohan olisi ihan mainio idea, pyöräilyhighwayn voisi toteuttaa poistamalla kaikki parkkiruudut puiston varrelta ja rakentamalla tuplaleveän pyöräilyradan niiden tilalle.

Toki tämä olisi reittinä yhtä hieno oivallus kuin Ympyrätalo - Kurvi-väli joka ei itseasiassa yhdistä mitään eikä johda minnekkään.

 :P

Ja hyvä ja kohtuullinen pyöräilykausi kestäisi sitten huhtikuusta syyskuun loppuun, jolloin joku saattaisi käyttääkin pyöräilyrataa. Hollannin esimerkkinä kaupunkisuunnittelijoille ymmärrän, koska siellä ovat leudommat talvet, ja siellä pyöräilykelit ovat suotuisammat. Ja välimatkatkin pieniä pienessä maassa. Mutta ilmeisesti pitkien matkojen Suomi pitkällä talvella ei merkitse mitään tietyissä piireissä.

Joskus mietin, ovatkohan pyöräteidenkin rakennuttaminen sittenkin pelkkää hyvesignalointia joissakin punavihreissä piireissä - kovimmatkin punavihreät elävät persumpiakin persummalla tavalla, kun silmä välttää ja se yksityisautoilu onkin yhtäkkiä oikein näppärää ja aivan luonnollista.  ;D

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 919
 • Liked: 16012
 • junior koodari
Laajasalon tie-väkerrykset kuvaavat hyvin helsingin kokonaisuutta,,väsätään, väsätään valmista tulee joskus, mutta tärkeintä on poistaa autot kaupungista. Vihreä ideologia,.. kaiken muun on oltava vihreää, paitsi liikennevalojen.

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/6160389
Lainaus
Laajasalon asukkaat ovat tuskastuneita jatkuvasti pitkittyviin tietöihin ja liikenneruuhkiin. Laajasalontie muuttuu bulevardiksi eli puistokaduksi Yliskyläntien ja Koirasaarentien välillä.

Vuonna 2021 alkanut urakka on myöhästynyt useaan otteeseen ja ruuhkauttanut liikennettä sekä aiheuttanut ongelmia kauppakeskus Saaren myynnille. Useat Helsingin Uutisiin yhteyttä ottaneet asukkaat ovat olleet turhautuneita tilanteeseen.

– Aluksi töiden piti valmistua viime vuoden marraskuussa, sitten kesäkuussa ja sen jälkeen heinäkuussa. Tällä hetkellä työt ovat vieläkin käynnissä, kertoo Jollaksessa asuva Sari Orava.
Jalkaisin kipittämään,,lattemuki kädessä.
Lainaus
Sari Orava on laittanut Laajasalon tilanteesta useita palautteita kaupungille. Hänen mukaansa palautetta ei ole otettu rakentavasti vastaan.

– Autoilu ei vähene sillä, että suljetaan teitä ja vaikeutetaan ihmisten liikkumista. En usko tilanteen paranevan tulevaisuudessakaan.
Muutamat liikennevalot lisää.... mahtuvat tuollekin kadun pätkälle.
Lainaus
Ruuhkia pahentaa Oravan mukaan liikennevalot. Lyhyellä bulevardipätkällä niitä on kolmet peräkkäin.
« Viimeksi muokattu: 23.08.2023, 21:36:05 kirjoittanut simppali »
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

l'uomo normale

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 130
 • Liked: 12540
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Lainaus
Sami Takala HS
13:56
”HENKINEN kantti alkaa olla ihan finaalissa.”

Näin sanoo Anne Poikonen, joka seisoo kotitalonsa pihassa Helsingin Malminkartanossa. Vieressä ovat puoliso Aimo Poikonen, naapuri Virpi Hakanen ja muutama muu asukas.

Kaikkia kiukustuttavat talojen lukuisat rakennusvirheet, joita ei heidän mukaansa ole saatu korjattua.

Radanvarren kolme kerrostaloa kuuluvat Helsingin kaupungin omistamalle asumisoikeusyhtiölle Hasolle. Vuonna 2018 valmistuneet talot on rakennuttanut Helsingin asuntotuotanto Att. Urakoitsijana toimi Lujatalo.

 
Asukkaat kertovat nyt, mikä kaikki Luutnantinpolulla mättää.

ASTUMME sisään yhteen porrashuoneista. Lattia kiiltelee vedestä, kuramatto kuivuu lämpöpatterin päällä. Katossa näkyy veden jälkeensä jättämä tumma, kostea läikkä.

Haastattelua edeltävänä päivänä Helsingissä on satanut vettä, ja sadevesi on päässyt rakenteiden läpi sisälle. Aimo Poikonen osoittaa sormellaan ulko-oven yläpuolelle. Ulkoseinää suojaavassa pellissä ammottaa aukko.

Vettä valuu sateella myös pariskunnan ikkunoiden väliin. Anne Poikonen näyttää videota kännykkänsä ruudulta.

”Se on kuin Niagaran putous.”

Hänen mukaansa rakennuttajan eli Att:n edustaja kävi katsomassa ikkunaa ja totesi, että siinä on rakennusvirhe. Ongelmalle ei ole kuitenkaan tehty mitään kahteen vuoteen. Poikoset joutuvat pitämään ikkunalaudalla pyyhkeitä suojana.

Naapuri kertoo, että asunnon seinässä oli jo muuttaessa selvä kosteusvaurio, pehmeä patti. Kylpyhuoneessa suihkuvesi kertyi wc-istuimen ympärille, ja nyt olohuoneen kattoon on ilmestynyt kiiltäviä viiruja.

Seinän kosteusvaurio on korjattu, mutta kylpyhuoneessa on edelleen ongelmia.

Poikosten käymälän pönttö vuoti. Aina kun vessa vedettiin, pöntöstä pulppusi jätevettä: jalan alta tuli haisevaa jätevettä lattialle noin desin verran. Vika korjattiin lisäämällä pytyn takaosaan tiiviste.

[….]

ASUKKAAT kokevat, että he ovat jääneet yksin taistelemaan ongelmien kanssa: isännöitsijään on vaikea saada yhteyttä eikä suoria puhelinnumeroita suostuta antamaan. Asiat on hoidettava sähköpostitse.

[…]

”Tappelimme monta viikkoa, että tekninen isännöitsijä tulee hakemaan näytepussukan. Sitten meni seitsemän viikkoa, ja ruvettiin kyselemään, missä vastaukset viipyvät, niin hän vastasi sähköpostilla, että asuntoon tulee huone- ja siitepölyä.”

Asukkaat eivät pyynnöstä huolimatta saaneet laboratorion nimeä eivätkä alkuperäistä lausuntoa näytteiden tuloksista. Suodattimia ei ole suostuttu vaihtamaan useammin kuin kahdesti vuodessa.

[….]

”Hämmentävän pitkä lista.”
KYSYIMME asukkaiden esiin nostamista ongelmista Hason, Lujatalon ja Att:n edustajilta.

Hason toimitusjohtaja Juha Viljakainen sanoo suhtautuvansa vakavasti asukkaiden huoliin. Hänen mukaansa nyt listatut viat aiotaan tarkistaa ja niille tehdään tarvittavat toimenpiteet.

”Takuuaikana ilmenneet viat, jotka ovat urakoitsijan vastuulla, on tietääksemme korjattu ja viimeisiä saatetaan kuntoon parhaillaan.”

Viljakainen kehottaa asukkaita tekemään vikatilanteissa aina sähköisen ilmoituksen, jolloin huolto voi puuttua tilanteeseen välittömästi.

”Asukkaan itse ei siis tarvitse hoitaa asiaa isännöitsijän kanssa. Osa listatuista puutteista on ilmoitettu, ja suunniteltu korjaus on jo voitu käynnistää.”

TALON rakentaneen Lujatalon toimialajohtaja Tero Saanisto sen sijaan kertoo, että nyt ilmi tulleet viat ovat hänelle uusia, eikä hän siksi pysty kommentoimaan niitä.

Rakennusvirheiden määrää Luutnantinpolulla Saanisto pitää tavanomaisena.

”Toki tässä oli hämmentävän pitkä lista.”

Saaniston mukaan kiinteistössä on tehty takuukorjauksia, ja viime keväänä korjauksista on pidetty jälkitarkastus.

”Silloin tilaajan edustajan eli Att:n valvoja on tarkistanut ja hyväksynyt kaikki takuuajan korjaukset. Sen jälkeen meille urakoitsijana ei ole tullut mitään reklamaatiota.”

[….]


ATT:N tiimipäällikkö Kenny Fahlström sanoo, ettei ole tietoinen valtaosasta asukkaiden esille nostamista ongelmista, minkä takia myöskään hän ei halua ottaa asiaan kantaa.

”Näistä pitäisi ilmoittaa välittömästi isännöinnin kautta Hasolle, ja Haso sitten ilmoittaa niistä eteenpäin. Jos toimittaja tuo näitä vain esiin, ei mene ihan oikein tämä prosessi nyt.”

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009805737.html

Isännöinti on uudistettu niin, ettei isännöitsijään nimeä ja yhteystietoja ole missään vaan kaikki yhteydenotot menevät puhelimitse Hason asiakaspalvelun kautta tai geneerisen sähköpostiin. Isännöitsijätoimistosta on vaihdettu sellaiseen, jolle maksetaan siitä, että useitten asukkaiden pitää valittaa pikkuasioistakin, että mitään tapahtuu. Kätevästi ei sitten asuntojen omistaja eikä rakentaja ole tietoinen mistään. Jutussa on kerrottu paljon enemmän ongelmia kuin lainauksessa.

Tietoinen asumisen laadun romauttaminen, ensin rakentamisen, sitten kiinteistöjen ylläpidon osalta.

Hesarissa on ollut paljon juttuja kaupunkisuunnittelusta:

Uutta asuin- ja toimitilarakentamista suunnitellaan, lähiluonnonystävät vastustavat.

Vallilanlaakson uudella ratikalla ja uusilla bussirunkolinjoilla on harvat pysäkit, jotta saadaan muutama minuutti lyhyempi matkustusaika.

Asuntojen hinnat laskevat, asuntorakentaminen romahtaa, asuntosijoittajat kusessa.

Keskusta autioutuu liikkeistä, mutta elinvoimaa toivotaan kävelykaduista, autottomuudesta, kulttuuripalveluista, pöhinästä.

Saattaa olla että viimeisen vuosikymmenen ideaalikaupunki, jossa nuoret ja terveet kaupunkilaiset pikaratikoivat ja metroilevat tiiviisti ja korkeasti rakennetuista uudisasutusalueista keskustaan luoviin siisteihin duuneihin ja viihdyttämään itseään pöhinällä, ei toimi. Ihmiset vanhenevat ja tylsistyvät ja jäävät kököttämään esikaupunkeihinsa. Työpaikat sijoittuvat kehäteiden varsille.

Jossain vaiheessa sattaa tulla ajankohtaiseksi, että Tuusulan ja Kirkkonummen kaltaiset kermankuorijakehyskunnat pakotetaan ottamaan vastuunsa pääkaupunkiseudun tasapainoisesta kehityksestä ja ne liitetään Helsinkiin joko suoraan tai yhteisen Metropolihallinnon kautta.
« Viimeksi muokattu: 04.09.2023, 14:38:02 kirjoittanut l'uomo normale »
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 689
 • Liked: 14369
 • Manner-Suomen Tasavalta
Oulunkylään tulee Jokeri-pikaraitiotie, ja sen seurauksena puistoja korvataan uusilla korkeilla taloilla:

Lainaus
Kaupunki | Arkkitehtuuri

Havainne­kuvat näyttävät Oulun­kylän uuden ilmeen

--

Milla Palkoaho HS
5.9. 9:34 | Päivitetty 6.9. 10:36

OULUNKYLÄN keskustan vanhat rakennukset tullaan pääosin purkamaan uuden rakentamisen tieltä. Havainnekuvissa esitellään uutta Oulunkylää: Uusia vaalean ja beigen värisiä asuintaloja ja liikerakennuksia.

Käsiteltävään alueeseen kuuluu Ogelin kauppakeskuksen kortteli, Oulunkylän torin laidalla sijaitseva tontti, kaksi pysäköintialuetta, Tapio Rautavaaran puisto sekä puisto-, katu- ja rautatiealueita.

Alueelle rakennetaan runsaasti lisää niin liiketiloja kuin asuntojakin. Uuden kaavan myötä alueelle tulee noin 1 150 uutta asukasta.

Alue sijaitsee pääradan ja Raide-Jokeri -pikaraitiotien risteyksessä. Uusi kaava liittyykin kaupungin tavoitteeseen lisätä asuntoja erityisesti hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella.

--

Kaavaratkaisussa suojellaan asemarakennus, kaupunkikuvallisesti merkittäviä puita sekä Tapio Rautavaaran puisto ja sen keskellä oleva Kulkurin uni -teos. Tapio Rautavaaran puisto tulee kuitenkin pienentymään jonkin verran.

Uuden kaavan myötä alueelta katoaa puistoalueita. Asemakaavassa ei ole esitetty uusia puistoja poistettavien tilalle.

UUDET rakennukset tulevat olemaan korkeampia kuin ympäröivät rakennukset. Nykyisin pääosa rakennuksista on korkeimmillaan nelikerroksisia, mutta kaava mahdollistaa jopa 14 kerrosta korkeat asuintalot.

Kaavan tavoitteena kuitenkin on, että alueen historiallisesti merkittävät rakennukset, kuten Oulunkylän Seurahuone sekä puukerrostalo Arttula, näkyvät jatkossakin kaupunkikuvassa.

--

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavamuutoksen, se siirtyy käsittelyyn kaupunginhallitukselle. Lopullisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009826776.html


Lainaus
Kaupunki | Arkkitehtuuri

”Ihan hirveä” ja ”aivan mahtava” – Oulun­kylän uuden ilmeen värejä ja arkki­tehtuuria sekä kiitellään että moititaan

Oulunkylän uusi suunnitelma saa kiitosta väreistä ja uudenlaisesta arkkitehtuurista. Samat asiat herättävät myös kritiikkiä.

Tuuli Rantasalo HS
5.9. 18:43 | Päivitetty 5.9. 22:15

”VAALEA sopii hyvin tähän miljööseen. Toivottavasti tällainen vihreä puistikko pysyy. Ei ole kritisoitavaa”, Mari-Liis Vaatmann tuumaa Oulunkylän havainnekuvista.

--

Hän myös toivoo, että jos alueen asukasluku nousisi yli tuhannella, myös päiväkotipaikkojen riittävyyteen panostettaisiin.

--

Käy selväksi, että Oulunkylän uusi kaava jakaa siellä liikkuneiden mielipiteitä. Osa on valmis ottamaan havainnekuvien mukaisen rakentamisen avoylin vastaan, osa suhtautuu siihen varauksella.

HAVAINNEKUVAT eivät vakuuta lainkaan Vesa Kirvestä, eikä hän säästele sanojaan. Ankea, kylmä, kolkko. Luotaantyöntävä. Pohjois-Haagassa asuva Kirves luonnehtii kuvan näkymiä suorasukaisesti.

”Se on niin kuin Pasila”, hän sanoo. ”Liian vähän puita, törkeän paljon lasia. Ihan hirveä.” Hän peräänkuuluttaa, että mallia rakentamiseen voisi ottaa Ruotsista. Siellä hänen mukaansa uusiakin taloja rakennetaan vanhalla tyylillä.


”Toivottavasti ei vaan tuollaista tule tänne. Lämpö puuttuu”, hän sanoo lopuksi.

MYÖSKÄÄN Sirkka Hänninen ei ole automaattisen ihastunut suunnitelmiin. Hänestä kaavaillut talot ovat liian korkeita, eikä hän haluaisi, että aluetta rakennettaisiin täyteen.

Uusien asukkaiden suuri määrä kuulostaa hänestä ”hirveältä”, koska se tarkoittaa myös esimerkiksi liikenteen määrän lisääntymistä.

KIVAKSI havainnekuvia kuvaa neljä aseman läheisyydessä kävelevää henkilöä.

Ylistäviä kommenttejakin esitetään.

”Nämä ovat hienot. Tämä on aivan mahtava”, Maaz Muhammed tuumaa nähdessään havainnekuvat. Hän on kotoisin Maunulasta, mutta käy töidensä takia paljon Oulunkylässä. Erityisesti ”moderni arkkitehtuuri” saa häneltä kiitosta.

Myös Sofia Menezesin ja Elisa Saarlon mielestä kaavaillut rakennukset näyttävät hyviltä, mutta värejä ja puistoa saisi heidän mielestään olla enemmän. Menezes pitää hyvänä, ettei kuvissa näy aseman läheisyydessä sijaitsevien valkoisten matalien kerrostalojen kaltaisia rakennuksia.

--

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009832508.html
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 138
 • Liked: 49689
 • Satans rasistiska finnjävlar!
^ No Muhammed tykkää, se kai on pääasia. Ilmaisasujat sen täyttävät kuitenkin.

l'uomo normale

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 130
 • Liked: 12540
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Oulunkylään tulee Jokeri-pikaraitiotie, ja sen seurauksena puistoja korvataan uusilla korkeilla taloilla:

Lainaus
Kaupunki | Arkkitehtuuri

Havainne­kuvat näyttävät Oulun­kylän uuden ilmeen

--

Milla Palkoaho HS
5.9. 9:34 | Päivitetty 6.9. 10:36
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009826776.html


Lainaus
Kaupunki | Arkkitehtuuri

”Ihan hirveä” ja ”aivan mahtava” – Oulun­kylän uuden ilmeen värejä ja arkki­tehtuuria sekä kiitellään että moititaan

Oulunkylän uusi suunnitelma saa kiitosta väreistä ja uudenlaisesta arkkitehtuurista. Samat asiat herättävät myös kritiikkiä.

Tuuli Rantasalo HS
5.9. 18:43 | Päivitetty 5.9. 22:15

”VAALEA sopii hyvin tähän miljööseen. Toivottavasti tällainen vihreä puistikko pysyy. Ei ole kritisoitavaa”, Mari-Liis Vaatmann tuumaa Oulunkylän havainnekuvista.


”Nämä ovat hienot. Tämä on aivan mahtava”, Maaz Muhammed tuumaa nähdessään havainnekuvat. Hän on kotoisin Maunulasta, mutta käy töidensä takia paljon Oulunkylässä. Erityisesti ”moderni arkkitehtuuri” saa häneltä kiitosta.

Myös Sofia Menezesin ja Elisa Saarlon mielestä kaavaillut rakennukset näyttävät hyviltä, mutta värejä ja puistoa saisi heidän mielestään olla enemmän. Menezes pitää hyvänä, ettei kuvissa näy aseman läheisyydessä sijaitsevien valkoisten matalien kerrostalojen kaltaisia rakennuksia.

--

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009832508.html

Perushesaria: Kun jioku heidän lellikkiprojektinsa ollaan panemassa käyntiin, hesarin toimittaja jalkautuu lähiöön ja kirjoittaa lapsellisen, yleissävyltään positiivisen jutun aiheesta. Satunnaisia tyyppejä haastatellaan; muutama kriittinen mielipide otetaan tasapuolisuuden vuoksi, mutta yleissävy on että onhan se ihanaa ja luonnollista saada lisää betonia.
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 187
 • Liked: 56477
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Lainaus
Sami Takala HS
13:56
”HENKINEN kantti alkaa olla ihan finaalissa.”

Näin sanoo Anne Poikonen, joka seisoo kotitalonsa pihassa Helsingin Malminkartanossa. Vieressä ovat puoliso Aimo Poikonen, naapuri Virpi Hakanen ja muutama muu asukas.

Kaikkia kiukustuttavat talojen lukuisat rakennusvirheet, joita ei heidän mukaansa ole saatu korjattua.

Radanvarren kolme kerrostaloa kuuluvat Helsingin kaupungin omistamalle asumisoikeusyhtiölle Hasolle. Vuonna 2018 valmistuneet talot on rakennuttanut Helsingin asuntotuotanto Att. Urakoitsijana toimi Lujatalo.

 
Asukkaat kertovat nyt, mikä kaikki Luutnantinpolulla mättää.


...


https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009805737.html


Asumisoikeussysteemi on saatanasta.

Vuokralainen voisi kävellä pois ja sanoa pitäkää tunkkinne. Mutta aso-asukas on maksanut 10-15% asuntonsa käyvästä arvosta, jotta voi asua siellä vuokralla. Jos haluaa pois, niin jotta vuokranmaksu katkeaisi, pitää pystyä myymään oma asumisoikeutensa eteenpäin. Vuokranantajalla ei ole mitään riskiä. Jolla on asumisoikeus, maksaa myös vuokraa, jota sumutusmielessä vastikkeeksi kutsutaan. Jos talo menee paskaksi, vuokralaiset eivät omista sitä eivätkä voi yhdessä tuumin korjata rakennusta. Jos yhtiö ei sitä korjaa, niin et saa myöskään asumisoikeuttasi myytyä eteenpäin ja vastikkeet laulaa, asuit talossa tai et.

Aivan perseestä. Joku on kopioinut tuon järjestelmän lomaosakeponzihuijauksesta, missä maksat ensin lomaosakeviikosta maltaita ja sen jälkeen joudut tuon viikon kulut maksamaan, käytit kämppää tai et. Luin juuri yhdestä lapin yhtiöstä, kun oli lomaosakeviikko mennyt huutokaupat. comiin. Viikkovastike oli 295 euroa, rahoitusosuus siihen lisäksi 90 euroa, joku remonttilainaosuus 90 euroa (tämä siis jokaiselta viikko-osakkeen haltijalta, paritalon 50-neliöisestä puolikkaasta omalta viikoltaan, eli kk-vastike on 4x tuo), Sitten vielä tulisijat olivat menneet koko yhtiössä käyttökieltoon ja tulisijaremontin arvioitu kustannus oli 400 euroa/viikko-osakas (siellä oli 50 osakasta. Yksi oli tasausviikko ja yksi huoltoviikko). Eli yhden tulisijan korjauskustannus tuosta laskien oli 20 000 euroa. Eli joku vetää välistä ja isosti. Pakkohuutokaupassa oli myös yhtiön tilinpäätös, josta ilmeni, että kokouspalkkioitakin on maksettu pitkälti yli 10 000 euroa. Taloyhtiössä!

Jos tuon olisi ostanut huutokaupasta ja tulisijaremontti vaikka jyvitetty kahdelle vuodelle, niin viikon 27 käyttöoikeuden hinta kahtena ekana kesänä olisi ollut 600-700 euroa viikko. Sillä hinnalla saa kesäaikana valita mieleisensä mökin ilman sitoumusta lomaosakkeeseen. Laitan lomaosakkeet ja aso-kämpät täysin samaan kategoriaan: roskakoriin.

-i-
« Viimeksi muokattu: 11.09.2023, 09:03:06 kirjoittanut ikuturso »
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

l'uomo normale

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 130
 • Liked: 12540
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009805737.html


Asumisoikeussysteemi on saatanasta.

Vuokralainen voisi kävellä pois ja sanoa pitäkää tunkkinne. Mutta aso-asukas on maksanut 10-15% asuntonsa käyvästä arvosta, jotta voi asua siellä vuokralla. Jos haluaa pois, niin jotta vuokranmaksu katkeaisi, pitää pystyä myymään oma asumisoikeutensa eteenpäin. Vuokranantajalla ei ole mitään riskiä. Jolla on asumisoikeus, maksaa myös vuokraa, jota sumutusmielessä vastikkeeksi kutsutaan. Jos talo menee paskaksi, vuokralaiset eivät omista sitä eivätkä voi yhdessä tuumin korjata rakennusta. Jos yhtiö ei sitä korjaa, niin et saa myöskään asumisoikeuttasi myytyä eteenpäin ja vastikkeet laulaa, asuit talossa tai et.


-i-

Asumisoikeusasunnosta pääsee eroon kolmessa kuukaudessa irtisanomusilmoituksesta, aiemminkin jos uusi asukas löytyy sitä ennen. Asumisoikeusmaksun indeksikorotuksen kanssa saa pois muuttaessaan asumisoikeusyhtiöltä, ei uudelta asukkaalta. Tuskin kukaan hankkisi asumisoikeusasuntoa, jos siitä ei pääsisi halutetssan eroon helposti, eivät ne aina niin halpoja ole olleet omistusasumiseen nähden. Asumisoikeusasunnoissa on talohallitus (pihan kaveripiirin sisäpiiritouhua), jolla on vaikutusvaltaa siihen pihistelläänkö lämmityksessä ja viihtyisyyttä lisäävissä remonteissa, näin säästäen vastikkeissa. Käytännössä pantillinen vuokra-asunto, josta asunnon omistaja ei voi halutessaan irtisanoa vuokralaista.

Lisäys: Hommalta olen lukenut vuokranantaja Saton touhuista: asunnot remontoidaan niin hienoiksi, että vuokrat nousevat yli vanhan asukaskunnan maksukyvyn ja uusiksi asukkaiksi tulee Kelan rahoittamaa porukkaa. En ole koskaan kuullut, että missään asumisoikeusyhtiössä olisi tapahtunut niin. Saa nähdä kun 1990-2000-luvun rakennuskanta tulee täsremontti-ikään.

Jotain juttua oli että Avain asumisoikeus-nimisen firman johdolla oli häijy suunnitelma korottaa vastikkeita niin että asunnot jäisivät tyhjiksi ja sen jälkeen asukaspulaan vedoten muuttaa asumisoikeusasunnot omistusasunnoiksi ja kääriä isot voitot. Ilmeisesti kai ihmisiä eivät kiinnostaneet heidän kämppänsä, niin että olisivat saaneet ne myytyä toivomallaan hinnalla; puuttukohan joku viranomainen myös suunnitelmaan.

Asumisoikeusasuntoja on  kuulemani mukaan nykyisin ihan vuokralla, koska halukkaita asumisoikeuden ostajia ei ole ollut.
« Viimeksi muokattu: 11.09.2023, 11:01:00 kirjoittanut l'uomo normale »
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

Torspo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 503
 • Liked: 1963
@L'uomo normale ehti ensin.

Ason suhteen tehtiin muutos kohtuuttomiin hinattujen vastikkeiden vuoksi. Aiemmin vastikkeet olivat monissa kohteissa paljon markkinavuokraa kovempia ja ostajia osuuksille ei saanut.

Nykyään tilanne on paljon parempi eli yhtiö on velvoitettu ostamaan osakkeensa takaisin ja tämän vuoksi vastikkeita ei pysty hinaamaan miten huvittaa.

Lomaosakkeiden kanssa varmaan nähdään kohta sama ilmiö kuin golf-osakkeilla. Joku perusti ulkomaille bulvaaniyhtiön, joka osti kelvottomat ahneiden paskojen välistävetofirmojen osakkeet ja jätti kaikki vastikkeet maksamatta.

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 047
 • Liked: 6781
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Uutena valkoinen betoni, vanhempana harmaantunut ja likaantunut betoni on pirusta.

Eurooppa on rakentanut kautta aikojen puusta ja tiilestä kauniita, kestäviä taloja. Sitten tuli 1900luku ja betoni sekä hiukan myöhemmin lasipinnat.

Jos äänestettäisiin, niin suurin osa pitää enemmän 1900luvun alun kuin lopun taloista. Mutta kaavoitus ja arkkitehdit haluavat uutta ja modernia.

Olisipa joku pysäyttänyt A Aallon...
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 187
 • Liked: 56477
 • Kekkosen re-inkarnaatio
@L'uomo normale ehti ensin.

Ason suhteen tehtiin muutos kohtuuttomiin hinattujen vastikkeiden vuoksi. Aiemmin vastikkeet olivat monissa kohteissa paljon markkinavuokraa kovempia ja ostajia osuuksille ei saanut.

Nykyään tilanne on paljon parempi eli yhtiö on velvoitettu ostamaan osakkeensa takaisin ja tämän vuoksi vastikkeita ei pysty hinaamaan miten huvittaa.

Lomaosakkeiden kanssa varmaan nähdään kohta sama ilmiö kuin golf-osakkeilla. Joku perusti ulkomaille bulvaaniyhtiön, joka osti kelvottomat ahneiden paskojen välistävetofirmojen osakkeet ja jätti kaikki vastikkeet maksamatta.

Aa. En tiennyt tuota yhtiön takaisinostovelvoitetta.

Jos lähiö muuttuu ikäväksi, ja yli puolet asotalon asukkaista päättää lähteä, niin mistä yhtiö saa ne rahat, joilla lunastetaan kaikkien aso-maksut pois? Ponzithan perustuvat siihen, että kaikki eivät myy kerralla ja jostain tulee kassaan aina uusia osakkaita.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 138
 • Liked: 49689
 • Satans rasistiska finnjävlar!
Lainaus
Jos lähiö muuttuu ikäväksi, ja yli puolet asotalon asukkaista päättää lähteä, niin mistä yhtiö saa ne rahat, joilla lunastetaan kaikkien aso-maksut pois?

Silloin omistajayhtiö maksaa, ja jos ei, konkurssimenettelyn kautta murjut myydään ja aso-asiakkaat saanevat rahansa?

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 187
 • Liked: 56477
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Lainaus
Jos lähiö muuttuu ikäväksi, ja yli puolet asotalon asukkaista päättää lähteä, niin mistä yhtiö saa ne rahat, joilla lunastetaan kaikkien aso-maksut pois?

Silloin omistajayhtiö maksaa, ja jos ei, konkurssimenettelyn kautta murjut myydään ja aso-asiakkaat saanevat rahansa?

Konkursseissa ja pakkohuutokaupoissa rikastuvat vain lakimiehet.

Ja veikkaan, että pankit ovat velkojina etuoikeutettuja aso-osaomistajiin nähden.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

l'uomo normale

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 130
 • Liked: 12540
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Lainaus
Jos lähiö muuttuu ikäväksi, ja yli puolet asotalon asukkaista päättää lähteä, niin mistä yhtiö saa ne rahat, joilla lunastetaan kaikkien aso-maksut pois?

Silloin omistajayhtiö maksaa, ja jos ei, konkurssimenettelyn kautta murjut myydään ja aso-asiakkaat saanevat rahansa?

Jospa jostain Kreikasta tulee lentokonelastillinen varmoja ja maksukykyisä vuokranmaksajia? Jos eivät vanhat kriisit riitä, uusia kehittynee, jotta tarjonta asunnontarvitsijoista pysyy vakaana.

Luulisi että kiskomillaan vastikkeillaan pystyvät aika hyvin maksamaan ihmisiä ulos asunnoistaan. Jossainhan on pakko asua.
« Viimeksi muokattu: 11.09.2023, 22:51:38 kirjoittanut l'uomo normale »
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 46 090
 • Liked: 78643
 • Kansallisromantikko

Lainaus
Espoolle metro oli surullinen vikainvestointi.

- Vanha hyvin toiminut bussiverkko menetettiin, matka-ajat kasvaneet lähes kaikkialta dramaattisesti.

- Lyhyiden laitureiden vuoksi kapasiteetista menetettiin 1/3, metro on jo nyt usein ruuhkainen.

- Metron varteen rakennettu valtavasti sosiaalista asuntotuotantoa, yhteiskuntarakenne on muuttunut totaalisesti.

- Oppilasaineksen muutos romahduttanut koulujen tason. Tämä vaikuttaa myös niihin omakotitaloalueisiin, jotka kuuluvat samaan oppilaaksiottoalueeseen vuokrakerrostaloalueiden kanssa.

- Rauhattomuus lisääntynyt, turvallisuuden tunne vähentynyt.

- Käynnissä on white flight ja erityisesti parempituloisten poismuutto kauemmaksi metron ja radan vaikutuspiiristä. Moni muuttaa kauempiin ympäryskuntiin.

- Tilalle muuttaa kiihtyvällä tahdilla nettosaajia.

- Asukkaiden tulorakenteen muutos näkyy jo kaupungin tuloissakin. Samalla tasetta ja rahoitusasemaa painaa raskaasti metroa varten otetut lainat.

Ei ainakaan näillä parametreilla kovin hyvin mennyt.
YLE & HS - valeuutisia joihin voit luottaa

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 46 090
 • Liked: 78643
 • Kansallisromantikko
Helsinkiä kehitetään yhden äänen enemmistöillä

Taas yksi itä–länsi-suuntainen reitti Helsingin keskustan läpi on tukkeutumassa, kun Kaivokatu aiotaan sulkea yksityisautoilijoilta.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta on tiistaina hyväksymässä linjauksen, jolla Kaivokatu suljettaisiin yksityisautoilta vuosien 2026–2027 peruskorjauksen yhteydessä. Enemmistö löytyi, kun sosiaalidemokraatit kallistuivat autokiellon puolelle.

Loput linkistä.
YLE & HS - valeuutisia joihin voit luottaa

Huppupelikaani

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 209
 • Liked: 8507
 • Dirty white boy
^ Asialle saatiin myös virallinen päätös.

Lainaus
Päätös tuli: Helsingin Kaivokatu aiotaan sulkea yksityisautoilta

———

Ydinkeskustan poikittaista autoliikennettä palvelisi jatkossa Esplanadi. Vielä tässä vaiheessa ei ole päätetty, miten autoliikenne Esplanadilla järjestetään. Tänä kesänä Esplanadilla kokeiltiin yksikaistaista liikennettä, kun kaistoista toinen suljettiin terasseja varten.

Kaupungin suunnitelma on saanut prosessin aikana kritiikkiä. Esityksessä kerrotaan, että osa elinkeinoelämän edustajista on suhtautunut yksityisautoilun kieltämiseen ”hyvin kriittisesti”.

Esityksessä todetaan, että toteutuksessa olennaista ”on helpottaa keskustaan saapumista ja sieltä lähtemistä”. …

———
il.fi 19.9.2023

Yksi autokaista vielä pois Etelä-Espalta, niin alkaa olla poikittaisliikenne lopullisesti kunnossa…

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 689
 • Liked: 14369
 • Manner-Suomen Tasavalta
Helsingin kaupunki haluaa tekosyiden perusteella purkaa toimivan työpaikka-alueen, ja rakentaa sen täyteen korkeita asuintaloja. Alueen yritykset häädettäisiin pois vain 15 kuukauden varoitusajalla, kun aikaisempi käsitys on ollut, että aikaa on vielä ainakin 12 vuotta. ???

Lainaus
KOTIMAA

Yrittäjät sokissa: Helsinki aikoo ajaa Pakastamon alas pikavauhtia

Kaupunki perustelee suunnitelmiaan ammoniakin vaarallisuudella ja Pakastamon ylläpidon taloudellisella kannattamattomuudella.

Riikka Nyman
Maanantai 18.9.2023 klo 22:31

Lähes kahdensadan yrityksen vuokraama Pakastamo aiotaan ajaa alas Helsingissä. Kaupunginhallituksen konsernijaosto puoltaa Helsingin Tukkutorilla sijaitsevan Pakastamon toiminnan alasajoa ensi vuoden loppuun mennessä.

--

Oksalan mukaan Pakastamossa on kaikkiaan 190 yritystä kaupungin vuokralaisina tai alivuokralaisina. Toimitiloja vuokrataan pääasiassa elintarvike- ja kukka-alan yrityksille. Pakastamossa on nimensä mukaisesti pakastus- ja viileäsäilytystiloja.

Vaarallista ammoniakkia

Kaupunginhallituksen konsernijaostolle toimitetun esityksen mukaan vuonna 1953 valmistunut Pakastamo on tullut tiensä päähän. Esityksessä sanotaan, että Pakastamon kylmäaineena käyttämä ammoniakki ”aiheuttaa ympäristöriskin ja estää asuntorakentamisen”. Tilojen korjaamista tai uuden rakentamista ei katsota taloudellisesti mahdolliseksi.

Esityksessä kerrotaan myös, että Pakastamon vuokraustoiminta on Helsingin Kaupunkitilat Oy:lle tappiollista. Yrittäjien mukaan yhtiö ei ole esittänyt vuokralaisille vuokrienkorotuksia, jotta toiminta saataisiin kannattavaksi.

Helsingin Yrittäjät sanoo, että alueen yritykset ovat toimittaneet kaupungille talotekniikan suunnittelutoimiston lausunnon, jonka mukaan ammoniakkimäärän alentaminen tai sen korvaaminen vaarattomalla kylmäaineella on mahdollista ensi vuoden loppuun mennessä.

– Yritykset esittävät kaupungille, että Pakastamon puhdistaminen ammoniakista käynnistetään viipymättä yritysten vastatessa itse kustannuksista. Näin Pakastamon toiminta voi jatkua maanvuokrasopimusten määräajan, Oksala sanoo.

Muutto uuteen kaupunkiin

Tukkutorin alueella toimivilla yrityksillä on maanvuokrasopimuksia vuoteen 2036 asti.

--

Mikäli Pakastamon alasajo päätetään toteuttaa suunnitellulla aikataululla, tulee yritysten muuttaa pikavauhdilla pois.

– Suuri osa yrityksistä olisi pakotettuja siirtämään toimintansa muualle – käytännössä kehyskuntiin. Tukkutorin alueen yritysten liikevaihto on noin miljardi euroa, joten yritysten toimintaedellytysten säilyminen on merkityksellistä koko kaupungille, Helsingin Yrittäjien Oksala sanoo.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d6e0aed2-32de-481a-8200-9db5479dd5c3

Käsittämätön ajatus. Ensinnäkin, tuolta elintarvikefirmoista myydään ruokaa joihinkin kauppoihin ja ravintoloihin, joten kaupungin palvelutarjonta heikkenisi taas, kun raaka-ainetuottajat vähenisivät. Toiseksi, paljon isompi juttu, jos yli 10 vuotta voi vaihtua äkisti alle kahdeksi, vähentää se yritysten uskallusta sijoittua Helsinkiin, kun toimitilat voivat äkkiä hävitä alta. Yrityspako voi kiihtyä. Ja kylmäaineen voi vaihtaa, joten kai tuonne asuntojakin mahtuisi muun rakennuskannan joukkoon. Tahtotila selkeästi ei ole täydennysrakentaminen, vaan täysi purku ja korvaaminen uudella. Ja sitten varmasti uuden ruutukaavan kadut nimettäisiin teurastamoalueen historiasta kertovilla nimillä, eli elävä historia tuhottaisiin ja sitten tälle tuholle ilkuttaisiin, "tässä oli"-tyyppisillä kadunnimillä. :(
« Viimeksi muokattu: 24.09.2023, 22:46:45 kirjoittanut Outo olio »
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Tagit: